Tulipahan mieleen kysellä olisiko ihmisillä vinkkejä hyvistä historiallisista dekkareista ja mielipiteistä parista omasta suosikistani.
Pari kuukautta sitten luin Andrew Taylorin palkitun "American boy" -kirjan, joka oli mukaansa tenpaava. Siinä nykyaikainen kirjoittaja onnistuneesti mukaili 1800-luvun romaanien tyyliä ja kieltä. Juoni oli sekoitus jännäriä ja romanttista melodraamaa. Psykologinen kuvaus oli hyvää, ja nosti kirjan selvästi - kielellisten ansioiden lisäksi - keskitasoisen hömpän yläpuolelle.
Ehkä paras lukemani historiallinen jännäri on kuitenkin Ian Pearsin "Instance of fingerpost" (tai "fjärde sanningen" toisella kotimaisella). Sijoittuu 1660-luvun Oxfordiin. Kuvaa yliopistomaailmaa ja tuon ajan poliittisia juonitteluja, mutta ennen kaikkea ihmisluonetta.
Mukava uusi tulokas on CJ Samson. Hän kirjoittaa yhdestä historillaisten romaanien suosikkiajan jaksosta, Tudor-ajan Englannista (jännäreitä tuolta ajalta ei ole siltä paljoa, Paul Doherty taitaa olla ainoa Samsonin lisäksi mainittavampi nimi).
Historiallisen dekkarin uusia nimiä
8
891
Vastaukset
Ellis Petersin Veli Cadfael-romaanit jotka sijoittuvat keski-aikaiseen englantilaisluostariin. Päähenkilö on ristiretkien veteraani, elämää nähnyt munkki.
Peter Loveseyn Cribb & Thackerey-dekkarit taas sijoittuvat viktoriaaniseen Lontooseen. Lovesey kuvaa myös niitä viktoriaanisen yhteiskunnan piirteitä joita esimerkiksi Doyle sivusi ylimalkaisesti.- fur
Umberto Eco tulee heti mieleen,mutta oot ehkä lukenut jo tyypin kirjat?
- Ceinwyn
C.J.Sansom on todellakin uusi, mukava tuttavuus, odotan innolla kolmatta kirjaa.
Tässä muutama ehdotus lisää:
Bernard Knight, Crowner John- kirjat (Englanti, Richard I)
Peter Tremayne, Sister Fidelma- kirjat (Englanti, 600-l.) - vbn
Minun ikiaikainen suosikkini on Josephine Teyn Ajan tytär. Sen kehyskertomus liikkuu 1900-luvun sairaalassa Britanniassa, mutta itse juonta väännetään Richard III:nnen ja hänen kahden sukulaispoikansa ympärillä.
Oliko Richard murhaaja vai ei? Se on miltei shakespearemainen kysymys enkä ole itsekään varma mielipiteestäni, miten asia on.
En nimittäin ole historian tutntija enkä ole tutustunut niihin dokumentteihin, joiden mukaan hän oli sukulaistensa kuoleman aiheuttaja. Teyn kirja antaa nimittäin mahdollisuuden myös toisen suuntaiselle pohdinnalle. Tey käsittelee myös kehyskertomuksen henkilöiden ominaisuuksia ovelasti harhaanjohtavalla tavalla.
Kirjassa on joka tapauksessa paljon kuvauksia ja viitteitä Englannin tuon ajan historiaan ja poliittisiin vääntöihin. Siitäkin syystä suosittelen.- Vanhempi setä
Mukavaa, että joku muisti vanhan klassikon.
Olen lukenut sen joskus kauan sitten, ja hyvä kirjahan se on.
Richard III:n ja Towerin prinssien arvoitus on muuten kiinnostanut monia muitakin kirjailijoita. Viime vuosilta suosituin saattaa olla historiaa popularisoivan Alison Weirin Princes in the Tower (tai sinne päin. Kirja ei ole jännäriksi kirjoitettu, mutta kyllä se on parempi sellaisenakin kuin rutiiniluokan jännäri.
Saman kirjailijan Children of England (Henrik VIII lasten elämästä 1540 ja -50 luvuilla) on myös mielikuvistusrikkaampi ja juoneltaan monimutkaisempi kuin monet jännäreistä tai kuvitteellisista historiallisista romaaneista. - vbn
Vanhempi setä kirjoitti:
Mukavaa, että joku muisti vanhan klassikon.
Olen lukenut sen joskus kauan sitten, ja hyvä kirjahan se on.
Richard III:n ja Towerin prinssien arvoitus on muuten kiinnostanut monia muitakin kirjailijoita. Viime vuosilta suosituin saattaa olla historiaa popularisoivan Alison Weirin Princes in the Tower (tai sinne päin. Kirja ei ole jännäriksi kirjoitettu, mutta kyllä se on parempi sellaisenakin kuin rutiiniluokan jännäri.
Saman kirjailijan Children of England (Henrik VIII lasten elämästä 1540 ja -50 luvuilla) on myös mielikuvistusrikkaampi ja juoneltaan monimutkaisempi kuin monet jännäreistä tai kuvitteellisista historiallisista romaaneista.Vanhempi täti kiittää vanhempaa setää arvokkaista jatkolukemisvihjeistä Richard III:nteen liittyen. Aion tutustua.
Pitääpä muuten taas tulevan talviloman aikana tutkia mökin dekkarihyllystön aarteita. Siellä on nimittäin 500 ikivanhaa Sapoa, Salamaa ja muuta vanhaa tauhkaa, mitä olen aikoinani kerännyt. Vanhat dekkarit ovat minulle kuin Aku Ankat lapsille: niitä jaksaa lukea moneen kertaan.
- Mr. White
Caleb Carr: The Alienist. Sijoittuu 1890-luvun New Yorkiin jossa sarjamurhaaja on valloillaan. Oli muistaakseni ihan hyvä kirja. Siitä on varmaan 10 v. aikaa kun oon lukenut sen.
Lindsay Davis: Marcus Didius Falco -kirjat on todella hyviä dekkareita jotka sijoittuu antiikin Roomaan. Suosittelen.
Boris Akunin: Fandorin-kirjat on ihan kohtalaisia.
Siinä ny ens hätään.- Anonyymi
Akunin on julistettu venäjällä putlerin toimesta valtion viholliseksi ja hänen kirjojensa myynti venäläisissä kirjakaupoissa on kielletty. En yhtään ihmettelisi vaikka nykyisessä fasistisessa hengessä tultaisiin Pietarissa tai Moskovassa pian näkemään kirjarovioita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?5246672Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.3212506Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi3871994- 1271196
- 301122
Kuvataiteilija Johanna Oras lataa mielipiteensä Miina Äkkijyrkästä Farmilla: "Miinahan oli..."
Oho! Johanna Oras ottaa kantaa kollega-Äkkijyrkän Farmi-puuhiin. Farmi Suomi -realityssä koettiin v. 2024 todellinen yl51104- 80930
Kuka on mystinen heppamies?
Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel95909Olet vieläkin täällä
Tunnen energiasi. Tunnen että ajattelet minua. En aio koskaan enää ottaa sinuun yhteyttä. Voit ottaa minuun, jos itse h60905- 40780