Pörssisähköä ostaneet huomio!

Anonyymi

Tarkistakaa tai tarkistuttakaa laskuistanne sähkönmyyjän perimä kilowattitunnin hinta. Monet sähkönmyyjät, varmaan lähes kaikki, myyvät sähköä pörssihintaan sidottuna lisättynä jollakin marginaalilla, esim 0,3 - 0,7 snt/kWh.

Joillakin myyjillä näyttää käyvän niin, että se kilowatin hinta laskussa onkin sitten vähän korkeampi kuin oikeasti pitäisi. Tämä vedätys onnistuu siksi että tuon pörssihinnan tarkistaminen monen asiakkaan itsensä toimesta on vaikea. Vaikein se on silloin kun sopimus perustuu tuntikohtaiseen pörssihintaan. Sitä hintaa ei tarkasti pysty näkemään mistään taulukosta. Nord Poolin sivuilla on taulukoita esim pörssihinnan kuukausittaisille keskiarvohinnoille, joiden avulla pääsee arvioimaan hiukan hinnan oikeellisuutta. Taulukon hinta on euroina megawattitunnille, joten se pitää muuttaa senteiksi kilowattitunnille ja sitten siihen tulee lisätä arvonlisävero sekä myyjän marginaali.

Vertailun vaikeutta tuo se että näillä epäselvää laskutusta harjoittavilla myyjillä laskutusjaksot ovat muuta kuin yksi kuukausi. Lisäksi on huomattava, että keskiarvohinta ei tuntikohtaisessa laskutuksessa anna totuutta tarkasti koska on erihintaisia tunteja ja kunkin sähkönkäyttäjän käyttö kohdistuu joskus enemmän kalliille tunneille ja välillä halvemmille.

Itse olen laskenut tuntikohtaisen hinnan omalle kohdalle pitkältä ajalta kun meillä oli pörssisähkösopimus eräältä myyjältä eikä myyjän hinta meinannut osua kohdalleen ilman pientä avustamista.

Julkisuudessa, kuten YLE:llä ja lehdisssä, on keskusteltu näiden eräiden myyjien (nimessä erinäisiä isojen kirjaimien ja Energy- Kraft- jne hienojen sanojen yhdistelmiä) markkinointimenetelmistä ja sopimuksen syntymisen epäselvyyksistä. Kohteena ovat olleet erityisesti iäkkäät ihmiset, joilla monilla ei ole mahdollisuutta tarkistaa asioita kun ei ole nettiä käytössä. Kuitenkaan ei olla puhuttu siitä että ne eivät noudata omia kirjoittamiaan myyntiehtoja varsinkaan hinnan osalta, joka nyt sentään on aika tärkeä pointti. Hinnan lisäksi näillä firmoilla on käytössä tosi suuret arviolaskutukset tulevilta kuukausilta. Niitäkään ei tarvitse hyväksyä vaan lain mukaan ne tulee olla kohtuulliset ja perustua verkkoyhtiön arvioimaan vuosikulutukseen.

Kehoittaisin nyt että tarkistaisitte sähkölaskujanne. Nuoremmat omaiset voisitte kysellä vanhempienne, isovanhempienne ja muidenkin tuttavienne sähkösopimusten ja laskujen perään. Olisi tärkeä huomata ylilaskutus ennen kuin määräaikainen sopimus päättyy. Jos on laskuissa jotain reklamointia pitää huomauttaa myyjää asiasta ja koska se ei kuitenkaan riitä, pitää jättää avoimena oleva lasku maksamatta myyjän uhkailuista ja selittelyistä huolimatta. Tulee vaatia laskutuksen korjaus koko sopimuskaudelta ja maksaa vasta sitten. Kun sopimuskausi on kerennyt päättyä, korjaaminen voi olla vaikeaa mutta kun myyjältä jää rahaa saamatta korjaukseen ollaan valmiimpia.

Kommentoikaa tähän keskusteluun omia sähkölaskujanne niin esim laskutusjakson ajankohdan ja perityn kilowattitunnin hinnan perusteella pystyn sanomaan onko hinta oikean suuntainen. Voitte lähettää myös sähköpostia hattiwatti857 at gmail.com. Pitää tietää myös sopimuksen hintaperuste (tuntikohtainen, edellisen kuukauden keskiarvohinta vai joku muu) sekä myyjän marginaali. Minulla on excel-taulukossa pohjat valmiina pitkälle ajalle tuntikohtaisista pörssihinnoista.

Jutun tarkoitus olisi ettei kukaan maksaisi turhasta näille epärehellisille sähkönmyyjille eli paremmin sanottuna sähkön välittäjille.

5

1209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sopimus on voimassa vuoden kerrallaan

    • Anonyymi

      Miksi käyttää hattiwattia kun on olemassa valtakunnallinen kuluttajasuoja joka hoitaa tämän? miksi hattiwatti tämän tekisi?

      • Anonyymi

        Hattiwatti kannustaa ja tarvittaessa auttaakin ihmisiä selvittämään sähkölaskutuksen oikeellisuutta.

        Ensiksi on arvioitava vähän silmämääräisesti onkohan esim hinnat oikein. Jos ne näyttävät olevan pielessä, pitää selvittää tarkemmin. Jotta voi reklamoida myyjää, pitää pystyä osoittamaan virhe omilla laskelmilla. Ei välttämättä riitä että syyttelee vääristä hiinnoista. Ja jos pystyy näyttämään laskelmillaan virheen, on myyjän melkein pakko taipua. Ja jos ei taivu, sitten pitää jättää lasku maksamatta ja vaikka otta yhteyttä kuluttajansuojaan. Se kuluttajansuojan apu voi olla vähäistä mutta sieltä kautta sitten voi toki saada avun esim jos sopimus on jo päättynyt eikä myyjä suostu palautuksiin.

        Tehokas tapa on jättää lasku maksamatta. Myyjä voi uhkailla perintätoimilla ja sähkön katkaisulla mutta nehän voi jättää huomioimatta. Vääränlaisen laskun kanssa myyjä ei lähde ulosottotoimiin, eikä hakemaan verkkoyhtiöltä sähkönkatkaisua. Kyllä he senverran ymmärtävät näistä asioista.

        Laitan tähän alle keskiarvoja pörssisähkön kuukausittaisista keskiarvohinnoista. Niissä on arvonlisävero mutta ei sitä myyjän marginaalia. Noiden lukujen kanssa voi vähän jo arvioida omia laskujansa. Hinta snt/kWh sis alv.

        2019
        Tammikuu 6,92
        Helmikuu 5,80
        Maaliskuu 4,96
        Huhtikuu 5,14
        Toukokuu 4,94
        Kesäkuu 3,81
        Heinäkuu 5,69
        Elokuu 6,05
        Syyskuu 6,05
        Lokakuu 5,74
        Marraskuu 5,67
        Joulukuu 4,76
        Tammikuu 2020 3,37

        Meidän tapauksessa käytännön hinta oli joinakin jaksoina sama kuin keskiarvo ja enimmillään n 0,3 snt enemmän kuin keskiarvo. Noihin keskiarvohintoihin pitää muistaa lisätä siis se marginaali, esim 0,5 snt tai mikä se onkaan.

        Toki kulutuslukematkin kannatta tarkastaa ettei myyjä ole niihin tehnyt "vahingossa virhettä". Ne voi tarkistaa vaikka verkkoyhtiön siirtolaskusta.

        Meidän tapauksessa myyjä veloitti puolentoista vuoden ajan n 2 - 2,5 snt ylimääräistä joka kilowattitunnilta. Siitä voi jokainen miettiä sitten omaa tilannettaan jos on samalla tavalla laskutus kuin meillä. Halvimmilla jaksoilla oli ylilaskutusta n 50%. Se on melkoinen tuotto myyjälle. Harvalla sijoituksella saa tuommoista tuottoa. Lisänä vielä korkea perusmaksu ja rumasti ylisuuri arviolaskutus tuleville kuukausille, niin hinnan kuin arvioidun kulutuksenkin suhteen. Sitten jos myyjä pyörittää vielä pikavippifirmaa siinä sivussa niin kyllähän raha poikii...

        Monella sähkönkuluttajalla olisi noille rahoille muutakin käyttöä kuin laittaa niitä näiden pelureiden bisneksiin.


    • Anonyymi

      Kotitaloudet ei käytä pörssisähköä. Että siinäpä tarkastelette töpselinreikiänne, että mitä sieltä valuu.

    • Anonyymi

      Kaikki nuo tiedothan ovat helposti saatavilla.

      Jokainen saa siirto- tai myyntiyhtiöltään tuntisarjan esim. vuoden ajalta, joita voi sitten verrata silloisen pörssin tuntihintaan.

      Nord Pool Spotin sivuilta saa hinnat muodossa €/MWh alv 0 % tunti-, päivä-, kuukausi- ja vuositasolla. Jakaa hinnan kymmenellä ja kertoo 1,24 niin saamme aikaan snt/kWh alv 24 %.

      Sitten rivit/kolumnit vierekkäin ja hinta kerrotaan kilowateilla, joita on kuluttanut. Huomioi kesä- ja talviaikaan siirtymiset.
      Tietenkin huomioida myös se, että Nord Poolin tunnit ovat yhden tunnin jäljessä (CET 0) eli hintariviä yksi ylemmäs niin täsmää kulutuksen kanssa.

      Jos tämän jälkeen tuntihintasi on pielessä, saattaa yhteydenotto myyjään olla aiheellista.
      Metodi toimii tietenkin vain, jos käytätte nimenomaan tuntihintaan sidottua sopimusta.
      Kuukausispotteja ja muita on hyvin hankala valvoa, koska yhtiö saa piilotettua kuluja aika merkittävästi.

      Ja tiedoksi, kaikki sähkö on pörssisähköä ja nimenomaan sitä tuntihinnalla toteutuvaa.
      Kaikki muu on markkinoiden spekulaatiota tai sähköyhtiön markkinointipuhetta.

      Sähköyhtiösi kykenee antamaan kiinteän hinnan, koska se suojautuu ostamalla NASDAQista sähkönjohdannaistuotteita.
      Tämä on yleinen käytäntö ja näin tekevät kaikki toimijat, joko itse tai välikäden kautta.

      Pois lukien tietenkin ne yhtiöt, jotka laskuttavat ennakkoon.
      Heidän mallinsa on perustuu puskuriin, jonka loputtua lappu laitetaan luukulle ja uusi firma pystyyn.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      233
      3675
    2. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      39
      1843
    3. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      240
      1733
    4. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      99
      1631
    5. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      95
      1485
    6. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1414
    7. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      164
      1338
    8. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      13
      1305
    9. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      127
      1099
    10. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      90
      1015
    Aihe