Vanha k-kauppia Sami Sivonen nyt pahasti yrittää johtaa harhaan kustannusten muodostumisesta tossa pommihenkan videolla https://youtu.be/T3uXuS9aHG8
Todellisuudessahan teuraitten kuljetus tilalta teurastamolle ei maksa kiloa kohden kuin korkeintaan 20s/kg. Jonka jälkeen sitten teurastamo saa rahaa muustakin kuin pelkästään jauhelihasta. Tulot koostuu jauhelihasta, arvolihoista ja jonkin verran taljasta, eikä jätteetkään hukkaan mene, vaan ne myydään koirien, kissojen ja minkkien rehuiksi luita myöten, ja lopuista jätteistä tehdään lihaluujauhoa, elikä jätteistä ei kustannuksia teurastamolle loppu viimeksi tule. Lisäksi yleensä teurastamot ovat niin sanottuja "lihataloja" jotka itse jalostaa lihat lopputuotteiksi.
Sitten kun jalosteet viedään logistiikka keskuksiin, niin yksittäisten jalosteiden kilohintaan tulee taas korkeintaan se 20s/kg. Ja sama taas kun jalosteet kuljetetaan kauppoihin, niin niiden kuljetus hinnat kiloa kohden ovat taas korkeintaan se 20s/kg. Eli koko ketjun rahtikulut tilalta kauppaan ei maksa lähelläkään euroa vaikka kauppias Sivonen väittää että se maksaa ainakin 4€/kg.
Ajatellaan vaikka keittokinkku 300g paketti. Se maksaa reilu 13€/kg. Se sisältää lihaa noin 83%. Eli lihantuottaja saa siitä poisto lehmästä(jota suurin osa lihan raaka-aineista on) keskimäärin 3.02€/kg 24.5.2025 päivittyneen hinnaston mukaan(aiemmin hinnat olleet vähemmän)ja siitä tulee yleensä vielä vähennyksiä sentti tolkulla aina jostain syystä joka sitten yleensä pudottaa kilohinnan vielä alemmalle portaallekin.(itse olen huomannut että mitä enemmän teuraita menee, niin sitä enemmän vähennyksiä tulee vaikka mitään vikaa teuraissa ei ole - sen vuoksi pistänkin teuraita yleensä yksi kerrallaan)
Mutta jos ajatellaan että hinta kuitenkin on tuo edellä mainittu, niin alkutuottajan osuus tuosta keittokinkusta on noin2,5€/kg ja kuljetuslogistiikan osuus 80s/kg. Siitä tulee yhteensä 3,3€/kg. Eli lopputuotteen 13€/kg hinnasta jää rahtien ja tuottajan saaman hinnan jälkeen 9,7€/kg teurastamolle/jalostajalle ja kaupalle. Eli kuten on julkisuudessa kerrottu että teurastamo/jalostaja saa suunnilleen saman verran kuin tuottaja - eli tuottajan kanssa sitten yhteensä 5€/kg + kuljetuksen 80s/kg, niin kaupan ja sen logistiikka keskuksen osuudeksi tulee siten 8€/kg (kaupan logistiikka keskusten kustannus kaupalle on keskimäärin 11,9%) joka siten alvin jälken on noin 7,02€/kg. Lisäksi tuottajan ja kuljetuksen alv on 25.5% ja muissa portaissa se on 14% kuten siis kaupassakin. Kaikista eniten olen aina ihmetellyt sitä, että miksi tuottajan alv on 25.5% ja sen jälkeen alvi tippuu muilla sinne 14%(kuljetus myös alv 25.5%). Ketjussa muitten hyöty siis jo siitäkin 11,5% enemmän.
Mutta jos siis kokonaisuutena ajatellaan tätä koko ketjua, niin kauppa saa alvittomana hintana yli puolet lihan kilohinnasta, vaikka ainoastaan tarjoaa hyllypaikan kyseiselle tuotteelle. (monestihan isommat kaupat eivät itse edes hyllytä tuotteita, vaan esimerkiksi leipomoiden tuotteen hyllyttää leipomon logistiikka, samoin kuten monen muunkin toimittajan logistiikka, koska nykyäänhän kaupoilla ei ole enää juuri yhtään varastotiloja, ja yleensä kylmätiloja vielä vähemmän, vaan kaikki myytävä on hyllyssä) Tämä siis koskee kaikkia ainakin isompiin kauppaan toimittavia tahoja.
Ja niille jotka alkavat nyt saivartelemaan jauhelihan hinnan perusteella, niin jauhelihan myynti on vain noin 15% kaikesta lihan myynnistä suomessa. Ja toisille jotka saivartelevat lihan tulevan lihakarjasta, niin suomessa teuraista noin 15% on lihakarja teuraita. Eli suomessa myytävästä lihasta noin 85% on maitotilojen "sivutuotetta". Monissa muissa maissa pistetään maitotilojen sonnivasikat ja uudistukseen kelpaamattomat lehmävasikat tappaen heti syntymän jälkeen. Esimerkiksi englannissa käytännössä kaikki liha mitä myydään on lihakarjan lihaa.
Mutta lisäksi tuo Sivonen kertoo että ulkomailta tuotu liha on paljon halvenpaa tuotanto kustannuksien vuoksi - miten se selittää mitään, kun tuottajahinta tuolla Puolassakin on tällä hetkellä noin 1,2€/kg korkeampi - eli alkutuotannon tuotanto kustannuksilla ei voi olla kaupan hinnan kanssa mitään tekemistä. Ainoa syy miksi se on halvenpaa on se, että siellä jalostuksen kulut ovat pienemmät ja suurin syy on se, että sieltä ostamalla saadaan suomessa pidettyä kaupan ostohinnat paljon alempina. Eli sama asia mitä metsäteollisuus teki aiemmin, eli siis osti ulkomailta esim. kuituakin yli kaksin kertaisella hinnalla, että sai suomessa pidettyä kuidun hinnat alhalla suomessa.
Mutta kokonaisuutena kaikkein eniten ihmettelen sitä, että lähes kaikkialla muualla euroopassa ja maailmalla yleensäkin ihmiset arvostavat oman maan ruuan tuotantoa, ja ovat siitä valmiit maksamaan, mutta Suomessa sitä ei tunnu arvostavan muut kuin maataloutta lähellä olevat. Onko sitten syy Suomen nopea kehitys agraarista yhteiskunnasta tällaikseksi mitä se nyt on, vai mikä sen ken tietäisi.
Mutta pistäkää joku tästä pommihenkallekin linkkiä.
Mistä hinta koostuu
7
88
Vastaukset
- Anonyymi
Hyvää selvitystä , kiitos!
- Anonyymi
Miettikää nyt nyt vähän enemmän.
Entinen k-kauppias Sivonen ei ilmeisesti joko tiedä tai ymmärrä tuotantoketjun hinnoittelua.
Suomessa on kolme firmaa eli hk, atria ja snelman jotka hallitsee teurastusta ja lihanjalostusta lähes monopolissa. Ja nämä kyseiset firmat omistavat joko suoraan tai välillisesti lähes kaikki suomessa lihaajalostavat firmat, joten kaikki mennee loppu viimes heille. Nämä kolme firmaa pystyvät määrittelemään jalosteiden hinnat suomessa. Mutta kauppa kuitenkin tuo kalliilla ulkomailta näiden alojen tuotteita ulkomailta tappiollakin, että saa pidettyä hinnat aisoissa suomessa. Snelman jo vuosia sitten sanoi että voisi maksaa tuottajille enemmän, mutta kun ei muutkaan maksa.
Lidlhän on myöskin sanonut että menee suomen markkinan mukaan.
Mutta eniten tuossa ihmetytti, että lihaksi myydyn eläimen myyjä jotuu maksamaan 25.5% alvia. Miksi teuraseläin sitten luokitellaan ruuan arvonlisäveroon vasta teurastamosta lähtien? Jos tuo asia menisi oikein, niin sittenhän myyjien tulot nousisi heti sen 11,5%. Ihmetytti vähän myöskin se, että muualla euroopassa tuottajat saavat jopa 7€ kilolta. Ollaanko me jossain siperiassa, vai miksei tuotteesta makseta.
Kuten tossa alotuksessa oli, niin pistäkää nyt viestiä tolle Sivoselle ja tolle "pommihenkkalle" että puhuu vielä paremmankerran. - AnonyymiUUSI
Kerrankin asia kirjoitus tällä palstalla.
- AnonyymiUUSI
Juuri noin se menee, mutta lihakilon todellinen kuljetus kustannus aika lailla yläkantissa. Meillä teurastamolle matkaa vajaa 300km ja kiloa kohti rahti maksaa noin 11c/kg. Eli on aika kaukana sivosen eurosta. Ilmeisesti sivonen luulee että teuraat rahdataan yksi kerrallaan teurastamoon.
- AnonyymiUUSI
Olin 15 v.sitten Atrialla kokouksessa. Johto kertoi et teurasautojen kustannukset pystytään rahoittamaan eläinten sisäelimillä. Hyvää bisnestä.
- AnonyymiUUSI
Ruhosta maksetaan sama hinta joka kilolle. Mielestäni täytyisi maksaa myös maksasta, munuaisista . Ja punnituslaitteet kuntoon ettei ne osoita monta kiloa pienempää kilomäärää.
- AnonyymiUUSI
Yleiskorotus nostaa palkkoja
Mistä tuottaja saisi edes 5 centtiä kilohintaa lisää. Totuus on selkeä , ei voi nostaa kilohintaa enempää koska kustannukset ovat nousseet. Sorry vasn ja lämpimät puheet.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1195457
- 715178
- 924208
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.753650Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv603278- 432851
- 152317
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️572020- 421872
Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.381713