Noniin Kannattamatonta yhteiskunna tuella poron hoitoo veromaksajat maksaa tänkin pelleilyn

Anonyymi-ap

Noniin Kannattamatonta yhteiskunna tuella poron hoitoo veromaksajat maksaa tänkin pelleilyn


Po­ro­ta­lou­den kan­nat­ta­vuus parani – ko­ko­nais­pääo­man tuot­top­ro­sent­ti jäi kui­ten­kin ne­ga­tii­vi­sek­si


19.02.2024 09:00
POROTALOUS
Kun kokonaistuotoista vähennetään kaikki tuotantokustannukset, porotalousyritykset jäivät 5 990 euroa tappiolle.
Kun kokonaistuotoista vähennetään kaikki tuotantokustannukset, porotalousyritykset jäivät 5 990 euroa tappiolle.
KUVA: MIKKO HALVARI
Porotalouden kannattavuuskerroin nousi 0,69:ään edellisen vuoden 0,36:sta, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotteessaan. Keskimääräinen yrittäjätulo poronhoitovuonna 2022/2023 oli 13 600 euroa yritystä kohti. Tulokset perustuvat Luken porotalouden kannattavuuskirjanpitoaineistoon.

─ Porotalouden yrittäjätulo lähes kaksinkertaistui edellisestä vuodesta. Kokonaispääoman tuottoprosentti jäi kuitenkin negatiiviseksi ja oli -3,5, eli porotalousyritykset eivät tuottaneet tuottoa niihin sitoutuneelle pääomalle, kertoo tutkija Marja Vilja Lukesta tiedotteessa

Paras kannattavuus saavutettiin saamelaisten kotiseutualueella, jossa kannattavuuskerroin nousi 1,06:een edellisvuoden 0,53:sta

Tutkija Viljan mukaan saamelaisten kotiseutualueen parempi kannattavuus johtuu suuremmista porokarjoista ja lihanmyyntituottojen kasvusta kustannusten pysytellessä edellisen vuoden tasolla.






lois eläjien poron hoito lopetettava satoja miljoonia maksaa veron maksajille tää pelleily paskalle kuselle maistuuvaa jäte lihaa.



Petokorvauksia käytetään väärin: Poronvasoja ostetaan pohjoisesta ja syötetään pedoille idässä
1.11.2017 6.24

JENNI LEUKUMAAVAARA

KUUSAMON JA KAINUUN poronhoitoalueella osa poromiehistä ostaa vuosittain satoja poronvasoja Lapista. Samat vasat tai niistä kasvatetut täysikokoiset porot päästetään kotipaliskunnassa tarkoituksella petojen syötäväksi.

Syynä on se, että petovahingoista voi nostaa tietyissä paliskunnissa tavallista korkeamman petokorvauksen.

Vihreän Langan tietojen mukaan näin tekevät jotkin poromiehet ainakin Hallan ja Hossa–Irnin paliskunnissa koillisrajalla Kainuussa ja Koillismaalla. Molempien paliskuntien saamat petokorvaukset ovat olleet jopa yli kymmenkertaisia teurastuottoon verrattuna.

Näissä paliskunnissa sovelletaan niin sanottua Lex Halla -järjestelmää, joka takaa pedon aiheuttamasta porovahingosta kaksi kertaa suuremman korvauksen kuin muulla poronhoitoalueella. Lex Halla on voimassa kymmenessä paliskunnassa.

Jos poromies ostaa vasan esimerkiksi 250 eurolla, korvaus pedon syömästä vasasta voi olla yli kaksinkertainen. Vasan myyjä taas saa elävänä myydystä vasasta paremman hinnan kuin teuraaksi menevästä.

Poroelinkeinon etua ajava Paliskuntain yhdistys arvioi korkeiden petokorvausten kannustavan väärinkäytöksiin.

11

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      MOT TUTKIMAAN ASIAA.

    • Anonyymi

      Ei rahaa rikollisille eikä muutenkaan syljeksijöille.

    • Anonyymi

      Syyhypunkki aiheuttaa erittäin kutisevaa ihottumaa. KUVA: CHARLA JONES / TORONTO STAR

      Jasmin Vahtera HS
      8:27 | Päivitetty 9:02
      SIETÄMÄTÖNTÄ kutinaa, oireiden ja hoidon pitkittymistä, satojen, jopa tuhansien eurojen hoitokuluja, epätoivoa, unettomia öitä, häpeää.

      Näin kertovat HS:n kyselyyn vastanneet syyhystä. HS uutisoi lauantaina syyhyn räjähtäneen epidemiaksi Helsingin seudulla.

      Syyhykyselyn vastauksissa korostui erityisesti se, miten hankalaksi ja pitkäkestoiseksi prosessiksi syyhyn hävittäminen osoittautui.

      Kaikkien jutussa siteerattujen vastaajien henkilöllisyys on HS:n tiedossa.

      ”Vaiva oli kiusallinen ja aiheutti häpeää. Kesti puoli vuotta päästä eroon. Työnsin joka ilta vaatteita pakkaseen ja pistin ylös kellonajan, monelta ne saa ottaa pois seuraavana päivänä. Tekstiilipesurilla piti pestä lopulta kaikki mahdollinen, patjat, sohvat ja autokin. Rahaa meni toista tonnia. Edelleen saan kylmiä väreitä päiväkodin patjapinosta. Ihmekös tuo, kun tauti leviää.” Nainen, 26.

      VIIME AIKOINA eniten keskustelua syyhyyn liittyen ovat herättäneet sen hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden hinnat. Helmikuussa HS kirjoitti syyhylääkkeiden kalliiden hintojen johtuvan pääosin siitä, että ne eivät ole korvattavia.

      Aikaisemmin helmikuussa HS uutisoi hevosille tarkoitetun kutinavoiteen käyneen Puuilo-tavaratalossa kaupaksi. Tämä siksi, että 30 gramman hoitovoide maksaa apteekissa 30–40 euroa. Bionixiä samalla rahalla saa jo noin litran.

      Tuolloin ihotautilääkäri Maria Huttunen totesi, ettei suosittelisi hevosille tarkoitettua Bionix-voidetta ihmisten käyttöön, joskaan hän ei nähnyt tuotteen käytössä myöskään suurta riskiä.

      Hevosille tarkoitetut kutinavoiteet mainittiin osassa HS:n lukijakyselyn vastauksissa.

      Esimerkiksi 31-vuotias nainen kertoo kyselyssä saaneensa Bionixistä apua. Hän kertoo sairastaneensa syyhyä marraskuusta lähtien.

      HS:N kyselyssä syyhykokemuksista keskeiseksi seikaksi nousee raha. Usein hoito ei tepsi syyhyyn ensimmäisellä kerralla, vaan sen voi joutua uusimaan moniakin kertoja.

      Samalla palaa herkästi satoja euroja rahaa, vaikka sairausvakuutus korvaisikin osan lääkehoidosta.

      43-vuotias nainen kertoo nelihenkisen perheensä joutuneen hoitamaan syyhyä lähes neljän kuukauden ajan. Pitkään jatkuneeseen hoitorumbaan upposi rahaa yli tuhat euroa.


      Rikkisalvaa käytetään syyhyn hoitoon.
      Rikkisalvaa käytetään syyhyn hoitoon. KUVA: AALTO PUUTIO

      Vastaajat kertovat rahaa palaneen jopa tuhansien eurojen edestä pesulalaskuihin, lääkkeisiin ja lääkärikäynteihin.

      ”Kutina vei yö unet ja vaivaan tuli kokeiltua, mitä tahansa vain keksi. Syyhy vaivasi yhteensä 3 kuukautta, ja hoito maksoi yhteensä 800 euroa. Siihen vielä lääkärikäynnit yksityisellä, koska kunnalliseen ei päässyt, niin hoidon hinta ylittää reippaasti 1 000 euroa.” Nainen, 24.

      Moni vastaajista kertoo elämänsä menneen syyhyn takia aivan sekaisin.

      ”Näkymätön pirulainen... On imuroitu ja pesty vaatteita ja lakanoita päivittäin 60 asteessa nyt yli 3 kuukauden ajan, eikä loppua näy. On kuumennettu tavaroita saunassa jne. Suoranainen kiirastuli vailla loppua.” Mies, 78.

      SYYHYN vaikutukset sairastuneen elämään voivat olla mittavia. Moni vastaaja kuvaili syyhyn tuoneen elämään loputonta epätietoisuutta ja epätoivoa, jatkuvaa siivoamista ja pelkoa.

      ”Lukemattoman paljon siivoustunteja, ja sitäkin enemmän se söi henkistä jaksamista, psyykkinen hyvinvointi kärsi merkittävästi. Kaikista pahinta oli epävarmuus hoidon/siivouksen tehottomuudesta.” Nainen, 22.

      Moni vastaajista kertoo vaivan aiheuttamasta syvästä häpeästä, mikä on pahimmillaan johtanut sosiaaliseen eristäytymiseen. Vastaajat kertovat esimerkiksi vältelleensä ihmiskontakteja erilaisilla valheilla, kun totuus on tuntunut liian häpeälliseltä kertoa.

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      Aloittajan kelatuet ei muutu miksikään.ei suuntaan eikä toiseen.eikä muutu minunkaan.vaikka jakaisivat satoja miljoonia tukia.tästä maasta on jaettu ja jaetaan miljardeja kaiken maailman "tukia" ympäriinsä.milloin "kehitysapua" tai eu:n "taakanjakoon".sulla ole kuin jokin henkilökohtainen kauna ja vitutus poron omistajia kohtaan.ja se vitututus tulee jatkumaan.

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      ddd

    • Anonyymi

      dddd

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27820
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      202
      17747
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      352
      9290
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6368
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4163
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3771
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      24
      1817
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1477
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1225
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      50
      1164
    Aihe