Kesäkeitto

mies_vm56

Tuli tässä lapsuusaikoja muistellessa mieleen äidin tekemä maukas kesäkeitto. Tuota herkkua ei ole tullut vuosikausiin syötyä kun muut eivät siitä juuri perusta. Siinä kai syykin, ettei ole muistanut koko kesäkeiton olemassaoloa kun se on ollut "kiellettyjen" listalla.
Nyt tuli tehtyä elämäni ensimmäinen kesäkeitto ja kyllä maistui, varsinkin viikonlopun raskaiden grilliruokien jälkeen.

Muita keittosuosikkeja ovat jauheliha- ja nakkikeitto, runsaasti basilikalla maustettuina.

Maistuukos kevyet keitot näin kesäaikaan palstalaisille?

40

2128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pirre*

      on muikkukeittoa, tai rantakalaa.

      Tykkään keitoista, ne ovat kevyitä ja helppoja tehdä; kerran viikkoon on joku keittopäivä - ympäri vuoden kylläkin. Kesäkeitto on hyvää.

      • mies_vm56

        tai "rantakalat" ihan ite pyydettyjä, sieltä Järvi-Suomesta kun taisit olla?
        Minkäslainen kala se muuten on se "rantakala"?

        Itselläni itse pyydetty kala on jäänyt "istutettuun" kirjoloheen tuolta Vantaanjoesta. Se onkin hyvää sellaisenaan savustettuna tai sitten fetakalaksi valmistettuna.


      • Pirre*
        mies_vm56 kirjoitti:

        tai "rantakalat" ihan ite pyydettyjä, sieltä Järvi-Suomesta kun taisit olla?
        Minkäslainen kala se muuten on se "rantakala"?

        Itselläni itse pyydetty kala on jäänyt "istutettuun" kirjoloheen tuolta Vantaanjoesta. Se onkin hyvää sellaisenaan savustettuna tai sitten fetakalaksi valmistettuna.

        naapurin papparainen on intohimoinen kalastaja, ja kalaa tulee jo yli heidän oman tarpeensa; nytkin hän soitti että otammeko pikkuisen liikoja kaloja, - mie sanoin reilusti että kuhan ei ole sangollista, - hitsi nitä tulikin seitsemän kiloa, - uskoin ihan että niitä olisi se "pikkuisen yli" :))

        Niin se rantakala on semmoista että se tehdään kylläkin yleensä juuri nostetuista kaloista - heti tuoreeltaan siinä rannassa; perunoita, sipulia, voita ja muikkuja, pikkusen vain vettä, sillä voita laitetaan niin paljon että se ja kaloista irtoava neste antavat liemen sopalle. Tietysti suolaa vain mausteeksi, ei pippureita ollenkaan. Jos vielä oisi uudet perunat siinä..

        Niin meillä syödään kai sitten paistettua muikkua, ja savustettua muikkua lähipäivinä.


      • mies_vm56
        Pirre* kirjoitti:

        naapurin papparainen on intohimoinen kalastaja, ja kalaa tulee jo yli heidän oman tarpeensa; nytkin hän soitti että otammeko pikkuisen liikoja kaloja, - mie sanoin reilusti että kuhan ei ole sangollista, - hitsi nitä tulikin seitsemän kiloa, - uskoin ihan että niitä olisi se "pikkuisen yli" :))

        Niin se rantakala on semmoista että se tehdään kylläkin yleensä juuri nostetuista kaloista - heti tuoreeltaan siinä rannassa; perunoita, sipulia, voita ja muikkuja, pikkusen vain vettä, sillä voita laitetaan niin paljon että se ja kaloista irtoava neste antavat liemen sopalle. Tietysti suolaa vain mausteeksi, ei pippureita ollenkaan. Jos vielä oisi uudet perunat siinä..

        Niin meillä syödään kai sitten paistettua muikkua, ja savustettua muikkua lähipäivinä.

        hyviä naapureita. Ei sen puoleen, on tuota itsekkin tullut vietyä joku kirjolohi naapurin mummolle.

        Hyvää ruokahalua lähipäiville tuskin tarvii toivottaa;)


      • mantilja

        Minulla on taas niin päin, että lapset tykkäsivät kesäkeitosta, itseni lisäksi, ja sitä piti olla monta kertaa kesässä. Yksinasujana ovat monet ruuat "unohtuneet".

        Nakkikeitosta en pitänyt, penskat sitäkin enemmän ja saivat ympäri vuoden.

        Talven herkkukeitto meillä oli omatekemä hernekeitto. Sitä tein kilosta kuivattuja herneitä; jäi moneksi kertaa pakastettavakseni. Varsinkin kovilla pakkasilla sitä piti olla. Siinäpä helppo ja halpa ruoka. Purkkihernekeittoa olen kerran syönyt enkä sitä edes hätävaraksi osta.

        Nyt tuntuu oudolta, kun ei tarvitse tehdä kuin itselle ruokaa ja usein vain viikonloppuisin. Monet hyvät sapuskat tavallaan unohtuvat, harmitus.


    • Sinimarjanen

      Keitot maistuu. Tulikin mieleen,
      että kesäkeittoa ei ole tullutkaan tehtyä pitkään aikaan.
      Siihen vielä paljon kukkakaalia...
      On varmaan pakko tehdä ihan lähipäivinä.

      • mies_vm56

        reilusti kukkakaalia ja mieluummin tuoreita herneitä ja papuja, niiden suhteen joutui tyytymään pakasteisiin.


      • Sinimarjanen
        mies_vm56 kirjoitti:

        reilusti kukkakaalia ja mieluummin tuoreita herneitä ja papuja, niiden suhteen joutui tyytymään pakasteisiin.

        Olisi noin paljon, niin taitaisi tulla kauppareissu.:)


      • mies_vm56
        Sinimarjanen kirjoitti:

        Olisi noin paljon, niin taitaisi tulla kauppareissu.:)

        se on huomennakin.


      • Sinimarjanen
        mies_vm56 kirjoitti:

        se on huomennakin.

        Huomenna ei kerkiä. Koko päivä on tarkkaan
        "buukattu" iltaan asti.
        Mutta sitten lauantaina.:)
        Hyvää yötä, täytyy lähteä unten maille!


    • enkelitrio

      Taisi äitisi nakata keittoon voinokareen ja suurustaa vehnäjauhoilla...luulisin.

      • mies_vm56

        tuota tein itekkin;)


      • enkelitriolta
        mies_vm56 kirjoitti:

        tuota tein itekkin;)

        Maizenajauholla tulee lempeä suurustus.Nokare voita,loraus kermaa ja ripaus valkopippuria.NAM !


      • saat antta
        enkelitriolta kirjoitti:

        Maizenajauholla tulee lempeä suurustus.Nokare voita,loraus kermaa ja ripaus valkopippuria.NAM !

        lempeä kalasopa ohje.


      • enkelitrio
        saat antta kirjoitti:

        lempeä kalasopa ohje.

        Pist varovast perunalohkot(1½l) kiahuvaa vettee(1l),mis o jo sualaa(1rkl),vaiks viis maustepippurii,yks sipuli(piäne nyrki kokone) ja tillii(varsiaki).Keit potut vaa pual kypsäks."Ronki" tillinvarret pois.Laro perunitten pääl kuhapaloi tai lohenpaloi.Viipaloitte joukkoo purjoo tai kevätsipulii.Keit helläst n.8min.
        Lissää purkki kermaa ja voinokare ja sulat joukkoo
        purkilline jottai yrttituarejuustoo.
        Ripsuttele söpösti pal tillisilppuu valmiin keito pääl.
        Ja eiku syämää !!!
        Tämmöttis ei tart suurustaa,mut jos unhotat juuston kauppaa,ni suurusta.3rkl vehnäjauhoi tilkkaan kylmää maitoo.Lorota se jo raakoitte kaloje pääl ja an sit kiahuu se 5-10 min.NAMINAMI.

        Ps.jos haluut porkkanoi laittaa,ni keit niit ens vähä aikka jo enne potui.


    • Kutv M

      Minäkin valmistan joskus suvisopan uusista
      perunoista,lisättynä sekavihanneksien lisäksi
      kukkakaalia ja sipulia.
      Samat keitokset kun sullakin,lisättynä vielä
      alatoobista keitetyllä lihakeitolla,se onkin oikea lastensuosikki.

      Huomenna ei syödäkkään keittoja vaan napa paukkaen pistellään laiva kokin antimia.:)

      • Pirre*

        kehutaan...:/


      • mies_vm56

        antimet lienee, uskottavasti kuitenkin maistuvia.
        Huomenna kyllä pistellään uusia perunoita kera sillin ja kukkakaalin.


      • Kutv M
        Pirre* kirjoitti:

        kehutaan...:/

        Tulin vaatimattomasti vain maininneeksi.:)


      • Kutv M
        mies_vm56 kirjoitti:

        antimet lienee, uskottavasti kuitenkin maistuvia.
        Huomenna kyllä pistellään uusia perunoita kera sillin ja kukkakaalin.

        Sen myöhemmin,kun ensin pöydässä käydään.
        Tosin on niin emä poro flunssa,jottei oikein taida
        maut maistua siltä mitä pitäisi.


      • Pirre*
        Kutv M kirjoitti:

        Tulin vaatimattomasti vain maininneeksi.:)

        , silleen vaatimattomasti vain :))

        Hyvää matka, ja ähkyä.


      • Kutv M
        mies_vm56 kirjoitti:

        antimet lienee, uskottavasti kuitenkin maistuvia.
        Huomenna kyllä pistellään uusia perunoita kera sillin ja kukkakaalin.

        Ihan vaatimattomasti aamupala aamulla buffetissa
        nakit ja possun persausta salaateilla.

        Kun sitten unohtu manillaköysi ympäriltä,niin
        illalla vaan tilaus annos eikä buffettiin ollenkaan.


    • Baile_Atha_Cliath

      kala, jauheliha (sumakilla maustettuna) ja varsinkin
      hernekeitto liuotetuista herneistä:)

      • mies_vm56

        sumakki? Hernekeittohan tietysti kuuluu (lähes) joka torstaihin ja väliin tyytyminen ihan purkkisellaiseen kinkkukuutioilla höystettynä.


      • Baile_Atha_Cliath
        mies_vm56 kirjoitti:

        sumakki? Hernekeittohan tietysti kuuluu (lähes) joka torstaihin ja väliin tyytyminen ihan purkkisellaiseen kinkkukuutioilla höystettynä.

        Turkissa lomalla ja menin syömään ihan tavalliseen
        paikallisten lounaspaikkaan. Siellä oli jauhelihakeittoa, joka oli HYVÄÄ! Otin kaksi kertaa
        sitä lisää... kokkikin tuli naama hymyssä katsomaan "hullua turistia", joka syö mielettömästi hänen tekemää "tavallista" ruokaa. No, kysyin millä hän maustaa ruoan? Kysely suoritettiin lähinnä käsimerkein. Hän siihen, että "summak- summak".

        Otin selvää saako Suomesta kyseistä maustetta... ja saahan sitä. On kai lähtöisin Iranista. Tummanpunaista, hieman makeaa maustetta. Sopii myös salaatin päälle.


    • Aarre

      Enkä tiedä miksi. Se vain on jotenkin niin latkua.

      Makkarasoppa, kalasoppa, hernesoppa, kaikki maistuvat fantastisilta. Oli sitten kesä tai talvi.

      • akka

        Juhannusyö ja "kesäkeittoa". Seitsemän yrttiä tyynyn alla.Aamulla hemmetinmoinen krapula,ei sulhoa,ei keittoa.Yrtit nuhjaantuneet hikisen tyynyn alle.Hauskaa pitää olla yksistään.Jos voisi olla hauskempaa kaksistaan,sinähän siellä minua odotat ja minulle viestität...


      • Rahikai.... Juu kaikki muut sopat uppoo kuin kaivoon, mutta kesäkeitto ei oikein maistu jostain kumman syystä, vaikka kaikki ruokainen olen.


      • enkelitrio
        Mettäläinen kirjoitti:

        Rahikai.... Juu kaikki muut sopat uppoo kuin kaivoon, mutta kesäkeitto ei oikein maistu jostain kumman syystä, vaikka kaikki ruokainen olen.

        On kaalikeitto.
        Olettekos syänee klimppisoppaa.Kamala nimi,kamalan
        vaivalloist ja kamalan hyvää !

        Meijän vanha-mamma sitä usseen teki,NAM !Itte en ossaa sitä tehräkkään,vaiks teenki pal ruakaa ja 20v
        tyäkseni.


      • Tellastiina
        enkelitrio kirjoitti:

        On kaalikeitto.
        Olettekos syänee klimppisoppaa.Kamala nimi,kamalan
        vaivalloist ja kamalan hyvää !

        Meijän vanha-mamma sitä usseen teki,NAM !Itte en ossaa sitä tehräkkään,vaiks teenki pal ruakaa ja 20v
        tyäkseni.

        Nimittäin kaalisoppa ja siellä klimppejä - niinkö tarkoitit?
        Mielestäni parasta on kaalisoppa, jossa on kaalin lisäksi vain keittolihaa ja klimppejä. Takuulla monelle ihan outo ruokalaji!


      • enkelitrio
        Tellastiina kirjoitti:

        Nimittäin kaalisoppa ja siellä klimppejä - niinkö tarkoitit?
        Mielestäni parasta on kaalisoppa, jossa on kaalin lisäksi vain keittolihaa ja klimppejä. Takuulla monelle ihan outo ruokalaji!

        Se oli jo toine soppa,mis niit klimpei on.Eikä siin ol kaalii olleska.Perunii,juureksii,lihaa ja niit klimpei.

        Kaalisoppa o mun lempisoppa.Sillo tällö ostanki oikke lamppaalihaa,mut usseemmi vaa jauhelihaa.


      • enkelitrio kirjoitti:

        Se oli jo toine soppa,mis niit klimpei on.Eikä siin ol kaalii olleska.Perunii,juureksii,lihaa ja niit klimpei.

        Kaalisoppa o mun lempisoppa.Sillo tällö ostanki oikke lamppaalihaa,mut usseemmi vaa jauhelihaa.

        Sitten on vielä kolmaskin versio klimppisopasta.
        Äitini teki maitoliemeen klimppejä ja mausteina oli suola ja kokonaiset pippurit.

        Hyvää sekin oli, mutta mukulana oli kaikki ruoka hyvää paitsi koulun papusoppa!


      • smaragdisilmätär

        Jaa-a, toisilla on toi ettei ne pidä kesäkeitosta. Olen usein miettiny et onkohan siinä takana se että on tullu syötyä liikaa jotain kouluruokalan kaameutta?

        Kesäkeitto on hyvin "herkkä" ruokalaji ja sen voi pilata monella eri tapaa.

        Tässä muutamia virheitä ja sitten miten se tehdään oikeaoppisesti jotta siitä tulis se superherkku mikä se on:

        Kesäkeittoa ei ensinnäkään paljon kannata tehdä tosiaankaan muuten ku kesällä. On paha virhe laittaa kesäkeittoon esim talviperunoita ja paljon männä vuosikymmeninä sai jopa sellasta kesistä jossa oli niit karmeita "muovi"kuorellisia kumiperunoita. Kesäkeittoon käytetään laadukkaita uusia perunoita jotka harjataan puhtaiks, ei kuorita.

        Keittoon käytetään mieluiten varhaisporkkanoita, joskus saa versiota jossa on käytetty pakasteminiporkkanoita, se nyt ei varsinaisesti keittoa pilaa, mutta...

        Kesäkeittoon EI SAA laittaa pakasteherneitä, itseasiassa monien harrastamat tuoreet torilta ostetut herneetkään ei kuulu kesäkeittoon vaan siihen perinteiseen gourmet-versioon tulis laittaa niitä pieniä purkissa myytäviä petit pois-herneitä, niissä on just se oikee maku.

        Kukkakaalia ei saa keittää täyspehmeeks jollon se murenee keittoon sellaseks kamalaks mössöks, se pitää jättää selkeiks kukinnoiks jotka ei hajoa keittoon, keittoa ei siis "suurusteta" kukkakaalilla.
        Kesäkeitto suurustetaan vehnäjauhoilla ihan kevyesti, mieluummin liian vähän ku liikaa. Tavallisen maidon sijasta voi myös käyttää HYLA-maitoa. Kesäkeittoon voi laittaa pinaattia tai leikkopapuja mut ne ei välttämättömiä, jotku laittaa sipulia, sekin on makuasia.

        Sen sijaan kaks seikkaa on jotka tekee kesiksestä pliisun: siinä on käytetty margariinia. Ai jai, kesäkeittoon on AINA käytettävä VOITA, ja aika reilusti.

        Ja se toinen seikka, kesäkeiton tulee olla reilusti suolasta (ei nyt liiotellen).

        Keiton päälle voi jokainen syönnin yhteydessä laittaa esim tomaattiviipaleita, maukas ekstra.

        Siis laadukkaat ei liian mössöt uudet perunat, porkkanat, kukkakaali, purkkiherneitä (tuoreet menettelee, ne täytyy kypsentää kunnolla, ei kovia ryppysiä pakasteherneitä), ei liikaa suurustetta, voita reilusti ja suolaa.

        Kesäkeitto on ihanaa, yks mun lempiruokia. Äitini tekee sitä joka kesä pari kertaa per kesä.
        Itse en nykyään pahemmin viitsi kun asun yksin.


      • Nimetön
        smaragdisilmätär kirjoitti:

        Jaa-a, toisilla on toi ettei ne pidä kesäkeitosta. Olen usein miettiny et onkohan siinä takana se että on tullu syötyä liikaa jotain kouluruokalan kaameutta?

        Kesäkeitto on hyvin "herkkä" ruokalaji ja sen voi pilata monella eri tapaa.

        Tässä muutamia virheitä ja sitten miten se tehdään oikeaoppisesti jotta siitä tulis se superherkku mikä se on:

        Kesäkeittoa ei ensinnäkään paljon kannata tehdä tosiaankaan muuten ku kesällä. On paha virhe laittaa kesäkeittoon esim talviperunoita ja paljon männä vuosikymmeninä sai jopa sellasta kesistä jossa oli niit karmeita "muovi"kuorellisia kumiperunoita. Kesäkeittoon käytetään laadukkaita uusia perunoita jotka harjataan puhtaiks, ei kuorita.

        Keittoon käytetään mieluiten varhaisporkkanoita, joskus saa versiota jossa on käytetty pakasteminiporkkanoita, se nyt ei varsinaisesti keittoa pilaa, mutta...

        Kesäkeittoon EI SAA laittaa pakasteherneitä, itseasiassa monien harrastamat tuoreet torilta ostetut herneetkään ei kuulu kesäkeittoon vaan siihen perinteiseen gourmet-versioon tulis laittaa niitä pieniä purkissa myytäviä petit pois-herneitä, niissä on just se oikee maku.

        Kukkakaalia ei saa keittää täyspehmeeks jollon se murenee keittoon sellaseks kamalaks mössöks, se pitää jättää selkeiks kukinnoiks jotka ei hajoa keittoon, keittoa ei siis "suurusteta" kukkakaalilla.
        Kesäkeitto suurustetaan vehnäjauhoilla ihan kevyesti, mieluummin liian vähän ku liikaa. Tavallisen maidon sijasta voi myös käyttää HYLA-maitoa. Kesäkeittoon voi laittaa pinaattia tai leikkopapuja mut ne ei välttämättömiä, jotku laittaa sipulia, sekin on makuasia.

        Sen sijaan kaks seikkaa on jotka tekee kesiksestä pliisun: siinä on käytetty margariinia. Ai jai, kesäkeittoon on AINA käytettävä VOITA, ja aika reilusti.

        Ja se toinen seikka, kesäkeiton tulee olla reilusti suolasta (ei nyt liiotellen).

        Keiton päälle voi jokainen syönnin yhteydessä laittaa esim tomaattiviipaleita, maukas ekstra.

        Siis laadukkaat ei liian mössöt uudet perunat, porkkanat, kukkakaali, purkkiherneitä (tuoreet menettelee, ne täytyy kypsentää kunnolla, ei kovia ryppysiä pakasteherneitä), ei liikaa suurustetta, voita reilusti ja suolaa.

        Kesäkeitto on ihanaa, yks mun lempiruokia. Äitini tekee sitä joka kesä pari kertaa per kesä.
        Itse en nykyään pahemmin viitsi kun asun yksin.

        Tota on ihan pakko kokeilla, terveisin

        -Aarre-


    • mailis

      kesäkeitto olisi ihanaa mutten viitsi sitä yksin tehdä vaikka Kauppatori olisi metromatkan päässä jossa tori täynnä tuoreita vihanneksia. Muikkukeittoa olen tehnyt vuosia sitten ja siihen perunat,sipuli,maustepippuri,suola ja muikut laitetaan kylmää veteen ja levy ykköselle ja jätetään kypsymään muutamaksi tunniksi. Lopuksi tilkka voita ja kermaa ja/tai maitoa.

    • Ihanat, keveät, herkulliset: erilaiset porkkana-, sipuli-, kala-, äyriäis-, kesä-, juures-, tomaatti-, gazpacho, cacik, taratór, yrttikeitot ym.

      Suosittelen lämpimästi kylmiä keittoja lämpimänä kesäpäivänä.;))

      Taidanpa lähteä heti googlettamaan uusia ohjeita.

      • yks kottarainen

        maistuvat päivittäin erilaiset keitot, kun niitä helppo ottaa evääksi ruokatermokseen. Työpaikalla kun ei ole ruokalaa ja taukokin vain puoli tuntia, niin ei ennätä muualle syömään. Se hyvä puoli siinä on että pysyy linjat kurissa, kun ei sitten illalla tule niin paljoa syötyä kotona. hih


    • on parasta

      Keittoruoka on parasta mitä tiedän kesällä, ei maistu yleensä grilliruoat. Kesäkeittoa tein juuri tässä yksi päivä ja siitä tosissaan tulee lapsuusaika mieleen. Mitä tykkäätte borsh keitosta, smetanan kera?

    • kesäkeitto 11

      on oksettavin ruoka, jonka tiedän.

      Onneksi sitä ei tarvitse enää syödä :/

      • suustani

        En tiedä mitään pahempaa kuin kesäkeitto. Nälkään kuolisin ennemmin kuin kesäkeittoa suuhuni laittaisin, no voihan sitä suuhun laittaa mutta nielemään ei pysty ;)


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka Purra: työttömät tulee velvoittaa töihin

      Purra panisi työttömät tulevaisuudessa työskentelemään sosiaaliturvan saamiseksi, koska työllisyysaste ei muuten näytä l
      Maailman menoa
      436
      3151
    2. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      82
      2413
    3. Mikä on kaivattusi ihanin ja ärsyttävin piirre?

      Ja onko hän mies, nainen ja muun sukupuolinen? Mies. Huomaavaisuus. Kiireisyys. Joskus voi rentoutuakin.
      Ikävä
      116
      1878
    4. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      195
      1565
    5. Mitä on eilen sattunut?

      Mitästä oli eilen illalla kylällä sattunut?
      Suomussalmi
      27
      1533
    6. Milloin tapasit kaivattusi

      ensimmäistä kertaa? 💸
      Ikävä
      77
      1522
    7. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      109
      1475
    8. Näin Ellen Jokikunnaksen Ralph-poikaa suojellaan julkisuudelta - Katso tuoreet kuvat Italiasta!

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask ovat Ralph-poikansa kanssa kakkoskodissa Italiassa. Mukana on myös Unelmia Italiassa -kuva
      Suomalaiset julkkikset
      20
      1398
    9. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      41
      1391
    10. Oletko mokannut

      Kaivattusi suhteen koskaan?
      Ikävä
      80
      1317
    Aihe