Kohti sinipunaa

Armoitettu lukumies

Juhani Suomen valtaisaa kohua herättäneen kirjan tunnetuimmaksi sanomaksi on tullut se, että pihtisynnytetty sinipunahallitus toteutettiin presidentti Mauno Koiviston uudelleenvalinnan turvaamiseksi. Kuitenkin siihen on nähtävissä muitakin syitä kuten esimerkiksi Koiviston antipatia Kepun Paavo Väyrystä kohtaan. Hän ei siis ollut halukas nimittämään Väyrystä sen enempää pää- kuin ulkoministeriksikään, oli se sitten tämän kuningastien katkaisemista tai ei. Koivosto ja sinipunan taustavaikuttajat katkaisivat siivet myös Harri Holkerin presidentinvaalityöltä. Holkeri ja kokoomuslaiset taisivat hyväksyä Koiviston mahdollisen uudelleen valinnan ja saivat pitää pääministerin paikkansa myös tasavallan presidentin valinnan '88 jälkeen.

Koivistolla ei ollut ensimmäiset 5 vuotta kestäneellä presidentinkaudellaan vielä ulkopoliittista aloitetta. Sitten hän teki aloitteen, joka oli väljästi tulkittuna turvallisuuspoliittinen aloite, joka minun mielestäni oli avuttomuudessaan ihan sympaattinen ja vilpitön presidentti Mauno Koiviston itse kirjoittama ehdotus Pohjoismaiden ja Neuvostoliiton Pohjolan turvallisuutta edistävistä toimista tai ainakin sellaisten peräänkuuluttamisesta. Koivistolaiseen tyyliin se paperi olikin melko monitulkintainen ja neutraali. Se oli maar "fundeerausta".

Juhani Suomi käsittelee näitä tällaisia asioita teoksensa loppupuolelle saakka, jossa vihdoin alkavat sinipunahallitusta edeltäneet juonittelukuviot, jollaisista en ole lukenut sitten Alan Bullockin kirjoittamien A. Hitlerin poliittisen valtaannousun kuvioiden. Yhtä kovaa kamaa ei yksinkertaisesti näytä olevan näiden välillä julkaistukaan! Kuka sanoo, että politiikka on tylsää? Hän lukekoon siis joko Juhani Suomen Koivisto- ja Alan Bullockin Hitler-kirjan.

Muina mielenkiintoisina aiheina kerrottakoon myös lamaa edeltäneistä päätöksistä, jotka teki tuo vastoin vaalituloksia ja eduskuntapuolueiden edustajien enemmistön (124 porvarillista edustajaa 76 vasemmistolaista vastaan) tahtoa juntattu sinipunakoalitio. Rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen ja vahvan markan -politiikka olivat niitä syitä, mitkä veivät maamme mitä tuhoisimpaan lamaan, jonka seuraukset näyttävät osoittautuneen pysyväisiksi.

Vahvan markan -politiikka perustui uskoon, että kiinteä kurssi toimisi jonkinlaisena ankkurina, joka pakottaisi talouden hitaampaan inflaatioon. Tämän taustalla olivat uudet talousteoreettiset näkemykset, jotka hylkäsivät keynesiläiset opit. (Tässä on hieman suoraa lainausta Juhani Suomen kirjasta Kohti sinipunaa).

Mauno Koivisto panttasi presidenttiehdokkaaksi ilmoittautumistaan ja sosiaalidemokraatit tyrkyttivät Kalevi Sorsaa pääministeriehdokkaanaan peräten Kepulta näiden omaa pääministeriehdokasta. Onko tässä jotakin tuttua? Keskusta vastasi, ettei Suomen valtiosääntö tunne moisia ennakkoehtoja.

Koivisto lupasi, että eduskunta voi muodostaa millaisen hallituksen tahansa se saa vain toimimaan. Hän kuitenkin nimesi omat miehensä hallitusta tekemään, eikä hyväksynyt tehtävään kokoomuksen puheenjohtajaa syystä että tämä oli porvarihallituksen tai kolmen suurimman puolueen muodostaman hallituksen kannattajia. Vain sinipuna kelpasi Manulle. Sinipuna ei tullut kuin Manulle illallinen. Sitä edelsivät todellakin varsin raskaat ja monimutkaiset junttaus- ja juonittelukuviot, joihin liittyi kokoomuslainen ryhmä, ns. Arkadia-Klubi, jonka jäseniin ja näihin sinipunajunttauksiin liittyi mm. Ulla Puolanne.

Kaiken kruunuksi porvareiden niin kutsutusta kassakaappisopimuksesta ei Koiviston Manu tiennyt mitään ennen kuin vasta paljon myöhemmin. Koska Ilkka Suominen (kokoomuksen puheenjohtaja) oli kertonut sopimuksesta tuoreeltaan Holkerille, niin Holkeri oli todennäköisesti kertonut siitä presidentille ilmeisesti piankin. Mutta Koivisto otti kantaa asiaan vasta paljon myöhemmin, joten Koiviston pakottamaan sinipunahallitukseen olivat todellakin muut syyt kuin vaalit voittaneiden puolueiden tekemät sopimukset. Sinipunaa junailleilla tahoilla oli aivan yhtä runsaasti taustavehkeilyjä ja sellaisia ennen vaaleja kirjoitettuja kassakaappisopimuksia, joista myöskin pidettiin kiinni - ja sinipunahallitus muodostettiin vaalit hävinneen sosiaalidemokraattisen puolueen johdolla ja ehdoilla.

1

173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lämminmies

      Koiviston piti "varmistaa " jotta voisi toteuttaa talousosaamistaan Kekkosen jälkeen . Samalla ohittaa Tannerin ja Rydin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      194
      4538
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      254
      2550
    3. 133
      1677
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      201
      1259
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      83
      1110
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1094
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    10. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1037
    Aihe