Paljonko oliiviöljyä, paljonko rypsiöljyä

Anonyymi

Mikä olisi teoreettisesti ottaen paras keskinäinen suhde rypsiöljyn ja oliviöljyn käytölle?

Käytän nyt molempia kylmäpuristettuina 1:1, eli 30 g kumpaakin/vrk. Kannttaisi jompaakumpaa suosia enemmän?

63

2263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rypsiöljyssä on parempi rasvahappokoostumus mutta oliiviöljyssä polyfenoleita. Itse käytän käyttötarkoituksen mukaan eli salaattiin oliiviöljyä ja ruuanlaittoon rypsiöljyä.

    • Anonyymi

      Edellä vastattiin hyvin ja myös valitsemasi suhde 1:1 on hyvä.

      Jos haluat, vaihda rypsiöljy camelina-öljyyn, jossa rasvahappokoostumus on jopa parempi (omega-3). Camelina on kalliimpaa, mutta maku on melko sama eli miedohko, tutkimukset sen sisältämistä polyfenoleista on kesken.

      Tutustu myös (kalliimpiin) saksanpähkinä- ja kauraöljyihin. Niiden maku on suorastaan erinomainen - toki makuasia -, ja ne ovat myös terveyttä edistäviä elintarvikkeita.

      Vaihtelua saat siitä, että käytät eri öljyjä eri ruokalajeissa, lämpötila ja kuumennus huomioiden.

      Vältä, kuten hyvin tiedät, pahanmakuisia ja pahanhajuisia lamppuöljyjä. Silloin olet vahingossa erehtynyt valitsemaan valopetroolia tai kerosiinia. Heh....

    • Anonyymi

      En osaa sanoa mikä olisi paras sekoitussuhde, mutta jos ajattelee omega-3-rasvahapon saamista, niin ei oikein mikään.:) Sillä rypsiöljyssä on vain 1/3 omega-3:a, oliiviöljyssä niitä ei ole juuri lainkaan. Rypsiöljyssä omegakolmosen muuntosuhde elimistön käytettävissä olevaan muotoon on verrattain alhainen. En muista mikä luku se on mutta olen sen jossain nähnyt. Pellavansiemenöljyssä ja joissakin muissa kasviöljyissä se on korkeampi. Paras omegakolmosen lähde on rasvainen kala ja siitä valmistetut omega-3-kapselit, koska kalassa rasvahapot ovat valmiiksi elimistölle hyödynnettävässä muodossa.

      Kalalajeista omegakolmosta sisältävät lähinnä lohi, silakka ja taisi olla made... tonnikalalajeista tummempi, ei vaalea tonnikala.

      Lisäksi, omega-3 hapettuu helposti kuumissa lämpötiloissa. Sillä ei siis pidä paistaa mitään. Kalaruuat kannattaa myös valmistaa matalassa lämmössä, tai syödä esim. lohi graavattuna.

      Rypsiöljy on kyllä monityydyttämätöntä rasvaa, kuten oliiviöljykin, ja siten terveellisempää kuin esim. voi ja muut kovat rasvat. Epäterveellisintähän on, kuten kaikki varmaan tietävät, keinotekoisesti kovetetut transrasvat, kuten margariini. Vaikka näitä juuri mainostetaan "omegakolmosen lähteinä". Teollinen valmistusprosessi on niin rankka, sisältää niin monta kuumennus- värjäys ym. muita prosesseja, että rypsiöljyn alkuperäisistä hyödyistä ei sen jälkeen ole tallella mitään.

      • Anonyymi

        Niin, ja nimenomaan siis, älä missään nimessä käytä rypsiöljyä paistamiseen, vaan jos käytät niin salaateissa tai sekoitettuna voihin (näinkin saa hyvää levitettä leivälle). Omegakolmoset tuhoutuvat paistettaessa ja härskiintyvät, jolloin ne lisäävät elimistön vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat erilaisia sairauksia. Omega-6-rasvahappo kestää hyvin kuumennusta, ja sopii siksi paistamiseenkin.


    • Rypsiöljy kestää hyvin paistoa. Jos pitää käristää niin voi tai palmuöljy on parempi vaihtoehto.

      • Anonyymi

        Camelinaöljystä kerrotaan samoin.

        Pellavaöljy taitaa olla Suomessa tuotetuista öljyistä nopein hajoamaan sekä hapettumalla että kuumentamalla. E-vitamiinilisäys ei taida asiaa estää.

        Käristetty taitaa olla englanniksi fried. Kalan rasvojen osalta on useinkin vaikea tunnistaa tutkimuksia "kuumennetusta", "paistetusta" tai "käristetystä" ja sama koskee pannuja, uuneja ja grillejä. Yleisellä tasolla höyrytys taitaa olla hellämietoisin kaikissa kokkauksissa.


      • Anonyymi

        Miten perustelet, että kestää hyvin paistoa? Ehkä muuten kestääkin, mutta omega3-rasvahapot eivät kestä.

        Voikin on ihan hyvä paistorasva, koska se sisältää vain omega-6-rasvahappoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten perustelet, että kestää hyvin paistoa? Ehkä muuten kestääkin, mutta omega3-rasvahapot eivät kestä.

        Voikin on ihan hyvä paistorasva, koska se sisältää vain omega-6-rasvahappoja.

        Ennen sanottiin myös, että neitsytoliiviöljy ei sovi paistamiseen tai friteeraamiseen, Nykytiedon mukaan sopii, ja lämpötilat 160 - 185 astetta ovat sopivat, käryämispiste on 205 astetta ja syttyminen 225 astetta.

        Kuumuus ei muuta moni- ja kertatyydyttymättömien rasvojen kemiallista rakennetta eikä suhdetta. Kertatyydyttymättömät selviävät kuumennuksessa monityydyttymättömiä paremmin eivätkä rasvat myöskään muutu transrasvoiksi.

        - kylmäpuristettu rypsiöljy, käryää 205 asteessa ja syttyy noin 215 asteessa
        - jalostettu rypsiöljy ja auringonkukkaöljy käryävät noin 227 asteessa
        - edullinen kylmäerotettu "oliiviöljy-jäljitelmä-tekele" käryää 160 C asteessa
        - pellavaöljy käryää jon noin 107 asteessa!

        Vapaat rasvahapot käryää, savuavan rasvan molekyyleista irtoaa vapaita rasvahappoja, jotka maistuvat pahalta.

        Ammattikokkien mukaan kala saa nahkaansa rypsiöljyllä paistettaessa kauniin ja rapean pinnan. Myös friteeraus sujuu rypsiöljyllä.

        Oleellista on että öljy ei saa savuta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ennen sanottiin myös, että neitsytoliiviöljy ei sovi paistamiseen tai friteeraamiseen, Nykytiedon mukaan sopii, ja lämpötilat 160 - 185 astetta ovat sopivat, käryämispiste on 205 astetta ja syttyminen 225 astetta.

        Kuumuus ei muuta moni- ja kertatyydyttymättömien rasvojen kemiallista rakennetta eikä suhdetta. Kertatyydyttymättömät selviävät kuumennuksessa monityydyttymättömiä paremmin eivätkä rasvat myöskään muutu transrasvoiksi.

        - kylmäpuristettu rypsiöljy, käryää 205 asteessa ja syttyy noin 215 asteessa
        - jalostettu rypsiöljy ja auringonkukkaöljy käryävät noin 227 asteessa
        - edullinen kylmäerotettu "oliiviöljy-jäljitelmä-tekele" käryää 160 C asteessa
        - pellavaöljy käryää jon noin 107 asteessa!

        Vapaat rasvahapot käryää, savuavan rasvan molekyyleista irtoaa vapaita rasvahappoja, jotka maistuvat pahalta.

        Ammattikokkien mukaan kala saa nahkaansa rypsiöljyllä paistettaessa kauniin ja rapean pinnan. Myös friteeraus sujuu rypsiöljyllä.

        Oleellista on että öljy ei saa savuta!

        Lisäys, että camelinaöljy kestää hyvin kuumennusta ja paistamista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten perustelet, että kestää hyvin paistoa? Ehkä muuten kestääkin, mutta omega3-rasvahapot eivät kestä.

        Voikin on ihan hyvä paistorasva, koska se sisältää vain omega-6-rasvahappoja.

        "Voikin on ihan hyvä paistorasva, koska se sisältää vain omega-6-rasvahappoja"

        Fineli tietää - Voi:
        rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 1 040 mg
        rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 360 mg

        On voissa molempia, vähän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Voikin on ihan hyvä paistorasva, koska se sisältää vain omega-6-rasvahappoja"

        Fineli tietää - Voi:
        rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 1 040 mg
        rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 360 mg

        On voissa molempia, vähän.

        Aivan, on voissakin siis hiukan omega-3:a. Voissa on myös butyyrihappoa, joka on hyväksi silmille.

        Voita on pidetty hyvinkin epäterveellisenä, mutta nyt ravintotieteilijät ovat alkaneet muuttaa mieltään. Voi on kuitenkin puhdas luonnontuote, ja siinä on tallella kaikki alkuperäiset ravintoaineet. Se on kova rasva, ja kovien rasvojen katsotaan olevan yksi matala-asteisen tulehduksen aiheuttaja. Ravintotieteilijät ovat kuitenkin vähän kahden vaiheilla voin suhteen, ovatko sen hyödyt ehkä kuitenkin suuremmat kuin haitat. Itse ainakin syön voita, koska se on hyvää :), koetan kuitenkin katsoa etten ihan jatkuvasti enkä hirveitä määriä. Joskus pidän tauon etten osta voita ollenkaan, käytän vain kasviöljyjä. Esim. avokadoöljy on hienostuneen makuista ja sopii moneen. Rypsiöljykin on ihan ok, vaikka omega-3-rasvahappojen saannin kannalta se ei ole niin tehokas kuin mainostetaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, on voissakin siis hiukan omega-3:a. Voissa on myös butyyrihappoa, joka on hyväksi silmille.

        Voita on pidetty hyvinkin epäterveellisenä, mutta nyt ravintotieteilijät ovat alkaneet muuttaa mieltään. Voi on kuitenkin puhdas luonnontuote, ja siinä on tallella kaikki alkuperäiset ravintoaineet. Se on kova rasva, ja kovien rasvojen katsotaan olevan yksi matala-asteisen tulehduksen aiheuttaja. Ravintotieteilijät ovat kuitenkin vähän kahden vaiheilla voin suhteen, ovatko sen hyödyt ehkä kuitenkin suuremmat kuin haitat. Itse ainakin syön voita, koska se on hyvää :), koetan kuitenkin katsoa etten ihan jatkuvasti enkä hirveitä määriä. Joskus pidän tauon etten osta voita ollenkaan, käytän vain kasviöljyjä. Esim. avokadoöljy on hienostuneen makuista ja sopii moneen. Rypsiöljykin on ihan ok, vaikka omega-3-rasvahappojen saannin kannalta se ei ole niin tehokas kuin mainostetaan.

        Kovien rasvojen saantia voi säännöstellä esim. niin, että jos laittaa leivälle voita, ei sitten laita enää lisäksi juustoa. Vaan, jos haluaa juustoa syödä, ja silti leivälle jotain rasvaa, niin vaikka rypsiöljyä tai avokadoöljyä. Sen huomaa olossakin, kun ei syö hirveästi voita. Ainakin minä tunnen oloni kevyemmäksi kun pidän "voitauon". Tykkään kyllä voista:)


      • Anonyymi kirjoitti:

        Miten perustelet, että kestää hyvin paistoa? Ehkä muuten kestääkin, mutta omega3-rasvahapot eivät kestä.

        Voikin on ihan hyvä paistorasva, koska se sisältää vain omega-6-rasvahappoja.

        Paistoaika on niin lyhyt että paistaminen ei tuhoa rypsiöljyn monityydyttymättömään rasvoja. Rypsiöljy kestää jopa uppopaiston.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, on voissakin siis hiukan omega-3:a. Voissa on myös butyyrihappoa, joka on hyväksi silmille.

        Voita on pidetty hyvinkin epäterveellisenä, mutta nyt ravintotieteilijät ovat alkaneet muuttaa mieltään. Voi on kuitenkin puhdas luonnontuote, ja siinä on tallella kaikki alkuperäiset ravintoaineet. Se on kova rasva, ja kovien rasvojen katsotaan olevan yksi matala-asteisen tulehduksen aiheuttaja. Ravintotieteilijät ovat kuitenkin vähän kahden vaiheilla voin suhteen, ovatko sen hyödyt ehkä kuitenkin suuremmat kuin haitat. Itse ainakin syön voita, koska se on hyvää :), koetan kuitenkin katsoa etten ihan jatkuvasti enkä hirveitä määriä. Joskus pidän tauon etten osta voita ollenkaan, käytän vain kasviöljyjä. Esim. avokadoöljy on hienostuneen makuista ja sopii moneen. Rypsiöljykin on ihan ok, vaikka omega-3-rasvahappojen saannin kannalta se ei ole niin tehokas kuin mainostetaan.

        Voin haitat ovat hyvin tiedossa. Se huonontaa kaikista ravintorasvoista eniten kolesteroliarvoja. Kohtuullisesta käytöstä ei ole haittaa eli tyydyttyneen rasvan saantia ei tarvitse rajoittaa alle 10E%:n.


    • Anonyymi

      Painonhallitsijalle ainoa oikea suhde on 0:0. Kaikki lisätyt öljyt ja rasvat kannattaa poistaa ruokavaliosta, ne vain lihottavat herkästi eikä nitä tarvita mihinkään kun ruuat uunittaa järkevässä lämpötilassa eli enintään 125 °C, eikä paista/kärytä niitä.

      • Anonyymi

        Laihduttajan ei missään tapauksessa kannata karsia kaikkea rasvaa ruokavaliostaan! Sopiva määrä hyvälaatuista rasvaa ei edes lihota, kun katsoo mitä panee suuhunsa ja liikkuu. Laihduttajankin kannattaa pysyä terveenä, ja siinä todella tarvitaan myös rasvaa. Monet vitamiinit ja hivenaineet ovat rasvaliukoisia. Solut koostuvat suurelta osin rasvasta.

        Hyvälaatuiset, terveelliset rasvat ovat tärkeitä elimistön toiminnalle kaikin puolin, mm. aivoille. Monityydyttämättömät, pehmeät rasvat siis kuten oliiviöljy, pellavansiemenöljy, camelinaöljy, avokadoöljy ja rypsiöljykin. Näistä edullisin on rypsiöljy.

        Elimistö tarvitsee sekä omega-6:a että omega-3:a. Länsimaalaiset saavat aivan liian vähän omega-3:a ruuasta. Sitä saa rasvaisesta kalasta ja kasviöljyistä, mutta kasvipohjaisena omega-3-rasvahappojen muuntuminen elimistölle käyttökelpoiseen muotoon on vähäistä ja vaihtelee öljytyypin mukaan, ja yksilöllisestikin. Kalaöljy on paras omega-3:n lähde, ja sitä saa siis rasvaisesta kalasta ja kapseleista.

        Suomalaisessa ruokavaliossa on nykyisellään hyvin vähän ruokia, mistä saisi riittävästi omega-3:a. Perinteiset itämeren ruokavalioon kuuluvat kalat silakka ja lohi olisivat todella tärkeitä osia nykyajankin ruokavaliossa. Niitä pitäisi syödä lähes päivittäin, jotta saisi suosituksen mukaisen määrän omega-3-rasvahappoa. Harva näin tekee, joten kalaöljykapseleilla kannattaa täydentää. Omega-3:n merkitys näkyy aivoterveydessä kuten muistissa, sekä sydänveritaudeissa ja monessa muussakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laihduttajan ei missään tapauksessa kannata karsia kaikkea rasvaa ruokavaliostaan! Sopiva määrä hyvälaatuista rasvaa ei edes lihota, kun katsoo mitä panee suuhunsa ja liikkuu. Laihduttajankin kannattaa pysyä terveenä, ja siinä todella tarvitaan myös rasvaa. Monet vitamiinit ja hivenaineet ovat rasvaliukoisia. Solut koostuvat suurelta osin rasvasta.

        Hyvälaatuiset, terveelliset rasvat ovat tärkeitä elimistön toiminnalle kaikin puolin, mm. aivoille. Monityydyttämättömät, pehmeät rasvat siis kuten oliiviöljy, pellavansiemenöljy, camelinaöljy, avokadoöljy ja rypsiöljykin. Näistä edullisin on rypsiöljy.

        Elimistö tarvitsee sekä omega-6:a että omega-3:a. Länsimaalaiset saavat aivan liian vähän omega-3:a ruuasta. Sitä saa rasvaisesta kalasta ja kasviöljyistä, mutta kasvipohjaisena omega-3-rasvahappojen muuntuminen elimistölle käyttökelpoiseen muotoon on vähäistä ja vaihtelee öljytyypin mukaan, ja yksilöllisestikin. Kalaöljy on paras omega-3:n lähde, ja sitä saa siis rasvaisesta kalasta ja kapseleista.

        Suomalaisessa ruokavaliossa on nykyisellään hyvin vähän ruokia, mistä saisi riittävästi omega-3:a. Perinteiset itämeren ruokavalioon kuuluvat kalat silakka ja lohi olisivat todella tärkeitä osia nykyajankin ruokavaliossa. Niitä pitäisi syödä lähes päivittäin, jotta saisi suosituksen mukaisen määrän omega-3-rasvahappoa. Harva näin tekee, joten kalaöljykapseleilla kannattaa täydentää. Omega-3:n merkitys näkyy aivoterveydessä kuten muistissa, sekä sydänveritaudeissa ja monessa muussakin.

        "Laihduttajan ei missään tapauksessa kannata karsia kaikkea rasvaa ruokavaliostaan"

        Kirjoitin että: __Painonhallitsijalle__ ainoa oikea suhde on 0:0. Kaikki __lisätyt__ öljyt ja rasvat kannattaa poistaa ruokavaliosta, ne vain lihottavat herkästi eikä nitä tarvita mihinkään kun ruuat uunittaa järkevässä lämpötilassa eli enintään 125 °C, eikä paista/kärytä niitä.

        Johon sinä höpötät vastaan, täällä __Painonhallinta palstalla__, vaihtamalla aiheen painonhallitsijasta laihduttajaksi.

        Ja sinä höpötöt vastaan inisten __kaikista rasvoista__, kun minä kirjoititin että __lisätyt__.

        Kaiken sen öljyn/rasvan jonka jokainen ihminen (luultavasti) tarvitsee saa monipuolisesti koostetusta ruokavaliosta, joka on pääasiassa niukkaöljyinen/niukkarasvainen tai öljytön/rasvaton. Lukuunottamatta terveysviranomaisen suosittelemaa yksi ateria/annos kerran viikossa joka on valmistettu rasvaista kalasta kuten lohesta, makrillissa, sardiinista, sillistä t.m.s. Laihduttajalle yksi normaalisti ruokailevan ihmisen ateria/anos tarkoittaa kahta ateriaa/annosta koska laihduttajan annos on energialtaan luokkaa puolet pienempi. Painonhallitsijalle yksi ateria/annos on yksi energiamäärältään kohtuullisen pieni ateria/annos.

        Tutkimustietoa siitä onko jokin rasvahappo tarpellinen ihmiselle vai ei on olemassa äärimmäisen vähän. Mutta jos jokin niistä on tarpeellinen niin pitkäketjuisten rasvahappojen puutos aiheuttaa äkäistä laikukasta ihottumaa joka poistuu nopeasti kun saa __pienen__ määrän jotain sellaista rasvahappoa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Laihduttajan ei missään tapauksessa kannata karsia kaikkea rasvaa ruokavaliostaan"

        Kirjoitin että: __Painonhallitsijalle__ ainoa oikea suhde on 0:0. Kaikki __lisätyt__ öljyt ja rasvat kannattaa poistaa ruokavaliosta, ne vain lihottavat herkästi eikä nitä tarvita mihinkään kun ruuat uunittaa järkevässä lämpötilassa eli enintään 125 °C, eikä paista/kärytä niitä.

        Johon sinä höpötät vastaan, täällä __Painonhallinta palstalla__, vaihtamalla aiheen painonhallitsijasta laihduttajaksi.

        Ja sinä höpötöt vastaan inisten __kaikista rasvoista__, kun minä kirjoititin että __lisätyt__.

        Kaiken sen öljyn/rasvan jonka jokainen ihminen (luultavasti) tarvitsee saa monipuolisesti koostetusta ruokavaliosta, joka on pääasiassa niukkaöljyinen/niukkarasvainen tai öljytön/rasvaton. Lukuunottamatta terveysviranomaisen suosittelemaa yksi ateria/annos kerran viikossa joka on valmistettu rasvaista kalasta kuten lohesta, makrillissa, sardiinista, sillistä t.m.s. Laihduttajalle yksi normaalisti ruokailevan ihmisen ateria/anos tarkoittaa kahta ateriaa/annosta koska laihduttajan annos on energialtaan luokkaa puolet pienempi. Painonhallitsijalle yksi ateria/annos on yksi energiamäärältään kohtuullisen pieni ateria/annos.

        Tutkimustietoa siitä onko jokin rasvahappo tarpellinen ihmiselle vai ei on olemassa äärimmäisen vähän. Mutta jos jokin niistä on tarpeellinen niin pitkäketjuisten rasvahappojen puutos aiheuttaa äkäistä laikukasta ihottumaa joka poistuu nopeasti kun saa __pienen__ määrän jotain sellaista rasvahappoa.

        Monityydyttymätömän rasvan eduista on kyllä paljon tutkimustietoa. Haku pubmediin sanoilla "alpha linolenic acid" tuottaa yli 6000 osumaa. Kanannahasta tuskin löytyy paljonkaan Osumia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Laihduttajan ei missään tapauksessa kannata karsia kaikkea rasvaa ruokavaliostaan"

        Kirjoitin että: __Painonhallitsijalle__ ainoa oikea suhde on 0:0. Kaikki __lisätyt__ öljyt ja rasvat kannattaa poistaa ruokavaliosta, ne vain lihottavat herkästi eikä nitä tarvita mihinkään kun ruuat uunittaa järkevässä lämpötilassa eli enintään 125 °C, eikä paista/kärytä niitä.

        Johon sinä höpötät vastaan, täällä __Painonhallinta palstalla__, vaihtamalla aiheen painonhallitsijasta laihduttajaksi.

        Ja sinä höpötöt vastaan inisten __kaikista rasvoista__, kun minä kirjoititin että __lisätyt__.

        Kaiken sen öljyn/rasvan jonka jokainen ihminen (luultavasti) tarvitsee saa monipuolisesti koostetusta ruokavaliosta, joka on pääasiassa niukkaöljyinen/niukkarasvainen tai öljytön/rasvaton. Lukuunottamatta terveysviranomaisen suosittelemaa yksi ateria/annos kerran viikossa joka on valmistettu rasvaista kalasta kuten lohesta, makrillissa, sardiinista, sillistä t.m.s. Laihduttajalle yksi normaalisti ruokailevan ihmisen ateria/anos tarkoittaa kahta ateriaa/annosta koska laihduttajan annos on energialtaan luokkaa puolet pienempi. Painonhallitsijalle yksi ateria/annos on yksi energiamäärältään kohtuullisen pieni ateria/annos.

        Tutkimustietoa siitä onko jokin rasvahappo tarpellinen ihmiselle vai ei on olemassa äärimmäisen vähän. Mutta jos jokin niistä on tarpeellinen niin pitkäketjuisten rasvahappojen puutos aiheuttaa äkäistä laikukasta ihottumaa joka poistuu nopeasti kun saa __pienen__ määrän jotain sellaista rasvahappoa.

        OK, minulta meni kokoaan ohi tuo "lisätyt", olen aidosti ja rehellisesti pahoillani.

        Tietenkään kenenkään jolla on taipumusta lihoomiseen tai vaikeuksia painonhalinnan kanssa tai joka haluaa laihduttaa ei tule LISÄTÄ rasvoja tai öljyjä ruokiinsa, niitähän tulee ravinnosta niin kamalan helposti paljonkin liikaa jos ei ole alinomaa erityisen varuillaan.


    • Anonyymi

      "Käytän nyt molempia kylmäpuristettuina 1:1, eli 30 g kumpaakin/vrk"

      Aivan järjetöntä painonhallintaa. 531 kCal/vrk täysin tarpeettomista ja turhista öljyistä.

      • Päinvastoin, erittäin järkevää painonhallintaa. Koska ajattelit itse palata normaalin ruuan pariin?


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Päinvastoin, erittäin järkevää painonhallintaa. Koska ajattelit itse palata normaalin ruuan pariin?

        Tuolla tavalla toimii vain helppoheikkien kynsiin huomaamattaan joutunut herkköuskoinen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tuolla tavalla toimii vain helppoheikkien kynsiin huomaamattaan joutunut herkköuskoinen.

        Öh, kuka helppoheikittää broilerin koipireisi ja kaali -dieettiäsi? Miten jouduit tuon helppoheikit lumoihin?


    • Anonyymi

      Laitan kehokameran ja ryhdyn pyydystämään noita naamanvääntelyitä ja raivoamisia. Perästä kuuluu.

    • Anonyymi

      Oli vain ajan kysymys, jolloin KNM saapuu haukkumaan tähänkin kejuun sekä asioita että ihmisiä.

      Heräsi kuitenkin kanannahoista kysymys, johon _vain_ aito ja oikea KNM kykenee vastaamaan. Paljonko K2-vitamiinia (mikrog/100 g) suomalaiset ihan perustavalliset kanannahat sisältävät? Tuo K2 voisi olla ainoa syy, miksi kansalaisen kannattaisi ahmia runsaasti nahkoja. Otatko, KNM, myös kantaa siihen, mikä on luomu-kanannahkojen vastaava K2-pitoisuus, siis olettaen että luomukanat eivät saa ravinnossaan synteettiistä K3-vitamiinia?

      KNM: kiitos avustasi, jos lamppuöljy-variksensiemen -teksteiläsi ehdit.

    • Anonyymi

      Yleisesti tunnettu fakta on, että kun elimistö saa omega-3:sta (erit. EPA ja DHA mutta myös ALA), se sietää myös paremmin kovia rasvoja että yksinään tulehdusta aiheuttavaa omega-6:sta (LA, mahdollisesti myös arakidonihappo). LA sinällään on välttämätön rasvahappo.

      Täällä on esitetty täysin poskettomia väitteitä siitä, että kaikkia mahdollisia rasvoja ja öljyjä tulee välttää viimeiseen saakka. Se on ihmisen terveyden kannalta sietämätön väite ja siten kamala valhe, laihduttaapa tai hallinnoi painoaan tahi ei.

      Elimistö ei tarvitse lainkaan kovia eläinrasvoja, vaan niiden korvaaminen jopa (huonommilla) maissi-, soija- ja auringonkukkaöljyllä on terveysteko. Ne eivät ole kuitenkaan paras vaihtoehto.

      Kananmunassa, maaeläinten lihassa ja ehkäpä siten myös kanannahassa on arakidonihappoa, mutta ei merkittävässä määrin LA:a, ALA:a, EPA:a tai DHA:ta. Viikkotasolla optimaalisesti toimiakseen elimistön pitää saada kaikkia kuvattuja rasvahappoja, ja niitä saadaan kasviöljyistä, rasvaisesta kalasta sekä kananmunasta.

      Omega-3 on terveyden kannalta oleellista. Rypsi-, camelina-, pellava- tai saksanpähkinäöljyä pikkulusikalla nauttien päivittäin, rasvaista kalaa useamman kerran viikossa sekä muutama kananmuna viikossa takaavat elimistön tarvitsemat välttämättömät rasvahapot. Kuten jo heti aloituksen alussa on huomautettu, neitsytoliiviöljyn paras ominaisuus on sen sisältämät polyfenolit, antioksidandit ja tokoferoli sekä yksittäistyydyttymättömät rasvahapot. Monotyydyttymättömät rasvahapot eivät edistä elimistön tulehdustilaa.

    • Anonyymi

      Ravitsemustieteen professori ja ravintoterapeutti Pirjo Saarnia on kirjoittanut paljon rasvojen merkityksestä terveydessä, esim. kirjassaan Rasvoilla parempaa terveyttä:

      https://www.ts.fi/teemat/kuluttaja/250031/Kuluttaja kierii rasvaongelmassa

      – Öljyn käyttöä ei pidä pelätä lihomisen pelossa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että runsasrasvainen ruokavalio ei välttämättä lihota, jos ruokailutavat ovat muuten kunnossa. Öljyä tuleekin muistaa käyttää päivittäin ruoanlaitossa ja nauttia myös kuumentamattomana. Voitakin voi käyttää maltillisesti. Jos rasvaa kartetaan liikaa, syödään niiden sijaan liian hiilihydraattipitoista ruokaa ja saadaan samalla liian vähän kuituja ja liikaa sokeria.

      • Anonyymi

        jatkoa edellisestä linkistä, professori Pirjo Saarnia:

        – Koska meitä on niin pitkään varoiteltu rasvan liiallisesta käytöstä, on monella meistä huutava pula välttämättömistä rasvahapoista. Tämä johtuu siitä, että kansakunta on ohjattu käyttämään kevytmargariinia, rasvattomia tuotteita ja kevytsalaatinkastikkeita, Saarnia sanoo.

        Liian kevyestä tuotteesta ei välttämättömiä rasvahappoja saada laisinkaan. Sen sijaan lautaselle päätyy lisäaineita ja vettä.

        Hän muistuttaa, että leipälevitteissäkin kannattaa ehdottomasti valita sellaisia rasioita, joissa rasvapitoisuus on vähintään 60 prosenttia. Niissäkin hyvien rasvahappojen kato menee käsi kädessä rasvattomuuden kanssa.


      • Anonyymi

        Hyvien öljyjen ja rasvojen sekä kuitujen sairas välttäminen johtaa siihen, että edes aivot eivät toimi kunnolla. Painonhallinta-foorumilla itse olen oppinut huomaamaan sen, että suurimmalla osalla kaikki mahdolliset painoon liittyvät ongelmat johtuvat kahdesta asiasta:

        (1) kohtuus vastaan äärimmäisyys; sekä
        (2) mielitekojen hallinta vastaan periksiantaminen.

        Kun sitten lopulta (joku) on oppinut hallisemaan välinpitämättömyyttään eli mielitekojaan, tilalle on tullut äärimmäisyys, jossa kohtuutta ei enää tunneta. Mustaa tai valkoista - kyllä tai ei. Kaikki mahdolliset välimuodot on osalla kirjoittajista kadonnut.


    • Anonyymi

      Brittien NHS (Iso-Britannian virallinen terveysorganisaatio) suosittaa sivullaan: 'Fat: the facts - Eatwell; NHS' seuraavasti: Useimmat ihmiset saavat ruokavaliostaan riittävästi omega6 rasvahappoja, mutta on suositeltavaa saada enemmän omega-3 rasvahappoja syömällä vähintään 2 annosta kalaa viikossa, joista 1 annos on valmistettu öljyisesta kalasta. Kasviperäisten omega-3 rasvahappojen lähteillä ei uskota olevan samoja etuja sydämen terveydelle kuin kalojen rasvahapoilla.

      Tuo brittien NHS:n ohje on siis suunnattu normaalilla, järkevällä ja terveeellisellä tavalla ruokaileville normaalipainoisille ihmisille. Briteissä yksi annos kalaa on noin 140 grammaa. Laihduttajan ja painonhallitsijan annoskoot ovat paljon pienemmät, joten heidän on jaettava nuo 140 grammaa kalaa 140 grammaa rasvaista kalaa useampiin annoksiin.

      • Anonyymi

        Prof. Pirjo Saarnia ja moni muukin asiantuntija suosittelee rasvaisen kalan tai vastaavan hyvän omega-3-lähteen syömistä huomattavasti useammin kuin kerran viikossa. Pitää huomioida sekin, että kasvatetut kalat, esim. kirjolohi, sisältävät vähemmän omega-3:a kuin luonnonkalat.

        Saarnia on kirjassaan Rasvoista parempaa terveyttä käynyt läpi rasvahapoista tehtyjä tutkimuksia. Yleinen suositus omega-3:n saannille päivässä on 1000 mg. Esimerkiksi tavallisimmat kalaöljykapselit (Möller ym.) sisältävät niitä paljon vähemmän.

        Itse olen pyrkinyt lisäämään lähinnä silakan syöntiä. Se on edullinen ja nykyään kun vesistöt ovat puhdistuneet ei tarvitse enää pelätä saasteitakaan. Tämä on viime aikoina tutkittu. Onneksi. Syön myös kalaöljykapseleita. Kalaöljykapseleilla vaan on sellainen haittapuoli, että jos niitä syö paljon jatkuvasti, veren hyytymiskapasiteetti heikkenee. Leikkauksissa tästä voi seurata ongelmia, ja siksi leikkauksiin menijöitä kehotetaankin lopettamaan kalaöljykapseleiden syönti kaksi viikkoa etukäteen. - Olisi tietysti paras saada kaikki tarvittavat ravintoaineet ruuasta, mutta kun fakta on, että niitä ei saa, ainakaan näkemättä huomattavaa vaivaa jatkuvasti. Omega-3:n ohella d-vitamiini ja seleeni ainakin ovat välttämättömiä ravintoaineita, joita suomalainen ei saa perusruuasta tarpeeksi. Hengissä toki pysytään nykyisilläkin elintavoilla, mutta jos ravitsemus nostettaisiin paremmalle tasolle, moni eläisi pitempään ja paljon terveempänä ja tyytyväisempänä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Prof. Pirjo Saarnia ja moni muukin asiantuntija suosittelee rasvaisen kalan tai vastaavan hyvän omega-3-lähteen syömistä huomattavasti useammin kuin kerran viikossa. Pitää huomioida sekin, että kasvatetut kalat, esim. kirjolohi, sisältävät vähemmän omega-3:a kuin luonnonkalat.

        Saarnia on kirjassaan Rasvoista parempaa terveyttä käynyt läpi rasvahapoista tehtyjä tutkimuksia. Yleinen suositus omega-3:n saannille päivässä on 1000 mg. Esimerkiksi tavallisimmat kalaöljykapselit (Möller ym.) sisältävät niitä paljon vähemmän.

        Itse olen pyrkinyt lisäämään lähinnä silakan syöntiä. Se on edullinen ja nykyään kun vesistöt ovat puhdistuneet ei tarvitse enää pelätä saasteitakaan. Tämä on viime aikoina tutkittu. Onneksi. Syön myös kalaöljykapseleita. Kalaöljykapseleilla vaan on sellainen haittapuoli, että jos niitä syö paljon jatkuvasti, veren hyytymiskapasiteetti heikkenee. Leikkauksissa tästä voi seurata ongelmia, ja siksi leikkauksiin menijöitä kehotetaankin lopettamaan kalaöljykapseleiden syönti kaksi viikkoa etukäteen. - Olisi tietysti paras saada kaikki tarvittavat ravintoaineet ruuasta, mutta kun fakta on, että niitä ei saa, ainakaan näkemättä huomattavaa vaivaa jatkuvasti. Omega-3:n ohella d-vitamiini ja seleeni ainakin ovat välttämättömiä ravintoaineita, joita suomalainen ei saa perusruuasta tarpeeksi. Hengissä toki pysytään nykyisilläkin elintavoilla, mutta jos ravitsemus nostettaisiin paremmalle tasolle, moni eläisi pitempään ja paljon terveempänä ja tyytyväisempänä.

        NHS on viralliselta nimeltään 'United Kingdom National Health Service'. Sen suosituksia noudattaa suuri osa Brittiläisestä Kansainyhteisöstä (Commonwealth of Nations) jonka populaatio on noin 2418 miljoonaa (v.2016).

        Satunnaiselle lukijalle, tämä keskustelusäie on anonyymin helppoheikin aloittama markkinointivalhe, jota se sitten haamuvahvistaa niin anonyyminä sekä rekisteröidyllä anonyymillä nimimerkillään.

        Painonhallitsija (ja kuka tahansa) on täyhullu jos kuluttaa yhteensä 60 grammaa lamppuöljyä (enlg: olive oil) ja siemenöljyä päivässä, kuten AP hopötti (mainosti), se on yhtä kuin järkyttävät noin kolmasosa painonhallitsjan kokonaisenergiansaannista, energiaa lähes täysin ilman suojaravintoaineita.

        Satunnaisen lukijan kannattaa panna merkille se että aniharva mittaa juomiensa "ruoka"öljyjen määräriä ja he jotka mittavat, mittaavat millilitroja. Sekä se että vain hullu juo öljyjä yli puoli desilitraa päivässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        NHS on viralliselta nimeltään 'United Kingdom National Health Service'. Sen suosituksia noudattaa suuri osa Brittiläisestä Kansainyhteisöstä (Commonwealth of Nations) jonka populaatio on noin 2418 miljoonaa (v.2016).

        Satunnaiselle lukijalle, tämä keskustelusäie on anonyymin helppoheikin aloittama markkinointivalhe, jota se sitten haamuvahvistaa niin anonyyminä sekä rekisteröidyllä anonyymillä nimimerkillään.

        Painonhallitsija (ja kuka tahansa) on täyhullu jos kuluttaa yhteensä 60 grammaa lamppuöljyä (enlg: olive oil) ja siemenöljyä päivässä, kuten AP hopötti (mainosti), se on yhtä kuin järkyttävät noin kolmasosa painonhallitsjan kokonaisenergiansaannista, energiaa lähes täysin ilman suojaravintoaineita.

        Satunnaisen lukijan kannattaa panna merkille se että aniharva mittaa juomiensa "ruoka"öljyjen määräriä ja he jotka mittavat, mittaavat millilitroja. Sekä se että vain hullu juo öljyjä yli puoli desilitraa päivässä.

        Tulihan se sieltä, asia oli vain ajan kysymys.

        Kanannahkojen K2-pitoisuuteen KNM ei vastannut mitään. Se oli odotettavaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Prof. Pirjo Saarnia ja moni muukin asiantuntija suosittelee rasvaisen kalan tai vastaavan hyvän omega-3-lähteen syömistä huomattavasti useammin kuin kerran viikossa. Pitää huomioida sekin, että kasvatetut kalat, esim. kirjolohi, sisältävät vähemmän omega-3:a kuin luonnonkalat.

        Saarnia on kirjassaan Rasvoista parempaa terveyttä käynyt läpi rasvahapoista tehtyjä tutkimuksia. Yleinen suositus omega-3:n saannille päivässä on 1000 mg. Esimerkiksi tavallisimmat kalaöljykapselit (Möller ym.) sisältävät niitä paljon vähemmän.

        Itse olen pyrkinyt lisäämään lähinnä silakan syöntiä. Se on edullinen ja nykyään kun vesistöt ovat puhdistuneet ei tarvitse enää pelätä saasteitakaan. Tämä on viime aikoina tutkittu. Onneksi. Syön myös kalaöljykapseleita. Kalaöljykapseleilla vaan on sellainen haittapuoli, että jos niitä syö paljon jatkuvasti, veren hyytymiskapasiteetti heikkenee. Leikkauksissa tästä voi seurata ongelmia, ja siksi leikkauksiin menijöitä kehotetaankin lopettamaan kalaöljykapseleiden syönti kaksi viikkoa etukäteen. - Olisi tietysti paras saada kaikki tarvittavat ravintoaineet ruuasta, mutta kun fakta on, että niitä ei saa, ainakaan näkemättä huomattavaa vaivaa jatkuvasti. Omega-3:n ohella d-vitamiini ja seleeni ainakin ovat välttämättömiä ravintoaineita, joita suomalainen ei saa perusruuasta tarpeeksi. Hengissä toki pysytään nykyisilläkin elintavoilla, mutta jos ravitsemus nostettaisiin paremmalle tasolle, moni eläisi pitempään ja paljon terveempänä ja tyytyväisempänä.

        Isovanhempani olivat kalakauppiaita, ja söivät aina paljon kalaa, pääasiassa silakkaa, lohta ja silliä. Usean kerran viikossa. Muuten he söivät ihan tavallisesti, ruisleipää esim. meni paljon, vihanneksia nykymittapuun mukaan liian vähän, mutta niitäkin kyllä syötiin. He olivat kuolemaansa saakka älyllisesti erittäin hyväkuntoisia. Muisti pelasi, ajattelu, luovuus. Ei mitään, ei niin vähintäkään dementian merkkiä. Kuolivat 76- ja 80-vuotiaina. He olivat tehneet aina raskasta työtä ja olivat köyhiä, ruuasta oli ajoittain ollut pulaakin, sota-aikana ja sitä ennen heidän lapsuudessaan. Kuitenkin silli ja silakka (ja peruna ja ruisleipä) olivat aina heidän ruokavaliossaan. He graavasivat lohen itse ja tekivät lohesta laatikoita ym., ja silakkapihviä kului.

        Ainakin he siis saivat ruuastaan tarpeeksi omega-3-rasvahappoja, jotka nykytutkimuksen mukaan ovat aivojen terveydelle hyvin tärkeitä. Itse koetan seurata esimerkkiä. En ole kalasta niin hirveän innostunut, mutta ostan valmiita silakkafileitä pakasteeseen niin tulee laitettua ainakin pari kertaa viikossa. Ja kirjolohta. Parempi jos saa tarpeelliset ravintoaineet mahdollisimman pitkälle ruuasta, niin ei tarvitse niin paljon kalaöljykapseleita.

        Luotan Pirjo Saarnian suositukseen, hän on sentään alan proffa ja puolueeton, ei ole minkään lääketehtaan tai luontaiskaupankaan juoksutyttö. 1000 mg omegakolmosta päivässä tulee kun syön kapselina 500mg (ostan Prismasta islantilaista Lysi-merkkiä, se on halvin) ja sitten rasvaista kalaa pari kertaa viikossa. Minusta tulee skarppi mummo!:)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Isovanhempani olivat kalakauppiaita, ja söivät aina paljon kalaa, pääasiassa silakkaa, lohta ja silliä. Usean kerran viikossa. Muuten he söivät ihan tavallisesti, ruisleipää esim. meni paljon, vihanneksia nykymittapuun mukaan liian vähän, mutta niitäkin kyllä syötiin. He olivat kuolemaansa saakka älyllisesti erittäin hyväkuntoisia. Muisti pelasi, ajattelu, luovuus. Ei mitään, ei niin vähintäkään dementian merkkiä. Kuolivat 76- ja 80-vuotiaina. He olivat tehneet aina raskasta työtä ja olivat köyhiä, ruuasta oli ajoittain ollut pulaakin, sota-aikana ja sitä ennen heidän lapsuudessaan. Kuitenkin silli ja silakka (ja peruna ja ruisleipä) olivat aina heidän ruokavaliossaan. He graavasivat lohen itse ja tekivät lohesta laatikoita ym., ja silakkapihviä kului.

        Ainakin he siis saivat ruuastaan tarpeeksi omega-3-rasvahappoja, jotka nykytutkimuksen mukaan ovat aivojen terveydelle hyvin tärkeitä. Itse koetan seurata esimerkkiä. En ole kalasta niin hirveän innostunut, mutta ostan valmiita silakkafileitä pakasteeseen niin tulee laitettua ainakin pari kertaa viikossa. Ja kirjolohta. Parempi jos saa tarpeelliset ravintoaineet mahdollisimman pitkälle ruuasta, niin ei tarvitse niin paljon kalaöljykapseleita.

        Luotan Pirjo Saarnian suositukseen, hän on sentään alan proffa ja puolueeton, ei ole minkään lääketehtaan tai luontaiskaupankaan juoksutyttö. 1000 mg omegakolmosta päivässä tulee kun syön kapselina 500mg (ostan Prismasta islantilaista Lysi-merkkiä, se on halvin) ja sitten rasvaista kalaa pari kertaa viikossa. Minusta tulee skarppi mummo!:)

        "kalaöljykapseleita"

        Nuo ovat joko rankasti prosessoituja (jotta ne säilyvät pitkään ihan huoneenlämmössä jossa niitä säilytetään niin jakeluketjussa kuni kaupoissakin) tai synteettisiä rasvahappoja. Eli niiden terveellisyys ja /tai teho voi olla kyseenalainen. Niiiden biosaatavuus (bio-availability), eli se kuinka hyvin ihmisen elimistö kykenee hyödyntämään prosessoitua/tiivistettyä/synteettistä rasvahappoa ,voi olla paljon heikompi kuin se kuinka hyvin luonnollisessa pakkauksessaan, eli kalassa, olevat rasvahapot tulee hyödynnettyä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "kalaöljykapseleita"

        Nuo ovat joko rankasti prosessoituja (jotta ne säilyvät pitkään ihan huoneenlämmössä jossa niitä säilytetään niin jakeluketjussa kuni kaupoissakin) tai synteettisiä rasvahappoja. Eli niiden terveellisyys ja /tai teho voi olla kyseenalainen. Niiiden biosaatavuus (bio-availability), eli se kuinka hyvin ihmisen elimistö kykenee hyödyntämään prosessoitua/tiivistettyä/synteettistä rasvahappoa ,voi olla paljon heikompi kuin se kuinka hyvin luonnollisessa pakkauksessaan, eli kalassa, olevat rasvahapot tulee hyödynnettyä.

        Kalaöljy tulee kyllä kalasta ja esimerkiksi etyyliesteröinti parantaa sen käytettävyyttä. Itse kyllä syön mieluummin kalaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "kalaöljykapseleita"

        Nuo ovat joko rankasti prosessoituja (jotta ne säilyvät pitkään ihan huoneenlämmössä jossa niitä säilytetään niin jakeluketjussa kuni kaupoissakin) tai synteettisiä rasvahappoja. Eli niiden terveellisyys ja /tai teho voi olla kyseenalainen. Niiiden biosaatavuus (bio-availability), eli se kuinka hyvin ihmisen elimistö kykenee hyödyntämään prosessoitua/tiivistettyä/synteettistä rasvahappoa ,voi olla paljon heikompi kuin se kuinka hyvin luonnollisessa pakkauksessaan, eli kalassa, olevat rasvahapot tulee hyödynnettyä.

        Varmaan näin onkin. Kuitenkin uskon, että kalaöljykapseleissa kuten vitamiini- ja hivenainevalmisteissa on pyritty ottamaan huomioon näitä asioita, kuten säilytystä. Professori Saarnio suosittelee kalaöljykapseleiden käyttöä, ja neuvoo varmistamaan, että niiden öljy on tuoretta. Kapselin voi rikkoa ja haistamalla selviää aika paljon:)

        Siis, olen samaa mieltä, että parempi jos voi saada tarvittavat ravintoaineet ruuasta, ja teollisten valmisteiden hyödynnettävyys elimistössä ei välttämättä ole yhtä hyvä. Kuitenkin nekin toimivat, on tutkimusta sen verran. Tutkimustuloksiinkin pitää tietysti suhtautua kriittisesti, koska tutkimuksia rahoittavat myös tuotteiden valmistajat itse. Kuitenkin on myös puolueetonta tutkimusta. Ja kun esim. meillä suomalaisilla on niinkin suurta vajausta joidenkin tärkeiden ravintoaineiden saannissa, kannattaa mielestäni pyrkiä paitsi huolehtimaan ruokavaliostaan, myös jossain määrin turvautua lisäravinteisiinkin. Eikä niistä ainakaan haittaa ole, ellei sitten lapa pillereitä ja kapseleita ihan järjettömiä määriä päivittäin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan näin onkin. Kuitenkin uskon, että kalaöljykapseleissa kuten vitamiini- ja hivenainevalmisteissa on pyritty ottamaan huomioon näitä asioita, kuten säilytystä. Professori Saarnio suosittelee kalaöljykapseleiden käyttöä, ja neuvoo varmistamaan, että niiden öljy on tuoretta. Kapselin voi rikkoa ja haistamalla selviää aika paljon:)

        Siis, olen samaa mieltä, että parempi jos voi saada tarvittavat ravintoaineet ruuasta, ja teollisten valmisteiden hyödynnettävyys elimistössä ei välttämättä ole yhtä hyvä. Kuitenkin nekin toimivat, on tutkimusta sen verran. Tutkimustuloksiinkin pitää tietysti suhtautua kriittisesti, koska tutkimuksia rahoittavat myös tuotteiden valmistajat itse. Kuitenkin on myös puolueetonta tutkimusta. Ja kun esim. meillä suomalaisilla on niinkin suurta vajausta joidenkin tärkeiden ravintoaineiden saannissa, kannattaa mielestäni pyrkiä paitsi huolehtimaan ruokavaliostaan, myös jossain määrin turvautua lisäravinteisiinkin. Eikä niistä ainakaan haittaa ole, ellei sitten lapa pillereitä ja kapseleita ihan järjettömiä määriä päivittäin.

        ...ja tosiaan, monet meidän tavallisista ruuista ovat nekin todella raskaasti prosessoituja. Esim. margariinin valmistusprosessi yllättää monet, ja jos tietäisi ja näkisi, ei varmaan söisi enää koskaan margariinia. Monissa teollisissa ruuissa alkuperäisiä aineita joudutaan käsittelemään niin että niistä häviää kaikki hyödylliset aineet, ja sitten, kun ne on saatu pakkaukseen sopiviksi, ruuanlaittajalle eri välinein mukavaksi käsitellä ja vielä näteiksikin, lisätään vielä viimeiseksi liuta vitamiineja ja hivenaineita PURKISTA! Kas tässä margariinisi, loistava terveellisten omega-3-rasvahappojen lähde!


      • Anonyymi kirjoitti:

        ...ja tosiaan, monet meidän tavallisista ruuista ovat nekin todella raskaasti prosessoituja. Esim. margariinin valmistusprosessi yllättää monet, ja jos tietäisi ja näkisi, ei varmaan söisi enää koskaan margariinia. Monissa teollisissa ruuissa alkuperäisiä aineita joudutaan käsittelemään niin että niistä häviää kaikki hyödylliset aineet, ja sitten, kun ne on saatu pakkaukseen sopiviksi, ruuanlaittajalle eri välinein mukavaksi käsitellä ja vielä näteiksikin, lisätään vielä viimeiseksi liuta vitamiineja ja hivenaineita PURKISTA! Kas tässä margariinisi, loistava terveellisten omega-3-rasvahappojen lähde!

        Tunnen kyllä margariinin valmistusprosessin eikä se haittaa minua yhtään. En tosin käytä margariinia vaan kevytmajoneesia ja rypsiöljyä.

        Tyypillisiä ultraprosessoituja elintarkkeita ovat pekoni ja makkarat.


    • Anonyymi

      Muutama sana öljyistä, rasvoista ja lisäravinteista, KNM:n mukaan kyse on helppoheikkien toitottamisesta. Hänen ikuisesta pelleilystään huolimatta voidaan vetää muutama karkea johtopäätös.

      --

      Lyhyen kaavan mukaan:

      Yleisellä tasolla pehmeät kasvirasvat edistävät sydän- ja verisuoniterveyttä. Normaalipainoiset henkilöt, jotka syövät monipuolisesti ja saavat tarvittavat välttämättömät rasvahapot ravinnostaan, eivätkä kärsi korkeasta kolesterolista, eivät hyödy omega-3 -lisäravinteista. Esimerkki täsätä on välimerellinen ruokavalio, jonka noudattajat eivät hyödy lisistä.

      Edellinen kääntäen, riskiryhmään kuuluvat ylipainoiset henkilöt hyötyvät omega-3 -lisäravinteista pienenevän sydän- ja verisuonisairausriskin muodossa.

      Omega-3:n määrän lisääminen ruokavaliossa on terveysteko.

      --

      Pidemmän kaavan mukaan:

      (1) On tiedossa, että kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä rasvoilla, kuten omega-3-ja omega-6-sarjan rasvahapoilla, edistää terveyttä ja pienentää riskiä sairastua sydän-ja verisuonitauteihin.

      (2) Laajojen tutkimusten perusteella voidaan todeta, että omega-3-lisäravinteista on hyötyä sydän-ja verisuonisairauksien ehkäisyssä.

      (3) Kaikissa lisäravinteita sisältäneissä tutkimuksissa otoksena on ollut vain sellaisia henkilöitä, joilla oli joitain sydän-ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, kuten lihavuutta tai korkeaa kolesterolia.

      (4) Kiinnittämällä huomiota terveelliseen ruokavalioon ja riittävään välttämättömien rasvahappojen saantiin voidaan ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja vähintäänkin yhtä kattavasti kuin lisäravinteita käyttämällä.

      (5) Italiassa noudatetaan melko hyvin yleisiä terveyssuosituksia ja vallalla on välimerellinen ruokavalio. Kaikista muista aiheeseen liittyvistä tutkimuksista poiketen, Italiassa omega-3 -lisäravinteista ei ole havaittu olevan hyötyä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

      (6) Veren seerumin suuremmalla LA-konsentraatiolla näyttäisi olevan suojaavia vaikutuksia sydän-ja verisuonitauteihin. Mahdollisesti myös korkeammat arakidonihappo-konsentraatiot olisivat yhteydessä pienempiin sydän- ja verisuonitautien riskeihin. On kuitenkin vedettävissä varovainen johtopäätös siitä, että omega-3:n saantia tulisi lisätä, jolloin omega-6 - omega-3 -suhde ei ole oleellisen ratkaiseva.

      --

      Avaajalle vielä tiedoksi, että öljyjen käytön sekoittaminen on hyvä idea. Sen sijaan, jos kyseessä on painonhallinta 30 30 grammaa öljyjä vuorokaudessa on runsaasti, ja määrä 10 10 g tai 15 15 grammaa voisi olla sopivampi.

      • Anonyymi

        "(5) Italiassa noudatetaan melko hyvin yleisiä terveyssuosituksia ja vallalla on välimerellinen ruokavalio. Kaikista muista aiheeseen liittyvistä tutkimuksista poiketen, Italiassa omega-3 -lisäravinteista ei ole havaittu olevan hyötyä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä."

        Tämä ei enää nykyään pidä paikkaansa. Italialaiset eivät noudata perinteistä välimerellistä ruokavaliota! Totuus on, että he mättävät hampurilaisia, kasvisten käyttö on vähentynyt, lapsilla ei ole ilmaista kouluruokailua ja vanhemmat, jotka eivät pohdi terveyskysymyksiä, antavat heille eväiksi usein makeita herkkuja. Italialaiset ovat hyvin ylipainoinen kansa nykyään, lukuja en muista mutta ylipaino on siellä paljon yleisempää kuin meillä. Jos Italiassa onkin toteutettu viime aikoina joku tutkimus lisäravinteista, niin sillä ruokavaliolla jota he nykyään keskimäärin noudattavat, ei voi odottaa mistään lisäravinteista olevan hyötyä.

        Tässä yksi uutiskatkelma aiheesta. Itse tiedän siitä italialaisten tuttavieni kertoman ja muun alueeseen perehtymiseni tiimoilta:

        https://yle.fi/uutiset/3-10220911
        "Välimeren maissa on unohdettu terveellinen ruokavalio, alueen maissa on lihavia lapsia tuplasti Suomeen verrattuna

        Kalaa, kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljaa. Kuuluisaa Välimeren ruokavaliota noudatetaan nykyään parhaiten Pohjoismaissa!

        Mielikuvaa Välimeren alueen ruokavaliosta hallitsee kreetalainen jäntevänlaiha ukko, jonka pitkän iän salaisuus on fyysinen työ ulkoilmassa sekä vihanneksiin, kalaan, oliiviöljyyn ja täysjyvään pohjautuva ruokavalio.

        Todellisuus on toista. Nykyään kreetalaiset ajavat autolla joka paikkaan, syövät pikaruokaa ja juovat makeita virvoitusjuomia.

        Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore tilasto lasten ylipainosta vuosilta 2016–2017 kertoo karua kieltä elintapojen muutoksista. Vertailussa mukana olevien maiden ylipainoisimmat lapset asuvat nimenomaan Välimeren alueen maissa: Kyproksella, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa."

        Vielä omana mielipiteenäni, että kun usein sanotaan, että "tavallisesta terveellisestä perusruuasta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet", niin moni tulkitsee sen niin, että "kiva, minähän syön ihan tavallista terveellistä perusruokaa, joten ei hätää". Kun tutkimusten mukaan se, mitä suomalaiset syövät keskimäärin, ei todellakaan ole sitä mitä "terveellisellä perusruualla" tarkoitetaan. Se nyt vaan ei sisällä tarpeeksi d-vitamiinia, seleeniä, omega-3:a , lykopeenia, vain muutaman tarpeellisen ravintoaineen mainitakseni.

        Paljon riippuu tietysti katsantokulmasta. Miten korkeaa terveyttä tavoitellaan? Mikä riittää hyvinvoinnin mittariksi? Hyväksytäänkö, että esim. kuollaan joku vuosi aikaisemmin siksi, että ravinnossa ei ole ollut riittävästi seleeniä? Ja että sairastutaan turhaan 20 vuotta ennen kuolemaa johonkin krooniseen sairauteen, josta on merkittävää haittaa elämänlaadulle.

        Sairauksia ei voi kokonaan välttää ruokailutottumuksilla, eikä muillakaan elintavoilla. Se iskee, kun on iskeäkseen, ja vanhuus ei tule kenellekään "yksin." Jokainen kuitenkin voi parantaa jäljelläolevien vuosiensa määrää ja laatua, jos haluaa. Sairauksista toipuu nopeammin, kun peruskunto on hyvä, ja niiden kanssa myös saattaa pärjätä paremmin silloin kuin niistä ei voi kokonaan parantua.

        Itselläni ainakin on elämänlaatu - fyysinen olo, mieliala, energisyys - parantunut huomattavasti sen jälkeen kun noin 15 vuotta sitten aloin vakavasti kiinnittää huomiota siihen mitä syön. Ja syön edelleen myös epäterveellisiä ruokia joskus. Kun päivittäinen perusruoka on laadukasta ja ravitsevaa, on varaa joskus herkutellakin.

        Yksi vinkki tähän ketjuun, vaikka meneekin aiheen vierestä, on vehnänorasmehu ja muut vihermehut. Jos yhden ruuan siis saisin valita, mitä en anna pois, se olisi se. Vehnänoras tai ohranoras, mahdollisesti siinä lisänä spirulinaa, tällä hetkellä minulla on seos jossa on näitä sekä jauhettua lehtikaalia ja parsakaalia. Aamulla sekoitettuna mehuun se antaa ainakin minulle aivan mielettömän energialatauksen. Aineenvaihdunta ja suoliston toiminta on ihan muuta kuin ennen. En luopuisi siitä mistään hinnasta. Viherjauheiden maku ei ole maailman paras, mutta siihen tottuu pian, ja mehun kanssa menee kyllä. Samalla syön yleensä jotain kotimaisia marjoja pakasteesta, mustaherukkaa tai puolukkaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "(5) Italiassa noudatetaan melko hyvin yleisiä terveyssuosituksia ja vallalla on välimerellinen ruokavalio. Kaikista muista aiheeseen liittyvistä tutkimuksista poiketen, Italiassa omega-3 -lisäravinteista ei ole havaittu olevan hyötyä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä."

        Tämä ei enää nykyään pidä paikkaansa. Italialaiset eivät noudata perinteistä välimerellistä ruokavaliota! Totuus on, että he mättävät hampurilaisia, kasvisten käyttö on vähentynyt, lapsilla ei ole ilmaista kouluruokailua ja vanhemmat, jotka eivät pohdi terveyskysymyksiä, antavat heille eväiksi usein makeita herkkuja. Italialaiset ovat hyvin ylipainoinen kansa nykyään, lukuja en muista mutta ylipaino on siellä paljon yleisempää kuin meillä. Jos Italiassa onkin toteutettu viime aikoina joku tutkimus lisäravinteista, niin sillä ruokavaliolla jota he nykyään keskimäärin noudattavat, ei voi odottaa mistään lisäravinteista olevan hyötyä.

        Tässä yksi uutiskatkelma aiheesta. Itse tiedän siitä italialaisten tuttavieni kertoman ja muun alueeseen perehtymiseni tiimoilta:

        https://yle.fi/uutiset/3-10220911
        "Välimeren maissa on unohdettu terveellinen ruokavalio, alueen maissa on lihavia lapsia tuplasti Suomeen verrattuna

        Kalaa, kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljaa. Kuuluisaa Välimeren ruokavaliota noudatetaan nykyään parhaiten Pohjoismaissa!

        Mielikuvaa Välimeren alueen ruokavaliosta hallitsee kreetalainen jäntevänlaiha ukko, jonka pitkän iän salaisuus on fyysinen työ ulkoilmassa sekä vihanneksiin, kalaan, oliiviöljyyn ja täysjyvään pohjautuva ruokavalio.

        Todellisuus on toista. Nykyään kreetalaiset ajavat autolla joka paikkaan, syövät pikaruokaa ja juovat makeita virvoitusjuomia.

        Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore tilasto lasten ylipainosta vuosilta 2016–2017 kertoo karua kieltä elintapojen muutoksista. Vertailussa mukana olevien maiden ylipainoisimmat lapset asuvat nimenomaan Välimeren alueen maissa: Kyproksella, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa."

        Vielä omana mielipiteenäni, että kun usein sanotaan, että "tavallisesta terveellisestä perusruuasta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet", niin moni tulkitsee sen niin, että "kiva, minähän syön ihan tavallista terveellistä perusruokaa, joten ei hätää". Kun tutkimusten mukaan se, mitä suomalaiset syövät keskimäärin, ei todellakaan ole sitä mitä "terveellisellä perusruualla" tarkoitetaan. Se nyt vaan ei sisällä tarpeeksi d-vitamiinia, seleeniä, omega-3:a , lykopeenia, vain muutaman tarpeellisen ravintoaineen mainitakseni.

        Paljon riippuu tietysti katsantokulmasta. Miten korkeaa terveyttä tavoitellaan? Mikä riittää hyvinvoinnin mittariksi? Hyväksytäänkö, että esim. kuollaan joku vuosi aikaisemmin siksi, että ravinnossa ei ole ollut riittävästi seleeniä? Ja että sairastutaan turhaan 20 vuotta ennen kuolemaa johonkin krooniseen sairauteen, josta on merkittävää haittaa elämänlaadulle.

        Sairauksia ei voi kokonaan välttää ruokailutottumuksilla, eikä muillakaan elintavoilla. Se iskee, kun on iskeäkseen, ja vanhuus ei tule kenellekään "yksin." Jokainen kuitenkin voi parantaa jäljelläolevien vuosiensa määrää ja laatua, jos haluaa. Sairauksista toipuu nopeammin, kun peruskunto on hyvä, ja niiden kanssa myös saattaa pärjätä paremmin silloin kuin niistä ei voi kokonaan parantua.

        Itselläni ainakin on elämänlaatu - fyysinen olo, mieliala, energisyys - parantunut huomattavasti sen jälkeen kun noin 15 vuotta sitten aloin vakavasti kiinnittää huomiota siihen mitä syön. Ja syön edelleen myös epäterveellisiä ruokia joskus. Kun päivittäinen perusruoka on laadukasta ja ravitsevaa, on varaa joskus herkutellakin.

        Yksi vinkki tähän ketjuun, vaikka meneekin aiheen vierestä, on vehnänorasmehu ja muut vihermehut. Jos yhden ruuan siis saisin valita, mitä en anna pois, se olisi se. Vehnänoras tai ohranoras, mahdollisesti siinä lisänä spirulinaa, tällä hetkellä minulla on seos jossa on näitä sekä jauhettua lehtikaalia ja parsakaalia. Aamulla sekoitettuna mehuun se antaa ainakin minulle aivan mielettömän energialatauksen. Aineenvaihdunta ja suoliston toiminta on ihan muuta kuin ennen. En luopuisi siitä mistään hinnasta. Viherjauheiden maku ei ole maailman paras, mutta siihen tottuu pian, ja mehun kanssa menee kyllä. Samalla syön yleensä jotain kotimaisia marjoja pakasteesta, mustaherukkaa tai puolukkaa.

        Menköön mainonnaksi, mutta tässä kuitenkin linkki tällä hetkellä käyttämääni viherjuomaan:
        https://www.ruohonjuuri.fi/vihermix-inkivaari-140-g-cocovi-6430056283135


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "(5) Italiassa noudatetaan melko hyvin yleisiä terveyssuosituksia ja vallalla on välimerellinen ruokavalio. Kaikista muista aiheeseen liittyvistä tutkimuksista poiketen, Italiassa omega-3 -lisäravinteista ei ole havaittu olevan hyötyä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä."

        Tämä ei enää nykyään pidä paikkaansa. Italialaiset eivät noudata perinteistä välimerellistä ruokavaliota! Totuus on, että he mättävät hampurilaisia, kasvisten käyttö on vähentynyt, lapsilla ei ole ilmaista kouluruokailua ja vanhemmat, jotka eivät pohdi terveyskysymyksiä, antavat heille eväiksi usein makeita herkkuja. Italialaiset ovat hyvin ylipainoinen kansa nykyään, lukuja en muista mutta ylipaino on siellä paljon yleisempää kuin meillä. Jos Italiassa onkin toteutettu viime aikoina joku tutkimus lisäravinteista, niin sillä ruokavaliolla jota he nykyään keskimäärin noudattavat, ei voi odottaa mistään lisäravinteista olevan hyötyä.

        Tässä yksi uutiskatkelma aiheesta. Itse tiedän siitä italialaisten tuttavieni kertoman ja muun alueeseen perehtymiseni tiimoilta:

        https://yle.fi/uutiset/3-10220911
        "Välimeren maissa on unohdettu terveellinen ruokavalio, alueen maissa on lihavia lapsia tuplasti Suomeen verrattuna

        Kalaa, kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljaa. Kuuluisaa Välimeren ruokavaliota noudatetaan nykyään parhaiten Pohjoismaissa!

        Mielikuvaa Välimeren alueen ruokavaliosta hallitsee kreetalainen jäntevänlaiha ukko, jonka pitkän iän salaisuus on fyysinen työ ulkoilmassa sekä vihanneksiin, kalaan, oliiviöljyyn ja täysjyvään pohjautuva ruokavalio.

        Todellisuus on toista. Nykyään kreetalaiset ajavat autolla joka paikkaan, syövät pikaruokaa ja juovat makeita virvoitusjuomia.

        Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore tilasto lasten ylipainosta vuosilta 2016–2017 kertoo karua kieltä elintapojen muutoksista. Vertailussa mukana olevien maiden ylipainoisimmat lapset asuvat nimenomaan Välimeren alueen maissa: Kyproksella, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa."

        Vielä omana mielipiteenäni, että kun usein sanotaan, että "tavallisesta terveellisestä perusruuasta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet", niin moni tulkitsee sen niin, että "kiva, minähän syön ihan tavallista terveellistä perusruokaa, joten ei hätää". Kun tutkimusten mukaan se, mitä suomalaiset syövät keskimäärin, ei todellakaan ole sitä mitä "terveellisellä perusruualla" tarkoitetaan. Se nyt vaan ei sisällä tarpeeksi d-vitamiinia, seleeniä, omega-3:a , lykopeenia, vain muutaman tarpeellisen ravintoaineen mainitakseni.

        Paljon riippuu tietysti katsantokulmasta. Miten korkeaa terveyttä tavoitellaan? Mikä riittää hyvinvoinnin mittariksi? Hyväksytäänkö, että esim. kuollaan joku vuosi aikaisemmin siksi, että ravinnossa ei ole ollut riittävästi seleeniä? Ja että sairastutaan turhaan 20 vuotta ennen kuolemaa johonkin krooniseen sairauteen, josta on merkittävää haittaa elämänlaadulle.

        Sairauksia ei voi kokonaan välttää ruokailutottumuksilla, eikä muillakaan elintavoilla. Se iskee, kun on iskeäkseen, ja vanhuus ei tule kenellekään "yksin." Jokainen kuitenkin voi parantaa jäljelläolevien vuosiensa määrää ja laatua, jos haluaa. Sairauksista toipuu nopeammin, kun peruskunto on hyvä, ja niiden kanssa myös saattaa pärjätä paremmin silloin kuin niistä ei voi kokonaan parantua.

        Itselläni ainakin on elämänlaatu - fyysinen olo, mieliala, energisyys - parantunut huomattavasti sen jälkeen kun noin 15 vuotta sitten aloin vakavasti kiinnittää huomiota siihen mitä syön. Ja syön edelleen myös epäterveellisiä ruokia joskus. Kun päivittäinen perusruoka on laadukasta ja ravitsevaa, on varaa joskus herkutellakin.

        Yksi vinkki tähän ketjuun, vaikka meneekin aiheen vierestä, on vehnänorasmehu ja muut vihermehut. Jos yhden ruuan siis saisin valita, mitä en anna pois, se olisi se. Vehnänoras tai ohranoras, mahdollisesti siinä lisänä spirulinaa, tällä hetkellä minulla on seos jossa on näitä sekä jauhettua lehtikaalia ja parsakaalia. Aamulla sekoitettuna mehuun se antaa ainakin minulle aivan mielettömän energialatauksen. Aineenvaihdunta ja suoliston toiminta on ihan muuta kuin ennen. En luopuisi siitä mistään hinnasta. Viherjauheiden maku ei ole maailman paras, mutta siihen tottuu pian, ja mehun kanssa menee kyllä. Samalla syön yleensä jotain kotimaisia marjoja pakasteesta, mustaherukkaa tai puolukkaa.

        "Italialaiset eivät noudata perinteistä välimerellistä ruokavaliota!..... Italialaiset ovat hyvin ylipainoinen kansa nykyään, lukuja en muista mutta ylipaino on siellä paljon yleisempää kuin meillä. Jos Italiassa onkin toteutettu viime aikoina joku tutkimus lisäravinteista, niin sillä ruokavaliolla jota he nykyään keskimäärin noudattavat, ei voi odottaa mistään lisäravinteista olevan hyötyä."

        Voi toki pohtia, mikä muu syy asiaan voisi olla, että kaikissa muissa tutkimuksissa omega-3:sta on lisäravinteena ollut hyötyä. Italiassa toteutettu tutkimus on uudehko, ja tutkimuksessa placeboryhmälle syötettiin oliiviöljyä ja testiryhmälle EPA-DHA:ta (1 g/vrk). Plasman triglyseriditaso laski merkittävästi enemmän niillä henkilöillä, joille annettiin omega-3-rasvahappoja. HDL-taso nousi hieman niillä, jotka saivat omega-3-rasvahappoja, mutta sydän- ja vesisuonisairauksista johtuvia kuolema- ja sairaatapauseroja ei tässä tutkimuksessa ollut.

        Tutkimukseen osallistui yli 12 000 italialaista. Joko perusruokavalio italialaisilla on kunnossa tai pienestäkin oliiviöljylisästä (= placebo) on apua. Vaikka omega-3 paransi veren triglyseridi- ja HDLtasoja, sairastumisessa ja kuolleisuudessa eroja ei ollut havaittavissa.

        Mitä tulee italialaisten painoon, Suomessa painoindeksi on keskimäärin 25,9 ja Italiassa 26,0 (v. 2014). Painoindeksi ei siis merkittävästi vaikuta olevan erilainen Suomessa j italiassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Italialaiset eivät noudata perinteistä välimerellistä ruokavaliota!..... Italialaiset ovat hyvin ylipainoinen kansa nykyään, lukuja en muista mutta ylipaino on siellä paljon yleisempää kuin meillä. Jos Italiassa onkin toteutettu viime aikoina joku tutkimus lisäravinteista, niin sillä ruokavaliolla jota he nykyään keskimäärin noudattavat, ei voi odottaa mistään lisäravinteista olevan hyötyä."

        Voi toki pohtia, mikä muu syy asiaan voisi olla, että kaikissa muissa tutkimuksissa omega-3:sta on lisäravinteena ollut hyötyä. Italiassa toteutettu tutkimus on uudehko, ja tutkimuksessa placeboryhmälle syötettiin oliiviöljyä ja testiryhmälle EPA-DHA:ta (1 g/vrk). Plasman triglyseriditaso laski merkittävästi enemmän niillä henkilöillä, joille annettiin omega-3-rasvahappoja. HDL-taso nousi hieman niillä, jotka saivat omega-3-rasvahappoja, mutta sydän- ja vesisuonisairauksista johtuvia kuolema- ja sairaatapauseroja ei tässä tutkimuksessa ollut.

        Tutkimukseen osallistui yli 12 000 italialaista. Joko perusruokavalio italialaisilla on kunnossa tai pienestäkin oliiviöljylisästä (= placebo) on apua. Vaikka omega-3 paransi veren triglyseridi- ja HDLtasoja, sairastumisessa ja kuolleisuudessa eroja ei ollut havaittavissa.

        Mitä tulee italialaisten painoon, Suomessa painoindeksi on keskimäärin 25,9 ja Italiassa 26,0 (v. 2014). Painoindeksi ei siis merkittävästi vaikuta olevan erilainen Suomessa j italiassa.

        "Painoindeksi ei siis merkittävästi vaikuta olevan erilainen Suomessa j italiassa."

        Voi olla, että Italiassa ylipaino onkin enemmän juuri lasten ja nuorten ongelma. Niinhän itse asiassa sanotaan tuossa ylle kopioimassani uutispätkässä: "Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore tilasto lasten ylipainosta vuosilta 2016–2017 kertoo karua kieltä elintapojen muutoksista. Vertailussa mukana olevien maiden ylipainoisimmat lapset asuvat nimenomaan Välimeren alueen maissa: Kyproksella, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa."

        Olin siis ehkä väärässä kun kirjoitin, että italialaiset (kaikki) olisivat ylipainoisempia kuin suomalaiset keskimäärin. Italiaisten, ja muidenkin Välimeren maiden asukkaiden elintavat ovat muuttuneet epäterveellisemmäksi viime vuosina, "amerikkalaiseen" suuntaan. Aikuisten painossa se ei ehkä vielä vaan näy. Joka tapauksessa, huolestuttavaa kehitystä.

        Myös juomatavat ovat siellä muuttuneet, sivumennen sanoen. Sivistynyt maltillinen alkoholinkäyttö on alkanut korvautua etenkin nuorilla humalahakuisella juomisella, mitä aikuiset kauhistelevat.


    • Anonyymi

      No nyt The Who on löytänyt uuden terveydenedistely-yhteyden. Lentokoneruoka on vakavaksi vaaraksi ihmisten terveydelle, joka vuosi monta sataa ihmistä jotka ovat juuri syöneet, tai ryhtymässä syömään, lentokoneruokaa kokevat äkkikuoleman, monet heistä elämänsä kunnossa ja parhaassa iässään olevia. The Who suosittaakin ettei lentokoneruokaa syödä lainkaan ja on lisännyt lentokoneruuan demisegeenisten ruokien listalle.

      • Anonyymi

        Juuri äsken kansainvälinen oliiviöljykomissaari (IOÖC) on julkaissut hörhöttitutkimuksen jonka perusteella suorastaan suositellaan lentokoneruokaa sen teveyttä edistelevän energiapitoisuuden vuoksi. Mutta palanpainikkeeksi suositellaan naukkailtavaksi puolikas pullollinen lamppyöljyä, hörhöttitutkimuksissa löydetty päivänselvä yhteys jonka perusteella puolikas pullollinen (ei puolikas gallonasta) vähentää lentokoneruokien tappavuutta melkein merkitsevästi, eli lähes 5.000%.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juuri äsken kansainvälinen oliiviöljykomissaari (IOÖC) on julkaissut hörhöttitutkimuksen jonka perusteella suorastaan suositellaan lentokoneruokaa sen teveyttä edistelevän energiapitoisuuden vuoksi. Mutta palanpainikkeeksi suositellaan naukkailtavaksi puolikas pullollinen lamppyöljyä, hörhöttitutkimuksissa löydetty päivänselvä yhteys jonka perusteella puolikas pullollinen (ei puolikas gallonasta) vähentää lentokoneruokien tappavuutta melkein merkitsevästi, eli lähes 5.000%.

        teveyttä -> terveyttä


    • Anonyymi

      Teoreettisesti, ja kyseessä on siis painonhallintasivusto.

      30 g 30 g on paljon öljyä, sanoisin että liikaa. Käytätkö ruuan joukossa vaiko myöskin lisäravinteena? Salaateissa, paistamisessa....

      Kaikissa öljyissä oin sama määrä energiaa.

      Oma mielipide:

      Käytä eri öljyjä, yhteensä 20 - 40 grammaa vuorokaudessa, jonka lisäksi ravinnosta itsestään saatava rasva ja öljy.

      (a) Terveydelle paras öljy on kalaöljy, sillä siinä on valmiina sekä EPA:a että DHA:ta. Nauti sitä rasvaisten kalojen muodossa, pullosta tai kapseleina.

      (b) (Extra)neitsytoliiviöljyn paras ominaisuus ovat sen monotyydyttymättömät rasvahapot sekä sen sisältämät antioksidantit ja polyfenolit, joista erityisesti oleokantaali ja tyrosoli. Oliiviöljyissä on eroja ja oliiviöljy on maailman eniten väärennetty elintarvike. Oliiviöljy sopii paistamiseen mutta lämpötilavarauksella.

      (c) Seuraavana listassani on camelinaöljy tai pellavaöljy, joissa on runsaasti ALA:a, ja joka on puolestaan EPA:n ja ALA:n esiaste (max. 9 % muuntokerroin). Öljyä voi nauttia pellavansiemeninä, levitteinä tai pullosta, camelinaöljy sopii myös paistamiseen, pellavaöljy taas ei.

      (d) Halvin ja paras yleisöljy on kotimainen kylmäpuristettu rypsiöljy, joka sopii myös paistamiseen. Saman tason öljy on saksanpähkinäöljy, joka on kuitenkin kalliimpi; saksanpähkinäöljyn maku päöhkänäisenä on erityisen miellyttävä.

      Mitä tahansa kasviöljyä nauttiessaan saa tarvittavan määrän linolihappoa (LA), sen saanti ei yleensä ole ongelma, toisin kuin muut edellä mainitut.

    • Anonyymi

      "Käytä eri öljyjä, yhteensä 20 - 40 grammaa vuorokaudessa, jonka lisäksi ravinnosta itsestään saatava rasva ja öljy."

      Kello on vasta 11:25 mutta palstaa piinava helppoheikki on jo ehtinyt nautiskelemaan ne kaksi päivittäistä olutmäyräkoiraansa.

      • Anonyymi

        Unohtuiko kaupitella kanannahkoja ja mantelijauhomakkaraleipää, vai mistä on kyse?

        Kerro, mikä on makkaroiden ja kanannahkojen paras ominaisuus painonhallinnoissa ja terveyksien edistelemisissä? Kovat rasvat vai mikä?


      • Anonyymi

        Klo 11:25 KNM oli jo nauttinut ensimmäisen kilon erän kaalia ja neljä paistettua kokonaista kanannahkaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Klo 11:25 KNM oli jo nauttinut ensimmäisen kilon erän kaalia ja neljä paistettua kokonaista kanannahkaa.

        Koipireiteittä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Koipireiteittä.

        Kanannahkaan käärittyä koipireittä...? Kaksi kiloa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kanannahkaan käärittyä koipireittä...? Kaksi kiloa.

        Veikkaa koipireisi ja puoli kiloa kaalia per kerta. Lihominen tulee olemaan hurjaa kun luopuu dieetistään.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Veikkaa koipireisi ja puoli kiloa kaalia per kerta. Lihominen tulee olemaan hurjaa kun luopuu dieetistään.

        Kun tuota ruokavaliota noudattaa, voi laulaa tunnetun laulun sanoin: "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa."

        Kaalia ja kanankoipireittä vahvoin nahkapaloin.


      • Anonyymi

        Mitä sanot yleisesti hyväksytystä terveysväitteestä: ”Oliiviöljyn polyfenolit (>5mgpäivässä) suojelevat veren lipidejä hapetusreaktiota vastaan"?

        Mistä sinä saat polyfenolit, välttämättömät rasvahapot ja päivättäiset kuidut?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä sanot yleisesti hyväksytystä terveysväitteestä: ”Oliiviöljyn polyfenolit (>5mgpäivässä) suojelevat veren lipidejä hapetusreaktiota vastaan"?

        Mistä sinä saat polyfenolit, välttämättömät rasvahapot ja päivättäiset kuidut?

        "polyfenolit (>5mgpäivässä) suojelevat"

        Polyphenoleita on _valtavasti_ hyvin monissa ruoka-aineissa.

        Jos jos helppoheikkien terveyspelotteluiden takia luulee tarvitsevansa niitä niin pitää vain ruokalla normaalisti monipuolisesti.

        Tai hallita painoaan normaalisti monipuolisesti, joka sattuukin olemaan tämän palstan aihepiiri, siis Painonhallinta.

        Polyphenoleita paukkuu ylenmäärin kaikissa tapauksessa, siihen ei tarvita mitään lisättyjä öljyä eikä etenkään lamppuöljyä.

        Mutta 5mg/vrk terveyspelottelusi ei ole lainkaan kauhua aiheuttava.

        Siitä tulee 5 grammaa tuhannen vuorokauden yli, eli noin 3 vuoden yli. Sen verran öljyä/rasvaa, olipa se mitä tahansa lihottavaa, ei hetkauta ketään kovin pahasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "polyfenolit (>5mgpäivässä) suojelevat"

        Polyphenoleita on _valtavasti_ hyvin monissa ruoka-aineissa.

        Jos jos helppoheikkien terveyspelotteluiden takia luulee tarvitsevansa niitä niin pitää vain ruokalla normaalisti monipuolisesti.

        Tai hallita painoaan normaalisti monipuolisesti, joka sattuukin olemaan tämän palstan aihepiiri, siis Painonhallinta.

        Polyphenoleita paukkuu ylenmäärin kaikissa tapauksessa, siihen ei tarvita mitään lisättyjä öljyä eikä etenkään lamppuöljyä.

        Mutta 5mg/vrk terveyspelottelusi ei ole lainkaan kauhua aiheuttava.

        Siitä tulee 5 grammaa tuhannen vuorokauden yli, eli noin 3 vuoden yli. Sen verran öljyä/rasvaa, olipa se mitä tahansa lihottavaa, ei hetkauta ketään kovin pahasti.

        Terveyspelottelusi? Aihe kuin aihe, niin aina tuo kaveri palaa lamppuöljyyn - aivan uskomatonta pelleilyä. Mitään ei itse asiaan vastannut, koska vatsa on niin kova kuidun puutteen vuoksi.

        Tiedoksi muille, että oliiiviöljyn polyfenolit (>5mg päivässä) suojelevat veren lipidejä hapetusreaktiota vastaan. Siinä ei ole mitään pelottelua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "polyfenolit (>5mgpäivässä) suojelevat"

        Polyphenoleita on _valtavasti_ hyvin monissa ruoka-aineissa.

        Jos jos helppoheikkien terveyspelotteluiden takia luulee tarvitsevansa niitä niin pitää vain ruokalla normaalisti monipuolisesti.

        Tai hallita painoaan normaalisti monipuolisesti, joka sattuukin olemaan tämän palstan aihepiiri, siis Painonhallinta.

        Polyphenoleita paukkuu ylenmäärin kaikissa tapauksessa, siihen ei tarvita mitään lisättyjä öljyä eikä etenkään lamppuöljyä.

        Mutta 5mg/vrk terveyspelottelusi ei ole lainkaan kauhua aiheuttava.

        Siitä tulee 5 grammaa tuhannen vuorokauden yli, eli noin 3 vuoden yli. Sen verran öljyä/rasvaa, olipa se mitä tahansa lihottavaa, ei hetkauta ketään kovin pahasti.

        Oletko pahainen rolli?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Terveyspelottelusi? Aihe kuin aihe, niin aina tuo kaveri palaa lamppuöljyyn - aivan uskomatonta pelleilyä. Mitään ei itse asiaan vastannut, koska vatsa on niin kova kuidun puutteen vuoksi.

        Tiedoksi muille, että oliiiviöljyn polyfenolit (>5mg päivässä) suojelevat veren lipidejä hapetusreaktiota vastaan. Siinä ei ole mitään pelottelua.

        Kahvi on yksi polyfenolirikkaimmista juomista, se sisältää 214 mg polyfenoleja per 100 g. Länsimaisessa ruokavaliossa se on yleensä fenolihappojen ja hydroksi-kanelihappojen, erityisesti CGA: n, päälähde. Kolmasosa nautitusta CGA: sta imeytyy ohutsuoleen: 'Chapter 42 - Coffee Polyphenols and High Cardiovascular Risk Parameters; Sciencedirect'

        Mutta polyfenoleita on hyvin paljon hyvin monissa elintarvikkeissa, sen takia ei tarvitse lipittää oliiviöljyä (suom: lamppuöljyä).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kahvi on yksi polyfenolirikkaimmista juomista, se sisältää 214 mg polyfenoleja per 100 g. Länsimaisessa ruokavaliossa se on yleensä fenolihappojen ja hydroksi-kanelihappojen, erityisesti CGA: n, päälähde. Kolmasosa nautitusta CGA: sta imeytyy ohutsuoleen: 'Chapter 42 - Coffee Polyphenols and High Cardiovascular Risk Parameters; Sciencedirect'

        Mutta polyfenoleita on hyvin paljon hyvin monissa elintarvikkeissa, sen takia ei tarvitse lipittää oliiviöljyä (suom: lamppuöljyä).

        Suurin osa raaka-aineista joissa on orgaanisia happoja tai flavonideja sisältää polyfenoleita. Usein polyfenoleihin väärinviitataan(*) käsitteellä antioksidantit (joka on suomeksi hapettumisenestoaineet).

        Tässä on yksi omenaetikan valmistajien maksama "tutkimus" aiheesta: 'Antioxidant Activities, Phenolic Profiles, and Organic Acid Contents of Fruit Vinegars, NCBI' tuo mainos on jotenkin päässyt livahtamaan jopa tuonne NCBI:n ylläpitämään jakeluun.

        Täytyy tässä kohden eriksen mainita että etenkin punaviinietikka (aito, ei mikään palsamiko) on paljon parempi polyfenoleiden lähde kuin omenasta tehty: 'Fruit Antioxidants during Vinegar Processing: Changes in Content and in Vitro Bio-Accessibility; NCBI'


        (*) pitäisi laatia lista Healthline Media nimisen humpuukijulkaisijan kaikista domain-nimistä jotta voi panna ne estoon. Ne sotkevat aivan kaiken, käsitteet ja tutkimustulokset. Klikkienkeräyssivustoja.


    • Anonyymi

      Tulihan se sieltä. KNM saa kaikki tarvitsemansa polyfenolit ja kuidut kahvista.

    • Anonyymi

      Merkillistä, että kahvia saa toitottaen helppoheikittää, mutta ruokaöljyjä ei saisi...?! Höpöjuttuja - onko kyse lähtökohtaisesti tuotteen energimäärästä?

      3 - 4 kuppia kahvia päivässä laskee sepelvaltimotautiriskiä jopa 15 %, ja kahvin sisältämistä polyfenoleista jopa 30 % on imeytyvässä muodossa. Sekä kahvihappo että p-kumaarihappo ovat polyfenoleita mutta myös potentiaalisia karsinogeenisia yhdisteitä. Näiden kuten muiden kahvin sisältämien polyfenolien vaikutus näkyy erityisesti kolesterolin imeytymisessä maksasta ja triglyseridien bisosynteesissä jonka lisäksi ne estävät elimistöllisiä tulehduksia.

      (Extra)neitsytoliiviöljy sisältää oleokantaalia, oleoaseiinia, oleuropeiinia sekä tyrosoleja, joita kahvi puolestaan ei sisällä lainkaan. Oliiviöljy edistää sydänterveyttä, jonka lisäksi oliiviöljyä käyttävillä on matalampi riski sairastua diabetekseen, ja oliiiviöljyn tiedetään tasapainottavan sokeriarvoja. Vaikka oliiviöljyn, marjojen ja kahvin polyfenolit ovat kaikki hieman erilaisia, niiden kaikkien tiedetään johtavan samaan lopputuloseen - terveyden edistelemiseen.

      Vaikka oliiviöljy ei sisällä juuri lainkaan omega-3-rasvoja, on tiedossa, että reiluhko oliiviöljyn kulutus (3-4 rkl) laskee merkittävästi sydänkuolleisuutta. Painonhallinnan kannalta noin suuri määrä voi olla ongelmallista, ja päivittäistä energiankulutusta tulee siltä osin seurata. Sydän- ja verisuonitautien riski voi joka tapauksessa alentua jopa 30 %. Syynä lienee suuri monotyydyttymättömien rasvahappojen määrä sekä polyfenolien vaikutus.

      Sekä kahvi että oliiviöljy - toki eri sarjan elintarvikkeita - ovat molemmat kohtuudella käytettyinä terveyttä edisteleviä tuotteita. Molempien käyttöä voi lämpimästi suositella, jos haluaa pitää verisuonensa ja sydämensä kunnossa. Pahanmakuisia ja -hajuisia lamppuöljyjä, kerosiinia ja valopetroolia tulee viimeiseen saakka välttää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, se auttaisi jo paljon minua

      tuskissani, jos tunnustaisit sinulla olevan tunteita, vaikka et haluaisikaan suhdetta. Olisi upeaa tietää, että olen sin
      Ikävä
      121
      2732
    2. Miksi olet niin ehdoton mies?

      Yksi virhe ja heti pihalle?
      Ikävä
      98
      1808
    3. On vaikea uskoa

      Että hän olisi niin syvästi rakastunut
      Ikävä
      42
      1255
    4. Pyhäjärvi -kuntaliiton LISTALLA - ajautuu kriisikunnaksi

      ”Vaaravyöhykkeessä” Kuntaliiton erityisasiantuntija Olli Riikonen nostaa esille Punakallion listalta todennäköisistä kri
      Pyhäjärvi
      181
      1242
    5. Vieläkään nainen ei mitään tunnistettavaa sinusta

      ei minusta, ei meistä, eikä meidän historiasta. Voisit kyllä kirjoittaa jotain spesifistä mitä meidän välillä on tapahtu
      Ikävä
      77
      1157
    6. Nainen, olet minun makuuni joka suhteessa

      Siksi tämä on mennyt niin vaikeaksi, ja ei tahdo ajatukset millään pysyä arjessa, vaan ne karkaa koko ajan unelmiin sinu
      Ikävä
      26
      1124
    7. Ehkäpä tunnet sinuun kohdistuvan rakkauden

      Mutta tunnetko tuskani siitä sinuun kohdistuvasta suuresta ikävästä ja toteutumattomasta läheisyydestä? Vaistoatko kun i
      Ikävä
      63
      1066
    8. Miten menee omasta mielestä?

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f6e1e5b9-dd40-4eaf-ac96-036894307db5 Listan kärjessä Ähtäri
      Ähtäri
      28
      987
    9. Jos en enää

      sinua näkisi, tekisinkö jotain toisin? Kertoisinko sinulle kaiken? Sen miten paljon minulle merkitset ja kuinka kaipaan
      Ikävä
      38
      920
    10. Ei mene kauaa että kaikki vedätykset

      Selviää.. Moni täältä on syytteessä.. Mahdollisesti palsta menee kiinni.. Tällä hetkellä jokainen viesti kiertää sup
      Ikävä
      56
      901
    Aihe