Yksityistien tiemaksu

Mika

Mistä löytyisi yksiköiden määräytymisperusteet??
Meillä on muutaman hehtaarin metsäpalsta ja tietä käytössä 800m yksiköitä yli 700 kun vieressä 2 mökkiä ja yksiköitä puolet vähemmän!!

24

31330

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perusteet

      Lampsi kunnan toimistoon ja pyydä tielautakunnalta tiedot.

    • Tiemestari

      On olemassa aika tuore kirjanen jossa on paljon asiaa yksityistielaista ja tienpidosta yleensä.

      Nimen tietää kertoa varmastikin kunnan tiemestari
      ja saattaa Gooqleakin käyttämällä löytyä.

      Myös ko. mestari osaa suunnilleen opastaa.

      Mainitsemasi yksiköt verrattuna mökkiläisiin tuntuu korkealta, mutta tietysti, kuinka suuresta palstasta on kysymys jne.

      No, em. tiedoilla varmasti pääset jäljille ja sitten ei muuta kuin vaadit yksiköitä muutettavaksi ko. tien tiekunnalta!

      • osakas

        niitä yksiköitä ei ihan noin vaan voi muuttaa... niistä on sovittava koko tien osakkaiden kanssa ja tarkistettava ennen vuosi kokousta, koska niissä kokouksissa hyväksytään ne maksut jotka on laskettu niillä yksiköillä jotka olet tarkistanut tai jättänyt tarkistamatta. siitä pitää tehdä huomautus ennen kokousta.. jo son yksiköt väärin


    • yrjö

      eli pyydä yksikön määräytymis lista tai se pitää olla nähtävissä ennen kokousta jotta kokouksessa muutetaan tiemaksut oikeiksi käyttöön nähden..
      mökkiläinen voi vaatia tiemaksua pieneksi vähäsen käytön mukaan eli asuu toisella paikkakunnalla,ei aja autolla (mikään ei estä autotonta ajamasta mökille taksilla ),pelkkä kesä käyttö...
      mutta myös metsän hoidollisesti vähäinen käyttö voidaan laittaa aika pieneksi tai ainakaan isompaa mitä tielaki sanoo ei voi laittaa...
      mutta toinen pointti on siinä että kannetaanko tiekunnassa puunajosta kuutio taksaa vai onko se nyt siinä tiemaksussahuomiotu ?
      meillä ei ole peritty erillistä kuutio maksua mutta tiemaksu on kohdallaan ja kukaan ei valita sen koosta koska puun myyntiarvo on parempi kun on tie kunnossa ja siitä ei koidu kuin tien rikkomisesta kulut mitkä tulee (nämä eivät kuulu tiemaksuun eikä kuutio taksaan siis tien särkeminen )

      • yrjö

        sillä yksikkö määrällä ei suoraan merkytstä vaan sillä se tulee maan koosta..mutta yksikön hinta on sitten eriasia eli toisilla on isompi ja toisilla pienempi siis yksikön määrä ei kerro hintaa...
        meillä yhdellä hevosajoa ,toisella yritysajoa ym ym..


    • tiehoitokunta

      Meidän tiehoitokunnassa yhtiökokouksessa on päätetty mökkiläisten osuudesta seuraavasti. Kesämökkiläiset joilla ei ole ympärivuotista asutusta mökillä maksavat 1/12 osan vastaavasta kokonaishinnasta. Suurin osa mökkiläisistä ovat 1-4 viikkoa aktiivikäytössä joten ei missään nimessä voida periä enempää. Maa ja metsätilojen omistajat sen sijaan maksavat 12/12 osuuden. Tämä on kai aika yleinen ja oikeudenmukainen käytäntö tiehoitokunnissa.

      • oikeudenmukaisuus

        Miten teillä voidaan määrätä maksut käyttöajan perusteella?
        Rullataanko tie pois käyttöjen välillä?
        Tie on AINA hoidettava ja siitä syntyy kustannuksia. Osakkaat maksakoon sitten käyttömahdollisuudesta.
        Miten esimerkiksi vakuutusyhtiöt määrittelisi palovakuutusmaksut jos Vpk olisi mentävä sammuttamaan tiettyä mökkiä helikopterilla sen takia että ao mökkiläinen ei käytä tietä tuona aikana?


      • Tuohtunut tiemaksuihin

        Tosiaankaan ei ihan kaikkialla sama.
        LOPELLA Esim:sellaiset ihmiset ketkä eivät omista autoa maksavat saman kun autolliset ihmiset.Sekä sellaiset ketkä käyttää vain kesäisin autoa noin:4kk kuin ne jotka käy myös talvisin noin 2kertaa kuussa. onko vinkkejä asian korjaukseen .PS Mökkiläisen maksu noin:75e/v


    • hoitokunnan pj

      Ensimmäiseksi ota yhteyttä kyseisen tien hoitokunnan puheenjohtajaan tai toimitsijamieheen. Sieltä pitäisi löytyä voimassa oleva yksikkölaskelma siitä, kuka maksaa ja mitä ja millä perusteella.

      Jos käynti ei tuota tulosta ja sinusta yksiköt on väärin laskettu on vaihtoehdot seuraavat: Jos vuosikokous on pitämättä, niin sinulla pitäisi olla 2 vkoa aikaa ennen kokousta tutustua maksuunpanoluetteloon ja tehdä muistutus. Jos kokous meni tee sama asia ensi keväänä. Jos tiekunnan yksiköt ovat olleet voimassa yli 5 vuotta on osakkaalla oikeus vaatia yksiköinti suoritettavaksi kokonaan uudestaan.

      Yksiköiden määrääminen tapahtuu laskelmalla mm. käytetty matka, liikennelaji (asunto, mökki, pelto(ha), metsä (ha) jne. Ohjearvot ja taulukot löytyvät kirjasesta, jonka nimi on: "Käsikirja yksityisteiden tienpidon osittelusta" Siinä on selkeät ohjeet miten yksiköt määräytyvät. Toinen hyvä kirja on "Tiekunta ja tieosakas", jota julkaisee Suomen tieyhdistys. Tuon em. kirjasen saat varmaan kuntasi tiemestarilta.

      Näin siis teoriassa. Valitettavan usein yksiköinti perustuu muinaisiin tietoihin niin käytön kuin käyttäjienkin osalta. Lopuksi muutama ohjearvo eri liikennelajeista: asunto 900 t/kesämökki 150-700t (riippuen käytöstä), metsä hehtaari 2-12 t (riippuen sijainnista). Huomaa, että todelliseen yksikkömäärään vaikuttaa vielä muitakin tekijöitä, joten tästä suoraan et voi päätellä onko yksikkösi oikein.

      • Toimitsijamies

        Ainut oikea vastaus Mikan kysymyksiin oli nimimerkki
        "hoitokunnan pj.":n antama ohje.
        Muut vastaukset ovat joko yksityistielain vastaisia tai muuten sekavia, ne kannattaa sivuuttaa.


    • ....näin

      Tien yksiköinnissä perustana on yksikkö nimeltä tonnikilometri.
      Se tarkoittaa kuinka paljon liikennettä on kilometriä kohden. Esimerkiksi yksi henkilöautolla ajo kahden kilometin tiellä on noin kaksi tonnikilometriä.
      Maa- ja metsätalouden ajot määritellään tuosta edellä mainitusta kirjasta. Keskimääräinen liikenne maataloudessa ja metsätiloilla.

      Kesämökkien yksiköihin vaikuttaa käyttö ja kuinka kaukana se on asuinpaikkakunnalta. Jos 1000 km päässä asunnolta oletetaan että liikennettä ei ole yhtä paljon kun 10 km päässä olevalla mökillä.

      Kaikki tonnikilometrit lasketaan yhteen ja tästä muodostuu kokonaisyksiköt.
      Jos tulee uusia käyttäjiä voidaan lisätä yksiköt eikä tarvitse muuttaa kaikkien yksiköitä.

    • kepehan

      Millaista kaavaketta voidaan käyttää yksityisen tien tiemaksun määrittämiseksi. Olen kuullut, että sellainen olisi olemassa.

      • tomppeli

        Yksityistien tiemaksun määräytymisperusteista kyselisin vielä, että onko eroa sijaitseeko kiinteistö tien varrella, miten vaikuttaa se, että talo on tehty ympärivuotiseen asuinkäyttöön ja on kuitenkin ns. mökkinä, jolla käydään lähes kaikkina viikonloppuina vuodessa? Maksaako mökkiläinen, joka käy vaan kesäisin, erisuuruista maksua? Vaikuttaako se, että taloudessamme on täällä kaupungissa kaksi autoa? Yleensä käymme maalla vain yhdellä autolla, mutta joskus jopa kahdella. Kun näitä menet paikallisilta kysymään, käsketään pitää suu kiinni, ettei tule riitaa...? Kokouksia ei ole ollut, ainakaan meitä ei ole kutsuttu ja kokousilmoitukset ovat (jos ovat) paikallisessa pienessä lehdessä jota meille ei edes tänne kaupunkiin tule.
        Pääseekö tieoikeudesta eroon jos siirtyisi käyttämään toista kautta kulkevaa tietä, joka on lyhyempi ja johon meidät huolittaisiin :-/?
        Kaipa nämäkin säännöt ovat ihmisten tekemiä ja näin ollen ne pitäisi myös tavallisella järjellä käsittää. Sanotaankos sitä niin, että kysyvä ei tieltä eksy, mutta taidetaan mennä ojasta suoraa päätä allikkoon jos rupeaa liikaa kyselemään, että mistä minun maksamani tiemaksu koostuu...


    • karttuva

      ota yhteyttä kyseisen tien hoitokunnan puheenjohtajaan tai toimitsijamieheen. Sieltä pitäisi löytyä voimassa oleva yksikkölaskelma siitä, kuka maksaa ja mitä ja millä perusteella.

      Jos käynti ei tuota tulosta ja sinusta yksiköt on väärin laskettu on vaihtoehdot seuraavat: Jos vuosikokous on pitämättä, niin sinulla pitäisi olla 2 vkoa aikaa ennen kokousta tutustua maksuunpanoluetteloon ja tehdä muistutus. Jos kokous meni tee sama asia ensi keväänä. Jos tiekunnan yksiköt ovat olleet voimassa yli 5 vuotta on osakkaalla oikeus vaatia yksiköinti suoritettavaksi kokonaan uudestaan.

      • Anonyymi

        Mahtaa olla iso maksu kun noin huolettaa.. Tsemppiä..


    • Anonyymi

      Ei tarvitse arvailla. Maanmittauslaitos on tehnyt ihan kattavan käsikirjan ohjeeksi:
      MAANMITTAUSLAITOKSEN JULKAISUJA NRO 92. Käsikirja yksityisteiden tienpidon osittelusta. Viimeisin painos näyttää olevan 6. vuodelta 2016.

      Löytyy näköjään netistä
      https://docplayer.fi/17818255-Maanmittauslaitoksen-julkaisuja-nro-92-kasikirja-yksityisteiden-tienpidon-osittelusta.html

      Koska käsikirja pyrkii olemaan kattava, kannattaa varata aikaa ja kahvia ja hyvä kaveri mukaan sen tulkitsemiseksi. Sen jälkeen vain excel-taulukkoa tekemään. Kaikenlaisia palveluitakin näyttää löytyvän, jos ei tienhoitokunnasta löydy riittävää osaamista ohjeen tulkintaan ja laskelman tekoon.

      • Anonyymi

        Hohhoijaa, tuo docplayer-sivusto onkin jokin piraattisivusto eikä Maanmittauslaitoksella ole mitään tekemistä sen kanssa. Oppaan esitysmuoto on huono. En suosittele minkään lataamista docplayerista!!


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Maanmittauslaitos antaa suosituksia, Yksityistielaki antaa määräyksiä https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180560

        Tieyksiköiden määrääminen tehdään tien käytön perusteella.
        Tieyksiköt = ajoneuvon paino (tonnia) x ajettava matka (km) x käyntikerrat vuodessa.

        Yhden tieyksikön hinta = tiepidon kokonaiskustannus / kaikkien tieyksiköiden kokonaismäärällä.

        Tieyksikkömaksu = tieyksiköt x yksikön hinta. (Osakaskohtainen)

        Tieyksikkömaksu laitetaan maksuunpanoluetteloon, joka tulee kokouskutsun mukana.
        Tässä kohtaa kyse on ehdotuksesta maksuunpanoluetteloksi. Tiekunnan vuosikokous vahvistaa ehdotuksen tai korjaa sitä ja sitten vahvistaa.

        Kannattaa mennä kokoukseen.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On vielä Suomen tieyhdistys ajamassa omaa asiaansa https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Tieyhdistys
        https://www.tieyhdistys.fi/

        Ja tieosakkaiden tieyksikkölaskelmat tietosuojalain perusteella on ilmeisesti sellainen dokumentti, jota ei voi lähettää muille tieosakkaille kotiin, vaan pitää mennä hoitokunnan ilmoittamaan paikkaan tarkistamaan ja sitten kokoukseen hyväksymään??


    • Anonyymi

      Kuka on henkilö, joka tietää yksityistien käyttömaksuista ja millä perusteella ne maksetaan ?
      Voiko niistä mitenkään kieltäytyä, jos/kun käyttää tietä?

      • Anonyymi

        Käyttömaksun tietää tiekunnan toimitsija. Tienvarren talosta voi kysyä yhteystietoja.
        Maksujen perusteista asiaa löytyy yksityistielaista https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180560 Takautuvasti voi tiekunta periä käyttömaksuja kolmelta vuodelta.
        Myös maanmittauslaitos antaa ohjeensa. Ne eroavat lain ohjeista ja näyttävät käytännössä olevan vahvemmat.

        Jokaisen tien ylläpidon kustannukset ovat erilaiset, riippuen missä kunnossa tie pidetään ja esim. millaisessa maastossa tie on (kivikossa, suolla, savimaalla...). Vuosittainen maksujen vaihtelu aiheutuu esim. lumen aurauskustannusten vaihtelusta.


      • Anonyymi

        Kenen pitäisi maksaa puolestasi tien ylläpito? Ajat sillä kuitenkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      3
      2718
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      158
      1341
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1165
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      1028
    5. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      207
      1000
    6. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      18
      996
    7. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      974
    8. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      42
      899
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      885
    10. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      875
    Aihe