Kuinka saisin kauniin verenpisaran säilymään talven yli? Viime vuonna kävi niin, että kun otin verenpisaran syksyllä sisälle, se vähitellen kuoli. Olisiko verenpisara siis säilytettävä viileässä talven yli? Toivoisin ohjeita, sillä olisi mukava säilyttää koko kesän ruukussa kukkinut kaunis kukka.
Verenpisara hengissä talven yli?
20
32068
Vastaukset
- hattara
Verenpisara laitetaan kukinnanjälkeen viileään paikkaan esim. kellari ja sitten vähäiselle kastelulle, ei saa kuitenkaan lakastua. Keväällä sitten leikellään ja istutetaan uuteen multaan.
- titta.o
Leikataan syksyllä. Otetaan purkista pois ja ylimääräiset mullat samoin varovasti "karsitaan".
Siellä saattaa juuristossa on tuholainen, en muista nimeä, se on kuitenkin suurehko ja sen näkee. Jos se jää sinne talveksi, niin se jälkeen ei ole enää pisaraakaan, syö koko juuriston.
Peitellään hyvin ja annetaan olla talvi rauhassa.
Ohjelmassa ne laitettiin ulos niin, että juuristo oli kivijalkaa vasten ja sen jälkeen ne peiteltiin. Viimeiseksi muovilla.
Joka tapauksessa leikataan syksyllä.
Minäkin olen tehnyt niin ja vienyt kellariin ja peittänyt. Lämpötila ei saisi olla alle kahdeksan asteen. - vie sisälle
titta.o kirjoitti:
Leikataan syksyllä. Otetaan purkista pois ja ylimääräiset mullat samoin varovasti "karsitaan".
Siellä saattaa juuristossa on tuholainen, en muista nimeä, se on kuitenkin suurehko ja sen näkee. Jos se jää sinne talveksi, niin se jälkeen ei ole enää pisaraakaan, syö koko juuriston.
Peitellään hyvin ja annetaan olla talvi rauhassa.
Ohjelmassa ne laitettiin ulos niin, että juuristo oli kivijalkaa vasten ja sen jälkeen ne peiteltiin. Viimeiseksi muovilla.
Joka tapauksessa leikataan syksyllä.
Minäkin olen tehnyt niin ja vienyt kellariin ja peittänyt. Lämpötila ei saisi olla alle kahdeksan asteen.Verenpisara ei menesty talvea ulkona, joten ota vain sisälle ja vie viileään paikkaan.
- orv
Itse vein kellariin rukkuineen viime syksynä.Kastelin kerta pari kuukaudessa.Kävi niin että kukkivat siellä jouluna.Lämpö kellarissa oli 10-13 astetta.Keväällä olivat pitkään "nuutuneen näköisiä".
Nyt sain kuulla että olis pitänny "repiä" lehdet syksyllä pois.
Tätä aion kokeilla. - apisa
orv kirjoitti:
Itse vein kellariin rukkuineen viime syksynä.Kastelin kerta pari kuukaudessa.Kävi niin että kukkivat siellä jouluna.Lämpö kellarissa oli 10-13 astetta.Keväällä olivat pitkään "nuutuneen näköisiä".
Nyt sain kuulla että olis pitänny "repiä" lehdet syksyllä pois.
Tätä aion kokeilla.Itse paremmin kukkia tuntemattomana nostin kolmisen viikkoa takaperin kukan parvekkeelta keittiöön. Nyt siellä on jo aika isot kukkanuput.
Mietimpä miten kukka näkee ensikesää? Kaipa pitää kukinnan jälkeen viedä lepään kellariin?
- lota lota
Minulla on verenpisara ollut jo useamman vuoden ulkona pihalla,enkä ole sitä koskaan millään suojannut.Joka kevät kun lumet on sulannut laitan kaikki oksat yhteen kasaan ja kun ne ovat kuivia sytytän ne palamaan,jolloin tuli tappaa kaikki pöpöt ja tuhkasta tulee hyvää lannoitetta.joka kerta pensaani on aina vain isompi ja täynnä kukkia.
- v.pisara
Taitaa lota lot:alla olla jokin muu kuin verenpisara siellä ulkona kasvamassa ;ö
Paitsi jos asut jossain lämpöisessä maassa, etkä Suomessa. - Hihhhiiii
v.pisara kirjoitti:
Taitaa lota lot:alla olla jokin muu kuin verenpisara siellä ulkona kasvamassa ;ö
Paitsi jos asut jossain lämpöisessä maassa, etkä Suomessa.Joo, sil on särkynyt sydän vaikkei tiädä sitä:))
- taimet kaupasta
Kukaan jaksa muutaman euron kukkaa säilöä, jos ei ole ikkunallista kasvihuonetta tai talvipuutarhaa. Kellareissa ja vinteissä kun ei yleensä ole ikkunaa.
Itse ostan aina kesäkukat helmi-maaliskuussa puutarhaliikkeestä pikkutaimina. Nytkin ostin 6kpl verenpisaroita 5 eurolla. Ei kauhean kallista ja pääsee helpommalla. - amatööri
Jos verenpisara on jo ehtinyt kuolla, eikä ole enää kukkia tai lehtejä niin jos sitä säilyttää jonnekin talven yli kasvaako se takaisin kesällä taas - ja tarviiko sitä kastella talvella vaikka on kuollut/talvilepossa? ja kasvaako se jos annan tekovaloa ja vettä talven aikana?
- Viherpeukaloko?
Ostin edellisvuonna loppukesästä runkoverenpisaran joka oli puolikuntoinen. Ajattelin kokeilla tarhurin taitojani. Asun kerrostalossa ja nostin kukan parvekkeelle. Siinä oli jotain seittimäistä oksien välissä. Annoin useamman kerran sille fairystä ja vedestä tehtyä liuosta. Jonkin ajan kuluttua kukka virkistyi. Parhaimmillaan oli 120 kukkaa auki. ViimTalven tullen säilytin sitä sisätiloissa milloin missäkin nurkassa, kastelin niukasti. TViime marraskuun lopulla nostin kukan parvekkeelta koleaan eteiseen. Pakkasyö yllätti ja kukka pudotti lehtensä. Toin sen sisälle suihkuhuoneeseen, katkoin oksat lyhyeksi. Annoin substralia ja vettä. Nyt on tullut varsiin pieniä lehdenalkuja. Odotan vielä muutaman päivän ja vaihdan uuden mullan ja kesän koittaessa vien sen taas parvekkeelle. On yksinäiselle hyvä juttukaveri ja kiitokseksi kauniskin.
- Marjukka-Elina
Kiitos "viherpeukaloko" viestistäsi. Se antoi toivoa, että kyllä verenpisaran kannattaa antaa talvehtia. Rungolliset ovat varsin hinnakkaita, joten vaiva palkitsee kesällä. Rahalla toki saa aina uudet upeat kukat keväällä, mutta tulee hyvä tunne, kun saa jonkun selviämään talven yli! Vaikka vain sen pikkurääpäleenkin! Jokainen tehköön, niinkuin hyväksi näkee ja annetaan kaikkien kukkien kukkia!
- ei niin viherpeukalo
Itse sain viime keväänä verenpisaran, jonka annoin kesän olla ulkona ja syksyllä nostin keittiön ikkunan eteen, jossa se on ollut siitä asti... talven annoin "levätä" enkä lannoittanut vaan ainoastaan vedellä kastelin n. Kerran viikossa. Joulun aikaan tiputteli enemmän lehtiä, muttei koskaan ollut täysin paljas. ensimmäisen laimean lannoitusveden annoin muutama viikko sitten ja nyt on alkanut kukkimaan jo hirmuisesti! Että konsteja on näköjään monia ja tietysti eri lajikkeilla on varmasti omat kommervenkkinsä :D Mutta on kyllä kaunis kasvi, kun kukkii!
- Kaunista ootellessa
Viileässä menee ihan helposti, kunhan ei kastele liikaa eikä toisaalta päästä ihan rutikuivaksi. Mulla valoisa huone, jossa lämpö n. 10 astetta talvisin. Muutamia lehtiä säilyy talven yli, keväällä ilmestyy silmuja ja sillon leikkaan varsien kuivat päät pois. En ees joka vuosi vaihda multaa vaan lannotan kastelulannotteella. Toimii!
Asuinhuoneessa jotkut saa menemään, itellä ei onnistunut kun kerran yritin. Tiputti kaikki lehdet ja kuivahti kokonaan, vaikka kastelin kohtuudella. - Puunpisara
Otin itse pari viikkoa sitten puuverenpisaran parvekkeelta sisään. Näyttää vähä vähältä pudottavan kaikki vanhat lehtensä, mutta tiheästi on tulossa uusia lehdenalkuja. Olen kastellut melkein joka päivä eikä ole ikkunalla, vaan olohuoneen pöydällä. Saa nähdä miten käy.
- vihertelijä
Itselläni on nyt ensimmäistä vuotta lajike,joka kasvattaa nopeasti puutuvaa runkoa.Kirpputori löytö.Kukkien väristä ei ole tietoa,mutta luultavasti joku maatiaislajike.Tiiviskasvuinen ja tukeva.Täällä Savo-Karjalassa mummot myy omia kasvattejaan kirppiksillä.Lajilla saattaa olla ikää,tai sitten ei.
Tuskastelin talvisäilytyksen kanssa.Meillä on kellari,mutta saattaa mennä pakkaselle.Pakko oli talvettaa sisällä.
Tässä ohje sisätiloissa talvettamista aikoville.
-Latvo emokasvi syksyllä.Juuruta latvat vesilasissa ja istuta.Juuria pukkaa jo parissa päivässä.Pistokkaat näyttävät selviävän talvesta ilman tarvetta erityiselle talvetukselle.Istuta pieniin 12cm ruukkuihin.Pidä multa tasaisen kosteana.Keväällä niille uudelleenistutus.
-Verenpisara akkunalaudalle jossa alla ei ole lämmitystä.Lähelle lasia.Kasvattaa talven honteloa vesiversoa.Alkaa tukevoitua kun valo lisääntyy.Meillä sisälämpötila puulämmityksen takia 14-21 astetta.Eli aika viileätä.Sisällä kuivatetaan talvella pyykkiä joten ilmankosteus on - 50%.Meillä on varmaan aika kylmät ikkunalaudat.Muut samoissa olosuhteissa menestyvät talvitetut lajit ovat esim pelargonia ja muratti.
-Kastellaan vaan kun alkaa nuupahtaa.
-Itselläni on ollut koko talven ledlamppu/työvalo suunnattuna verenpisaroihin.Niiden pitää saada niin paljon valoa,että varret muuttuvat punaisiksi.Tai pysyvät punaisina.Lamppu saa melkein koskettaa lehtiä.
Rungollinen verenpisara on kukattomanakin niin nätti,että väliäkö tekeekö kukkia,mutta toivotaan.
-- finnoonhortonomi
Kiitos hyvistä ohjeista, mutta lisää vinkkejä parvekeviljelyyn kaipaisin!
Muutin rivitalosta kerrostaloon, missä ei ole valoisaa/viileää varastoa monivuotisten kasvien talvehtimiseen.
Parvekkeella kukkii vielä iso verenpisara, muurikello, neilikat, orvokitx2. Muratit otan talveksi sisälle (aikaisemmin pihaan kuopattuna ja peiteltynä talvehtivat ulkona), pikkuhavut ja ruukkuruusut saavat jäädä tutustumaan talveen...
Yrtit ovat jo nyt yöt sisällä.
- PimeäKellari
Kiinnostavaa, että kaikissa verenpisaran talvehtimisohjeissa sanotaan, että kasvi tarvitsee talvella valoa. Ymmärrän toki, että tuo olisi optimaalisin tilanne ja ihmettelenkin suuresti, että se oman kokemukseni perusteella näyttää onnistuvan myös lähes täysin valottomassa tilassa.
Itse olen onnistuneesti saanut verenpisarani talvehtimaan kerrostalon ikkunattomassa kylmäkellarissa. Ainoa valo on kattovalo, joka laitetaan päälle vain, kun joku käy kellarissa. Käyn kastelemassa altakasteluruukussa olevaa kasviani n. kerran kuussa tai joskus jopa harvemmin. Tällä tavoin olen saanut kasvin talvehtimaan jo neljä talvea. Tänään otin kasvin parvekkeelta sisälle, leikkasin sen hyvin lyhyeksi (jätin jonkin verran vihreää) ja vein sen kellariin. Keväällä joskus huhti-toukokuussa tuon sen eteläsuuntaiselle lasitetulle parvekkeelle ja siitä se pikkuhiljaa sitten lähtee kasvattamaan uusia lehtiä. Toivottavasti näin siis myös ensi keväänä :) vuoden päästä syksyllä täytyy sitten keksiä jokin uusi tapa säilyttää kasvi, sillä kylmäkellaria ollaan purkamassa.. - poltinkarva
Viime talvena säilytin verenpisaraa täysin pimeässä perunakellarissa. Kasvi oli keväällä hengissä ja lähti kasvamaan.
- Anonyymi
Minulla on vanhat verenpisarat säilytän autotallissa jossa on pienoinen lämpö koko talven
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.834283- 1623528
- 533139
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä1951930- 441756
- 271747
- 231744
- 571694
- 191597
- 181581