Onko aso-asiat muuttuneet n. 15- vuodessa, muuten kuin järjestysnumeron ja jonossa olemisen suhteen ( 2-v /- Ara)?
No näin Ympäristöministeriön silloinen toimija asioissa vastasi aiheen mukaan kysymyksiin v. 2011.
/
§§§
Kummastuttaa myös nyt ja yhä kun esim. jo v. 2024 määräytyneiden aso-vastikevuokrien (Haso Oy) summa eli ennakkoon määritetyt vastikkeiden summat muuttui toistamiseen korotuksella joka oli varsin suuri jo peräkkäisinä vuosina.
Tämä on erikoinen käytäntö, millainen ei päde missään muissa sopimuskäytännöissä missä tahansa vaikka ostosopimuksissa ym.!
(Korot voi muuttua mutta niistäkin tiedotetaan ennakkoon eikä siinä samassa milloin se muutos tapahtuu!)
Ja tässä tapauksessa varsinkin kun mitään varsinaista ennakoivaa informaatiota ei tullut tuli korotukset yllätyksenä!
( Kun taas ns. Hekan ym. (Hki) vuokrapuolella asiaa puitiin näkyvästi ennakkoon ja jälkeenpäinkin voimakkaan palautteen ja kritiikin kautta, myös mediassa!).
- Tämän yllätyskorotuksen ja sen perimisen 1- v. kauden alk. v. 2025 alusta 1.1.-25 olisi ollut kohtuullista aloittaa maksukausi edellisten vuosien tapaan, mutta muutoksella vasta alkamaan kuten aikaisemmin 1.3. oli koko maksukausi alkava ja sinne saakka oli myös "aikataulu" ennakoitu. nytkin!
Ja näin korotuksen voimaantulo olisi ollut oikeampaa vasta 1.3. alkaen!?
Tätä ei selitetty millään se oli kertaviesti uudet maksulaput - laskemat ja muuta!
Vesimaksut ja sähkönkäytön kulut siihen päälle on korotus kokonaisuutena melkoinen neliöistä huolimatta!
Tämä edellinen ennakkoon ( Haso) ilmoitettu ja siten sovittu edellisen vuoden vastikkeiden maksun olisi voitu periä kuten oli sovittu ja ilmoitettu v. 2024 mukaan 1.3. saakka, ja vasta tämän 2025 vuokran korotukset olisi voitu ottaa käyttöön sen perään edellisen kauden loputtua ja uuden alettua 1.3.-25 jne.!?
<><><>
Ymp. ministeriöstä saatu informaatio (2011) ... ei liity suoraan edelliseen vuokra-asiaan tms. - kun kysymysasettelu oli toinen...
/
"Hei,
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) valvoo yleishyödyllisten yhteisöjen eli omistajatahojen toimintaa. Lisäksi asumisoikeusasuntoihin on säädetty erikseen esimerkiksi isännöintipalveluiden kilpailuttamisvelvollisuus. Jos omistajayhteisö rikkoo asumisoikeusasunnoista annettua lakia, aluehallintovirasto voi asettaa uhkasakolla tehostetun määräajan, jonka kuluessa tehtävä on suoritettava tai menettely oikaistava.
Asukkaiden tiedonsaantioikeudesta ja osallistumismahdollisuuksista säädetään asumisoikeusasunnoista annetun lain 4 f §:ssä ja sen mukaan asumisoikeuden haltijalla ja hänen kanssaan asumisoikeusasunnossa asuvalla on oikeus osallistua asumisoikeustaloa koskevaan hallintoon ja päätöksentekoon sekä saada sitä koskevia tietoja vähintään siinä laajuudessa kuin yhteishallinnosta vuokrataloissa annetussa laissa (649/1990) säädetään. Asukkaiden yhteishallintolain mukaisten tiedonsaanti- ja osallistumismahdollisuuksien laiminlyönnin voi viedä aluehallintovirastoon, joka voi asettaa uhkasakolla tehostetun määräajan velvoitteelle.
Käyttövastikkeiden suuruuden määräytymisen suhteen perusperiaatteena asumisoikeusjärjestelmässä on, että asumisoikeuden haltijalta voidaan periä kohtuullista käyttövastiketta. Asumisoikeuden haltija voi saattaa asuntonsa tai muiden asumisoikeussopimuksen nojalla hallitsemiensa tilojen käyttövastikkeen kohtuullisuuden ja oikeellisuuden tuomioistuimen tutkittavaksi asumisoikeusasunnoista annetun lain 18 §:n nojalla.
Lakia asumisoikeusasunnoista ollaan parhaillaan muuttamassa muun muassa asukkaiden tiedonsaantioikeuksia, talonomistajan tiedonantovelvollisuutta ja ARA:lle asetettavaa valvontavelvollisuutta koskevin osin. Eduskunnalle syyskuussa annettu hallituksen esitys nro 120/2010 löytyy seuraavasta linkistä:
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100120
Terveisin,
_____________________
Anna Heikkilä
hallitussihteeri
Asumisen ryhmä
Rakennetun ympäristön osasto
Ympäristöministeriö
Kasarmikatu 25, PL 35, 00023 VALTIONEUVOSTO
puh: 040-5908089
e-mail: [email protected]
Muistatteko mitä Ympäristöministeriön hallitussihteeri vastasi aso-asumiseen liittyen 2011.
Anonyymi-ap
1
97
Vastaukset
- Anonyymi
"Tämä on erikoinen käytäntö, millainen ei päde missään muissa sopimuskäytännöissä missä tahansa vaikka ostosopimuksissa ym.!"
Toki jos sulla on sopimus vastikkeen suuruudesta niin sitten voidaan keskustella eri sopimuskäytännöistä, mutta kun sulla ei ole mitään sopimusta vastikkeiden suuruudesta.
Jos ei kelpaa niin muuta pois.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1791927
Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1591676Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I461646- 1231443
Liian paljon hylättyjä ääniä
Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus1311165Ikäero suhteessa
Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia501052Tiedän kyllä sen
Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen58980- 15859
Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat
Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P26856- 69852