Sävelten taitureita ja mestareita kirjojen kirjoittaja olikin itse suuri säveltäjä

Anonyymi-ap

Kun taidemusiikkia kuuntelevana teininä luin Sävelten mestareita ja suppeaa Musiikin historian kirjaa huomasin, että ne oli kirjoittanut ja toimittanut eräs maisteri Sulho Ranta, jonka mielsin siitä lähtien ainoastaan musiikkikirjailijaksi, sillä minulla ei ollut pienintä aavistustakaan siitä, että Ranta oli myös ja ennen kaikkea merkittävä suomalainen säveltäjä.

Ja juuri se, että Ranta ylipäänsä itsekin sävelsi musiikkia, valkeni minulle vasta myöhemmin, enkä sen tiedon omaksuttuani uskonut hänen olevan juuri kummoinenkaan sävelseppo, vaan otaksuin hänen olevan säveltäjänä todennäköisesti varsin keskinkertainen taidoiltaan ja kyvyiltään ja säveltäneen jotakuinkin jonkinlaista sen aikaista ankeaa modernia musiikkia, vailla sielukkuutta ja suuruutta.

Mutta vähitellen aloin joitakin hänen teoksiaan kuullessani ja suomalaisia säveltäjiä kirjoista hänestä lukiessani tulla siihen tulokseen ja johtopäätökseen, että Ranta saattaakin olla huomattavasti suurempi säveltäjäkyky, kuin alun perin olin luullut tai tiennytkään.

Ja vaikka hänen teoksiaan ei juuri missään esitetty eikä esitetä tai edes levytetä, uskoin vähitellen enenevässä määrin vakaasti hänen potentiaaliinsa säveltaiteilijana, sekä hänen lähes tuntemattomaksi jääneen tuotantonsa laadukkuuteen ja niin minusta sukeutui Rannan ihailija muiden unohdettujen suomalaissäveltäjien ohella, luullessani aikoinaan nuorena häntä vain musiikkikirjojen laatijaksi ja toimittajaksi. Olihan hän myös kapellimestari, musiikin teorian ja historian opettaja, Sibiksen taloudenhoitaja sekä vararehtori.

Mutta hämmästys oli suuri, kun luin hänen säveltäneen myös kunnianhimoista taidemusiikkia, ja olin siitä huolimatta siltikin aluksi aika skeptinen lukemani tiedon suhteen, enkä millään voinut uskoa sitä todeksi epäillen tiedon paikkansapitävyyttä, sillä pidin säveltämistä tuohon aikaan jonkinlaisena ihmeen kaltaisena suorituksena, joka on suotu vain harvoille ja valituille, neron statuksen omaaville henkilöille, ei musiikkikirjailijoille, mutta mm. Rarahu laulu osoittaa sen, kuinka suuri säveltäjälahjakkuus Ranta tosiasiassa on, vaikka todellisuudessa hänen säveltämät suurluomansa kohottavat hänet säveltäjänä aikansa suurimpien säveltäjien rinnalle.

Siltikin Rannan tuotanto on suurelta osin suurelle yleisölle täysin tuntematonta ja ansaitsisi tulla tunnetuksi nykyistä paremmin, sillä olihan hän aikanaan atonaalisen musiikin säveltäjänä suomen säveltaiteen suurimpia modernisteja mm. pianotriolla, pianokvartetolla, viulusonaatilla ja sinfonisella sarjalla sekä sonatinalla, mutta joka loi erinomaisen vaikuttavaa orkesterimusiikkia myös uusklassisen ja kansanlaulunomaisen tyylin puitteissa, kuten sinfoniat Piccola, Dell arte ja Oratorio volgare sekä sinfoninen partita, rapsodia ja variaatiot sekä Sinfonia programmatica, konsertto orkesterille ja Tuntematon maa pianolle ja orkesterille osoittavat.

3

229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      On varsin erikoista, että joku historian tuntema henkilö, kuten vaikka Sulho Ranta, on omasta aloitteestaan ja halustaan määrätietoisesti vain päättänyt mielessään ryhtyä säveltäjäksi Kuulan musiikista herätteen ja innoituksen saatuaan, vaikka ei ilmeisesti vielä ainakaan siinä vaiheessa kun päätös on syntynyt teini iässä, saati sitä ennen, ole omannut säveltämiseen tarvittavia taitoja ja kykyjä, sillä taidemusiikin säveltäminen edellyttää säveltäjältään useimmiten synnynnäisiä taipumuksia ja ominaisuuksia, eikä pään sisällä tapahtuvaa itsetiedotonta musiikillista luomista voi käsittääkseni mitenkään opetella tai opiskella, vaan tämä harvinainen kyky joko jollakin henkilöllä luonnostaan on tai sitten ei ole.

      Erikoisen asiasta tekee myös se, että kyseinen säveltäjä omasi ihme kyllä sitten myöhemmin tämän kyvyn kirjoittaa musiikkia suoraan päästään nuottipaperille, vaikka asiaa käsittelevän nettiartikkelin mukaan hän ei ollut musiikista aiemmin juuri edes kiinnostunut eikä osoittanut minkäänlaisia musiikillisia lahjoja. Olihan hän kuitenkin musikaalista sukua ja isänsäkin sävelsi mm. kuorolauluja ja oli kanttori.

      Kysymys kuuluu: Miten hän on voinut oppia tämän ylen harvinaisen ja ihmeellisen kyvyn jälkeenpäin jos ei ole osoittanut mitään synnynnäisiä taipumuksia musiikkiin ja musiikilliseen luomiseen jo varhaisella iällään?

      Tai voihan olla, että tämä kyky voidaan omaksua myös myöhemmällä iällä, kuten Rannan kohdalla ilmeisesti on käynyt ja hänestä todella on tullut musiikkia pään sisällä kuuleva oikea säveltäjä.

      Voidaan myös ajatella, että tämä kyky tuottaa kuulemalla sävellettyä musiikkia on ollut hänellä jotenkin piilevänä ja on sitten myöhemmällä iällä tullut vasta esiin.

      • Anonyymi

        Joo-o, det finns många sellainen esimerkki. Vaikkapa Taisto Enehjelm. Hän oppia puhumaan vasta kahdeksan vuotiaasta! Ei olisi uskoa mitä nero hän tulee olema kun se poika katsoi. Sitten, kolmikymppisenä hän päätti säveltää sinfonia. Hänen isä - vuorineuvos Enehjelm - laittoi kaikki kun mestariteos oli valmis. Ei taidemusiikki enää entinen sen jälkeen. Kolmetoista lava kestopuu poltettiin oopperan näyttämöllä. Se ääni oli kuin Jumalan kosketus- ritinä ja ratina, mutta juuri harmoninen taajuus sekä dynamiikka joka palava motti. Lopussa itse maestro saapua lavalle kynttilää kantaen - mutta se ei pala! Siinä ironia, kun luovuuden liekki pala niin kirkas.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe