Piispa Seppo Häkkinen: "Rukouksissamme on syytä muistaa niin Päivi Räsästä kuin maamme oikeuslaitost

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen otti Kirkkopalvelujen valtuuston etäkokouksen avauspuheessaan 20.5. kantaa viimeaikaisiin viranomaispäätöksiin, joissa hänen mielestään uskonnon- ja sananvapaus on joutunut koetteelle.

Häkkinen on Kirkkopalvelujen valtuuston puheenjohtaja.

Ensin Häkkinen käsitteli kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) joutumista syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Häkkinen korosti Raamatun auktoriteettiasemaa ja merkitystä niin kirkolle kuin yksittäiselle kristitylle.

"Pohjimmiltaan kyse on siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, jonka henkilö katsoo pohjautuvan Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin. Tämä on syvä ja vakava kysymys kristitylle. Tätä huolta kantavat nyt monen kristityn lisäksi yllättäen myös monet agnostikot, kirkkoon kuulumattomat ja ateistit", Häkkinen sanoi ja huomautti, että samalla itse kunkin on syytä muistaa , miten asioista puhutaan, ja että kahdeksas käsky koskee kaikkia.

"Rukouksissamme on syytä muistaa niin Päivi Räsästä kuin maamme oikeuslaitosta", Häkkinen sanoi.

Kristinusko nostetaan esille ongelmallisena katsomuksena

Toisena esimerkkinä Seppo Häkkinen nosti puheessaan esiin opetushallituksessa parhaillaan valmisteilla ohjeet, jotka koskevat katsomuskasvatuksen ja uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen sekä yhteisten juhlien ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä.

Kirkkohallitus on antanut ohjeluonnoksesta lausunnon 15.4. Se on kiinnittänyt huomiota siihen, että ohjeistuksen lähtökohtana ja perusteluna on negatiivinen uskonnonvapaus. Ohjeluonnoksessa käytetyissä esimerkeissä kristinusko nostetaan Häkkisen mukaan esille ongelmallisena katsomuksena.

"Lapsen oikeuksien näkökulmasta ohjeluonnoksessa ei tule riittävästi esille lapselle ja nuorelle lailla vahvistetut oikeudet toteuttaa ja harjoittaa katsomustaan niin, että varhaiskasvatuksen tai opetuksen järjestäjä ei hankaloita tai estä sen toteuttamista. Uskonnollisten tilojen käyttö nähdään lähtökohtaisesti ongelmallisena, mikä suomalaisen yhteiskunnan historia ja kulttuuri huomioon ottaen on perin erikoista."

Kolmantena esimerkkinä Häkkinen otti puheessaan eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen, joka on asevelvollisuuslain ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta koskevan sääntelyn uudistamista koskevassa lausunnossaan 14.4. ottanut kantaa sotilasvalan poistamiseen.

"Nyt näyttää siltä, että vuosisatainen valainstituutio halutaan pois-taa. Pyrkimys on selkeän ideologinen, mutta neutraliteetin salakaavussa. Kuitenkin yli 90 prosenttia varusmiehistä antaa valan, joten hanke selvästi pakottaa huomattavaa enemmistöä vähemmistön kaavaan. Pelkkä uskonnoton vakuutus merkitsisi yhteiskunnassamme yksikulttuurista uskonnottomuutta", Häkkinen kommentoi.

"Valtion tunnustuksettomuus ei tarkoita uskonnottomuutta"

Edellä mainitusta uskonnonvapautta haastavissa esimerkeistä paljastuu Häkkisen näkemyksen mukaan yhteisiä piirteitä.

"Ensinnä uskonnon syvällinen ymmärtäminen ja uskonnonlukutaito on viranomaisilla heikentynyt. Uskonnollisen kielen erityispiirteitä ei tunnisteta eikä osata tulkita."

Häkkinen pitää ongelmallisena sitä, että viranomaisten näkemys uskonnosta puheena, ja että juristit ja oikeusoppineet arvioivat oikeusistumissa, mikä on syntiä tai onko turvapaikanhakijan kristillinen vakaumus aito tai ylimmät lainvalvojat tulkitsevat ratkaisuissaan, tarttuuko uskonto kirkon seinistä, kun sakraalitila nähdään lähtökohtaisesti ongelmallisena.

"Asiantuntijoina tulisi kuulla oikeustieteen ammattilaisten lisäksi myös uskonnon asiantuntijoita. Muuten on vaarana luoda sellaista valtionteologiaa, jota teologit eivät tunnista", Häkkinen sanoi.

Toiseksi uskonto nähdään viranomaislausunnoissa Häkkisen mukaan ongelmana ja kielteisenä asiana.

"Uskonnon kuvitellaan olevan jonkinlainen yhteiskunnan reunoilla oleva historiallinen kuriositeetti, jota yritetään laintulkinnoin sysiä yhä syrjemmälle."

Kolmanneksi Häkkinen kiinnittää huomiota siihen, että uskonnon läsnäolo suomalaisessa yhteiskunnassa jää huomaamatta, joko tietämättömyydestä tai ideologisista syistä.

"Valtion tunnustuksettomuus ei tarkoita uskonnottomuutta. Suomalaisen yhteiskunnan historian ja arvopohjan huomioon ottaen valtio ei voi olla uskonnollisista käsityksistä riippumaton. On universaali tosiasia, että valtioiden arvopohjassa näkyy paikallisesta uskonnosta nousevia piirteitä silloinkin, kun toiminta ei ole nykyisen kapean uskontonäkemyksen mukaisesti uskonnollista", Häkkinen totesi puheessaan.

11

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksi törkein on syytös, että Räsänen olisi sanonut, ettei homot ole Luojan luomia.

      Oltiin luomisesta mitä mieltä tahansa on älytöntä väittää, että vain osa ihmisistä olisi luotuja ja osa jollain muulla tavalla alkunsa saaneista.

      Räsänen sanoo ja on aina sanonut selvästi, että jokainen ihminen (ja kaikki maailmassa on Luojan luomaa).
      Mutta ilmeisesti valtakunnan syyttäjän logiikalla vain osa ihmisistä on luotuja ja osa evoluution kehittämiä.(?)
      Erikoista, että vks syyllistyy näin törkeisiin valheisiin ja jopa asiavirheisiin.

    • Joo, täytyypä rukoilla oikeuslaitoksen puolesta, että se ei salli uskoville mitään erivapauksia rikkoa lakeja.

      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Oikeuslaitoksen puolesta.....hhehehehehehehehe


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oikeuslaitoksen puolesta.....hhehehehehehehehe

        No, tuskinpa täytyy rukoilla. Oikeuslaitos tekee rataisunsa. Sitten näkee, että sallitaanko uskoville erivapauksia lakien noudattamisen suhteen.


      • Anonyymi
        Höpsislöpsis kirjoitti:

        No, tuskinpa täytyy rukoilla. Oikeuslaitos tekee rataisunsa. Sitten näkee, että sallitaanko uskoville erivapauksia lakien noudattamisen suhteen.

        Räsänen ei oloe tehnyt mitään väärää, sen toteaa myös oikeuslaitos!


      • Anonyymi kirjoitti:

        Räsänen ei oloe tehnyt mitään väärää, sen toteaa myös oikeuslaitos!

        Väärää hän tehnyt, mutta nyt on kysymys siitä, että miten oikeuslaitos kohtelee uskonnollista hihhulointia.


    • Anonyymi

      Vaikka kuinka yrittäis muistuttaa jumalaa siitä, mitä sen pitäis tehdä, ei vaan tahdo tajuta. Ei mitään vaikutusta. Tekeekö se koskaan yhtään mitään?

      • Kyllä se jumala ohjailee virtsan valumista kakkapadoilla uskonharhaisen pääkopan sisällä, mutta olemattomuuttaan ei muualla kykene toimimaan ilman tuon aivo-orjansa apua.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!

      Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.
      Tunteet
      95
      8816
    2. Kivoimmat asiat elämässäsi?

      Ihastuminen? Rakastuminen? Voittaminen? Joku muu?
      Sinkut
      174
      3822
    3. Miksi sinua kiinnostaa mitä täällä lukee?

      Käyt täällä ja tiedän sen.
      Ikävä
      53
      3319
    4. Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?

      Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä
      Maailman menoa
      258
      2631
    5. Mistä tiedät, että hän on kiinnostunut?

      Kiinnostunut sinusta.
      Ikävä
      49
      2237
    6. Et edes ole vanha ja läski

      Kunhan halusin loukata.
      Ikävä
      42
      2055
    7. Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa.

      Mieleenpainuvin hetki kaivattusi kanssa. Millainen se oli?
      Ikävä
      30
      2044
    8. Etkö usko teidän

      Koskaan päätyvän yhteen?
      Ikävä
      48
      1932
    9. Tykkään niin paljon

      Ja olen tosi surkeana kun mokasin kerta toisensa jälkeen. 😢
      Ikävä
      19
      1803
    10. Voisiko näistä

      Painaa kirjan. Montakohan sataa sivua tulisi 🤭 ja mikä sen nimi olisi?
      Ikävä
      60
      1788
    Aihe