Yksityistien tiemaksu

Mistä löytyisi yksiköiden määräytymisperusteet??
Meillä on muutaman hehtaarin metsäpalsta ja tietä käytössä 800m yksiköitä yli 700 kun vieressä 2 mökkiä ja yksiköitä puolet vähemmän!!
Ilmianna
Jaa

13 VastaustaLampsi kunnan toimistoon ja pyydä tielautakunnalta tiedot.
Ilmianna
Jaa
On olemassa aika tuore kirjanen jossa on paljon asiaa yksityistielaista ja tienpidosta yleensä.

Nimen tietää kertoa varmastikin kunnan tiemestari
ja saattaa Gooqleakin käyttämällä löytyä.

Myös ko. mestari osaa suunnilleen opastaa.

Mainitsemasi yksiköt verrattuna mökkiläisiin tuntuu korkealta, mutta tietysti, kuinka suuresta palstasta on kysymys jne.

No, em. tiedoilla varmasti pääset jäljille ja sitten ei muuta kuin vaadit yksiköitä muutettavaksi ko. tien tiekunnalta!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
niitä yksiköitä ei ihan noin vaan voi muuttaa... niistä on sovittava koko tien osakkaiden kanssa ja tarkistettava ennen vuosi kokousta, koska niissä kokouksissa hyväksytään ne maksut jotka on laskettu niillä yksiköillä jotka olet tarkistanut tai jättänyt tarkistamatta. siitä pitää tehdä huomautus ennen kokousta.. jo son yksiköt väärin
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
eli pyydä yksikön määräytymis lista tai se pitää olla nähtävissä ennen kokousta jotta kokouksessa muutetaan tiemaksut oikeiksi käyttöön nähden..
mökkiläinen voi vaatia tiemaksua pieneksi vähäsen käytön mukaan eli asuu toisella paikkakunnalla,ei aja autolla (mikään ei estä autotonta ajamasta mökille taksilla ),pelkkä kesä käyttö...
mutta myös metsän hoidollisesti vähäinen käyttö voidaan laittaa aika pieneksi tai ainakaan isompaa mitä tielaki sanoo ei voi laittaa...
mutta toinen pointti on siinä että kannetaanko tiekunnassa puunajosta kuutio taksaa vai onko se nyt siinä tiemaksussahuomiotu ?
meillä ei ole peritty erillistä kuutio maksua mutta tiemaksu on kohdallaan ja kukaan ei valita sen koosta koska puun myyntiarvo on parempi kun on tie kunnossa ja siitä ei koidu kuin tien rikkomisesta kulut mitkä tulee (nämä eivät kuulu tiemaksuun eikä kuutio taksaan siis tien särkeminen )
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
sillä yksikkö määrällä ei suoraan merkytstä vaan sillä se tulee maan koosta..mutta yksikön hinta on sitten eriasia eli toisilla on isompi ja toisilla pienempi siis yksikön määrä ei kerro hintaa...
meillä yhdellä hevosajoa ,toisella yritysajoa ym ym..
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Meidän tiehoitokunnassa yhtiökokouksessa on päätetty mökkiläisten osuudesta seuraavasti. Kesämökkiläiset joilla ei ole ympärivuotista asutusta mökillä maksavat 1/12 osan vastaavasta kokonaishinnasta. Suurin osa mökkiläisistä ovat 1-4 viikkoa aktiivikäytössä joten ei missään nimessä voida periä enempää. Maa ja metsätilojen omistajat sen sijaan maksavat 12/12 osuuden. Tämä on kai aika yleinen ja oikeudenmukainen käytäntö tiehoitokunnissa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Miten teillä voidaan määrätä maksut käyttöajan perusteella?
Rullataanko tie pois käyttöjen välillä?
Tie on AINA hoidettava ja siitä syntyy kustannuksia. Osakkaat maksakoon sitten käyttömahdollisuudesta.
Miten esimerkiksi vakuutusyhtiöt määrittelisi palovakuutusmaksut jos Vpk olisi mentävä sammuttamaan tiettyä mökkiä helikopterilla sen takia että ao mökkiläinen ei käytä tietä tuona aikana?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Tosiaankaan ei ihan kaikkialla sama.
LOPELLA Esim:sellaiset ihmiset ketkä eivät omista autoa maksavat saman kun autolliset ihmiset.Sekä sellaiset ketkä käyttää vain kesäisin autoa noin:4kk kuin ne jotka käy myös talvisin noin 2kertaa kuussa. onko vinkkejä asian korjaukseen .PS Mökkiläisen maksu noin:75e/v
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ensimmäiseksi ota yhteyttä kyseisen tien hoitokunnan puheenjohtajaan tai toimitsijamieheen. Sieltä pitäisi löytyä voimassa oleva yksikkölaskelma siitä, kuka maksaa ja mitä ja millä perusteella.

Jos käynti ei tuota tulosta ja sinusta yksiköt on väärin laskettu on vaihtoehdot seuraavat: Jos vuosikokous on pitämättä, niin sinulla pitäisi olla 2 vkoa aikaa ennen kokousta tutustua maksuunpanoluetteloon ja tehdä muistutus. Jos kokous meni tee sama asia ensi keväänä. Jos tiekunnan yksiköt ovat olleet voimassa yli 5 vuotta on osakkaalla oikeus vaatia yksiköinti suoritettavaksi kokonaan uudestaan.

Yksiköiden määrääminen tapahtuu laskelmalla mm. käytetty matka, liikennelaji (asunto, mökki, pelto(ha), metsä (ha) jne. Ohjearvot ja taulukot löytyvät kirjasesta, jonka nimi on: "Käsikirja yksityisteiden tienpidon osittelusta" Siinä on selkeät ohjeet miten yksiköt määräytyvät. Toinen hyvä kirja on "Tiekunta ja tieosakas", jota julkaisee Suomen tieyhdistys. Tuon em. kirjasen saat varmaan kuntasi tiemestarilta.

Näin siis teoriassa. Valitettavan usein yksiköinti perustuu muinaisiin tietoihin niin käytön kuin käyttäjienkin osalta. Lopuksi muutama ohjearvo eri liikennelajeista: asunto 900 t/kesämökki 150-700t (riippuen käytöstä), metsä hehtaari 2-12 t (riippuen sijainnista). Huomaa, että todelliseen yksikkömäärään vaikuttaa vielä muitakin tekijöitä, joten tästä suoraan et voi päätellä onko yksikkösi oikein.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Ainut oikea vastaus Mikan kysymyksiin oli nimimerkki
"hoitokunnan pj.":n antama ohje.
Muut vastaukset ovat joko yksityistielain vastaisia tai muuten sekavia, ne kannattaa sivuuttaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Tien yksiköinnissä perustana on yksikkö nimeltä tonnikilometri.
Se tarkoittaa kuinka paljon liikennettä on kilometriä kohden. Esimerkiksi yksi henkilöautolla ajo kahden kilometin tiellä on noin kaksi tonnikilometriä.
Maa- ja metsätalouden ajot määritellään tuosta edellä mainitusta kirjasta. Keskimääräinen liikenne maataloudessa ja metsätiloilla.

Kesämökkien yksiköihin vaikuttaa käyttö ja kuinka kaukana se on asuinpaikkakunnalta. Jos 1000 km päässä asunnolta oletetaan että liikennettä ei ole yhtä paljon kun 10 km päässä olevalla mökillä.

Kaikki tonnikilometrit lasketaan yhteen ja tästä muodostuu kokonaisyksiköt.
Jos tulee uusia käyttäjiä voidaan lisätä yksiköt eikä tarvitse muuttaa kaikkien yksiköitä.
Ilmianna
Jaa
Millaista kaavaketta voidaan käyttää yksityisen tien tiemaksun määrittämiseksi. Olen kuullut, että sellainen olisi olemassa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Yksityistien tiemaksun määräytymisperusteista kyselisin vielä, että onko eroa sijaitseeko kiinteistö tien varrella, miten vaikuttaa se, että talo on tehty ympärivuotiseen asuinkäyttöön ja on kuitenkin ns. mökkinä, jolla käydään lähes kaikkina viikonloppuina vuodessa? Maksaako mökkiläinen, joka käy vaan kesäisin, erisuuruista maksua? Vaikuttaako se, että taloudessamme on täällä kaupungissa kaksi autoa? Yleensä käymme maalla vain yhdellä autolla, mutta joskus jopa kahdella. Kun näitä menet paikallisilta kysymään, käsketään pitää suu kiinni, ettei tule riitaa...? Kokouksia ei ole ollut, ainakaan meitä ei ole kutsuttu ja kokousilmoitukset ovat (jos ovat) paikallisessa pienessä lehdessä jota meille ei edes tänne kaupunkiin tule.
Pääseekö tieoikeudesta eroon jos siirtyisi käyttämään toista kautta kulkevaa tietä, joka on lyhyempi ja johon meidät huolittaisiin :-/?
Kaipa nämäkin säännöt ovat ihmisten tekemiä ja näin ollen ne pitäisi myös tavallisella järjellä käsittää. Sanotaankos sitä niin, että kysyvä ei tieltä eksy, mutta taidetaan mennä ojasta suoraa päätä allikkoon jos rupeaa liikaa kyselemään, että mistä minun maksamani tiemaksu koostuu...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Yksityistien tiemaksu

Mistä löytyisi yksiköiden määräytymisperusteet??
Meillä on muutaman hehtaarin metsäpalsta ja tietä käytössä 800m yksiköitä yli 700 kun vieressä 2 mökkiä ja yksiköitä puolet vähemmän!!

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta