Mistä hinta koostuu

Anonyymi-ap

Vanha k-kauppia Sami Sivonen nyt pahasti yrittää johtaa harhaan kustannusten muodostumisesta tossa pommihenkan videolla https://youtu.be/T3uXuS9aHG8
Todellisuudessahan teuraitten kuljetus tilalta teurastamolle ei maksa kiloa kohden kuin korkeintaan 20s/kg. Jonka jälkeen sitten teurastamo saa rahaa muustakin kuin pelkästään jauhelihasta. Tulot koostuu jauhelihasta, arvolihoista ja jonkin verran taljasta, eikä jätteetkään hukkaan mene, vaan ne myydään koirien, kissojen ja minkkien rehuiksi luita myöten, ja lopuista jätteistä tehdään lihaluujauhoa, elikä jätteistä ei kustannuksia teurastamolle loppu viimeksi tule. Lisäksi yleensä teurastamot ovat niin sanottuja "lihataloja" jotka itse jalostaa lihat lopputuotteiksi.

Sitten kun jalosteet viedään logistiikka keskuksiin, niin yksittäisten jalosteiden kilohintaan tulee taas korkeintaan se 20s/kg. Ja sama taas kun jalosteet kuljetetaan kauppoihin, niin niiden kuljetus hinnat kiloa kohden ovat taas korkeintaan se 20s/kg. Eli koko ketjun rahtikulut tilalta kauppaan ei maksa lähelläkään euroa vaikka kauppias Sivonen väittää että se maksaa ainakin 4€/kg.

Ajatellaan vaikka keittokinkku 300g paketti. Se maksaa reilu 13€/kg. Se sisältää lihaa noin 83%. Eli lihantuottaja saa siitä poisto lehmästä(jota suurin osa lihan raaka-aineista on) keskimäärin 3.02€/kg 24.5.2025 päivittyneen hinnaston mukaan(aiemmin hinnat olleet vähemmän)ja siitä tulee yleensä vielä vähennyksiä sentti tolkulla aina jostain syystä joka sitten yleensä pudottaa kilohinnan vielä alemmalle portaallekin.(itse olen huomannut että mitä enemmän teuraita menee, niin sitä enemmän vähennyksiä tulee vaikka mitään vikaa teuraissa ei ole - sen vuoksi pistänkin teuraita yleensä yksi kerrallaan)

Mutta jos ajatellaan että hinta kuitenkin on tuo edellä mainittu, niin alkutuottajan osuus tuosta keittokinkusta on noin2,5€/kg ja kuljetuslogistiikan osuus 80s/kg. Siitä tulee yhteensä 3,3€/kg. Eli lopputuotteen 13€/kg hinnasta jää rahtien ja tuottajan saaman hinnan jälkeen 9,7€/kg teurastamolle/jalostajalle ja kaupalle. Eli kuten on julkisuudessa kerrottu että teurastamo/jalostaja saa suunnilleen saman verran kuin tuottaja - eli tuottajan kanssa sitten yhteensä 5€/kg + kuljetuksen 80s/kg, niin kaupan ja sen logistiikka keskuksen osuudeksi tulee siten 8€/kg (kaupan logistiikka keskusten kustannus kaupalle on keskimäärin 11,9%) joka siten alvin jälken on noin 7,02€/kg. Lisäksi tuottajan ja kuljetuksen alv on 25.5% ja muissa portaissa se on 14% kuten siis kaupassakin. Kaikista eniten olen aina ihmetellyt sitä, että miksi tuottajan alv on 25.5% ja sen jälkeen alvi tippuu muilla sinne 14%(kuljetus myös alv 25.5%). Ketjussa muitten hyöty siis jo siitäkin 11,5% enemmän.
Mutta jos siis kokonaisuutena ajatellaan tätä koko ketjua, niin kauppa saa alvittomana hintana yli puolet lihan kilohinnasta, vaikka ainoastaan tarjoaa hyllypaikan kyseiselle tuotteelle. (monestihan isommat kaupat eivät itse edes hyllytä tuotteita, vaan esimerkiksi leipomoiden tuotteen hyllyttää leipomon logistiikka, samoin kuten monen muunkin toimittajan logistiikka, koska nykyäänhän kaupoilla ei ole enää juuri yhtään varastotiloja, ja yleensä kylmätiloja vielä vähemmän, vaan kaikki myytävä on hyllyssä) Tämä siis koskee kaikkia ainakin isompiin kauppaan toimittavia tahoja.

Ja niille jotka alkavat nyt saivartelemaan jauhelihan hinnan perusteella, niin jauhelihan myynti on vain noin 15% kaikesta lihan myynnistä suomessa. Ja toisille jotka saivartelevat lihan tulevan lihakarjasta, niin suomessa teuraista noin 15% on lihakarja teuraita. Eli suomessa myytävästä lihasta noin 85% on maitotilojen "sivutuotetta". Monissa muissa maissa pistetään maitotilojen sonnivasikat ja uudistukseen kelpaamattomat lehmävasikat tappaen heti syntymän jälkeen. Esimerkiksi englannissa käytännössä kaikki liha mitä myydään on lihakarjan lihaa.

Mutta lisäksi tuo Sivonen kertoo että ulkomailta tuotu liha on paljon halvenpaa tuotanto kustannuksien vuoksi - miten se selittää mitään, kun tuottajahinta tuolla Puolassakin on tällä hetkellä noin 1,2€/kg korkeampi - eli alkutuotannon tuotanto kustannuksilla ei voi olla kaupan hinnan kanssa mitään tekemistä. Ainoa syy miksi se on halvenpaa on se, että siellä jalostuksen kulut ovat pienemmät ja suurin syy on se, että sieltä ostamalla saadaan suomessa pidettyä kaupan ostohinnat paljon alempina. Eli sama asia mitä metsäteollisuus teki aiemmin, eli siis osti ulkomailta esim. kuituakin yli kaksin kertaisella hinnalla, että sai suomessa pidettyä kuidun hinnat alhalla suomessa.

Mutta kokonaisuutena kaikkein eniten ihmettelen sitä, että lähes kaikkialla muualla euroopassa ja maailmalla yleensäkin ihmiset arvostavat oman maan ruuan tuotantoa, ja ovat siitä valmiit maksamaan, mutta Suomessa sitä ei tunnu arvostavan muut kuin maataloutta lähellä olevat. Onko sitten syy Suomen nopea kehitys agraarista yhteiskunnasta tällaikseksi mitä se nyt on, vai mikä sen ken tietäisi.

Mutta pistäkää joku tästä pommihenkallekin linkkiä.

30

369

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hyvää selvitystä , kiitos!

    • Anonyymi

      Miettikää nyt nyt vähän enemmän.

      Entinen k-kauppias Sivonen ei ilmeisesti joko tiedä tai ymmärrä tuotantoketjun hinnoittelua.
      Suomessa on kolme firmaa eli hk, atria ja snelman jotka hallitsee teurastusta ja lihanjalostusta lähes monopolissa. Ja nämä kyseiset firmat omistavat joko suoraan tai välillisesti lähes kaikki suomessa lihaajalostavat firmat, joten kaikki mennee loppu viimes heille. Nämä kolme firmaa pystyvät määrittelemään jalosteiden hinnat suomessa. Mutta kauppa kuitenkin tuo kalliilla ulkomailta näiden alojen tuotteita ulkomailta tappiollakin, että saa pidettyä hinnat aisoissa suomessa. Snelman jo vuosia sitten sanoi että voisi maksaa tuottajille enemmän, mutta kun ei muutkaan maksa.
      Lidlhän on myöskin sanonut että menee suomen markkinan mukaan.

      Mutta eniten tuossa ihmetytti, että lihaksi myydyn eläimen myyjä jotuu maksamaan 25.5% alvia. Miksi teuraseläin sitten luokitellaan ruuan arvonlisäveroon vasta teurastamosta lähtien? Jos tuo asia menisi oikein, niin sittenhän myyjien tulot nousisi heti sen 11,5%. Ihmetytti vähän myöskin se, että muualla euroopassa tuottajat saavat jopa 7€ kilolta. Ollaanko me jossain siperiassa, vai miksei tuotteesta makseta.

      Kuten tossa alotuksessa oli, niin pistäkää nyt viestiä tolle Sivoselle ja tolle "pommihenkkalle" että puhuu vielä paremmankerran.

      • Anonyymi

        Tuo alv prosentti on merkityksetön kun myynti tapahtuu yritykseltä yritykselle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo alv prosentti on merkityksetön kun myynti tapahtuu yritykseltä yritykselle.

        Ei todellakaan ole koska alvi on suora osa kustannusta joka pystytään maksamaan vaikka sanotaan että läpivientierä.


    • Anonyymi

      Kerrankin asia kirjoitus tällä palstalla.

    • Anonyymi

      Juuri noin se menee, mutta lihakilon todellinen kuljetus kustannus aika lailla yläkantissa. Meillä teurastamolle matkaa vajaa 300km ja kiloa kohti rahti maksaa noin 11c/kg. Eli on aika kaukana sivosen eurosta. Ilmeisesti sivonen luulee että teuraat rahdataan yksi kerrallaan teurastamoon.

    • Anonyymi

      Olin 15 v.sitten Atrialla kokouksessa. Johto kertoi et teurasautojen kustannukset pystytään rahoittamaan eläinten sisäelimillä. Hyvää bisnestä.

    • Anonyymi

      Ruhosta maksetaan sama hinta joka kilolle. Mielestäni täytyisi maksaa myös maksasta, munuaisista . Ja punnituslaitteet kuntoon ettei ne osoita monta kiloa pienempää kilomäärää.

    • Anonyymi

      Yleiskorotus nostaa palkkoja
      Mistä tuottaja saisi edes 5 centtiä kilohintaa lisää. Totuus on selkeä , ei voi nostaa kilohintaa enempää koska kustannukset ovat nousseet. Sorry vasn ja lämpimät puheet.

    • Anonyymi

      Viimeistään nyt olisi otettava Järki käteen ja miettiä miten kauan tuottaja vielä venyy. Joko tilallisen laskujen maksu viivästyy tai velat siirtyy eteenpäin. Mutta maybe , meidän ei tarvitse tehdä mitään kun tuottajat ovat elintapa tuottajia. Maybe, maybe.

    • Anonyymi

      Kauppiailta tai kaupalta ei kenenkään kannata kysyä kustannusten oikeudenmukaisesta jakautumisesta. He eivät tiedä eivätkä välitä muuta kuin omasta osastaan. Jos he siitä välittäisivät, niin he tarjoaisivat hyllypaikat proviisiolla tuotteita myyville tahoille. Itse kun oli eräässä leipomossa töissä 2000-luvun alussa, niin leipomo joutui maksamaan niin sanottua kynnysrahaa kaupalle hyllypaikasta ja leipomo huolehti kaupassa kaiken hyllytyksestä lähtien omasta pussistaan ja kauppa maksoi leipomolle ainoastaan myydyistä tuotteista. Jos myymättömiä tuotteita jäi niin se oli leipomon tappio eikä kaupan.

    • Anonyymi

      Monestikko olette kuulleet että ruokakauppa menee konkurssiin? Entä monestikko olette kuulleet että eläintila menee konkurssiin tai joutuu lopettamaan kannattamattomana jos pystyy lopettamaan? Siitä pitäisi jo pystyä jotain päättelemään.

      • Anonyymi

        Tätähän ei tavallinen kansa halua ymmärtää kun kaikki media toitottaa kauppiaan sanaa kuin uskontoa, että vaikka se tuottaja saa lihasta vaikkapa sen 3,5€ kilo, niin sen tuottaminen maksaa 4€ kilo.
        Sitten kysytään että miten se tuottaja voi vielä toimia jos tappiota tulee toi 0,5€ kilolta ja tuleehan ne tuet että toi on paska puhetta.
        Mutta kun se ei ole!!! Pienemmät tuottajat on pärjännyt viime vuodet ainoastaan myymällä omaisuuttaan ja on lopettanut jos on voinut. Isommat taas on niin isoja että pankkien on pakko rahoittaa että tilat pysyy pystyssä tai pankki kaatuu mukana. Pieni osa sitten on muutakin yritystoimintaa harjottavien omistuksessa jotka rahoittaa toimintaansa muista tuloista.


    • Anonyymi

      Jalostus on arvokasta. Ei niinkään raaka-aine. Jo kullankaivajien aikaan kullan kaivajat saivat hädin tuskin kulunsa ja myyjät sitten rikastuivat. Puun hinta on ihan eri pystyssä, kuin tynnyrisaunana vaikka puu on samaa. Murskaamaton kallio ei ole juuri minkään arvoinen, mutta murskattuna sepeliksi hinta nousee ja jos sen asentaa salaojaremontin yhteydessä, niin hinta nousee taas. Auton alle jäänyt hirvi on lähinnä biojätettä, mutta kaupan paskatealtaassa hirvifilee maksaa sen yliajaman auton kilohinnan.

      • Anonyymi

        Eli pitäisi pyrkiä tuottamaan jotain lisäarvoa itse siihen omaan laadukkaaseen raaka-aineeseen ja nauttia tuloksista.

        Tuo kulujen tahallinen vähättely ja väärin laskeminen on ensiaskel talousoireisiin.


    • Anonyymi

      En jakasnut lukea aloitusta kokonaan mutta esim. logistiikkaan kuuluu muutakin kuin se kuljetus.
      Miettikää hyvät ihmiset että riittääkö se että tuote tuodaan rekalla lastauslaiturille?
      Hakeeko ne ihmiset ne sieltä lastauslaiturilta?
      Jos nyt ajatellaan sitä ketjua ihan sieltä tilalta, sehän alkaa sillä että se elukka siirretään siihen kuljetusautoon ja jo se maksaa jotakin.
      Kun elukka tulee teurastamoon niin se ei ohjata suoraan siitä autosta teurastamon linjalle vaan se sijoitetaan väliaikaiseen eläintilaan jossa juotavaa ja puhtaat olot, eli sekin vaihe maksaa kuljetuksen lisäksi.
      No kun se eläin teurastetaan niin se joudutaan paloittelun jälkeen sijoittamaan kylmävarastoon odottamaan jatkokuljetusta, ja tietenkin lastaamaan sitten siihen kylmäautoon.
      Jalostamossa jälleen kerran, ei ne lihat siihen lastauslaiturille jää vaan jonkun on se siirrettävä kylmävarastoon ja sekin maksaa jälleen kerran.
      Sama toistaa joka ikisen käsittelyn jälkeen.
      tuo siirtely loppuu vasta sen jälkeen kun kuluttaja nostaa tuotteen ostoskärryyn.

      En itse työskentele maatilalla enkä missään tuon ketjun vaiheessa mutta olen käynyt myyjän ammattitutkinnon jossa kyllä käytiin arvoketjut aika tarkalleen läpi.

      Jokainen voi miettiä omalta kohdaltaa haluaako tehdä mittän noista työvaiheista ilmaiseksi, eli joka ikinen vaihe maksaa jotakin.

      • Anonyymi

        Et tosiaan lukenut. Mutta et ilmeisesti ymmärrä logistiikan kustannuksista yhtään mitään.

        Hyvä jumala että olet yksinkertainen. Meinaatko tosissasi että joku ulkopuolinen urakoitsija lastaa tilalla elukat autoon!? Siihen kuljetusfirman laskuun sisältyy lastaus, kuljetus, purkaminen. Se on kokonaisuudessaa 10 - 20s/kg.
        Luulisi sinun ymmärtävän että teurastamon /jalostajan infra sisältyy sen saamaan hintaa. Se ei todellakaan ole mikään päälle tuleva kulu.
        Kaupalla ei myöskään ole mitään lihatuotteita pelkästään kuljettavia työntekijöitä, vaan hyllytykstkin hoitaa lähinnä lihatalo.

        Ilmeisesti et kauhean hyvin ollut opetuksessa mukana, tai ainakaan et ole ymmärtänyt asiasta mitään. Lisäksi myyjän koulutuksessa ei tuollaisista asioista edes pahemmin puhuta, eikä siellä ole siihen asiantuntemusta.

        Lisäksi tuolla selvästi lukee että kaupan logistiikkakeskuksen kulut ovat kaupalle keskimäärin 11,9% se sisältää kaikki siitä aiheutuvat kulut sekä voiton.

        Ottaako se noin koville ymmärtää!!!


    • Anonyymi

      Niin miksiköhän entinen kauppias.

      • Anonyymi

        Jos vastasit mulle (2025-05-30 09:00:29) niin tiedoksi, kävin myyjän ammatitutkinnon vain sivistääkseni itseäni.
        En edes tehnyt näyttötyötä kun en tarvinnut papereita ja en ole ollut kauppias koskaan.
        No tietenkin olen ollut rakennusalan yrittäjä yli 30 vuotta että onhan siinä joutunut myymään työstä materiaaleihin.
        Nyt nautin eläkkeestä ja katson kun porukka kärvistelee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos vastasit mulle (2025-05-30 09:00:29) niin tiedoksi, kävin myyjän ammatitutkinnon vain sivistääkseni itseäni.
        En edes tehnyt näyttötyötä kun en tarvinnut papereita ja en ole ollut kauppias koskaan.
        No tietenkin olen ollut rakennusalan yrittäjä yli 30 vuotta että onhan siinä joutunut myymään työstä materiaaleihin.
        Nyt nautin eläkkeestä ja katson kun porukka kärvistelee.

        Myyjän ammattitutkinto ei ainakaan sivistä mitään. Se on tavallinen ammattikoulu jonne pääsee lähes jokainen peruskoulun käynyt. Tuohan vastaa sitä että sairaalan siivoojana väität pystyväsi tekemään neurokirurgin hommia.

        Ja normaalilla rakennusalan yrittäjällä ei ole mitään tietoa edes rautakauppojen logistiikasta, saatika elintarvikekaupan/teollisuuden kustannuksista tai rahan jaosta.
        Mikään "rakennusalan yrittäjä" ei ole meriitti mihinkään. Suurin osa tuon alan "yrittäjistä" tekee sutta ja sekundaa - enkä enää yhtään ihmettele kun kyseisen alan kaveri kuvittelee tietävänsä kaikesta muustakin kaiken. Jos vaan sinäkin keskittyisit omaan hommaasi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Myyjän ammattitutkinto ei ainakaan sivistä mitään. Se on tavallinen ammattikoulu jonne pääsee lähes jokainen peruskoulun käynyt. Tuohan vastaa sitä että sairaalan siivoojana väität pystyväsi tekemään neurokirurgin hommia.

        Ja normaalilla rakennusalan yrittäjällä ei ole mitään tietoa edes rautakauppojen logistiikasta, saatika elintarvikekaupan/teollisuuden kustannuksista tai rahan jaosta.
        Mikään "rakennusalan yrittäjä" ei ole meriitti mihinkään. Suurin osa tuon alan "yrittäjistä" tekee sutta ja sekundaa - enkä enää yhtään ihmettele kun kyseisen alan kaveri kuvittelee tietävänsä kaikesta muustakin kaiken. Jos vaan sinäkin keskittyisit omaan hommaasi.

        Kylläpä tuli soopaa.
        Jos on pyörittänyt rakennusalan erikoisyritystä yli 30v ja siinä sivussa myyynyt tuotteita n. 9 miljoonan euron edestä ja työllistänyt keskimäärin 5 työntekijää vuodessa niin enhän minä ymmärrä mitään ostamisesta ja myymisestä ja hinnoittelusta.

        Voisitko kertoa kuinka vankka kokemus sulla on ostamisesta ja myymisestä sekä hinnoittelusta?

        Sen tiedän että työntekijä ei edes pieraise ilmaiseksi joten turha kuvitella että tavarat siirtyvät lastauslaiturilta hyllyyn ilmaiseksi, kaikki maksaa jopa roskine siivoaminen lattialta.

        Niin ja myyjään ammattikoulua ei voi verrata ammatilliseen koulutukseen, se kun ei kestä kuin 1 lukuvuoden kun ammattikoulu kestää 3 vuotta.
        No kuten kerroin kävin kyseisen koulutuksen vain sivistääkseni itseä ja sain siitä irti enemmän kun tiesin jo lähes kaiken kyseisestä alasta mutta syvensin tietämystäni.

        Mitä koulutuksia sinä olet käynyt syventääksesi ammattitaitoa?
        Joo joo tiedät kaiken ja olet kaikkitietävä eikä kukaan muu tiedä yhtä paljon kuin sinä, vai miten on?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kylläpä tuli soopaa.
        Jos on pyörittänyt rakennusalan erikoisyritystä yli 30v ja siinä sivussa myyynyt tuotteita n. 9 miljoonan euron edestä ja työllistänyt keskimäärin 5 työntekijää vuodessa niin enhän minä ymmärrä mitään ostamisesta ja myymisestä ja hinnoittelusta.

        Voisitko kertoa kuinka vankka kokemus sulla on ostamisesta ja myymisestä sekä hinnoittelusta?

        Sen tiedän että työntekijä ei edes pieraise ilmaiseksi joten turha kuvitella että tavarat siirtyvät lastauslaiturilta hyllyyn ilmaiseksi, kaikki maksaa jopa roskine siivoaminen lattialta.

        Niin ja myyjään ammattikoulua ei voi verrata ammatilliseen koulutukseen, se kun ei kestä kuin 1 lukuvuoden kun ammattikoulu kestää 3 vuotta.
        No kuten kerroin kävin kyseisen koulutuksen vain sivistääkseni itseä ja sain siitä irti enemmän kun tiesin jo lähes kaiken kyseisestä alasta mutta syvensin tietämystäni.

        Mitä koulutuksia sinä olet käynyt syventääksesi ammattitaitoa?
        Joo joo tiedät kaiken ja olet kaikkitietävä eikä kukaan muu tiedä yhtä paljon kuin sinä, vai miten on?

        Ainakin tuo alku pitää paikkaansa. Hinnoittelusi ei ole perustunut mihinkään. Tuntiveloitus määritelty katsomalla muiden veloituksia/otettu mitä pääurakoitsija maksaa. Ei siellä laskinta ole käytetty. Todettu vain lopuksi, että onneksi joku muu on laskenut, tällähän pärjää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kylläpä tuli soopaa.
        Jos on pyörittänyt rakennusalan erikoisyritystä yli 30v ja siinä sivussa myyynyt tuotteita n. 9 miljoonan euron edestä ja työllistänyt keskimäärin 5 työntekijää vuodessa niin enhän minä ymmärrä mitään ostamisesta ja myymisestä ja hinnoittelusta.

        Voisitko kertoa kuinka vankka kokemus sulla on ostamisesta ja myymisestä sekä hinnoittelusta?

        Sen tiedän että työntekijä ei edes pieraise ilmaiseksi joten turha kuvitella että tavarat siirtyvät lastauslaiturilta hyllyyn ilmaiseksi, kaikki maksaa jopa roskine siivoaminen lattialta.

        Niin ja myyjään ammattikoulua ei voi verrata ammatilliseen koulutukseen, se kun ei kestä kuin 1 lukuvuoden kun ammattikoulu kestää 3 vuotta.
        No kuten kerroin kävin kyseisen koulutuksen vain sivistääkseni itseä ja sain siitä irti enemmän kun tiesin jo lähes kaiken kyseisestä alasta mutta syvensin tietämystäni.

        Mitä koulutuksia sinä olet käynyt syventääksesi ammattitaitoa?
        Joo joo tiedät kaiken ja olet kaikkitietävä eikä kukaan muu tiedä yhtä paljon kuin sinä, vai miten on?

        En ole aloittaja, mutta edellisen kirjoittaja kyllä.
        Nuorena olin setäni firmassa timpurina 6 vuotta, opiskelin siinä työn ohella logistiikka insinööriksi, jonka alan töitä tei 12 vuotta. Sukupolvenvaidoksen jälkeen olin ensimmäiset 6 vuotta sivutoiminen, ja sen jälkeen päätoiminen karjatilallinen eläkkeelle jääntiin asti jolloinka poika tuli isännäksi. Hän teki sitten oman ratkaisun ja lopetti lihakarjan kasvatuksen huonon kannattavuuden vuoksi ja on nyt sivutoiminen viljelijä.
        Enkä yhtään syytä häntä - vaan olen sitä mieltä että hän teki oikean ratkaisun, koska toinen vaihtoehto olisi vaatinut laajennusta ja isoa velkataakkaa ilman takeita kannattavuudesta senkään jälkeen.

        Minun aikana elukoita oli lopussa kasvussa keskimäärin 300 päätä ja peltoa viljelyksessä vajaa 300ha. Joten voisin väittää että tiedän kohtuullisen paljon logistiikasta ja sen kustannuksista myöskin kaupalle, sekä karjatilan tulorakenteesta ja kustannuksista.

        Mutta ihan kärkeen voin kertoa että tällä alalla ei ole juuri mitään yhteistä esimerkiksi rakennusalan ostamisen, myynnin eikä hinnoittelun kanssa. Tässä pätevät toiset lainalaisuudet koska todellista kilpailua ei ole.
        Tärkeintä tässä ymmärtää varsinkin kaupan kustannusten suhteen se, että ruokakaupassa on kymmeniä tuhansia eri tuotteita myynnissä, eli kustannus jakautuu niille kaikille tuotteille ei siis pelkästään lihatuotteille, jolloinka yksittäisen tuotteen hinnassa kaupan kustannus on olematon.
        Ja se vaan on aina yhtä uskomatonta, että tavallinen kansa ei ymmärrä että tässä meidän pienessä Suomessa lähes kaikki ruokakauppa on jakautunut kahdelle keskusliikkeelle jotka sanelevat hinnat täysin. Jos ei heidän haluamaansa hintaan myydä, niin sitten he eivät ota tuotteita myyntiin, eikä siitä pahemmin neuvotella. Lisäksi kaikkien pitäisi myös muistaa/tietää, että tuet tulivat Suomeen ey:n myötä alentamaan ruuan hintaa eikä se ole siitä mihinkään muuttunut. Edelleenkään alkutuottaja ei pysty tuottamaan alkutuotteita kannattavasti ilman tukia. Esimerkiksi vielä nykyäänkin maidon tuottajahinta on huomattavasti alempi mitä se oli ennen ey aikaa.

        Toiseksi tuo logistikkakeskusten kustannus on aika lailla tuolla edellä mainittua ja se sisältää kaiken trukkikuskista siivoojaan - ne kulut eivät todellakaan tule päälle.
        Myöskin se teurastamon/jalostajan kaikki kulut ja voitto on siinä keskusliikkeestä saatavassa hinnassa. Siinä ei missään tule mitään ylimääräisiä työntekijä tai vastaavia kuluja.

        Että oikeastaan kaikki muut ketjun jäsenet ovat saaneet vuosien varrella hilattua kannattavuuttaa, ja viime vuosina myöskin kuljetusala joka sekin oli heikosti kannatavaa vielä jokusia vuosia sitten.

        Kuten eräs vanha kauppias sanoi aikanaan - kun markalla ostan ja kahdella myyn niin se on rosentin voitto. No se tietenkin on karrikoitua, mutta edelleenkin on totta että kauppa se on joka kannattaa.

        Mutta mitä tulee tuohon rakennusalaan, niin setäni firma rakensi aikanaan lähinnä asuntotuotantoa ja jonkin verran yhteiskunnallista rakentamista. Ja se on ala missä on aina ollut kaikista eniten filunkia. Urakoitten saaminen varsinkin ennen muinoin oli lähinnä suhteista kiinni ja kaverit rakennuttaja puolella saivat aina "kiitoksensa". Silloin vanhaan hyvään aikaan rakennusfirmoilla oli omat ilma- putki- ja sähkömiehensäkin ja kaikki pelasi ja rakentaminen oli laadukasta. Nyt varsinkin koko 2000-luvun kaikki on aliurakoitu ties millekkin leipurille ja laatu on sen mukaista.
        Mutta jos siis firmasi on erikoistunut korjaamaan näiden nyky firmojen jälkiä, niin sitten nostan hattua.

        Mutta tuohon alkuperäiseen asiaan, niin se voi olla vaikea niellä totuus siitä, että kauppa saa koko ketjusta ylivoimaisesti eniten ja sen voittokin on ylivoimaisesti eniten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole aloittaja, mutta edellisen kirjoittaja kyllä.
        Nuorena olin setäni firmassa timpurina 6 vuotta, opiskelin siinä työn ohella logistiikka insinööriksi, jonka alan töitä tei 12 vuotta. Sukupolvenvaidoksen jälkeen olin ensimmäiset 6 vuotta sivutoiminen, ja sen jälkeen päätoiminen karjatilallinen eläkkeelle jääntiin asti jolloinka poika tuli isännäksi. Hän teki sitten oman ratkaisun ja lopetti lihakarjan kasvatuksen huonon kannattavuuden vuoksi ja on nyt sivutoiminen viljelijä.
        Enkä yhtään syytä häntä - vaan olen sitä mieltä että hän teki oikean ratkaisun, koska toinen vaihtoehto olisi vaatinut laajennusta ja isoa velkataakkaa ilman takeita kannattavuudesta senkään jälkeen.

        Minun aikana elukoita oli lopussa kasvussa keskimäärin 300 päätä ja peltoa viljelyksessä vajaa 300ha. Joten voisin väittää että tiedän kohtuullisen paljon logistiikasta ja sen kustannuksista myöskin kaupalle, sekä karjatilan tulorakenteesta ja kustannuksista.

        Mutta ihan kärkeen voin kertoa että tällä alalla ei ole juuri mitään yhteistä esimerkiksi rakennusalan ostamisen, myynnin eikä hinnoittelun kanssa. Tässä pätevät toiset lainalaisuudet koska todellista kilpailua ei ole.
        Tärkeintä tässä ymmärtää varsinkin kaupan kustannusten suhteen se, että ruokakaupassa on kymmeniä tuhansia eri tuotteita myynnissä, eli kustannus jakautuu niille kaikille tuotteille ei siis pelkästään lihatuotteille, jolloinka yksittäisen tuotteen hinnassa kaupan kustannus on olematon.
        Ja se vaan on aina yhtä uskomatonta, että tavallinen kansa ei ymmärrä että tässä meidän pienessä Suomessa lähes kaikki ruokakauppa on jakautunut kahdelle keskusliikkeelle jotka sanelevat hinnat täysin. Jos ei heidän haluamaansa hintaan myydä, niin sitten he eivät ota tuotteita myyntiin, eikä siitä pahemmin neuvotella. Lisäksi kaikkien pitäisi myös muistaa/tietää, että tuet tulivat Suomeen ey:n myötä alentamaan ruuan hintaa eikä se ole siitä mihinkään muuttunut. Edelleenkään alkutuottaja ei pysty tuottamaan alkutuotteita kannattavasti ilman tukia. Esimerkiksi vielä nykyäänkin maidon tuottajahinta on huomattavasti alempi mitä se oli ennen ey aikaa.

        Toiseksi tuo logistikkakeskusten kustannus on aika lailla tuolla edellä mainittua ja se sisältää kaiken trukkikuskista siivoojaan - ne kulut eivät todellakaan tule päälle.
        Myöskin se teurastamon/jalostajan kaikki kulut ja voitto on siinä keskusliikkeestä saatavassa hinnassa. Siinä ei missään tule mitään ylimääräisiä työntekijä tai vastaavia kuluja.

        Että oikeastaan kaikki muut ketjun jäsenet ovat saaneet vuosien varrella hilattua kannattavuuttaa, ja viime vuosina myöskin kuljetusala joka sekin oli heikosti kannatavaa vielä jokusia vuosia sitten.

        Kuten eräs vanha kauppias sanoi aikanaan - kun markalla ostan ja kahdella myyn niin se on rosentin voitto. No se tietenkin on karrikoitua, mutta edelleenkin on totta että kauppa se on joka kannattaa.

        Mutta mitä tulee tuohon rakennusalaan, niin setäni firma rakensi aikanaan lähinnä asuntotuotantoa ja jonkin verran yhteiskunnallista rakentamista. Ja se on ala missä on aina ollut kaikista eniten filunkia. Urakoitten saaminen varsinkin ennen muinoin oli lähinnä suhteista kiinni ja kaverit rakennuttaja puolella saivat aina "kiitoksensa". Silloin vanhaan hyvään aikaan rakennusfirmoilla oli omat ilma- putki- ja sähkömiehensäkin ja kaikki pelasi ja rakentaminen oli laadukasta. Nyt varsinkin koko 2000-luvun kaikki on aliurakoitu ties millekkin leipurille ja laatu on sen mukaista.
        Mutta jos siis firmasi on erikoistunut korjaamaan näiden nyky firmojen jälkiä, niin sitten nostan hattua.

        Mutta tuohon alkuperäiseen asiaan, niin se voi olla vaikea niellä totuus siitä, että kauppa saa koko ketjusta ylivoimaisesti eniten ja sen voittokin on ylivoimaisesti eniten.

        Kyllä myös elintarvikealalla on arvoketju ja arvoketjussa ei kukaan tee ilmaista työtä.
        Kuten yllä kirjoitin jopa roskien kerääminen aiheuttaa kustannuksia jotka on laskettava tuotteen hintaan.
        Kyseenalaistat minun kykyni ymmärtää arvoketjua ja korostat kuinka sinä tiedät kaiken, kirjoituksistasi perusteella et todellakaan tajua kaikea.

        Itse olen maatilan poika ja veljeni jatkoi maatilan pyörittämistä joten tiedän myös sen kuvion.

        Nyt keskustelussa oli se että miten elintarvikkeeseen kertyy hintaa ja joidenkin mielestä elintarvikehinta muodostuu vain raaka-ainehinnasta jalostuksesta ja kuljetuksesta.
        Minä taasen väitin että elintarvikkeen hintaan vaikuttaa ihan kaikki tapahtumat koko arvoketjun matkalla tapahtuneet asiat.

        Se ettäalkutuottaja saa vain tietyn hinnan eikä voi kilpailuttaa tuotettaan ja saa tästä syystä tukea ei vaikuta sinäänsä arvoketjun muihin kuluihin, se vaikuttaa vain raaka-ainekuluun.
        Siis ei se maataloustuki tai hintasäännöstely vaikuta mitenkään sen lastauslaiturin siivouksen kuluun.

        Vielä tiedoksi että arvoketjuun otetaan huomioon myymälän rakennuskulut, ja huoltokulut sekä lämmitys ja sähkökulut kuin myös tuottotavoite lainanmaksuineen päivineen sekä tietenkin verot.
        Arvoketju kertoo sen mitä tuotteesta tulee saada että kaikki kulut saadaan maksettua.

        Voin myös mainita että kyllä rakennusalallakin tarvitsee ymmärtää ja laskea se arvoketju tai muuten vastassa on konkurssi.
        Itse pyöritin firmaa yli 30 vuotta ja lopetin toiminnan kun laskelmien perusteella se ei kannattanut pelkällä työntekijävoimalla.
        Niin en tehnyt konkurssia vaan ajoin vain toiminnan alas, firma on edelleen mulla pöytälaatikossa.
        Joten älä viitsi alkaa jeesustelemaan minulle siitä ettei rakennusalalla tarvitse laskea ja suunnitella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä myös elintarvikealalla on arvoketju ja arvoketjussa ei kukaan tee ilmaista työtä.
        Kuten yllä kirjoitin jopa roskien kerääminen aiheuttaa kustannuksia jotka on laskettava tuotteen hintaan.
        Kyseenalaistat minun kykyni ymmärtää arvoketjua ja korostat kuinka sinä tiedät kaiken, kirjoituksistasi perusteella et todellakaan tajua kaikea.

        Itse olen maatilan poika ja veljeni jatkoi maatilan pyörittämistä joten tiedän myös sen kuvion.

        Nyt keskustelussa oli se että miten elintarvikkeeseen kertyy hintaa ja joidenkin mielestä elintarvikehinta muodostuu vain raaka-ainehinnasta jalostuksesta ja kuljetuksesta.
        Minä taasen väitin että elintarvikkeen hintaan vaikuttaa ihan kaikki tapahtumat koko arvoketjun matkalla tapahtuneet asiat.

        Se ettäalkutuottaja saa vain tietyn hinnan eikä voi kilpailuttaa tuotettaan ja saa tästä syystä tukea ei vaikuta sinäänsä arvoketjun muihin kuluihin, se vaikuttaa vain raaka-ainekuluun.
        Siis ei se maataloustuki tai hintasäännöstely vaikuta mitenkään sen lastauslaiturin siivouksen kuluun.

        Vielä tiedoksi että arvoketjuun otetaan huomioon myymälän rakennuskulut, ja huoltokulut sekä lämmitys ja sähkökulut kuin myös tuottotavoite lainanmaksuineen päivineen sekä tietenkin verot.
        Arvoketju kertoo sen mitä tuotteesta tulee saada että kaikki kulut saadaan maksettua.

        Voin myös mainita että kyllä rakennusalallakin tarvitsee ymmärtää ja laskea se arvoketju tai muuten vastassa on konkurssi.
        Itse pyöritin firmaa yli 30 vuotta ja lopetin toiminnan kun laskelmien perusteella se ei kannattanut pelkällä työntekijävoimalla.
        Niin en tehnyt konkurssia vaan ajoin vain toiminnan alas, firma on edelleen mulla pöytälaatikossa.
        Joten älä viitsi alkaa jeesustelemaan minulle siitä ettei rakennusalalla tarvitse laskea ja suunnitella.

        Tuossa edellisessä ei mainita missän että rakennusalalla ei tarvitse laskea ja suunnitella. Tuo missä niin mainitaan ei liity minun kirjoitukseeni. Tässäkin ketjussa taitaa olla aika monta kirjoittajaa. Minun kirjoituksia on kaksi.

        Mutta koska rakennusalan toimijat tietenkin ovat elintarvikealan hinnan muodostuksen erityisasiantuntijoita, niin avaapas nyt yksityiskohtaisesti nämä muut kulut ja varsinkin se kuka mitkäkin kulut yksittäisessä tuotteessa maksaa. Ja perustele tarkasti miksi esimerkiksi jalostajan kaikki kulut + kate eivät sinun mielestäsi tule maksettua jalosteesta keskusliikkeestä saadulla hinnalla ja kuka sitten maksaa erotuksen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kylläpä tuli soopaa.
        Jos on pyörittänyt rakennusalan erikoisyritystä yli 30v ja siinä sivussa myyynyt tuotteita n. 9 miljoonan euron edestä ja työllistänyt keskimäärin 5 työntekijää vuodessa niin enhän minä ymmärrä mitään ostamisesta ja myymisestä ja hinnoittelusta.

        Voisitko kertoa kuinka vankka kokemus sulla on ostamisesta ja myymisestä sekä hinnoittelusta?

        Sen tiedän että työntekijä ei edes pieraise ilmaiseksi joten turha kuvitella että tavarat siirtyvät lastauslaiturilta hyllyyn ilmaiseksi, kaikki maksaa jopa roskine siivoaminen lattialta.

        Niin ja myyjään ammattikoulua ei voi verrata ammatilliseen koulutukseen, se kun ei kestä kuin 1 lukuvuoden kun ammattikoulu kestää 3 vuotta.
        No kuten kerroin kävin kyseisen koulutuksen vain sivistääkseni itseä ja sain siitä irti enemmän kun tiesin jo lähes kaiken kyseisestä alasta mutta syvensin tietämystäni.

        Mitä koulutuksia sinä olet käynyt syventääksesi ammattitaitoa?
        Joo joo tiedät kaiken ja olet kaikkitietävä eikä kukaan muu tiedä yhtä paljon kuin sinä, vai miten on?

        Yksinkertaisella laskutoimituksella laskee että yrityksesi on tehnyt keskimäärin 300000€ liikevaihtoa vuodessa, elikäs 50000€ per mies(sinähän olet se kuudes mies).

        Keskimäärin suomessa rakennusalalla työntekijää kohti liikevaihto oli esimerkiksi vuonna 2023 noin 139000€ vuodessa. Yrityksesi liikevaihto on ollut keskimäärin noin 64% pienempi kuin alalla keskimäärin.

        Joten osaamisesi/tietämyksesi ei nyt kovin kummoiselta näytä, kun et pääse kuin vaivoin kolmasosan yli keskimääräisestä miestä kohden olevasta liikevaihdosta rakennusalalla.
        Mutta tietämyksesi tasohan kyllä näkyykin kirjoituksistasi, että pysy vaan valitsemallasi tiellä, äläkä puhu asioista joista et mitään ymmärrä. Mutta tsemppiä katkeruuteesi maailmaa kohtaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yksinkertaisella laskutoimituksella laskee että yrityksesi on tehnyt keskimäärin 300000€ liikevaihtoa vuodessa, elikäs 50000€ per mies(sinähän olet se kuudes mies).

        Keskimäärin suomessa rakennusalalla työntekijää kohti liikevaihto oli esimerkiksi vuonna 2023 noin 139000€ vuodessa. Yrityksesi liikevaihto on ollut keskimäärin noin 64% pienempi kuin alalla keskimäärin.

        Joten osaamisesi/tietämyksesi ei nyt kovin kummoiselta näytä, kun et pääse kuin vaivoin kolmasosan yli keskimääräisestä miestä kohden olevasta liikevaihdosta rakennusalalla.
        Mutta tietämyksesi tasohan kyllä näkyykin kirjoituksistasi, että pysy vaan valitsemallasi tiellä, äläkä puhu asioista joista et mitään ymmärrä. Mutta tsemppiä katkeruuteesi maailmaa kohtaan.

        Juu kommenttisi kertookin jo sen ettet ymmärrä laskemisesta mitään.
        Jos yritykseni on myynyt MATERIAALIA 9 miljoonan edesta tekee se n. 300 000€ materiaalimyyntiä vuodessa.
        Kaiken tämän lisäksi tulee työnmyynti eli se varsinainen urakointi.

        Kun ketjussa puhuttiin ostamisesta ja myymisestä niin en sotkenut mukaan urakoinnin myyntiä vaan pelkästään tuotteiden ja koneiden yms. myyntiä.

        Jotta tajuaisi mitään yrityksen pyörittämisetä ja kustannuslaskelmista tulee osata lukea ja ymmärtää lukemansa.
        Eli suosittelen että palaat takaisin koulunpenkille opettelemaan kyseisiä taitoja.

        Toisekseen vihjailit että rakennusalalla vain laskutetaan kuten ennenkin eikä paljoa laskesksella.
        No jos katsoo kaupan alaa niin kummasti tuotteiden hinnat nousevat jos kysyntä lisääntyy ja kun joku tuote ei mnene kaupaksi niin hinta laskee.
        Heittävätkö hekin hinnat hatusta vai reagoivatko markkinoihin?

        Oman yritykseni palvelut ovat olleet aina muita kalliimpia mutta se että kuinka paljon kalliimpia voi olla vaati jo suunnittelua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu kommenttisi kertookin jo sen ettet ymmärrä laskemisesta mitään.
        Jos yritykseni on myynyt MATERIAALIA 9 miljoonan edesta tekee se n. 300 000€ materiaalimyyntiä vuodessa.
        Kaiken tämän lisäksi tulee työnmyynti eli se varsinainen urakointi.

        Kun ketjussa puhuttiin ostamisesta ja myymisestä niin en sotkenut mukaan urakoinnin myyntiä vaan pelkästään tuotteiden ja koneiden yms. myyntiä.

        Jotta tajuaisi mitään yrityksen pyörittämisetä ja kustannuslaskelmista tulee osata lukea ja ymmärtää lukemansa.
        Eli suosittelen että palaat takaisin koulunpenkille opettelemaan kyseisiä taitoja.

        Toisekseen vihjailit että rakennusalalla vain laskutetaan kuten ennenkin eikä paljoa laskesksella.
        No jos katsoo kaupan alaa niin kummasti tuotteiden hinnat nousevat jos kysyntä lisääntyy ja kun joku tuote ei mnene kaupaksi niin hinta laskee.
        Heittävätkö hekin hinnat hatusta vai reagoivatko markkinoihin?

        Oman yritykseni palvelut ovat olleet aina muita kalliimpia mutta se että kuinka paljon kalliimpia voi olla vaati jo suunnittelua.

        No minkälaisella katteella olet materiaalia myynyt noitten 30v aikana? Minkälainen on tuo työn myynti ollut?
        Mitäs sinä nyt sitten tajuat yrityksen pyörittämisestä ja kustannuslaskennasta ja miten se liittyy lihantuotantoon?
        Mikset vastannut tuolla aiemmin jonkun kirjoittamaan kysymykseen, että avaisit lihatuotannon koko ketjun kustannukset ja selvittäisit mitä ne lisäkustannukset ovat ja mistä tulevat mitä siellä väitätä olevan.
        Minä en ole vihjaillut mitään laskutuksesta. Mutta rakennusalalla on yleistä että hinnat määräytyvät toisten tarjouksien mukaan. Rakennusalalla yleisesti otetaan pari kolme parasta tarjousta tarjonneet yritykset lopulliseen kilpailuun, jossa hintaa vedätetään loppuun asti. Eli ei siinä paljoa laskennat auta kuten varmasti itsekin pystyt päättelemään tuhansista rakennusyrtysten konkursseista viime vuosina.
        Niin kaupanalalla aina ollut ja on niin sanottuja sisäänveto tuotteita, joista yksi on aina ollut esimerkiksi tuo jauheliha ja yleensä lihatuotteet, joka juuri on tässä keskiössä. Ja osut ongelman ytimeen kun vihdoin huomaat että kyse on kohtaanto ongelmasta, eli siitä että lihantuotanto on pienentynyt ratkaisevasti kun tuottajahinnat ovat olleet alhaalla ja nyt kun kulutus on noussut, niin tietenkin kauppa niukuudessa on nostanut hintoja huomattavasti, mutta ei ole sen antanut valua jalostajille ja siitä alkutuotantoon riitävän aikaisin. Eli nyt ilmeisesti alat ymmärtämään paremmin hinnanmuodostusta ja rahanjakoa ketjussa.

        Eikä myöskään ole ihme kun osaat kertomasi perusteella laskeakin, että olet älynnyt lopettaa firmasi kun ilmeisesti olet huomannut että hinta ratkaisee rakennuksillakin ketkä otetaan urakoitsijoiksi eikä laatu - laatu ajattelu rakennusalalla loppui jo 2000-luvun alussa., ettei siihen tosiaan suunnittelukaan auta.


    • Anonyymi

      Siihen logistiikkaan voi laskea myös pakkaamiskulut ja materiaalin ja esillelaiton kaupassa. Halvan tuotteen kohdalla merkittävä kulu

      • Anonyymi

        Se kaikki sisältyy siihen. Vai luuletko tosiaan että elintarvikefirmoissa ja kaupoissa hiippailee ulkopuolista porukkaa joka lähettelee laskuja tuollaisesta, tai vielä pahempaa että luuletko tosiaan että kauppa makselisi tuollaisia laskuja huuhaasta!!!??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suureksi onneksesi on myönnettävä

      Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️
      Ikävä
      92
      2007
    2. Perusmuotoiset TV-lähetykset loppu

      Nyt sanoo useiden HD-muotoistenkin kanavien kohdalla äly-TV, ettei kanava ole käytössä, haluatko poistaa sen? Kanavia
      Apua aloittelijalle
      167
      1480
    3. YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua

      Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä
      Äänekoski
      74
      1269
    4. No ei sun asunto eikä mikään

      muukaan sussa ole erikoista. 🤣 köyhä 🤣
      Ikävä
      71
      1107
    5. Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa

      Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.
      Maailman menoa
      225
      1082
    6. Hyvin. Ikävää nainen,

      Että vainoat ja stalkkaat miestäni.onko tarkoituksesi ehkä saada meidät eroamaan?no,siinä et tule onnistumaan
      Ikävä
      87
      1044
    7. Martina lähdössä Ibizalle

      Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      974
    8. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      237
      928
    9. Katsoin mies itseäni rehellisesti peiliin

      Ja pakko on myöntää, että rupsahtanut olen 😆. Niin se ikä saavuttaa meidät kaikki.
      Ikävä
      51
      906
    10. Uskomaton tekninen vaaliliitto poimii rusinoita pullasta

      Korni näytösesitelmä menossa kaupunginvaltuustossa. Juhlia ei ole kokouksista tiedossa muilla, kuin monipuolue paikalli
      Pyhäjärvi
      88
      881
    Aihe