Sellaisiin lausuntoihin kuka kukin on musiikissa pitää aina suhtautua varauksella ja epäilen vahvasti sitä että kyllä Itävallassakin on vielä Itävallan viimeiseksi suureksi sinfonikoksi luonnehditun Franz Schmidtin jälkeen elänyt merkittäviä sinfonikkoja niin kuin suomessakin Sibeliuksen jälkeen vaikka näin ei yleensä ajatella, tai en tiedä ajatellaanko mutta ainakaan Rautavaaraa tai Kokkosta edeltäneen säveltäjäsukupolven sinfoniatuotanto ei ole jäänyt elämään ohjelmistoon ehkä jotakin Englundia lukuun ottamatta, mutta suomen säveltaiteen historiaa jo melko kauan amatööripohjalta tutkineena voin sen oikeaksi väittämäksi todistaa että Sibeliuksen jälkeen suomen säveltaiteessa kukoisti vielä kauan sinfonioiden kultakausi vaikka useimmat näistä säveltäjistä ovatkin epäoikeudenmukaisesti jo melko lailla unohdettu vaikka minun näkemykseni mukaan Sibeliuksen jälkeisen sinfonikkosukupolven tuotteet tällä alalla edustavat Melartinin ohella suomen parasta antia maailman sinfoniakirjallisuudelle vaikkei meillä mittasuhteiltaan enää Brucknerin ja Mahlerin gigantismiin verrattaviin sinfonioihin enää yllettykään sinfonioden tullessa osin uusklassismin vaikutuksesta johtuen paljon kompaktimmaksi ja ekonomisemmaksi sävellys-ja musiikin muodoksi.
Minusta on aivan naurettava lähtökohta ja ajatus että koska Sibelius on olevinaan niin hyvä säveltäjä niin muiden unohdettujen sinfonikoiden tuotannon levyttäminen on tarpeetonta mikä ei väittämänä edes pidä paikkaansa vaan asia on juuri päinvastoin. Sibelius on heikompi koska hänen musiikistaan puuttuu emotionaalinen voima ja syvyys eikä se sisäänpäin kääntyneessä modaalisuudessaan tuota emotionaalisia kokemuksia tai saa kuulijaa pakahtumaan, seikka, mikä viime kädessä ratkaisee musiikin arvon. Minusta on suoraan sanoen kuvottavaa katsoa sivusta kun hänen puhki kaluttujen sinfonioidensa kokonaislevytyksiä pukkaa ulos tuon tuosta mutta Saikkolan, Fordellin, Aaltosen, Tuukkasen ja kumpp. sinfoniat pysyvät koskemattomina.
Siis samoja teoksia samalta populaarilta säveltäjältä levytetään yhä uudelleen ja uudelleen eri kapellimestareiden johtamana mikä on aivan tarpeetonta ja turhaa toimintaa jollei tarkoituksena ole tavoitella vain kaupallista menestystä mitä tuskin loputtomiin saavutetaan silläkään reseptillä. Sillä monipuolisuus ja moniarvoisuus kunniaan on nykyään vallitseva ylevä periaate jota toteutetaan kaikilla kulttuurin ja elämän alueilla paitsi suomalaisessa säveltaiteessa näköjään. Sitä paitsi Kyllä niiden populaarien teosten heikko laatutaso tulee ilmi jo vähemmästäkin.
Sen sijaan on kovin ikävää ja sääli että kun panostetaan tällaiseen heikompi laatuiseen ja kylmäksi jättävään sinfoniseen ilmaisuun moni laadukkaampi teos jää ikiajoiksi levyttämättä. Eikä muutenkaan ole järjen hiventäkään levyttää yhä uudestaan jo kasapäin levytettyä, samaa ja kulunutta ohjelmistoa, jos löytyy jotakin ennen levyttämätöntä ja kiehtovaa musiikkia. Siis vaikka löytyisi satoja ennen levyttämättömiä ja suhteellisen laadukkaita teoksia niin levytetään vain ja ainoastaan muutamaa kappaletta yhä uudestaan ja uudestaan päättymättömänä virtana.
Jopa klassismin ajan musiikkiakin levytetään nykyään paljon laajemmalla haarukalla kun joskus ennen jolloin keskityttiin levyttämään vain Haydnin ja Mozartin teoksia. Mutta nyt kelpaavat kozeluchit, Gyrowetzit, Salierit ja duschekitkin. Miksi sama trendi ei näy suomessa 1900 luvun musiikissa, ihmettelen. Mutta ilmeisesti pelkkä rahan ahneus ajaa moisiin yltiöpäisiin tekoihin että keskitytään vain yhden populaarin säveltäjän puhkisoitetun tuotannon levyttämiseen jatkuvalla syötöllä. Tämä ei olisi nykyisin edes hyväksyttävää tai korrektia toimintaa vaikka kyseessä olisi itse Mozart tai Beethoven tai vaikka itse ukko ylijumala. Mutta ehkäpä klassismin ajan marginaalisimmatkin nimet myyvät paremmin kuin 1900 luvun ammattimaisimmat suomi sinfonikot jotka tunnetaan jopa näitä heikommin.
Siis kysyn nyt teiltä. Onko Kozeluch tunnetumpi tai suurempi säveltäjä kuin Erkki Aaltonen? Vastaus on ei ole Ja vaikka olisikin, onko tämä nyt syy aliarvioida ja laiminlyödä Aaltosen musiikkia sillä kuuluuhan hän epäilemättä suomen merkittävimpiin säveltäjiin ja on ammattitaitoinen suuri sinfonikko jota taidoiltaan paljon vaatimattomampi Kozeluch ei ollut ja jäi syystä täydellisesti Mozartin varjoon. Jokin aika sitten yritettiin perustaa jopa Erkki Aaltonen seuraa ja saada levytettyä hänen sinfonioitaan mutta siitä ei tainnut sitten tulla mitään eikä ainuttakaan Aaltosen teosta liene tähän päivään mennessä levytetty. Rautavaaraa sen sijaan senkin edestä.
Tätä voi pitää kansallisena häpeätahrana että Aaltosta on näin laiminlyöty aina dodekafoniaan ulottuvasta fuugateemasta huolimatta hänen 2. sinfoniassaan joka on muutenkin kontrapunktinen taidonnäyte lukuisi komeine fuugineen.
En tiedä onko minkään maan ja kansakunnan säveltaiteessa keskitytty niin paljon yhden säveltäjän orkesterituotannon levyttämiseen kuin suomessa Sibeliuksen.
Miksi samoja teoksia levytetään yhä uudelleen?
1
137
Vastaukset
- Anonyymi
Vaikka kaikki merkittävä popmusiikki lienee jo levytetty niin klassinen musiikki on siitä perin kummallinen taidemuoto vieläpä äänilevynkin aikakaudella että me emme yksinkertaisesti tunne kaikkea merkittävintä musiikkiperintöämme vieläkään joka on osaksi vaikuttavampaa kuin nykyään tuntemamme säveltaide koska sitä ei ole kauttaaltaan ja kokonaisuudessaan vielä läheskään taltioitui CD:lle ja tuskin koskaan taltioidaankaan. Siis nimenomaan suomessa on näin heikosti asiat lähinnä kai Sibeliuksen yliarvostuksesta ja häntä seuranneiden säveltäjien aliarvostuksesta johtuen mutta monien muiden maiden säveltaide on hyvin dokumentoitu ja taltioitu suomeen verrattuna kun suomessa on näitä suuria vaiettuja säveltäjiä joita muualla ei niinkään enää ole vaan siellä taidemusiikkia on paljon paremmin levytetty.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p3572924Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"
Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit532731- 1001429
Meidän Hanko
Siis toi ämmä. Mitähän Stefu maksoi (ehkä ponin), että astuu tiluksilleen kuittailemaan Sohville. Nyt on pappa siinä kunnossa, että kannattanee olla h951201Sano mies jotain mistä tietäisin että tykkäät
Olen itse kirjoittanut tosi tunnisteellisesti, tiedät mun naisen olevan täällä, jos olet hän. Ihan siksi että uskallan paremmin irl, jos tiedän että t1201127Soffe on nähty ulkomaisia lätkänpelaajia vonkaamassa
Mahtaakohan joku huolia?551038Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?
Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä419759Tänään puhutaan loukkauksista
(En huomioi sua röllikkä tänään, koska päänsärkyisenä ei huvita vääntää sun kans riitaa) Ihmisetkokee erilailla asioita. Toiset loukkaantuu pienemmis118719Suomen kuherruskuukausi Ukrainan kanssa on ohi. Väitän, että suomalaisia on harhautettu.
Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Voi myös olla sitä mieltä, että saa haluta Suomen liittymistä Natoon. Enne224708- 23708