Tolkienin kerrontatyyli

Tolkienin kerrontatyyli

Tolkienin kerrontatyyli on mielestäni huono. Hän sortuu aivan liian pitkiin kappaleisiin.

"Bilbo oli hyvin rikas ja hyvin kummallinen; hän oli ollut Konnun ihmetyksen aiheena kuusikymmentä vuotta, aina merkillisestä katoamisestaan ja odottamattomasta paluustaan lähtien. Rikkaudet jotka hän oli tuonut tulleessaan olivat muuttuneet tarunhohtoisiksi. Yleisesti uskottiin, huolimatta vanhan kansan vastaväitteistä, että Repunpään kukkula oli aarteita pullollaan. Ja jollei tämä riittänyt mainetta tuomaan, niin aina sopi kummastella hänen jatkuvaa virreyttään. Aika kului mutta vähän se näytti herra Reppuliin vaikuttavan. Yhdeksänkymmenen iässä hän oli yhtä sama kuin viisissä kymmenissä. Kun hän täytti yhdeksänkymmentäyhdeksän, alettiin häntä kutsua hyvin säilyneeksi. Oli niitä jotka pudistivat päätään ja tuumivat että tässä oli liiaksi hyvää; tuntuihan epäoikeudenmukaiselta että jollakulla oli sekä ikuinen nuoruus (kuten näytti) että loppumattomat rikkaudet (kuten väitettiin)"

Tuo Taru Sormusten herran tyyli on surkea. Tolkien teki tuollaisen lipevän kirjoitustyylin. Itse kirjoittaisin tämän jotenkin tällä tavoin. Lyhyesti ja ytimekkäästi

"Bilbo oli hyvin rikas ja kummallinen. Hän oli Konnun ihmetyksen aihe jo kuusikymmentä vuotta; aina merkillisestä katoamisestaan odottamattomaan paluuseen. Hänen kaukaiset tuomansa rikkaudet olivat Hobittien silmissä muuttuneet tarunhohtoiseksi. Laajasti uskottiin - vaikka vanha kansa vastusti ajatusta - että Repunpää oli kultaa ja aarteita pullollaan. Bilbolla näytti myös olevan ikuinen nuoruus: Yhdeksänkymmenen iässä hän näytti viisikymppiseltä. Konnussa oli niitä jotka pudistivat päätään ja tuumivat tässä olevan liiaksi hyvää; tuntuihan epäoikeudenmukaiselta Bilbon saaneen ikuinen nuoruus ja kaivosmaiset rikkaudet"

Miksi Tolkien käyttää kankeaa pronomini-kieltä? Kieli on toki ymmärrettävää sanahelinää, mutta ainakin itse lukisin mielummin lyhyitä kappaleita, jossa kerrotaan täsmälleen sama-asia.

8

892

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itseasiassa parannus

      "Bilbo oli hyvin rikas ja kummallinen. Hän oli Konnun ihmetyksen aihe; aina merkillisestä katoamisestaan odottamattomaan paluuseen. Hänen tuomansa rikkaudet olivat Hobittien silmissä muuttuneet tarunhohtoiseksi. Laajasti uskottiin - vaikka vanha kansa vastusti ajatusta - että Repunpää oli kultaa ja aarteita pullollaan. Bilbolla näytti myös olevan ikuinen nuoruus: Yhdeksänkymmenen iässä hän näytti viisikymppiseltä. Konnussa oli niitä jotka pudistivat päätään ja tuumivat tässä olevan liiaksi hyvää; tuntuihan epäoikeudenmukaiselta hänen saaneen ikuinen nuoruus ja kaivosmaiset rikkaudet."

    • omaa kirjaa

      Kritiikkisi voi olla tottakin, en ole kiinnitänyt tekstiin tuollaista huomiota. Itsestäni ollut ihan luettavaa. Kirjoitapa siis oma kirja, kun omaat noin hyvän silmän.

      Nimeksi voisi tulla, "Taas yksi seikkailu maailmaa uhkavan taikasormuksen, taikatimantin tai muun vastaavan perässä."

      Tuo taikakalu voisi olla vaikka jäniksenkäpälä ja siinä olisi mahtisormuksen, Belgariothin kivenmurikan ja Sparhawkin jalokiven voima. Tuo jäniksen käpälä joutuessaan vääriin käsiin rajäyttäisi koko multiversumin kaikkine gigatriljoonine universumeineen, kuten taikakalut aina. Tämä on taikakalujen ihan normaali ominaisuus. Tässä kirjassa noita jäniksenkäpäliä voisi olla vaikkapa 1000 kappaletta ja ne kaikki voisivat saada saman tuhon aikaan. Sankarit joutusivat etsimään ne kaikki.

      Tarinan hahmoja voisi olla ainakin:

      - Velho Gangarath "Vanha vuohi", Gandalfin ja Belgarathin risteytymä, joka kykenee muuntautumaan vuoheksi ja tykkää sekaantua vuohiin kuten Belgarath susiin. Kamalan viisas mutta hullu. Johdattaa seikkailijat useammin harhaan kuin oikeaan. Kirjamme kaikki epäloogisuudet selittyvät hänen hulluudellaan.

      - Frorion. Frodon ja Belgarionin risteymä, jonka vastuulla on koko universumin pelastaminen, koska muut ei ilmeisesti koko asiasta edes välitä.

      Frorion on Gangarathin pojan poika ja hänen isoäitinsä on vuohi. Frorionilla on vuohen korvat ja vuohen häntä, ja joskus puhuessaan hän vahingossa määkäisee kuuluvasti. Frorionia on aina kiusattu "vuohipojaksi" ja on hieman surullinen sankari.

      - Paha henki Saurak. Pahisten kuningas, Torakin ja Sauronin risteymä, joka haluaa tuhota universumin. BUAHAHAHHAA!! Saurakin pahuus johtuu hänen pienuutensa synnyttämästä alemmuus kompleksista. Saurakin inkarnaatio on pieni karvainen otus. Kukaan ei varmuudella osaa sanoa onko Saurak hiiri vai hamsteri.

      Saurak tekee myös aivan älyttömiä lapsellisia virheitä. Varman voiton edessä Saurak alkaa uhkaamaan lapsellisella tavalla tosiasioita itkien "Mutta, kun minä haluan!". Tällätavoin Saurak onnistuu tuhoamaan koko armeijansa, joka ikinen kerta. Vertaa Torakiin joka tuhosi armeijansa,vaikka voitto oli varma, koska häntä alkoi lapsettamaan. Tai vaikka Napoleon, joka tuhosi koko armeijansa Waterloossa, koska halusi kruunata voittonsa komealla rynnäköllä alivoimaisten brittien ollessa epätoivoissaan puolustusneliössä.

      Kukaan ei tiedä, miksi kukaan ylipäänsä tottelee Saurakia. Koska kukaan ei tiedä vastausta, kaikki pahuuteen taipuvaiset näkevät parhaaksi vain totella häntä. Tervehdys Saurak, johtajamme!

      - Prinsessa Ce'wyn. Ristetys Ce'nedraa ja Tolkienin naishahmoja. Pakollinen naishahmo, että saataisiin luotua jonkinlaista kolmiodraamaa. Vuohipoikaa yritetään pakkonaittaa nirppanokkaiselle prinsessalle, joka ei vuohta suostu miehekseen ottamaan. Itsenäisellä Cewynillä riittää muitakin ihailijoita kuin vuohipoika Frorion. Ce'wyn pitää itseään narttufemistinä ja halveksii Frorionin kaltaista vuohipoikaa.

      Ce'vynin karmea kohtalo on joutua kansansa uhraamana Saurakin vaimoksi tämän lepyttämiseksi, ja heidän avioliitostaan tulee helvetillinen piina molemmille. Tämä murtaa onnettoman Frorionin sydämen, ja hän itkee ja määkii Ce'vynin kohtaloa puolivuotta.

      • varmistaisi

        , että kirjassamme käytäisiin kartan ihan joka ikisessä paikassa. Miksi luoda hieno kartta, jos sen jokaisessa paikassa ei käydä. Matka tehtäisiin aina kauimmaisesta paikasta kauimmaiseen, käpälien sijainti paljastuisi tässä järjestyksessä. Vanha vuohi tietäisi lyhyemmänkin reitin, mutta se ei toisi kirjalle sen kaipamaa pituutta, eihän alle 5000 sivun mittainen fantasia kirja kuvaa maailmaa riittävästi ja sellainen kirja on sitäpaitsi liian kapea.


      • Kirjan kirjoittaminen on hi...
        varmistaisi kirjoitti:

        , että kirjassamme käytäisiin kartan ihan joka ikisessä paikassa. Miksi luoda hieno kartta, jos sen jokaisessa paikassa ei käydä. Matka tehtäisiin aina kauimmaisesta paikasta kauimmaiseen, käpälien sijainti paljastuisi tässä järjestyksessä. Vanha vuohi tietäisi lyhyemmänkin reitin, mutta se ei toisi kirjalle sen kaipamaa pituutta, eihän alle 5000 sivun mittainen fantasia kirja kuvaa maailmaa riittävästi ja sellainen kirja on sitäpaitsi liian kapea.

        Vaikka koko päivän kirjoitat tuskin saat 20 sivua murjaistuksi päivässä. Sekin on Sormusten Herran kerronnassa tökkii, että paikkoja ei kuvata riittävän tarkkaan, olisi kiva luoda monimutkainen tilannekuva että mikä tapahtuu mitenkin.

        Sen takia en missään nimessä kuvittelisi, että 20 sivua riittää alkuunkaan. Tom Bombadillin talon ulkomuotoja olisi voinut kuvata paremminkin, esim. minua olisi kiinnostanut talon ulkomuotokin, Kyllä se 30 sivua pitäisi luvussa olla sivuja vähintään 25, että voi kaiken kertoa. Se puolestaan tarkoittaa, että ei alle 5000 sivuun saa kirjoitettua kunnollista kirjaa. Haluaisin tietää myös Sauronin näkökulmasta kirjaa. Voisi vielä pahankin näkökulman, shakespearen ynm. yhdistää. Siitä tulisi vähintää 5 sormuksen herrraa.

        Lukujen määrä ei missään nimessä ole riittävä. Olisi huvittanut kuulla jokainen tarina.

        Esim. Harry Potterissa käytetään piilokerrontaa esim. Kalkaroksesta. Hänellä oli Dumbledoren ajatusseula huoneessaan. Se tarkoittaa, että Kalkaros antoi ajatuksia Dumbledorelle. Eli Kalkaros keväällä oli kirjurina.


    • Crommower

      Herra on hyvä ja muistelee, että Tolkien kirjoitti TSH:än alunperin englannin kielelle. Eli se on suomennettu, mistä johtunee kuvailemasi kehno kerrontatyyli.
      Suosittelen lukemaan englanninkielisen version trilogiasta. Pirun hidasta luettavaa, mutta takuulla sen arvoista.

      • Nimetön

        Erilainen tyyli tosiaan voi johtua suomentajastakin.

        Muistakaa myös Hobitin Lohikäärmevuori suomennusta.

        Melkein kuin lukisi aivan eri kirjaa!


    • hömelöt

      Kieli on osa kirjallisuutta, se miten asiat sanotaan on tärkeää, ei vain se, mitä sanotaan. Minusta tuollainen värikäs ja rönsyilevä tyyli sopii aiheeseen hyvin. Omassa ehdotuksessasi sen sijaan lähes kaikki lauseet ovat kieliopillisesti väärin, osa jopa merkitykseltään epäselviä -toisin kun alkuperäisessä (käännöksessä).

      • ....

        Olen samaa mieltä! Tuo kieli sopii minusta todella hyvin Sormusten Herran tyylin ja se antaa lukijalle tilaa omiin mielikuviin ja tuo siten jokaiselle lukijalle aivan omanlaisen Keski-Maan :)


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 115
      2396
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2237
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2001
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1442
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      13
      1378
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1373
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1357
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe