Kotipaikka Suomesta duunariperheelle?

Anonyymi

Kertokaas Suomessa asuvat, mihin siellä kannattaisi tällaisen tavallisen duunariperheen muuttaa? Tarvittaisiin töitä niin ukolle kuin akallekin. Lapsiakin on, mutta eiköhän niille koulupaikat järjestyisi paikasta riippumatta. Kielitaitoa on suomi, ruotsi ja rallienglanti. Töitä ollaan tehty monenmoista raksahommista logistiikkaan ja kaupanalaan. Akka voisi kuulemma kouluunkin mennä jos ei muuta löydy.

16

<50

Vastaukset

 • Nyt vaikuttaa olevan hyvä tilanne siinä mielessä, että tosi monilla alueilla Suomessa on paljonkin ja erilaisia töitä tarjolla. Työkykyiset ja -haluiset duunarit pääsevät varmaan ihan valitsemaankin paikoista. Silloin kannattaa varmaan miettiä, missä viihtyisi pidempään esimerksiksi asumisen ja vapaa-ajan osalta. Toki talous- ja työllisyystilanne voi muuttua, mutta uskoisin Suomen olevan melko vakaan kehityksen tiellä. Esimerkiksi matkailu on kasvanut monta vuotta ja kasvu vaikuttaa jatkuvan. Samoin telakat ovat saaneet hyvin tilauksia kuten moni muukin metalli- ja konealan yritys. Terveydenhuollossa ja sosiaalialalla vaikuttaa oleva ikuinen työntekijäpula ja monilla muillakin aloilla (esim. logistiikka, kaupanala) vaikuttaa olevan pulaa työntekijöistä. Myös metsätyöntekijöistä povataan suurta pulaa tulevaisuudessa ja se alahan ei enää ole mitään pokasahaamista tai tukinuittoa, vaan hyvinkin automatisoitua ja koneistettua. Jos oikein varman päälle haluaa ottaa, niin saattaa olla fiksua muuttaa sellaiselle alueelle, jossa on työpaikkoja joka suunnassa. Esimerkiksi Hämeenlinnan seudulta pääsee oman alueen lisäksi kulkemaan töihin moneen suuntaan. Samoin keskisellä Uudellamaalla asuvat voivat kulkea töihin niin pääkaupunkiseudulle, Lahteen kuin myös oman alueen pikkupaikkakunnille ja keskisuuriin kaupunkeihin (Riihimäki, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava).

  Uutinen metsäalan työvoimapulasta:
  https://yle.fi/uutiset/3-10732314

  Tässä on uutinen Lapin alueen matkailun työvoimapulasta, mutta matkailuala työllistää muuallakin päin Suomea (esim. Saimaan alue, Helsingin seutu, Lounais-Suomi):
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005521075.html

  Myös logistiikan parista ja kaupanalalta luulisi töitä löytyvän. Rakennusalalla suurin pula taitaa olla rakennusmestareista ja -insinööreistä eikä niinkään suorittavan työn tekijöistä joskin heitäkin tarvitaan. Ammattitaitoisille työntekijöille kuten esimerkiksi pintakäsittelijöille (esim. kerrostalojen uudisrakennuskohteet ja remontit) riittänee runsaastikin töitä ainakin suuremmissa kaupungeissa. Monissa paikoissa on pulaa teollisuustyöntekijöistäkin ja esimerkiksi hitsaajista.

  Huom! Joissain paikoissa on vaikeuksia löytää asuntoa, vaikka työntekijöistä olisi pulaa. Esimerkiksi Lapissa ja Uudenkaupungin autotehtaan lähialueilla on ollut asuntopulaa. Sellaisiakin paikkoja kuitenkin on, missä on sekä työtä tarjolla että asunto löytyy hyvinkin helposti ja nopeasti. Ainakin jotkut itäsuomalaiset kaupungit (muistaakseni mm. Joensuu, Savonlinna, Kouvola) ovat mainostaneet tällaista. Uskoakseni asunto kyllä löytyy enemmin tai myöhemmin, mutta kannattaa huomioida, ettei se välttämättä tapahdu aivan sormia napsauttamalla.

  Juttu Kouvolasta:
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005521075.html

  Lahti:
  https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2330496

  Hämeenlinna:
  https://www.hameenlinna.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/asumaan/

  Järvenpää:
  https://www.jarvenpaa.fi/--Asuminen--/index.tmpl?sivu_id=29

  Tuossa on nyt muutamia paikkakuntia, mutta yhtä hyvin olisin voinut laittaa Porin, Rauman, Turun, Espoon, Vantaan, Kuopion, Kotkan tms. Riippuu niin paljon siitä, mitä kaipaa ja tarvitsee.

 • Hyvinkää ja muutkin Keski-Uudenmaan kunnat ovat ihan kivoja paikkoja elää. Jäke eli Järvenpää on kanssa kiva ja monet hehkuttaa Tuusulaa.

  + Asuminen halvempaa kuin isoissa kaupungeissa
  + Töitä on
  + Luontoa on
  + Voi valita kodin kerrostalosta aseman läheltä, sivummalta rivi- tai omakotitalosta tai vaikka maalaistalon ihan syrjästä
  + Jos omat rahkeet riittää, voi pitää hevosia tai perustaa vaikka strutsitarhan
  + Lentokenttä lähellä
  + Jos ruotsin kieli on tärkeä juttu, alueelta löytyy sitäkin puhuvia sekä esim. kouluja
  + Helsingin seudun huvit lähellä
  + Voi käy Helsingissä töissä, jos haluaa tai on esim. ammatin puolesta pakko
  + Kuntien palvelut ovat aikas hyvällä tolalla
  + Asuntoja saa hyvinkin nopeasti
  + Porukka on aika moninaista. Maahanmuuttajiakin on, mutta myös kantissuomalaiset ovat kotoisin sieltä sun täältä ympäri Suomen. Tunnelma ei siis ole mielestäni mikään sisäänpäin lämpiävä, vaan porukkaan otetaan uudetkin tulijat.

  Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Näitä kutsutaan KUUMA-kunniksi. Termi tulee Keski-UUsiMAa:sta. http://www.kuuma.fi/

 • Hyvä asenne tuo, että "eiköhän lapsille koulu löydy paikasta kuin paikasta". Suomen koulut on varsin hyvä tasoisia ihan kaikkialla. Itse varoisin lähinnä muutaman suurimman kaupungin kaikkein muslimivaltaisimpien alueiden kouluja, mutta muuten mielestäni kouluja ei tarvitse niin hirveästi stressata. Tiedän kyllä, että osa stressaa ja miettii muuttamista lasten kouluratkaisut ykkösasiana.

  Jos lapsilta sujuu suomen ja/tai ruotsin kieli, niin paluumuuttajalapset taitavat varsin helpostikin solahtaa suomalaiseen koulumaailmaan. Paluumuuttajalapset ovat oikeutettuja tukiopetukseen suomen/ruotsin kielessä. Jos taas kumpikaan kotimainen ei suju riittävän hyvin tai esim. ruotsinkieltä osaava lapsi on hakeutumassa Suomeen muuton vuoksi suomenkieliseen kouluun (esim. perheen muuttaessa Itä-Suomeen), niin silloin koulutie Suomessa käy yleensä valmistavan opetuksen kautta.

  Valmistava opetus ei ole yhtään huonompi juttu. Jos vaikka perhe muuttaa Ruotsista tai vaikka Yhdysvalloista Suomeen, eikä lapsen kielitaito ole riittävän hyvä tavallisella luokalla opiskelemiseen, hän voi enintään vuoden ajan opiskella valmistavassa opetuksessa. Valmistavan opetuksen ryhmiä ei ole joka koulussa, vaan ne on yleensä keskitetty muutamiin oman kunnan kouluihin. Valmistavilla luokilla on lapsia eri maista, erilaisilla taustoilla ja vähän eri ikäisiäkin. Jokaiselle lapselle tehdään oma henkilökohtainen opetussuunnitelma. Valmistavan opetuksen aikana keskitytään suomen (tai ruotsin) opiskeluun, jotta oppilas voisi siirtyä tavalliselle luokalle. Kielen lisäksi oppilas opiskelee muita oppiaineita niin, että hänen olisi mahdollisimman helppo siirtyä tavalliseen luokkaan. Jos lapsi oppii kielen nopeammin, voi hän siirtyä pysyvään luokkaansa nopeammin. Lapsen lopullinen koulu voi olla jokin muu kuin se koulu, missä valmistava opetus järjestetään. Tällöin oppilas on oikeutettu taksi- tai bussikyytiin, mikäli koulumatka on liian pitkä tavalliseen tapaan kuljettavaksi. Suomeen muuttavan perheen osalta tämä voi olla hyväkin ratkaisu, koska ensimmäinen asunto ei vielä välttämättä ole pysyvä koti ja jos osoite muuttuu ensimmäisen vuoden aikana, on pysyvä koulu helpompi etsiä pysyvän kodin läheisyydestä.

  https://www.espoo.fi/fi-FI/Kasvatus_ja_opetus/Perusopetus/Kouluun_hakeminen/Muuttava_oppilas/Ulkomailta_Espooseen_muuttava_oppilas(127580)

  https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/perusopetus/mita-opiskellaan/valmistava/

  https://www.kirkkonummi.fi/perusopetuksen-valmistava-opetus

  https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/perusopetukseen-valmistava-opetus

 • "Raum o ain Raum."
  Siis Raumalle.

  • Oulun seudulla on kuulemma enemmänkin Ruotsista Suomeen paluumuuttaneita. En tiedä pitääkö tämä väite paikkaansa, mutta näin väitetään.

   Mää saattasin muuttaa Tampesteriin. Sinne tulee nyt ratikkakin nyssen seuraksi. Nääs-väki on luonteeltaan rentoo. Kaupungista löytyy kivan paljo sekä urheiluu että kulttuurii. Tampere on kasvanut jo reilun vuosikymmenen vauhdikkaasti. Porukkaa on ympäri maailmaa. Töitä on tarjolla vähän joka alan tekijöille. Lentokentän yhteydet on lisääntyneet moniin kohteisiin. Järvet ja luonto on hianoo sekä ruaka hyvää. Yleisiä saunoja on kaupungissa yli 30!!! Lähipaikkakunnilta saa omakotitaloja edelleen järkihinnoilla. Kaikkiaan aika hyvä paikka.


  • Espooseen.

   Mut jos kaipaa böndempää paikkaa, niin sit Kirkkonummelle.


  • UPM ilmoitti noin viikko sitten irtisanovansa Rauman tehtaalta 179 henkilöä, mikä oli kurja uutinen Rauman kokoiselle paikkakunnalle. Tänään kuitenkin ilmoitettiin, että Rauman telakalla rakennetaan merivoimien uudet sota-alukset, minkä vuoksi telakalle palkataan uutta väkeä 150-200 henkilön verran.

   Kyl maar Raum o aina Raum.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Espooseen.

   Mut jos kaipaa böndempää paikkaa, niin sit Kirkkonummelle.

   Samaa mieltä. Vaikka kysyjä etsi kotipaikkaa duunariperheelle, ei Espoo ole huono valinta. Espoolaiset taitavat edelleen olla Suomen parhaimmin koulutettuja muiden paikkakuntien asukkaisiin verrattuna, mutta kyllä Espoossa duunareita asuu ja tarvitaan. Espoo valittiin juuri Euroopan innovatiivisimpien kaupunkien kilpailussa finaaliin eli jotain ne ovat siellä Espoossa tehneet oikein. Kuuden finalistikaupungin joukossa ei ole muita pohjoismaisia kaupunkeja.

   Espoon kaupunki valittu kuuden parhaan joukkoon Euroopan komission Innovaatiopääkaupunki-kilpailussa:
   https://www.omnia.fi/uutiset/espoon-kaupunki-valittu-kuuden-parhaan-joukkoon-euroopan-komission-innovaatiopaakaupunki

   PS. Kirkkonummikin on hyvä mesta.


 • Antaisit nyt vähän vinkkiä siitä, mitä kotipaikkakunnalta toivoisitte. Yksi vaihtoehtoja on etsiä töitä monista eri pailoista ja kun jostain tärppää, niin ajaa sitten muuttokuorma sinne. Ei se edes ole kovin huono konsti.

  Jos kuitenkin tahtoo syystä tai toisesta miettiä, mitä tulevalta paikkakunnaltaan haluaa, niin esimerkiksi näitä vois pohtia.

  1. Onko lasten koulukielellä mitään merkitystä? Kaikkialla Suomessa on suomenkielisiä kouluja, mutta ruotsinkielisiä kouluja ei löydy joka kunnasta muun kielisistä nyt puhumattakaan.

  2. Olisitteko vuokraamassa vai ostamassa uutta kotia? Asuntojen myyntihinnoissa on eri puolilla maata isoja eroja. Vuokratasokin vaihtelee. Yksi ongelma voi olla asunnon löytäminen. Pääkaupunkiseudun asunnon löytämisen ongelmista usein puhutaan, mutta kyllä kämpän löytää, jos ei välttämättä ole pakko muuttaa Helsingin suosituimmille alueille. Helsingin ympäristökunnista kämppä irtoaa helpommin ja halvemmalla. Uudenkaupungin autotehtaan seudulla on ollut isoa asuntopulaa kuten myös Lapissa, missä matkailu on kasvanut paljon. Suurimmassa osassa maata kämpän löytää käsittääkseni tosi tai aika helposti varsinkin, jos kriteerit eivät ole huipputiukat.

  3. Joissain paikoissa voisi olla niin, että toiselle löytyy helposti työtä, mutta toiselle ei. Teillä on kuitenkin niin moninainen työhistoria ja jos olette valmiita monenlaisiin työtehtäviin, niin tämä juttu ei liene suuri ongelma. Varsinkin jos rouva on valmis vaikka koulunpenkille.

  4. Teidän asemassa miettisin vapaa-ajan viettoa ja sosiaalisia suhteita. Löytyisikö niiden kautta vinkkiä siitä, mihin teidän kannattaisi Suomessa suunnata? Kaipaatteko hiihtolatuja, maaseuden idylliä, isompaa kaupunkia runsaine palveluineen, kalastusmahdollisuuksia, omaa mökkiä kohtuullisen matkan etäisyydelle, kapakoita, lentokentän läheisyyttä, omaa pihaa, hyviä liikenneyhteyksiä, autotallissa tai muuta tilaa harrastamiseen..?

 • Otsikkoon liittyen täytyy todeta, että Suomessa on muutamia perinteisiä duunarikaupunkeja sekä sitten jokunen uudempi. Kaikkiallahan duunareita tietenkin asuu. Näitä vanhoja kunnon duunarikaupunkeja ovat Tampere, Kotka, Kemi, Pori, Kouvola (plus Kouvolaan liitetyt alueet kuten paperipaikkakunta Kuusankoski) ja Lahti. Jotkut liittävät listaan myös Raahen ja Rauman, joiden lisäksi ainakin nykyään Vantaa kuuluu ehdottomasti listalle. Mielipiteitä on toki moneen lähtöön.

  Yksi kiinnostava paikka on Kotka ja sen lähiseudut kuten Pyhtää, Loviisa, Hamina ja nykyään kuntaliitosten vuoksi jättikokoinen Kouvola. Kotkassa on iso satama, minkä lisäksi siellä on viime aikoina virinnyt paljon uutta. Esimerkiksi matkailubisnestä on syntynyt risteilyturistien myötä ja nyt alueelle houkutellaan jo kiinalaisryhmiä muutenkin. Uusia yrityksiä on perustettu, joista esimerkkinä Höyrypanimo. Kotkasta löytyy ruotsinkieliset koulut lukiota myöten. Pyhtään seudulla, Elimäellä, Lapinjärvellä ja Loviisassa on enemmänkin ruotsinkielisiä - sekä edullisia asuntoja & tontteja. Myös maisemissa riittää idylliä kuten myös merta purjehdittavaksi sekä kalaa narrattavaksi. Myös Hamina on söötti paikka.

  Haminasta puheenollen Googlella on 300 henkeä työllistävä palvelinkeskus Haminassa. Toukokuussa 2019 mediassa kerrottiin tällaista: "Googlelta jätti-investointi Suomeen! 600 miljoonan euron palvelinkeskus Haminaan" Tuonnekin tarvitaan varmaan sekä rakennusväkeä, että aikanaan työntekijöitä kolminumeroisen luvun verran. Google on Suomessakin englanninkielinen työnantaja, joten se sopinee myös suomen kieltä osaamattomille, jos englanti taittuu edes rallienglannin verran.

  https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/6d6f3b89-4723-4aff-9d33-1c90229b952b

  PS. Kotkan ja Viipurin välille suunnitellaan reittiliikennettä turismia palvelemaan. Kotkan ja Saksan välille suunnitellaan rahtiliikenteen lisäksi myös matkustajaliikennettä. Kotkan keskustaan aletaan rakentaa uutta pääkampusta ammattikorkeakoululle. Pääkaupungista suunnitellaan entisen Lahti-Kouvola-Lappeenranta -radan lisäksi eteläisempää ratayhteyttä Venäjälle. Kouvolaan rakennetaan suurta logistiikkakeskusta palvelemaan itään (Venäjä, Kazakstan, Kiina yms.) suuntautuvaa raideliikennettä. Vajaa vuosi sitten Virolahdelle avattiin Zsar-ostoskylä (merkkituotteiden outlet-kauppoja yms.), jota aiotaan laajentaa. Lappeenrannan lentokentälle on lisätty kansainvälisiä lentoyhteyksiä.

 • Finnpausen-projektin sivut on avattu. Siellä on kuulemma tietoa ja lisää ilmeisesti tulossa. Kyseisen projektin kautta etsitään työntekijöitä erityisesti matkailualalle Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Varsinais-Suomen alueille. Matkailu työllistää lisääntyvässä määrin Suomessa asuvia ja matkailun ennustetaan edelleen kasvavan, joten se on potentiaalinen työala monille Suomeen paluumuuttaville. Erityisesti on kuulemma pulaa kokeista ja tarjoilijoita, mutta myös aktiviteettien* ohjaajista sekä erilaisista moniosaajista. Koulutustakin on tarjolla. Laitan tuohon alle esitteen yhdestä aikuisille suunnatusta matkailualan työllisyyskoulutuksesta, jonka kesto on noin 6kk. Matkailuala voisi olla mahdollisuus vaikkapa toiselle teistä.

  * Aktiviteetteja ovat mm. laskettelu, hiihto, luontoliikunta patikoiden tai vaikka lumikenkäillen, melonta, moottorikelkkasafarit, husky-safarit, kirkkovenesoutu, kalastusohjaus, kaupunkikiertoajelut pyöräillen, yöpymiset luonnossa teltoissa, vesihiihto, nuotioruokailu, koskenlasku kumiveneillä jne.

  https://www.finnpausen.se

  https://www.matkailutyo.fi/sesonkityo-vaihtelua-vapautta-ja-verkostoitumista/

  https://www.turunakk.fi/education-item/matkailun-moniosaaja/

 • Oon kuullut useampaan kertaan ja eri paikoista, että Iisalmen seudulla olisi työtä tarjolla kuulemma paljonkin ja erilaisissa hommissa. Ite en sitä aluetta tunne, vaikka oon kyllä käynyt. Jäi mieleen Olvin tehdas keskustan tuntumassa ja paikalliset puhuivat paljon Ponssesta.

  Googlaamalla katsoin, että siellä on myös Genelec, Valio, Normet, Profile Vehicles, Lunawood yms.

 • Kiinnostaisiko Sipoo tai Porvoo? Kumpikin on Helsingin tuntumassa, mutta kuitenkin hajuraon päässä. Asuminen halvempaa kuin Helsingissä ja elämässä on pikkukaupungin meininki. Koulut toimii ja harrastuksia riittää. Osa työskentelee omalla paikkakunnalla ja osa käy töissä esim. Itä-Helsingissä, Itä-Vantaalla, lentoaseman seudulla, Keravalla jne. Vuosaaren satama-alueen firmoissa on jatkuvasti töitä tarjolla, raksahommia riittää ja teollisuuttakin on kyseisellä suunnalla: Paulig, Fazer, Valio, Vantaan Energian jätevoimala, Ruskon Betoni jne. Erityisesti Itäkeskuksen alueella on tarjolla paljon mm. kaupanalan töitä.

  • Ai hitsi, nyt vasta huomasin, et on logistiikastakin kokemusta. Eiköhän silläkin alalla töitä riittäisi. Satamassa tarvitaan trukkikuskeja, metrokuskeista on ollut välillä pulaa, bussikuskeista on ikuinen pula, kunnollisista invataksien kuljettajista on pulaa, tehtaat tarvii logistiikkaa jne.

   Ai niin! Sipoossa on myös uusi Inex Partnersin eli S-kauppaketjun logistiikkakeskus. Se on tosi iso paikka ja siitä löytyy tietoa netistä. On Youtube-videota ja uusimmassa Yhteishyvä oli juttu. Yhteishyvä on S-ketjun asiakaskunta, joka löytyy netistä ja voi lukea ilmaiseksi.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ai hitsi, nyt vasta huomasin, et on logistiikastakin kokemusta. Eiköhän silläkin alalla töitä riittäisi. Satamassa tarvitaan trukkikuskeja, metrokuskeista on ollut välillä pulaa, bussikuskeista on ikuinen pula, kunnollisista invataksien kuljettajista on pulaa, tehtaat tarvii logistiikkaa jne.

   Ai niin! Sipoossa on myös uusi Inex Partnersin eli S-kauppaketjun logistiikkakeskus. Se on tosi iso paikka ja siitä löytyy tietoa netistä. On Youtube-videota ja uusimmassa Yhteishyvä oli juttu. Yhteishyvä on S-ketjun asiakaskunta, joka löytyy netistä ja voi lukea ilmaiseksi.

   Kiitos näistä vinkeistä. Itä-Uusimaa on alkanut kiinnostaa akkaa ja jälkikasvua eniten. Sukulaissuhteetkin vetää sinne suuntaan, kun on sukua mm. Kouvolan seudulla.


 • Jos teille alkaa hahmottua joku paikkakunta, missä tuleva koti saattaisi sijaita, niin kannattaa ehkä seurata kyseisen paikkakunnan keskusteluryhmiä. Niitä on erityisesti Facebookissa. Facebookin sisäisellä hakukoneella kun etsii, niin eiköhän löydy. Monilla asuinalueellakin on omat ryhmänsä, joten voi olla hankala valita, mitä ryhmiä seuraa. Monia ryhmiä voi seurata ilman omaa Facebook-tiliä, mutta jotkut vaatii liittymisen ryhmään, milloin täytyy se tili olla.

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.