Hernekeitosta

Kova Herne

Teen hyvää hernekeittoa, mutta miksi herneet ja niiden kuoret eivät pehmene vaan säilyvät pureksittavan kovina. Liutan herneitä yön yli ja keittoaika on kai noin puoltoista tuntia. Mistä ihmeestä tuo johtuu? Muiden kokkien hernekeiton koostumus mustuttaa kaupan purkkihernekeittoa (joka ei ole maultaan hyvää).

8

3989

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ENne

      Älä keitä vaan hauduta, mikäli teet ison annoksen niin voit pistää kattilan uuniin ja lämmöksi siinä 100°C, ja haudutus aika siinä 4-5h. Uunissa ei pala pohjaan herkästi koska lämpö tulee joka puolelt.

      Tuo 1½h kuulostaa vähältä jonka takia herneet kovia. Sekä riippuu kuinka vanhoja herneitä käytät, tuoreet kuivatut herneet kun ovat paljon pehmeempiä jolloin haudutusaika on vastaavasti lyhempi.

      • Kova Herne

        Kiitti. Kokeilen pidempää aikaa. Jospa ensin 2-3 tuntia. Suolan olen laittanut vasta lopussa.


      • ENne
        Kova Herne kirjoitti:

        Kiitti. Kokeilen pidempää aikaa. Jospa ensin 2-3 tuntia. Suolan olen laittanut vasta lopussa.

        Suolaa kannattaa laittaa hyppysellinen (mittana noin 2/3 osa siitä määrästä mitä käytät) jo alkuvaiheessa imeytyy lihaan, irrottaa makua jne.... Sitten lopuksi lisätään mikäli tarvis. Jos käytät paljon suolasta lihaa niin silloin aluksi kannattaa laittaa vielä vähemmän tai ei ollenkaan.


    • hyvä hernekeitto

      Kun paistaa sianlihan ensin paistinpannulla ruskeaksi ja ottaa lihat pois laittaa vettä pannulle kiehautetaan siivilöi liemen ja laittaa siihen herneet sekä lihan kiehumaan tulee hyvä maku.Näin teki mummoni.

    • Anonyymi

      Ostakaa painekattila, sillä säästää aikaa ja rahaa.
      Omenahillokin valmistuu syksyllä 7:ssä minuutissa, kattilallinen.

    • Anonyymi

      Aivan liian lyhyt aika - miedolla lämmöllä ja pitkään - siitä se sakenee.

    • Anonyymi

      Herneet pehmenee nopeammin kun laittaa likoamaan kiehuvaan veteen, mutta onkohan hyödyllistä liottaa kylmässä jos siinä ehtii tapahtua itämisreaktiota? Ei taida olla merkitystä kuin ituja syödessä.

      "”Liotuksella on tärkeä tehtävä avata herneen mikroskooppisia rakenteita. Kun liotus on ollut tarpeeksi pitkä, keittäessä vesi pääsee herneen sisälle ja herneen kypsyminen voi alkaa.”

      Hopian mukaan liotus voi lyhentää keittoaikaa noin 25 %. Eli noin neljänneksen nopeammin.

      Hopia kertoo myös palkokasvi-ilmiöstä nimeltään HTC. Tämä voi olla toinen syy, miksi hernekeiton herneet eivät kypsy pehmeiksi.

      ”Tälle ilmiölle on virallinen nimikin: Hard-to-cook -ilmiö (HTC) jota esiintyy joskus palkokasveilla.”

      Syy tälle ilmiölle liittyy kasvin kasvu- sekä säilytysolosuhteisiin.

      ”Vuodet eivät ole samanlaisia. Jos kasvukausi on ollut kuuma ja kasvit ovat saaneet liian vähän vettä, se voi aiheuttaa tätä ilmiötä. Säilytysolosuhteet saattavat olla toinen syy. Jos herneitä on varastoitu liian pitkään liian lämpöisissä ja liian kosteissa olosuhteissa, saattavat nämä olosuhteet altistaa herneen tälle ilmiölle. Silloin se ei enää käyttäydy kuluttajan toivomalla tavalla kattilassa.”

      ”Liotusveteen voi laittaa mukaan hieman soodaa tai suolaa, ne edistävät papujen pehmenemistä”, Hopia sanoo.

      Hopia muistuttaa, että soodassa on natriumia. Kun liotusveteen laittaa soodaa, ei lisäsuolaa tarvita.

      Tämän tutkimuksen mukaan suola kannattaakin lisätä liotusveteen eikä keitinveteen. Lisäsuolaahan voi sitten lisätä halutessaan lautasella, jos lopputulos kaipaa suolaa.

      ”Sopiva määrä suolaa on 10 grammaa litraa kohden. Mekanismi tässä on se, että suola vaikuttaa pektiinin liukoisuuteen. Se nopeuttaa pektiinin liukoisuutta eli se vaikuttaa suoraan herneen koviin soluseinämiin.”

      Soodan lisääminen liotusveteen edes auttaa pehmenemistä myös.

      ”Puoliprosenttinen soodaliuos vähentää keittoaikaa jopa 75 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvä määrä on 5 grammaa per litra nestettä.”

      Suolan natriumin pehmentävä vaikutus ja soodan emäksisyys nopeuttavat pavun soluseinämien ja hemiselluloosan, että pektiinin muuttumista liukoiseen muotoon.

      Liiallinen soodan lisääminen saattaa muuttaa ruoan makua saippuaiseksi, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana. "
      https://kotiliesi.fi/ruoka/miksi-herneet-eivat-kypsy-keitossa-professori-kertoo-vastauksen-kotikokkeja-piinaavaan-ongelmaan-ja-listaa-jipot-joilla-hernekeitosta-tulee-sopivan-pehmeaa/

    • Anonyymi

      Minulla 10 litran kattilaan 6 litraa vettä ja 2kg herneitä - yön yli likoavat ja aamulla pala possua kokonaisena mukaan ja suolaa 70g .. lämpöä just sen verran, että vesi kuplii. Jätetään liedelle kolmeksi tunniksi hautumaan - EI SEKOITETA!

      Otetaan liha laudalle, pilkotaan ja takaisin kattilaan. Nyt voi sekoittaa. Annostelee sopivaksi katsomiin purkkeihin ja pakkaseen - jäähtyneenä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaikkeen sinä ihastuit hänessä

      Mikä oli se asia mikä vei jalat altasi? ❤️ Oliko jotain erityistä tilannetta vai tunne? Kenties monen sattuman summa? Ai
      Ikävä
      94
      9417
    2. Persut: haluamme lisää veroja!

      Lisää lisää veroja huutaa persukuoro. Veroila Suomi nousuun! "Uusi matkailuvero eli matkailijamaksu peritään esimerki
      Maailman menoa
      74
      4908
    3. Nainen kokki autossa kammottavan kuoleman sähköauto-Teslan syttyessä tuleen.

      https://www.is.fi/autot/art-2000011652873.html Näin vaarallisia sähköautopalot voivat olla.
      Maailman menoa
      44
      4571
    4. Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni

      Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j
      Maailman menoa
      8
      2368
    5. Numero josta kaivattusi tulee mieleen

      Onko jokin numero joka yhdistää teidät jotenkin? Älä laita puhelinnumeroa.
      Ikävä
      100
      1576
    6. Miksi pitäisit enemmän

      Minusta kuin siitä toisesta?
      Ikävä
      43
      1395
    7. Jorman paluu sodasta Lieksaan oli katkera

      Jorma Karhunen astui Lieksan asemalle. Aurinko paistoi, mutta Jorman maailma oli sumuinen. Takana oli se helvetti, jota
      Lieksa
      53
      1310
    8. Tämmönen höpsö

      Höpönassu mä olen. En mikään erikoinen…hölötän välillä ihan levottomia. Tykkäisit varmasti jos olisin siellä sun vieress
      Suhteet
      44
      1286
    9. Heräsin taas sinä mielessä

      Miten voi haluta toista näin paljon? 😳 Kyllä meillä on muutenkin hyvä yhteys. Ehkä se tekee myös tästä niin voimakkaan?
      Ikävä
      64
      1252
    10. Kerro kaivattusi nimi tai nimikirjaimet

      🌠 Tähdenlento! Kirjoittamalla kaivattusi nimen tai nimikirjaimet tähän, saattaa toiveesi toteutua.
      Ikävä
      45
      1192
    Aihe