Katsoin Discoveryltä joskus loistavan dokumentin, jossa käsiteltiin ihmisen aivojen evoluutiota lihansyönnin seurauksena. Nykyään tiedemiehet ovatkin todistaneet, että juuri lihan proteiinit mahdollistivat ihmisen aivojen kehittymisen nykyisen kaltaisiksi. Kasviksia syövät apinalajit sen sijaan jämähtivät kehityksessä paikoilleen.
Mielenkiintoista tieteellistä keskustelua asiasta löytyy muun muassa osoitteesta http://www.ajcn.org/cgi/content/full/72/6/1584-a
Kasvissyöjät korvaavat lihaproteiinit mielellään muun muassa soijaproteiinilla, joka on kyllä proteiiniarvoiltaan erittäin rikasta, mutta valitettavasti erittäin huonosti imeytyvää. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelijat osaavat nykyään välttää soijaproteiinia, sillä tiedetään, että se ei kehitä lihasta vaan läskiä.
Kasvissyöjät ovat myös yrittäneet väittää, että lihansyönnillä olisi negatiivisia vaikutuksia ihmisen psyykkeeseen, ja että lihansyönti lisäisi ihmisen agressiivisuutta. Tieteen piirissä nämä väitteet on kuitenkin torjuttu täysin perusteettomina. Terveellisimmän mahdollisen ruokavalion katsotaankin sisältävän runsaiden kasvisten ja kuitujen ohella riittävästi lihaa.
Kasvissyöjien väite on, että mikäli kaikki maailman ihmiset söisivät vain kasviksia, kaikille riittäisi ravintoa. Todellisuus sen sijaan on: Mikäli kaikki ihmiset söisivät vain kasvisravintoa, ihmiskunta taantuisi kivikaudelle.
Aivot ja lihansyönti
25
3225
Vastaukset
- ddhm
Olen tuohon väitteeseen usein törmännyt, ja aika hyvät todisteet lihan syönnin evolutiivisesta vaikutuksesta tuntuu olevan (vaikka varmasti syitä oli muitakin). Monipuolinen ravinto on ehkä paitsi mahdollistanut osaltaan aivojen kehitystä, muös parantanut yleisen selviämisen mahdollisuuksia (ei olla oltu niin riippuvia yhden ravinnonlähteen saatavuudesta). Tuon toisen funktion kannalta lihansyönti ei nykyään ole välttämätöntä.
Minun on kuitenkin aika vaikea uskoa, että kasvissyönti johtaisi ihmiskunnan taantumiseen, kasvissyöjät kun eivät älykkyydeltään ja suorituskyvyltään näytä eroavan sekaravinnon syöjistä, niin kuin pitäisi olla, jos liha on aivojen kehitykselle (yksilötasolla) kovin tärkeää. Tosin moni on ruvennut kasvissyöjäksi vasta aikuisena, lapsuuden ruokavaliolla lienee suurin merkitys. En itsekään pidä minään ehdottomana tavoitteena liharavinnosta kokonaan luopumista (eläinten olojen parantamista kylläkin), mutta kyllä sen osuutta olisi varaa tiputtaa reilusti länsimaisessa ruokavaliossa.
BTW, ruokaa riittäisi jo nykyään lähes kaikille, jos se jaettaisiin tasan. Rukavarrannot vain ovat jakautuneet epätasaisesti ja sodat ym. hankaloittavat tasapainon löytämistä, samoin kuin teollisuusmaiden oman edun tavoittelu. Perimmäinen ongelma ei siis ole ruoan määrän riittämättömyys (vaikka sitäkin toki jossain määrin voi olla).- gaborone
Itse asiassa ruoan määrän riittämättömyyttä ei ole ollenkaan: olen lukenut että maailmassa on ruoan ylituotantoa (eli vaikka ruoka jaettaisiin tasapuolisesti, jokainen saisi kuitenkin hiukan ylimääräistäkin)....
- ddhm
gaborone kirjoitti:
Itse asiassa ruoan määrän riittämättömyyttä ei ole ollenkaan: olen lukenut että maailmassa on ruoan ylituotantoa (eli vaikka ruoka jaettaisiin tasapuolisesti, jokainen saisi kuitenkin hiukan ylimääräistäkin)....
Näin minäkin olen asian ymmärtänyt, piti vaan vähän pehmennellä... eli meillä on pahanlaatuinen ylensyömisen ongelma länsimaissa sekä maailmanlaajuinen logistiikkaongelma.
- Arvicola
Voisi vastata mutta kyseessä saattaa olla vain yritys provosoida?
"Väittävät sitä..." ja "on todistettu tätä."
Väitteissäsi on vähintäänkin yllättäviä, ellei mielikuvituksellisia elementtejä.
Listaa ensi kerralla lähdeluettelo.- Tiedemies
Ei tämän pitäisi olla edes mikään uusi asia. Tiede on nykyään varsin yksimielinen lihansyönnin yhteydestä aivojen kehitykseen.
Kun nyt kerran lähteitä kaipasit, niin aloitappa vaikka näillä mitä oli käytetty linkittämäni sivun lähteinä:
Cordain L, Brand Miller J, Boyd Eaton S, Mann N, Holt SHA, Speth JD. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient estimations in worldwide hunter-gatherer diets. Am J Clin Nutr 2000;71:682–92.[Abstract/Free Full Text]
Cunnane SC, Harbige LS, Crawford MA. The importance of energy and nutrient supply in human brain evolution. Nutr Health 1993; 9:219–35.[Medline]
Broadhurst CL, Cunnane SC, Crawford MA. Rift Valley lakefish and shellfish provided brain-specific nutrition for early Homo. Br J Nutr 1998;79:3–21.[Medline]
Crawford MA, Bloom M, Broadhurst CL, et al. Evidence for the unique function of docosahexaenoic acid during evolution of the modern hominid brain. Lipids 1999;34(suppl):S39–47.[Medline]
Milton K. Hunter-gatherer diets—a different perspective. Am J Clin Nutr 2000;71:665–7 (editorial).[Free Full Text]
Geelhoed G. Metabolic maladaptation: individual and social consequences of medical intervention in correcting endemic hypothyroidism. Nutrition 1999;15:908–32.[Medline]
Mikäli sinulla puolestaan on esittää TIETEELLISIÄ lähteitä siitä, että lihansyönti ei olisi vaikuttanut aivojen evoluutioon, niin olisin hyvin kiinnostunut lukemaan ne. =) - Nallu
Tiedemies kirjoitti:
Ei tämän pitäisi olla edes mikään uusi asia. Tiede on nykyään varsin yksimielinen lihansyönnin yhteydestä aivojen kehitykseen.
Kun nyt kerran lähteitä kaipasit, niin aloitappa vaikka näillä mitä oli käytetty linkittämäni sivun lähteinä:
Cordain L, Brand Miller J, Boyd Eaton S, Mann N, Holt SHA, Speth JD. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient estimations in worldwide hunter-gatherer diets. Am J Clin Nutr 2000;71:682–92.[Abstract/Free Full Text]
Cunnane SC, Harbige LS, Crawford MA. The importance of energy and nutrient supply in human brain evolution. Nutr Health 1993; 9:219–35.[Medline]
Broadhurst CL, Cunnane SC, Crawford MA. Rift Valley lakefish and shellfish provided brain-specific nutrition for early Homo. Br J Nutr 1998;79:3–21.[Medline]
Crawford MA, Bloom M, Broadhurst CL, et al. Evidence for the unique function of docosahexaenoic acid during evolution of the modern hominid brain. Lipids 1999;34(suppl):S39–47.[Medline]
Milton K. Hunter-gatherer diets—a different perspective. Am J Clin Nutr 2000;71:665–7 (editorial).[Free Full Text]
Geelhoed G. Metabolic maladaptation: individual and social consequences of medical intervention in correcting endemic hypothyroidism. Nutrition 1999;15:908–32.[Medline]
Mikäli sinulla puolestaan on esittää TIETEELLISIÄ lähteitä siitä, että lihansyönti ei olisi vaikuttanut aivojen evoluutioon, niin olisin hyvin kiinnostunut lukemaan ne. =)Tuota tuskin kukaan kieltää, mutta väite kivikaudelle taantumisesta lihattoman ruokavalion johdosta on hieman paksua. Pysytään asiassa.
- Tiedemies
Nallu kirjoitti:
Tuota tuskin kukaan kieltää, mutta väite kivikaudelle taantumisesta lihattoman ruokavalion johdosta on hieman paksua. Pysytään asiassa.
Kivikaudelle taantumisen otin esille lähinnä sitä varten, että ihmiset ajattelisivat, että onko järkevää muuttaa ruokavaliotaan lajilleen luonnottomaksi.
Väiteen todistaminen vaatisi, että ihmiskunta söisi tuhansien vuosien ajan vain kasvisravintoa. Evoluutiota on kuitenkin jatkuva prosessi, joten siinä mielessä väite ei ole täysin tuulesta temmattu. Kasvisruokavalio ei ole missään nimessä paras mahdollinen ruokavalio ihmiselle terveysnäkökulmasta, ja vasta aika näyttää minkälaisia vaikutuksia sillä on yksilön elinikään ja jälkeläisiin. Sääliksi käy erityisesti vauvoja, jotka eivät voi äidin kohdussa valita sitä, että saavatko kehityksen (ml. aivojen) kannalta tarpeelliset ravintoaineet. - Nallu
Tiedemies kirjoitti:
Kivikaudelle taantumisen otin esille lähinnä sitä varten, että ihmiset ajattelisivat, että onko järkevää muuttaa ruokavaliotaan lajilleen luonnottomaksi.
Väiteen todistaminen vaatisi, että ihmiskunta söisi tuhansien vuosien ajan vain kasvisravintoa. Evoluutiota on kuitenkin jatkuva prosessi, joten siinä mielessä väite ei ole täysin tuulesta temmattu. Kasvisruokavalio ei ole missään nimessä paras mahdollinen ruokavalio ihmiselle terveysnäkökulmasta, ja vasta aika näyttää minkälaisia vaikutuksia sillä on yksilön elinikään ja jälkeläisiin. Sääliksi käy erityisesti vauvoja, jotka eivät voi äidin kohdussa valita sitä, että saavatko kehityksen (ml. aivojen) kannalta tarpeelliset ravintoaineet.Tunnen monta kohdusta asti ilman lihaa elänyttä ihmistä ja ihmislasta. Ihan normaaleja ovat fyysisesti ja psyykkisesti, korkeakoulutettuja ja vähemmän koulutettuja, niinkuin me kaikki. Menee ihan höpöhöpöksi tuollainen vaahtoaminen, jos jokin tätä yhteiskuntaa tyhmentää, ei se ole se ruokavalio vaan joku ihan muu.
- Tiedemies
Nallu kirjoitti:
Tunnen monta kohdusta asti ilman lihaa elänyttä ihmistä ja ihmislasta. Ihan normaaleja ovat fyysisesti ja psyykkisesti, korkeakoulutettuja ja vähemmän koulutettuja, niinkuin me kaikki. Menee ihan höpöhöpöksi tuollainen vaahtoaminen, jos jokin tätä yhteiskuntaa tyhmentää, ei se ole se ruokavalio vaan joku ihan muu.
Ei tässä mistään vaahtoamisesta ole kysymys. Esitin täysin loogisen argumentin, jota et selvästikään pysty kumoamaan.
Itsekin näkisin kuitenkin päihteiden käytön huomattavasti suurempana yhteiskunnallisena ongelmana kuin mitä kasvissyönti tulee ikinä olemaan. Hyvä että kirjoitukseni on sentään herättänyt jotain ajatuksia, siihenhän alun perin olen pyrkinytkin. =) - Arvicola
Tiedemies kirjoitti:
Ei tämän pitäisi olla edes mikään uusi asia. Tiede on nykyään varsin yksimielinen lihansyönnin yhteydestä aivojen kehitykseen.
Kun nyt kerran lähteitä kaipasit, niin aloitappa vaikka näillä mitä oli käytetty linkittämäni sivun lähteinä:
Cordain L, Brand Miller J, Boyd Eaton S, Mann N, Holt SHA, Speth JD. Plant-animal subsistence ratios and macronutrient estimations in worldwide hunter-gatherer diets. Am J Clin Nutr 2000;71:682–92.[Abstract/Free Full Text]
Cunnane SC, Harbige LS, Crawford MA. The importance of energy and nutrient supply in human brain evolution. Nutr Health 1993; 9:219–35.[Medline]
Broadhurst CL, Cunnane SC, Crawford MA. Rift Valley lakefish and shellfish provided brain-specific nutrition for early Homo. Br J Nutr 1998;79:3–21.[Medline]
Crawford MA, Bloom M, Broadhurst CL, et al. Evidence for the unique function of docosahexaenoic acid during evolution of the modern hominid brain. Lipids 1999;34(suppl):S39–47.[Medline]
Milton K. Hunter-gatherer diets—a different perspective. Am J Clin Nutr 2000;71:665–7 (editorial).[Free Full Text]
Geelhoed G. Metabolic maladaptation: individual and social consequences of medical intervention in correcting endemic hypothyroidism. Nutrition 1999;15:908–32.[Medline]
Mikäli sinulla puolestaan on esittää TIETEELLISIÄ lähteitä siitä, että lihansyönti ei olisi vaikuttanut aivojen evoluutioon, niin olisin hyvin kiinnostunut lukemaan ne. =)"Mikäli sinulla puolestaan on esittää TIETEELLISIÄ lähteitä siitä, että lihansyönti ei olisi vaikuttanut aivojen evoluutioon, niin olisin hyvin kiinnostunut lukemaan ne. =)"
No, heh,heh. On aika vaikeaa, ellei mahdotonta, todistaa ettei vaikutusta olisi ollut, jo metodologisista syistä.
Tiedäthän sen?
Sinä taas menit aika pitkälle ja sanoit "juuri lihan proteiinit mahdollistivat ... aivojen kehittymisen." Tarvittavat aminohapot ovat kuitenkin myös kasvikunnassa.
"Kasviksia syövät apinalajit sen sijaan jämähtivät kehityksessä paikoilleen." Mitä sekin sitten tarkoittaa.
Tuosta nyt saa helposti sellaisen kuvan, kuin väittäisit ettei kasvissyönnillä ollut vaikutusta. Veikkaanpa että kasvit kelpasivat hyvin, ja ilman niitä olisi voinut olla kovat ajat. Ei lihassa ole mitään maagista, se saattoi auttaa ylläpitämään geneettisen mutaation kasvattamia aivoja yllä, ei se niitä itsessään rakenna. Tämä on YKSI monista mahdollisista skenaarioista. Olisimme siis yhtä hyvin voineet kehittyä vegetaareina, (mikä kuitenkin voisi olla vaikeampaa) vaikkakin siinä, ja varmasti taustalla olisi vaikuttanut aika moni muu tekijä. Typerästi yksinkertaistaen voisi väittää että se oli ruuan uudenlainen käsittely joka avasi ovet. http://www.news.harvard.edu/gazette/2002/06.13/01-cooking.html
Tämä ei kyllä liity mitenkään eläinsuojeluun, joten olisi hauska tietää mitä yrität tällä perustella. Naturalistinen virhepäätelmä?
Muita erikoisia tai uskomattomia väitteitä:
"Mikäli kaikki ihmiset söisivät vain kasvisravintoa, ihmiskunta taantuisi kivikaudelle."
"Terveellisimmän mahdollisen ruokavalion katsotaankin sisältävän runsaiden kasvisten ja kuitujen ohella riittävästi lihaa."
"Esimerkiksi kuntosaliharjoittelijat osaavat nykyään välttää soijaproteiinia, sillä tiedetään, että se ei kehitä lihasta vaan läskiä."
Jos saisi tarkan sitaatin jostakin julkaisusta näiden väitteitten tueksi, kannattaisi se lähettää omalle palstalleen. - Tiedemies
Arvicola kirjoitti:
"Mikäli sinulla puolestaan on esittää TIETEELLISIÄ lähteitä siitä, että lihansyönti ei olisi vaikuttanut aivojen evoluutioon, niin olisin hyvin kiinnostunut lukemaan ne. =)"
No, heh,heh. On aika vaikeaa, ellei mahdotonta, todistaa ettei vaikutusta olisi ollut, jo metodologisista syistä.
Tiedäthän sen?
Sinä taas menit aika pitkälle ja sanoit "juuri lihan proteiinit mahdollistivat ... aivojen kehittymisen." Tarvittavat aminohapot ovat kuitenkin myös kasvikunnassa.
"Kasviksia syövät apinalajit sen sijaan jämähtivät kehityksessä paikoilleen." Mitä sekin sitten tarkoittaa.
Tuosta nyt saa helposti sellaisen kuvan, kuin väittäisit ettei kasvissyönnillä ollut vaikutusta. Veikkaanpa että kasvit kelpasivat hyvin, ja ilman niitä olisi voinut olla kovat ajat. Ei lihassa ole mitään maagista, se saattoi auttaa ylläpitämään geneettisen mutaation kasvattamia aivoja yllä, ei se niitä itsessään rakenna. Tämä on YKSI monista mahdollisista skenaarioista. Olisimme siis yhtä hyvin voineet kehittyä vegetaareina, (mikä kuitenkin voisi olla vaikeampaa) vaikkakin siinä, ja varmasti taustalla olisi vaikuttanut aika moni muu tekijä. Typerästi yksinkertaistaen voisi väittää että se oli ruuan uudenlainen käsittely joka avasi ovet. http://www.news.harvard.edu/gazette/2002/06.13/01-cooking.html
Tämä ei kyllä liity mitenkään eläinsuojeluun, joten olisi hauska tietää mitä yrität tällä perustella. Naturalistinen virhepäätelmä?
Muita erikoisia tai uskomattomia väitteitä:
"Mikäli kaikki ihmiset söisivät vain kasvisravintoa, ihmiskunta taantuisi kivikaudelle."
"Terveellisimmän mahdollisen ruokavalion katsotaankin sisältävän runsaiden kasvisten ja kuitujen ohella riittävästi lihaa."
"Esimerkiksi kuntosaliharjoittelijat osaavat nykyään välttää soijaproteiinia, sillä tiedetään, että se ei kehitä lihasta vaan läskiä."
Jos saisi tarkan sitaatin jostakin julkaisusta näiden väitteitten tueksi, kannattaisi se lähettää omalle palstalleen.Ystäväiseni, metodologia on tieteen työväline, ja sen aiheuttamat rajoitteet estävät, ettei täysin järjettömiä väitteitä ole ainakaan helppoa esittää tieteellisinä. Metodologia ei ole mitenkään este, etteikö asiaa voitaisi tutkia, samoja metodeita käyttäen on päädytty siihen päätelmään, että nimenomaan lihan proteiinit ovat vaikuttaneet aivojen evoluutioon.
Jos tutustuisit edes vähän antamaani linkkiin tai alan kirjallisuuteen ja journaleihin, niin ymmärtäisit, että lihansyönti oli edellytys aivojen kehittymiselle.
Postaamasi linkki oli antropologista tutkimusta, jolla ei ole mitään tekemistä biologian kanssa. Lisäksi linkin sisältö ei mitenkään kumoa esittämiäni väitteitä. Antropologia ei tutki biologiaa, niin kuin toivottavasti tiedät.
Väite kivikaudelle taantumisesta oli tarkoitettu herättämään ajatuksia, ja sitä se on näköjään tehnyt. =)
Terveellisin mahdollinen ruokavalio katsotaan puolestaan nykytiedon varassa muodostuvan ruokaympyrän mukaisesti. Ympyrään kuuluu runsaasti kasviksia, mutta myös riittävästi lihaa. Itse syön erittäin terveellisesti, enkä ole sairastanut edes nuhaa vuosiin, joten tiedän mistä puhun.
Kuntosalilla harjoittelen myös neljä kertaa viikossa, ja proteiineja käytän lähes päivittäin. Soijaproteiinien käytön lopetin puolen vuoden jälkeen. Se ei todellakaan imeydy tehokkaasti. Nykyään harva voimailulisäravinnevalmistaja edes markkinoi sitä, sillä menekki on laskenut radikaalisti parempien valmisteiden vallattua markkinat. Käytännössä soija on vajavainen yhden välttämättömän aminohapon, methioniinin osalta, eikä toiminnaltaan yhtä tehokas tiettyjen muiden proteiinivalmisteiden kanssa.
Tässä linkki ruokaympyrästä, että voit tutustua. http://www.tohtori.fi/ravinto/6.html - Arvicola
Tiedemies kirjoitti:
Ystäväiseni, metodologia on tieteen työväline, ja sen aiheuttamat rajoitteet estävät, ettei täysin järjettömiä väitteitä ole ainakaan helppoa esittää tieteellisinä. Metodologia ei ole mitenkään este, etteikö asiaa voitaisi tutkia, samoja metodeita käyttäen on päädytty siihen päätelmään, että nimenomaan lihan proteiinit ovat vaikuttaneet aivojen evoluutioon.
Jos tutustuisit edes vähän antamaani linkkiin tai alan kirjallisuuteen ja journaleihin, niin ymmärtäisit, että lihansyönti oli edellytys aivojen kehittymiselle.
Postaamasi linkki oli antropologista tutkimusta, jolla ei ole mitään tekemistä biologian kanssa. Lisäksi linkin sisältö ei mitenkään kumoa esittämiäni väitteitä. Antropologia ei tutki biologiaa, niin kuin toivottavasti tiedät.
Väite kivikaudelle taantumisesta oli tarkoitettu herättämään ajatuksia, ja sitä se on näköjään tehnyt. =)
Terveellisin mahdollinen ruokavalio katsotaan puolestaan nykytiedon varassa muodostuvan ruokaympyrän mukaisesti. Ympyrään kuuluu runsaasti kasviksia, mutta myös riittävästi lihaa. Itse syön erittäin terveellisesti, enkä ole sairastanut edes nuhaa vuosiin, joten tiedän mistä puhun.
Kuntosalilla harjoittelen myös neljä kertaa viikossa, ja proteiineja käytän lähes päivittäin. Soijaproteiinien käytön lopetin puolen vuoden jälkeen. Se ei todellakaan imeydy tehokkaasti. Nykyään harva voimailulisäravinnevalmistaja edes markkinoi sitä, sillä menekki on laskenut radikaalisti parempien valmisteiden vallattua markkinat. Käytännössä soija on vajavainen yhden välttämättömän aminohapon, methioniinin osalta, eikä toiminnaltaan yhtä tehokas tiettyjen muiden proteiinivalmisteiden kanssa.
Tässä linkki ruokaympyrästä, että voit tutustua. http://www.tohtori.fi/ravinto/6.html"Ystäväiseni, metodologia on tieteen työväline, ja sen aiheuttamat rajoitteet estävät, ettei täysin järjettömiä väitteitä ole ainakaan helppoa esittää tieteellisinä. Metodologia ei ole mitenkään este, etteikö asiaa voitaisi tutkia, samoja metodeita käyttäen on päädytty siihen päätelmään, että nimenomaan lihan proteiinit ovat vaikuttaneet aivojen evoluutioon."
Jätit kyllä vastaamatta olennaisiin kysymyksiin, mutta heität aivan ylimääräistä läppää.
Korrelaatio käy jo kausaatiosta, vaikka esihistoriasta keskustellaan (?)
"Jos tutustuisit edes vähän antamaani linkkiin tai alan kirjallisuuteen ja journaleihin, niin ymmärtäisit, että lihansyönti oli edellytys aivojen kehittymiselle."
Niinpä niin. Arvostelet älykkyyttäni, kun sinun piti tarjota lainauksia kirjallisuudesta.
Minä puin tuon väitteen logiikkaa, mutta et noteerannut sitä.
"Postaamasi linkki oli antropologista tutkimusta, jolla ei ole mitään tekemistä biologian kanssa. Lisäksi linkin sisältö ei mitenkään kumoa esittämiäni väitteitä. Antropologia ei tutki biologiaa, niin kuin toivottavasti tiedät."
Antropologiaa on monenlaista, muun muassa biologista.
Linkillä en edes yritä kumota väitteitäsi, osoitan vain kuinka yksinkertainen tapa uutisoida voi johtaa, harkinnan puutteessa, köykäisiin johtopäätöksiin. Enkä väitä että sellainen vedettiin tuossa artikkelissa.
"Väite kivikaudelle taantumisesta oli tarkoitettu herättämään ajatuksia, ja sitä se on näköjään tehnyt. =)"
Ad hominem.
"Terveellisin mahdollinen ruokavalio katsotaan puolestaan nykytiedon varassa muodostuvan ruokaympyrän mukaisesti. Ympyrään kuuluu runsaasti kasviksia, mutta myös riittävästi lihaa. Itse syön erittäin terveellisesti, enkä ole sairastanut edes nuhaa vuosiin, joten tiedän mistä puhun."
Anekdootit eivät käy todisteeksi mistään.
Sekasyönti on vielä yleisesti hyväksyttyä, joten on järkeenkäypää että lihan lisäämistä dieettiin pidetään normaalina tai jopa suositellaan.
Ei tuo sinun lähteesikään rohkene väittää ettei sitä ilman pärjää.
Maitotuotteita kulutetaan maassamme aivan hillittömästi, joten näyttää sopivan ortodoksilta suositella sitä. Maito on hiljattain linkitetty erilaisiin syöpiin. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium.html
Odotan edelleen todisteita siitä että lihaa tarvitaan ollenkaan.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15806870&query_hl=1
Proteiinia saa muualtakin kuin soijasta, jos sitä tarvitsee mainita.
Toistan vielä kysymykseni, ettei pääse unohtumaan:
Tämä ei kyllä liity mitenkään eläinsuojeluun, joten olisi hauska tietää mitä yrität tällä perustella. Naturalistinen virhepäätelmä? - Tiedemies
Arvicola kirjoitti:
"Ystäväiseni, metodologia on tieteen työväline, ja sen aiheuttamat rajoitteet estävät, ettei täysin järjettömiä väitteitä ole ainakaan helppoa esittää tieteellisinä. Metodologia ei ole mitenkään este, etteikö asiaa voitaisi tutkia, samoja metodeita käyttäen on päädytty siihen päätelmään, että nimenomaan lihan proteiinit ovat vaikuttaneet aivojen evoluutioon."
Jätit kyllä vastaamatta olennaisiin kysymyksiin, mutta heität aivan ylimääräistä läppää.
Korrelaatio käy jo kausaatiosta, vaikka esihistoriasta keskustellaan (?)
"Jos tutustuisit edes vähän antamaani linkkiin tai alan kirjallisuuteen ja journaleihin, niin ymmärtäisit, että lihansyönti oli edellytys aivojen kehittymiselle."
Niinpä niin. Arvostelet älykkyyttäni, kun sinun piti tarjota lainauksia kirjallisuudesta.
Minä puin tuon väitteen logiikkaa, mutta et noteerannut sitä.
"Postaamasi linkki oli antropologista tutkimusta, jolla ei ole mitään tekemistä biologian kanssa. Lisäksi linkin sisältö ei mitenkään kumoa esittämiäni väitteitä. Antropologia ei tutki biologiaa, niin kuin toivottavasti tiedät."
Antropologiaa on monenlaista, muun muassa biologista.
Linkillä en edes yritä kumota väitteitäsi, osoitan vain kuinka yksinkertainen tapa uutisoida voi johtaa, harkinnan puutteessa, köykäisiin johtopäätöksiin. Enkä väitä että sellainen vedettiin tuossa artikkelissa.
"Väite kivikaudelle taantumisesta oli tarkoitettu herättämään ajatuksia, ja sitä se on näköjään tehnyt. =)"
Ad hominem.
"Terveellisin mahdollinen ruokavalio katsotaan puolestaan nykytiedon varassa muodostuvan ruokaympyrän mukaisesti. Ympyrään kuuluu runsaasti kasviksia, mutta myös riittävästi lihaa. Itse syön erittäin terveellisesti, enkä ole sairastanut edes nuhaa vuosiin, joten tiedän mistä puhun."
Anekdootit eivät käy todisteeksi mistään.
Sekasyönti on vielä yleisesti hyväksyttyä, joten on järkeenkäypää että lihan lisäämistä dieettiin pidetään normaalina tai jopa suositellaan.
Ei tuo sinun lähteesikään rohkene väittää ettei sitä ilman pärjää.
Maitotuotteita kulutetaan maassamme aivan hillittömästi, joten näyttää sopivan ortodoksilta suositella sitä. Maito on hiljattain linkitetty erilaisiin syöpiin. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium.html
Odotan edelleen todisteita siitä että lihaa tarvitaan ollenkaan.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15806870&query_hl=1
Proteiinia saa muualtakin kuin soijasta, jos sitä tarvitsee mainita.
Toistan vielä kysymykseni, ettei pääse unohtumaan:
Tämä ei kyllä liity mitenkään eläinsuojeluun, joten olisi hauska tietää mitä yrität tällä perustella. Naturalistinen virhepäätelmä?Ruikutat lähteitä, vaikka ainoat itse tarjoamasi lähteet liittyvät johonkin kalsiumiin tai antropologiaan. Minä olen jo postannut lähdeluettelonkin aiheesta, josta aluksi aloin puhumaan.
En aio jatkaa keskustelua ennen kuin itse postaat edes yhden biologian tieteenalaa käsittelevän linkin väitteidesi tueksi. - Nico
Tiedemies kirjoitti:
Ruikutat lähteitä, vaikka ainoat itse tarjoamasi lähteet liittyvät johonkin kalsiumiin tai antropologiaan. Minä olen jo postannut lähdeluettelonkin aiheesta, josta aluksi aloin puhumaan.
En aio jatkaa keskustelua ennen kuin itse postaat edes yhden biologian tieteenalaa käsittelevän linkin väitteidesi tueksi.tuon tuon Arvicolan kanssa väittelet. Näkeehän tästä selvästi, että sä oot oikeassa. Kato sen aikasempia viestejä, niin ymmärrät, ettei ole järkeä sen kanssa vängätä.
- Arvicola
Tiedemies kirjoitti:
Ruikutat lähteitä, vaikka ainoat itse tarjoamasi lähteet liittyvät johonkin kalsiumiin tai antropologiaan. Minä olen jo postannut lähdeluettelonkin aiheesta, josta aluksi aloin puhumaan.
En aio jatkaa keskustelua ennen kuin itse postaat edes yhden biologian tieteenalaa käsittelevän linkin väitteidesi tueksi.Nimim."Tiedemies" aloittaa antropologia-aiheisen ketjun ja valittaa että postittamani linkki koskee aihetta? Antropologia tutkii niitä ihmisen juuria.
Mitä väitettä minä en ole vielä perustellut?
Kumosin väitteesi ravinnosta. Kritisoin kehitysopillisia skenaarioitasi jne.
Todistuksen/vastauksen taakka on kyllä siellä päässä. :) - Ei mikään tollo
Arvicola kirjoitti:
"Ystäväiseni, metodologia on tieteen työväline, ja sen aiheuttamat rajoitteet estävät, ettei täysin järjettömiä väitteitä ole ainakaan helppoa esittää tieteellisinä. Metodologia ei ole mitenkään este, etteikö asiaa voitaisi tutkia, samoja metodeita käyttäen on päädytty siihen päätelmään, että nimenomaan lihan proteiinit ovat vaikuttaneet aivojen evoluutioon."
Jätit kyllä vastaamatta olennaisiin kysymyksiin, mutta heität aivan ylimääräistä läppää.
Korrelaatio käy jo kausaatiosta, vaikka esihistoriasta keskustellaan (?)
"Jos tutustuisit edes vähän antamaani linkkiin tai alan kirjallisuuteen ja journaleihin, niin ymmärtäisit, että lihansyönti oli edellytys aivojen kehittymiselle."
Niinpä niin. Arvostelet älykkyyttäni, kun sinun piti tarjota lainauksia kirjallisuudesta.
Minä puin tuon väitteen logiikkaa, mutta et noteerannut sitä.
"Postaamasi linkki oli antropologista tutkimusta, jolla ei ole mitään tekemistä biologian kanssa. Lisäksi linkin sisältö ei mitenkään kumoa esittämiäni väitteitä. Antropologia ei tutki biologiaa, niin kuin toivottavasti tiedät."
Antropologiaa on monenlaista, muun muassa biologista.
Linkillä en edes yritä kumota väitteitäsi, osoitan vain kuinka yksinkertainen tapa uutisoida voi johtaa, harkinnan puutteessa, köykäisiin johtopäätöksiin. Enkä väitä että sellainen vedettiin tuossa artikkelissa.
"Väite kivikaudelle taantumisesta oli tarkoitettu herättämään ajatuksia, ja sitä se on näköjään tehnyt. =)"
Ad hominem.
"Terveellisin mahdollinen ruokavalio katsotaan puolestaan nykytiedon varassa muodostuvan ruokaympyrän mukaisesti. Ympyrään kuuluu runsaasti kasviksia, mutta myös riittävästi lihaa. Itse syön erittäin terveellisesti, enkä ole sairastanut edes nuhaa vuosiin, joten tiedän mistä puhun."
Anekdootit eivät käy todisteeksi mistään.
Sekasyönti on vielä yleisesti hyväksyttyä, joten on järkeenkäypää että lihan lisäämistä dieettiin pidetään normaalina tai jopa suositellaan.
Ei tuo sinun lähteesikään rohkene väittää ettei sitä ilman pärjää.
Maitotuotteita kulutetaan maassamme aivan hillittömästi, joten näyttää sopivan ortodoksilta suositella sitä. Maito on hiljattain linkitetty erilaisiin syöpiin. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium.html
Odotan edelleen todisteita siitä että lihaa tarvitaan ollenkaan.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15806870&query_hl=1
Proteiinia saa muualtakin kuin soijasta, jos sitä tarvitsee mainita.
Toistan vielä kysymykseni, ettei pääse unohtumaan:
Tämä ei kyllä liity mitenkään eläinsuojeluun, joten olisi hauska tietää mitä yrität tällä perustella. Naturalistinen virhepäätelmä?Siis mikä hitsin väite toikin on että kasvissyjät olisivat lihavia ja kehityksistä jälkeen jääneitä. Tunnen todella monia (myös vanhempia) jotka ovat koko ikänsä olleet kasvissyöjiä. Ihan laihoja ja normaaleita he ovat. Fiksujakin vielä ja luokilla parhaat arvosanat. Tietävät enemmän kuin ne lihan syöjät luokissa. Eikä kuulkaa oo näkyny yhtää höllyvää lihaa. Jos osaa pitää itsestään huolta pärjää elämässä, vaikka sitten olisi kasvissyöjä tai lihansyöjä. Ja vaikka olemme kasvissyöjiä kavereitteni kanssa, kukaan meistä ei ole sairastanut sen enempää kuin muut sekasyöjät. Itse asiassa vielä vähemmän. Mutta kai tuo on tahdosta kiinni. Siis en puhu vain muutamasta, sillä tunnen monia monia kasvissyöjiä...
- Erkki
Ei mikään tollo kirjoitti:
Siis mikä hitsin väite toikin on että kasvissyjät olisivat lihavia ja kehityksistä jälkeen jääneitä. Tunnen todella monia (myös vanhempia) jotka ovat koko ikänsä olleet kasvissyöjiä. Ihan laihoja ja normaaleita he ovat. Fiksujakin vielä ja luokilla parhaat arvosanat. Tietävät enemmän kuin ne lihan syöjät luokissa. Eikä kuulkaa oo näkyny yhtää höllyvää lihaa. Jos osaa pitää itsestään huolta pärjää elämässä, vaikka sitten olisi kasvissyöjä tai lihansyöjä. Ja vaikka olemme kasvissyöjiä kavereitteni kanssa, kukaan meistä ei ole sairastanut sen enempää kuin muut sekasyöjät. Itse asiassa vielä vähemmän. Mutta kai tuo on tahdosta kiinni. Siis en puhu vain muutamasta, sillä tunnen monia monia kasvissyöjiä...
Tosi uskottavaa... Eihän tuota usko elävä Erkkikään...
- Cuthalu
Tiedemies kirjoitti:
Ei tässä mistään vaahtoamisesta ole kysymys. Esitin täysin loogisen argumentin, jota et selvästikään pysty kumoamaan.
Itsekin näkisin kuitenkin päihteiden käytön huomattavasti suurempana yhteiskunnallisena ongelmana kuin mitä kasvissyönti tulee ikinä olemaan. Hyvä että kirjoitukseni on sentään herättänyt jotain ajatuksia, siihenhän alun perin olen pyrkinytkin. =)Kasvissyönti yhteiskunnallinen ongelma? Onko sinulla harmaintakaan hajua kasvissyönnin vaikutuksista laajasti asiaa tarkasteltuna? Vaikuttaisi siten, että luonnon biodiversiteetti kärsisi vähemmän, kasvihuoneilmiö ei kiihtyisi niin nopesti, sademetsät kärsisivät vähemmän jne. Eli ruokaa ei enään tuotettaisi epäekologisesti. Lihan kasvattaminen vaatii ruokaa ja vettä ja niiden hankkiminen kuluttaa maata ja kaiken lisäksi sen ruuan voisi suunnata järkevämpäänkin käyttöön.
- Eval
...jopa ihan lääketieteellisen biokemian professorin kanssa, ja pohdimme sellaista teoriaa, että evolutiivinen vaikutus perustuisi koliinin saantiin. Ihmiselimistö pystyy itse syntetisoimaan koliinia, mutta ei tarpeeksi, minkä johdosta on tärkeää, että ihminen saa sitä myös ravinnosta. Koliinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista, ja koska kyseessä on hermoston toiminnan kannalta erittäin tärkeä aine, saattavat aivotoiminnan muutokset vegaanidieetin seurauksena aivan hyvin selittyä tällä.
Tämä nyt tietysti on vain tällaista kahvipöytäspekulointia, mutta kyllähän tämäkin asia voisi olla osoitettavissa kokeellisesti.- Arvicola
No, väärässä olet. Koliinia saa muualtakin.
Mitkä muutokset?
(Väärällä palstalla on tämä ketju)
- Vegaani
Ei täällä saa kritisoida kasvissyöntiä! Syökää kasviksia niin maailma pelastuu....
- gaborone
Sehän olisi aivan erinomaista, jos emme olisi koskaan alkaneet syödä lihaa! Ajattele, emme olisi tehneet niin paljon itsekästä pahaa, emme olisi tuhonneet maapalloa tällaiseen kuntoon! Olisimme onnellisia apinoita jossain sademetsissä, eikä kylmyys meitä vaivaisi!
Kiitos, juttusi antoi minulle yhä enemmän syitä vastustaa lihansyöntiä! - Tiedemies
Jotkut mankuu lisää lähteitä aiheesta... No kerran niitä ei itse osata kaivaa, niin tässäpä olisi.
http://www.personal.psu.edu/faculty/k/b/kba114/evolution.html
http://cas.bellarmine.edu/tietjen/RootWeb/human_evolution.htm
http://www.iianthropology.org/JayThorley
http://www.scienceblog.com/community/older/archives/G/ucb927.html
'The Paleolithic Prescription: A Program of Diet and Exercise and a Design for Living.' Eaton, S. Boyd; Shostak, Marjorie; Konner, Melvin.
Harper & Row, New York 1988.
'The First Humans: Human Origins and History to 10,000 B.C.' Burenhult, Goran (editor)-
in the contribution by Rowley-Conwy, Peter 'Mighty Hunter or Marginal Scavenger?'
Harper-Collins, New York,1993.
Abrams, H. Leon Jr. 1979 'The relevance of Paleolithic diet in determining contemporary nutritional needs.'
Journal of Applied Nutrition, vol. 31, nos. 1 & 2: pages 43-59.
Bocherens, H., Fizet, H., Mariotti, A., Lange-Badré, B., Vandermeersch, B., Borel, J.P. and Bellon, G. 1991 'Isotopic biogeochemistry (13C, 15N) of fossil vertebrate collagen: Application to the study of a past food web including Neandertal man.'
Journal of Human Evolution, 20 (6). pages 481 - 92.
Bunn, H. and Ezzo, J. 1993 'Hunting and scavenging by Plio-Pleistocene hominids: Nutritional constraints, archaeological patterns, and behavioural implications.'
Journal of Archaeological Science 20: pages 365-398
Eaton, S. B, and Konner, M 1985 'Paleolithic nutrition: a consideration of its nature and current implications.'
The New England Journal of Medicine, vol. 312, no. 5 (January 31, 1985): pages 283-289.
Eaton, S.B., Konner, M, Shostak, M 1988. 'Stone-agers in the fast lane: chronic degenerative diseases in evolutionary perspective.'
American Journal of Medicine, vol. 84: pages 739-749.
Remnant Hunter Gather Societies as a Model for Evolutionarily Appropriate Human Diet
'Nutritional Anthropology' Johnston, Francis E. (editor)
Alan R. Liss, Inc.; New York, 1987.
'Food, Ecology and Culture: Readings in the Anthropology of Dietary Practices.' Robson, John R.K. (editor),
Gordon and Breach; New York, 1988.
'The Dobe !Kung'. Lee, Richard B.
Holt, Rinehart, and Winston; New York, 1979.
Abrams, H. Leon Jr. 1982. 'Anthropological research reveals human dietary requirements for optimal health'.
Journal of Applied Nutrition, vol. 34, no. 1: pages 38-45.
Bower, Bruce 1989. 'A world that never existed: researchers debate the pervasive view of modern hunter-gatherers as a
window to humanity's past.'
Science News, vol. 135 (April 29, 1989): pages 264-266.
Ember, C.R. 1978. 'Myths about hunter-gatherers.'
Ethnology, vol. 17: pages 439-448.
Hawkes, K.; O'Connell, J.F.; Blurton Jones, N.G. 1997. 'Hadza women's time allocation, offspring provisioning, and the evolution of long postmenopausal life spans'
Current Anthropology 38(4): 551-577
Ho, Kang-Jey et al 1972. 'Alaskan Arctic Eskimo: responses to a customary high-fat diet.'
American Journal of Clinical Nutrition, vol. 25, no. 8 (August 1972): page 737
O'Dea, K. 1992. 'Traditional diet and food preferences of Australian Aboriginal hunter-gatherers.' In: Whiten A. and
Widdowson E.M. (editor),
'Foraging Strategies and Natural Diet of Monkeys, Apes, and Humans'
Proceedings of a Royal Society Discussion Meeting held on 30 and 31 May, 1991. Oxford, England. Clarendon Press: pages 73-81.
Sih, A.; Milton, K. 1985. 'Optimal diet theory: should the !Kung eat mongongos?'
American Anthropologist 87: 396401
Speth, J.; Spielman, K. 1983. 'Energy source, protein metabolism, and huntergatherer subsistence strategies'.
Journal of Anthropological Archaeology 2:1-31.
Yellen, J.1990. 'The transformation of the Kalahari !Kung'
Scientific American April 1990: 96-105
Human Physiological and Anatomical adaptations to particular food sources over evolution
Aiello, Leslie C.; Wheeler, Peter 1995. 'The expensive-tissue hypothesis: the brain and the digestive system in human and
primate evolution.'
Current Anthropology, vol. 36, no.2 (April 1995): pages 199-221.
Crawford, Michael A. 1992. 'The role of dietary fatty acids in biology: their place in the evolution of the human brain.'
Nutrition Reviews, vol. 50, no. 4 (April 1992, part 2): pages 3-11.
Davis, Devra Lee 1987. 'Paleolithic Diet, Evolution, and Carcinogens.'
Science, vol. 238: pages 1633-1634
Eaton, S.B.; Nelson, D.A. 1991. 'Calcium in evolutionary perspective.'
American Journal of Clinical Nutrition, vol. 54: pages 281S-287S.
Eaton, S. B 1992. 'Humans, Lipids, and Evolution.'
Lipids, vol. 27, no. 10 (1992): pages 814-820.
Eaton, S. Boyd; Eaton, Stanley B. III; Konner, Melvin J.; Shostak, Marjorie 1996. 'An evolutionary perspective enhances understanding of human nutritional requirements.'
Journal of Nutrition, vol. 126 (1996): pages 1732-1740
Grundy, S. M.1989. 'Monounsaturated fatty acids and cholesterol metabolism: implications for dietary recommendations.'
Journal of Nutrition. 119:529-33
Grundy, S. M.1988. 'Comparison of monounsaturated fatty acids and carbohydrates for reducing raised levels of plasma
cholesterol in man.'
American Journal of Clinical Nutrition, vol. 47: pages 965-9
Hladik, C.M. ; Simmen, B. 1996. 'Taste perception and feeding behavior in nonhuman primates and human populations'
Evolutionary Anthropology 5(2): 58-71
Hunt, J.R.; Gallagher, S.K.; Johnson, L.K.; Lykken, G.I. 1995. 'High- vs. low meat diets: effects on zinc absorption, iron
status, and calcium, copper, iron, magnesium, manganese, nitrogen, phosphorus, and zinc balance in postmenopausal women.'
American Journal of Clinical Nutrition, vol. 62: pages 621-632.
Lambert, J. E. 1998. 'Primate digestion: Interactions among anatomy. physiology, and feeding ecology.'
Evolutionary Anthropology 7(1): 8-20.
Milton, Katharine 1993. 'Diet and Primate Evolution.'
Scientific American, August 1993: pages. 86-93.
Milton, K. 1999. 'A hypothesis to explain the role of meat-eating in human evolution.'
Evolutionary Anthropology 8(1): 11-21.
Parthasarathy, S., et al. 1990. 'Low density lipoprotein rich in oleic acid is protected against oxidative modification: Implications for dietary prevention of atherosclerosis'.
Proceedings of the National Academy of Science USA 87:3894-98
Speth, J.D. 1989. 'Early hominid hunting and scavenging: The role of meat as an energy source.'
Journal of Human Evolution. 18. 329 - 43.
Teaford, M.F. & Ungar, P.S. 2000 Diet and the evolution of the earliest human ancestors.
Proceedings of the National Academy of Sciences USA 97 (25). 13506 - 11.
Food availability and strategies in the environment that existed during human evolution
'Primates in Nature.' Alison Richard. In chapter 4: 'Food ', and chapter 5: 'Primate Diets: pattems and principles' pages 126-205.
W.H. Freeman & Co, New York, 1985.
Andrews, Peter; Martin, Lawrence 1992. 'Hominoid dietary evolution.' In: Whiten A. and Widdowson E.M. (editors), 'Foraging Strategies and Natural Diet of Monkeys, Apes, and Humans'
Proceedings of a Royal Society Discussion Meeting held on 30 and 31 May, 1991. Oxford, England: Clarendon Press: pages 39-49.
Blumenschine, R.J.; Cavallo, J.A. 1992. 'Scavenging and human evolution.'
Scientific American 267 (4) :90-96.
Bunn, H.; Ezzo, J. 1993. 'Hunting and scavenging by Plio-Pleistocene hominids: nutritional constraints, archaeological patterns, and behavioral implications.'
Joumal of Archaeological Science 20: 365-398.
Hayden, B.; Chisolm, B.; Schwarcz, H.P. 'Fishing and foraging. Marine resources in the Upper Paleolithic of France' pages 279-291. In: Softer, O. (editor) 'The Pleistocene Old World Regional Perspectives.'
Plenum, New York, 1981
Marean, C.W. ; Assefa, Z. 1999. 'Zooarchaeological evidence for the faunal exploitation behavior of neandertals and early modem humans'
Evolutionary Anthropology 8(1): 22-37.
Mason, S.L.R.,; Hather, J.G.; Hillman, G.C. 1994 'Preliminary investigation of the plant macro-remains from Dolni Vestonice II, and its implications for the role of plant foods in Palaeolithic and Mesolithic Europe.
Antiquity; a quarterly review of archaeology. March 1994 vol 68, n258: 48
Sept, J. 1994 'Beyond bones: archaeological sites, early hominid subsistence, and the costs and benefits of exploiting wild plant foods in east African riverine landscapes'.
Journal of Human Evolution 1994 27: 295-320.
Sept, J. 1994 'Bone distribution in a semi-arid chimpanzee habitat in eastern Zaire: implications for the interpretation of east African faunal assemblages.'
Journal of Archaeological Science 21:217-235..
Sept, J. 1992 'Archaeological evidence and ecological perspectives for reconstructing early hominid subsistence strategies.' In
'Archaeological Method and Theory', Volume 4: 1-56 M.B. Schiffer (ed)
U. Arizona Press.
Stahl, Ann Brower 1984. 'Hominid dietary selection before fire.'
Current Anthropology, April 1984, vol. 25, no. 2: pages 151-168.
Hunting and gathering animals for food
'Dinner's Ready! An Invitation to Better Nutrition from 9 Healthier Cultures' DeVore, Sally; and White, Thelma : Insect, lake fish, and wild greens eating by the Ganda people of Lake Victoria, Uganda: pages 102-110.
Ward Ritchie Press, Pasadena, California, 1977. ISBN: 0378-02867-7
Blumenschine, Robert J. 1992. 'Hominid carnivory and foraging strategies, and the socio-economic function of early
archaeological sites.' In: Whiten A. and Widdowson E.M. (editors), 'Foraging Strategies and Natural Diet of Monkeys, Apes, and Humans'
Proceedings of a Royal Society Discussion Meeting held on 30 and 31 May, 1991. Oxford, England: Clarendon Press: pages 51-61.
DeFoliart, Gene R. (compiler) 1995. 'The human use of insects as food in Uganda.'
The Food Insects Newsletter, March1995, Vol. 8, No. 1: pages 1, 10.
Broadhurst, C. Leigh; Cunnane, Stephen C; Crawford, Michael 1998. 'Rift Valley fish and shellfish provided brain-specific nutrition for early Homo'
British Journal of Nutrition 79: pages 3-21
Cherry, R. H. 1991. 'Use of insects by Australian Aborigines.'
American Entomologist 37: 9-13.
Crawford M.A., Bloom M, Broadhurst, C.L, Schmidt W. F., Cunnane, S.C., Galli, C., Ghebremeskel, K., Linseisen, F., Lloyd-Smith, J., and Parkington, J. 2000. 'Evidence for the Unique Function of Docosahexaenoic Acid (DHA) During the Evolution of the Modern Hominid Brain.'
Lipids, 34: S39-S47
Fasoranti, J. O., and D. O. Ajiboye 1993. 'Some edible insects of Kwara State, Nigeria.'
American Entomologist 39: 113-116.
Pemberton, R. W. 1995. 'Catching and eating dragonflies in Bali and elsewhere in Asia.'
American Entomologist 41: 97-102.
Pemberton, R. W., and T Yamasaki. 1995. 'Insects: Old food in new Japan.'
American Entomologist 41:227-229.
Walter, R. C., Buffier, R T., Bruggemann, J. H., Guillaume, M. M., Berhe, S. M., Negassi, Berhane., Libsekal, Y., Cheng, H., Edwards, R. L., von Coselk, R., Neraudeau, D., Gagnon, M. 2000. 'Early human occupation of the Red Sea coast of Eritrea during the last interglacial'.
Nature Vol 405, May 2000, p65-69
Shipman, P., and Walker, A. 1989. 'The costs of becoming a predator.'
Journal of Human Evolution, vol. 18, pp. 373-392.
Gathering plant food-General
'Edible Wild Plants of Subsaharan Africa: an Annotated Checklist, Emphasizing the Woodland and Savanna Floras of Eastern and Southern Africa, Including the Plants Utilized for Food by Chimpanzees and Baboons.' Peters, C. R., O'Brien, E. M. & Drummond, R. B. Kew: Royal Botanic Gardens, 1992. 240 pages. 245 x 155mm. Soft cover. ISBN0-947643-51-6
[Plants used for food by chimpanzees, baboons, and humans, listed alphabetically by genus and species, and the parts of the plants that may be, or are edible. In total, over 2,000 species are listed, emphasizing the woodland and savanna floras of eastern and southern Africa. Covers all major plant groupings – ferns, gymnosperms and angiosperms]
'Gastronomy: The Anthropology of Food and Food Habits'.Margaret L. Arnott (editor). Section by Coursey, D.G. 'The origins and domestication of yams in Africa.': pages 187-212
Mouton Publishers, The Hague, 1975 : Distributed in U.S. by Aldine Publishing Co., Chicago, Illinois.
'Tropical Legumes: Resources for the Future' Report of a 20 member ad hoc committee, from the National Academy of Sciences.
National Academy of Sciences, Wahington D.C., 1979. Library of Congress Catalogue # 79-64185
Kuhnlein, Harriet V. and Turner Nancy J. 1991. 'Traditional Plant Foods of Canadian Indigenous Peoples:
Nutrition, Botany and Use'. in 'Food and Nutrition in History and Anthropology' Volume 8.
Gordon and Breach Science Publishers. 1991.
Gathering plant food-tubers
Chandel, K.P.S., Arora, R.K., and Joshi, B.S. 1972. 'Vigna capensis Walp.-an edible root legume.'
Current Science 41:537
Baudet, J.C. 1973. 'Notes sur quelques especes africaines du genre Eriosema (DC) Desv.(Papilionaceae).'
Bulletin du Jardin Botanique National de Belgie 43: 17-32
Wehmeyer, A.S., Lee, R.B., and Whiting, N. 1969. 'The nutrient composition and dietary importance of some vegetable foods eaten by the !Kung bushmen.'
South African Journal of Nutrition 5(4): pages 1529-1530
Richard W. Wrangham, James Holland Jones, Greg Laden, David Pilbeam, and NancyLou Conklin-Brittain 1999 'The Raw and the Stolen Cooking and the Ecology of Human Origins'
Current Anthropology Vol 40, Number 5, December 1999
http://www.journals.uchicago.edu/CA/journal/issues/v40n5/995001/995001.html
[Review: an article hypothetically linking tuber eating as a key to explain elements of the human species behaviour via ancestral Homo erectus, in particular. Short on specifics of which plant species may have been eaten; provacative; extensively referenced.]
Amuti, K., Pollard, C.J. 1974. 'Studies on the bambarra ground nut (Voandzeia subterranea) seeds.'
Journal of the West African Science Association 19: pages 85-90.
Anonymous, 1924. 'Bauhinia esculenta Burch., Economic Plants of South Africa.'
Notes from the National Herbarium and Museum, SDeries No. 2, Department of Agriculture, Pretoria, South Africa.
Miege, J., and M.-N. Miege >1979? 'Cordeauxia edulis A. Sub-family Caesalpinaceae of arid zones of East Africa, Caryologic, blastogenic, and biochemical features. Potential aspects for nutrition.'
Economic Botany, in press at 1979, publication reference unknown.
'Ethnobotany of the Kwanyama Ovambos.' Rodin, R.J. .
Missouri Botanic Gardens, St. Louis, 1985. 169p
Kokwaro, J.O. and Gillett, J.B. 1980. 'Notes on the Anacardiaceae of Eastern Africa.'
Kew Bull. 34(4): 756
Moss, H. and Taylor, F.W. 1983. 'Final report on the potential for commercial utilization of veld products. I. Resources and their management.'
Gaborone, Botswana: Government Printers. (28p).
Storrs, A.E.G. 1982. 'More about trees: interesting facts and uses of some common Zambian trees, including a selection of honey recipes.'
Ndola, Zambia: Forest Department. 127p
von Teichman, I. 1983. 'Notes on the distribution, morphology, importance and uses of the indigenous Anacardiaceae.
2.The importance and uses of Sclerocaya birrea (the marula).'
Trees in South Africa 35(1&2): 2-7.
Gathering plant food-nuts
The largest volume of literature concerns the 'Mongongo', syn. 'Manketti', nut of sub-equatorial Africa. Details, web links and an extensive list of references is at the URL below.
http://www.naturalhub.com/natural_food_guide_nuts_uncommon_Ricinodendron_rautanenii.htm
Harries, H.C. 1990. 'Malesian origin for a domestic Cocos nucifera.' In: P.Baas et al (eds)' The Plant Diversity of Malesia'
p 351-357.
Harries, H.C. 1990. 'Origin, evolution, genetic diversity and biosystematics of coconut.' IBPGR Training Course on the
Collection, Conservation and Characterisation of Coconut Genetic Resources. Albay, Philippines.
Menninger Edwin A. 1977. 'Edible nuts of the world'.
Horticultural Books. Florida. 1977. ISBN 0-9600046-4-5.
Use of Fire to cook food
'Fire and Civilization' Goudsblom, Johan
Penguin Books, London, England; New York, 1992.
'The First Humans: Human Origins and History to 10,000 B.C.' Burenhult, Goran (editor)-
in the contribution by Iain Davidson and William Noble 'When did language begin?'
Harper-Collins, New York, 1993.
Brain, C.K., and Sillen, A. 1988. 'Evidence from the Swartkrans cave for the earliest use of fire.'
Nature 336:464-466.
Bellomo, R.1994. 'Methods of determining early hominid behavioral activities associated with the controlled use of fire at FxJj20 Main, Koobi Fora, Kenya'
Journal of Human Evolution 27(1, 2, 3): pages 173-195
Benditt, John 1989. 'Cold water on the fire: a recent survey casts doubt on evidence for early use of fire.'
Scientific American, May 1989: pages 21-22.
James, Steven R.1989. 'Hominid use of fire in the lower and middle Pleistocene. A review of the evidence.'
Current Anthropology, vol. 30 (1): pages 1-26.
Patel, Tara 1995. 'Burnt stones and rhino bones hint at earliest fire.'
New Scientist, June 17, 1995: page 5.
Industrially available foods' nutrient profiles - congruence with evolutionary available foods' nutrient profiles
Meat
Rhee, K.S. et al. 1988. 'Effect of dietary high-oleic sunflower oil on pork carcass traits and fatty acid profiles of raw tissues.'
Meat Science, 24:249-260
Shackelford, S.D.,et al. 1990. 'Effects of feeding elevated levels of monounsaturated fats to growing-finishing swine on
acceptability of low-fat sausage.'
Journal of Food Science, 55:1497-1500
Nuts
Savage, G.P. et al. 1998. 'Vitamin E content and oxidative stability of fatty acids in walnut oils'
Proceedings of the Nutrition Society of New Zealand, 23, 81-90
Prevention and Remediation of Western industro-dietary degenerative diseases through selection of natural foods
Nuts
Chisholm A, et al. 1998. 'A diet rich in walnuts favorably influences plasma fatty acid profile in moderately hyperlipidaemic subjects'
European Journal of Clinical Nutrition, 52(1): 12-6
Ros, Emilio, et al. 2000. 'Substituting walnuts for monounsaturated fat improves the serum lipid profile of hypercholesterolemic men and women: A randomized crossover trial.'
Annals of Internal Medicine, April 4, 2000
Zwarts L, Savage G P, McNeil D. 1999. 'Fatty acid content of New Zealand-grown walnuts (Juglans regia L.).
International Journal of Food Sciences and Nutrition. 1999. Vol 50. p 189-194. - pappa kyssyypi
Voisiko tämä tiedemies tai kasvis-syöjät selittää sedälle että mitä se sellainen tryptofaani on ja
mihin se vaikuttaa ?
Onko sitä porkkanoissa ? - Cuthalu
Tuo juttu on läpikotaisin hevonpahkaa. Juuri oli Tiede-lehdessä juttua siitä että lihansyönnillä ei ollut juurikaan tekemistä aivojen kehittymisen kanssa - lihaa kun syötiin erittäin vähän. Enemmän syynä oli keräilykulttuurin kehittyminen ja sen optimoiminen jne.
Soijaproteiini ei ole erittäin huonosti imeytyvää, vaan kutakuinkin 10% heikommin imeytyvää. Kuntosaliharjoittelijatkaan ei pahemmin välttele soijaproteiinia. Vai mistä joillekin vegaanille on tullut lihakset voimakilpailuiden voittamiseen jne? Et ilmeisesti tiedä alkeitakaan koko asiasta. Liha etenkin lisää sitä läskiä koska juuri siinä on etenkin paljon sen tyyppistä läskiä mikä ei niinkään muunnu helposti energiaksi käyttöön vaan kerääntyy ihraksi ihmiseen.
Jos kaikki ihmiset söisivät kasviksia me emme taantuisi mihinkään. Mistä olet edes repinyt tuon väitteesi? Jostain vääräksi todistetuista evoluutiojutuista?
Ketjusta on poistettu 19 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po2037154- 512733
- 1882241
Mitä tämä on
Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut101603Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?
gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.1391546Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.
Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke191217- 741180
Nyt on konstit vähänä.
Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,381133Hyvää yötä kaivatulleni
En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä241097Tilinpäätösvaltuusto 27.5
Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty491003