Kauppa haluaa vain keskustella

Anonyymi

Ruoan hinta ei nouse kirveelläkään. Ainoa keino tuntuu olevan isommat maataloustuet.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ilmoitti viime viikolla antavansa ruokaketjun lenkeille joitakin kuukausia aikaa etsiä keinot, joilla siirtää kustannusten nousu ruuan hintaan.

Keskon tavarakaupan johtaja Harri Hovi näkee, että asiat ratkeavat vain keskustelemalla. Siis keskustelemalla.

40

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine sanoo kaupparyhmänsä olevan valmis kehittämään valikoimajaksomekanismia. Kunkin tuoteryhmän sisällä on mietittävä järkevin tapa toimia. Mietittävä.

    • Anonyymi

      korostan nyt tiiviin keskustelun merkitystä.

      Keskustelu ja mietiskely muutetaan nyt rahaksi....

    • Anonyymi

      Kauppa ei lähtisi korjaamaan ruokaketjua lainsäädännöllä – Hell no....

      Täytyyhän satojenmiljoonien tulos jostain repiä...

    • Ei tämä ongelma millään ministerin mahtikäskyllä ratkea. Ainoa asiaan pätevä laki on kysynnän ja tarjonnan laki. Ja ongelma ei ole ensisijaisesti alkutuotanto versus kauppa.

      Ministeri Leppä oli hiljaista poikaa, kun Hjallis tivasi tv-ohjelmassaan häneltä vastausta, miksi elintarviketeollisuus, joka on enimmiltä osiltaan maataloustuottajien itsensä omistamaa ja hallinnassa, ei maksa tuottajalle tarpeeksi. Leppä yritti tragikoomisesti reikäleipää leikkelemällä osoittaa todeksi, että alkutuottajan osuus olisi vain 4 % ruuan hinnasta, mutta osoittautui törkypropagandistiksi, kun kaupan edustaja löi tiskiin kulutusmaidon hintarakenteen.

      Myös ruokatieto.fi -sivustolta on saatavissa ruokaketjun piirakkakuvio ruuan hintarakenteesta, ja se menee näin:
      - tuottaja 27,7 %
      - elintarviketeollisuus 34 %
      - kauppa 26,6 %
      - ALV 11,7 %

      Siis ministerin valehteleman 4 % asemesta tuottajan osuus on peräti niinkin korkea kuin 27,7 %.

      Tuottajan ja kaupan välisten keskustelujen sijasta olisi syytä ensin käydä keskustelua - ja ryhtyä toimenpiteisiin - ihan tuottajien omalla porukalla omistamansa elintarviketeollisuuden kanssa.

      Nykyiset - muka alhaiset tuottajahinnat - määrittyvät kysynnän ja tarjonnan lain pohjalta, ja on siis pääteltävä niiden johtuvan siitä, että tarjontaa on kysyntää enemmän.

      Olisi ensin vähennettävä maatilojen määrä nykyisestä yli 40.000 maatilasta alle 20.000 tilaan, ja vasta sen jälkeen ryhdyttävä ihmettelemään olisiko vielä jotakin syytä tehdä alkutuotannon kannattavuuden parantamiseksi.

      Kun katselee Kulmala Maatila Oy:n tilinpäätöstiedoista kuinka se tekee 1,2 miljoonan euron liikevaihdolla 810.000 € eli 71,2 % voittoa, niin kuulostaa tympeältä ja falskilta syyttää kauppaa maatalouden yleisestä kustannuskriisistä. Kulmala osoittaa toiminnallaan, että kunhan vain kompetenssi riittää, niin maataloustuotanto on enemmän kuin kannattavaa. Ja tulisi muuten toimeen ilman ensimmäistäkään senttiä kansallista maataloustukea.

      • Anonyymi

        Fake news!

        Ihan sitä mitä Trumppilaiselta odottaa voikin!


      • Anonyymi

        Asiaa!


      • Anonyymi

        Pohjanmaan kompetenssi riittää. Maataloustuotanto on enemmän kuin kannattavaa


      • Anonyymi

        Kuten Sipilän aikanaan asettaman maataloustyöryhmän vetäjä totesi, niin maatalouden suurin ongelma on talousosaamisen ja -ajattelun puute. Ja se tulee näillä palstoilla taajaan todistettua.

        Siksipä maataloustuottajat eivät ymmärrä sellaisia käsitteitä kuin "lisäarvo" ja "jalostusarvo" se, että korvapuusti Fazerin kahvilassa maksaa ihan eri summan kuin mitä maksettiin viljelillä siihen kaytettyyn vehnäjauhoon tarvituista vehnänjyvistä ei johdu siitä että maajussia kusetetaan, vaan siitä, että maajussi tuottaa bulkki-raaka-ainetta ja kahvilassa korvapuustin ostavalle asiakkaalle korvapuustin arvo muodostuu etupäässä muista tekijöistä.


    • Anonyymi

      Täällä myydään ulkomaista ruokaa huomattavasti kotimaista halvemmalla. Maussa tai laadussa en ole havainnut eroa. Miksi kotimaista tuotantoa pitäisi tukea? Jos ei tuotanto kannata, sitten se voidaan ajaa alas. Sen verran voisi tuotantoa pitää, että riittäisi poikkeusoloissa säännösteltynä.

      Ulkomainen ruokakin on tukiaisten vuoksi arvokkaampaa kuin mitä siitä joutuu maksamaan. Jos kahden euron tavaran saa euron hinnalla, hyvä kauppahan se on. Joten miksi siis ostaa kotimaista?

      • Anonyymi

        9/10 kansalaisesta haluaa suomalaista ruokaa.


      • Anonyymi

        Miksi Suomalaista koulutusjärjestelmää on tuettava haetaan ulkomaan nekrut opettamaan , tyytyvät pienempiin palkkoihin. Esim.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        9/10 kansalaisesta haluaa suomalaista ruokaa.

        Joten miksi sitä täytyy tukea? Siitä voisi veloittaa silloin tuotantohinnan ja hyvän katteen päälle. Varmasti myös voisi viedä ulkomaille kannattavasti, ilman tukia, jos se kerran on niin ylivoimaisesti parempaa kuin mitä muualla - näinhän usein kuulee väitettävän.

        Kuitenkin koko tuotanto perustuu järjettömän suuriin tukiaisiin. Miksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi Suomalaista koulutusjärjestelmää on tuettava haetaan ulkomaan nekrut opettamaan , tyytyvät pienempiin palkkoihin. Esim.

        Emmehän me ulkomaista ruokaa ostaessa tuo maahan maanviljelijöitä vaan ainoastaan lopputuotteen, ruuan. Mikäli voisimme ostaa ulkomailta halvemmalla vastaavantasoisen koulutuksen kuin Suomessa, se kannattaisi toki tehdä ja käyttää säästyneet resurssit tuottavampaan toimintaan.

        Esimerkiksi minä ostan palveluna siivouksen: käyttämällä kaksi tuntia työaikaa omaan työhöni, voin nettotuloillani maksaa päivän siivoustyön. Tämä on ihan yksinkertaista matematiikkaa.


    • Anonyymi

      Kysyntä ja tarjontahan sen hinnan määrää, ei sinun tai Jari Lepän suunnitelmatalous. Jos syydetään rahaa mairon ja lihan ylituotantoo, pahenee tukijussin tilanne entisestään kiihtyvän inflaation myötä. Ainahan tukijussi voi toki yrittää paikata tilannetta 'planeettavaluutalla' Zimbabwen, Weimarin tasavallan ja Venezuelan tyyliin.

      • Anonyymi

        Markkinatalous on sukupolvia valtion tukien varassa eläneille maalaisille aika outo konsepti.


    • Anonyymi

      Yleensä ostajat kilpailuttaa ja tuottajat osallistuu tarjouskilpailuihin. Näin se menee ainakin normaalissa talouselämässä.

      Tukitaloudessa marinoituneet maatalaoustuottajat ovat unohtaneet (tai eivät ole koskaan tajunneet), että ostaja päättää keltä ostaa ja millä hinnalla ja ostaako ensinkään. Asiakas (eli ostaja) on kuningas ja myyjän (eli tuottajan) kuuluu olla kiitollinen jos ostaja päättää ostaa juuri häneltä.

      Ei autokauppiaskaan minulle soita ja sano, että "Nyt kuules ostat uusimman Audin etkä maksa mitään kituhintaa, vaan kunnon hinta se pitää olla ihan siitä ilosta että suostun kärryn sinulle myymään!"

      • Anonyymi

        Nyt maatalouden kannattaa keskittyä koviin tukiin. Ne jotka on hoitaneet asiat parhaiten saa kovimmat tuet joten viivan alle jää muhkea palkka.


    • Anonyymi

      Sukupolvia jatkunut viljelijöiden elättäminen herättää kysymyksiä alati laajenevissa kansalaispiireissä.

      Mitä yksityiskohtaisempaa tietoa peitellystä tukiasstruktuurista nousee esille sitä enemmän kansalaiset kummastelevat järjestelmän tarkoituksenmukaisuutta.

    • Anonyymi

      Kyllä oli kaupoissa hinnat nousseet. Ainakin kauppiaat nostavat osuuttaan.

    • Anonyymi

      "Mitä enemmän keskusteluja, sen helpompaa on ratkaista asiat"

      Ny on rahhoo tulossaha...

    • Anonyymi

      Hän näkee hankalaksi laatia lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi kaupan järkevän ja dynaamisen toiminnan.....tässä onkin kysymys viljelijän.....

      • Anonyymi

        "kaupan järkevän ja dynaamisen toiminnan" = maatalouden kuppaaminen


    • Anonyymi

      Pellervolaisuuden ydinajatteluun kuuluu muilta aneltava rahallinen tuki.

      • Anonyymi

        Maatalouden kannattaa keskittyä koviin tukiin. Ne jotka on hoitaneet asiat parhaiten saa kovimmat tuet joten viivan alle jää muhkea palkka.


    • Anonyymi

      Leppä laittaa kaupat ruotuun. Kauhea vastustus.

    • Anonyymi

      Ruoan hinta kallistui lokakuussa Suomessa vain yhden prosentin, kun EU-maissa hinnat nousivat yli kaksinkertaisella vauhdilla eli keskimäärin 2,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

      Ruoan hinta ei nouse kirveelläkään.

      • Anonyymi

        Maataloustuottajan myymän raaka-aineen ja vähittäiskaupassa myytävän ruoan väliin mahtuu monta toimijaa. Ruoan hinta muodostuu pääosin aivan muusta kuin raaka-aineesta.

        Maataloustuottajan ei kannata keskittyä ruoan hinnan halpuudesta valittamaan, vaan raaka-aineen hintahan on se mikä tuottajalle tulee. Sen saaminen sille tasolle, että maatalous kannattaa luulisi olevan se tärkeä juttu, ei niinkään jatkojalostajien ja vähittäiskaupan hinnoittelu omille tuotteilleen.


    • Anonyymi

      Ensi vuonna alkaakin tapahtua:

      PTT ennusti syyskuun lopussa, että ruoka kallistuu 1,8 prosenttia eli enemmän kuin vuosiin.

      100 euron ruokakassin hinta nousee 101,80 euroon..... Kamala nousu, miten cititörsäpummipaska selviää?

      • Anonyymi

        Niin, mutta hyötyykö tukijuntti tuosta korotuksesta mitään ja jouduthan sinäkin sen maksamaan ruokaa ostaessasi.
        Sinun luulisi kiinnostuvan enempi siitä mitä viljanjyvistäsi maksetaan tai raaka-maidosta tai teurasksi lähtevästä eläimestäsi. Siitähän sinun tulosi tukien lisäksi tulee.

        Ruoan hinta on pois sinunkin pussistasi, joten se korottaminen ei luulisi olevan sinunkaan intressiesi mukaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, mutta hyötyykö tukijuntti tuosta korotuksesta mitään ja jouduthan sinäkin sen maksamaan ruokaa ostaessasi.
        Sinun luulisi kiinnostuvan enempi siitä mitä viljanjyvistäsi maksetaan tai raaka-maidosta tai teurasksi lähtevästä eläimestäsi. Siitähän sinun tulosi tukien lisäksi tulee.

        Ruoan hinta on pois sinunkin pussistasi, joten se korottaminen ei luulisi olevan sinunkaan intressiesi mukaista.

        Ja taas rautalangasta....

        Onko tuo mielestäsi kova korotus?

        Viljasta saan tänä vuonna kovan tilin. Rehuvehnän hinta jo 270 ja kaura lähellä 290 euroa/tonni. Harmittaako tämä kova viljan hinta jotenkin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, mutta hyötyykö tukijuntti tuosta korotuksesta mitään ja jouduthan sinäkin sen maksamaan ruokaa ostaessasi.
        Sinun luulisi kiinnostuvan enempi siitä mitä viljanjyvistäsi maksetaan tai raaka-maidosta tai teurasksi lähtevästä eläimestäsi. Siitähän sinun tulosi tukien lisäksi tulee.

        Ruoan hinta on pois sinunkin pussistasi, joten se korottaminen ei luulisi olevan sinunkaan intressiesi mukaista.

        Niin ja lopeta tuo "tukijuntti" haukkuminen. En ole viljelijä, koskaan ollutkaan. Olen ihan tavallinen helsinkiläinen tallaaja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja taas rautalangasta....

        Onko tuo mielestäsi kova korotus?

        Viljasta saan tänä vuonna kovan tilin. Rehuvehnän hinta jo 270 ja kaura lähellä 290 euroa/tonni. Harmittaako tämä kova viljan hinta jotenkin?

        Jos käytät rautalankaa, niin käytä sitä oikeaan kohteeseen ja tehokkaasti. Rautalangan tuhlaus osaamattomien käsissä ei hyödytä ketään. Mitä esim yritit kertoa rautalankasi avulla?

        Miksi minua viljan hinta ylipäänsä kiinnostaisi? Minä ostan kaupasta leipää ja pullaa yms tuotteita, jota viljasta tehdään, enkä viljatonnia. Ja niiden hinta on silloin merkityksellinen.
        Ihan vastaavasti en ole laisinkaan kiinnostunut tukin hinnasta, kun ostan pöytää tai tuolia. En, vaan pöydän ja tuolin hinnasta.


      • Anonyymi

        oi oi kun vääntää....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        oi oi kun vääntää....

        Mitä vääntämistä muka.....
        Minähän pyysin jo anteeksi, kun luulin kommentoivani tukijuntin kirjoitusta ja hän olikin omien sanojensa mukaan itse se citytörsäpummipaska, josta kirjoitt kommentissaan.


    • Anonyymi

      On hienoa seurata kun ministeri nöyryyttää kauppoja muuttamaan ikivanhoja kauppatapoja. On hyvä vähäsen ravisuttaa näitä kauppatapoja.

    • Anonyymi

      Leppä on hyvällä asialla. Kakku jakaantuu nopeasti tasaisemmin. Vanhat kauppatavat jää unholaan ja rahaa virtaa navettoihin.

    • Anonyymi

      Ruoan hinta nousee rajusti. Ei se ole ministeri Lepästä kiinni.

      • Anonyymi

        Ruoan hinta varmaan nouseekin. Niinkuin kaikkien muidenkin tuotteiden hinnat yleensäkin.Se, hyötyykö siitä maataloustuottaja yhtään mitään, riippuu tietysti vain siitä nouseeko tuottajahinnat. Jos ruoan hinta nousee kohonneiden tuottajahintojen vuoksi, niin silloin ruoan hinnannousu hyödyttää maataloustuottajaakin. Ei muuten.

        Ruoan hinnannousuhan näkyy myös maanviljelijän kukkarossa, koska syöväthän maanviljelijätkin ja samasta kaupastahan kuin muutkin hekin ruokansa ostavat.


      • Anonyymi

        Mutta tuottajille asti hinnan korotus tuskin tulee näkymään, vaikka kuinka elintarviketeolisuus muuta väittää, eli ennustan tilojen pudotuspelin alkavan tämän vuoden kuluessa.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      325
      3539
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      215
      2977
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      144
      2564
    4. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      20
      2082
    5. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2075
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      11
      1857
    7. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1702
    8. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      16
      1666
    9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      275
      1370
    10. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      122
      1326
    Aihe