Gluteeniton kotitekoinen mallasmämmi

Anonyymi

Gluteenittoman mallasmämmin valmistusohjeita ei juurikaan ole. Sopiva ohje ympäri vuoden mämmiä valmistaville.

Gluteenittoman kotitekoisen mämmin valmistamiseen ei juurikaan vaihtoehtoja ole. Tattarimallas lienee ainoa gluteeniton mallas mitä on suomessa mahdollisuus saada jauhettuna mämmimaltaaksi. Erlaisia gluteenittomia jauhoja on saatavissa useitakin lajeja. Tattari on luontaisesti gluteenitonta.

Gluteeniton kotitekoinen mämmi:

noin 3-3,5 litraa vettä
500 g tattarimaltaita
800 g tattarijauhoja
ripaus suolaa
1-2 dl tummaa siirappia

Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

1. Kuumenna vesi noin 75 asteiseksi.
2. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
3. Lisää mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää suola. Mausteita voi lisätä jos haluaa.
4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen hautua 2-3 tuntia. Sekoita hautumisen aikana 2-4 kertaa. Lisää hautumisen loppuvaiheessa siirappi, mikä makeuttaa seoksen. Maltaat ja jauhot ei sisällä imeltävää aktiivisuutta. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
5. Laita mämmiseos uunivuokiin jja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa.
6. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.

Tällä ohjeella saa imelletyn pääsiäismämmin , kun ohjeen jauhoista noin 100-150 korvataan imeltävää aktiivisuutta sisältävällä jauholla. MUTTA !!! SILLOIN MÄMMI EI OLE GLUTEENITON.

4

1191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Gluteeniton kotitekoinen kaurajauholla imelletty tattarimämmi gluteenittomista tattarimaltaista, gluteenittomista tattarijauhoista ja gluteenittomista "puhdas kaura" kaurajauhoista.

      Gluteenittoman imelletyn mallasmämmin valmistusohjeita ei juurikaan ole. Tämän ohjeen mukainen mämmi ei ole sidottu pääsiäisen mämmiperinteeseen. Sopiva ohje ympäri vuoden mämmiä valmistaville.

      Gluteenittoman kotitekoisen mämmin valmistamiseen ei juurikaan vaihtoehtoja ole. Tattarimallas lienee ainoa gluteeniton mallas mitä on suomessa mahdollisuus saada jauhettuna mämmimaltaaksi. Erlaisia gluteenittomia jauhoja on saatavissa useitakin lajeja. Tattari on luontaisesti gluteenitonta. Imeltämiseen sopii hyvin gluteeniton "puhdas kaura" kaurajauho.

      Gluteeniton kotitekoinen tattarimämmi:

      noin 3 litraa vettä
      550 g gluteenitonta tattari mämmimallasta
      600 g gluteenitonta karkeita tattarijauhoja
      150 g gluteenitonta karkeita kaurajauhoja
      ripaus suolaa
      voi maustaa totutuilla mausteilla

      Jos imeltymistä haluaa tehostaa, niin lisää seokseen 3-5 kypsäksi keitettyä ja kuumana hyvin soseutettua keskikokoista perunaa.

      Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

      1. Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi tai hiukan yli.
      2. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
      3. Lisää mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä
      4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana aikana 2-4 kertaa. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.
      5. Laita mämmiseos uunivuokiin ja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa parikin kertaa.
      6. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.

      • Anonyymi

        Gluteeniton aidosti imelletty kauramallas mämmi.

        Valmistetaan "puhdas kaura" kauramaltaista ja kaurajauhoista.
        Voidaan valmistaa "tavalliseksi kauramallas mämmiksi tavallisista kauramaltaista ja kaurajauhoista". Mämmi ei ole silloin gluteeniton.

        Ei siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Lisää maun mukaan sirotesokeri lautaselle.
        Kauramämmi ei ole sidottu pääsiäiseen ja sitä voi puritaanitkin valmistaa ja syödä ympäri vuoden.

        Gluteeniton imelletty kauramallasmämmi valmistuu näistä aineksista.

        noin 3½ litraa vettä
        550 g gluteenitonta "puhdas kaura" mämmimaltaaksi jauhettua kauramallasta
        800 g gluteenitonta imeltävää aktiivisuutta sisältävää "puhdas kaura" karkeita kaurajauhoja
        ripaus suolaa
        voi maustaa totutuilla mausteilla

        Jos imeltymistä haluaa tehostaa, niin lisää seokseen 3-5 kypsäksi keitettyä ja kuumana hyvin soseutettua keskikokoista perunaa.

        Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

        1. Sekoita kauramaltaat ja kaurajauhot kuivina kulhossa.
        2. Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi tai hiukan yli.
        3. Lisää koko mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä
        4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana aikana 2-4 kertaa. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Lisää suola.
        5. Kuumenna seos kiehuvaksi tehokkaasti sekoittaen ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi.
        6. Laita mämmiseos uunivuokiin ja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa parikin kertaa.
        7. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.


    • Anonyymi

      Tässä sopiva gluteenittoman imelletyn perunamämmin valmistusohje ympärivuotiseen valmistamiseen.
      Valmistetaan nykyisin saataviin mämmimaltaiksi jauhettuun tattarimaltaisiin tai mämmimaltaiksi jauhettuun kauramaltaisiin.
      Imeltämiseen tarvitaan luontaisesti gluteenitonta "puhdas kaura" kaurajauhoa.

      Gluteeniton aidosti imelletty perunamämmi.

      Ei siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Lisää maun mukaan sirotesokeri lautaselle. Näin saadaan sokeripommi hallintaan.
      Perunamämmi valmistettuna tattarimaltaisiin tai kauramaltaisiin ei ole sidottu pääsiäiseen ja sitä voi puritaanitkin valmistaa ja syödä ympäri vuoden.

      Gluteeniton imelletty kauramallasmämmi valmistuu näistä aineksista.

      noin 3½ litraa vettä
      2 kg hyvin soseutuvia perunoita
      550 g gluteenitonta "puhdas kaura" mämmimaltaaksi jauhettua kauramallasta tai gluteenitonta tattarimallasta.
      800 g gluteenitonta imeltävää aktiivisuutta sisältävää "puhdas kaura" karkeita tai vaihtoehtoisesti 600 g tattarijauhoa ja 200 g imeltävää aktiivisuutta sisältävää "puhdas kaura" kaurajauhoja.
      1-2 teelusikallista suolaa
      voi maustaa totutuilla mausteilla


      Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

      1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi ja soseuta perunat keittoveteen. Pidä vesimäärä muistissa.
      2. Lisää kuumaa vettä niin että vesimäärä täyttyy. Jäähdytä vetinen perunaose huolellisesti 70-74 asteiseksi
      3. Lisää koko mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä
      4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana aikana 2-4 kertaa. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Lisää suola.
      5. Kuumenna seos kiehuvaksi tehokkaasti sekoittaen ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi.
      6. Laita mämmiseos uunivuokiin ja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa parikin kertaa.
      7. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.

      Huomaathan että ohje sisältää kaksi erilaisen gluteenittoman imelletyn perunamämmin ohjetta.

    • Anonyymi

      Minun käsittääkseni tattarikin imeltyy, mutta vaatii sopivan imeltymislämpötilan. Mukaan voi lisätä myös perunaa, joka sekin imeltyy. Edellyttää vain tietynlaista tärkkelystä, joka ei mitenkään rajaudu ohra-ruis-vehnä-jauhoihin. Mitä enemmän tärkkelystä, sitä enemmän se voi pilkkoutua tai imeltyä. Sen aiheuttaa amylaasi-entsyymi. Sitä on erityisesti mallastetussa viljassa (myös tattari maltaissa). Myös ns. puhdaskaurajauhoja voi käyttää. Alfa-Amylaasia voidaan myö ostaa.

      Tärkäeää on lämpötila, sillä liian korkea lämpötila tuhoaa entsyymin. Liian matalassa lämmössä massa ei imelly. Suositeltu lämpötila on 55-75 C. Beta-amylaasi lämpötila on 62-65 astetta ja alfa-amylaasin 70-74 astetta. Sen perusteella imellytys lämpötila tulisi olla 60-75 asteen välillä.

      Kaikki viljat joita voi mallastaa (myös tattari) toimivat. Ideaali lämpötila vain voi olla erilainen eri viljoilla. Myös soija on hyvä amylaasin lähde (vrt. vehnä ja ohra). Muita kohtuullisia gluteenittomia lähteitä ovat mm. riisi, maissi, härkäpapu ja herne. Idätetyssä viljassa (eli maltaissa) entsyymiä on perusviljoja enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe