Suomen kielessä kerrostumia viiden tuhannen vuoden ajalta

Anonyymi

Kielemme kantaa historiaamme, suomen kieli on kotimaamme!

80

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kielemme vanhimmat sanat voidaan johtaa koko uralilaisen kielikunnan yhteisestä kantakielestä eli kantauralista noin 5 000 vuoden takaa. Käytännössä ne voivat olla vieläkin vanhempia, mutta kielitieteen menetelmin ei päästä kuin näihin asti.

      Esisuomi 5 000–1 000 eaa: emä ja isä edustavat ydintä

      VANHIMPIA ovat sanat, joita tarvitaan aina. Kantauraliin palautuvat sanamme ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, jokapäiväiseen olemiseen kuuluvia peruskäsitteitä. Yleensäkin tällaiset sanat edustavat kielten vanhimpia.

      Ikivanha perussanasto nimeää ruumiinosia ja tärkeimpiä ihmissuhteita, kuten emä eli äiti, isä, poika ja neiti ’tyttö’.

      Pienen mutta tärkeän joukon muodostavat persoonapronominit minä, sinä, hän, me, te, he ja muista pronomineista ainakin tämä ja se sekä ken, kuka ja mikä. Myös itse on ikivanha, mutta se merkitsi alkuun varjoa tai varjosielua.

      Olemista ja toimintaa kuvaavaa sanastoa löytyy runsaasti. Muun muassa elää ja kuolla sekä ei ja älä. Arkipäivän todellisuuteen liittyvät myös kusi ja paska.

      LUONTO oli olennainen osa kulttuuria, jossa suomalaisten kielelliset esi-isät elivät. Eläimiä tunnettiin nimeltä useita, ja joukkoon kuului myös koira, joka tarkoitti alkuaan ’koiraseläintä’. Vanhin tunnettu koiran nimitys on peni.

      Kalastus ja metsästys olivat keräilyn ohella tärkeitä elinkeinoja, joten vanhimmissa sanoissa on pyyntisanoja. Myös vuodenaikojen nimitykset ja niiden vaihteluun liittyvät sääilmiöt saivat nimensä esisuomalaisena aikana, samoin tärkeimpiin taivaankappaleisiin viittaavat kehä ’aurinko’ ja kuu.

      Tulen käytöstä todistavat sysi ’hiili’ ja tuli, mutta rakentamiseen ja taloustöihin liittyvää perintösanastoa on niukasti. Kota ja pata kuuluvat samaan ikäkerrostumaan, mutta ne ovat vaeltaneet tänne muualta.

      Kalastus ja metsästys olivat keräilyn ohella tärkeitä elinkeinoja, joten vanhimmissa sanoissa on pyyntisanoja.

      • Anonyymi

        Aivan hiljattain Lappeenrannan tienoilta on löytynyt vähintään 11.000 vanhan suorakaiteen muotoisen hirsirakennuksen jäänteitä.


    • Anonyymi

      SANASTO monipuolistuu, kun otetaan huomioon vanhimmat lainasanat, jotka ovat tulleet ilmeisesti jo indoeurooppalaisesta kantakielestä. Sen puhujien alkukoti ja muinainen ekspansiokeskus lienee sijainnut Mustanmeren pohjoispuolisilla aroilla, uralilaisen kielikunnan ydinalueiden naapurissa.

      Indoeurooppalaisen kantakielen tytärkielistä tärkeäksi oman kieliperheemme kannalta muodostui indoiranilainen haara, johon kuuluneita kieliä puhuttiin Euraasian aroilla vielä ajanlaskun alun jälkeen.

      Tämä aineisto sisältää mielenkiintoista karjataloussanastoa, kuten porsas ja varsa. Ne ovat kodan ja padan lailla kulttuurisanoja, jotka kertovat maailman muutoksista. Uralilaiset esi-isät eivät liene aiemmin tunteneet maataloutta, koska sen sanat puuttuvat omasta sanastosta.

      Toisen kiintoisan ryhmän muodostavat jumala, mana ja taivas, jotka viittaavat uskonnollisiin vaikutteisiin.

    • Anonyymi

      Kantasuomi 1 000 eaa–500 jaa: lainaaminen pääsee vauhtiin

      KULTTUURIVAIKUTTEET rikastivat elämää. Kun suomensukuisia kieliä puhuneet muinaiskansat asettuivat asumaan Itämeren alueelle, hahmottui uudenlainen kielikokonaisuus, jota perinteisesti on nimitetty kantasuomeksi.

      Sen myöhäisvaiheessa syntyi runsaasti uutta sanastoa. Enimmäkseen sitä tuotettiin omista vanhoista aineksista johtamalla ja yhdistämällä, mutta joukossa on myös perussanan luonteisia aineksia, joiden alkuperä on hämärän peitossa, esimerkiksi eilen, hiki, jänis, kirja, neuvo, sana, suo ja valmis.

      Uudenlaisten kulttuurivaikutteiden sanastoa lainattiin Itämeren alueen muista kielistä. Näistä tärkeimpiä olivat Pohjois- ja Keski-Eurooppaan levittäytyneet indoeurooppalaiset kielet, joista syntyivät balttilaiset, slaavilaiset ja germaaniset kielet.

      MERKITTÄVIÄ balttilaisperäisiä sanoja ovat säätilasta, viljelystä ja kotieläinten pidosta kertovat sanat. Useat naisiin viittaavat lainat on tulkittu osoitukseksi kansainvälisistä naimakaupoista.

      Germaanisista lainoista selviää, että ruoanvalmistus monipuolistui ja olut saapui. Myös rakennustekniikka edistyi ja asuinympäristö muuttui. Käyttöön löysivät kartano, lato ja tupa.

      Erityisen huomionarvoisia germaanisia lainoja ovat metalleihin liittyvät sanat. Metallista voitiin valmistaa korujen ja ylellisyysesineiden lisäksi entistä tehokkaampia työkaluja.

      Yhteiskunnallisesta kehityksestäkin oltiin jyvällä. Valtasuhteisiin viittaavat muun muassa hallita ja kuningas, oloihin toisella tapaa murha, sakko, tuomio ja varas. Kaupankäynnistä todistavat kauppa ja markka. Aseiden nimet viittaavat sotimiseen.

      TAVALLAAN itämerensuomalaisia, mutta iältään edellisiä nuorempia ovat muinaisvenäläiset lainat. Niitä arvioidaan alkaneen tulla ensimmäisen kristillisen vuosituhannen jälkipuoliskolla.

      Lainat ovat enimmäkseen arkista perussanastoa: asumiseen, työvälineisiin, talousesineisiin, ruoanvalmistukseen ja vaatetukseen liittyviä nimityksiä.

      Venäläisten lainojen joukossa erityisen kiinnostavia ovat kristinuskon ensimmäiset merkit: pakana, pappi, raamattu ja risti. Kristillisperäisten lainojen ilmaantuminen kieleen ei välttämättä todista kääntymisestä kristinuskoon. Kysymys voi olla vain uuden uskonnon tunnusmerkkien ulkokohtaisesta havaitsemisesta.

      • Anonyymi

        Voi kyllä todistaakin. Kristinusko eli pitkään kotoperäisten haltiahenkiuskomusten rinnalla. Idän kirkko eteni Novgorodiin ja sieltä pohjoiseen ja luoteeseen karjalaisasutuksen keskelle.
        Pähkinäsaaren rauhan raja jakoi karjalaiset kahtia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi kyllä todistaakin. Kristinusko eli pitkään kotoperäisten haltiahenkiuskomusten rinnalla. Idän kirkko eteni Novgorodiin ja sieltä pohjoiseen ja luoteeseen karjalaisasutuksen keskelle.
        Pähkinäsaaren rauhan raja jakoi karjalaiset kahtia.

        Varsinais-Suomessa on arveltu olleen alkukirkon vaikutusta jo ennen roomalaiskatolisen piista Henrikin nmatkoja 1155-56. Alkukirkon uskontoa olisi levitetty Irlannista käsin. Siinä välissä poikettiin nykyisessä Alankomaissa.
        Irlannin alkukirkko piti pitkään puoliaan roomalaiskatolisuuden painostusta vastaan. Irlannilla ja ristiretkien myötä perustetulla Jerusalemin lyhytaikaisella kuningaskunnalla oli kiinteät yhteydet. Egyptin koptikirkko on ainoa jäljellä oleva alkukristillinen kirkko .


    • Anonyymi

      Varhaissuomi 500–1540: keskiaika mullisti elämän

      SUOMEN varhaisimman itsenäisen kehityksen kausi alkoi ajanlaskun alun jälkeisellä vuosituhannella.

      Suomen kielen itsenäisen kehityksen kaudella muutamat vaiheet ovat erityisen kiinnostavia. Näistä ensimmäinen on keskiaika, joka Suomessa alkoi vuoden 1150 tienoilla. Se oli suurten murrosten aikaa. Kansa käännytettiin kristinuskoon, ja Suomi liitettiin osaksi Ruotsia. Ruotsista löysivät tiensä suomeen myös monet alasaksan sanat, jotka levisivät Itämeren alueen kieliin kauppaa hallinneilta alasaksalaisilta kauppaporvareilta.

      Alasaksalaisia lainoja on tullut myös suoraan. Vaikka täällä ei ollut varsinaisia hansakaupunkeja, saksalaisia porvareita asui esimerkiksi Turussa ja Viipurissa. Häät, rypäle ja juhlatilaisuuksissa käytettyä haarikkaa merkitsevä kousa antavat aiheen olettaa, että suomalaisten elämään tuli uudenlaista ylellisyyttä.

      • Anonyymi

        Ruotsalaisia lainoja

        Alttari, enkeli, harppu, helvetti, kanttori, kappalainen, kinkerit, kirkkoherra, kuori, lukkari, munkki, nunna, paasto, paavi, piina, piispa, siunata.

        Faari, herra, huovi, jaarli, kippari, kummi, kuppari, laamanni, laki, luotsi, lääni, matruusi, muori, nikkari, piika, portto, puoskari, pyöveli, raastupa, raati, renki, ryöväri, suutari, torppari, tuomari, vaali, vanki.

        Holvata, holvi, katu, kaupunki, koulu, leikki, muurata, muuri, penkki, porstua, sali, takka, talli, tiili, torni, tuoli, vintti, viisari, uuni.

        Housut, myssy, pitsi, pöksyt, röijy, takki, vuori.

        Kinkku, rankki, ryyti, sahti, syltty, yrtti.

        Helluntai, maanantai, tiistai, torstai, perjantai, lauantai, sunnuntai.

        Alasaksalaisia lainoja

        Ammatti, hovi, kirkko, laasti, lanko, leiviskä, ovela, peitsi, puukko, rehti, rouva, rysä, räätäli, vuokra.


    • Anonyymi

      Vanha kirjasuomi 1540–1810: Agricola kehitti kirjakielen

      REFORMAATIOAIKA oli tärkeä vaihe, koska silloin syntyi puhutun kielen rinnalle suomen kirjakieli. Siitä alkaen on käytettävissä kirjallista todistusaineistoa suomen kielen tilasta.

      Kirjakieli luotiin kääntämällä. Kääntäminen pakotti luomaan uutta sanastoa. Vanhan murresanaston lisäksi Agricola lainasi sanoja latinasta, saksasta ja ruotsista ja muodosti itse satoja uudissanoja, koska läheskään kaikille lähtöteksteissä mainituille asioille ja ilmiöille ei ollut suomenkielistä nimitystä.

      • Anonyymi

        Agricolan ensiesiintymiä

        Armo, hengellinen, hiippakunta, iankaikkinen, jumalallinen, luoja, ristiinnaulita, rukoilla, synti, Vapahtaja.

        Esikuva, esimerkki, esimies, esipuhe, hallitus, historia, isänmaa, jalopeura, juhlapuhe, karkausvuosi, korkeakoulu, käsikirjoitus, lohikäärme, muistomerkki, omatunto, paikkakunta, pääkaupunki, raatihuone, vastoinkäyminen, vihollinen, väkivalta.

        Hyvyys, inhimillinen, nöyrä, raskasmielinen.

        Raamatun ensiesiintymiä

        Hiirihaukka, hopeapikari, hovimestari, hiussuortuva, hyeena, isoisä, juoppo, jyrkkä, kaalimato, kanahaukka, karjalauma, kaulakääty, kauppakirja, kauna, kielenparsi, komedia, kuvapatsas, käskykirja, laihuus, lehmus, leijona.

        Kehottaa, kiilua, latoa, matkia.


    • Anonyymi

      Varhaisnykysuomi 1810–1880: Lönnrot oli mestari

      AIVAN poikkeuksellinen kehitysvaihe alkoi 1800-luvun alussa. Sanasto suorastaan räjähti kasvuun.

      Kun Suomesta tuli Venäjän autonominen suuriruhtinaskunta, alettiin vaatia suomen kielen yhteiskunnallisen aseman parantamista ja kielen tietoista kehittämistä kulttuuri- ja sivistyskieleksi. Vanhaa kirjakieltä pidettiin yksipuolisesti länsimurteisena ja ruotsin kielen pilaamana.

      SUURTA innostusta herätti Kalevalan ilmestyminen vuonna 1835. Itämurteiden arvostus lisääntyi, ja Kalevalan kokoajasta Elias Lönnrotista tuli kansallinen merkkihenkilö.

      Lönnrot oli sitä mieltä, että lainasanoja piti mahdollisuuksien mukaan välttää. Niiden asemesta oli käytettävä joko itse muodostettuja uudissanoja tai sopivia murresanoja. Lönnrot oli mestari sanojen laadinnassa. Kirjakielen sanasto suorastaan räjähti kasvuun.

      Uusien sanojen muodostamisessa suosittiin tietoisesti johtamista. Muutamat johdostyypit kohosivat erityiseen suosioon, esimerkiksi -e-johdokset, -io-johdokset, -la-johdokset ja -sto-johdokset. Käytännössä suuri osa uusista sanoista oli kuitenkin yhdyssanoja, jotka usein rakennettiin ruotsin mallin mukaan: meritförteckning ’ansioluettelo’, rättegång ’oikeudenkäynti’.

      PÄTEVÄ sananmuodostaja oli myös kansanrunouden kerääjä ja kielitieteilijä Daniel Europaeus, joka esitteli suuren joukon taidokkaita johdoksia ruotsalais-suomalaisessa sanakirjassaan 1853.

      Niin ikään menestyksekkäänä sanaseppona tunnettu jyväskyläläinen lääkäri ja koulumies Volmari Kilpinen saattoi muodostaa sanoja myös korvakuulolta. Hän tajusi erinomaisesti, mitä sanoja kieliyhteisö juuri sillä erää kaipasi, ja monet hänen esittämänsä uudissanat levisivät nopeasti yleiseen käyttöön.

      • Anonyymi

        Lönnrotin jäljiltä

        Aineisto, alkuperä, asiakirja, ehdollepano, epävakaisuus, erisnimi, haaste, havainnollinen, hinnasto, hyve, irtaimisto, itsenäinen, juurakko, jäljennös, jälkeläinen.

        Kansallisuus, kasvio, kertolasku, kielentutkija, kieltolaki, kiinteistö, kirjallisuus, kohtelias, kolmio, koru, kotimainen, kuume, kuutio, käsite, laulelma, laskimo, lause, lauseoppi, litu, lukemisto, mietelmä, mietintö, monikko, muistelma, muste, mykerö.

        Nuoriso, nykyaika, ohje, olio, ongelma, onnistua, osoite, pahe, paine, runoelma, rönsy, sanasto, sivistys, solu, suudelma, tahallinen, tasavalta, tavu, toisinto, tuma, valtimo, virallinen, virkakieli, yhdyssana, yksikkö, yksinvaltias.

        Europaeusin jäljiltä

        Eduskunta, enemmistö, esitelmä, hajamielinen, happo, huvila, ilmansuunta, kaunokirjailija, luonnos, mielikuvitus, pätevä, taidokas, tasa-arvo, vallankumous, verotus, vuorovaikutus, vähemmistö, väitöskirja.

        Kilpisen jäljiltä

        Edeltää, ennuste, esine, henkilö, itsenäistyä, itsenäisyys, jalostaa, jauhe, keskipiste, kirjailija, kirje, kuvio, kylpylä, laskento, mielle, monipuolinen, myymälä, määritelmä, opiskella, peruste, päätelmä, sairaala, suhde, suure, taide, tiede, tiedemies, tieteellinen, toteuttaa, umpio, uudissana, valmiste, vankila, vastine, väite, yhtiö, yksilö, yksityinen, yleinen, yleisö ja ympyrä.


    • Anonyymi

      Hilpeää tämä, miten joku koko ajan nostelee ruotsinkielisä avauksia piilottaakseen tällaiset epäkorrektit keskustelut suomen kielestä. ;)

      • Anonyymi

        Näitä keskusteluja täällä ei svekomaanit haluaisi nähdä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näitä keskusteluja täällä ei svekomaanit haluaisi nähdä.

        Äkkiä ne pudotetaan näkyvistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näitä keskusteluja täällä ei svekomaanit haluaisi nähdä.

        Ruotsihörhö väitti, että suomea on puhuttu korkeintaan tuhat vuotta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsihörhö väitti, että suomea on puhuttu korkeintaan tuhat vuotta.

        Jo ruotsinkieliset päiväkotitädit....


    • Anonyymi

      Suomen oli käydä kuin iirin - Ruotsi olisi tukahduttanut suomen kielen.

      Historian professori Meinander nosti taannoin esiin sen, että ilman Suomen irtautumista Ruotsin valtakunnasta suomen kielen olisi käynyt kuin iirin. Meinander perusteli näkemystään suomen kielen katoamisesta näin:
      - suomi oli pieni vähemmistökieli Ruotsissa, vain 22% (tosin Suomen alueella aina yli 80%)
      - suomea puhuvat asuivat idässä ja pohjoisessa, periferiassa, pääasiassa kaupunkien ulkopuolella
      - ruotsin kieli oli alkanut voittaa alaa 1700-luvulla väestönkasvun ja kielenvaihdon kautta
      - 1700-luvulla yhä useampi vaihtoi kieltä kirjallisen kulttuurin yleistyessä ja hakeutumalla koulutukseen
      - Ruotsi oli tuolloin hyvin keskusjohtoinen valtio, enemmän jopa kuin muut Euroopan valtiot
      - kehitys Itämaassa olisi ollut samankaltainen kuin se oli Torniojoenlaaksossa, Skotlannissa tai Irlannissa
      - teollistuminen olisi vielä kiihdyttänyt muutosta
      - kuinka moni akateemisemme olisi lähtenyt taistelemaan suomen puolesta, kysyy Meinander ja vastaa, ettei monikaan - Tukholman näkökulmasta tällainen suomen kielen vahvistaminen olisi näyttänyt maanpetokselta, sillä Venäjä olisi varmasti yrittänyt käyttää sitä hyväkseen

      Pätevä päättely.

      • Anonyymi

        Ruotsi on edelleen uhka suomalaisuudelle - sillä ruotsinkielisyyteen Suomessa liittyy paitsi rahaa myös halu kieltää koko suomalaisuus ja tehdä siitä vähintään puoliruotsalaista. Ei onnistu.


      • Anonyymi

        Kiitos asiantuntevasta kirjoituksesta!


    • Anonyymi

      Luulevatko svekot, että he pystyvät alistamaan tämän kielen oman kielensä vasalliksi?

      • Anonyymi

        Pohjaltaan Suomen maaperälle tunkeutuneet ruotsalaiset olivat kautta aikojen mamuja. Näiden kieltä ja oman kulttuurin puutetta vierastettiin ja väheksyttiin vaikka pakkoruotsi oli miekalla juurrutettu valloitettuihin kaupunkeihin ja kruunun voutien kanssa piti sitä käyttää. Sitä on vaikea suomenruotsalaisen jonka kulttuuritausta on lainattu KeskiEuroopasta ja joka puhuu pidgin-englantiin rinnastuvaa suomenruotsia.


    • Anonyymi

      Siis suomalaisuus on kielellisesti kehittynyt kaksi kertaa niin pitkän ajan kuin se on elänyt täällä. Meillä on kiehtova menneisyys. Tämän pitäisi kiinnostaa kaikkia täällä nyt eläviä.

      • Anonyymi

        Ja koulujen pitäisi nostaa tämä esille kaikilla koulutuksen tasoilla nykyisen pakkoruotsin ja kaksikielisyyssatuilun sijaan.


    • Anonyymi

      Suomen kieli on sekä historiamme että kotimaamme.

      • Anonyymi

        Suomen kieli on seikkailu!


    • Anonyymi

      Tässä perustamme:

      - 2500 vuotta suomen kieltä nyt Suomeksi kutsutulla alueella

      - 5000 vuotta muinaisuutta ja historiaa suomen kielessä

      Suomen kieli yhdistää koko suomalaisuutta - se on suomalaisuuden valtavirran sydän, mitä muita virtoja siihen onkaan yhdistynyt, tämä suomen kielen ydinjatkuvuus on suomalaisuuden sydän.

      • Anonyymi

        Juuri näin!

        Surkeaa, että pakkoruotsin kannattajat vähättelevät suomea ja väittävät englannin olevan uhka.

        Juuri englannin kaltainen lingua franca suojaa kaikkia maailman kansalliskieliä, sillä englanti antaa kyvyn vuorovaikutukseen kansainvälisesti ilman, että pitäisi rakentaa uutta kielellistä identiteettiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juuri näin!

        Surkeaa, että pakkoruotsin kannattajat vähättelevät suomea ja väittävät englannin olevan uhka.

        Juuri englannin kaltainen lingua franca suojaa kaikkia maailman kansalliskieliä, sillä englanti antaa kyvyn vuorovaikutukseen kansainvälisesti ilman, että pitäisi rakentaa uutta kielellistä identiteettiä.

        Juuri niin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juuri näin!

        Surkeaa, että pakkoruotsin kannattajat vähättelevät suomea ja väittävät englannin olevan uhka.

        Juuri englannin kaltainen lingua franca suojaa kaikkia maailman kansalliskieliä, sillä englanti antaa kyvyn vuorovaikutukseen kansainvälisesti ilman, että pitäisi rakentaa uutta kielellistä identiteettiä.

        Oikein oivallettu.


    • Anonyymi

      Suomen kieli yhdistää koko suomalaisuutta - se on suomalaisuuden valtavirran sydän, mitä muita virtoja siihen onkaan yhdistynyt, tämä suomen kielen ydinjatkuvuus on suomalaisuuden sydän.

    • Anonyymi

      Suomen kieli on suomalaisuuden sydän.

      • Anonyymi

        Mutta aivan liian monen sydän lyö tätänykyä pakkoenglannin tahdissa.


    • Anonyymi

      Ollaan tästä onnellisia ja ylpeitä!

    • Anonyymi

      Suomi tarvitsee totuuskomission.-

      • Anonyymi

        Selkeästi


      • Anonyymi

        Pajastamaan että kaikki ongelmamme johtuvat englannista?


    • Anonyymi

      Suomen kieli on sekä historiamme että isänmaamne!

    • Anonyymi

      Suomen kielen historia tunnetaan jo varsin hyvin.

    • Anonyymi

      Suomen kieli on suomalaisuuden sydän.

    • Anonyymi

      Suomen kieli on suomalaisia yhdistävän kulttuurin peruspilari.

      • Anonyymi

        Siihen luotamme.


    • Anonyymi

      Tämä on äärettömän hieno rakennelma.

    • Anonyymi

      Malja suomen kielelle!

    • Anonyymi

      Viisi tuhatta vuotta on pitkä aika ja hieno historia...

      • Anonyymi

        Samanlainen historia on lähes jokaisella nykykielellä.


    • Anonyymi

      Maan pääkieli!

      Kuinka onnellista!

      • Anonyymi

        Onnellista - nimenomaan!
        Olkaamme ylpeitä äidinkielestämme.
        Suomen kieli kuuluu kymmenen maailman vanhimman yhä puhutun kielen joukkoon.


    • Anonyymi

      Viisi tuhatta vuotta on huikea historia.

      • Anonyymi

        Falski historia.


      • Anonyymi

        Jokainen nykyään käytössä oleva aito kieli omaa samanlaisen vähintään 5000 tuhannen vuoden historian, osa pidemmänkin.


    • Anonyymi

      Ja ainoa todellinen uhka sille on englanti, pakkoenglanti.

      • Anonyymi

        Voi sinua!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi sinua!

        Pakkoruotsittajien vastine mihin tahansa on "pakkoenglanti". Pakkoenglanti on Ahvenanmaalla, ei Manner-Suomessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pakkoruotsittajien vastine mihin tahansa on "pakkoenglanti". Pakkoenglanti on Ahvenanmaalla, ei Manner-Suomessa.

        Sinulle tuntuu olevan aina tärkeämpää puolustaa englannin kieltä suomen sijaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pakkoruotsittajien vastine mihin tahansa on "pakkoenglanti". Pakkoenglanti on Ahvenanmaalla, ei Manner-Suomessa.

        Pakkoenglannitajan vaste mihin tahansa on "pakkoruotsi".


    • Anonyymi

      Äidinkieli suomi on isänmaamme ja historiamme

      • Anonyymi

        Ja molempia uhkaa pakkoenglanti.
        Mitä aiot tehdä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja molempia uhkaa pakkoenglanti.
        Mitä aiot tehdä?

        Kuka sinua narrasi? Ei englanti ole Manner-Suomessa pakollinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka sinua narrasi? Ei englanti ole Manner-Suomessa pakollinen.

        Miksi väistit kysymyksen?
        Eikö pyhää pakkoenglantiasi saa kyseenalaistaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi väistit kysymyksen?
        Eikö pyhää pakkoenglantiasi saa kyseenalaistaa?

        Hourulan hommaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hourulan hommaa.

        Niin on, nimittäin puolustella pakkoenglanyia ja vähätellä sen aiheuttamaa vaaraa.


    • Anonyymi

      Hieno ketju!

    • Anonyymi

      Suomen kielen merkitys on valtava - sen aseman tulisi olla Suomessa ihan toinen kuin nyt...

      Ja puhe kaksikielisyydestä pitää unohtaa tyystin valheellisena.
      Näillä luvuilla (ruotsi 4,7% vs. muut yli 95%) kaksikielisyys on matemaattinen mahdottomuus!

      • Anonyymi

        Ruotsin kielen ja ruotsin kielisten haukkuminen ei ole suomenkielen puolustamista, pelaat tuolla vain englannin kielen pussiin, mikä lienee pohjimmaine tarkootuksesikin: Suomesta englannin kielinen valtio.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsin kielen ja ruotsin kielisten haukkuminen ei ole suomenkielen puolustamista, pelaat tuolla vain englannin kielen pussiin, mikä lienee pohjimmaine tarkootuksesikin: Suomesta englannin kielinen valtio.

        Ruotsinkieliset koulut siis luopuvat englannin opiskelusta, koska englanti on paha - ja ruotsi pelastaa kaikki!

        Selvä :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruotsinkieliset koulut siis luopuvat englannin opiskelusta, koska englanti on paha - ja ruotsi pelastaa kaikki!

        Selvä :D

        Miksi haluat että aito kielivapaus koskisi vain ruotsin kielisiä?
        Mikset halua antaa meille suomenkielisille oikeutta valita vapaasti haluamansa kielet vaan haluat tuhota meidän kielitaitomme pakkoenglannillasi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi haluat että aito kielivapaus koskisi vain ruotsin kielisiä?
        Mikset halua antaa meille suomenkielisille oikeutta valita vapaasti haluamansa kielet vaan haluat tuhota meidän kielitaitomme pakkoenglannillasi?

        Envlanti kn hyödyllinen vaan ei pakollinen.

        Mikä on tuhonnut logiikantajusi?


    • Anonyymi

      Hieno homma!

    • Anonyymi

      Hieno perintö

    • Anonyymi

      Yli 5000 hyvää vuotta

      • Anonyymi

        Melkoinen perintö!


      • Anonyymi

        Historiamme on suomen kielen rakenteissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Historiamme on suomen kielen rakenteissa.

        Kieli on koti...


    • Anonyymi

      Ugrien sydänäänien historiaa kielen rakenteissa

    • Anonyymi

      Kiehtovaa

    • Anonyymi

      Perintömme!

    • Anonyymi

      Totta.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1615
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe