rahoitusvastike ja lyhennys

maksetaanko?

Kävin Kelan sivuilla tutkimassa voiko asumistukea saada omistusasumiseen. Ymmärsin niin, että tuen saaminen näyttää riippuvan monesta tekijästä, mutta karkeasti sanottuna yhteiskunta maksaa yhtiövastikkeen ja osan koroista jos olet tarpeeksi köyhä. Asuntolainojen lyhennyksiä ei ilmeisesti makseta. Kuitenkin sivuilla todetaan, että vastikkeeksi hyväksytään sekä hoitovastike että rahoitusvastike. Maksaako Kela todella rahoitusvastikkeen? Eikö se ole käytännössä melkein sama asia kuin asuntolainan lyhennys jos asunnon hinnasta maksetaan 85% rahoitusvastikkeena?

Kelan sivuilla todetaan:
”…Eräissä uusissa omistusasuntotyypeissä rahoitus perustuu taloyhtiön ottamaan lainaan, joka voi enimmillään kattaa 85 % asunnon kokonaiskauppahinnasta…Asumismenoiksi hyväksytään osakehuoneistosta kuukausittain maksettava vastike, erikseen maksettavat maksut vedestä, erikseen maksettavat maksut lämmityksestä, osa henkilökohtaisten asuntolainojen koroista. Vastikkeeksi hyväksytään sekä hoitovastike että rahoitusvastike. Asunto-osakeyhtiön perimä ns. ylimääräinen vastike voidaan myös hyväksyä asumismenoiksi.”

9

6028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja maksetaan

      No, itseasiassa ihan sama mitä kelan sivuilla luvataan, tulorajat on tehty sen verta pieneksi, ettei monellakaan ole todellisia mahdollisuuksia saada tuonkaltaista tukea.

      Hetkellisesti voi hyvällä tuurilla saada, mutta ei samankaltaisena asumistukena kuin ns. "normaalitapauksissa".

      Nimittäin ne, jotka useimmiten kelan tukea saavat, eivät ole asuntolainaa kyenneet saamaan.

      • aloittaja

        Miten niin ei ole mahdollista saada tuonkaltaista tukea? Ostat uuden kalliin asunnon jonka hinnasta suurin osa on yhtiölainaa joka maksetaan rahoitusvastikkeen muodossa. Olet hyvätuloinen henkilö ja pystyt siten ostamaan asunnon. Sitten jäät työttömäksi, tulot tippuvat rajusti tulorajojen alapuolelle. Eikö tässä käy niin että Kela maksaa siitä eteenpäin rahoitusvastikkeen eli lyhentää lainaasi. Ihmetyttää että voiko näin käydä, en tosin keksi mitään syytä miksi ei.


      • syytä
        aloittaja kirjoitti:

        Miten niin ei ole mahdollista saada tuonkaltaista tukea? Ostat uuden kalliin asunnon jonka hinnasta suurin osa on yhtiölainaa joka maksetaan rahoitusvastikkeen muodossa. Olet hyvätuloinen henkilö ja pystyt siten ostamaan asunnon. Sitten jäät työttömäksi, tulot tippuvat rajusti tulorajojen alapuolelle. Eikö tässä käy niin että Kela maksaa siitä eteenpäin rahoitusvastikkeen eli lyhentää lainaasi. Ihmetyttää että voiko näin käydä, en tosin keksi mitään syytä miksi ei.

        Ensinnäkin hyväpalkkainen saa yleensä ansiosidonnaista ja tuloraja ylittyy. Toiseksi hyväpalkkainen on koulutuksen saanut ihminen, jolle aika nopeasti työkkäri tarjoaa jotain. Jos et ota vastaan ja joudut karenssiin, ei mahdollisuutta tukeen. Silloin Kelasta sanotaan, että myy.
        Nämä tapaukset ovat todella harvinaisia ja yleensä on kysymys jostain henkilökohtaisesta onnettomuudesta. Äiti kodinhoitotuella ja perheen elättäjä kuolee yllättäen, esim.
        Eli erittäin vaikea saada tukea. Tuolla asialla ei todella voi kikkailla.


    • tuen saaja

      Kela hyväksyy asumismenoina sekä yhtiövastikkeen että rahoitusvastikkeen (ks. Osakehuoneiston asumismenot Kelan sivuilta). Kela ei hyväksy asumismenoina asuntolainan lyhennystä. Se mitä vastiketilisiirrossa on, merkitsee hakemuksen ratkaisijalle ainoastaan.
      Asuntolainan korot otetaan laskelmissa huomioon.

    • myy_asunto

      Myy asunto ja maksa vastikkeet. Muuta vuokralle -saat tukea.

      • kuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

        Ei kuitenkaan näitä vastikkeenosia, joilla lunastetaan asuntoa itselle, hyväksytä (mm joissain entre -yms asunnoissa). Vain normaalit asunnon rahoitusvastikkeet hyväksytään, näillähän ei asuntoa lunasteta vaan kuuluu vuokraan.


    • PekkaKuppelo

      Tiedän tyypin joka työttömänä nyt 2 ja sai perintöä 250t jolla osti kokonaisuudessaan asunnon taloyhtiöstä Helsingin keskustasta. Yhtiössä on kallis julkisivuremontti. Nyt hän muuttaa pian sinne asumaan, Kuulemma ei kannata velkaosuutta maksaa pois lainkaan koska asumistuessa lasketaan hoito ja rahoitusvastike. Sitten hän saa varmaan asumistukea koska työttömyyskorvaukset vajaa 15t vuodessa. Näin Kela lyhentää hänen lainojaan. Kätevää.

      • Onkohan.ihan.noin

        Onkohan muistanut ilmoittaa tuosta perinnöstä kelaan...?


      • PekkaKuppelo
        Onkohan.ihan.noin kirjoitti:

        Onkohan muistanut ilmoittaa tuosta perinnöstä kelaan...?

        Eihän se perintö vaikuta asumistukiin kuitenkaan eikä päivärahoihin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe