Pakkosyöttäminen/-maistaminen

---

Olisin kysellyt vain, että onko yleensä kaikissa muissakin kouluissa vielä konstina pakkomaistaminen/-syöttäminen? Mielestäni maistaminen on hyvä asia silloin jos kyse on erikoisesta/uudesta ruoka-aineesta, johon lapsen olisi hyvä totutella, mutta entäpäs jos kyse on ihan tavallisesta jokapäiväisestä ruoasta josta lapsi ei yksinkertaisesti tykkää. Siis syö tietyssä muodossa, mutta ei välttämättä koulussa (ehkä juuri pakottamisen takia tulleen kammon vuoksi)? Onko pakottaminen oikein siihen asti kunnes oksennus tulee (yökkimisestä ei ainakaan välitetä tässä tapauksessa)? Ja yökkiminenhän on nimenomaan refleksinomainen toiminto, ei suinkaan tahallista kuten tässä tapauksessa väitetään (että lapsi yökki tahalleen).

58

4563

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aina pitää maistaa

      Ja sitten vasta sanoa että ei tykkää... Monesti on muotia kun ei syödä koulussa... meillä ainakin oli niin että pakko oli maistaa ja jos ei syönyt niin viimesenä sait nousta pöydästä.. Että ihan hyvä keino... koska siinä näkee et tykkääkö lapsi oikeesti vai esittääkö kavereille jne.. Mä ainakin sanoisin lapselle että kun oot maistanut niin ei tarvi väkisin syödä vaikka opettaja sanois mitä... Ja voi syödä ne mistä tykkää...

      • hyvä asia...

        joskus vain tuntuu ettei se maistaminen riitä. esimerkkinä peruna. koko perunan pakolla syöminen ei enää ole maistamista. se on jo pakottamista. ja vieläpä peruna joka on yleinen ruoka miltei jokaisessa suomalaisessa kodissa. kyllä kouluikäinen lapsi tietää miltä peruna maistuu ilman maistamistakin.

        pakkosyöttäminen on eri asia kuin maistaminen. jos maistamista perustellaan totuttelulla eri ruokiin ja makuihin niin ei siihen silloin tarvita suuria määriä eikä jatkuvasti pakottamista. tämä aiheuttaa vain ongelmia myöhempää elämää ajatellen.


      • aiheuttaa
        hyvä asia... kirjoitti:

        joskus vain tuntuu ettei se maistaminen riitä. esimerkkinä peruna. koko perunan pakolla syöminen ei enää ole maistamista. se on jo pakottamista. ja vieläpä peruna joka on yleinen ruoka miltei jokaisessa suomalaisessa kodissa. kyllä kouluikäinen lapsi tietää miltä peruna maistuu ilman maistamistakin.

        pakkosyöttäminen on eri asia kuin maistaminen. jos maistamista perustellaan totuttelulla eri ruokiin ja makuihin niin ei siihen silloin tarvita suuria määriä eikä jatkuvasti pakottamista. tämä aiheuttaa vain ongelmia myöhempää elämää ajatellen.

        myös se, ellei pysty perunaa syömään. Näin niin kuin kärjistäen.
        Tuntuu näiden alkuviestien perusteella ainakin ketjulta, jossa äiti tai isi saa valittaa, "kun meidän KalleLiisa joutuu pakolla syömään sitä ja sitä, vaikkei pidä siitä. Kyllä meillä kotona vaan tehdään vain sellaisia ruokia, joista meidän KalleLiisa pitää."
        Koulun tehtävänä on kasvattaa lapsista yhteiskuntaan sopeutuvia ja aktiivisia kansalaisia eikä yhteiskunnassamme voida antaa läheskään kaikissa asioissa valinnan varaa. Niinpä se, että maistat sitä perunaasi edes palan joka kerta, palvelee myös laajempaa tarkoitusta. Lisäksi näin voidaan saada lapsen tietoisuuteen se asia, että aina ei voida mennä hänen tahtonsa ja mieltymystensä mukaisesti, vaan joskus on mukauduttava, vaikkei asia itseään miellyttäisikään. Joskus koululla on kova työ saada lapsi, joka kotona toimii päällikkönä, ymmärtämään, ettei hän ole se, ketä aina tekee päätökset... Valitettavasti näitä löytyy nykyään turhan usein kouluista.


      • moivaan3

        Kukaan mun kaveri ei syö koulussa, paitsi näkkäriä silti noustaan AINA viimesenä pöydästä koska ei haluta välkälle XD


    • edelleen

      Kyllä se pakkomaistaminen on ihan tavallista kouluissa. Pakkosyöttämisestä en ole kuullut, enkä usko että kouluissa ketään syötetään ainakaan yleisesti. Minusta pakkomaistattaminen on ihan hyväksyttävää. Mitä pahaa siinä on?

      Jotta lapsi tottuu johonkin makuun ja oppii pitämään siitä, täytyy maistamiskertoja olla useita. Toiset eivät maistamiskehotuksesta huolimatta koulussa maista, ja istuvat sitten yleisen tavan mukaan lautasensa kanssa tiettyyn kellonlyömään asti sistätiloissa, kun muut kirmaavat iloisina välitunnilla. Se on monessa koulussa sääntö, ja vaikka se lapsesta kurjalta tuntuukin, sen mukaan mennään. Sääntöjä yleensäkin on niin kouluissa kuin yhteiskunnassakin ja se vaan pitää hyväksyä, että ihan kaikkien pitää sääntöjä noudattaa, vaikka ne eivät mukavilta aina tuntuisikaan. Jos koulut ja opettajat lähtevät hälläväliä-linjalle, pian monet lapset eivät suostu syömään mitään. Muoti-ilmiönä voi olla syömättömyys tai joku ei sen takia syö, että ehtii lähteä nopeasti välitunnille. Opettajan velvollisuus on valvoa ruokailun onnistumista. Opettajan velvollisuus ei kuitenkaan ole pitää listaa "Mika ei tykkää makaronilaatikosta, Tiina inhoaa kasviksia, Sami ei voi sietää perunaruokia ja Reijalla tökkii maito". Yhteiset säännöt ovat kaikille samat ja niitä noudatetaan. Ja jos ei noudateta, siitä seuraa seuraamus.

      En oikein ymmärrä, miksi tämä sama asia aina välillä putkahtaa esiin: syöminen, joka on ihmiselle välttämätöntä ja etenkin tervellinen syöminen, josta monella ei tänä päivänä ole hajuakaan. Kouluissa syödään ravintoympöyrän mukaista terveellistä ruokaa.

      En myöskään ymmärrä, miksi vanhemmat joiden lapsille syöminen on vaikeaa, syyttävät aina ruokaa tarjoavaa osapuolta. Lapsi valittaa asiasta kotona, sehän on selvä. Mitä sitten? Antaa lapsen valittaa. Vanhemman kuuluu olla terveellisen ruoan puolestapuhuja, vaikka lapsi onkin eri mieltä. On todella ikävää, kun vanhemmat haluavat lapsilleen nykyään lupalappuja olla syömättä. Näitä tapauksia on jatkuvasti enemmän. On myös lapsia, jotka ovat kehittäneet itselleen keinoja, joilla päästään ikävistä tilanteista yli ja jotka tehoavat siis vanhempiin. Vanhempien tunteisiin (säälin herättäminen) on helppo vaikuttaa tirauttamalla pienet itkut, jolloin vanhempi ajattelee, että olenpa minä paha/huono vanhempi. Tunteisiin voi myös vedota tekemällä yökkäysrefleksinomaisen toiminnon, jolloin vanhempi myös ajattelee, että kylläpä minä olen julma äiti/isä. Lapset oppivat hyvin nopeasti näkemään, mikä kannattaa.

      Joskus saattaa tuntua siltä, että kylläpä meidän lasta kohdellaan huonosti tai väärin koulussa. Kuitenkin saattaa olla niin, että koulussa noudatetaan ihan vain yleisiä tapoja, joihin lapsen on vaikea sopeutua. Kaikille on oltava yhteiset säännöt. Muuten toiminta on "epistä", kuten lapset asian ilmaisevat.

      • olen täysin

        samaa mieltä!!
        Itsellänikin on ruokia joista en pidä, mutta "joudun" niitä silti syömään saadakseni päivän energiantarpeeni tyydytettyä ja pysyäkseni terveenä.
        Nykyään monelle lapselle ihan tavallisena pidetty perusruokakin saattaa olla uutta ja outoa. Esim kaikki kasvikset ovat suurimalle osalle lapsia se suuri yök. Ja maitoa on pahaa kotona mä saan mehua...
        Aina ei voi olla sitä lempiherkkua tarjolla.
        Itse työskentelen koululla ja olen seurannut tätä ruokailurumbaa, välillä todella ihmetellen.
        Äitinä olen mariseville koululaisilleni (toinen inhoaa perunaa ja toinen karttaa lihaa) sanonut että kaikkea maistetaan, muuten ei opita ja sitten isompana on todella vaikeaa kun joka ruuassa on jotain Yök-ainesta.
        Ja jos se opettaja antaa tänään Maikki-Johannekselle luvan olla syömättä perunoita niin seuraavana päivänä siellä on ainakin 3 samanlaista, jotka eivät tykkää siitä ja tästä ja on epistä kun Maikki-Johanneksenkaan ei eilen tarvinnut syödä, kun se ei tykännyt.
        Ja jokaisenhan pitää elääkseen syödä ja vieläpä monipuolisesti.


      • hyvä asia...

        kyllä, samaa mieltä olen siitä että uusia makuja on hyvä maistaa useampia kertoja jotta nähdään "oppiiko" lapsi syömään tiettyä ruokaa vai ei. mutta kuten aiempaankin viestiin vastasin ei mielestäni esim kokonaisen perunan pakkosyöttäminen ole enää "maistamista".

        ja ehkä jotkut tosiaan voivat "yökkiä" tahallisesti mutta kyllä harjaantunut silmä (jota oppettajilta luulisi löytyvän) tunnistaa tahallisen esittämisen aidosta huonovointisuudesta.

        eikä terveellistä syömistä tule ainakaan pakottamisella. kouluissa varmasti tarjoillaan terveellistä ja osan mielestä ehkä hyvääkin ruokaa, mutta terveellisyys menettää merkityksensä jos lapsi pakotetaan syömään ja tästä johtuen vähentää huomattavasti (ehkä jopa lopettaa) syömistään. silloin ruuan terveellisyys ei enää aja asiaansa.


      • oikein!

        Kiitos, kun osasit näin hienosti selventää asiaa niillekin vanhemmille, jotka vaativat lapsilleen erityiskohtelua koulussa. Itse työskentelen koulunkäyntiavustajana erityisluokalla, jossa karkeasti puolet lapsista ei haluaisi syödä juuri mitään. Maistaa on todellakin pakko, joka päivä kaikkea (ei leipää välttämättä). Jos ei tarvitse maistaa, niin nämä lapset eivät syö mitään. Sitten ei myöskään jaksa olla tunnilla tai oppia uusia asioita. Paljon puhutaan lasten kasvavasta ylipainoisuudesta, muuta vakavasti alipainoisista lapsista ei juuri huolta kanneta. Heitä on kuitenkin yllättävän paljon. Alipainoisuuskin voi aiheuttaa vakavia sairauksia ja vaikuttaa suuresti aivojen kehitykseen sekä koulumenestykseen. Moni vanhempi ei varmaan tiedä, että kauniit ruokailutavat kuuluvat usein koulun opetussuunnitelmaan, joten meidän aikuisten on vain opastettava lapsia rohkeasti maistelemaan vaikka kuinka tökkisi. Ei se meistäkään niin hauskaa ole yrittää itse syödä siinä samalla ja vielä nauttia ruokailusta. Eivätkä muuten aikuisetkaan kaikista ruuista pidä, mutta kohtelias pöytäseuralainen ei häiritse muita omilla mielipiteillään tarjottavasta ruuasta.


      • Espoolainen_

        Onko oikein sitte jos kuudesluokkalaista pakotetaan huutamalla syömään ruoka loppuun?!?


      • Tamperelainenmies

        Syömään pakottaminen ei ole oikein ja ne opettajat jotka sitä harrastavat eivät saisi opettaa. Itselläni oli pienenä refluksi joten en sen takia pystynyt syömään mitään vähänkään hapanta, koulussa minua pakotettiin syömään ja opettaja itketti ala asteella 1-2 luokilla. Tälle kyseiselle henkilölle oli kerrottu syyt miksi en pysty syömään mitään hapanta ja oli tuotu lääkärin todistukset asiasta, mutta hän ei uskonut. Kyseisen koulun rehtori oli myös munaton ja hän ei auttanut asian mitenkään, samassa koulussa valvottiin myös tämä saman opettajan toimesta kuka katoin oppilaan repun, opettaja otti oppilaan luokan eteen ja itketti oppilasta jos hän ei kantanut reppua itse, tämä kyseinen opettaja oli myös vittuillut vanhemmilleni että tuletko kantamaan reppua myös armeijaan, olin tuohon aikaan pienempi kuin muut ikäiseni joten marketin pienin reppu oli suhteettoman iso kokoinen selässäni. Nykyään pystyn syömään hieman hapanta ruokaa mutta alkaa heti närästämään ja ruoka nousee ylös jos syön hapanta vähänkin enemmän. Ylä aste aikoihin asiaan tuli muutos ja opettajat eivät muutenkaan uskaltaneet pakottaa enää syömään. Kouluruoka aikakin tuohon aikaan noin 7 vuotta sitten oli todella huonon makuista ja laatuista . Esim perunat olivat täynnä mustia täpliä niinkuin nykyään, ruoka oli joko täysin mautonta tai sitten yli maustettua eli sen arvaa maistuiko ruoka oppilaille, suurimmalle osalle ei. Silloin tällöin oli hyvää ruokaa esim kalapuikot ja muusi jonka kanssa oli salaattia ja hyvää salaatin kastiketta mutta suurimmat osat ajasta ruoka oli sellaista että en edes ilmaiseksi huolisi


      • OutoaOn

        Ihme ettei lääkäritodistus riittänyt.


    • En tykkää

      "En tykkää tuosta ruuasta, en halua syödä sitä. Okei pikku mussukka, älä sitten syö."

      "En tykkää tuosta matikasta, en halua opiskella sitä. Okei pikku mussukka, älä sitten opiskele."

      "En tykkää tuosta kaverista, lyön sitä. Okei pikku mussukka, hienosti teit."

    • Lestadiolainen..

      Mielestäni on hyvä, että lapset oppivat syömään sitä mitä heille annetaan. Kunnioitus jokapäiväistä ruokaa kohtaan pitää säilyä. Jos vanhempi kerran antaa periksi, saa siitä kärsiä lopun ikäänsä.

      Itse söin kaikki kouluruoat hyvällä ruokahalulla, koska kotona oli vain perunasoppaa, puuroja ja vellejä. Esimerkiksi tuoremehua meillä ei koskaan ollut kotona ja se oli pienelle koululaiselle mieleenpainuva makuelämys.

      Ja n. vuosi sitten Saksassa kuoli 12-vuotias poika, koska hän ei suostunut syömään muuta kuin pelkkiä hampurilaisia. Vanhemmat antoivat pojalle periksi, vaikka lääkärit sanoivat pojan kuolevan, jos hän ei saa muita ruoka-aineita. Niinpä poika sitten kuoli.

      • tuommosen

        nimimerkin käyttö, se ei ole mitenkään asiaan liittyvä.


    • voisi

      jättää vanhempien päätettäväksi, miten ruokailussa toimitaan? Minä olen kouluvuosinani joutunut pakkomaistamaan esim. maksalaatikkoa ja maksakastiketta useamman kerran, enkä niistä silloin pitänyt, enkä niitä vieläkään todellakaan syö. Oma lapseni ei ole ikinä syönyt hernekeittoa, huolimatta siitä, että sitä kotonakin aina silloin tällöin on. Miksi on niin vaikea ymmärtää, että kaikki eivät kaikkea syö. Ruokailun tulisi olla positiivinen tapahtuma, ei rangaistus.

      • aivan samaa

        mieltä. Eiköhän vanhemmilla tulisi olla oikeus kasvattaa lapsiaan tässäkin asiassa.


    • nykyaikana

      Julmaa minusta. Minä olen sanonut kaikille omilleni, että mitään ei tarvi maistaa tai ottaa mikä näyttää pahalta. Jos on pakko ottaa, niin kyllä heti tekisin ilmoituksen joko opettajalle tai rehtorille. Kenenkään ei ole pakko syödä yhtään mitään. Meidän koulussa ei ainakaan tarvi, onneksi.

    • kaikenlaista

      Koulut sanovat etteivät resurssit riitä jokaisen oppilaan ruokailun erityishuomioihin (esim. reija ei tykkää maksalaatikosta, sami ei syö perunoita jne..). Mutta julmaa tosiaan on jos lapset joutuvat tämä asian takia kärsimään kouluissa ja oppivat ruokailun olevan välttämätön paha, koska aikuisten mielestä on "terveellistä" pakottaa lapset syömään. Tämä ei kyllä aja lapsen etua ollenkaan, vaan saa vain aikuisen mielen rauhoittumaan: "Olen nyt saanut lapsen maistamaan jotain mistä hän ei pidä, olen nyt saanut pois vastuun itseltäni, sama se miten lapsi aikuisena syö, ei ole enää minun vastuullani vaikka tulisi syömishäiriöitä ym." Jos kouluissa todella on ongelma ottaa lapsia huomioon yksilöinä ruokailutilanteessa, ehkä koulut ja henkilökunta on silloin ottanut tehtäväksi itselleen liian "vaikeita" asioita suorittaakseen ja silloin heidät pitäisi tästä vastuusta vapauttaa. Eväät kouluun lapsille ja siitä koululaisille/perheille pieni korvaus vuodessa/kuukaudessa.

      • Koulussa töissä

        Ei kouluruokailu kenestäkään syömishäiriöistä tee. Syyt ovat ihan muualla

        Olen huomannut, että eniten kouluruuasta nurisevat ne lapset ja heidän vanhempansa, joilla kotona ruoka on ihan mitä sattuu, ei hyvää eikä ravitsevaa. Aika outo juttu!


    • miettikää nyt vielä!

      En voi kuin hämmästellä lukiessani teidän (luultavasti olette vanhempia) mielipiteitänne. Toisilla on selvästikin asiat vielä aivan selvällä maalaisjärjellä, mutta toisilla. Huh! Kyllä on mopo karannut käsistä!

      Miksi olette tehneet tästä ruoka-asiasta ongelman? Koulussa tarjotaan terveellistä ja tavallista kotiruokaa.

      Miten voitte hyvällä omatunnolla olla sitä mieltä, että "meidän mukulan ei tarvitse koulussa syödä, jos ei tykkää"? Mitä opetatte tuolla suhtautumisella lapsillenne? En kertakaikkisesti voi ymmärtää tuollaista asennetta.

      Kouluissa on paljon huonosti syöviä lapsia. Toiset heistä vielä suureen ääneen kailottavat, että "hyiiiiii, pahaa ruokaa, en syö tai multa tulee oksennus". Samomattakin on selvää, että tuollainen käyttäytyminen on huonoa. Koulussa yritetään antaa myös tapakasvastusta. Tosin työsarka on niin valtavaa, ettei ihmeitä pystytä tehdä. Mistä sitten ovat lapset tuollaista huonoa ruoka- ja syömiskäyttänytmistä oppineet... Niinpä.

      Kyllä niitä naminameilla aamunsa alkavia pikku pilttejä alkaa koulumaailmassa olla ihan riittämiin. Ja sen kyllä huomaa!

      • vaan läheinen

        tiedän perheitä joissa lapsia ei pakoteta syömään, mutta lapset kuitenkin syövät terveellisesti. ei tarvitse olla kysymys kuin esim yhdestä ruoka-aineesta, jota lapsi ei pysty syömään ja pakotamalla saadaan aikaan vain ongelmia. ja kuten joku kirjoittaja aiemminkin kirjoitti, ei terveellisyys enää aja asiaansa jos pakottamalla saadaan aikaan inho reaktioita ruokaan. ei ole terveellisellä ruualla enää merkitystä jos lapsi ei inhon takia pysty enää syömään enää niitä "hyvän makuisiakaan" ruokia, kun ruokailu tilanteesta on tehty "peikko" pakottamalla. ongelmaa ei tee suinkaan vanhemmat vaan he jotka pakottvat syömään. olen erään lääkärin kanssakin asiasta keskustellut ja hän nimenomaan sanoi ettei lasta pidä pakottaa syömään. toki silloin jätetään herkutkin antamatta, jos niin menee ettei mikään ruoka enää maistu. jos kyse on vain yhdestä tai kahdesta ruoka-aineesta, ei pakottaminen tuo tilanteeseen muuta kuin lisää ongelmia. mopo on karannut käsistä mielestäni juuri heiltä joiden itsetunto ei kestä sitä että ihmisillä on eri mielipiteitä. ja kasvatusasioissa pitäisi jokaisen vanhemman saada päättää oman lapsensa kasvatuksesta (ellei kyseessä ole oikeasti lastensuojelun piirissä oleva tms), jos lapsen terveys ei ole oikeasti vaarassa. eikä se vaarannu jos jollain koulussa jää perunan pala syömättä tai jollain lihan pala. ja sitten nämä huonolla itsetunnolla varustetut "aikuiset" ihmiset tyrannisoivat lapsia oman huonon minäkäsityksen johdosta, ja yrittävät sillä tehdä omaa oloaan helpommaksi. kyllä inhottaa tuollaiset ihmiset. hyi!


      • pohdiskelijan poikanen
        vaan läheinen kirjoitti:

        tiedän perheitä joissa lapsia ei pakoteta syömään, mutta lapset kuitenkin syövät terveellisesti. ei tarvitse olla kysymys kuin esim yhdestä ruoka-aineesta, jota lapsi ei pysty syömään ja pakotamalla saadaan aikaan vain ongelmia. ja kuten joku kirjoittaja aiemminkin kirjoitti, ei terveellisyys enää aja asiaansa jos pakottamalla saadaan aikaan inho reaktioita ruokaan. ei ole terveellisellä ruualla enää merkitystä jos lapsi ei inhon takia pysty enää syömään enää niitä "hyvän makuisiakaan" ruokia, kun ruokailu tilanteesta on tehty "peikko" pakottamalla. ongelmaa ei tee suinkaan vanhemmat vaan he jotka pakottvat syömään. olen erään lääkärin kanssakin asiasta keskustellut ja hän nimenomaan sanoi ettei lasta pidä pakottaa syömään. toki silloin jätetään herkutkin antamatta, jos niin menee ettei mikään ruoka enää maistu. jos kyse on vain yhdestä tai kahdesta ruoka-aineesta, ei pakottaminen tuo tilanteeseen muuta kuin lisää ongelmia. mopo on karannut käsistä mielestäni juuri heiltä joiden itsetunto ei kestä sitä että ihmisillä on eri mielipiteitä. ja kasvatusasioissa pitäisi jokaisen vanhemman saada päättää oman lapsensa kasvatuksesta (ellei kyseessä ole oikeasti lastensuojelun piirissä oleva tms), jos lapsen terveys ei ole oikeasti vaarassa. eikä se vaarannu jos jollain koulussa jää perunan pala syömättä tai jollain lihan pala. ja sitten nämä huonolla itsetunnolla varustetut "aikuiset" ihmiset tyrannisoivat lapsia oman huonon minäkäsityksen johdosta, ja yrittävät sillä tehdä omaa oloaan helpommaksi. kyllä inhottaa tuollaiset ihmiset. hyi!

        Minä en ole sitä mieltä, että vanhemmilla tulisi olla valtaa päättää lastensa kouluasioista halunsa mukaan. Näin ihan vain siksi, että lasten kouluaikana vastuu lapsista on koululla. Vallan ja vastuun tulisi aina kulkea käsi kädessä. Ei koulu voi ottaa minkäänlaista kasvatusvastuuta lapsista, jos koululle ei anna valtaa päättää mistään. Jos vanhemmat haluavat itselleen kaiken vallan, niin ottakoon sitten myös jakamattoman vastuun lapsistaan myös kouluaikana. Silloin voisi kaikilla luokan 30 oppilaalla olla omat säännöt ja opettaja voisi vain p****t nakata sille miten kullanmuruset käyttäytyvät...


      • ...............
        pohdiskelijan poikanen kirjoitti:

        Minä en ole sitä mieltä, että vanhemmilla tulisi olla valtaa päättää lastensa kouluasioista halunsa mukaan. Näin ihan vain siksi, että lasten kouluaikana vastuu lapsista on koululla. Vallan ja vastuun tulisi aina kulkea käsi kädessä. Ei koulu voi ottaa minkäänlaista kasvatusvastuuta lapsista, jos koululle ei anna valtaa päättää mistään. Jos vanhemmat haluavat itselleen kaiken vallan, niin ottakoon sitten myös jakamattoman vastuun lapsistaan myös kouluaikana. Silloin voisi kaikilla luokan 30 oppilaalla olla omat säännöt ja opettaja voisi vain p****t nakata sille miten kullanmuruset käyttäytyvät...

        ei nyt ole kysymys kaikista kouluasioista. tarkistaisitkos keskustelun aiheen ja kirjoitetut viestit ennen kuin alat vastailla. kysymys pakkosyöttämisestä joka vaikuttaa lapsen kokonaisvaltaiseen kasvatukseen ja aiheuttaa ongelmia myös kotona.


      • näinjavähän lisää

        Hyvä kirjoitus! Samaa mieltä!
        Toinen asia tässä ruokajutussa olen huomannut, työskentelen koulussa, on aterimien käyttö...Ei osata käyttää haarukkaa ja veistä syödessä, ei osata kuoria perunoita vaan ne muussataan kuorineen! Istutaan kyynärpäät pöydällä, sörplitään ja maiskutetaan.Mistähän tämä kaikki on saanut alkunsa? Varmaan opettajat on opettanut..tai naapuri


    • tehävä

      Onko pakottaminen asianmukaista "opettamista"? Silläkö saadaan hyviä ja PYSYVIÄ tuloksia aikaan? Jos opettajat näkevät tehtäväkseen opettaa oppilaita myös syömään terveellisiä ja hyviä kouluruokia, niin onko opettajien mielestä pakottaminen todellakin paras keino?

      Eikö parempia tuloksia saataisiin aikaan muilla keinoilla? Esim. palkitsemisella, leikin kautta (jos kyse alakoululaisista), tms. Panostamalla tällaiseen asiaan saataisiin parempiakin tuloksia aikaan.

      Mutta jos opettajilta (ym "kasvatuksen asiantuntijoilta") ei löydy haluja/jaksamista opettaa lapsia vaan halutaan omaa auktoriteettia korostaen "pakottaa" lapset tahtoonsa, niin olisiko aihetta vaihtaa alaa? Näitäkin herkyyttä löytyviä (kuitenkin omaamalla tiettyä tiukkuuttakin) kasvatusammattilaisia kuitenkin joissain paikoissa tuntuu löytyvän. Harmi vain että vallalla tuntuu olevan enemmän tämä "tyrannisointi" :(

      • koulussa enää

        syömään opi! Ruokailu opitaan kotona ja jos siellä saa valita vain mieleisensä menyyn, niin turha tavallisen kouluruoan on odottaa maistuvan. Vanhemmat päättävät lapsensa ruoan, lapsi päättäköön määrän.


      • tehtävä
        koulussa enää kirjoitti:

        syömään opi! Ruokailu opitaan kotona ja jos siellä saa valita vain mieleisensä menyyn, niin turha tavallisen kouluruoan on odottaa maistuvan. Vanhemmat päättävät lapsensa ruoan, lapsi päättäköön määrän.

        Niinpä niin. Ei ole koulun tehtävä ei. Mutta silti tuntuu täälläkin keskusteluissa olevan pakkosyöttämisen hyväksyttävä syy nimenomaan opettaminen. Ja vaikka kotona söisikin "tavallista kouluruokaa" niin ei se välttämättä ole yhtä hyvää koulussa.

        Itse ainakin aikoinaan muistan koulussa olevat "yllätyspotut" jotka olivat pahoja ja kumimaisia ja siältä löytyi milloin mitäkin yllätyksiä (mustia paukkuja). Kotona kuitenki potut ja ns. tavallinen kouluruoka maistuivat minulle parhaiten. Tosin sitten nämä koulun "yllätyspotut" ja syömään pakottaminen saivat minulle aikaan sellaisen inhoreaktion etten pystynyt syömään koulussa oikein kunnolla mitään. Vielä kun koulussa maistaminen ei riittäny, vaan ruoka oli syötävä kokonaan (ja valitettavasti näitä juttuja tapahtuu tänäkin päivänä) eikä ruokamäärää saanut itse valita. Kotona taas tilanne oli aivan toista, ruoka maistui ihan hyvin (jopa "tvallinen kouluruoka"). Kouluaika/oppivelvollisuus on suomessa tällä hetkellä kuitenkin 9v ja on todella harmillista, että tällaisilla tyrannimaisilla asenteilla saadaan aikaan ongelmia syömisen suhteen.


      • Ei saa pakottaa
        koulussa enää kirjoitti:

        syömään opi! Ruokailu opitaan kotona ja jos siellä saa valita vain mieleisensä menyyn, niin turha tavallisen kouluruoan on odottaa maistuvan. Vanhemmat päättävät lapsensa ruoan, lapsi päättäköön määrän.

        On aivan yleisesti tiedossa, mitä pakkosyöttämisestä tai pakkomaistamisesta voi koitua aikuisiässä: äärimmäinen kammo kyseiseen ruokaan. Sama pätee pakottamista liikuntatunnilla osallistumaan kaikkiin lajeihin. Tämän vuoksi on AINA oltava vaihtoehtoja. Opettajalla ei ole edes oikeutta pakottaa oppilaitaan sellaisiin tehtäviin, jotka voivat nöyryyttää oppilaita.

        Myös joidenkin aikusten liikuntakammo on saanut alkunsa koulun liikuntatunneilta, joissa "psykopaatti" opettaja on nöyryyttänyt oppilaita.

        MUISTAKAA PERUSASIA: Lapsi ei opiskele opettajaa varten, vaan itseään varten.


      • täysin samaa mieltä
        Ei saa pakottaa kirjoitti:

        On aivan yleisesti tiedossa, mitä pakkosyöttämisestä tai pakkomaistamisesta voi koitua aikuisiässä: äärimmäinen kammo kyseiseen ruokaan. Sama pätee pakottamista liikuntatunnilla osallistumaan kaikkiin lajeihin. Tämän vuoksi on AINA oltava vaihtoehtoja. Opettajalla ei ole edes oikeutta pakottaa oppilaitaan sellaisiin tehtäviin, jotka voivat nöyryyttää oppilaita.

        Myös joidenkin aikusten liikuntakammo on saanut alkunsa koulun liikuntatunneilta, joissa "psykopaatti" opettaja on nöyryyttänyt oppilaita.

        MUISTAKAA PERUSASIA: Lapsi ei opiskele opettajaa varten, vaan itseään varten.

        olen täysin samaa mieltä. ja kun syömisestä kyse, kammo ei välttämättä rajoitu pelkastään tiettyyn ruokalajiin, vaan voi aiheuttaa kammon koko ruokailutilannetta, ja sitä kautta monia muitakin ruokia kohtaan.

        sama todella koskee myöskin liikuntaa. itse tykkäsin hiihdosta ENNEN kouluun menoa. koulu piti tästä asiasta huolen. en ole sen koommin hiihdellyt.


    • pojalla on

      muutamia inhokeita, maksalaatikko ja kaalilaatikko joita ei suostumut syömään mutta silti kotonakin tarjotaan välillä kyseisiä ruokia kuten on myös koulussa, Minä pyydän maistamaan joka kerta näitä ruokia kotona kun niitä on tarjolla ja sen jäkeen poikani voi syödä leipää. Samoin toimii koulu, pyytää maistamaan mutta ei pakota syömään.
      Omalla kohdallani tämä käytäntö on tuottanut tulosta koska kaalilaatikkoa menee hänellä jo minisantsiannos. Poikani täyttää 11v.

      • Grrr-

        Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin. Yli seitsemän vuotta opettajana toimineena, voin kertoa, että lapsi oppii koulussa syömään kaikkea, mitä tarjolla on. On yleisesti tutkittu, että makuaisti vaatii VÄHINTÄÄN kymmenen maistamiskertaa, ennen kuin tietty inhottavaksi tunnistettu maku alkaakin tuntua syötävältä.

        Valitettavan usein lapsien syömättömyydessä on kyse vain siitä, ettei ruoka ole just sitä mieliruokaa, jota kotona saa mahdollisimman usein. (Suuri osa lapsista aloittaa koulupäivänsä pizzapalalla.)
        Mitä taas tulee pakottamiseen, en ole vielä urani aikana nähnyt yhdenkään opettajan tunkevan ruokaa lapsen suusta alas. Olen kylläkin nähnyt lapsen haistattelevan yhden jos toisenkin kerran, mikäli opettaja on pyytänyt tätä ottamaan kaikkia ruokia ja syömään lautasensa tyhjäksi (oppilaan itsevalitseman annoksen).

        Kaikkein valitettavinta on se, että perheissä vanhemmat siunaavat lapsen epäasiallisen käytöksen, ja harrastavat kotona "curling-vanhemmuutta" tasoittaen lapsen tieltä kaikki mahdolliset kuhmurat ja töyssyt, joita jokaisen yksilön elämässä PITÄISI olla, että pettymyksistä päästäisiin yli, ilman että täytyy heti olla vaatimassa masennuslääkettä tms.

        Itse kuitenkin valitsisin kouluun mentaliteetin, että jokainen syö sen mukaan, mitä lautaselleen ottaa. Ainakin minun päivästäni jäisi silloin pois ylimääräisen vittuilun yms. kuuntelu ja siitä TAAS käytöskeskustelun pitäminen. Monet vanhemmathan ovat valitettavasti valinneet tien, jossa kaikki ongelmat voidaan ulkoistaa. Mistään ei tarvitse ottaa syytä niskoille tai kantaa vastuuta. Kyllä yhteiskunta hoitaa. Tosin siinä vaiheessa, kun yhteiskunta ottaisi asioita hoitaakseen, ei sitäkään saa tehdä, koska silloinhan kajotaan yksilönvapauteen ja itsemäärämisoikeuteen..

        Onneksi maalaisjärjellä varustettuja vanhempia on vielä 50-75% oppilaiden vanhemmista. Heidän avullaan työtä jaksaa/viitsii vielä tehdä.
        Muussa tapauksessa koululaitoksenkin voisi ulkoistaa.


      • voi voi
        Grrr- kirjoitti:

        Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin. Yli seitsemän vuotta opettajana toimineena, voin kertoa, että lapsi oppii koulussa syömään kaikkea, mitä tarjolla on. On yleisesti tutkittu, että makuaisti vaatii VÄHINTÄÄN kymmenen maistamiskertaa, ennen kuin tietty inhottavaksi tunnistettu maku alkaakin tuntua syötävältä.

        Valitettavan usein lapsien syömättömyydessä on kyse vain siitä, ettei ruoka ole just sitä mieliruokaa, jota kotona saa mahdollisimman usein. (Suuri osa lapsista aloittaa koulupäivänsä pizzapalalla.)
        Mitä taas tulee pakottamiseen, en ole vielä urani aikana nähnyt yhdenkään opettajan tunkevan ruokaa lapsen suusta alas. Olen kylläkin nähnyt lapsen haistattelevan yhden jos toisenkin kerran, mikäli opettaja on pyytänyt tätä ottamaan kaikkia ruokia ja syömään lautasensa tyhjäksi (oppilaan itsevalitseman annoksen).

        Kaikkein valitettavinta on se, että perheissä vanhemmat siunaavat lapsen epäasiallisen käytöksen, ja harrastavat kotona "curling-vanhemmuutta" tasoittaen lapsen tieltä kaikki mahdolliset kuhmurat ja töyssyt, joita jokaisen yksilön elämässä PITÄISI olla, että pettymyksistä päästäisiin yli, ilman että täytyy heti olla vaatimassa masennuslääkettä tms.

        Itse kuitenkin valitsisin kouluun mentaliteetin, että jokainen syö sen mukaan, mitä lautaselleen ottaa. Ainakin minun päivästäni jäisi silloin pois ylimääräisen vittuilun yms. kuuntelu ja siitä TAAS käytöskeskustelun pitäminen. Monet vanhemmathan ovat valitettavasti valinneet tien, jossa kaikki ongelmat voidaan ulkoistaa. Mistään ei tarvitse ottaa syytä niskoille tai kantaa vastuuta. Kyllä yhteiskunta hoitaa. Tosin siinä vaiheessa, kun yhteiskunta ottaisi asioita hoitaakseen, ei sitäkään saa tehdä, koska silloinhan kajotaan yksilönvapauteen ja itsemäärämisoikeuteen..

        Onneksi maalaisjärjellä varustettuja vanhempia on vielä 50-75% oppilaiden vanhemmista. Heidän avullaan työtä jaksaa/viitsii vielä tehdä.
        Muussa tapauksessa koululaitoksenkin voisi ulkoistaa.

        voi ope-ressua! opettajat suorastaan kerjäävät sääliä yleisöltä kun ite ensin mokaavat ammatissaan. taidat ite toivoa olevasi curling-ope jolle kaikki siloittavat tien edellä ja hyväksyvät kaikki open oman huonon itsetunnon purkautumis keinot. ethän itse kestä pettymyksiä, esim siitä ettei kaikki vaan yksinkertaisesti syö kaikkea mitä juuri sinä keksit vaatia. ja kyllä nyt yöunet ihan meni kun sinä, "aikuinen" ope, olet joutunut kuulemaan haistattelun joltain pikku pirpanalta. voi voi voi, säälin kovasti pientä raukkaa! suosittelen todella miettimään itse sitä masennuslääkettä.


      • keskenkasvuinen
        voi voi kirjoitti:

        voi ope-ressua! opettajat suorastaan kerjäävät sääliä yleisöltä kun ite ensin mokaavat ammatissaan. taidat ite toivoa olevasi curling-ope jolle kaikki siloittavat tien edellä ja hyväksyvät kaikki open oman huonon itsetunnon purkautumis keinot. ethän itse kestä pettymyksiä, esim siitä ettei kaikki vaan yksinkertaisesti syö kaikkea mitä juuri sinä keksit vaatia. ja kyllä nyt yöunet ihan meni kun sinä, "aikuinen" ope, olet joutunut kuulemaan haistattelun joltain pikku pirpanalta. voi voi voi, säälin kovasti pientä raukkaa! suosittelen todella miettimään itse sitä masennuslääkettä.

        ja lapsellinen. Just tollaiset vanhemmat ovat rasittavia ja valitettavasti heidän ajattelunsa ja käytöksen taso välittyy usein myös heidän lapsiinsa.


      • vanhempi?
        keskenkasvuinen kirjoitti:

        ja lapsellinen. Just tollaiset vanhemmat ovat rasittavia ja valitettavasti heidän ajattelunsa ja käytöksen taso välittyy usein myös heidän lapsiinsa.

        oletko varma että olen vanhempi? ja entäpä sinä sitten. oma hermostumisesi näkyi jo aikaa sitten, eikä juttujesi tasoa voi myöskään kehua ;)


      • ???
        Grrr- kirjoitti:

        Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin. Yli seitsemän vuotta opettajana toimineena, voin kertoa, että lapsi oppii koulussa syömään kaikkea, mitä tarjolla on. On yleisesti tutkittu, että makuaisti vaatii VÄHINTÄÄN kymmenen maistamiskertaa, ennen kuin tietty inhottavaksi tunnistettu maku alkaakin tuntua syötävältä.

        Valitettavan usein lapsien syömättömyydessä on kyse vain siitä, ettei ruoka ole just sitä mieliruokaa, jota kotona saa mahdollisimman usein. (Suuri osa lapsista aloittaa koulupäivänsä pizzapalalla.)
        Mitä taas tulee pakottamiseen, en ole vielä urani aikana nähnyt yhdenkään opettajan tunkevan ruokaa lapsen suusta alas. Olen kylläkin nähnyt lapsen haistattelevan yhden jos toisenkin kerran, mikäli opettaja on pyytänyt tätä ottamaan kaikkia ruokia ja syömään lautasensa tyhjäksi (oppilaan itsevalitseman annoksen).

        Kaikkein valitettavinta on se, että perheissä vanhemmat siunaavat lapsen epäasiallisen käytöksen, ja harrastavat kotona "curling-vanhemmuutta" tasoittaen lapsen tieltä kaikki mahdolliset kuhmurat ja töyssyt, joita jokaisen yksilön elämässä PITÄISI olla, että pettymyksistä päästäisiin yli, ilman että täytyy heti olla vaatimassa masennuslääkettä tms.

        Itse kuitenkin valitsisin kouluun mentaliteetin, että jokainen syö sen mukaan, mitä lautaselleen ottaa. Ainakin minun päivästäni jäisi silloin pois ylimääräisen vittuilun yms. kuuntelu ja siitä TAAS käytöskeskustelun pitäminen. Monet vanhemmathan ovat valitettavasti valinneet tien, jossa kaikki ongelmat voidaan ulkoistaa. Mistään ei tarvitse ottaa syytä niskoille tai kantaa vastuuta. Kyllä yhteiskunta hoitaa. Tosin siinä vaiheessa, kun yhteiskunta ottaisi asioita hoitaakseen, ei sitäkään saa tehdä, koska silloinhan kajotaan yksilönvapauteen ja itsemäärämisoikeuteen..

        Onneksi maalaisjärjellä varustettuja vanhempia on vielä 50-75% oppilaiden vanhemmista. Heidän avullaan työtä jaksaa/viitsii vielä tehdä.
        Muussa tapauksessa koululaitoksenkin voisi ulkoistaa.

        tämä henkilö tuntuu tietävän hyvin paljon muiden elämästä, sellaisesta joka tapahtuu perheen kesken neljän seinän sisällä.. ettei nyt vaan kyse olisi omasta elämästä ja omistä tehdyistä virheistä?


      • häirikkö olet,
        vanhempi? kirjoitti:

        oletko varma että olen vanhempi? ja entäpä sinä sitten. oma hermostumisesi näkyi jo aikaa sitten, eikä juttujesi tasoa voi myöskään kehua ;)

        mutta viesti johon vastasit, oli ainoa kirjoitukseni tässä ketjussa, joten et voi paljoa juttujeni tasosta sanoa. Äsköinen oli vain toteamus lapsellisuudestasi...


      • mnbmnbmnbmn
        Grrr- kirjoitti:

        Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin. Yli seitsemän vuotta opettajana toimineena, voin kertoa, että lapsi oppii koulussa syömään kaikkea, mitä tarjolla on. On yleisesti tutkittu, että makuaisti vaatii VÄHINTÄÄN kymmenen maistamiskertaa, ennen kuin tietty inhottavaksi tunnistettu maku alkaakin tuntua syötävältä.

        Valitettavan usein lapsien syömättömyydessä on kyse vain siitä, ettei ruoka ole just sitä mieliruokaa, jota kotona saa mahdollisimman usein. (Suuri osa lapsista aloittaa koulupäivänsä pizzapalalla.)
        Mitä taas tulee pakottamiseen, en ole vielä urani aikana nähnyt yhdenkään opettajan tunkevan ruokaa lapsen suusta alas. Olen kylläkin nähnyt lapsen haistattelevan yhden jos toisenkin kerran, mikäli opettaja on pyytänyt tätä ottamaan kaikkia ruokia ja syömään lautasensa tyhjäksi (oppilaan itsevalitseman annoksen).

        Kaikkein valitettavinta on se, että perheissä vanhemmat siunaavat lapsen epäasiallisen käytöksen, ja harrastavat kotona "curling-vanhemmuutta" tasoittaen lapsen tieltä kaikki mahdolliset kuhmurat ja töyssyt, joita jokaisen yksilön elämässä PITÄISI olla, että pettymyksistä päästäisiin yli, ilman että täytyy heti olla vaatimassa masennuslääkettä tms.

        Itse kuitenkin valitsisin kouluun mentaliteetin, että jokainen syö sen mukaan, mitä lautaselleen ottaa. Ainakin minun päivästäni jäisi silloin pois ylimääräisen vittuilun yms. kuuntelu ja siitä TAAS käytöskeskustelun pitäminen. Monet vanhemmathan ovat valitettavasti valinneet tien, jossa kaikki ongelmat voidaan ulkoistaa. Mistään ei tarvitse ottaa syytä niskoille tai kantaa vastuuta. Kyllä yhteiskunta hoitaa. Tosin siinä vaiheessa, kun yhteiskunta ottaisi asioita hoitaakseen, ei sitäkään saa tehdä, koska silloinhan kajotaan yksilönvapauteen ja itsemäärämisoikeuteen..

        Onneksi maalaisjärjellä varustettuja vanhempia on vielä 50-75% oppilaiden vanhemmista. Heidän avullaan työtä jaksaa/viitsii vielä tehdä.
        Muussa tapauksessa koululaitoksenkin voisi ulkoistaa.

        "Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin. Yli seitsemän vuotta opettajana toimineena, voin kertoa, että lapsi oppii koulussa syömään kaikkea, mitä tarjolla on. On yleisesti tutkittu, että makuaisti vaatii VÄHINTÄÄN kymmenen maistamiskertaa, ennen kuin tietty inhottavaksi tunnistettu maku alkaakin tuntua syötävältä."

        Miksi minä en oppinut syömään kaali-ja maksaruokia vaikka niitä oli ala-asteella pakko syödä 6v ajan,pelkkä maistaminen ei siis riittänyt? Aikuisiälläkään ei voi sietää kumpaakaan ruokaa,pelkkä niiden haju saa oksennuksen kurkkuun.

        "Mitä taas tulee pakottamiseen, en ole vielä urani aikana nähnyt yhdenkään opettajan tunkevan ruokaa lapsen suusta alas."

        Meillä tuota tehtiin eskarissa,koulussa ei sentään enää. Ala-asteella ruokalautasen ääressä joutui istumaan joskus tunninkin jos ei pystynyt syömään. Ruokaa ei myöskään saanut ottaa omalla määrällään.


      • on kyse
        Grrr- kirjoitti:

        Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin. Yli seitsemän vuotta opettajana toimineena, voin kertoa, että lapsi oppii koulussa syömään kaikkea, mitä tarjolla on. On yleisesti tutkittu, että makuaisti vaatii VÄHINTÄÄN kymmenen maistamiskertaa, ennen kuin tietty inhottavaksi tunnistettu maku alkaakin tuntua syötävältä.

        Valitettavan usein lapsien syömättömyydessä on kyse vain siitä, ettei ruoka ole just sitä mieliruokaa, jota kotona saa mahdollisimman usein. (Suuri osa lapsista aloittaa koulupäivänsä pizzapalalla.)
        Mitä taas tulee pakottamiseen, en ole vielä urani aikana nähnyt yhdenkään opettajan tunkevan ruokaa lapsen suusta alas. Olen kylläkin nähnyt lapsen haistattelevan yhden jos toisenkin kerran, mikäli opettaja on pyytänyt tätä ottamaan kaikkia ruokia ja syömään lautasensa tyhjäksi (oppilaan itsevalitseman annoksen).

        Kaikkein valitettavinta on se, että perheissä vanhemmat siunaavat lapsen epäasiallisen käytöksen, ja harrastavat kotona "curling-vanhemmuutta" tasoittaen lapsen tieltä kaikki mahdolliset kuhmurat ja töyssyt, joita jokaisen yksilön elämässä PITÄISI olla, että pettymyksistä päästäisiin yli, ilman että täytyy heti olla vaatimassa masennuslääkettä tms.

        Itse kuitenkin valitsisin kouluun mentaliteetin, että jokainen syö sen mukaan, mitä lautaselleen ottaa. Ainakin minun päivästäni jäisi silloin pois ylimääräisen vittuilun yms. kuuntelu ja siitä TAAS käytöskeskustelun pitäminen. Monet vanhemmathan ovat valitettavasti valinneet tien, jossa kaikki ongelmat voidaan ulkoistaa. Mistään ei tarvitse ottaa syytä niskoille tai kantaa vastuuta. Kyllä yhteiskunta hoitaa. Tosin siinä vaiheessa, kun yhteiskunta ottaisi asioita hoitaakseen, ei sitäkään saa tehdä, koska silloinhan kajotaan yksilönvapauteen ja itsemäärämisoikeuteen..

        Onneksi maalaisjärjellä varustettuja vanhempia on vielä 50-75% oppilaiden vanhemmista. Heidän avullaan työtä jaksaa/viitsii vielä tehdä.
        Muussa tapauksessa koululaitoksenkin voisi ulkoistaa.

        vallankäytöstä. Kommentista päätellen yhä edelleen osa opettajista haluaa hallita oppilaiden elämää, sen sijaan, että pyrkisi tukemaan heitä. Kunnon kansalaiseksi voi kasvaa, vaikka ei kaikkea söisikään. Osa ihmisistä ei yksinkertaisesti pysty syömään kaikkea, eikä kyse ole mistään curling-vanhemmuudesta. Oma lapseni syö esim.sieniä, lammasta ja erilaisia juustoja suurena herkkuna, mutta ei koskekaan kaaliruokiin tai paprikaan, eikä kyse ole siitä, etteikö kotona moisia olisi tarjolla.


      • syksyä odotellen.
        mnbmnbmnbmn kirjoitti:

        "Kyllä on taas puurot ja vellit sekaisin. Yli seitsemän vuotta opettajana toimineena, voin kertoa, että lapsi oppii koulussa syömään kaikkea, mitä tarjolla on. On yleisesti tutkittu, että makuaisti vaatii VÄHINTÄÄN kymmenen maistamiskertaa, ennen kuin tietty inhottavaksi tunnistettu maku alkaakin tuntua syötävältä."

        Miksi minä en oppinut syömään kaali-ja maksaruokia vaikka niitä oli ala-asteella pakko syödä 6v ajan,pelkkä maistaminen ei siis riittänyt? Aikuisiälläkään ei voi sietää kumpaakaan ruokaa,pelkkä niiden haju saa oksennuksen kurkkuun.

        "Mitä taas tulee pakottamiseen, en ole vielä urani aikana nähnyt yhdenkään opettajan tunkevan ruokaa lapsen suusta alas."

        Meillä tuota tehtiin eskarissa,koulussa ei sentään enää. Ala-asteella ruokalautasen ääressä joutui istumaan joskus tunninkin jos ei pystynyt syömään. Ruokaa ei myöskään saanut ottaa omalla määrällään.

        Omaa lastani on pakkosyötetty tietyissä ruuissa koko eskariajan ja nyt uhkaillaan ettei pääse "tavalliseen" kouluun jollei ala makkara maistumaan. Onko oikein? Lapsi odotti innolla eskaria ja into on nyt täysin viety, pelkää jopa valmiiksi jo kouluun menoa.Makkarallahan ei tietääkseni ole ravintoarvollisesti mitään arvoa...jos ei koko vuonna ole sitä oppinut syömään niin miksi edelleen pakotetaan. Tiedetään...se on toisia lapsia kohtaan väärin sanotaan pk:dista. Silti osa lapsista saa olla syömättä esim. paprikaa kun ei maistu. Lapseni tälläkin viikolla sanoi että tädit sanoivat hänen joutuvan erityiskouluun kun ei syö. Ruokailutilanteet ovat kyllä kieltämättä vaikuttaneet lapsen muuhunkin käytökseen, mutta uhkailu alkaa olla jo liikaa. Onneksi eskaria ei enää paljon jäljellä!


      • mnbmnbmnbmb
        syksyä odotellen. kirjoitti:

        Omaa lastani on pakkosyötetty tietyissä ruuissa koko eskariajan ja nyt uhkaillaan ettei pääse "tavalliseen" kouluun jollei ala makkara maistumaan. Onko oikein? Lapsi odotti innolla eskaria ja into on nyt täysin viety, pelkää jopa valmiiksi jo kouluun menoa.Makkarallahan ei tietääkseni ole ravintoarvollisesti mitään arvoa...jos ei koko vuonna ole sitä oppinut syömään niin miksi edelleen pakotetaan. Tiedetään...se on toisia lapsia kohtaan väärin sanotaan pk:dista. Silti osa lapsista saa olla syömättä esim. paprikaa kun ei maistu. Lapseni tälläkin viikolla sanoi että tädit sanoivat hänen joutuvan erityiskouluun kun ei syö. Ruokailutilanteet ovat kyllä kieltämättä vaikuttaneet lapsen muuhunkin käytökseen, mutta uhkailu alkaa olla jo liikaa. Onneksi eskaria ei enää paljon jäljellä!

        Ikävä kuulla että tuollaista harrastetaan vielä nykypäivänäkin. Oletko puhunut asiasta eskarin henkilökunnalle?

        En ymmärrä miksi lasten ruokailusta pitää tehdä joku pakottamisella maustettu ohjelmanumero, kyllä terve lapsi syö sen minkä tarvitsee eikä lapsenkaan ole pakko pitää kaikista ruoista. Aina jaksetaan taivastella ylipainoisia aikuisia/teinejä ja sitten toisaalla lapsia syötetään väkisin.


      • jaksamista riittää
        mnbmnbmnbmb kirjoitti:

        Ikävä kuulla että tuollaista harrastetaan vielä nykypäivänäkin. Oletko puhunut asiasta eskarin henkilökunnalle?

        En ymmärrä miksi lasten ruokailusta pitää tehdä joku pakottamisella maustettu ohjelmanumero, kyllä terve lapsi syö sen minkä tarvitsee eikä lapsenkaan ole pakko pitää kaikista ruoista. Aina jaksetaan taivastella ylipainoisia aikuisia/teinejä ja sitten toisaalla lapsia syötetään väkisin.

        Olen puhunut asiasta ja vastauksena on että lihaa on syötävä, koska se on muita lapsia kohtaan väärin jos yksi pääsee helpommalla. Ryhmässä on myös muun uskontoisia joita ei tietenkään nämä säännöt koske. Ymmärrän että maistaa pitää, mutta jos lasta istutetaan ruuan vieressä tunti tolkulla. Asiasta on tehty nähtävästi niin iso numero että muutkin lapset saa tätien luvalla "irvailla" lasta koska ei leikkeleet ja lihat maistu. Väitänpä että ikuinen trauma jää..


    • Pasi

      Pakkosyöttäminen kuuluu jotenkin sodan jälkeiseen kasvatukseen kun ruokaa oli vähän niin kaikki oli syötävä oli se hyvää tai ei. Silloin tehtiin enemmän ruummillista työtä, joten läskiäkään ei kertynyt.
      Tänä päivänä ei ole ruoasta pula, mutta sitäkin enemmän syödään väärin, makeisia ja sipsejä eikä totuta edes tavalliseen ruokaan. Joissakin perheissä syödään vain einesruokia, meillä ei koskaan.
      Joskus vaikuttaa siltä, että koulussa pakkomaistattaminen on opettajalle arvovaltakysymys, toisaalta he tietävät että lapset eivät jaksa loppupäivän mikäli eivät syö. Mielestäni lapsia voi vahvasti kehottaa syömään jotain pöydän antimista, tai vaikka pakottaa valitsemaan mitä syö, vaikka sitten nipun näkkileipiä. Itkeköön sitten kotona että opettaja pakotti syömään, mutta So What.

    • jokaisen on syötävä jotain

      Maistaa pitää kaikkea. Mutta jos muuta ruokaa ei alas saa, niin sitten on syötävä näkkäriä. Se on ihan oppilaan oma etu. Nälkäsiä ja levottomia oppilaita on iltapäivällä tunneilla riittämiin. Jotta jaksaa keskittyä opiskeluun, on koulussa syötävä jotain, jotta aivot saavat energiaa ja oppiminen onnistuu.
      Onko teidän vanhempien mielestä sitten parempi, että lapsi istuu koulussa nälkäisenä eikä jaksa opiskella, kun on niin kauheeta, kun koulussa vaaditaan syömään, vaikka ei ole lempiruokaa tarjolla?

    • arvaa...

      Kouluun on PAKKO mennä joka aamu. Tunnille on PAKKO raahautua kellon soidessa. Naulakkoon on PAKKO riisua ulkovaatteet, jonka jälkeen PAKOLLA siirrytään oman pulpetin ääreen. Sitten onkin jo PAKKO ottaa kirjat esiin ja yhdessä tarkistetaan PAKOLLA tehdyt kotitehtävät... Ymmärsitte varmaan mitä takoitan? Tokihan on näitäkin perheitä, joissa mitään ei tehdä pakolla, mutta seuraukset voi jokainen arvata. Koulun ensisijainen tehtävä on valmistaa ja kasvattaa osaltaan lapsia täysipainoisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Ei se onnistu, ellei kaikille ole samat säännöt. Ihan pikkuasioissakin.

    • vierailijanen

      Oletteko kokeilleet tehdä omaa työpäiväänne syömättä mitään? Eivät toimi aivot ihan samalla tavalla. Siksi on aika hankalaa, jos lapsi toistuvasti jättää koulussa syömättä.

      Ja lapsen etuhan se on, jos koulussa yritetään opettaa syömään monenlaisia ruokia. Makutottumukset muuttuvat ja moni "paha" ruoka voi ajan myötä muuttua hyväksi, kun vaan maistelee. Minulle on käynyt niin aikuisenakin.

      • ei saanut poistua

        ennenkuin lautanen oli tyhjä.
        Oksensin muutaman kerran kun oli pakko....enkä syö vieläkään niitä ruokia!
        Ja aikaa on kulunut jo yli 40v.
        ....sitten tuli tämä "Afrikassa lapset näkee nälkää..." hitonko väliä sillä on söinkö lautasen tyhjäksi, sekö sitä lasta auttoi!
        EI SAA PAKOTTAA! SE ON KIUSAAMISTA!


    • silmätikku

      laspeni kärsi samasta,ei syönyt kaikkia ruokia,koska pakotettiin.tehtiin rangaistuksia.piti syödä vaikka vähän,yökötti.opettaja jää viimeiseksipöytään oppilaan kanssa ja katsomaan lapsen viemää lautasta keittolaan.uusia karennsseja,ei saanut jutella kenenkään kanssa kokopäivänä.ym.jouduttiin koulututkimuksiin jopa,siellä tuli puheeksi ettei tälläinen ole lasta kohtaa reilua.ja silloin oppilas sai luvan laittaa lautaselleen sen minkä söi ja mitä syö.nyt ruoka on tiettyä lajia,mutta en minäkään sammakonreisiä,etanoita,ym itämaisia papuja syö.miten lapselle vois sellaista vaatia?

    • Idea, vaan ei uusi =).

      Kouluruokailusta on tehtävä maksullinen, mikäli se on tarkoitettu kaikille natiaisille!

      Mikäli tämä muodostuisi ongelmaksi vaihtoehdot olisivat seuraavat: osa oppilaista sitoutuu vanhempiensa kirjallisella suostumuksella ruokailemaan koulun ohjeiden mukaisesti ja saavat nauttia maksuttoman (ilmaistahan se ei koskaan ole) aterian kerran päivässä veronmaksajien piikkiin. Toinen osa oppilaista luopuu oikeudestaan maksuttomaan ateriaan vanhempiensa allekirjoittamalla sitoumuksella.

      Helppoa kuin heinänteko! Ne syövät, jotka kykenevät syömään normaalia kotiruokaa, kasviksia, perunoita sun muuta asiallisesti, ja ne, joita yksi jos toinenkin ravintoaine yököttää, oksettaa ja ällöttää voivat vanhempiensa siunauksella nauttia vanhempien itse tekemän lounaspakin sisällöstä - joka päivä. Ja kaikki ovat tyytyväisiä! Ronkelimmat saavat syödä vanhempiensa tekemästä herkkulaatikosta vain mieleisiään eväitä ja vähempään tyytyvät koulun muonaa =).

      • äitinä sanoisin,

        että ehdotuksesi on suorastaan nerokas! Jos näin todella tehtäisiin, niin voi olla, että pitemmässä juoksussa alkaisi kouluruoka kelpaamaan. Tai sitten joku pistäisi mäkkärin pystyyn koulun nurkalle! Lasteni mielestä kouluruoka on useimmiten ihan hyvää, eikä sen tosiaan tarvitsekaan aina olla sitä omaa mieliruokaa. Tässä maailmassa on ihan hyvä oppia arvostamaan monenlaisia ruokia.


    • ruoka on hyvää

      koulussa inhosin suklaapuuroa, maksakastiketta (tosin maksalaatikko oli hyvää), kaalikääryleitä ja kasviskeittoa.
      kaikkia kuitenkin söin, mutta turhia maistelematta. ainoa inhokki nykyäänkin on tuo maksakastike, siihen ei vaan mun makunystyrät ole päässeet.

      liian helpolla lapset saavat viedä nämä hyi-ruoat jäte-astiaan - jo 20 vuotta sitten saivat. pienestä pitäen meillä perheessä korostettiin ruoan merkitystä ja sitä, että kaikki eivät saa ruokaa päivittäin. siitä tulisi olla kiitollinen, eikä nyrpistää nenää.
      eri asia on selkeästi huonosti valmistettu ruoka esim. raa'at perunat, joita ei hirmu mielellään syö.
      mutta kyllä huomasi nälkäpäivinä makaroonivelliä maistaessaan, että normaalisti kouluruoka on hyvää ja monipuolista.

      nyt sitten, kun ruokakin vain kallistuu, niin olisi hyvä pienille lapsille ja miksei isommillekin painottaa, miksi kouluruoan syöminen on tärkeää. ihan liikaa tässäkin maassa ruokaa heitetään hukkaan!!
      siinä vaiheessa, kun ruokaa otetaan, niin pitäisi sitten ottaa sen verran, että sen lautasen saa tyhjäksi syötyä. ottaa sitten enemmän näkkäriä ja margariinia/voita.

      allergiat ovat tietysti oma lukunsa, se pitäisi tehdä pienelle lapselle selväksi, että kuinka ikävä juttu allergia voi olla, eikä koulutoverin eri ruokavaliota tulisi tällöin kadehtia.

    • pakotettu!

      Mua pakotettiin niin että oksensin ja rupesin poraamaan. Jouduin melkein syömään oksennukseni mutta karkasin..

      Mulla on pahoja traumoja ja pelkäsin mennä kouluun!

    • xxx14

      Lapseni söi puuroa kunnes aloitti tarhan. Sen jälkeen kun siellä alkoi pakkomaistaminen, loppui puuron syöminen. Nyt sitä on pitänyt maistaa 7 v, vieläkin istutetaan lautasen vieressä miettimässä niin kauan että suostuu itkien syömään. Miten tästä voi tulla positiivinen kokemus ja lapsi oppia syömään puuroa, kysyn vaan.

    • Samantha Jones

      Omaa lastani EI tulla pakkomaistattamaan niin kuin minua lapsena. Olen samaa mieltä siitä, että kerran tulee kaikkea maistaa, mutta toistuva pakkomaistattaminen on väärin! Itse muistan kuinka monet kerrat minua on lapsena tarhassa ja koulussa pakotettu maistamaan USEITA kertoja pinaattikeittoa, kaurapuuroa ja verilettuja vaikka oksennus tuli. Edelleenkään (ikää yli 30v) en kyseisiin kuvotuksiin koske. Minä tulen huolehtimaan siitä, että lapseni maistaa erilaisia ruokia, mutta tarhassa tai koulussa häntä ei tulla pakottamaan!

      • Miranda Hobbes

        Mitä, jos yrittäisit olla siirtämättä omia traumojasi lapseesi? Voihan olla, että lapsestasi tulee ennakkoluuloton ja hän HALUAA maistaa kaikkia ruokia.

        Varmaan järkytyt, jos hän myös pitää kaikista ruuista - kuten pinaattikeitosta, kaurapuurosta ja veriletuista.


    • Nulikka kans

      Minulle tuli syrjäisen koulun hieman tumpelo sijainen ihan itse työntämään kaalinsoiroja suuhun. Tämä siitäkin huolimatta, että kieltäydyin asiallisesti ja odottelin hiljaa ruokatunnin loppumista yksikseni istuen, kuten "nirsoilijoiden" piti. Oksensin sitten pillittäen lautaselle. Minulla oli mokomaa salaattia siksi, että sitä oli kuulemma aina pakko ottaa.

      Luokan raggarit ikkunasta asian nähtyään innostuivat tietysti aukomaan päätänsä ja keksimään minulle aiheeseen sopivia pilkkanimiä.

      Sellaista oli markka-ajan lopulla. Se touhu oli sen verran tervettä ja sääntöjä opettavaa, ettei salaatti ole sen koommin kelvannut edes armeijassa tai pöytäjuhlissa. Pääsin kuitenkin aivojani karmeasti surkastuttaneesta nirppanokkaisuudestani huolimatta heittämällä yliopistoon aavistuksen kanditasoista didaktiikkaa raskaampaakin materiaalia ihmettelemään.

      Ottakaa siis tekin opiksi ja ojennukseksi: älyttömyyksiä vaativia kannattaa kuunnella tarkoin, sillä heillä on myös taipumusta rankaista älyttömästi.

    • Herätys

      Nyt eletään vuotta 2014 ja silti kouluissa ja päiväkodeissa toimitaan kuten 50 vuotta sitten. Lasten pakkosyöttö on ehdottomasti tuomittavaa, mutta valitettavasti tähän törmää yhä edelleen.
      Lapsen on hyvä maistaa ruokaa, mutta pakottaa ei saa! Asiasta rankaiseminen on aivan järjetöntä. Ruuan edessä istuttaminen ja muut keinot ovat täysin tuomittavia. Halutaanko lapset saada pelkäämään ruokailutilannetta. Ottaako opettaja tai hoitaja huomioon, että joku lapsi on oikeasti paljon herkempi kuin toiset.

      Tässä kirjoituksessa ovat kysymyksessä tarhaikäiset, eskarilaiset ja ihan alaluokkalaiset, jotka vasta opettelevat tarha- ja koulutaivaltaan. Heille myönteinen palaute ja kehuminen ovat isoja asioita!

      Kannattaisiko nyt lisätä psykologian opetusta esim. opettaja-, lastentarhanopettaja- ja terveydenhoitajakoulutukseen, jotta lapsia osattaisiin käsitellä tarhassa ja koulussa oikein. Pelkkä oppikirjataito ei tietenkään riitä, vaan tarvitaan myös ns. psykologista silmää, jota valitettavasti kaikilla kasvatusalan ammattilaisilla ei näytä olevan.

      Mehän olemme erilaisia jo lapsena ja meistä tulee erilaisia aikuisia. Samaan muottiin valettuja ihmisiä ei vain yksinkertaisesti ole eikä tule. Jo samassa perheessä on täysin erilaisia ja erikokoisia lapsia. Tämän pitäisi olla perusajatus aina lasten kanssa toimiessa.

      Lasten kanssa työskennellessä ei ole olemassa käyttöohjeita tai käsikirjaa, joita noudattamalla saadaan kaikki lapset toimimaan samalla tavalla, syömään samoja ruokia, olemaan painon ja pituuden suhteen samalla käyrällä (tätähän vaaditaan neuvolassa).

      Mahtaako ns. pakkokeinoja käyttävä opettaja tai tarhatäti muistaa omaa kouluaikaansa? Uskallan väittää, että ko. ammattikunnasta löytyy samanlaisia huonosti syöviä lapsia kuin nykyäänkin.

      Jospa tarhoissa ja kouluissa herättäisiin tälle vuosituhannelle ja mietittäisiin uusia parempia keinoja lasten käsittelyyn, kuin pakottaminen!

    • KKO*

      Kouluissa ei tarjoilla niin erikummallisia ruokia, etteikö lapsi ole jo kotona tai päiväkodissa tottunut syömään niitä, jos on opetettu.

      Kyse onkin siitä, että lasten annetaan päättää mitä he syövät ja mitä eivät.
      Tottakait herkut maistuu paremmin, mutta oikeisiin ruokailutottumuksiin täytyy ohjata jo pienestä pitäen ennen koulun aloittamista.

      Näkee kyllä, kuka lapsi syö kotonakin normaalia perusruokaa. Hänen kanssaan ei tule ongelmia myöskään kouluruokailussa.
      Jokaisella on omat lemppariruokansa ja myös inhokkisellaiset, mutta jos lapsi joka päivä nirsoileen, niin vika on kyllä ruokailutottumuksissa.

    • niiih...

      Meidän iltatähti inhoaa hernekeittoa mutta saa aina sitä maista ja on kaikki muutkin lapset totutettu maistamaan eri ruokia aina uudestaan ja uudestaan. Niin hullusti on käynyt että yllättäen se inhokki onkin ollut suosikki. Kouluruokailusta lapset keskustelevat keskenään mikä on hyvää ja mikä huonoa, näin kaverit vaikuttavat asenteisiin. Vanhempien tehtävä on kannustaa kokeilemaan ei syyttää kouluruokaa vain koskaj/jos lapsi (vanhempi) on kranttu ja tukea tätä huonoa tapaa. Kaikki ruoka ei mielytä mutta se ei tarkoita sitä että ruoka olisi huonoa. Liika hyysääminen pilaa lapset ja heidän asenteet. Noh asenteethan tuleekin usein vanhemmilta/ovat vanhempien asenteita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe