Styroxleikkuri (kuumentava)

Anonyymi

Valmiina en ole juuri nähnyt (kuumentavia) styroxleikkureita. Ja jos jostain löytyisikin, varmaan kalliita.

Tuollaisen voisi ehkä tehdä itsekin, mutta...

Mistä vastuslankaa leikkauselementiksi ?

Tällaisen löysin:

https://www.tme.eu/en/details/kanthal-d-0.40_100/resistance-wires/kanthal/030443-100g/

MUTTA:

datalehden tiedot on suorastaan surkeita !

Ominaisresistanssi: 1.35 ohm m (20 C lämpötilassa)
(Toivottavasti tulkitsen oikein, kun datalehden merkintä hämäävä !)

Valmiiksi laskettu johtavuus: 10.7Ω/m

MUTTA sitten:

Johtavuuden lämpötilakerroin:
100C = 1.00
1300 C = 1.08

ja 20C kerrointa ei edes mainita !

Jos kerran perusjohtavuus on ilmoitettu 20C lämpötilassa, niin Johtavuuden lämpötilakerroin pitäisi ilmoittaa myös 20C lämpötilassa, mutta sitä ei ole ilmoitettu !

Onko siis kerroin 20C = kerroin 100 C = 1.00

Vai pitäisikö kerroin 20C interpoloida näistä:

100C = 1.00
200C = 1.01

mutta kun myös:
300 C = 1.01

no näistä:
100C = 1.00
400 C = 1.02

voisi tietysti yrittää interpoloida sen puuttuvan 20 C kertoimen.

Toinen asia on se, että jos johtavuus muuttuu noin vähän, eli:
100C = 1.00
1300 C = 1.08

niin silloin se resistanssi pitäisi voida mitata melko tarkkaan, jos haluaisi säätää kuumennustehoa lämpötilan mukaan (siis eräänlainen älytermostaatti, joka jatkuvasti mittaa resistanssia, laskee siitä lämpötilan ja vertaa laskettua lämpötilaa tavoitelämpötilaan, ja sen mukaan alentaa / nostaa kuumennustehoa sen mukaan jos on liian kuuma / kylmä tuo lanka.

Mikähän muuten olisi oikea lämpötila, joka sulattaisi styroxia, mutta ei polttaisi sitä ?

Idea olisi syöttää PWM -ohjattuna 24 V AC:sta tasasuunnattua sykkivää tasavirtaa tuolle langalle, ja pitää aina sen aikaa kuumennusjännite poiskytkettynä, että sen kuumennusjännitteen taukojen aikana voi mitata langan resistanssin ja siitä laskea lämpötilan.

Laitteeseen siis tulisi mikrokontrolleri tuota resistanssimittausta ja laskentaa sekä PWM -ohjausta tekemään.

Jos oletetaan, että lankaa olisi styroxleikkurissa 25 cm, niin jos

1m resistanssi on 10.7Ω

niin 25 cm resistanssi on 2,675 ohmia.

Jos siihen syöttäisi 24V jännitettä 80% ajasta, niin kuumennustehoa syntyisi keskimäärin: 172 W.

Riittääkö tuo teho styroxin "leikkaus" eli sulatuslämpötilan ylläpitoon kaikissa olosuhteissa? (Oletetaan, että leikataan joko sisätilassa, tai kesällä ehkä myös ulkona. Tehon ei siis tarvitse riittää leikkaamiseen 20 asteen pakkasessa talvella ulkona).

Pienemmäksihän tehoa saa, kun pienentää pulssisuhdetta tuosta 80%:sta alaspäin.

Mutta suuremmaksi hankala saada, kun pitäisi jäädä aikaa tuon langan resistanssin mittaukselle.

Ideana siis mitata näin:

langan resistanssin kanssa sarjaan tunnettu resistanssi - tämä muodostaa jännitteenjakajan, jota voi syöttää sopivalla vakiojännitteellä.

Kun langan toisen pään ja vastuksen yhteisen pisteen jännite mitataan, tästä saa laskettua langan resistanssin, josta edelleen lämpötilan.

Tosin, jos resistanssi muuttuu välillä 100C - 1300 C vain n. 8%, niin mittauksen pitäisi olla suht. tarkka, että siitä olisi mitään hyötyä.

10

1339

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aivan turha vaivata aivojaan semmoisella, mistä ei kumminkaan mitään ymmärrä. Osta mieluummin valmis palapeli.

    • Anonyymi

      Olis tossa puolivalmis tyroxleikkuriksipöytä. Jos kiinnostaa niin voisin pistää kuvia Aijaa.comiin.

      Elekroonikko

      • Anonyymi

        Itselleni kommentoiden: laitoinpa varmuudeksi kuvat pöydästä Aijaa.comiin:

        https://aijaa.com/CjgTUQ

        Jos vaikkapa joku toinen olisi kiinnostunut kuin aloittaja ja osaa sähköoppia mutta kädentaidot ei riitä. Pöydästä puuttuu siis sähköpuoli mutta muuten pöytä voisi olla valmis esim. vinoon lattiaa varten leikattaviin styrox palasia varten. Pöydän ostajalle langoista dataa (saatavuus) ja käyttöohjeet.

        Elekroonikko


    • Anonyymi

      Kumpaa haluat, ymmärtää sähköoppia vai leikata styroksia? Jos omaat kädentaitoa, voi styroksin leikkaus onnistuakin, mutta sähköopin voit suosiolla unohtaa muiden huoleksi.

    • Anonyymi

      Styrox on hyvä lämpöeriste ja se sulaa melko matalassa länpötilassa, joten leikkaamiseen riittää pieni teho.

      Tein 50 vuotta sitten koulupoikana leikkurin, johon ostin vastuslankaa Hietalahden Sähköstä. Langan pingoitin alustan ja muutaman millin vahvuisesta metallitangosta taivutetun yläkaaren väliin. Virtaa lankaan autotallin nurkassa lojuneesta, vanhasta auton akusta. Hyvin leikkasi muutaman sentin paksuista styroxlevyä erilaisiin askartelutöihin. Aika ilkeänhajuinen käry siitä nousi,

      Tuossa ylempänä on linkki kuvaan, jossa olevalla leikkuutasolla onnistuu isojen ja paksujen levyjen leikkely. Tehonsyöttö voisi varsin hyvin tulla 12V akusta.

    • Anonyymi

      Aloittaja on jäljillä ainakin tuon langan suhteen. Suosittelisin kumminkin ensin vaikka kiinalaiseen "laboratoriovirtalähteeseen" tutustumista. Sellainen 10A/30V on ihan hyvä ostos. Jännite riittää yli puolitoistametriä pitkälle langalle ja virta paksuuksissa melkein tuplalle. Aluksi systeemi aivan käsisäätöä kun metodin "kokeile ja kiroile" antaa nopeasti palautetta ja jää turha suunnittelu pois. "piirustuslaudalla valmis" kun ei valmistua koskaan. Ainakaan jos kokemuspohjaa ei ole.

      Lennokin siipiä leikanneena pianolankoihin tai yleensä teräslankohin perustuvat leikkurit eivät tahdo toimia. Leikatessa kun lankaan puuttuva muovi jäähdyttää lankaa ja saa aikaan paikallisen resistanssin muutoksen. Paikallisesti langan teho tipuu ja lanka puuttuu pahemmin muoviin. Lanka jää jälkeen ja se näkyy tuloksessa. Leikattavassa levyssä on sitten myös eroja ja ne sisältävät myös olemattoman määrän myös vettä jolla on vaikutusta leikkauslämpöön. Silloisella kerholla oli sen ajan mukaisiin styroksilevyille (mertikertaametri) sopivaksi mitoitettu leikkuri. Virtalähteen jännitettä piti hiukan muuttaa mm. leikattavan levyn kovuuden mukaan. Se testatiin aina pienillä koepaloilla. Lopputuloksena saatiin metrinkin pituisia siivenpulikkaita olemattomin muotovirhein. Torstaina leikatut siivet lensivät lauantaina kun ei ihan monimutkaista maalausta yrittänyt ja vaikka normityöaika haittasi harrastamista. Nykyinen leikkuusahani on mitoitettu maksimi 1,2m levylle. Leikuujänite 17V tienoilla ja virta alle 3A. Sillä saa jo 2,4m kärkiväliä siivet helposti.

    • Anonyymi

      Leikkauslangoista
      NiCr (Nikkelikromilanka) on hyvin vastustuskykyinen korroosiota ja hapettumista vastaan korkeissa lämpötiloissa. Nikromilangalla on korkea vetolujuus ja korkea sulamispiste. Yleinen käytetty langan paksuus on 0,2mm ...1 mm. Suositeltu paksuus on 0,3mm...0,7mm
      Titaanilanka on mittatilaustyönä metalliseoksesta valmistettu leikkauslanka, jota käytetään korvaamaan alan standardi NiCr leikkauslanka. Titaanilanka on kehitetty käyttäjille, jotka haluavat lisätä CNC-vaahtoleikkureidensa käyttömahdollisuuksia ja parantaa leikkauksen laatua. Vaikka titaanilanka se onkin hieman kalliimpaa kuin tavallinen NiCr lanka, titaaniseoslanka katkeaa harvemmin (keskimäärin se kestää 5-6 kertaa pidempään kuin NiCr-lanka) ja se kestää venymistä korkeissa lämpötiloissa huomattavasti paremmin. Tämän seurauksena sitä voidaan käyttää vahvemman kiristysjousen tai pneumaattisen kiristyksen kanssa, jolloin leikkausnopeudet ovat suuremmat ja leikkauksen laatu paranee.

      Sähkökitaran E-kieltä on mahdollista myös käyttää, sopivan ohut, mutta kuitenkin kestää ja toimii jo hyvin 12V jännitteellä. Muista että kullekin langalle on etsittävä juuri oikea käyttöjännite ja sitä myötä käyttövirta, jolla lanka toimii parhaiten. Langan paksuus ja pituus vaikuttaa eniten tarvittavaan jännitteeseen ja virtaan eli langan lämpötilaan. Toisaalta kun on vain yksi jännite käytössä pitää langan pituuden ja/tai langan paksuuden kanssa hakea oikea käyttölämpötila langalle leikkuuta varten.

      Leikkauslankana voi käyttää hätätilassa myös tavallista teräslankaa (0,8mm mig-lankaa) mutta sen ominaisuudet ovat surkeita muihin edellämainittuihin nähden.

      Elekroonikko

      • Anonyymi

        Ompas erittäin monimutkaisia virityksiä , ite leikkasin styroksia ohuehkon rautalangan ja pienen hitsausmuuntajan avulla, lankakaan tai sen poikkipinta ei ole niin tarkkaa kun muuntajan hitsausvirran säädöllä saa kompensoitua langan lämpiämistä.

        Varoituksen sana, muuntajan omaa hits.virtasäätökytkintä ei ole järkevää käyttää langan kytkemiseen koska muuntajaan indusoituva virtapiikki rasittaa kytkintä, katkokaa yksinkertaisesti verkkovirran syöttöä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ompas erittäin monimutkaisia virityksiä , ite leikkasin styroksia ohuehkon rautalangan ja pienen hitsausmuuntajan avulla, lankakaan tai sen poikkipinta ei ole niin tarkkaa kun muuntajan hitsausvirran säädöllä saa kompensoitua langan lämpiämistä.

        Varoituksen sana, muuntajan omaa hits.virtasäätökytkintä ei ole järkevää käyttää langan kytkemiseen koska muuntajaan indusoituva virtapiikki rasittaa kytkintä, katkokaa yksinkertaisesti verkkovirran syöttöä.

        Monimutkaisia? Hmm. Se on tietenkin sitä minkälaista lopputulosta haluaa. Laitoin halpaan juottimeen kuparista kärjen ja leikkelin sillä styroksilevyyn työkaluille kolot. Ei tullut mitään esittelykelpoista, mutta toimivaa. Sitten kun leikataan metrinmittaiset siivet on langan kuljettava samaa matkaa eikä keskeltä saa olla jäljessä. Siihen pianolangat, kitarankielet ja hitsauslagat on hyvä oman mielenrauhan vuoksi syytä unohtaa. Kyllä ne leikkaa, mutta Profiili on keskellä jotain muuta kuin päissä. Sama koskee myös muita muotoja kun leikkauspituus kasvaa. Kuviotten leikkauksessa leikkuulangan merkitys on vähäisempi kun leikkulankatarve on levyn paksuus.

        Mitä tulee hitsausvirtalähteen käyttämiseen. Kytkinsäätöiseessä ei muutenkaan ole hyvä käännellä kykimiä silloin kun ne on kuormitettuna. Oli sitten kyse mig tai puikkovirtalähteestä. kampi ja potentiometrisäätöiset ovat tässä mielessä parempia.

        Monimutkaisuutta leikkuuseen tulee kun leikkuuta automatisoidaan. Netistä löytyy CNC-tyyppisiä virityksiä ja sitten aivan mekaanisia jossa leikkuunopeutta säädetään erikokoisten rullien avulla. Sitten on kaikkea tältä väliltä. Kaikki erittäin toimiviä systeemejä.


    • Sinuna yrittäisin ebaytä, kirjoita hakuun hot wire cutter. Sivuilta löytyy erilaisia sekä puikkomallisia 5-25 cm, eivätkä ole hinnalla pilattuja. Puikkomallisia on saatavilla virtalähteen kanssa tai ilman. Virtalähteen kanssa ovat tietysti hieman kalliimpia, mutta siinä on kaikki valmiina.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      601
      4183
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3448
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      67
      3051
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2931
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2264
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2201
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2157
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1965
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1950
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1919
    Aihe