laukka ex-ravurilla

Hooo1

moro!kertooka äkkii miten saan mun lv:n laukalle.kenttä liian pieni yrittää ees ja kokoa on 173cm eli se olis heti nurin ja kaiken lisäks kömpelö.6kk vasta ratsastettu mutta toiminu alusta asti kun vanhatekijä,laukka on vaan ongelma sitä ei saa millään nostettua.ollaan yritetty kiitoravista ja pelloilla,ei mitn..täyttä kiitoravia vaan.ei ymmärrä pohkeita,eikä ääniä.eikä sitä uskalla väkisin ajaa laukkaan,ku pieni jalkavamma(vanha).Eli idiksiä,mieluiten neuvoja maastossa laukan opettamiseen.KIITOOOOS!!!

30

3384

  Vastaukset

  • Oletko yrittänyt laukkuuttaa liinassa? Tai juoksuttanut irti? Sun kannattaisi ensin opettaa sille se sana "laukka"..sitä kautta laukkapohkeet. Oletko kokeillut nostaa voltilta laukan? Jos ei mikään auta, niin reenaile ensin rauhassa käynti ja ravi kuntoon. Mene kivisiä polkuja ja mäkiä ylös alas..saa tasapainoa, lihasta ja oppii katsomaan vähän koipiinsa :) Kun on fysiikka kunnossa, niin se laukkakin nousee helpommin. Hiljaa hyvä tulee, usko pois. Tuo 6kk on niin kovin vähän aikaa :)

  • Yksi keino on myöskin esteet tai puomit. Joillakin laukka nousee helpommin esteen/puomin jälkeen.

  • Lunta noin 15 cm. pellolla ja jos ymmärtää ympärällä juoksun.. vaikea juoksumaasto helpottaa laukan nostossa.. itse huomasin aivan vahingossa....
   'ja on toiminut kerta toisen jälkeen..

   tsemppiä... kyllä se siitä

   • käynnistä suoraan laukkapohkeilla reipas ajo eteen... ravi yleensä vain kiihtyy.. jos ei halua nostaa laukkaa.


   • ja vielä kirjoitti:

    käynnistä suoraan laukkapohkeilla reipas ajo eteen... ravi yleensä vain kiihtyy.. jos ei halua nostaa laukkaa.

    älä vaan aja sitä laukalle, vaan yritä vaan laukkapohkeet ja paljon pidätteitä, jos lähtee edes yrittämään kiitoravia, siirrä se taas rauhallisempaan raviin....


   • :).. kirjoitti:

    älä vaan aja sitä laukalle, vaan yritä vaan laukkapohkeet ja paljon pidätteitä, jos lähtee edes yrittämään kiitoravia, siirrä se taas rauhallisempaan raviin....

    itse sain oman lämppärini ymmärtämään laukan päälle niin, että ensin ajoin eteenpäin ja kun alkoi tulla tämä kuuluisa ravurinravi, niin pidätys ja laukka nousi heti..


   • niizcy kirjoitti:

    itse sain oman lämppärini ymmärtämään laukan päälle niin, että ensin ajoin eteenpäin ja kun alkoi tulla tämä kuuluisa ravurinravi, niin pidätys ja laukka nousi heti..

    mulle tuli n. 3kk sitten lv-ruuna 9.v. Entiset omistajat käyttäny raveissa ja juossukki hyvin, kun aloimme tekemään kauppoja omistaja alkoi myös ratsastella pollella enemmän ja isolla ympyrällä sai laukalle. Toinen puoli nousi tietenkin huonommin ja laukka paljon raaempaa. suoralla tiellä sain itse sen laukalle ihan vahingossa aluksi kun kiihdytin ja sitten pidättelin (tein puolipidätteitä) ja kappas kyllähän se laukata osasi ja hienosti (tosin aika kovalla vauhdilla)


  • Kiitoravista ?? Äläkää jumankauta tehkö sitä virhettä. Jos opetatte sitä kiitoravista laukkaan niin ootte kiini siinä pitkään. Ensiks, osaako heppanen muuten ravata nätisti? Jos ei, niin ensin opetat sille sen ravin että se kulkee hyvin ja nätisti SITTEN voit alkaa harjotella laukka hommia maastakäsin liinalla. Sitten kattella vähän pohkeita ( muistakaa selvät avut ) (:

  • 1. Ensin ääniavuin liinassa. Opeta sanat "käynti", "ravi" ja "laukka". Kun hallitsee nämä kolme askellajia ääniavuin kehottamalla, niin ratsastaja selkään ja toinen liinan päähän. Samalla tapaa ääniavut ja niihin yhdistettynä laukkapohkeet samanaikaisesti. Pyöritelkää pari kertaa laukka ilman pohjeapuja pelkällä äänellä ja ottakaa sitten pohkeet mukaan.

   2. Monet hevoset oppivat laukan helposti maastossa, ylämäessä ja kaarteessa. Ratsasta normaalia, hallittua ravia ja anna laukkapohkeet kurvissa. Parempi, jos ylämäkikin mukana.

   3. Ratsasta ravissa pienelle ristikolle ja anna ristikon päällä laukkapohkeet. Yleensä hevoset ottavat esteen jälkeen laukalle. Jollei onnistu, voit kokeilla korottaa estettä hieman (kuitenkin niin, että se on ehdottoman turvallista).

   4. Ratsasta ravissa ja käännä tiukasti ja anna laukkapohkeet. Käännös tapahtuu miltei paikaltaan, kolikon päällä. Ei mitään loivaa uraa ;) Tällaisessa äkkikäännöksessä hevosen tasapaino horjahtaa ja sitä hakiessaan yleensä siirtävät laukalle.

  • ANTEEKSI KUN VASTAAN NÄIN VANHAAN, MUTTA LAITAMPA JOS JOLLAIN ON SAMA ONGELMA!!
   Toivon että luette kokonaan. 8]

   Ennen kuin ravuria opetetaan laukkaamaan, sen on opittava ravaamaan ja kulkemaan käyntiä oikein. Koska ravurilla on ajettu kärryjen kanssa, sen lihakset ovat kehittyneet tätä työtä varten. Laukassa ja harjoitusravissa tarvitaan kuitenkin eri lihaksia. Siksi ravurin kanssa on tehtävä lujasti töitä käynnissä ja ravissa, ennen kuin laukkaa edes kokeillaan. Ravurin kouluttaminen ratsuksi voi viedä pitkän ajan, mutta jos aikaa ja kärsivällisyyttä riittää, voi siitä saada hyvän ja pirteän toverin.
   Osa ravureista siirtyy askellajista toiseen epäpyhtaaksi, ja se on kitkettävä pois niistä. Yksinkertaisinta on pysäyttää hevonen, kun se horjuu epävarmasti raviin, ja pyytää siltä taas käyntiä. Hevosta on kiitettävä aina kun se siirtyy käyntiin tai raviin puhtaasti. Tässä on oltava hyvin johdonmukainen ja tiukka. Jos hevosen antaa välillä tehdä oman päänsä mukaan, se ei enää tiedä, mikä on oikein ja väärin. Määrätietoisuutta tarvitaan, olipa kyse ratsastuksesta tai tallikäytöksestä.

   • Kentällä hevosella voi ratsastaa serpentiinejä, jotta sen saa kulkemaan käynnissä muodossa. Serpentiinit saavat hevosen keskittymään ja taipumaan kyljistään. Ex-ravurit ovat usein jäykkiä ajon jäljiltä ja tarvitsevat paljon taivuttelua notkistuakseen. Siksi on tärkeää ratsastaa paljon koulua.
    Hevosta voi opettaa ravaamaan hitaassa tempossa ja oikeassa muodossa käyttämällä apuna puomeja. Kentälle laitetaan 4-5 puomia 1,5m välein, ja hevonen ravaa niiden yli. Sen on silloin sovitettava askeleensa puomien väliin eikä se voi kiihdyttää vauhtiaan. Jos hevonen epäröi ylittää puomeja, sen voi viedä aluksi niiden yli käymäjalkaa, jotta se ymmärtäisi, mitä siltä oikein odotetaan.


   • michiko. kirjoitti:

    Kentällä hevosella voi ratsastaa serpentiinejä, jotta sen saa kulkemaan käynnissä muodossa. Serpentiinit saavat hevosen keskittymään ja taipumaan kyljistään. Ex-ravurit ovat usein jäykkiä ajon jäljiltä ja tarvitsevat paljon taivuttelua notkistuakseen. Siksi on tärkeää ratsastaa paljon koulua.
    Hevosta voi opettaa ravaamaan hitaassa tempossa ja oikeassa muodossa käyttämällä apuna puomeja. Kentälle laitetaan 4-5 puomia 1,5m välein, ja hevonen ravaa niiden yli. Sen on silloin sovitettava askeleensa puomien väliin eikä se voi kiihdyttää vauhtiaan. Jos hevonen epäröi ylittää puomeja, sen voi viedä aluksi niiden yli käymäjalkaa, jotta se ymmärtäisi, mitä siltä oikein odotetaan.

    Hevosta kiitetään onnistuneen ylityksen jälkeen. Sen jälkeen samaa voi yrittää ravissa. Hevonen voi ensimmäisellä kerralla temppuilla, koska se ei ole tottunut ottamaan lyhyitä askeleita, mutta silloin on vain jaksettava harjoitella. On myös tärkeää muistaa harjoitusten vaihtelevuus; puomit voi ratsastaa toisesta suunnasta ja väliin voi ottaa muitakin liikkeitä.
    Entisillä ravureilla on yleensä vaikea antaa periksi ja koota itsensä. Niillä puuttuu yksinkertaisesti tähän tarvittavat lihakset ja joustavuus. Ravuri kulkee pää korkealla ja selkä pitkänä kiihdyttääkseen vauhtiaan. Kun hevosen halutaan ravaavan nopeasti, sen pää kiinnitetään ylös obersekeillä. Silloin hevonen voi ojentaa etujalat paremmin, mikä johtaa laajempiin liikkeisiin ja kovempaan vauhtiin.
    Hyvän harjoitusravin ja laukan aikaansaamiseksi on kehitettävä hevosen lihasvoimaa. Paras tapa on ratsastaa mahdollisimman paljon kouluratsastusta. On ratsastettava sekä käyntiä että ravia, mutta tempon on oltava sellainen että hevonen saa koottua itsensä. Kannattaa ratsastaa taivuttavia liikkeitä, suuria ja pieniä voltteja, ympyröitä ja serpentiinejä, jotka ovat erinomaisia taivutusharjoituksia.
    On muistettava harjoitella puolipidätteitä, jotta hevonen on avuilla ja astuu kunnolla alleen. Kun ravi on kunnollista, on aika aloittaa laukkaharjoitukset.
    Jotkut ravurit oppivat laukkaamaan nopeasti, toiser taas eivät koskaan. On tärkeää opetella uutta asiaa vähitellen, jotta kaikki sujuisi hyvin. Aluksi ei voi myöskään vaatia täydellisiä suorituksia. Opetuksessa voi käyttää eri konsteja.
    Ensimmäinen seikka on se, että RAVIN TEMPOA EI SAA NOSTAA SIINÄ TOIVOSSA ETTÄ HEVONEN SORTISI LAUKKAAN.(!!!) Ravuri, joka ei ennen ole saanut laukata, kiihdyttää raviaan välttääkseen laukan. Hevonen ei myöskään koskaan opi vastaamaan laukka-apuihin, jos se joutuu sortumaan laukkaan. Silloin se ei myöskää ole ratsastajan hallinnassa. Harjoittelun voi alkaa ravaamalla hevosella kavalettien yli, ja kiittämällä onnistuneesta suorituksesta. Puomeja korotetaan hiukan, jotta hevonen joutuu hyppäämään päästäkseen yli. Tempon voi antaa koventua, mutta hevosta ei kannata ajaa eteen.
    Kun hevonen hyppää, se ottaa samanlaisen askeleen kuin laukassa, ja pikkuhiljaa se alkaa ottamaan yhden tai kaksi laukka-askelta esteen jälkeen. Sitä on kiitettävä jokaisen pienen hypyn jälkeen.
    Jos hevonen ei ota laukka-askelta kavaletin jälkeen, voi maahan asettaa vielä yhden puomin. Esreen ja puomin väliin jätetään noin kahden laukka-askeleen pituinen matka (n. 7m). Jopa jälkimmäistä puomia voidaan korottaa hieman, jotta hevonen joutuu hyppäämään sen yli. Näin se alkaa ottamaan vaistomaisesti laukka-askelia esteiden välissä ja niiden jälkeen.
    Ensimmäisillä kerroilla ei kannata odottaa että hevonen jatkaisi laukkaa kentän ympäri, koska SILTÄ VIE AIKAA YMMÄRTÄÄ, ETTÄ SILTÄ ODOTETAAN JUURI. LAUKKA-ASKELIA. Kun hevonen laukkaa jokaisen esteen jälkeen, on aika antaa laukka-avut, kun se laskeutuu ja nostaa itse laukan. Laukka-avuilla tarkoitetaan laukkapohkeita, hevosen asettamista ja sitä, että sanotaan ääneen ''LAUKKA''. Pikkuhiljaa voi yrittää ylläpitää laukkaa uralla. Alussa ei kannata yrittää volttien ratsastamista laukassa, vaan pitää pysyä uralla.
    Nyt on aika alentaa esteitä. Ratsastaja antaa laukka-avut, ja saa hevosen laukkaamaan esteen jälkeen. Jos koulutuksessa on käytetty kaha puomia, lasketaan ensin toinen, ja muutaman harjoituskerran jälkeen toinen. Jos hevonen ei suostu laukkaamaan esteen jälkeen, sitä korotetaan uudelleen ja laukka-apujen treenaamista jatketaan. Aina kun laukkaa harjotellaan, este pitää rakentaa samaan kohtan, jotta hevonen miellistää essteen, kentän (tai pellon tms) ja laukan yhteen. Tästä on apua siinä vaiheessa, kun laukkaa aletaan harjoitella ilman apupuomeja.
    Ratsua on kiitettävä jokaisen laukannostan jälkeen, eikä laukka saa ylläpitää liian pitkään, koska silloin hevonen väsyy eikä halua oppia koko askellajia. Harjoittelun on oltava monipuolista; samoja asioita ei pidä tehdä joka päivä, vaan joinain päivinä harjoitellaan kouluratsastusliikkeitä, ja toisina mennään maastoon.
    (c) OMA HEVOSKIRJANI.

    eli enempää en jaksanut kirjoittaa sieltä, mutta tuossa nyt kai tärkeimmät asiat jotka tarvitsee teitää kun kouluttaa ravuria ratsuksi. Kannattaa myös muistaa käydä valmennuksessa, mieluiten jopa kerran viikossa.

    -michiko.


   • michiko. kirjoitti:

    Hevosta kiitetään onnistuneen ylityksen jälkeen. Sen jälkeen samaa voi yrittää ravissa. Hevonen voi ensimmäisellä kerralla temppuilla, koska se ei ole tottunut ottamaan lyhyitä askeleita, mutta silloin on vain jaksettava harjoitella. On myös tärkeää muistaa harjoitusten vaihtelevuus; puomit voi ratsastaa toisesta suunnasta ja väliin voi ottaa muitakin liikkeitä.
    Entisillä ravureilla on yleensä vaikea antaa periksi ja koota itsensä. Niillä puuttuu yksinkertaisesti tähän tarvittavat lihakset ja joustavuus. Ravuri kulkee pää korkealla ja selkä pitkänä kiihdyttääkseen vauhtiaan. Kun hevosen halutaan ravaavan nopeasti, sen pää kiinnitetään ylös obersekeillä. Silloin hevonen voi ojentaa etujalat paremmin, mikä johtaa laajempiin liikkeisiin ja kovempaan vauhtiin.
    Hyvän harjoitusravin ja laukan aikaansaamiseksi on kehitettävä hevosen lihasvoimaa. Paras tapa on ratsastaa mahdollisimman paljon kouluratsastusta. On ratsastettava sekä käyntiä että ravia, mutta tempon on oltava sellainen että hevonen saa koottua itsensä. Kannattaa ratsastaa taivuttavia liikkeitä, suuria ja pieniä voltteja, ympyröitä ja serpentiinejä, jotka ovat erinomaisia taivutusharjoituksia.
    On muistettava harjoitella puolipidätteitä, jotta hevonen on avuilla ja astuu kunnolla alleen. Kun ravi on kunnollista, on aika aloittaa laukkaharjoitukset.
    Jotkut ravurit oppivat laukkaamaan nopeasti, toiser taas eivät koskaan. On tärkeää opetella uutta asiaa vähitellen, jotta kaikki sujuisi hyvin. Aluksi ei voi myöskään vaatia täydellisiä suorituksia. Opetuksessa voi käyttää eri konsteja.
    Ensimmäinen seikka on se, että RAVIN TEMPOA EI SAA NOSTAA SIINÄ TOIVOSSA ETTÄ HEVONEN SORTISI LAUKKAAN.(!!!) Ravuri, joka ei ennen ole saanut laukata, kiihdyttää raviaan välttääkseen laukan. Hevonen ei myöskään koskaan opi vastaamaan laukka-apuihin, jos se joutuu sortumaan laukkaan. Silloin se ei myöskää ole ratsastajan hallinnassa. Harjoittelun voi alkaa ravaamalla hevosella kavalettien yli, ja kiittämällä onnistuneesta suorituksesta. Puomeja korotetaan hiukan, jotta hevonen joutuu hyppäämään päästäkseen yli. Tempon voi antaa koventua, mutta hevosta ei kannata ajaa eteen.
    Kun hevonen hyppää, se ottaa samanlaisen askeleen kuin laukassa, ja pikkuhiljaa se alkaa ottamaan yhden tai kaksi laukka-askelta esteen jälkeen. Sitä on kiitettävä jokaisen pienen hypyn jälkeen.
    Jos hevonen ei ota laukka-askelta kavaletin jälkeen, voi maahan asettaa vielä yhden puomin. Esreen ja puomin väliin jätetään noin kahden laukka-askeleen pituinen matka (n. 7m). Jopa jälkimmäistä puomia voidaan korottaa hieman, jotta hevonen joutuu hyppäämään sen yli. Näin se alkaa ottamaan vaistomaisesti laukka-askelia esteiden välissä ja niiden jälkeen.
    Ensimmäisillä kerroilla ei kannata odottaa että hevonen jatkaisi laukkaa kentän ympäri, koska SILTÄ VIE AIKAA YMMÄRTÄÄ, ETTÄ SILTÄ ODOTETAAN JUURI. LAUKKA-ASKELIA. Kun hevonen laukkaa jokaisen esteen jälkeen, on aika antaa laukka-avut, kun se laskeutuu ja nostaa itse laukan. Laukka-avuilla tarkoitetaan laukkapohkeita, hevosen asettamista ja sitä, että sanotaan ääneen ''LAUKKA''. Pikkuhiljaa voi yrittää ylläpitää laukkaa uralla. Alussa ei kannata yrittää volttien ratsastamista laukassa, vaan pitää pysyä uralla.
    Nyt on aika alentaa esteitä. Ratsastaja antaa laukka-avut, ja saa hevosen laukkaamaan esteen jälkeen. Jos koulutuksessa on käytetty kaha puomia, lasketaan ensin toinen, ja muutaman harjoituskerran jälkeen toinen. Jos hevonen ei suostu laukkaamaan esteen jälkeen, sitä korotetaan uudelleen ja laukka-apujen treenaamista jatketaan. Aina kun laukkaa harjotellaan, este pitää rakentaa samaan kohtan, jotta hevonen miellistää essteen, kentän (tai pellon tms) ja laukan yhteen. Tästä on apua siinä vaiheessa, kun laukkaa aletaan harjoitella ilman apupuomeja.
    Ratsua on kiitettävä jokaisen laukannostan jälkeen, eikä laukka saa ylläpitää liian pitkään, koska silloin hevonen väsyy eikä halua oppia koko askellajia. Harjoittelun on oltava monipuolista; samoja asioita ei pidä tehdä joka päivä, vaan joinain päivinä harjoitellaan kouluratsastusliikkeitä, ja toisina mennään maastoon.
    (c) OMA HEVOSKIRJANI.

    eli enempää en jaksanut kirjoittaa sieltä, mutta tuossa nyt kai tärkeimmät asiat jotka tarvitsee teitää kun kouluttaa ravuria ratsuksi. Kannattaa myös muistaa käydä valmennuksessa, mieluiten jopa kerran viikossa.

    -michiko.

    Tuo on ihan hyvä ohje. Hieman yksinkertaisempi tapa on käyttää hyväksi ravurin jo osaamia "merkkejä" ja tahallisesti "hypäyttää" se laukkaan. Tämä sopii niillekin, joilla ei ole kenttää käytössä.

    Eli ratsastaessa tee hevoselle painetta ääniavulla, imutus tai maiskautus, jolloin sille tulee kova eteenpäin pyrkimys. Pidätä samaan aikaan, niin, että vauhti ei pääse lisääntymään. Sopivassa vaiheessa anna laukkapohje ja myötää reilusti ohjalla -> ravuri nostaa laukan, koska se tarvii ohjan tukea pysyäkseen ravilla. Näin olen pari lämpöistä opettanut ja hetkenpäästä osasivat ihan normaalisti laukkapohkeet sekä nostot käynnistä ja hitaasta ravista.


   • lizzieB kirjoitti:

    Tuo on ihan hyvä ohje. Hieman yksinkertaisempi tapa on käyttää hyväksi ravurin jo osaamia "merkkejä" ja tahallisesti "hypäyttää" se laukkaan. Tämä sopii niillekin, joilla ei ole kenttää käytössä.

    Eli ratsastaessa tee hevoselle painetta ääniavulla, imutus tai maiskautus, jolloin sille tulee kova eteenpäin pyrkimys. Pidätä samaan aikaan, niin, että vauhti ei pääse lisääntymään. Sopivassa vaiheessa anna laukkapohje ja myötää reilusti ohjalla -> ravuri nostaa laukan, koska se tarvii ohjan tukea pysyäkseen ravilla. Näin olen pari lämpöistä opettanut ja hetkenpäästä osasivat ihan normaalisti laukkapohkeet sekä nostot käynnistä ja hitaasta ravista.

    -.- Miten hepan saa hiljentämään vauhtia? -.-
    -.- Miksi heppa "viskoo" päätään ylös alas hiljaisessa ravissa (varmaa ku se haluu mennä kovempaa..)?-.-
    -.- Kannattaako jalkoihin laittaa treenien jäkkeen pinteleitä tai jtn.?-.-
    -.- Kuiunka pitkään ex-ravuril suunnillee pitää harjotella, et se menee kunnon laukkaa, 3x viikos harjoitteluu kerralla n. 1h (hieman pitempään..?-.-
    -.- OIS KIVA JOS JOKU VIITTIS KIRJOTELLA, EES OMIA KOKEMUKSIA LAUKANNOSTOSTA JNE... -.-


   • apila-voikko kirjoitti:

    -.- Miten hepan saa hiljentämään vauhtia? -.-
    -.- Miksi heppa "viskoo" päätään ylös alas hiljaisessa ravissa (varmaa ku se haluu mennä kovempaa..)?-.-
    -.- Kannattaako jalkoihin laittaa treenien jäkkeen pinteleitä tai jtn.?-.-
    -.- Kuiunka pitkään ex-ravuril suunnillee pitää harjotella, et se menee kunnon laukkaa, 3x viikos harjoitteluu kerralla n. 1h (hieman pitempään..?-.-
    -.- OIS KIVA JOS JOKU VIITTIS KIRJOTELLA, EES OMIA KOKEMUKSIA LAUKANNOSTOSTA JNE... -.-

    Täytyy olla kärsivällinen, ja tehdä paljon pidätteitä. Tee ota-anna liikettä, eli älä jätä pidätettä päälle pitkään koska hevonen voittaa. Jos hevonen on ex-ravuri, niin tee töitä myöskin paljon istunnalla koska ravurit on opetettu lisäämään vauhtiaan kun vetää ohjista.

    Pään viskominen voi johtua monesta eri syystä. Halusta mennä kovempaa, huonosta satulasta, tai kuolaimista yms. Jos hevonen on jo pehmentynyt suusta(joka kannattaa hoitaa kolmipalalla) nii voit kokeilla kuolainta joka on tarkoitettu lopettamaan pään viskominen, eli antamaan kielelle enemmän tilaa suussa.

    Jos hevosen jaloilla on taipumusta turvota treenin jälkeen(rasituksesta) niin kannattaa laittaa linimenttiä. Muuten ei tarpeellista.

    Hevosen harjoittelu riippuu siitä onko sillä tarpeeksi tasapainoa laukkaa varten. Jos ei ole, niin turha edes yrittää laukkaa, vaan jatkaa ympyröitä yms.

    KIVA JOS NOISTA OLI MITÄÄN APUA. :))


  • Itse en ole sillä kannalla, että laukka kannattaisikaan opettaa ex- ravurille suoralla. Omakohtaisen kokemuksen vuoksi uskaltaisin sanoa, että älä nosta vauhtia, vaan riko askel. Eli käytä puomeja ja ehkä pieniä kavaletteja. Parinkin laukka-askeleen jälkeen uskomattomat kehut. Ex-ravureilla tahtoo olla se ravi niin tiukassa, että vauhdin noustessa laukkaan sortuminen saa ne yleensä kavahtamaan.. Ja kenttääkin voi käyttää ''isolla, kömpelöllä'' hevosella (vai onko siis pienempi kenttä kuin yleensä?) Ja koita mennä oikeassa kierrossa, saattaa olla helpompaa.. Oma hevoseni on myös iso, kömpelö ja välillä jalat solmussa..

   • Mulla on myös ex-ravuri ja on tosiaan puoli vuotta nyt tehty töitä laukan eteen. Tosin meni tuossa välissä vähän aikaa ettei päässyt ratsiin ollenkaan koska kengittäjää ei saatu laittamaan talvikenkiä.

    Laukannosto tuli suoralla toisen hevosen perässä, hokemalla sana laukka monta kertaa ja näin se oppi sen. Nyt olemme työstäneet paljon myös liinassa laukkaamista ja menee jo todella kauniisti (ennen mulle tuloa ei näköjään ollut pahemmin liinaa käytetty kun ei osannut ympyrällä mennä laisinkaan).

    Alkuun yritin ylämäessä suoralla tuota laukkaa nostettua, mutta todettuani että se on mahdotonta, yritin suoralla ja tasaisella, se onnistui! Se todennäköisesti johtui siitä, että vaikka ed. omistaja kivenkovaan väitti että on paljon liikutettu kärryiltä 10-20km lenkkejä ylä- ja alamäkiä, ei se voinut olla mitenkään mahdollista koska hevonen oli täysin lihakseton. Ja juu kyllä se oli laihakin, eli ei niitä lihaksia voinu paljon ollakaan.

    On nyt kuitenkin paljon pirteämpi ja nostaa laukan jopa kohtuullisen helposti. En vain tajunnut aikaisemmin enkä oikein saanut vinkkejäkään, että olisin voinut ensin yrittää tuota maasta käsin laukkaa ja pyörittää ympyrällä, mutta toisaalta se olisi myös mennyt ihan lukkoon olemattomilta lihaksiltaan jos olisi vain ympyrää pyörittänyt.


  • Ympyrällä laitat sen ensi kulkemaa ravissa/käynnissä taipuneena, sit asetat sitä sen verran et sisätakajalka astuu vähän ristiin. Usko tai älä hevosen on siitä tosi pal helpompi nostaa laukka kun antaa laukka avun kun sisäjalka on ristissä vähän, ei kuitenkaan liikaa. Oma ex-ravuri nostaa siitä ihan samantein, muuten ei:)

  • kannattaa kokeilla liinassa laukkaamista, vaika ajamalla jos ei muuta.. kyllä se sitten ajan kanssa tulee sieltä (:

  • Mul on kans exravuri ja se jotenki "unohti" mite nostaa laukan kun ratsastetaan
   osas ennen ja mentii tosi mukavaa ratsu laukkaa mut talven jälkee se unohti sen. nyt se vaa yrittää mennä hirveeetä kiitoravia ja jos sen saa laukkaamaan nii se menee sellasta laukkaa et se työntää sitä lapaa sivulle ja siinä on tosi hankala istua. Miten tästä sitten toimitaan? Myös se etää miten hevosen saisi opetettua olematta syömättä ruohoa kun ratsastaa!!! Tosi ärsyttävä tapa...

  • kiitoravista en edes kehottaisi yritämään. meillä ei esteitä edes uskallettu kokeilla ravurilla, että laukka toimisi. tuskin olisi mennyt ylikään. nyt kuitenkin hyppii kuin vanha tekijä. juoksuta liinassa ja opeta sana "laukka" pikku hiljaa voi kokeilla selästä :) onnea jatkoon!

  • Kaipaisin apua samaan ongelmaan kun hajamielinen. Eli meilläkin kävi niin, että lv-ruunani oppi keväällä laukan hienosti, ja meni ympyrälläkin nätisti. Mutta sitten yhtäkkiä tuli hirveä taantuminen eikä enää nosta kun jonkun epämääräisen ristilaukan - ilmeisesti siis tehtiin vain liikaa ja hevosella keitti yli. Tälle se kaksi kertaa viikossa max 45min oli tosiaan liikaa, eli kannattaa aina muistaa että mielummin se liian vähän kun se että väännetään hevonen loppuun. Pääasia kuitenkin että hevonen nauttii.
   Ei kai tässä muu auta kun aloittaa alusta niin, että lopettaa vaan heti kun saa sen yhdenkin hyvän laukannoston.

   Ja tuosta liinassa laukkuuttamisesta, miten saatte maastakäsin ajettua hevosen laukkaan? itse olen äänen, liinan ja raipan kanssa vaan ajanut sitä niin että nostaa laukan, mutta silloin se on semmoista kaahottamista eikä enää millään pysy ympyrällä. Vinkkejä miten voisi rauhoittaa hevosta ja saada laukasta hitaampaa liinassa niin ettei se kuitenkaan pudottaisi raville...?

  • Hei! Mulla olis kanssa muutama vinkki ex-ravurin laukka ongelmiin. Ihan ekana suojat joka jalkaan. Oman hevosen laukka parani heti kun laitoin hivutussuojat takasiin. Ravurilla ei kuitenkaan kinttujen hallinta ole samaa tasoa kuin ratsuilla. Hevosen helpompi keskittyä harjoitukseen kun ei tarvitse jännittää kolhuja. Sitten lihakset kuntoon ratsastamalla hiekkarinteitä ylös ja alas ja pitkiä käynti maastoja. Sitten harjoitellaan rentoa ja pyöreää ravia. Omalla kokemuksells ympyrällä laukannostojen treenaminen on helpointa koska ympyrällä hevonen jo valmiiksi astuu taka sisäjalan allensa. Laukka nostetaan lantiolla ja ulko-ohjan pidätteellä, pohkeet kiinni mutta reidet ja polvet irti sekä istunta taaksepäin. Ja heti haetaan pyöreyttä kun laukka nousee. Toimii meillä näillä eväillä.

  • VASTAATKAS TÄHÄN, KIITOS! 8)

   Nii, nyt pitäs saaha ex-ravuri nimenomaan laukkaan ja pyöreeseen raviin. Sen verra kyllä tajuan et eka käynti ja ravi hiotaan kuntoon enne ku laukkaa yritetää varsinki hevosel mikä nyt ei oikeen osaa mitää...

   Mutta kuitenkin mulla olis kysyttävää tosta Mupelon ^ kommentista. Ensinnä, kauanko noita lihas treenejä, hiekkamäkiä ylös alas ja maastolenkkejä käynnis tulee sit tehä et huomaa etttä hevone on laukanopetus kunnos? Sen lihasten kehityksen varmaan huomaa ratsastettavuudes / tarkotan siis hevosen varmajalkaisuudessa ja liikkeissä, vai kuinka??
   Ja tää kyseinen heppa on iha perus ex-ravuri, kulkee pää pystys ja nopeil askelilla, ei juurikaan käytä selän ja takajalkojen lihaksia eikä siis pole takajaloilla tarpeeks alle.. Nyt etitään sitten kumppareita ,kaulanvenyttäjää, eli joustochampooneita,( tai mitkä ne nyt sitten onkaa) nii koeajalle pariks viikoksi, sitten jos nuo toimii ni ostetaan omat. Toimiiko nuo tollaset että saa hevosen käyttämää kaulaa ns. muodos?

   silleen aattelin että eka juoksutetaan suitsien satulan ja noitten piuhojen kans liinas . Oisko nyt mitään neuvoja tästä eteenpäin?
   JA... ! miten sen sais sitten taipumaan ympyröillä silleen sisäasetukselle ettei kuitenkaa pienennä ympyrää?

   • Kyllä nimenomaan saat lihastreeneillä tasapainoa hevoselle ja juuri sitä hevosen ja ratsastajan välistä tasapainoa mitä ravureilta puuttuu. Ja korostaisin taas että suojaa jalat hyvillä jänne ja hivutussuojilla. Samalla kun maastoilette haastavissa maastoissa luotte luottamusta mikä taas tekee sen että hevonen alkaa luottamaan sinuun ja RENTOUTUU. Kaiken uuden oppimisen edellytys on suorituksen rentous. Eli mitään ei harjoitella niin kauan kuin se pää pystyssä. Kun opetat sille laukannostoa niin treenaa tutussa paikassa missä on mahdollisimman vähän pällisteltävää ja säikyttävää. Tee käynnissä pysähdyksiä,peruutuksia, voltteja ja kokeile pienillä pidätteillä ja oman painon muutoksilla miten hevonen reagoi. Nosta ravi ja jatka samoja juttuja. Anna ohjaa että kun alkaa rentoutumaan, saa päätään venytettyä alas ja samallahan selkäkin rentoutuu. Apuna rentoutukseen käytän kaulan silittelyä, kehuja ja hassulta saattaa kuulostaa niin hevonen on helppo saada rentoutumaan pärskähtelemällä. :) Olet varmaan huomannut että usein kun hevonen on säykähtänyt jotain ja huomattuaan vaaran olevan ohi se pärskii. Kokeile! Meillä toimii hyvin. Sitten kun löytyy tahdikas ravi ja hösötys on jäänyt pois niin harjoituskerran lopuksi kuin ohimennen kokeilet laukannoston. Yhtään askelta ei ravi saa kiihtyä. vaikka laukka ei nousisikaan. Älä jää jankkaamaan nostoa loputtomiin jos ei heti onnistu. Jätä suosiolla seuraavaan kertaa ja kiitä hevosta. edistystä on tapahtunut jos olette pystyneet edes vähän työskentelemään rentona ja yhteistyössä. Seuraavana päivänä jatkatte ja kun sitten se laukka nousee edes parin askeleen ajaksi niin heti kehuja. Kun edistystä alkaa tulemaan niin sit se etenee yleensä nopeasti. Alku se kaikkein vaikeinta on.
    Mitä tulee noihin apuohjiin niin en vielä tähän päivään mennessä ,vaikka heppaharrastusta on takana kohta 30v, ole ymmärtänyt miksi ihmeessä niistä pitää hakea apua joka vaivaan. Saahan niillä taivutettua hevosen kaulan ihan miten mutkalle tahansa mutta itseään kantamaan se ei siinä opi. Eikö tarkoitus ole kuitenkin löytää yhteistyön ja liikunnan ilo yhteisestä tekemisestä hevosen kanssa? Mielestäni hevosen täytyy saada venyttää kaulansa harjoituksen lomassa kun siltä tuntuu. Voi vaan kuvitellä kun ekakertoja pyydetään hevoselta pyöreyttä ja itsensä kantamista että ei ihan helppoa olemattomilla lihaksilla. Ei nuo remelit niskassa paljoo venytellä, ne on pakotteita. Tee palvelus itsellesi ja hepalle ja unohda ne. Jos joku niitä käyttää niin sitten ammattilainen, ei me joitten ratsastusongelman tasoa on kuinka saada hevonen laukkaamaan!!! :))) Juoksuta ihmeessä liinassa ja opeta sana "laukka", mutta jätä turhat hilpakkeet pois ellet saa ammattiapua siihen.
    Käännä ympyrällä ratsastaessa lantioasi ja yläkroppaa sisään. Enempää en jaksa enää kirjoittaa... :)))


  • Mielenkiintoinen tämä laukkakeskustelu. Olen jo oppinut paljon teidän kommenteistanne. Mulla on vuokralla 8-vuotias Irish Cob - siis isokokoinen,kylmäverityyppinen mustalaisponi. Sen menneisyys on vähän hämärän peitossa, mutta sitä ei ole paljon koulutettu eikä ratsastettu, koska ei osaa apuja ja kunto on heikko. Hevosta ratsastaa pääasiassa mieheni, joka on aloittelija. Käymme kävelemässä ja vähän ravailemassa maastossa. Kaikki on mennyt ihan hyvin, poni ravaa tyytyväisenä mun hevosen perässä.
   Olen kuitenkin miettinyt, että noin nuori ja terve poni - olisi kiva opettaa laukka-avut ja ehkä myöhemmin vähän hyppäämistäkin.Yritettiin laukkaa, niin että kokenut ratsastaja istui ponin selässä ja minä nostin laukan. AIemmin tätä on kokeiltu vähemmän kokeneiden kanssa ja poni vain menee kiitoravia. Nyt poni vastusteli ja pukitteli, mutta nosti kuitenkin laukan. Pukit olivat kuitenkin sitä luokkaa, ettei mieheni ainakaan siellä pysyisi. Emme myöskään voi vaihtaa hevosia, koska oma tammani on liian kuuma aloittelijalle, Ratsastaja sanoi, että pukit olivat kurittomuutta ja poni pitäisi vain määrätietoisesti ratsastaa läpi laukassa niistä huolimatta.
   No, päätin ryhtyä harjoittelemaan laukkaa juoksuttamalla. Mulla ei ole kenttää käytössä, mutta nyt saan käyttää läheistä peltoa. Juoksuttaminen siellä ei kuitenkaan ole kovin turvallista, koska maa on epätasainen ja kun poni kiihdyttää vauhtia ravissa, se liukastelee pahasti. Olen saanut sen kyllä jo vähän rauhoittumaan ravissa. ääniapua se ei vielä ole laukan kohdalla ymmärtänyt. Vauhti on myös vielä mielestäni liian kova laukan opettamiseen. Ilmeisesti edessämme on vielä paljon työtä liinassa. Minulla on semmoinen tunne, että poni on ihan kamalan tuohduksissaan koko jutusta - ja kun joutuu eroon tammakaveristaan - yrittää kyllä kovasti jotain, muttei oikein ymmärrä että mitä pitäisi tehdä. Kunto ei oikein riitä, kaveri on muualla, ei osaa, ei huvita. Varsinkin huonommassa kierroksessa oikealle, käynti helposti muuttuu raviksi, sitten vauhti kiihtyy ja tulee pukkeja ja stoppi, peruutusta, hirnumista jne. Poni yrittää kaikkensa, ettei tarviisi.
   Mietin tässä sitäkin, että onko edes järkeä opettaa laukannosto ponille - ettei se vain saisi mitään tyhmiä ajatuksia päähänsä tästä "uudesta" askellajista ja innostuisi pukittamaan ukkoani alas :-(
   Olisi kiva kuulla mielipiteitä.

  • suosittelen juoksutttamaan liinassa! ja opettamaan siinä sanat käynti, ravi ja laukka, molempiin suuntiin. :)

  • ´Joo siis olis kiva jos joku kenellä on kokemusta tälläsestä nii vastais näihin, kiitos! :)

   Mulla on nyt ollu kohta vuoden ex-ravuri, lämppäri-ruuna hoitoheppana. Ei siis ole mitenkään koulutettu sen enempää ratsuksi , mutta viime talvena aloitin sen ratsastamisen. Siis hyväksyi kaikki satulat ja suitset yms.
   Mutta kaikki aloitettiin tietty alusta.

   1. Ruuna menee ´jopa kentän tasaisella pohjalla hiukan kompuroiden eikä oikein ymmärrä lyhentää käyntiä. Miten siis käynnistä saisi varmemman ja miten sitä voisi säädellä?

   2. Ravissa tämä menee siis pää ylhäällä ja sillein epätasasta pomppu ravia . Oon nyt pari krt . juoksuttanu eka ja ratsastanu kaulanpidentäjiä ( mitkä ihmeen kumpparit onkaan) käyttäen. Ja kerran loppukäynneissä meni ilmanki apuohjia vähän aikaa muodossa. Onko oikea tapa jos käyttää apuohjia aina kun ratsastaa? paitsi tietysti maastossa..

   3. Ja laukka... tiedän että pitäisi ensin käydä nämä käynti ja ravi asiat läpi, mutta kokeilimpa nyt että tajuaako ideaaa. Miten siis saan nostettua laukan, silleen että se on puhdasta laukkaa ( tuppaa laukkaamaan ns. etujaloilla ) ja hidasta?

   4. Entä miten saisin sen taipumaan?

   5. Mitkä olisi hyviä keinoja opettaa esteitä ? ja oikeaa hyppytekniikkaa?

   6. Voiko esim. vaikkapa juuri kumppareiden tai chamboneiden kanssa mennä pellolla?

   ISO KIITOS NIILLE KETKÄ VIITSII VASTATA!!!:)

  • Hei. Monet hevoset tykkää laukata enemmän "hangella". Eli että on aika reipppaasti lunta. Mutta ensin kannattaa harjotella käyntiä ja ravia ja työstää niitä, koska mitä parempi ravi, sitä parempaa se laukka tulee olemaan. Hiokaa sitä ravia ainakin ensin. Ja laukka kannattaa opettaa aluksi ihan liinaamalla. Ensin maasta käsin ja sitten vasta selästä kun maasta käsi onnistuu. Onnea ! (:

  • Mitä tehdä minulla on 2 shettishoitoponia. Niillä on vaan muutaman kerran käyty selässä ja ei ne siitä mtn välitä. Mutta laukata ne eivät tykkää. Tai eivät millään haluaisi laukata. Isompi niistä ei ymmärrä juoksutuksesta mtn joten sekin on ongelma

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   319
   3458
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   122
   2788
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   174
   1789
  4. Kiitos elämä, Nala mutta vuokraluukkuun

   Miten noin menevä nainen voi ottaa koiran keskelle kaupunkia? Eikö edellinenkin koira annettu pois kun asuvat Eskon kanssa, eikä ollut aikaa hoitaa si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1393
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   20
   923