Styroxleikkuri (kuumentava)

Anonyymi

Valmiina en ole juuri nähnyt (kuumentavia) styroxleikkureita. Ja jos jostain löytyisikin, varmaan kalliita.

Tuollaisen voisi ehkä tehdä itsekin, mutta...

Mistä vastuslankaa leikkauselementiksi ?

Tällaisen löysin:

https://www.tme.eu/en/details/kanthal-d-0.40_100/resistance-wires/kanthal/030443-100g/

MUTTA:

datalehden tiedot on suorastaan surkeita !

Ominaisresistanssi: 1.35 ohm m (20 C lämpötilassa)
(Toivottavasti tulkitsen oikein, kun datalehden merkintä hämäävä !)

Valmiiksi laskettu johtavuus: 10.7Ω/m

MUTTA sitten:

Johtavuuden lämpötilakerroin:
100C = 1.00
1300 C = 1.08

ja 20C kerrointa ei edes mainita !

Jos kerran perusjohtavuus on ilmoitettu 20C lämpötilassa, niin Johtavuuden lämpötilakerroin pitäisi ilmoittaa myös 20C lämpötilassa, mutta sitä ei ole ilmoitettu !

Onko siis kerroin 20C = kerroin 100 C = 1.00

Vai pitäisikö kerroin 20C interpoloida näistä:

100C = 1.00
200C = 1.01

mutta kun myös:
300 C = 1.01

no näistä:
100C = 1.00
400 C = 1.02

voisi tietysti yrittää interpoloida sen puuttuvan 20 C kertoimen.

Toinen asia on se, että jos johtavuus muuttuu noin vähän, eli:
100C = 1.00
1300 C = 1.08

niin silloin se resistanssi pitäisi voida mitata melko tarkkaan, jos haluaisi säätää kuumennustehoa lämpötilan mukaan (siis eräänlainen älytermostaatti, joka jatkuvasti mittaa resistanssia, laskee siitä lämpötilan ja vertaa laskettua lämpötilaa tavoitelämpötilaan, ja sen mukaan alentaa / nostaa kuumennustehoa sen mukaan jos on liian kuuma / kylmä tuo lanka.

Mikähän muuten olisi oikea lämpötila, joka sulattaisi styroxia, mutta ei polttaisi sitä ?

Idea olisi syöttää PWM -ohjattuna 24 V AC:sta tasasuunnattua sykkivää tasavirtaa tuolle langalle, ja pitää aina sen aikaa kuumennusjännite poiskytkettynä, että sen kuumennusjännitteen taukojen aikana voi mitata langan resistanssin ja siitä laskea lämpötilan.

Laitteeseen siis tulisi mikrokontrolleri tuota resistanssimittausta ja laskentaa sekä PWM -ohjausta tekemään.

Jos oletetaan, että lankaa olisi styroxleikkurissa 25 cm, niin jos

1m resistanssi on 10.7Ω

niin 25 cm resistanssi on 2,675 ohmia.

Jos siihen syöttäisi 24V jännitettä 80% ajasta, niin kuumennustehoa syntyisi keskimäärin: 172 W.

Riittääkö tuo teho styroxin "leikkaus" eli sulatuslämpötilan ylläpitoon kaikissa olosuhteissa? (Oletetaan, että leikataan joko sisätilassa, tai kesällä ehkä myös ulkona. Tehon ei siis tarvitse riittää leikkaamiseen 20 asteen pakkasessa talvella ulkona).

Pienemmäksihän tehoa saa, kun pienentää pulssisuhdetta tuosta 80%:sta alaspäin.

Mutta suuremmaksi hankala saada, kun pitäisi jäädä aikaa tuon langan resistanssin mittaukselle.

Ideana siis mitata näin:

langan resistanssin kanssa sarjaan tunnettu resistanssi - tämä muodostaa jännitteenjakajan, jota voi syöttää sopivalla vakiojännitteellä.

Kun langan toisen pään ja vastuksen yhteisen pisteen jännite mitataan, tästä saa laskettua langan resistanssin, josta edelleen lämpötilan.

Tosin, jos resistanssi muuttuu välillä 100C - 1300 C vain n. 8%, niin mittauksen pitäisi olla suht. tarkka, että siitä olisi mitään hyötyä.

10

1166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aivan turha vaivata aivojaan semmoisella, mistä ei kumminkaan mitään ymmärrä. Osta mieluummin valmis palapeli.

    • Anonyymi

      Olis tossa puolivalmis tyroxleikkuriksipöytä. Jos kiinnostaa niin voisin pistää kuvia Aijaa.comiin.

      Elekroonikko

      • Anonyymi

        Itselleni kommentoiden: laitoinpa varmuudeksi kuvat pöydästä Aijaa.comiin:

        https://aijaa.com/CjgTUQ

        Jos vaikkapa joku toinen olisi kiinnostunut kuin aloittaja ja osaa sähköoppia mutta kädentaidot ei riitä. Pöydästä puuttuu siis sähköpuoli mutta muuten pöytä voisi olla valmis esim. vinoon lattiaa varten leikattaviin styrox palasia varten. Pöydän ostajalle langoista dataa (saatavuus) ja käyttöohjeet.

        Elekroonikko


    • Anonyymi

      Kumpaa haluat, ymmärtää sähköoppia vai leikata styroksia? Jos omaat kädentaitoa, voi styroksin leikkaus onnistuakin, mutta sähköopin voit suosiolla unohtaa muiden huoleksi.

    • Anonyymi

      Styrox on hyvä lämpöeriste ja se sulaa melko matalassa länpötilassa, joten leikkaamiseen riittää pieni teho.

      Tein 50 vuotta sitten koulupoikana leikkurin, johon ostin vastuslankaa Hietalahden Sähköstä. Langan pingoitin alustan ja muutaman millin vahvuisesta metallitangosta taivutetun yläkaaren väliin. Virtaa lankaan autotallin nurkassa lojuneesta, vanhasta auton akusta. Hyvin leikkasi muutaman sentin paksuista styroxlevyä erilaisiin askartelutöihin. Aika ilkeänhajuinen käry siitä nousi,

      Tuossa ylempänä on linkki kuvaan, jossa olevalla leikkuutasolla onnistuu isojen ja paksujen levyjen leikkely. Tehonsyöttö voisi varsin hyvin tulla 12V akusta.

    • Anonyymi

      Aloittaja on jäljillä ainakin tuon langan suhteen. Suosittelisin kumminkin ensin vaikka kiinalaiseen "laboratoriovirtalähteeseen" tutustumista. Sellainen 10A/30V on ihan hyvä ostos. Jännite riittää yli puolitoistametriä pitkälle langalle ja virta paksuuksissa melkein tuplalle. Aluksi systeemi aivan käsisäätöä kun metodin "kokeile ja kiroile" antaa nopeasti palautetta ja jää turha suunnittelu pois. "piirustuslaudalla valmis" kun ei valmistua koskaan. Ainakaan jos kokemuspohjaa ei ole.

      Lennokin siipiä leikanneena pianolankoihin tai yleensä teräslankohin perustuvat leikkurit eivät tahdo toimia. Leikatessa kun lankaan puuttuva muovi jäähdyttää lankaa ja saa aikaan paikallisen resistanssin muutoksen. Paikallisesti langan teho tipuu ja lanka puuttuu pahemmin muoviin. Lanka jää jälkeen ja se näkyy tuloksessa. Leikattavassa levyssä on sitten myös eroja ja ne sisältävät myös olemattoman määrän myös vettä jolla on vaikutusta leikkauslämpöön. Silloisella kerholla oli sen ajan mukaisiin styroksilevyille (mertikertaametri) sopivaksi mitoitettu leikkuri. Virtalähteen jännitettä piti hiukan muuttaa mm. leikattavan levyn kovuuden mukaan. Se testatiin aina pienillä koepaloilla. Lopputuloksena saatiin metrinkin pituisia siivenpulikkaita olemattomin muotovirhein. Torstaina leikatut siivet lensivät lauantaina kun ei ihan monimutkaista maalausta yrittänyt ja vaikka normityöaika haittasi harrastamista. Nykyinen leikkuusahani on mitoitettu maksimi 1,2m levylle. Leikuujänite 17V tienoilla ja virta alle 3A. Sillä saa jo 2,4m kärkiväliä siivet helposti.

    • Anonyymi

      Leikkauslangoista
      NiCr (Nikkelikromilanka) on hyvin vastustuskykyinen korroosiota ja hapettumista vastaan korkeissa lämpötiloissa. Nikromilangalla on korkea vetolujuus ja korkea sulamispiste. Yleinen käytetty langan paksuus on 0,2mm ...1 mm. Suositeltu paksuus on 0,3mm...0,7mm
      Titaanilanka on mittatilaustyönä metalliseoksesta valmistettu leikkauslanka, jota käytetään korvaamaan alan standardi NiCr leikkauslanka. Titaanilanka on kehitetty käyttäjille, jotka haluavat lisätä CNC-vaahtoleikkureidensa käyttömahdollisuuksia ja parantaa leikkauksen laatua. Vaikka titaanilanka se onkin hieman kalliimpaa kuin tavallinen NiCr lanka, titaaniseoslanka katkeaa harvemmin (keskimäärin se kestää 5-6 kertaa pidempään kuin NiCr-lanka) ja se kestää venymistä korkeissa lämpötiloissa huomattavasti paremmin. Tämän seurauksena sitä voidaan käyttää vahvemman kiristysjousen tai pneumaattisen kiristyksen kanssa, jolloin leikkausnopeudet ovat suuremmat ja leikkauksen laatu paranee.

      Sähkökitaran E-kieltä on mahdollista myös käyttää, sopivan ohut, mutta kuitenkin kestää ja toimii jo hyvin 12V jännitteellä. Muista että kullekin langalle on etsittävä juuri oikea käyttöjännite ja sitä myötä käyttövirta, jolla lanka toimii parhaiten. Langan paksuus ja pituus vaikuttaa eniten tarvittavaan jännitteeseen ja virtaan eli langan lämpötilaan. Toisaalta kun on vain yksi jännite käytössä pitää langan pituuden ja/tai langan paksuuden kanssa hakea oikea käyttölämpötila langalle leikkuuta varten.

      Leikkauslankana voi käyttää hätätilassa myös tavallista teräslankaa (0,8mm mig-lankaa) mutta sen ominaisuudet ovat surkeita muihin edellämainittuihin nähden.

      Elekroonikko

      • Anonyymi

        Ompas erittäin monimutkaisia virityksiä , ite leikkasin styroksia ohuehkon rautalangan ja pienen hitsausmuuntajan avulla, lankakaan tai sen poikkipinta ei ole niin tarkkaa kun muuntajan hitsausvirran säädöllä saa kompensoitua langan lämpiämistä.

        Varoituksen sana, muuntajan omaa hits.virtasäätökytkintä ei ole järkevää käyttää langan kytkemiseen koska muuntajaan indusoituva virtapiikki rasittaa kytkintä, katkokaa yksinkertaisesti verkkovirran syöttöä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ompas erittäin monimutkaisia virityksiä , ite leikkasin styroksia ohuehkon rautalangan ja pienen hitsausmuuntajan avulla, lankakaan tai sen poikkipinta ei ole niin tarkkaa kun muuntajan hitsausvirran säädöllä saa kompensoitua langan lämpiämistä.

        Varoituksen sana, muuntajan omaa hits.virtasäätökytkintä ei ole järkevää käyttää langan kytkemiseen koska muuntajaan indusoituva virtapiikki rasittaa kytkintä, katkokaa yksinkertaisesti verkkovirran syöttöä.

        Monimutkaisia? Hmm. Se on tietenkin sitä minkälaista lopputulosta haluaa. Laitoin halpaan juottimeen kuparista kärjen ja leikkelin sillä styroksilevyyn työkaluille kolot. Ei tullut mitään esittelykelpoista, mutta toimivaa. Sitten kun leikataan metrinmittaiset siivet on langan kuljettava samaa matkaa eikä keskeltä saa olla jäljessä. Siihen pianolangat, kitarankielet ja hitsauslagat on hyvä oman mielenrauhan vuoksi syytä unohtaa. Kyllä ne leikkaa, mutta Profiili on keskellä jotain muuta kuin päissä. Sama koskee myös muita muotoja kun leikkauspituus kasvaa. Kuviotten leikkauksessa leikkuulangan merkitys on vähäisempi kun leikkulankatarve on levyn paksuus.

        Mitä tulee hitsausvirtalähteen käyttämiseen. Kytkinsäätöiseessä ei muutenkaan ole hyvä käännellä kykimiä silloin kun ne on kuormitettuna. Oli sitten kyse mig tai puikkovirtalähteestä. kampi ja potentiometrisäätöiset ovat tässä mielessä parempia.

        Monimutkaisuutta leikkuuseen tulee kun leikkuuta automatisoidaan. Netistä löytyy CNC-tyyppisiä virityksiä ja sitten aivan mekaanisia jossa leikkuunopeutta säädetään erikokoisten rullien avulla. Sitten on kaikkea tältä väliltä. Kaikki erittäin toimiviä systeemejä.


    • Sinuna yrittäisin ebaytä, kirjoita hakuun hot wire cutter. Sivuilta löytyy erilaisia sekä puikkomallisia 5-25 cm, eivätkä ole hinnalla pilattuja. Puikkomallisia on saatavilla virtalähteen kanssa tai ilman. Virtalähteen kanssa ovat tietysti hieman kalliimpia, mutta siinä on kaikki valmiina.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe