Kohdusta hautaan

-Marino-

Heräsi tuossa ajatus kysellä, teidän historiastanne dekkarien kuluttajina, eli Mistä dekkareista olette aloittaneet ja mikä lajityyppi johtanut toiseen?
Itse aloitin dekkarien kulutuksen n. 12- vuotiaana Christiestä ja muista klassikoista, siis hyvin perinteisitä "murhatarinoista", Chandler ilmestyi sängyn viereen aika nopeasti näiden jälkeen.
15- vuotiaan kapinallisuuteen sopi hyvin Joensuun ja Sjöhwall & Wahlöön ankaran yhteiskunnan ja sen epäkohtien kuvaus. Sarjamurhaajat veivät mukanaan muutaman vuoden myöhemmin, Thomas harris, Patricia Cornwell ja kumppanit olivat kesälomieni suola.
20:nä löysin uudetsaan yhteiskuntakritiikin uusia tekijöitä, kuten esim. Mankkelin ja Lehtolaisen, Hiaseenin hulvaton ja äärimilleen viety "oikeamielisyys" puhutteli jo muutaman vuoden aikaisemmin.
Nyt 27- vuotiaana puhuttelevat ehkä eniten humaanit kertojaäänet, esimerkiksi Kaarin Fossum ja Naisten etsivätoimisto, missä asetelmat eivä ole mustavalkoisia, ei ole hyvää ja pahaa vaan olosuhteita ja niiden uhreja.
Tämä lista on tietysti hyvin suppea ja toki olen lukenut kaikkia lajityyppejä kovaksikeitetystä klassikoihin samaan aikaan, mutta ehkä se antaa edes summitaista suuntaa siitä mitä koitan kysymykselläni hakea, ja kun mietin omia lukukokemuksia näen ehkä myös jonkinlaista kasvukaartaani.
Tietenkin lista on myös kärjistetty ja siinä luodaan turhia kategorioita, mutta koittakaahan olla niistä suivaantumatta. Mielenkiintisempaahan kuitenkin on kuinka olette dekkrihylylle joutuneet ja mitä sieltä kulloinkin on käteen tarttunut.
Kummalista, että huomaan lisäksi että vaikka olen mies, ovat kirjat, joita luen pitkälle naisten kirjoittamia ja naissankarien tähdittämiä, vaikka luulisin että jako mies- ja naiskirjoittajissa on melko lailla tasan.

5

546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minun rakkauteni dekkareihin juontuu ihan varhaisista lastenkirjoista ja sarjakuvista. Rakastin Aku Ankkojen Mikki Hiiri-salapoliisitarinoita, ahmin Enid Blytonin "lastendekkareita", Kolmea etsivää, Ken Holteja, Hardy-poikia... luin jopa Neiti etsiviä ja Dana-tyttöjä vaikka olenkin miespuolinen. 12-vuotiaana löysin Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesin ja innostuin Jerry Cottoneista.

      Seuraavaksi innostuin yläasteikäisenä Alistair MacLeanin thrillereistä. Lueskelin myös Mauri Sariolan Susikoski-romaaneja ja Flemingin James Bondeja. Myöhempään teini-ikään kuului minullakin Joensuun Harjunpäät ja Sjöwahl&Wahlöön Martin Beckit. Samoihin aikoihin kiinnostuin myös amerikkalaisen ex-poliisin Joseph Wambaughin poliisiromaaneista. Bondit vaihtuivat Colin Forbesin hieman realistisempiin MI6-tarinoihin.

      Luin myös muutaman Christien. Mutta ne eivät koskaan oikein kolahtaneet minuun. Holmes oli ainoa ns. kultakauden salapoliisi joka minua kiinnosti.

      Päälle parikymppisenä löysin Juha Nummisen kirjoittamat dekkarit, Thomas Harrisin, Patricia Cornwellin ja James Pattersonin. Tekno-trillerit löysivät myös tien lukulistalleni. Kiinnostuin myös Ed McBainin Hill street blues-tyylisistä poliisiromaaneista.

      Nykyisin luen aika pitkälle saman tyylisiä kirjoja. Kovaksikeitetyt dekkarit kuten Raymond Chandler, Chester Himes, Walter Mosley, Charles Willeford ja James Ellroy ovat viimeisimmät löytöni. Kotimaisista suosikkejani ovat Leena Lehtolainen, Jarmo Sipilä, Harri Nykänen ja Eero Pasanen.

      Kiinnostavia kirjailijoita, joiden teoksiin olen ajatellut jossakin vaiheessa tutustua ovat Henning Mankell, Kinky Friedman, Reijo Mäki, Dashiel Hammet. Olen myös ajatellut ottaa uuden kierroksen Sjöwahll & Wahlöön parissa lähinnä telkkarin Martin Beck-sarjan inspiroimana.

      • blackmagictiger

        laidasta laitaan mm Beck dekkarit ja muut


    • Aloitin lukijanurani isäni kirjastosta, joten alussa olivat scifi, Tarzan-krijat ja merikirjat. Ensimmäisiä jännityskirjoja olivat siis Alistair Macleanit. Christien löysin jo omin päin. Niin ikään scifin siivellä aloin lukea englanninkielistä, siinä tarttui Hiaasen matkaan, ja sellaiset kirjailijat kuten Sharyn McCrumb, jotka kirjoittivat myös scifiä. Pidän myös kirjoista, jotka ovat lähellä mainstreamia, ja sellaisia, joissa on naisia, kuten Sue Grafton, Frances Fyfield, Caroline Graham, Alexander McCall Smith. Myös sellainen alalaji kuin historialliset salapoliisiromaanit ovat minun makuuni: Sherlock Holmesit, Ellis Petersit ja sellaiset.

      Mieheni lukee myös eikä suostu itse lähtemään kirjastoon. Koska olen kantanut hänelle kaikki kovemmat jännityskirjat, olen myös lukenut ne itse ja huomannut pitäväni niistä. DeMille, Lehane ja vastaavat ovat tulleet luetuiksi, ja pidän edelleen myös scifiin vivahtavista, kuten kaikista hulluista kirjoista, joissa haetaan Hitlerin päätä tai muuta merkillistä. (En pidä Da Vincin koodista; liian kesy.)

    • appetizer

      Aloitin joskus 12-vuotiaana lukemalla veljeni Jerry Cottoneita ja kirjastosta Baskervillen koiraa ym. Seuraavaksi siirryin Agatha Christien pariin. Häneltä luin kaikki kirjat, jotka kirjastosta sain (eikä se ole vähän). Luin myös Tenhusta, Arhippaa, Sariolaa ja Joensuuta. Tässä vaiheessa oltiin jossain 70-80-luvulla. Siten siirryin Rendelliin, Cornwelliin, Mankelliin, Sjöwall &Wahlöö ja mikä olikaan se kuuluisa britti-tai amer. naiskirjailija, jonka teoksia on paljon nähty myös tv:ssä, ei tule mieleen. Pitkään aikaan en lukenut lainkaan dekkarityylistä kirjallisuutta. Innostuin taas muutama vuosi sitten etenkin pohjoismaisista kirjailijoista. En muista kenestä aloitin, mutta hieman "pitkin hampain" suhtauduin ennakkoon ruotsalaisiin ja norjalaisiin "dekkaristeihin". Olin aivan väärässä!!! Kerrassaan loistavia kirjailijoita! Nyt luen kaiken mitä Karin Fossum, Karin Alvtegen, Jo Nesbo, Dahlit (molemmat), Camilla Läckberg, Johan Theorin ym. kirjoittavat. Paljon on jo luettu, mutta vielä löytyy useimmilta lukemattomiakin.

    • Prinssi eversti

      Näitä Pekka Lipposia ja Kalle Kustaa Korkkeja ahmin, vaikka olin silloin nuori tyttönen, kun lainasin niitä yläkerran pojalta. Viisikot ja neiti etsivät olivat jo tuolloin takana. Ihan ensimmäiset, jos niitä nyt voi dekkareiksi sanoa, paremminkin seikkalukirjoja, oli Robinson Crusoe ja Pertsa ja Kilu. Välillä sitten historialliset romaanit vetivät puoleensa Dostojevskistä Angelikaan. Sitten Utrioita, Pennasia ja Joenpellot.
      Maigretit olen lukenut moneen kertaa, Välillä innostuin Agatha Christieen elämänkertoja myöten. Suhteelliseen myöhään löysin vasta Sjöwall & Wahlööt. Olivat jo uusintapainoksia. Suomalaiset uudemmat tietenkin heti ilmestyttyään. Ja Sue Graftonista iloitsin ne löydettyäni. Ruotsalaista aloin olla jo kurkkua myöden ja sitten löysin Vargasin ja Camillerin. P.d. James ja elisabeth George ovat myös Ruth Rendelin ohella mainitsemisen arvoisia. Ym. Ym.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      199
      4700
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      275
      2777
    3. 134
      1717
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1411
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      204
      1380
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1134
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1089
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1067
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1061
    Aihe