Vanha k-kauppia Sami Sivonen nyt pahasti yrittää johtaa harhaan kustannusten muodostumisesta tossa pommihenkan videolla https://youtu.be/T3uXuS9aHG8
Todellisuudessahan teuraitten kuljetus tilalta teurastamolle ei maksa kiloa kohden kuin korkeintaan 20s/kg. Jonka jälkeen sitten teurastamo saa rahaa muustakin kuin pelkästään jauhelihasta. Tulot koostuu jauhelihasta, arvolihoista ja jonkin verran taljasta, eikä jätteetkään hukkaan mene, vaan ne myydään koirien, kissojen ja minkkien rehuiksi luita myöten, ja lopuista jätteistä tehdään lihaluujauhoa, elikä jätteistä ei kustannuksia teurastamolle loppu viimeksi tule. Lisäksi yleensä teurastamot ovat niin sanottuja "lihataloja" jotka itse jalostaa lihat lopputuotteiksi.
Sitten kun jalosteet viedään logistiikka keskuksiin, niin yksittäisten jalosteiden kilohintaan tulee taas korkeintaan se 20s/kg. Ja sama taas kun jalosteet kuljetetaan kauppoihin, niin niiden kuljetus hinnat kiloa kohden ovat taas korkeintaan se 20s/kg. Eli koko ketjun rahtikulut tilalta kauppaan ei maksa lähelläkään euroa vaikka kauppias Sivonen väittää että se maksaa ainakin 4€/kg.
Ajatellaan vaikka keittokinkku 300g paketti. Se maksaa reilu 13€/kg. Se sisältää lihaa noin 83%. Eli lihantuottaja saa siitä poisto lehmästä(jota suurin osa lihan raaka-aineista on) keskimäärin 3.02€/kg 24.5.2025 päivittyneen hinnaston mukaan(aiemmin hinnat olleet vähemmän)ja siitä tulee yleensä vielä vähennyksiä sentti tolkulla aina jostain syystä joka sitten yleensä pudottaa kilohinnan vielä alemmalle portaallekin.(itse olen huomannut että mitä enemmän teuraita menee, niin sitä enemmän vähennyksiä tulee vaikka mitään vikaa teuraissa ei ole - sen vuoksi pistänkin teuraita yleensä yksi kerrallaan)
Mutta jos ajatellaan että hinta kuitenkin on tuo edellä mainittu, niin alkutuottajan osuus tuosta keittokinkusta on noin2,5€/kg ja kuljetuslogistiikan osuus 80s/kg. Siitä tulee yhteensä 3,3€/kg. Eli lopputuotteen 13€/kg hinnasta jää rahtien ja tuottajan saaman hinnan jälkeen 9,7€/kg teurastamolle/jalostajalle ja kaupalle. Eli kuten on julkisuudessa kerrottu että teurastamo/jalostaja saa suunnilleen saman verran kuin tuottaja - eli tuottajan kanssa sitten yhteensä 5€/kg + kuljetuksen 80s/kg, niin kaupan ja sen logistiikka keskuksen osuudeksi tulee siten 8€/kg (kaupan logistiikka keskusten kustannus kaupalle on keskimäärin 11,9%) joka siten alvin jälken on noin 7,02€/kg. Lisäksi tuottajan ja kuljetuksen alv on 25.5% ja muissa portaissa se on 14% kuten siis kaupassakin. Kaikista eniten olen aina ihmetellyt sitä, että miksi tuottajan alv on 25.5% ja sen jälkeen alvi tippuu muilla sinne 14%(kuljetus myös alv 25.5%). Ketjussa muitten hyöty siis jo siitäkin 11,5% enemmän.
Mutta jos siis kokonaisuutena ajatellaan tätä koko ketjua, niin kauppa saa alvittomana hintana yli puolet lihan kilohinnasta, vaikka ainoastaan tarjoaa hyllypaikan kyseiselle tuotteelle. (monestihan isommat kaupat eivät itse edes hyllytä tuotteita, vaan esimerkiksi leipomoiden tuotteen hyllyttää leipomon logistiikka, samoin kuten monen muunkin toimittajan logistiikka, koska nykyäänhän kaupoilla ei ole enää juuri yhtään varastotiloja, ja yleensä kylmätiloja vielä vähemmän, vaan kaikki myytävä on hyllyssä) Tämä siis koskee kaikkia ainakin isompiin kauppaan toimittavia tahoja.
Ja niille jotka alkavat nyt saivartelemaan jauhelihan hinnan perusteella, niin jauhelihan myynti on vain noin 15% kaikesta lihan myynnistä suomessa. Ja toisille jotka saivartelevat lihan tulevan lihakarjasta, niin suomessa teuraista noin 15% on lihakarja teuraita. Eli suomessa myytävästä lihasta noin 85% on maitotilojen "sivutuotetta". Monissa muissa maissa pistetään maitotilojen sonnivasikat ja uudistukseen kelpaamattomat lehmävasikat tappaen heti syntymän jälkeen. Esimerkiksi englannissa käytännössä kaikki liha mitä myydään on lihakarjan lihaa.
Mutta lisäksi tuo Sivonen kertoo että ulkomailta tuotu liha on paljon halvenpaa tuotanto kustannuksien vuoksi - miten se selittää mitään, kun tuottajahinta tuolla Puolassakin on tällä hetkellä noin 1,2€/kg korkeampi - eli alkutuotannon tuotanto kustannuksilla ei voi olla kaupan hinnan kanssa mitään tekemistä. Ainoa syy miksi se on halvenpaa on se, että siellä jalostuksen kulut ovat pienemmät ja suurin syy on se, että sieltä ostamalla saadaan suomessa pidettyä kaupan ostohinnat paljon alempina. Eli sama asia mitä metsäteollisuus teki aiemmin, eli siis osti ulkomailta esim. kuituakin yli kaksin kertaisella hinnalla, että sai suomessa pidettyä kuidun hinnat alhalla suomessa.
Mutta kokonaisuutena kaikkein eniten ihmettelen sitä, että lähes kaikkialla muualla euroopassa ja maailmalla yleensäkin ihmiset arvostavat oman maan ruuan tuotantoa, ja ovat siitä valmiit maksamaan, mutta Suomessa sitä ei tunnu arvostavan muut kuin maataloutta lähellä olevat. Onko sitten syy Suomen nopea kehitys agraarista yhteiskunnasta tällaikseksi mitä se nyt on, vai mikä sen ken tietäisi.
Mutta pistäkää joku tästä pommihenkallekin linkkiä.
Mistä hinta koostuu
22
268
Vastaukset
- Anonyymi
Hyvää selvitystä , kiitos!
- Anonyymi
Miettikää nyt nyt vähän enemmän.
Entinen k-kauppias Sivonen ei ilmeisesti joko tiedä tai ymmärrä tuotantoketjun hinnoittelua.
Suomessa on kolme firmaa eli hk, atria ja snelman jotka hallitsee teurastusta ja lihanjalostusta lähes monopolissa. Ja nämä kyseiset firmat omistavat joko suoraan tai välillisesti lähes kaikki suomessa lihaajalostavat firmat, joten kaikki mennee loppu viimes heille. Nämä kolme firmaa pystyvät määrittelemään jalosteiden hinnat suomessa. Mutta kauppa kuitenkin tuo kalliilla ulkomailta näiden alojen tuotteita ulkomailta tappiollakin, että saa pidettyä hinnat aisoissa suomessa. Snelman jo vuosia sitten sanoi että voisi maksaa tuottajille enemmän, mutta kun ei muutkaan maksa.
Lidlhän on myöskin sanonut että menee suomen markkinan mukaan.
Mutta eniten tuossa ihmetytti, että lihaksi myydyn eläimen myyjä jotuu maksamaan 25.5% alvia. Miksi teuraseläin sitten luokitellaan ruuan arvonlisäveroon vasta teurastamosta lähtien? Jos tuo asia menisi oikein, niin sittenhän myyjien tulot nousisi heti sen 11,5%. Ihmetytti vähän myöskin se, että muualla euroopassa tuottajat saavat jopa 7€ kilolta. Ollaanko me jossain siperiassa, vai miksei tuotteesta makseta.
Kuten tossa alotuksessa oli, niin pistäkää nyt viestiä tolle Sivoselle ja tolle "pommihenkkalle" että puhuu vielä paremmankerran.- Anonyymi
Tuo alv prosentti on merkityksetön kun myynti tapahtuu yritykseltä yritykselle.
- Anonyymi
Kerrankin asia kirjoitus tällä palstalla.
- Anonyymi
Juuri noin se menee, mutta lihakilon todellinen kuljetus kustannus aika lailla yläkantissa. Meillä teurastamolle matkaa vajaa 300km ja kiloa kohti rahti maksaa noin 11c/kg. Eli on aika kaukana sivosen eurosta. Ilmeisesti sivonen luulee että teuraat rahdataan yksi kerrallaan teurastamoon.
- Anonyymi
Olin 15 v.sitten Atrialla kokouksessa. Johto kertoi et teurasautojen kustannukset pystytään rahoittamaan eläinten sisäelimillä. Hyvää bisnestä.
- Anonyymi
Ruhosta maksetaan sama hinta joka kilolle. Mielestäni täytyisi maksaa myös maksasta, munuaisista . Ja punnituslaitteet kuntoon ettei ne osoita monta kiloa pienempää kilomäärää.
- Anonyymi
Yleiskorotus nostaa palkkoja
Mistä tuottaja saisi edes 5 centtiä kilohintaa lisää. Totuus on selkeä , ei voi nostaa kilohintaa enempää koska kustannukset ovat nousseet. Sorry vasn ja lämpimät puheet. - Anonyymi
Viimeistään nyt olisi otettava Järki käteen ja miettiä miten kauan tuottaja vielä venyy. Joko tilallisen laskujen maksu viivästyy tai velat siirtyy eteenpäin. Mutta maybe , meidän ei tarvitse tehdä mitään kun tuottajat ovat elintapa tuottajia. Maybe, maybe.
- Anonyymi
Kauppiailta tai kaupalta ei kenenkään kannata kysyä kustannusten oikeudenmukaisesta jakautumisesta. He eivät tiedä eivätkä välitä muuta kuin omasta osastaan. Jos he siitä välittäisivät, niin he tarjoaisivat hyllypaikat proviisiolla tuotteita myyville tahoille. Itse kun oli eräässä leipomossa töissä 2000-luvun alussa, niin leipomo joutui maksamaan niin sanottua kynnysrahaa kaupalle hyllypaikasta ja leipomo huolehti kaupassa kaiken hyllytyksestä lähtien omasta pussistaan ja kauppa maksoi leipomolle ainoastaan myydyistä tuotteista. Jos myymättömiä tuotteita jäi niin se oli leipomon tappio eikä kaupan.
- Anonyymi
Monestikko olette kuulleet että ruokakauppa menee konkurssiin? Entä monestikko olette kuulleet että eläintila menee konkurssiin tai joutuu lopettamaan kannattamattomana jos pystyy lopettamaan? Siitä pitäisi jo pystyä jotain päättelemään.
- Anonyymi
Tätähän ei tavallinen kansa halua ymmärtää kun kaikki media toitottaa kauppiaan sanaa kuin uskontoa, että vaikka se tuottaja saa lihasta vaikkapa sen 3,5€ kilo, niin sen tuottaminen maksaa 4€ kilo.
Sitten kysytään että miten se tuottaja voi vielä toimia jos tappiota tulee toi 0,5€ kilolta ja tuleehan ne tuet että toi on paska puhetta.
Mutta kun se ei ole!!! Pienemmät tuottajat on pärjännyt viime vuodet ainoastaan myymällä omaisuuttaan ja on lopettanut jos on voinut. Isommat taas on niin isoja että pankkien on pakko rahoittaa että tilat pysyy pystyssä tai pankki kaatuu mukana. Pieni osa sitten on muutakin yritystoimintaa harjottavien omistuksessa jotka rahoittaa toimintaansa muista tuloista.
- Anonyymi
Jalostus on arvokasta. Ei niinkään raaka-aine. Jo kullankaivajien aikaan kullan kaivajat saivat hädin tuskin kulunsa ja myyjät sitten rikastuivat. Puun hinta on ihan eri pystyssä, kuin tynnyrisaunana vaikka puu on samaa. Murskaamaton kallio ei ole juuri minkään arvoinen, mutta murskattuna sepeliksi hinta nousee ja jos sen asentaa salaojaremontin yhteydessä, niin hinta nousee taas. Auton alle jäänyt hirvi on lähinnä biojätettä, mutta kaupan paskatealtaassa hirvifilee maksaa sen yliajaman auton kilohinnan.
- Anonyymi
Eli pitäisi pyrkiä tuottamaan jotain lisäarvoa itse siihen omaan laadukkaaseen raaka-aineeseen ja nauttia tuloksista.
Tuo kulujen tahallinen vähättely ja väärin laskeminen on ensiaskel talousoireisiin.
- Anonyymi
En jakasnut lukea aloitusta kokonaan mutta esim. logistiikkaan kuuluu muutakin kuin se kuljetus.
Miettikää hyvät ihmiset että riittääkö se että tuote tuodaan rekalla lastauslaiturille?
Hakeeko ne ihmiset ne sieltä lastauslaiturilta?
Jos nyt ajatellaan sitä ketjua ihan sieltä tilalta, sehän alkaa sillä että se elukka siirretään siihen kuljetusautoon ja jo se maksaa jotakin.
Kun elukka tulee teurastamoon niin se ei ohjata suoraan siitä autosta teurastamon linjalle vaan se sijoitetaan väliaikaiseen eläintilaan jossa juotavaa ja puhtaat olot, eli sekin vaihe maksaa kuljetuksen lisäksi.
No kun se eläin teurastetaan niin se joudutaan paloittelun jälkeen sijoittamaan kylmävarastoon odottamaan jatkokuljetusta, ja tietenkin lastaamaan sitten siihen kylmäautoon.
Jalostamossa jälleen kerran, ei ne lihat siihen lastauslaiturille jää vaan jonkun on se siirrettävä kylmävarastoon ja sekin maksaa jälleen kerran.
Sama toistaa joka ikisen käsittelyn jälkeen.
tuo siirtely loppuu vasta sen jälkeen kun kuluttaja nostaa tuotteen ostoskärryyn.
En itse työskentele maatilalla enkä missään tuon ketjun vaiheessa mutta olen käynyt myyjän ammattitutkinnon jossa kyllä käytiin arvoketjut aika tarkalleen läpi.
Jokainen voi miettiä omalta kohdaltaa haluaako tehdä mittän noista työvaiheista ilmaiseksi, eli joka ikinen vaihe maksaa jotakin.- Anonyymi
Et tosiaan lukenut. Mutta et ilmeisesti ymmärrä logistiikan kustannuksista yhtään mitään.
Hyvä jumala että olet yksinkertainen. Meinaatko tosissasi että joku ulkopuolinen urakoitsija lastaa tilalla elukat autoon!? Siihen kuljetusfirman laskuun sisältyy lastaus, kuljetus, purkaminen. Se on kokonaisuudessaa 10 - 20s/kg.
Luulisi sinun ymmärtävän että teurastamon /jalostajan infra sisältyy sen saamaan hintaa. Se ei todellakaan ole mikään päälle tuleva kulu.
Kaupalla ei myöskään ole mitään lihatuotteita pelkästään kuljettavia työntekijöitä, vaan hyllytykstkin hoitaa lähinnä lihatalo.
Ilmeisesti et kauhean hyvin ollut opetuksessa mukana, tai ainakaan et ole ymmärtänyt asiasta mitään. Lisäksi myyjän koulutuksessa ei tuollaisista asioista edes pahemmin puhuta, eikä siellä ole siihen asiantuntemusta.
Lisäksi tuolla selvästi lukee että kaupan logistiikkakeskuksen kulut ovat kaupalle keskimäärin 11,9% se sisältää kaikki siitä aiheutuvat kulut sekä voiton.
Ottaako se noin koville ymmärtää!!!
- Anonyymi
Niin miksiköhän entinen kauppias.
- Anonyymi
Jos vastasit mulle (2025-05-30 09:00:29) niin tiedoksi, kävin myyjän ammatitutkinnon vain sivistääkseni itseäni.
En edes tehnyt näyttötyötä kun en tarvinnut papereita ja en ole ollut kauppias koskaan.
No tietenkin olen ollut rakennusalan yrittäjä yli 30 vuotta että onhan siinä joutunut myymään työstä materiaaleihin.
Nyt nautin eläkkeestä ja katson kun porukka kärvistelee. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos vastasit mulle (2025-05-30 09:00:29) niin tiedoksi, kävin myyjän ammatitutkinnon vain sivistääkseni itseäni.
En edes tehnyt näyttötyötä kun en tarvinnut papereita ja en ole ollut kauppias koskaan.
No tietenkin olen ollut rakennusalan yrittäjä yli 30 vuotta että onhan siinä joutunut myymään työstä materiaaleihin.
Nyt nautin eläkkeestä ja katson kun porukka kärvistelee.Myyjän ammattitutkinto ei ainakaan sivistä mitään. Se on tavallinen ammattikoulu jonne pääsee lähes jokainen peruskoulun käynyt. Tuohan vastaa sitä että sairaalan siivoojana väität pystyväsi tekemään neurokirurgin hommia.
Ja normaalilla rakennusalan yrittäjällä ei ole mitään tietoa edes rautakauppojen logistiikasta, saatika elintarvikekaupan/teollisuuden kustannuksista tai rahan jaosta.
Mikään "rakennusalan yrittäjä" ei ole meriitti mihinkään. Suurin osa tuon alan "yrittäjistä" tekee sutta ja sekundaa - enkä enää yhtään ihmettele kun kyseisen alan kaveri kuvittelee tietävänsä kaikesta muustakin kaiken. Jos vaan sinäkin keskittyisit omaan hommaasi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Myyjän ammattitutkinto ei ainakaan sivistä mitään. Se on tavallinen ammattikoulu jonne pääsee lähes jokainen peruskoulun käynyt. Tuohan vastaa sitä että sairaalan siivoojana väität pystyväsi tekemään neurokirurgin hommia.
Ja normaalilla rakennusalan yrittäjällä ei ole mitään tietoa edes rautakauppojen logistiikasta, saatika elintarvikekaupan/teollisuuden kustannuksista tai rahan jaosta.
Mikään "rakennusalan yrittäjä" ei ole meriitti mihinkään. Suurin osa tuon alan "yrittäjistä" tekee sutta ja sekundaa - enkä enää yhtään ihmettele kun kyseisen alan kaveri kuvittelee tietävänsä kaikesta muustakin kaiken. Jos vaan sinäkin keskittyisit omaan hommaasi.Kylläpä tuli soopaa.
Jos on pyörittänyt rakennusalan erikoisyritystä yli 30v ja siinä sivussa myyynyt tuotteita n. 9 miljoonan euron edestä ja työllistänyt keskimäärin 5 työntekijää vuodessa niin enhän minä ymmärrä mitään ostamisesta ja myymisestä ja hinnoittelusta.
Voisitko kertoa kuinka vankka kokemus sulla on ostamisesta ja myymisestä sekä hinnoittelusta?
Sen tiedän että työntekijä ei edes pieraise ilmaiseksi joten turha kuvitella että tavarat siirtyvät lastauslaiturilta hyllyyn ilmaiseksi, kaikki maksaa jopa roskine siivoaminen lattialta.
Niin ja myyjään ammattikoulua ei voi verrata ammatilliseen koulutukseen, se kun ei kestä kuin 1 lukuvuoden kun ammattikoulu kestää 3 vuotta.
No kuten kerroin kävin kyseisen koulutuksen vain sivistääkseni itseä ja sain siitä irti enemmän kun tiesin jo lähes kaiken kyseisestä alasta mutta syvensin tietämystäni.
Mitä koulutuksia sinä olet käynyt syventääksesi ammattitaitoa?
Joo joo tiedät kaiken ja olet kaikkitietävä eikä kukaan muu tiedä yhtä paljon kuin sinä, vai miten on? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kylläpä tuli soopaa.
Jos on pyörittänyt rakennusalan erikoisyritystä yli 30v ja siinä sivussa myyynyt tuotteita n. 9 miljoonan euron edestä ja työllistänyt keskimäärin 5 työntekijää vuodessa niin enhän minä ymmärrä mitään ostamisesta ja myymisestä ja hinnoittelusta.
Voisitko kertoa kuinka vankka kokemus sulla on ostamisesta ja myymisestä sekä hinnoittelusta?
Sen tiedän että työntekijä ei edes pieraise ilmaiseksi joten turha kuvitella että tavarat siirtyvät lastauslaiturilta hyllyyn ilmaiseksi, kaikki maksaa jopa roskine siivoaminen lattialta.
Niin ja myyjään ammattikoulua ei voi verrata ammatilliseen koulutukseen, se kun ei kestä kuin 1 lukuvuoden kun ammattikoulu kestää 3 vuotta.
No kuten kerroin kävin kyseisen koulutuksen vain sivistääkseni itseä ja sain siitä irti enemmän kun tiesin jo lähes kaiken kyseisestä alasta mutta syvensin tietämystäni.
Mitä koulutuksia sinä olet käynyt syventääksesi ammattitaitoa?
Joo joo tiedät kaiken ja olet kaikkitietävä eikä kukaan muu tiedä yhtä paljon kuin sinä, vai miten on?Ainakin tuo alku pitää paikkaansa. Hinnoittelusi ei ole perustunut mihinkään. Tuntiveloitus määritelty katsomalla muiden veloituksia/otettu mitä pääurakoitsija maksaa. Ei siellä laskinta ole käytetty. Todettu vain lopuksi, että onneksi joku muu on laskenut, tällähän pärjää.
- Anonyymi
Siihen logistiikkaan voi laskea myös pakkaamiskulut ja materiaalin ja esillelaiton kaupassa. Halvan tuotteen kohdalla merkittävä kulu
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1077793
Siekkilässä ajettu ihmisten yli- mitä tapahtui? Länsi-Savo ei ole uutisoinut asiata
Manneja, vaiko matuja?1136064- 835197
- 1394556
Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan113230- 623024
- 582948
Törkeää toimintaa
Todella törkeitä kaheleita niitä on Ylivieskassakin. https://www.ess.fi/uutissuomalainen/8570818102454- 612437
Hei........
Pelkkä sun näkeminen saa mut hymyilemään pitkin iltaa. Oot niin 🤩😘 Edellinen poistettiin.562066