Yksityistien tiemaksu

Mika

Mistä löytyisi yksiköiden määräytymisperusteet??
Meillä on muutaman hehtaarin metsäpalsta ja tietä käytössä 800m yksiköitä yli 700 kun vieressä 2 mökkiä ja yksiköitä puolet vähemmän!!

20

20619

  Vastaukset

  • Lampsi kunnan toimistoon ja pyydä tielautakunnalta tiedot.

  • On olemassa aika tuore kirjanen jossa on paljon asiaa yksityistielaista ja tienpidosta yleensä.

   Nimen tietää kertoa varmastikin kunnan tiemestari
   ja saattaa Gooqleakin käyttämällä löytyä.

   Myös ko. mestari osaa suunnilleen opastaa.

   Mainitsemasi yksiköt verrattuna mökkiläisiin tuntuu korkealta, mutta tietysti, kuinka suuresta palstasta on kysymys jne.

   No, em. tiedoilla varmasti pääset jäljille ja sitten ei muuta kuin vaadit yksiköitä muutettavaksi ko. tien tiekunnalta!

   • niitä yksiköitä ei ihan noin vaan voi muuttaa... niistä on sovittava koko tien osakkaiden kanssa ja tarkistettava ennen vuosi kokousta, koska niissä kokouksissa hyväksytään ne maksut jotka on laskettu niillä yksiköillä jotka olet tarkistanut tai jättänyt tarkistamatta. siitä pitää tehdä huomautus ennen kokousta.. jo son yksiköt väärin


  • eli pyydä yksikön määräytymis lista tai se pitää olla nähtävissä ennen kokousta jotta kokouksessa muutetaan tiemaksut oikeiksi käyttöön nähden..
   mökkiläinen voi vaatia tiemaksua pieneksi vähäsen käytön mukaan eli asuu toisella paikkakunnalla,ei aja autolla (mikään ei estä autotonta ajamasta mökille taksilla ),pelkkä kesä käyttö...
   mutta myös metsän hoidollisesti vähäinen käyttö voidaan laittaa aika pieneksi tai ainakaan isompaa mitä tielaki sanoo ei voi laittaa...
   mutta toinen pointti on siinä että kannetaanko tiekunnassa puunajosta kuutio taksaa vai onko se nyt siinä tiemaksussahuomiotu ?
   meillä ei ole peritty erillistä kuutio maksua mutta tiemaksu on kohdallaan ja kukaan ei valita sen koosta koska puun myyntiarvo on parempi kun on tie kunnossa ja siitä ei koidu kuin tien rikkomisesta kulut mitkä tulee (nämä eivät kuulu tiemaksuun eikä kuutio taksaan siis tien särkeminen )

   • sillä yksikkö määrällä ei suoraan merkytstä vaan sillä se tulee maan koosta..mutta yksikön hinta on sitten eriasia eli toisilla on isompi ja toisilla pienempi siis yksikön määrä ei kerro hintaa...
    meillä yhdellä hevosajoa ,toisella yritysajoa ym ym..


  • Meidän tiehoitokunnassa yhtiökokouksessa on päätetty mökkiläisten osuudesta seuraavasti. Kesämökkiläiset joilla ei ole ympärivuotista asutusta mökillä maksavat 1/12 osan vastaavasta kokonaishinnasta. Suurin osa mökkiläisistä ovat 1-4 viikkoa aktiivikäytössä joten ei missään nimessä voida periä enempää. Maa ja metsätilojen omistajat sen sijaan maksavat 12/12 osuuden. Tämä on kai aika yleinen ja oikeudenmukainen käytäntö tiehoitokunnissa.

   • Miten teillä voidaan määrätä maksut käyttöajan perusteella?
    Rullataanko tie pois käyttöjen välillä?
    Tie on AINA hoidettava ja siitä syntyy kustannuksia. Osakkaat maksakoon sitten käyttömahdollisuudesta.
    Miten esimerkiksi vakuutusyhtiöt määrittelisi palovakuutusmaksut jos Vpk olisi mentävä sammuttamaan tiettyä mökkiä helikopterilla sen takia että ao mökkiläinen ei käytä tietä tuona aikana?


   • Tosiaankaan ei ihan kaikkialla sama.
    LOPELLA Esim:sellaiset ihmiset ketkä eivät omista autoa maksavat saman kun autolliset ihmiset.Sekä sellaiset ketkä käyttää vain kesäisin autoa noin:4kk kuin ne jotka käy myös talvisin noin 2kertaa kuussa. onko vinkkejä asian korjaukseen .PS Mökkiläisen maksu noin:75e/v


  • Ensimmäiseksi ota yhteyttä kyseisen tien hoitokunnan puheenjohtajaan tai toimitsijamieheen. Sieltä pitäisi löytyä voimassa oleva yksikkölaskelma siitä, kuka maksaa ja mitä ja millä perusteella.

   Jos käynti ei tuota tulosta ja sinusta yksiköt on väärin laskettu on vaihtoehdot seuraavat: Jos vuosikokous on pitämättä, niin sinulla pitäisi olla 2 vkoa aikaa ennen kokousta tutustua maksuunpanoluetteloon ja tehdä muistutus. Jos kokous meni tee sama asia ensi keväänä. Jos tiekunnan yksiköt ovat olleet voimassa yli 5 vuotta on osakkaalla oikeus vaatia yksiköinti suoritettavaksi kokonaan uudestaan.

   Yksiköiden määrääminen tapahtuu laskelmalla mm. käytetty matka, liikennelaji (asunto, mökki, pelto(ha), metsä (ha) jne. Ohjearvot ja taulukot löytyvät kirjasesta, jonka nimi on: "Käsikirja yksityisteiden tienpidon osittelusta" Siinä on selkeät ohjeet miten yksiköt määräytyvät. Toinen hyvä kirja on "Tiekunta ja tieosakas", jota julkaisee Suomen tieyhdistys. Tuon em. kirjasen saat varmaan kuntasi tiemestarilta.

   Näin siis teoriassa. Valitettavan usein yksiköinti perustuu muinaisiin tietoihin niin käytön kuin käyttäjienkin osalta. Lopuksi muutama ohjearvo eri liikennelajeista: asunto 900 t/kesämökki 150-700t (riippuen käytöstä), metsä hehtaari 2-12 t (riippuen sijainnista). Huomaa, että todelliseen yksikkömäärään vaikuttaa vielä muitakin tekijöitä, joten tästä suoraan et voi päätellä onko yksikkösi oikein.

   • Ainut oikea vastaus Mikan kysymyksiin oli nimimerkki
    "hoitokunnan pj.":n antama ohje.
    Muut vastaukset ovat joko yksityistielain vastaisia tai muuten sekavia, ne kannattaa sivuuttaa.


  • Tien yksiköinnissä perustana on yksikkö nimeltä tonnikilometri.
   Se tarkoittaa kuinka paljon liikennettä on kilometriä kohden. Esimerkiksi yksi henkilöautolla ajo kahden kilometin tiellä on noin kaksi tonnikilometriä.
   Maa- ja metsätalouden ajot määritellään tuosta edellä mainitusta kirjasta. Keskimääräinen liikenne maataloudessa ja metsätiloilla.

   Kesämökkien yksiköihin vaikuttaa käyttö ja kuinka kaukana se on asuinpaikkakunnalta. Jos 1000 km päässä asunnolta oletetaan että liikennettä ei ole yhtä paljon kun 10 km päässä olevalla mökillä.

   Kaikki tonnikilometrit lasketaan yhteen ja tästä muodostuu kokonaisyksiköt.
   Jos tulee uusia käyttäjiä voidaan lisätä yksiköt eikä tarvitse muuttaa kaikkien yksiköitä.

  • Millaista kaavaketta voidaan käyttää yksityisen tien tiemaksun määrittämiseksi. Olen kuullut, että sellainen olisi olemassa.

   • Yksityistien tiemaksun määräytymisperusteista kyselisin vielä, että onko eroa sijaitseeko kiinteistö tien varrella, miten vaikuttaa se, että talo on tehty ympärivuotiseen asuinkäyttöön ja on kuitenkin ns. mökkinä, jolla käydään lähes kaikkina viikonloppuina vuodessa? Maksaako mökkiläinen, joka käy vaan kesäisin, erisuuruista maksua? Vaikuttaako se, että taloudessamme on täällä kaupungissa kaksi autoa? Yleensä käymme maalla vain yhdellä autolla, mutta joskus jopa kahdella. Kun näitä menet paikallisilta kysymään, käsketään pitää suu kiinni, ettei tule riitaa...? Kokouksia ei ole ollut, ainakaan meitä ei ole kutsuttu ja kokousilmoitukset ovat (jos ovat) paikallisessa pienessä lehdessä jota meille ei edes tänne kaupunkiin tule.
    Pääseekö tieoikeudesta eroon jos siirtyisi käyttämään toista kautta kulkevaa tietä, joka on lyhyempi ja johon meidät huolittaisiin :-/?
    Kaipa nämäkin säännöt ovat ihmisten tekemiä ja näin ollen ne pitäisi myös tavallisella järjellä käsittää. Sanotaankos sitä niin, että kysyvä ei tieltä eksy, mutta taidetaan mennä ojasta suoraa päätä allikkoon jos rupeaa liikaa kyselemään, että mistä minun maksamani tiemaksu koostuu...


  • ota yhteyttä kyseisen tien hoitokunnan puheenjohtajaan tai toimitsijamieheen. Sieltä pitäisi löytyä voimassa oleva yksikkölaskelma siitä, kuka maksaa ja mitä ja millä perusteella.

   Jos käynti ei tuota tulosta ja sinusta yksiköt on väärin laskettu on vaihtoehdot seuraavat: Jos vuosikokous on pitämättä, niin sinulla pitäisi olla 2 vkoa aikaa ennen kokousta tutustua maksuunpanoluetteloon ja tehdä muistutus. Jos kokous meni tee sama asia ensi keväänä. Jos tiekunnan yksiköt ovat olleet voimassa yli 5 vuotta on osakkaalla oikeus vaatia yksiköinti suoritettavaksi kokonaan uudestaan.

   • Mahtaa olla iso maksu kun noin huolettaa.. Tsemppiä..


  • Ei tarvitse arvailla. Maanmittauslaitos on tehnyt ihan kattavan käsikirjan ohjeeksi:
   MAANMITTAUSLAITOKSEN JULKAISUJA NRO 92. Käsikirja yksityisteiden tienpidon osittelusta. Viimeisin painos näyttää olevan 6. vuodelta 2016.

   Löytyy näköjään netistä
   https://docplayer.fi/17818255-Maanmittauslaitoksen-julkaisuja-nro-92-kasikirja-yksityisteiden-tienpidon-osittelusta.html

   Koska käsikirja pyrkii olemaan kattava, kannattaa varata aikaa ja kahvia ja hyvä kaveri mukaan sen tulkitsemiseksi. Sen jälkeen vain excel-taulukkoa tekemään. Kaikenlaisia palveluitakin näyttää löytyvän, jos ei tienhoitokunnasta löydy riittävää osaamista ohjeen tulkintaan ja laskelman tekoon.

   • Hohhoijaa, tuo docplayer-sivusto onkin jokin piraattisivusto eikä Maanmittauslaitoksella ole mitään tekemistä sen kanssa. Oppaan esitysmuoto on huono. En suosittele minkään lataamista docplayerista!!


   • Maanmittauslaitos antaa suosituksia, Yksityistielaki antaa määräyksiä https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180560

    Tieyksiköiden määrääminen tehdään tien käytön perusteella.
    Tieyksiköt = ajoneuvon paino (tonnia) x ajettava matka (km) x käyntikerrat vuodessa.

    Yhden tieyksikön hinta = tiepidon kokonaiskustannus / kaikkien tieyksiköiden kokonaismäärällä.

    Tieyksikkömaksu = tieyksiköt x yksikön hinta. (Osakaskohtainen)

    Tieyksikkömaksu laitetaan maksuunpanoluetteloon, joka tulee kokouskutsun mukana.
    Tässä kohtaa kyse on ehdotuksesta maksuunpanoluetteloksi. Tiekunnan vuosikokous vahvistaa ehdotuksen tai korjaa sitä ja sitten vahvistaa.

    Kannattaa mennä kokoukseen.  SEISKA.FI

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   131
   6607
  2. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   103
   1184
  3. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   70
   1107
  4. Tietäisittepä

   Mitä meidänkin työpaikalla varatut touhaavat työpäivän aikana... Kesken työpäivän ottavat vapaata pari tuntia että puolisot luulevat olevan töissä ja
   Uskottomuus
   24
   740