Mitä eroa on pankkikortilla ja luottokortilla?

Suomeen on tullut viime kuukausien ja vuosien aikana monia uusia luottokortteja ja prepaid-maksukortteja tavallisten pankkikorttien rinnalle. Monelle nämä uudet kortit ovat kuitenkin edelleen aika iso kysymysmerkki. Mitä ihmeen eroa on pankkikortilla, luottokortilla ja prepaid-maksukortilla?


Aloitetaan prepaid-maksukorteista, sillä ne on kaikista uusimpia. Luottokortit.com -sivuston mukaan prepaid-maksukortit muistuttavat nimensä mukaisesti paljon puhelinten prepaid-liittymiä: kortille ladataan rahaa, jota sitten käytetään ja sen jälkeen sinne voi ladata rahaa uudestaan. Prepaid-maksukorteissa on tavallisiin pankkikortteihin verrattuna kuitenkin se ero, että niihin on linkitetty usein myös aika hyviä etuja. Esimerkiksi ostosten tekeminen euroalueen ulkopuolella on maksutonta ja niin ovat myös käteisnostot. Joissakin prepaid-maksukorteissa on myös bonuksia ja jopa matkavakuutus. Ja mikä parasta, suurin osa niistä on maksuttomia ja ne sopivat myös luottotietonsa menettäneille.

Erinomainen esimerkki prepaid-maksukortista on Revolut Standard. Se on maksuton prepaid-maksukortti, joka ei veloita mitään ylimääräisiä kuluja käteisnostoista tai euroalueen ulkopuolella shoppailusta.


No entäpä sitten luottokortit? Luottokortti eroaa prepaid-maksukorteista ja pankkikorteista siten, että luottokortilla tehtyjä ostoksia ei veloiteta suoraan. Sen sijaan ostokset kerätään yhdelle laskulle, joka täytyy maksaa eräpäivään mennessä. Luottokortti on siis periaatteessa rahan lyhytaikaista lainaamista, mutta huomattavasti pikavippejä ja muita lainoja järkevämpi vaihtoehto. Luottokortilla tehdyille ostoksille saa nimittäin aina korotonta maksuaikaa ja senkin jälkeen korko on hyvin maltillinen.

Suomessa ja Pohjoismaissa yksi suosituimmista luottokorteista on Bank Norwegianin luottokortti. Syy tähän on yksinkertainen: jokainen kortilla maksamasi ostos kerää bonuspisteitä, joita voi käyttää lentomatkojen ostamiseen.


Pankkikortti on varmasti kaikista tutuin monelle suomalaiselle, mutta siihenkin liittyy ominaisuuksia, joista monet eivät ehkä ole tietoisia. Esimerkiksi joidenkin pankkien pankkikorteissa on tuoteturva. Tuoteturva on ominaisuus, joka löytyy yleensä vain luottokorteista ja se korvaa, jos kortilla maksamasi tavara rikkoutuu esimerkiksi 180 päivän kuluessa ostohetkestä. Ehdot vaihtelevat jokaisen pankkikortin kohdalla, joten omat kortin tiedot kannattaa tarkistaa huolella.

Pankkikorteissa ja luottokorteissa on usein monia samoja ominaisuuksia. Luottokorteissa on kuitenkin myös paljon sellaista, mitä pankkikortit eivät tarjoa. Esimerkiksi Komplete Bankenin luottokortissa on monipuolinen bonusjärjestelmä ja mahdollisuus hakea kokonaan korkovapaata maksulykkäystä isommille ostoksille.


Yhteenvetona siis todettakoon, että pankki- ja prepaid-maksukorteilla tehdyt ostokset veloitetaan tililtä heti. Erotuksena näiden kahden kortin välillä on se, että prepaid-maksukorteissa on luottokortille tyypillisiä etuja ja tarjouksia, joita pankkikorteista ei löydy.

Prepaid-maksukortin ja luottokortin välillä on puolestaan se ero, että luottokortilla tehty ostos maksetaan vasta myöhemmin ja prepaid-maksukortilla tehty ostos veloitetaan tililtä heti. Prepaid-maksukorttien ja luottokorttien edut sekä bonukset ovat lähellä toisiaan.

Näin ollen luottokorttien ja pankkikorttien ero siis piilee siinä, että pankkikortilta maksu veloitetaan heti eikä siihen sisälly mitään etuja. Luottokortilla maksettaessa ostokset puolestaan kertyvät yhdelle erikseen maksettavalle laskulle ja luottokorttiin on liitetty erilaisia takuita sekä bonuksia.

2

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hirveen pitkä vuodatus pelkkää paskaa. Prepaid luottokorteissa ei ole mitään etuja. Joissain tapauksissa luottotiedottomalle mahdollisuus nettiostoihin ja helppo lahja. Muuten hyödyttömiä.

    • Anonyymi

      Asiavirhe luottokortteja käsittelevässä osassa. Luottokortin laskua nimenomaan ei tarvitse maksaa kokonaan eräpäivään mennessä toisin kuin teksti antaa ymmärtää. Maksuaikakortit toimivat esitetyllä tavalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 110
      2156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      59
      2020
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1941
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1412
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1344
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1337
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe