Liljojen istutus ?

neuvokaa !

Istuttelin toissasyksynä kolmisenkymmentä liljansipulia useampaan paikkaan puutarhaa. Paikasta riippumatta ei puoltakaan noussut ylös kasvamaan.
Ohjeitten mukaan istutin ne n. 20 cm syvälle, en ainakaan syvemmälle.
Mikä on oikea syvyys?
Joku neuvoi seuaavan kerran liottamaan sipuleita vedessä ensin (kauanko ?).
Toinen neuvoi laittamaan ensin pientä lastua ja sahanpurua (joita en mistään saa...) kuoppaan ja sitten sipuli.
Näillä neuvoilla kuulemma pitäisi kasvaa hyvin ?
Mene tiedä...
Kertokaa nyt hyvät ohjeet, haluaisin istuttaa liljoja lisää, mutta rahaa meni aika paljon hukkaan viimeksi...
Kuinka onnistun parhaiten liljojen istutuksessa ?

16

5805

  Vastaukset

  • Tein itse samalla lailla ja luulin menettäneeni liljat mutta ne kasvo vasta parin vuoden päästä.

  • Istutussyvyydeksi riittää 15cm, sipulien liotus taas on aivan turhaa, ellei kyse ole jostain kuivista mukuloista, kuten kruunuvuokko.

   Sahanpurun asian ajaa sora/hiekka, sillä on siis tarkoitus salaojittaa istutuskuoppa ettei lilja mätäne. En ole itse laittanut kuin tulppaaneille.

   Kyse on voinut olla myös huonolaatuisista sipuleista jotka ovat kuivuneet liian pitkän säilytysajan, ja huonojen olosuhteiden takia(markettien hyllyt).

   Kyllä hyvälaatuiset sipulit yleensä nousee vaikkei se istutus olis edes tehty kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

  • Mulla kasvaa noin 800 liljaa pihallani, on jopa ulkomailta tilattuja harvinaisuuksia. Niiden kasvattamisessa on hyvin tärkeää että ne istutetaan syksyllä, ja maa johon ne istutetaan on hyvin "salaojitettu" elikkä siis alimpana on 2-3cm soraa ja siinä päällä 5cm multaa jonka päälle sipulit asetetaan ja siihen päälle vielä n. 15cm multaa.( tai sitten käytetään multaa jossa 30% mullasta on korvattu hienolla hiekalla) Jos multa on liian märkää ja liljan sipulit pääsevät lillumaan vedessä niin ne mädäntyvät ihan parissa viikossa, elikkä tosi tärkeää ettei maa ole liian märkää! muutaman kerran vuodessa liljat lannoitetaan pelkällä kalkilla. ruohikon seassa eivät välttämättä jaksa kasvaa. Ja missään nimessä niitä ei siis saa liottaa vedessä!! lastut ja sahanpurut maatuu ja sitäpaitsi keräävät kosteutta turhaan itseensä jolloin liljan sipuli alkaa mädäntyä, että niitä ei kannata käyttää.

  • käykö mullaksi esim. "biolan musta multa" jonka ph on muistaakseni 7?

   Otin pintanurmen pois ja jyrsin penkin jyrsimellä niin syväksi kuin sain (n. 30-35cm) nyt meinaan laittaa biolat sekaan vetää jyrsimellä sekaisin ja nostaa penkin pintaa mulalla n. 10cm ylemmäs nurmesta. Penkin meinasin reunustaa kivillä.
   Liljan sipulit istutan kun saan penkin valmiiksi.
   Keisarinliljan itusilmuista on ruukuissa kymmenkunta tainta tulossa. Voinko istuttaa tänä kesänä (vai syksyllä) nämä taimet sinne muiden sekaan?

  • Istutetaanko liljoen sipulit keväällä vaiko syksyllä? Muutamasta kasvien erikoisliikkeestä olen kysynnyt sipuleita ja heille kaikille sipulit tulevat myyntiin vasta keväällä, ei näin syksyllä..Itse olen aina ajatellut, että ne tuikataan maahan syksyllä kuten tulppaanit..

   • Oikeesti syksyllä.
    Syksyllä istutetut juurtuvat ennen talven tuloa, kukkivat seuraavana kesänä ja siitä eteenpäin aina suunnilleen samaan aikaan.
    Keväällä istutetulla voi mennä juurtumiseen niin kauan, ettei se ehdi kukinnan jälkeen hankkiutua talvilepoon (sikäli kun ehtii kukkia lainkaan) ja seuraavana vuonna ei kuki ollenkaan tai paleltuu hengiltä.

    Semmonen onnistuu, että aikaisin keväällä pistää liljat sisällä ruukkuun, jolloin kukinta aikaistuu. Kuoppaa sipulit maahan syksyllä varsien alkaessa rupsahtaa. Saa kukat yhtenä vuonna aiemmin ja seuraavana vuonna luonto hoitaa homman.

    Alkuperäiselle kysyjälle lohduksi: Jos on kovin syvälle haudannut liljansa, ne saattavat ilmestyä esiin vasta ensi vuonna. Tai joskus myöhemmin mukavana yllätyksenä.
    Itellä on kohopenkit, joten en ole mitään temppuja tehnyt istuttaessa. Lapiolla kolo ja sipuli sinne, multaa päälle. Ihan kaikki ei ei kasva koskaan, eihän kaikki siemenetkään idä:))


  • Vanha kikka on liottaa sipuleita vähän aikaa, kääntää maa hyvin ja laittaa vähän sahanpurua pohjalle, siihen kohtaan, mihin sipulin istuttaa. Juuri pääsee kasvun alkuun hyvin. Toimii varmasti.
   Älä istuta liian syvään. Noin kolme kertaa sipulin koko riittää, eli jotakuinkin 15 senttiä. Pienemmille sipuleille riittää tietenkin vastaavasti vähempi syvyys.

  • mistä niitä liljansipuleita muka syksyllä saa... kun joku fiksu niitä silloin istuttelee.... vai unohtuiko keväällä istuttaa ja löytyi syssyllä sitten unohtuneena.....hmmm.

   • samaa mietin, kun yleensä ne sipulit on myynnissä vain keväällä. ja sitten ei kuitenkaan saisi sipulit kuivahtaa, aika mahdotonta pitää monta kuukautta missään niin ettei kuivu. minä istutin keväällä maahan viime vuonna, ja sellaiseen paikkaan, missä muitakin liljoja kasvaa, niin luulis, että ei olis maassa mitään vikaa ainakaan. Tänä vuonna jo varmaan näkee, onnistuiko vai ei, kun oli tuo talvikin aika kostea ja vähäluminen. Tulppaaneja jännään myös, vaikka ovat kohopenkissä.


   • kljhgfdesw kirjoitti:

    samaa mietin, kun yleensä ne sipulit on myynnissä vain keväällä. ja sitten ei kuitenkaan saisi sipulit kuivahtaa, aika mahdotonta pitää monta kuukautta missään niin ettei kuivu. minä istutin keväällä maahan viime vuonna, ja sellaiseen paikkaan, missä muitakin liljoja kasvaa, niin luulis, että ei olis maassa mitään vikaa ainakaan. Tänä vuonna jo varmaan näkee, onnistuiko vai ei, kun oli tuo talvikin aika kostea ja vähäluminen. Tulppaaneja jännään myös, vaikka ovat kohopenkissä.

    nyt tuli liljansipuleita... viherpeukalon lehti, tilasin jo 55 kpl.


  • Istutussyvyydessä kannattaa huomioida myös kosteusolot: Mitä kosteampi tai kovempi maa sitä lähemmäs pintaa, vaikka 10cm. Sitkeimmät suostuvat kasvamaan jopa savipohjalle rakenetusssa kohopenkissä kunhan pohjan saa esim muutaman sentin hiekalla irti sipuleista, ja siihen multaisempaa päälle. Llijat ovat aika kuivan paikan kasveja ja hiekkamaan sekaan ei kovin paljoa humusta kaivata. Biolaani sellaisenaan pidättää kosteutta ihan liikaa, ja voi mädättää sipulit.

   Orientall-liljat talvehtivan itellä kellarissa ja menevät vain kesäksi penkkiin. Muuten kehitys jää liian hitaaksi kun maa on keväälä liian pitkään kylmää. Isossa ruukussa oli taas kesällä liian kuuma ja onnistuin mädättämään kun kastelin liikaa.

   Värililjojen paras istutusaika on mielestäni keväällä heti kun penkin saa pengotua ja sipuleita tulee kauppaan. Kuivahtaneet jämät on tuottaneet pettymyksiä. Ja penkki riittävän kuivaan paikkaan.

  • puuliljojen sipuleita istuttelin jo kk sitten ja ovat nyt 10-15 sm pitkillä aluilla... tavallisia laitoin myös vähän myöhemmin, ei näy vielä piipanpiippaa, saa nähdä nouseeko yhtään. Tavalliset oli matalaa keltaista ja jotain keskikorkeaa välkoista jossa hitunen punervaa .... en muista nimiä. Ihan kaikki ei puuliljoistakaan ole vielä nousseet.
   Pussin istutusohje oli 8sm syvyyteen..laitoin varmuudenvuoksi vähän syvemmälle, jostain olin lukenut jotta jopa 20sm syvälle pitäisi ne puuliljat laittaa, mutta en kuitenkaan niin syvään niitä haudannut.
   Sain naapurilta viime syksynä varjoliljan sipulin ja sen upotin kylläkin sinne lähes 20sm syvään, näyttää sekin sieltä ponnistavan, pituutta onn.10sm.
   Ekaa kertaa niitä liljoja kasvattelen, toivottavasti jonkin saan kukkaan asti.

  • Kaikki nousi ja puuliljat on kukkineet heinäkuusta alkaen, jokainen omia aikojaan ...valkoiset on paraillaan kukassa ja ovat kauneimmat, pituutta tuli 1,2 metriä, kun taas lyhimmät jäi n.60 senttisiksi.Tahtoo lisää , ei vaan saa sitä valkoista, eli keväällä sitten.Yhtään kukkoa ei ole ollut, toivottavasti ei ensikesänäkään.Naapureissa ei kukaan kasvata liljoja joten tartunta ei helpolla varmaan, toivottavasti, tule.

  • kuinkas onnistuu parhaiten liljojen siirto eripaikkaan,..kaivetaanko vaan maasta ja siirretään suorilta uuteen kohtaan?

   • voi niinkin....tai sitten odottaa, kunnes varret tuleentuu, eli ruskettuu ja on kaikki ravinteet jo sipuliin takaisin siirtyneet.Joudun nyt siirtämään niin paljon että on aloitettava ihan vaan sellaisenaan siirto. Eli niin iso paakku jottei juuret vahingoitu ja kiikutus uuteen paikkaan samaan syvyyteen, mikäli se on suht'sopiva.


   • ok kiitti :)


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   99
   5003
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   158
   4426
  3. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   100
   3035
  4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   43
   2214