kesyhiiristä ja 'kesytyksestä'

_emily_

höh. tuolla Nettihaisuleiden sivuilla lukee että kesyhiiret purevat harvoin. Äsken otin hiiren käteen ja se oli sylissä hetken ja päätti sitten purrakin :S Laitoin sen sitten takaisin häkkiin. Onko se vain pelokas vai mitä. Voisiko joku kertoa jotain kesytysvinkkejä millä hiiret sais vapaa ehtosesti tulemaan käteen. Mitä makupaloja ootte käyttänyt 'kesytyksessä'? Ja muutenki jotain vinkkejä ja apua kaipailisin. En meinaan halua että noista hiiristä tulee mitenkään äkäsiä tai että niitä on vaikee ottaa häkistä pois jos esim. siivoaa sitä.

6

1810

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Omasta mielestäni kesyhiirtä ei edes tarvitse kesyttää, sillä sen kuuluisi luonnostaan olla kesy. Eli kasvatuksessa tulisi käyttää lemmikeiksi sopivia, kesyjä hiiriä, jotta oikeanlaiset luonteenpiirteet periytyisivät myös poikasille.

      Koitapa pitää kättäsi häkissä ja odota että hiiri tulee vapaaehtoisesti haistalemaan ja tutkimaan kätttä. Se voi viedä alussa melko pitkään, mutta kyllä se hiiri siihen lopulta tottuu. Eli käsi ihan paikallaan siellä asumuksen pohjalla ja vaan odottelet. Jos ja kun hiiri kädellä uskaltautuu, niin ei kannata lähteä sitä suoraan nostamaan pois häkistä. Teet tätä jonkin aikaa ja alat vähitellen nostamaan kättä ja hiirtä pois sieltä häkin pohjalta :D

      Toivottavasti löydät jotain apua tästä :)

      • _emily_

        Tota taktiikkaa mä olen yrittänytkin tässä jo kaksi päivää :D En sitten tiedä onko hiiret vaan liian arkoja :S siis että olleet kasvattajallaanki vähällä käsittelyllä.. Mutta ei kai auta muu kuin odottaa ;D


      • Anonyymi
        _emily_ kirjoitti:

        Tota taktiikkaa mä olen yrittänytkin tässä jo kaksi päivää :D En sitten tiedä onko hiiret vaan liian arkoja :S siis että olleet kasvattajallaanki vähällä käsittelyllä.. Mutta ei kai auta muu kuin odottaa ;D

        Ei se kahdessa päivässä tapahdu siinä voi kestää koska kaikki kesyhiiret ovat yksilöitä!


    • xxAlbinoravenxx

      Hei _Emily_!

      Onko kyseessä uros- vai naarashiiri? Montako hiirtä on ja milloin olet hankkinut?

      Kesyhiiren ei kuulu purra käsiteltäessä, vaan ne yleensä purevat vain ahdistetuksi tullessaan. Puraisiko hiiri sormen/käden verille, vai näykkäisikö vain?

      Mistä olet ostanut hiiren? Luulisin, että eläinkaupasta? Kasvattajilta yleensä saa käsiteltyjä, hyväluonteisia hiiriä.
      Itse olen eläinkaupasta onnistunut ostamaan yhden mielenvikaisen (aggressiivisen, sinkoilevan, hyppivän ja kosketettaessa ulahtavan) naarashiiren ja sen jälkeen olen tullut tulokseen, että mieluummin ostan halvempia ja parempiluontoisia hiiriä joiden alkuperä on tiedossa.

      Hyvä ja toimivaksi todettu keino on ottaa hiiren/hiirten terraariosta/dunasta pois, ottaa kämmenelle hiiren ruokaa ja laskea käsi terraarion pohjalle. Kättä ei tule liikuttaa lainkaan, varmasti hiiren uteliaisuus voittaa loppujen lopuksi.

      Ensimmäistä kesyhiirtäni (uros) ei oltu koskaan aiemmin käsitelty, mutta tuolla keinolla sain siitä sitten loppujen lopuksi hirmuisen sylilöllykän.
      Myöskin kolmas uroshiireni oli erittäin arka meille tullessaan, mutta siitäkin tuli aivan ihastuttava sylissä viihtyvä poika, joka kiipesi itse terraariosta syliin.

      • xxAlbinoravenxx

        "Hyvä ja toimivaksi todettu keino on ottaa hiiren/hiirten terraariosta/dunasta ruokakippo pois, ottaa kämmenelle hiiren ruokaa ja laskea käsi terraarion pohjalle. Kättä ei tule liikuttaa lainkaan, varmasti hiiren uteliaisuus voittaa loppujen lopuksi."


    • Eläinystävät

      Minun siskoni osti kääpiöhamsterin mutta ei jaksanut sitä hoitaa vaan antoi sen jo pois parin kuukaudedn jälkeen. Rakastan eläimiä joten se oli OK minun puolestani. Ikinä hamsteria ei oltu käsitelty.

      Sain sen täysin käsikesyksi nopeasti muutamassa päivässä niin, että pistin aina ruokaa hitaasti enkä käyttänyt kättäni ikinä siellä missä hamsteri oli (tämä ei erityisesti kuulunut siihen kesyttämisen prosessiin). Yritin välttää menemästä lähelle ettei se pelästyisi ja laitoin ruokaa. Pistin ruuan päälle yhtä vitamiinijauhetta jota se rakastaa (tämä alkoi jo kuulua siihen).
      Sitten kerran laitoin sormelleni samaa jauhetta enkä ruokakuppiin ja sormi aika lähelle ruokakuppia. Hamsteri haisteli ja tuli lähemmäs ja alkoi nuolemaan - sitten oltiin voiton puolella.

      Aloin sitten antamaan vitamiinia vain sormelta ja kohta tein niin, että pistin käden vaakatasoon kämmen ylöspäin sen jälkeen, kun hamsteri oli nuollut tapansa mukaisesti (tein sitä jopa 5 kertaa päivässä parin kolmen tunnin välein.. Aina kun hamsteri oli syömässä tai näin sen liikkellä) vitamiinit. Sitten se vain kerran tuli mutta en nostanut sitä pois.. Laskin sen vain aina eri puolille terraariota. Toistin saman liikkeen uudestaan ja uudestaan ja tein kädelle tulemisestra positiivisen ja leikkimielisen tapahtuman.

      Nykyään siis vaikka ei jauhetta olisikaan ja kämmen on vaakatasossa, se tulee kädelle nuollen sitä ja haistellen onko jotakin hyvää siinä tällä kertaa. Sitten nostan sen vaikka lattialle ja se pysyy kädessä matkan ajan sillä se tietää kun käsi pysähtyy, se pääsee pois turvallisesti, niinkuin terrassakin :)

      Kannattaa kaikkien eläinten kesyttämisessä (varsinkin vähän "tyhmempien" niinkuin hamstereiden :D) käyttää jotakin EXTRA hyvää ruokaa tai vaikka maustettua vitamiinijauhetta. Silloin se yhdistää käden nimenomaan johonkin hyvään eikä sitä tarvitse pelätä. Ikinä ei kannata vain ottaa eläintä pois kodistaan väkisin, sillä silloin se oppii että 'käsi on siis vihollinen ja sitä kuuluu pelätä'.

      Nykyään eismerkiksi lattialle päästessään jään istumaan lähelle sen terraariota (laitan terraarion lattialle, jolloin voin välillä nostaa sen sinne rauhoittumaan ja tyhjentämään poskipusseistaan piilottamiani ja sen löytämiä herkkupaloja) ja hamsteri tuleekin välillä luokseni (n. parin minuutin välein) tarkistamaan olenko siinä. Annan sille sitten jonkin todella hyvän, pienen herkkupalan kun se tulee. Välillä istuessani lattialla se koittaa kiivetä polvelleni tai nilkkaani pitkin jalalleni.

      Heti kun laitan käden sen lähelle vaakatasoon se tietää että nyt lähdetään taas ja se jää siihen seisomaan ja katselemaan, minne mennään. Kun käsi pysähtyy, 'bussi' on pysähtynyt määränpäähän :DD

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe