Monesti lukee, kuinka jotkin ns "huippukokit" arvostelee tavallisten suomalaisten arjen ruoan valmistusta. Usein moititaan että liha ja kala paistetaan liian kypsiksi, että pitäisi jäädä punaiseksi sisältä jne.
Joo, ymmärrän tämän, mikäli ruoka syödään heti, kuten esim ravintolassa. Nämä "huippukokit" eivät kuitenkaan tajua, että kodeissa ruokaa valmistetaan kuitenkin isompi määrä, ja sitä on tarkoitus syödä myös seuraavana päivänä. Siksi ettei tarvi yhtäpäätä olla valmistamassa uutta ruokaa.
Jos punaiseksi sisältä jäänyt liha tai vaikkapa lohi, laitetaan jääkaappiin, ja syödään seuraavana päivänä, niin ruokamyrkytys on taattu. Siksi me tavalliset ihmiset kypsennämme lihan kypsäksi, ettei mene maha sekaisin seuraavana päivänä, olkootkin että kulinaristisessa mielessä ei päästä ihan täydellisyyteen. Tärkeintä on se, että ruokaa on riittävästi, ja samalla energiamäärällä kokkaa kerralla enemmän.
Turhaa hifistelyä mielestäni tällaiset lihan punaiseksi jättämiset, ellei nyt ole jokin erikoinen tilanne, jossa kaikki ruoka syödään heti.
Lihan ja kalan kypsennys
113
1793
Vastaukset
- Anonyymi
Paras pihvi on mielestäni kypsäksi asti paistettu. Ei kuivaksi, vaan juuri kypsäksi. Sitten se pihvi folioon hetkeksi aikaa, ja mehevyys vain paranee. Ja ne mitä ei jaksa syödä, ei muuta kuin jääkaappiin, vaikka niissä folioissa. Ja hyvää on.
Nää hansvälimäet sun muut pellet, voi syödä mun puolesta lihansa vaikka puoliraakana, ja heittää loput roskiin kun ovat niin rikkaita. Ei meillä taviksilla ole varaa heittää ruokaa roskiin, sen takia että pitää olla keskeltä punaista, höh.
Lisäksi, joskus olen ns medium pihviä syönytkin, ravintolassa. Mun mielestä se on pahaa, se punaiseksi jäänyt osa on mun mielestä vaan pahaa. Kypsä on mulle parempaa, piste.- Anonyymi
Kypsä liha on harmaata, sitkeää ja kuivaa. Usein se maistuu myös maksalle, varsinkin riista kuten poro tai riekko. Vaikka maksa on hyvää, syön lihan lihana ja maksan sitten erikseen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kypsä liha on harmaata, sitkeää ja kuivaa. Usein se maistuu myös maksalle, varsinkin riista kuten poro tai riekko. Vaikka maksa on hyvää, syön lihan lihana ja maksan sitten erikseen.
Tuo on yksin sinun mielipiteesi. Ruokien maussa ei ole mitään totuutta vaan jokainen päättää itse mistä pitää. Vain narsistit kuvittelee, että on vain yksi totuus, vaikka mitään totuutta ei olekaan. Huippukokkien mielipiteet ruoistakin on pelkkiä makuasioita. He eivät sen enempää oikeassa ruoista kuin kukaan muukaan.
- Anonyymi
Pinnalta hyvin ruskistuneen pihvin ei tarvitse olla sitkeää ja kuivaa. Pintaan saa aivan hyvin herkullisen ruskistetun pinnan ja samalla pihvi on sisältä mehukas medium.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pinnalta hyvin ruskistuneen pihvin ei tarvitse olla sitkeää ja kuivaa. Pintaan saa aivan hyvin herkullisen ruskistetun pinnan ja samalla pihvi on sisältä mehukas medium.
Ei kypsän lihan tarvitse olla kuivaa kun osaa, mutta parempi kuivakin kuin raaka.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei kypsän lihan tarvitse olla kuivaa kun osaa, mutta parempi kuivakin kuin raaka.
No kyllä se valitettavasti on kuivaa. Kun liha on kypsää, kollageeni ja lihassyyt on supistuneet tiukimmilleen. Tällöin lihasta on ehtinyt jo pusertua paljon nestettä ulos ja se on lisäksi sitkeää lihassyiden ja kollageenin supistumisen vuoksi.
Medium -- Well Meats: Collagen shrinks as the meat tmeperature rises to 140/60 more of the protein coagulates and cells become more seggregated into a solid core and surrounding liquid as the meat gets progressively firmer and moister. At 140-150 the meat suddenly releases lots of juices, shrinks noticeably and becomes chewier as a result of collagen shrinkage. Meat served at this temperature is considered medium and begins to change from juicy to dry.
https://www.scienceofcooking.com/meat/slow_cooking1.htm - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No kyllä se valitettavasti on kuivaa. Kun liha on kypsää, kollageeni ja lihassyyt on supistuneet tiukimmilleen. Tällöin lihasta on ehtinyt jo pusertua paljon nestettä ulos ja se on lisäksi sitkeää lihassyiden ja kollageenin supistumisen vuoksi.
Medium -- Well Meats: Collagen shrinks as the meat tmeperature rises to 140/60 more of the protein coagulates and cells become more seggregated into a solid core and surrounding liquid as the meat gets progressively firmer and moister. At 140-150 the meat suddenly releases lots of juices, shrinks noticeably and becomes chewier as a result of collagen shrinkage. Meat served at this temperature is considered medium and begins to change from juicy to dry.
https://www.scienceofcooking.com/meat/slow_cooking1.htmSitten syöt suurimman osan lihasta kuivana jos keskellä vaan on punaista :D
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sitten syöt suurimman osan lihasta kuivana jos keskellä vaan on punaista :D
Ja taas onneton väärinkäsitys. Lihan väri ei kerro kypsyyttä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja taas onneton väärinkäsitys. Lihan väri ei kerro kypsyyttä.
Tietenkin kertoo.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tietenkin kertoo.
Höpsistä. Myoglobiini muuttuu ruskeaksi kun liha kypsyy. Mutta jos siihen on sitoutunut typen oksideja, se säilyttää punaisen värin. Siksi nitriittisuolalla suolattu joulukinkku on kypsänäkin punainen, toisin kuin tavallisella suolalla suolattu (harmaasuolattu). Puu/hiilitulella savustetussa barbequelihassa on punainen smokering ja sisältä se on läpeensä ruskeaa ja ylikypsää. Smokering syntyy palamistuotteena olevien typen oksidien vaikutuksesta (ilmasta suurin osa on typpeä). Liha voi siis olla punaista ja samalla. Se voi olla myös harmaata ja raakaa kun myoglobiini denaturoituu (siksi suojakaasuun pakkaaminen).
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpsistä. Myoglobiini muuttuu ruskeaksi kun liha kypsyy. Mutta jos siihen on sitoutunut typen oksideja, se säilyttää punaisen värin. Siksi nitriittisuolalla suolattu joulukinkku on kypsänäkin punainen, toisin kuin tavallisella suolalla suolattu (harmaasuolattu). Puu/hiilitulella savustetussa barbequelihassa on punainen smokering ja sisältä se on läpeensä ruskeaa ja ylikypsää. Smokering syntyy palamistuotteena olevien typen oksidien vaikutuksesta (ilmasta suurin osa on typpeä). Liha voi siis olla punaista ja samalla. Se voi olla myös harmaata ja raakaa kun myoglobiini denaturoituu (siksi suojakaasuun pakkaaminen).
Liha voi siis olla punaista ja samalla kypsää. Se voi olla myös harmaata ja raakaa kun myoglobiini denaturoituu (siksi suojakaasuun pakkaaminen).
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpsistä. Myoglobiini muuttuu ruskeaksi kun liha kypsyy. Mutta jos siihen on sitoutunut typen oksideja, se säilyttää punaisen värin. Siksi nitriittisuolalla suolattu joulukinkku on kypsänäkin punainen, toisin kuin tavallisella suolalla suolattu (harmaasuolattu). Puu/hiilitulella savustetussa barbequelihassa on punainen smokering ja sisältä se on läpeensä ruskeaa ja ylikypsää. Smokering syntyy palamistuotteena olevien typen oksidien vaikutuksesta (ilmasta suurin osa on typpeä). Liha voi siis olla punaista ja samalla. Se voi olla myös harmaata ja raakaa kun myoglobiini denaturoituu (siksi suojakaasuun pakkaaminen).
Vai syöt joulukinkunkin punaisena, muut syö kypsänä.
- Anonyymi
Muut syö kylläkin joulukinkun kypsänä eikä raa'an punaisena, mutta ei kukaan estä sinua syömästä raakana nitriiteillä tai ilman.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Muut syö kylläkin joulukinkun kypsänä eikä raa'an punaisena, mutta ei kukaan estä sinua syömästä raakana nitriiteillä tai ilman.
Lihan väri ei kerro kypsyyttä.
Can you tell if meat is safely done by its color?
No.
https://ask.usda.gov/s/article/Can-you-tell-if-meat-is-safely-done-by-its-color - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Lihan väri ei kerro kypsyyttä.
Can you tell if meat is safely done by its color?
No.
https://ask.usda.gov/s/article/Can-you-tell-if-meat-is-safely-done-by-its-colorEtkö ymmärrä edes omaa linkkiäsi, siinähän kerrotaan että jauheliha voi tulla ruskeaksi vaikkei kaikki patogeenit olisi tuhoutuneet, ei siinä väitetä että kypsä liha olisi punaista.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Etkö ymmärrä edes omaa linkkiäsi, siinähän kerrotaan että jauheliha voi tulla ruskeaksi vaikkei kaikki patogeenit olisi tuhoutuneet, ei siinä väitetä että kypsä liha olisi punaista.
Siinä kerrotaan, ettei lihan väri välttämättä kerro kypsyyttä. Ei raaka liha voi olla ruskeaa/harmaata ja kypsä liha punaista. Jos katsot oheista linkkiä BBQ -lihan smokeringistä niin huomaat, että totta tosiaan, liha voi olla punaista vaikka se on kypsää. Otahan nyt tuttipullo ja mene nukkumaan niin ei tarvitse jankuttaa ja kiukutella internetissä, kakara.
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_ring_(cooking) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Siinä kerrotaan, ettei lihan väri välttämättä kerro kypsyyttä. Ei raaka liha voi olla ruskeaa/harmaata ja kypsä liha punaista. Jos katsot oheista linkkiä BBQ -lihan smokeringistä niin huomaat, että totta tosiaan, liha voi olla punaista vaikka se on kypsää. Otahan nyt tuttipullo ja mene nukkumaan niin ei tarvitse jankuttaa ja kiukutella internetissä, kakara.
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_ring_(cooking)*Eli raaka liha voi olla ruskeaa/harmaata ja kypsä liha punaista.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Siinä kerrotaan, ettei lihan väri välttämättä kerro kypsyyttä. Ei raaka liha voi olla ruskeaa/harmaata ja kypsä liha punaista. Jos katsot oheista linkkiä BBQ -lihan smokeringistä niin huomaat, että totta tosiaan, liha voi olla punaista vaikka se on kypsää. Otahan nyt tuttipullo ja mene nukkumaan niin ei tarvitse jankuttaa ja kiukutella internetissä, kakara.
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_ring_(cooking)Ei todellakan kerrota että kypsä liha olisi punaista, päinvastoin, ruskistunut jauheliha voi sisältää edelleen patogeenejä.
Oletpa epätoivoinen, tuo liha ei ole punaista, mausteet voi jotain punertavaa väriä antaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
*Eli raaka liha voi olla ruskeaa/harmaata ja kypsä liha punaista.
Varmastikin olet kypsä, mutta et syötävän kypsä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei todellakan kerrota että kypsä liha olisi punaista, päinvastoin, ruskistunut jauheliha voi sisältää edelleen patogeenejä.
Oletpa epätoivoinen, tuo liha ei ole punaista, mausteet voi jotain punertavaa väriä antaa."Oletpa epätoivoinen, tuo liha ei ole punaista, mausteet voi jotain punertavaa väriä antaa."
Punainen väri tulee typen oksidien vaikutuksesta (nitriittisuola tai tulella savustettuna). Asia on selitetty yksiselitteisesti tuossa Wikipedian artikkelissa. Ilmiölle on ihan tieteellinen selitys kemiassa eikä tästä ole mitään väiteltävää.
"Organic fuels such as wood and charcoal, when burned, produce nitrogen dioxide (NO
2) gas. When this gas dissolves into the meat, it reacts with the hydrogen molecules and becomes nitric oxide (NO). The NO combined with the myoglobin form a stable pink molecule that does not denature in the heat."
Methods exist to achieve a smoke ring on cooked meats that can be achieved outside of a smoker (or utilized when a propane or electric smoker are used). Marinating or soaking meats in curing salts is one methodology to cure the exterior layers of meat (in similar fashion to how a ham is cured) and cause the perimeter of the meat to remain pink throughout the cooking process.
Mars mars, pois internetistä ja äidin luo, äiti laittaa sulle vähän pyllyrasvaa. Tuntuu olevan taas melkoiset peppukivut kun pitää jankuttaa tällaista itsestäänselvyyttä vastaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Oletpa epätoivoinen, tuo liha ei ole punaista, mausteet voi jotain punertavaa väriä antaa."
Punainen väri tulee typen oksidien vaikutuksesta (nitriittisuola tai tulella savustettuna). Asia on selitetty yksiselitteisesti tuossa Wikipedian artikkelissa. Ilmiölle on ihan tieteellinen selitys kemiassa eikä tästä ole mitään väiteltävää.
"Organic fuels such as wood and charcoal, when burned, produce nitrogen dioxide (NO
2) gas. When this gas dissolves into the meat, it reacts with the hydrogen molecules and becomes nitric oxide (NO). The NO combined with the myoglobin form a stable pink molecule that does not denature in the heat."
Methods exist to achieve a smoke ring on cooked meats that can be achieved outside of a smoker (or utilized when a propane or electric smoker are used). Marinating or soaking meats in curing salts is one methodology to cure the exterior layers of meat (in similar fashion to how a ham is cured) and cause the perimeter of the meat to remain pink throughout the cooking process.
Mars mars, pois internetistä ja äidin luo, äiti laittaa sulle vähän pyllyrasvaa. Tuntuu olevan taas melkoiset peppukivut kun pitää jankuttaa tällaista itsestäänselvyyttä vastaan.Tietysti voi kylmäsavustaa että liha pysyy raakana, mutta kypsä liha ei ole punaista, eikä joulukinkkua savusteta.
Uskon kyllä että sinulla on pylly punaisena äitisi käsittelyn jälkeen, mutta miten se tähän liittyy? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tietysti voi kylmäsavustaa että liha pysyy raakana, mutta kypsä liha ei ole punaista, eikä joulukinkkua savusteta.
Uskon kyllä että sinulla on pylly punaisena äitisi käsittelyn jälkeen, mutta miten se tähän liittyy?"...mutta kypsä liha ei ole punaista..."
Esimerkiksi brisketin loppulämpötila on noin 93C, mutta silti pinnassa on noin 1 cm vahvuinen punainen rengas eli smokering. Tuosta linkistä pääset ihmettelemään kuvia ylikypsistä BBQ lihoista, joissa on tosiaan tuo punainen smokering.
https://memphisgrills.com/blog/science-smoke-rings/
Käypä ilmoittautumassa äitille niin tyhjentää hiekat pyllystä ja rasvaa hiertymät. Kyllähän se ottaa tietysti itsetunnon päälle kun taas kerran on faktoilla osoitettu, ettei suuhengittäjä tiedä yhtään mitään lihojen kypsentämisestä. Kanojen grillaamisesta kyselit joskus neuvoja kun tulee kuivia ja ylikypsiä tai jää raa'aksi, mutta et millään saa niitä oikeaan loppulämpötilaan mehukkaan kypsiksi 😂😂😂 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"...mutta kypsä liha ei ole punaista..."
Esimerkiksi brisketin loppulämpötila on noin 93C, mutta silti pinnassa on noin 1 cm vahvuinen punainen rengas eli smokering. Tuosta linkistä pääset ihmettelemään kuvia ylikypsistä BBQ lihoista, joissa on tosiaan tuo punainen smokering.
https://memphisgrills.com/blog/science-smoke-rings/
Käypä ilmoittautumassa äitille niin tyhjentää hiekat pyllystä ja rasvaa hiertymät. Kyllähän se ottaa tietysti itsetunnon päälle kun taas kerran on faktoilla osoitettu, ettei suuhengittäjä tiedä yhtään mitään lihojen kypsentämisestä. Kanojen grillaamisesta kyselit joskus neuvoja kun tulee kuivia ja ylikypsiä tai jää raa'aksi, mutta et millään saa niitä oikeaan loppulämpötilaan mehukkaan kypsiksi 😂😂😂Poistatit taas kun et kestä hävitä :D
Voihan sen lihan vaikka maalata punaiseksi, mutta ei se kypsyydestä kerro mitään, kuten kun jätetään keskeltä punaiseksi.
Joulukinkkua ei savusteta edelleenkään, se kinkkusi on punaisena yhtä raakaa kuin pyllysi äitisi käsittelyn jäljiltä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Poistatit taas kun et kestä hävitä :D
Voihan sen lihan vaikka maalata punaiseksi, mutta ei se kypsyydestä kerro mitään, kuten kun jätetään keskeltä punaiseksi.
Joulukinkkua ei savusteta edelleenkään, se kinkkusi on punaisena yhtä raakaa kuin pyllysi äitisi käsittelyn jäljiltä."... mutta ei se kypsyydestä kerro mitään..."
Loistavaa, vihdoinkin tajusit, ettei lihan väri kerro kypsyydestä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"... mutta ei se kypsyydestä kerro mitään..."
Loistavaa, vihdoinkin tajusit, ettei lihan väri kerro kypsyydestä.Loistavaa, vihdoinkin tajusit, ettei lihan värjääminen kerro kypsyydestä vaan lihan oma väri.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Loistavaa, vihdoinkin tajusit, ettei lihan värjääminen kerro kypsyydestä vaan lihan oma väri.
Pyllykipuinen vajakki: ”Mutta ei se [väri] kypsyydestä kerro mitään."
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pyllykipuinen vajakki: ”Mutta ei se [väri] kypsyydestä kerro mitään."
Ihan raaka se pyllysi on vaikkei olisi punaisena äitisi käsittelyn jäljiltä, mutta kokeile istua saunan kiukaalle, kyllä se siinä kypsyy :D
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan raaka se pyllysi on vaikkei olisi punaisena äitisi käsittelyn jäljiltä, mutta kokeile istua saunan kiukaalle, kyllä se siinä kypsyy :D
Miksi jankutat vielä, vaikka itse myönsit, ettei lihan väri kerro kypsyyttä? 🤣🤣🤣
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi jankutat vielä, vaikka itse myönsit, ettei lihan väri kerro kypsyyttä? 🤣🤣🤣
Miksi jankutat vielä, vaikka itse myönsit, ettei lihan värjääminen kerro kypsyyttä?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi jankutat vielä, vaikka itse myönsit, ettei lihan värjääminen kerro kypsyyttä?
Ihan sama onko värjätty, mutta väri ei kerro kypsyyttä. Mene nyt ”grillaamaan” niitä kuivia kanafileitä kerrostalokuutiosi parvekkeelle sähkögrillillä. Et saa niitä koskaan onnistumaan noilla tietotaidoilla 🤣🤣🤣
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan sama onko värjätty, mutta väri ei kerro kypsyyttä. Mene nyt ”grillaamaan” niitä kuivia kanafileitä kerrostalokuutiosi parvekkeelle sähkögrillillä. Et saa niitä koskaan onnistumaan noilla tietotaidoilla 🤣🤣🤣
Ihan sama värjäätkö, et tunnista kuitenkaan lihan kysyyttä väristä noilla tietotaidoilla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan sama värjäätkö, et tunnista kuitenkaan lihan kysyyttä väristä noilla tietotaidoilla.
Miksi jankutat, kun vajakki itse myönsi ihan omin sanoin: ”Mutta ei se [väri] kypsyydestä kerro mitään."
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi jankutat, kun vajakki itse myönsi ihan omin sanoin: ”Mutta ei se [väri] kypsyydestä kerro mitään."
Miksi jankutat, kun vajakki itse myönsit ihan omin sanoin ettei värjääminen kerro kypsyydestä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi jankutat, kun vajakki itse myönsit ihan omin sanoin ettei värjääminen kerro kypsyydestä.
Hyvä, että sun pää käännettiin viimein.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä, että sun pää käännettiin viimein.
Hyvä, että myönsit olleesi väärässä jälleen kerran, mutta syö ihmeessä joulukinkku raakana jos haluat :)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä, että myönsit olleesi väärässä jälleen kerran, mutta syö ihmeessä joulukinkku raakana jos haluat :)
Ei vaan sinähän tässä pyörsit kantasi ja käytännössä joudut tunnustamaan, että olit väärässä. Olit sitä mieltä, että lihan väri kertoo kypsyyden. Nyt oletkin sitä mieltä, ettei se luonnollinen tai värjäämällä tuotettu väri kerro kypsyyttä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä, että myönsit olleesi väärässä jälleen kerran, mutta syö ihmeessä joulukinkku raakana jos haluat :)
Hauskinta on, että sinä et voi myöntää, ettet tiennyt mistä puhut ja yrität sivuuttaa sen jaarittelemalla niitä näitä. Oleellista kuitenkin on juuri se, että sinä luulit tietäväsi enemmän kuin muut, joten on erityisen noloa, ettet tajua vihdoin jo vaieta, vaan jäät oikein väkisin vänkäämään siihen. Mikään ei ole naurettavampaa ja nolompaa kuin tuo. Ja sinä vain luulet, että asia jotenkin unohtuu tai sivuutetaan, jos vain nimenomaan jatkat samaa paskanjauhantaa.
- Anonyymi
Harmaaksi värjätty liha voi olla raakaa eli väri ei kerro kypsyydestä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Harmaaksi värjätty liha voi olla raakaa eli väri ei kerro kypsyydestä.
Jep, tuo riemuidiootti ei pysty selittämään tuota itselleen edullisella tavalla vaan tämä osoittaa, että hän on väärässä. Ihme jankuttaja, häviäisi vähin äänin pois kun on osoitettu olevan väärässä.
- Anonyymi
Minäpä en ole mitään edes väittänyt. Kommentoin vain täältä sivusta idioottimaista jankuttamistasi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Harmaaksi värjätty liha voi olla raakaa eli väri ei kerro kypsyydestä.
Nyt on esimerkki, jota tuo idiootti ymmärtää. Turha sille on yrittää selittää smokeringin ja nitriittisuolauksen hienouksia. Se on kuin helmiä heittäisi sioille. Todennäköisesti tuo pöllö on kuitenkin joskus nähnyt harmaaksi mennyttä raakaa jauhelihaa, josta idioottikin tajuaa, ettei lihan väri ole luotettava mittari kypsyydelle.
- Anonyymi
Jep, tuo nolo idiootti ei pysty selittämään tuota itselleen edullisella tavalla vaan tämä osoittaa, että hän on väärässä. Ihme jankuttaja, häviäisi vähin äänin pois kun on osoitettu olevan väärässä. Mutta lihan värjääjä ja raa'an savustetun joulukinkun syöjä vastailee vaan itselleen :D
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jep, tuo nolo idiootti ei pysty selittämään tuota itselleen edullisella tavalla vaan tämä osoittaa, että hän on väärässä. Ihme jankuttaja, häviäisi vähin äänin pois kun on osoitettu olevan väärässä. Mutta lihan värjääjä ja raa'an savustetun joulukinkun syöjä vastailee vaan itselleen :D
Faktaa lihan väristä:
https://www.lihatiedotus.fi/ruokaa-lihasta/lihan-valinta-ja-ostaminen/lihan-vari.html - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Faktaa lihan väristä:
https://www.lihatiedotus.fi/ruokaa-lihasta/lihan-valinta-ja-ostaminen/lihan-vari.htmlTosi noloa syödä joulukinkku raa'an punaisena, mutta kun ei osaa niin ei osaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tosi noloa syödä joulukinkku raa'an punaisena, mutta kun ei osaa niin ei osaa.
Lihatiedotus: Joskus liha voi kypsennettäessä jäädä kuitenkin punaiseksi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tosi noloa syödä joulukinkku raa'an punaisena, mutta kun ei osaa niin ei osaa.
Ja sitten saa ruokamyrkytyksen kun liha jätetty raa'aksi, pilaantuu nopeasti.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tosi noloa syödä joulukinkku raa'an punaisena, mutta kun ei osaa niin ei osaa.
Nitriittisuolaus on ihan yleinen tapa joulukinkussa. Saattaa hämmentää tuollaista idioottivammailijaa kypsän kinkun väri, mutta se on tosiaan punainen...ja painu nyt jo vittuun siitä sönköttämästä enempää. Pahennat vain omaa häpeääsi kun sinun harhaluuloilla on taas pyyhitty lattiaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tosi noloa syödä joulukinkku raa'an punaisena, mutta kun ei osaa niin ei osaa.
Ei se voi uunissa paistaa kun asuu majassa metsässä muiden juoppojen kanssa, nuotiolla tekee kylmäsavukinkkua ja sinolilla huuhtelee alas.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja sitten saa ruokamyrkytyksen kun liha jätetty raa'aksi, pilaantuu nopeasti.
Jamón ibéricoa ei keitetä lainkaan ja se saattaa olla jopa 4 vuotta vanhaa kunnes syödään. Ei ruokamyrkytystä kun sen osaa 😂😂😂
https://en.wikipedia.org/wiki/Jamón_ibérico - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei se voi uunissa paistaa kun asuu majassa metsässä muiden juoppojen kanssa, nuotiolla tekee kylmäsavukinkkua ja sinolilla huuhtelee alas.
Semmoiset psykoosit siellä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jamón ibéricoa ei keitetä lainkaan ja se saattaa olla jopa 4 vuotta vanhaa kunnes syödään. Ei ruokamyrkytystä kun sen osaa 😂😂😂
https://en.wikipedia.org/wiki/Jamón_ibéricoHieno homma, löysit tavan miten valmistaa lihaa ilman uunia, kuivatat tönkkösuolassa 1-2 vuotta. Onhan ihmiset kuivattaneet kalaa tuolla tavalla jo kauan kun ei ollut vielä kunnollisia säilöntämenetelmiä eikä saanut kaikkea ruokaa kaupasta. Kätevä tosiaan vaikka metsässä, saat suolapalaa sinolin kanssa, puukolla voit veistellä pieniä siivuja kun hampaat varmaan heikossa kunnossa, keittäällä pehmeneekin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hieno homma, löysit tavan miten valmistaa lihaa ilman uunia, kuivatat tönkkösuolassa 1-2 vuotta. Onhan ihmiset kuivattaneet kalaa tuolla tavalla jo kauan kun ei ollut vielä kunnollisia säilöntämenetelmiä eikä saanut kaikkea ruokaa kaupasta. Kätevä tosiaan vaikka metsässä, saat suolapalaa sinolin kanssa, puukolla voit veistellä pieniä siivuja kun hampaat varmaan heikossa kunnossa, keittäällä pehmeneekin.
Ohhoh, sellaista psykoosia taas 😂😂😂
Ibericon suolapitoisuus on varsin maltillinen, noin 2% (alhaisin kaikista ilmakuivatuista kinkuista) ja se on mehevän kosteaa ja rasvaista. Kilohinta on noin 150-200€, joten menee hieman yli tenukeppien ruokabudjetista. - Anonyymi
"- Kuvittelitko että ne suolatkin syödään, ethän sinä tiedä mistään mitään :D"
Totta kai siihen lihaan imeytynyt suola syödään.
"Siksihän sinä joudutkin tekemään kylmäsvujoulukinkkusi nuotiolla ja syömän raakana kun teillä tenukepeillä ei ole varaa ostaa kypsää."
Ei kylmäsavua tehdä nuotiolla. Nuotio on liian kuuma siihen.
Miksi palasit vieläkin häpäisemään itseäsi? Luulit, että ruokaan imeytyneen suolan voi jättää syömättä ja luulit, että kuumassa nuotiossa voi tehdä kylmäsavua. Ei vittu mikä idiootti 😂😂😂 - Anonyymi
Oletko lukihäiriöinen? Sanoin, että lihan lopullinen suolapitoisuus on 2%, en suolauksessa käytetyn suolan määrä: "Ibericon suolapitoisuus on varsin maltillinen, noin 2% ..."
Et ole tainnut edes kuulla koskaan Jamon Ibericosta, mutta silti pitää alkaa jankuttamaan asiantuntijaa vastaan. Taidat olla lapsi tai sitten aivovammainen aikuinen, valitse nyt sitten kumpi on nolompaa 😂😂😂 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oletko lukihäiriöinen? Sanoin, että lihan lopullinen suolapitoisuus on 2%, en suolauksessa käytetyn suolan määrä: "Ibericon suolapitoisuus on varsin maltillinen, noin 2% ..."
Et ole tainnut edes kuulla koskaan Jamon Ibericosta, mutta silti pitää alkaa jankuttamaan asiantuntijaa vastaan. Taidat olla lapsi tai sitten aivovammainen aikuinen, valitse nyt sitten kumpi on nolompaa 😂😂😂Oletko aivovammainen? Siksihän se on turvallista syödä koska on kuivatettu ja suolattu suuressa suolamäärässä.
Sinun nuotiolla tehdyllä sisältä raa'alla kylmäsavujoulukinkulla ei ole mitään tekemistä jamon ibrericon tai oikean joulukinkun kanssa. Olet vain tyhmä tenukeppi ja jankkaat turhaan faktoja vastaan. Otahan ryyppy sinolia nolouteesi, kuolee bakteerit samalla :D - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oletko aivovammainen? Siksihän se on turvallista syödä koska on kuivatettu ja suolattu suuressa suolamäärässä.
Sinun nuotiolla tehdyllä sisältä raa'alla kylmäsavujoulukinkulla ei ole mitään tekemistä jamon ibrericon tai oikean joulukinkun kanssa. Olet vain tyhmä tenukeppi ja jankkaat turhaan faktoja vastaan. Otahan ryyppy sinolia nolouteesi, kuolee bakteerit samalla :D"Oletko aivovammainen? Siksihän se on turvallista syödä koska on kuivatettu ja suolattu suuressa suolamäärässä. "
Mutta se on punaista eli raakaa ja sisältää bakteereja ja aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Eikös tämä ollut koko avauksen ja ripulointisi pääpointti?
"Sinun nuotiolla tehdyllä sisältä raa'alla kylmäsavujoulukinkulla ei ole mitään tekemistä jamon ibrericon tai oikean joulukinkun kanssa. Olet vain tyhmä tenukeppi ja jankkaat turhaan faktoja vastaan. Otahan ryyppy sinolia nolouteesi, kuolee bakteerit samalla :D"
Melko harhaista tekstiä anonyymistä keskustelijasta, jota et tunne lainkaan 😂😂😂 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Oletko aivovammainen? Siksihän se on turvallista syödä koska on kuivatettu ja suolattu suuressa suolamäärässä. "
Mutta se on punaista eli raakaa ja sisältää bakteereja ja aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Eikös tämä ollut koko avauksen ja ripulointisi pääpointti?
"Sinun nuotiolla tehdyllä sisältä raa'alla kylmäsavujoulukinkulla ei ole mitään tekemistä jamon ibrericon tai oikean joulukinkun kanssa. Olet vain tyhmä tenukeppi ja jankkaat turhaan faktoja vastaan. Otahan ryyppy sinolia nolouteesi, kuolee bakteerit samalla :D"
Melko harhaista tekstiä anonyymistä keskustelijasta, jota et tunne lainkaan 😂😂😂Mikä vaan on punaista jos värjätään. En tiedä mitä aloittaja on tarkoittanut, mutta ihan asiaa kirjoittaa. Itse ainakin olen kirjoittanut normaalista pihvistä ja kommentoinut myös joulukinkkua kun kerroit syöväsi sen raakana. Suolakuivaus ei liity mitenkään lihan kypsentämiseen pannulla tai uunissa.
Sinulle harhat ovat varmasti tuttuja :D - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mikä vaan on punaista jos värjätään. En tiedä mitä aloittaja on tarkoittanut, mutta ihan asiaa kirjoittaa. Itse ainakin olen kirjoittanut normaalista pihvistä ja kommentoinut myös joulukinkkua kun kerroit syöväsi sen raakana. Suolakuivaus ei liity mitenkään lihan kypsentämiseen pannulla tai uunissa.
Sinulle harhat ovat varmasti tuttuja :D"Suolakuivaus ei liity mitenkään lihan kypsentämiseen pannulla tai uunissa."
Todistaa sen, ettei lihan väri kerro mitään sen turvallisuudesta. Tosiaan 48 kk vanha Iberico on täysin turvallista, vaikka se on punaista eikä sitä ole keitetty.
"En tiedä mitä aloittaja on tarkoittanut, mutta ihan asiaa kirjoittaa."
Et tiedä, mutta kuitenkin tiedät. Täytyy olla ihan saatanan tyhmä, jos samassa virkkeessä saa väitteet keskenään tällä tavalla ristiriitaan 🤣🤣🤣 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Suolakuivaus ei liity mitenkään lihan kypsentämiseen pannulla tai uunissa."
Todistaa sen, ettei lihan väri kerro mitään sen turvallisuudesta. Tosiaan 48 kk vanha Iberico on täysin turvallista, vaikka se on punaista eikä sitä ole keitetty.
"En tiedä mitä aloittaja on tarkoittanut, mutta ihan asiaa kirjoittaa."
Et tiedä, mutta kuitenkin tiedät. Täytyy olla ihan saatanan tyhmä, jos samassa virkkeessä saa väitteet keskenään tällä tavalla ristiriitaan 🤣🤣🤣Todistaa vaan ettet tiedä mistään mitään kun vertaat suolakuivausta kypsentämiseen pannulla tai uunissa :D
Jaksat hullu jankata. Lukeeko aloituksessa kypsennystavasta? Vain sinä et tiedä että pihvi tai joulukinkku on raakaa jos se on keskeltä punaista :D Anonyymi kirjoitti:
Todistaa vaan ettet tiedä mistään mitään kun vertaat suolakuivausta kypsentämiseen pannulla tai uunissa :D
Jaksat hullu jankata. Lukeeko aloituksessa kypsennystavasta? Vain sinä et tiedä että pihvi tai joulukinkku on raakaa jos se on keskeltä punaista :D”Lukeeko aloituksessa kypsennystavasta?”
Lukeehan siinä ja väitetään, että lihan punainen väri kertoo vaarallisuudesta. Tässä avauksen väite ja menisitkö jo vittuun siitä jankuttamasta.
”Jos punaiseksi sisältä jäänyt liha tai vaikkapa lohi, laitetaan jääkaappiin, ja syödään seuraavana päivänä, niin ruokamyrkytys on taattu.”Anonyymi kirjoitti:
Todistaa vaan ettet tiedä mistään mitään kun vertaat suolakuivausta kypsentämiseen pannulla tai uunissa :D
Jaksat hullu jankata. Lukeeko aloituksessa kypsennystavasta? Vain sinä et tiedä että pihvi tai joulukinkku on raakaa jos se on keskeltä punaista :DIhan käsittämätön jankuttaja. Miten joku voi jaksaa satoja viestejä jankuttaa, vaikka on väärässä ja asiat ihan yleisesti tunnettuja.
- Anonyymi
Moses_Zuckerkandl kirjoitti:
”Lukeeko aloituksessa kypsennystavasta?”
Lukeehan siinä ja väitetään, että lihan punainen väri kertoo vaarallisuudesta. Tässä avauksen väite ja menisitkö jo vittuun siitä jankuttamasta.
”Jos punaiseksi sisältä jäänyt liha tai vaikkapa lohi, laitetaan jääkaappiin, ja syödään seuraavana päivänä, niin ruokamyrkytys on taattu.”No mikset tenukeppi mooses kopioinut sitä kypsennystapaa :D
Juuri niin, sisältä punaiseksi jätetty pihvi tai joulukinkku on raaka, suolakuivattu liha taas on aivan eri asia. Ei kukaan silti estä sinua tekemästä kylmäsavujoulukinkkua nuotiolla ja käyttämästä sinolia ruokajuomana ;D - Anonyymi
Grillfullness_ kirjoitti:
Ihan käsittämätön jankuttaja. Miten joku voi jaksaa satoja viestejä jankuttaa, vaikka on väärässä ja asiat ihan yleisesti tunnettuja.
Ja jaksat tehdä vielä kirjautumisiakin jankutuksiisi :D
Anonyymi kirjoitti:
Ja jaksat tehdä vielä kirjautumisiakin jankutuksiisi :D
Miksipä en käyttäidi nikkiäni? Taidat olla vainoharhainen kun kuvittelet keskustelevasi yhden ja saman henkilön kanssa. Sadat viestit umpityperää jankuttamista vetää tulta puoleensa niin että ulkopulinenkin tulee ihmettelemään tuota sekoilua.
- Anonyymi
Grillfullness_ kirjoitti:
Miksipä en käyttäidi nikkiäni? Taidat olla vainoharhainen kun kuvittelet keskustelevasi yhden ja saman henkilön kanssa. Sadat viestit umpityperää jankuttamista vetää tulta puoleensa niin että ulkopulinenkin tulee ihmettelemään tuota sekoilua.
No miksipä et tekisi vaikka 10 uutta nikkiä :D
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No miksipä et tekisi vaikka 10 uutta nikkiä :D
Ohhoh, onpas täällä mahdoton ulina kun joku opettaa lihan paistamisen saloja uusavuttomalle.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ohhoh, onpas täällä mahdoton ulina kun joku opettaa lihan paistamisen saloja uusavuttomalle.
Turha tuolle mitään opettaa kun ei erota edes raakaa lihaa, mutta nuotiolla kun kokkaa niin vaikea saada täydellistä. Sinolia kun käyttää ruokajuomana niin bakteerit kuolee :)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Turha tuolle mitään opettaa kun ei erota edes raakaa lihaa, mutta nuotiolla kun kokkaa niin vaikea saada täydellistä. Sinolia kun käyttää ruokajuomana niin bakteerit kuolee :)
Sinun ulinaa tarkoitin :)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sinun ulinaa tarkoitin :)
Tuskinpa kukaan suostuu syömään ulinaa aiheuttavia kokkailujasi :)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuskinpa kukaan suostuu syömään ulinaa aiheuttavia kokkailujasi :)
Olen ammattikokki ja kymmenet ihmiset syövät päivittäin pihvejäni.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olen ammattikokki ja kymmenet ihmiset syövät päivittäin pihvejäni.
Pultsarit ei paljon valita, sinoli vienyt makuaistin :)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pultsarit ei paljon valita, sinoli vienyt makuaistin :)
Aha…🥱
- Anonyymi
Taitaa olla ennemmin kyse lihan laadusta. Tuore sisäfilee on todella hyvää sisältä pinkkinä pelkkä pippuri a suola pintaan ja markettikama ylikypsäksi ja paljon eri mausteita.
- Anonyymi
Medium-hifistelijöiden suuntuntuma ei ole vain tottunut kypsään lihaan, siksi se kypsä liha tuntuu heidän suussaan kuivalta.
Minun suussani taasen kypsä liha tuntuu just siltä oikealta, ja mediumiksi kypsennetty tuntuu jotenkin vetiseltä ja pahanmakuiselta.
Mutta nää on makuasioita. Jonkun toisen mielipiteen takia, en muuta omia tottumuksiani, koska syön lihani sellaisena, mikä on omaan makuun parasta. Niin yksinkertaista se on.- Anonyymi
Fakta on kuitenkin se, että mediumista kypsään siirtymisessä lihaksen kollageeni supistuu voimakkaasti, jolloin lihas sitkistyy ja samalla puristaa huomattavan määrän nestettä ulos. Kaikin mokomin voit syödä pihvin sinä kypsyydessä kun se on kaikista sitkeintä ja kuivinta. Suosittelen hauduttamaan tässä tapauksessa ylikypsäksi, yli 90C niin liha on mureampaa ja mehukkaampaa (koska kollageeni hajoaa gelatiiniksi).
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Fakta on kuitenkin se, että mediumista kypsään siirtymisessä lihaksen kollageeni supistuu voimakkaasti, jolloin lihas sitkistyy ja samalla puristaa huomattavan määrän nestettä ulos. Kaikin mokomin voit syödä pihvin sinä kypsyydessä kun se on kaikista sitkeintä ja kuivinta. Suosittelen hauduttamaan tässä tapauksessa ylikypsäksi, yli 90C niin liha on mureampaa ja mehukkaampaa (koska kollageeni hajoaa gelatiiniksi).
Jos ei osaa kokata niin joutuu syömään kaiken raakana, piparkakkutaikina ei olekaan hullumpaa raakana.
- Anonyymi
Kyllä minulta on aina kysytty millaisena haluan pihvini.
Luultavasti kokkiohjelmat eivät kerro kaikkia näkökulmia.- Anonyymi
Ja jos ei kysytä vaikkapa ABC:llä, niin silloin se on todennäköisesti kypsää. Itse en ole saanut onneksi koskaan raakaa ja vain kerran grillillä oli kokolihapihvi selvästi ylikypsä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja jos ei kysytä vaikkapa ABC:llä, niin silloin se on todennäköisesti kypsää. Itse en ole saanut onneksi koskaan raakaa ja vain kerran grillillä oli kokolihapihvi selvästi ylikypsä.
60v sitte ei ollu mitään kypsiä, puolikypsiä eikä mitään muitakaan höpötyksiä. Mutta eipä ollu typriä mastercheffejekään. Kaikki liha käsiteltiin ja kypsennettiin oman maun mukaan, hyvää oli ja terveenä pysyttiin. Nyt kyllä harmittaa kun joku omasta mielestään huippukokki paljasti että ollaan kananmunatki paistettu ihan väärin, vuosisatoja. Mahtaa isoisoisoisovanhempia nyt hävettää. Voi kuttu!
- Anonyymi
Mutta kaikki tietää että vaikka kalan savutus, vanhan kansan "opeilla" on että suolaa ON ja kala annetaan olla niin ylikypsää että ei mitään kosteutta.
Ja kyllä sitä kotonakin pihvit paistellaan kuten halutaan vaikka kypsäksi pilalle ja pääle maitoa, hyi saa,,ta. - Anonyymi
Mikä on huippukokki? Nämä telkkariin itseä tyrkyttävät vai hiljaa ravintoloissa joka työvuorossa puurtavat. Ainakaan nuo kaksi junttia/bessewisseriä, jotka kinaavat täällä eivät ole ainakaan missään tekemisessä ammattimaisen ruuanlaiton kanssa, hakevat ns. tietonsa wikipediasta ym. netistä.
Ketjusta on poistettu 15 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan
anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html3694832Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin
että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html3532819- 762481
- 872073
Purra esiintyi epäasiallisesti
Eduskunnassa keskustellaan vaihtoehtobudjeteista. Niistä voi olla monta mieltä ja myönnän niiden olevan osin heikkoja. M4641843MTV: Jyrkistä eronnut Jenni kritisoi kovin sanoin Ensitreffit-ohjelmaa: "Ei esimerkiksi kysytty..."
Ohhoh! Jenni lataa tekstiä! Tsemppiä Jennille ja Jyrkille "sen oikean" löytämiseen. Lue lisää: https://www.suomi24.fi/331574Martina Aitolehti pitkästä aikaa tv:ssä - Nyt mukana kokkauskisassa!
Oho, Martina Aitolehti nyt kokkauskisassa! Häntä ei ole nähtykään pitkään aikaan tv:ssä. Mukana myös mm. Henny Harjusola2291407Keski-ikäiset julkkismiehet vaihtaa nuorempiin!
Seiska tietää kertoa: erikoisjoukot Janne Lehtosen vaimo yli 20v avioliitosta hakee eroa, Janne -ikuista rakkautta hehku271372"Tapaus" Aittakumpu/Simula hyvin paljastaa kuinka tyhmää ja turhaa sakkia Suomesta
löytyy. Toissapäivänä "joku" teki tänne avauksen liittyen Kalevan juttuun, että noilla kahdella olisi suhde. Eli Otsikko341292- 661223