Mate 16.04 to 18.04 - päivitys vai uusi asenenus?

Anonyymi

Saako Ubuntu Mate 16.04 LTS:n asennettua päivityksenä 18.04:n simppelisti graafisella metodilla ja ilman, että vastaan tulee sudotuksia, kysymyksiä ja valintoja joihin aloittelija ei oikein osaa vastata / valita?

Nyt jo jonkin aikaa muita päivityksiä hakiessa / tarkistaessa se on tarjonnut pävitystä uudempaan ja esillä on namiska 'päivitä" mutta kun ei tiedä edeltä mitä tulee vastaan jos hommaan lennosta alkaa.

Eli miten homma etenee ottaen huomioon, että kovalevy on jo valmiiksi osioitu, eli saako päivityksen tai uudelleenasennuksen 'samaan paikkaan' kuin nykyinen, ilman osioinnin muuttumista?

Aikoinaan harjoittelin hieman osiointia siltäkin varalta jos haluaisin asentaa jonkin toisen jakelun rinnalle, joskin nyt tulisi ottaa aapiset uudestaan esille kun homma on 'hieman' sumussa.

Mikäli homma on hankalaa kuten tuossa alla Mintin kohdalla, niin lienee parempi tehdä samaan urakkaan kokonaan uusi asennus.

- https://www.tecmint.com/upgrade-to-linux-mint-19/

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tarjoaako se siis updatea, upgradea, vai mitä, kun "päivitystä" tarjoaa?

      Puhdas uusi asennus on tietysti helpoin ja ongelmattomin, eikä vaadi muuta erikoisempaa toimenpidettä kuin omien tärkeiden datojen pitämisen turvassa, muta tämähän pitäisi olla itsestäänselvyys muutenkin.

      • Anonyymi

        Mikäli Linixia tunnet niin olet tietoinen, että _uuteen versioon_ päivitystä tarjotessaan kyse on 'Upgrade' -kehoituksesta ja namiska valmiina jotta voi homman halutessaan aloittaa tai sitten vain kuitata ok. Suomeksi tuolle on hieman hankala keksiä erittelviä termejä.


    • Anonyymi

      Kannattaa pistää tikulle ja kokeilla ensin livenä.
      Sitten voi miettiä vaihtoehtoja.

      • Anonyymi

        Jo on vittu vaikeeta! Ifconfigillakin menee helpommin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jo on vittu vaikeeta! Ifconfigillakin menee helpommin.

        Anteeksi että unohdin ettei sinulla ole kuin yksi kovalevy.


    • Anonyymi

      Helppo se on päivittää, kuten Ubuntukin. Kysymyksiin vastaat aina korvaten sen vanhan. Luulen että ei sinulla ole omia muutoksia ;-) Ota varmuuskopiot tärkeistä tiedostoista (kopio koko Kotikansio), niin et häviä mitään. Voit aina tehdä sen puhataan asennuksen, jos sormi menee suuhun :-).

    • Anonyymi

      Jos menettelisi vaikka näin:
      # apt-get update
      # apt-get upgrade
      # apt-get dist-upgrade

      Tämän jälkeen päivitys voi kestää useita tunteja. Mikäli homma jää kesken, ctrl-c:llä voi katkaista ja jatkaa antamalla komennon uudelleen paremmalla ajalla. Dist-upgrade:ssa osa paketeista voi olla vielä päivittämättä uuteen versioon, jolloin apt-get yrittää fiksusti suosia uusia paketteja vanhempien kustannuksella, mutta logiikka voi välillä kyllä pettääkin. Itsellä jäi n. 500 megan edestä paketteja ensin päivittymättä ja myöhemmin poistamalla yhden paketin, loput paketit päivittyivät. Toinen vaihtoehto on yrittää ajaa aptitude tässä välissä, mutta se voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaista dist-upgradessa..
      Helppoa vaihtoehtoa varmaan ei ole, jos haluaa mahdollisimman suuren osan paketeistä päivittyvän. Joko asentaa kaiken uudelleen ja tämän jälkeen kopsaa /home hakemiston sisällön paikalleen - suurin osa tulee mukaan. Omalla kohdalla joutui vielä tämän jälkeen asentelemaan /opt kansioon asennettuja "ylimääräisiä" pakettihallinnan ohi asennettuja, mm. tuolta löytyivät virtualbox-imaget ja java-työkalut, android-ndk, gradle, apache-ant, yms.
      En nyt ymmärrä, miten "graafinen metodi" voisi olla tätä yksinkertaisempi? Toki em. komennot voi käynnistää järjestelmä->ylläpito->ohjelmistopäivitykset Sieltä päivitykset-välilehdeltä löytyy kohta "ilmoita uudesta Ubuntu-versiosta", jonka täppäämällä pääsee tekemään myös päivityksen.
      Fiksu osioi levyn vaikkapa n. viiteen osaan, joista yksi on /home kansio. Näin voi asentaa vaikkapa molemmat 16.04 LTS ja 18.04 ja molemmissa on sama kotihakemisto mahdollista saada käyttöön. Vielä kun tekee /boot osion, niin voi käyttää haluamaansa kerneliä haluamansa distron kanssa vapaa-valintaisesti tarvitsematta tehdä kernelin asennusta kuin kerran.

      • Anonyymi

        Komentosi eivät tee versiopäivitystä.
        Versiopäivitys ilman Sudoa onnistuu:
        do-release-upgrade tai do-release-upgrade -d.
        Graafisesti: update-manager tai update-manager -d.


      • Anonyymi

        Kertomasi kun laittamani Mint-linkinkin perusteella hankalalta ja epävarmalta kuulostaa tehdä homma päivityksenä ja lisäksi jos uhkana on se, että se voi viedä pahimmillaan jopa tunteja.

        Tuon perusteella vaikuttaisi paremmalta tehdä kokonaan uusi asennus, home-kansio vain ensin talteen. Mutta sitten on mm. selainten uudelleen virittäminen ymv. voimistelua.

        "Fiksu osioi levyn vaikkapa n. viiteen osaan, joista yksi on /home kansio. Näin voi asentaa vaikkapa molemmat 16.04 LTS ja 18.04 ja molemmissa on sama kotihakemisto mahdollista saada käyttöön."

        En näe erityistä syytä tuohon kokoonpanoon ko. jakelujen osalta, mutta jos aivan eri jakelun haluaa rinnalle kokeiluun, niin sitten se olisi toinen juttu.

        "Vielä kun tekee /boot osion, niin voi käyttää haluamaansa kerneliä haluamansa distron kanssa vapaa-valintaisesti tarvitsematta tehdä kernelin asennusta kuin kerran."

        Ennen tuon Maten asennusta, ensimmäinen Linux itselleni, kyselin miten se kannattaisi toteuttaa, kotikansiolle oma osio, bootille oma jne. niin sain hyvin toisistaan vastakkaisia mielipiteitä ja sama toistui kun kiertelin aiheesta lukemassa. Bootti-osion suhteen muistaakseni asiaa kommentoitiin myös sen suhteen mikä Bios on koneessa (?).

        No, koko homma on melko sumussa ja pitäisi aloittaa aapisten luku terminolioineen kokonaan uudestaan, mutta tuollaisen osioinnin harjoittelin kovalevylle ajatelleen jos motivoituisin multi-bootteihin.

        sda1 ( avaimen kuva) ext4 - 29.30 GiB

        sda2 extendeed - 203.59 GiB

        sda5 ext4 - 29.33 GiB

        unlocated - 149.85 GiB

        sda6 linux-swap - 3.93 GiB

        sda7 ext4 - 20.50 GiB

        Pitäisi tupla-bootin suhteen selvitellä edeltä käsin miten bootin saa korjattua jos se rinnalleasennuksissa ja toisen jakelun pois ottamisissa menee solmuun, kuten joskus voi käydä.

        Ps. Jos laittaisit selkeät kappalejaot, niin tekstisi lukeminen helpottuisi ja selkeytyisi.


    • Anonyymi

      Vanhempien Ubuntu-jakelujen LTS-versioita on päivitetty vuoden 2018 kevään jälkeen jo jonkin verran vuosien aikana.
      Ja jos juuri kohdallasi päivitys ei onnistuisi, on mahdollista asentaa järjestelmä sitten uudelleen. Kaikissa päivityksissä on syytä huolehtia varmuuskopiot tärkeistä tiedostoistasi talteen (kuten aina).
      Vaikka uudelleenasennus onkin nopeaa, ei päivityskään erityisen pitkään kestä.

      • Anonyymi

        Yksikään ei ole kommentoinut jo avauksessa esittämääni kysymykseen kovalevyn osioinnin säilymisestä, eli tarvitseeko se voimistella uudestaan vai säilykö se mikäli Upgrade-metodia päätyisi yrittämään.

        Sama toki puhdastakin asennusta ajatellen, eli saako homman toimimaan Winukan tyyliin, jossa uudelleen asentaessa se asentuu C:lle ja säilyttää muut osiot koskemattomina.


    • Anonyymi

      Mene päivitys asetuksiin ja valitse sieltä haluamasi. esin kaikki versiopivitykset tai pitkäaikais tuetut. ja hetkenpäästä se ehdottaa päivitystä.

      • Anonyymi

        ===========================================================
        Juurikin noin, Ilman mitään päätettä.
        ===========================================================


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      143
      10396
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      55
      2973
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2809
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2107
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1868
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1689
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1606
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. 82
      1368
    Aihe