Gluteeniton kotitekoinen mallasmämmi

Anonyymi

Gluteenittoman mallasmämmin valmistusohjeita ei juurikaan ole. Sopiva ohje ympäri vuoden mämmiä valmistaville.

Gluteenittoman kotitekoisen mämmin valmistamiseen ei juurikaan vaihtoehtoja ole. Tattarimallas lienee ainoa gluteeniton mallas mitä on suomessa mahdollisuus saada jauhettuna mämmimaltaaksi. Erlaisia gluteenittomia jauhoja on saatavissa useitakin lajeja. Tattari on luontaisesti gluteenitonta.

Gluteeniton kotitekoinen mämmi:

noin 3-3,5 litraa vettä
500 g tattarimaltaita
800 g tattarijauhoja
ripaus suolaa
1-2 dl tummaa siirappia

Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

1. Kuumenna vesi noin 75 asteiseksi.
2. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
3. Lisää mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää suola. Mausteita voi lisätä jos haluaa.
4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen hautua 2-3 tuntia. Sekoita hautumisen aikana 2-4 kertaa. Lisää hautumisen loppuvaiheessa siirappi, mikä makeuttaa seoksen. Maltaat ja jauhot ei sisällä imeltävää aktiivisuutta. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
5. Laita mämmiseos uunivuokiin jja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa.
6. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.

Tällä ohjeella saa imelletyn pääsiäismämmin , kun ohjeen jauhoista noin 100-150 korvataan imeltävää aktiivisuutta sisältävällä jauholla. MUTTA !!! SILLOIN MÄMMI EI OLE GLUTEENITON.

4

1329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Gluteeniton kotitekoinen kaurajauholla imelletty tattarimämmi gluteenittomista tattarimaltaista, gluteenittomista tattarijauhoista ja gluteenittomista "puhdas kaura" kaurajauhoista.

      Gluteenittoman imelletyn mallasmämmin valmistusohjeita ei juurikaan ole. Tämän ohjeen mukainen mämmi ei ole sidottu pääsiäisen mämmiperinteeseen. Sopiva ohje ympäri vuoden mämmiä valmistaville.

      Gluteenittoman kotitekoisen mämmin valmistamiseen ei juurikaan vaihtoehtoja ole. Tattarimallas lienee ainoa gluteeniton mallas mitä on suomessa mahdollisuus saada jauhettuna mämmimaltaaksi. Erlaisia gluteenittomia jauhoja on saatavissa useitakin lajeja. Tattari on luontaisesti gluteenitonta. Imeltämiseen sopii hyvin gluteeniton "puhdas kaura" kaurajauho.

      Gluteeniton kotitekoinen tattarimämmi:

      noin 3 litraa vettä
      550 g gluteenitonta tattari mämmimallasta
      600 g gluteenitonta karkeita tattarijauhoja
      150 g gluteenitonta karkeita kaurajauhoja
      ripaus suolaa
      voi maustaa totutuilla mausteilla

      Jos imeltymistä haluaa tehostaa, niin lisää seokseen 3-5 kypsäksi keitettyä ja kuumana hyvin soseutettua keskikokoista perunaa.

      Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

      1. Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi tai hiukan yli.
      2. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
      3. Lisää mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä
      4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana aikana 2-4 kertaa. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.
      5. Laita mämmiseos uunivuokiin ja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa parikin kertaa.
      6. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.

      • Anonyymi

        Gluteeniton aidosti imelletty kauramallas mämmi.

        Valmistetaan "puhdas kaura" kauramaltaista ja kaurajauhoista.
        Voidaan valmistaa "tavalliseksi kauramallas mämmiksi tavallisista kauramaltaista ja kaurajauhoista". Mämmi ei ole silloin gluteeniton.

        Ei siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Lisää maun mukaan sirotesokeri lautaselle.
        Kauramämmi ei ole sidottu pääsiäiseen ja sitä voi puritaanitkin valmistaa ja syödä ympäri vuoden.

        Gluteeniton imelletty kauramallasmämmi valmistuu näistä aineksista.

        noin 3½ litraa vettä
        550 g gluteenitonta "puhdas kaura" mämmimaltaaksi jauhettua kauramallasta
        800 g gluteenitonta imeltävää aktiivisuutta sisältävää "puhdas kaura" karkeita kaurajauhoja
        ripaus suolaa
        voi maustaa totutuilla mausteilla

        Jos imeltymistä haluaa tehostaa, niin lisää seokseen 3-5 kypsäksi keitettyä ja kuumana hyvin soseutettua keskikokoista perunaa.

        Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

        1. Sekoita kauramaltaat ja kaurajauhot kuivina kulhossa.
        2. Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi tai hiukan yli.
        3. Lisää koko mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä
        4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana aikana 2-4 kertaa. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Lisää suola.
        5. Kuumenna seos kiehuvaksi tehokkaasti sekoittaen ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi.
        6. Laita mämmiseos uunivuokiin ja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa parikin kertaa.
        7. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.


    • Anonyymi

      Tässä sopiva gluteenittoman imelletyn perunamämmin valmistusohje ympärivuotiseen valmistamiseen.
      Valmistetaan nykyisin saataviin mämmimaltaiksi jauhettuun tattarimaltaisiin tai mämmimaltaiksi jauhettuun kauramaltaisiin.
      Imeltämiseen tarvitaan luontaisesti gluteenitonta "puhdas kaura" kaurajauhoa.

      Gluteeniton aidosti imelletty perunamämmi.

      Ei siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Lisää maun mukaan sirotesokeri lautaselle. Näin saadaan sokeripommi hallintaan.
      Perunamämmi valmistettuna tattarimaltaisiin tai kauramaltaisiin ei ole sidottu pääsiäiseen ja sitä voi puritaanitkin valmistaa ja syödä ympäri vuoden.

      Gluteeniton imelletty kauramallasmämmi valmistuu näistä aineksista.

      noin 3½ litraa vettä
      2 kg hyvin soseutuvia perunoita
      550 g gluteenitonta "puhdas kaura" mämmimaltaaksi jauhettua kauramallasta tai gluteenitonta tattarimallasta.
      800 g gluteenitonta imeltävää aktiivisuutta sisältävää "puhdas kaura" karkeita tai vaihtoehtoisesti 600 g tattarijauhoa ja 200 g imeltävää aktiivisuutta sisältävää "puhdas kaura" kaurajauhoja.
      1-2 teelusikallista suolaa
      voi maustaa totutuilla mausteilla


      Näin valmistuu vaikkapa ympäri vuoden:

      1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi ja soseuta perunat keittoveteen. Pidä vesimäärä muistissa.
      2. Lisää kuumaa vettä niin että vesimäärä täyttyy. Jäähdytä vetinen perunaose huolellisesti 70-74 asteiseksi
      3. Lisää koko mallas/jauhoseos kattilassa veteen vähitellen ja tehokkaasti sekoittaen niin että saadaan sakeahko vellimäinen seos. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä
      4. Peitä kattila kannella. Laita kattila noin 75 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana aikana 2-4 kertaa. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Lisää suola.
      5. Kuumenna seos kiehuvaksi tehokkaasti sekoittaen ja siirrä syrjään noin 15 minuutiksi.
      6. Laita mämmiseos uunivuokiin ja paista 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Valele ppinnalle muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista - lisäyksen voi toistaa parikin kertaa.
      7. Anna mämmin seisoa peitettynä 2-3 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan.

      Huomaathan että ohje sisältää kaksi erilaisen gluteenittoman imelletyn perunamämmin ohjetta.

    • Anonyymi

      Minun käsittääkseni tattarikin imeltyy, mutta vaatii sopivan imeltymislämpötilan. Mukaan voi lisätä myös perunaa, joka sekin imeltyy. Edellyttää vain tietynlaista tärkkelystä, joka ei mitenkään rajaudu ohra-ruis-vehnä-jauhoihin. Mitä enemmän tärkkelystä, sitä enemmän se voi pilkkoutua tai imeltyä. Sen aiheuttaa amylaasi-entsyymi. Sitä on erityisesti mallastetussa viljassa (myös tattari maltaissa). Myös ns. puhdaskaurajauhoja voi käyttää. Alfa-Amylaasia voidaan myö ostaa.

      Tärkäeää on lämpötila, sillä liian korkea lämpötila tuhoaa entsyymin. Liian matalassa lämmössä massa ei imelly. Suositeltu lämpötila on 55-75 C. Beta-amylaasi lämpötila on 62-65 astetta ja alfa-amylaasin 70-74 astetta. Sen perusteella imellytys lämpötila tulisi olla 60-75 asteen välillä.

      Kaikki viljat joita voi mallastaa (myös tattari) toimivat. Ideaali lämpötila vain voi olla erilainen eri viljoilla. Myös soija on hyvä amylaasin lähde (vrt. vehnä ja ohra). Muita kohtuullisia gluteenittomia lähteitä ovat mm. riisi, maissi, härkäpapu ja herne. Idätetyssä viljassa (eli maltaissa) entsyymiä on perusviljoja enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      64
      3194
    2. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      137
      2246
    3. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      92
      1838
    4. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      168
      1513
    5. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      85
      1408
    6. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      65
      1406
    7. Mitä harrastuksia kaivatullasi on?

      Mitä harrastuksia sinulla? Onko teillä yhteisiä harrastuksia?
      Ikävä
      73
      1371
    8. Tiedän että käyt täällä

      Eräälle naiselle älä huoli en kerro kellekkään
      Ikävä
      69
      1162
    9. Mitäs jos hyökkään rakastuneesti kimppuusi

      Tuleeko painimatsi vai "painimatsi". Jää nähtäväksi 😂
      Ikävä
      77
      1120
    10. Kannattaako suomalaisen nuoren lähteä Thaimaahan au pairiksi? Mitä olet mieltä?

      Chiang Mai Pohjois-Thaimaassa kutsuu neljä suomalaista au pairia elämänsä seikkailuun. Arki toisella puolella maailmaa t
      Thaimaa
      34
      1058
    Aihe