Ostimme uuden talon, jossa on kaukolämpöön liitetty vesikiertoinen lattialämmitys sekä koneellinen ilmanvaihto. Alusta alkaen talossa on ollut liian lämmintä. Koneellisen ilmanvaihdon tuloilman lämpötila on säädetty 20 asteeseen. Lättialämmitys on asetettu jatkuvalle lämmitykselle ja pannuhuoneessa kaikki säätimen "loppukättäjän" sekä "lämmitysasiantuntijan" asetukset ovat ohjekirjan mukaan "oikein". Huonelämpötila on asetettu 18-20 asteeseen, mutta missään vaiheessa ei mikään huone ole asettunut tuolle tasolle. Lattialämmityksen asentanut firma on käynyt pariinkin otteeseen tarkistamassa, että asetukset ovat oikein ja että termostaatit toimivat. He ovat aikoinaan säätäneet veden kierrot huoneisiin siten, että laskennallinen lämpötila pitäisi olla 21 astetta.
Kuinka säädän taloni lämmityksen ja ilmanvaihdon niin, että talossani olisi tasainen 22 asteen lämpötila riippumatta ulkoilman lämpötilasta?
Pystyn säätämään seuraavia muuttujia:
1. Lattialämmityskäyrä, joka säätelee lattiassa kiertävän veden lämpötilaa suhteessa ulkoilman lämpötilaan. Tätä arvoa olen laskenut tehdasasetus 5:stä 4:än, joten ulkoilman jäähtyminen nostaa kiertävän veden lämpötilaa loivemmin. Ulkoilman lämpötilaa mittaava anturi näyttää toimivan oikein ja menoveden lämpötila näyttää seuraavan ulkoilman lämpötilaa.
2. Huonelämpötila, joka ymmärtääkseni asettaa arvon sille, kuinka lämmintä asunnossa pitäisi olla. Kuten sanottu näihin arvoihin ei ole päästy. Asennolla 20 lämpötila on huoneesta riipppuen ollut pahimmillaan jopa 25-27 astetta.
3. Huonetermostaatit, jotka tutkitusti toimivat oikein, mutta joiden kääntelyllä ei tunnu olevan minkäänlaista merkitystä. Termostaatin max ja min asennolla tuntuu olevan korkeintaan 1-2 asteen vaihtelu, mikä toisaalta voi johtua vaikka auringonpaisteesta. Termostaatit naksahtavat "oikeassa" kohdassa termostaatin asteikkoa, oli sitten termostaatti täysillä tai minimillä. Lattialämmitys kiertää huoneissa kahdessa eri piirissä, toinen huoneen laidoilla tiheämmästi, toinen lattian keskiosalla. Termostaatit on joka huoneessa kytketty lattian keskikiertoon ja ymmärtääkseni joko katkaisee tai päästää veden kiertämään putkistossa. Tätä tukee se, että lattia on tuntunut kylmältä keskiosaltaan aamuisin.
4. Ilmastointilaitteen tuloilman lämpötermostaatti, joka on asetettu 20 asteeseen.
Ja lisää kysymyksiä...
1.Miten lämmönsäätelyjärjestelmä kontrolloi huonelämpötila-asetusta? Vaikuttaako tämä asetus tuloveden lämpötilaan vai johonkin muuhun? Tuloveden lämpötilaahan säädellään lämpökäyrällä...
2. Miten katkaisen vesikierron ulommalta piiriltä lämpimällä säällä? Onko tällaiseen ylipäätään tarvetta? Yläkerran aulassa ei ole edes termostaattia... Pitäisikö tämä lämpötila säätyä automaattisesti?
3. Miten laskennallinen lämpötila lasketaan? Ymmärrän, että siihen kuuluu mm. lämmön hukka ym. tekijöitä. Onko se laskettu tässä tapauksessa pieleen?
Talossani on Unis-lämmönjakelukeskus ja kaikki asetukset ovat niin kuin niiden pitääkin olla. Talo vaan ei viilene. Osaisikohan joku lämpöasiantuntija auttaa?
Kiitos vastauksesta.
Lämmönsaatöongelmia - liian lämmin talo
26
9672
Vastaukset
- nyt lammitalossa
kannattaa sammuttaa lämmitys sekä lattiasta, että ilmanvaihtokoneesta.
Meillä lämmitetään huhti-lokakuulla taloa tarvittaessa vastavirtaleivinuunilla, nyt on riittänyt parin päivän välein parin parin pesällisen poltto ja huonelmpö on tasaiset 22.
Jos sulla ei ole uunia, niin ota ainakin ilmanvaihtokoneesta lämmitys pois. Näin lämpimällä säällä varmaan lämmövaihtimenkin automatiikka käy joko liian kuumalla tai ei lämmitä ollenkaan.
Energian säästön maksimoimiseksi huoneventtilien virtaus lattialämmitysjärjestelmässä kannattaa pitää yleensäkin täysin auki ja tehdä säätö lämmönlähteestä. Aurinkoisissa huoneissa termarit sitten kuristavat kiertoa, jotta haluttu lämpötila säilyisi. - tynkää..
1. Laske vielä lämmityskäyrää, se voi autaa
2. Onko sulla siellä joku piiri, mikä ei ole termostaatin ohjaama? Eteinen, khh, märkätilat.. Jos vaikka eteinen on ilman termostaattia ja käyrä liian isolla, niin eteinen lämmittää helposti koko talon.
3. Tulee tuosta vielä mieleen, ettei vaan toimisi termarit väärin = kytketty väärin. Siis kun pitää sulkea, niin avaa - ja toisinpäin. (meillä oli näin aikoinaan)
Ei kai termostaatteja vain toiseen kiertopiiriin laiteta, en ainakaan ole kuullut moisesta - eikä ne voi noin toimiakaan..
Lisävastaukset:
1. Ei mielestäni mitenkään. Veden lämpö säätyy ulkolämpötilan mukaan
2. Ei tuo voi olla noin kytketty. Piirit saat katkaistua jakotukkien venttiilit sulkemalla. Jaa, tuossahan tuo vika jo taisi löytyäkin. Aula lämmittänee koko talon, vallankin jos tuloveden lämpö on turhan korkea. Ilman termostaattia olevat piirit pitää muutenkin sulkea kun kelit lämpenee (pl märkätilat) - sipo ukko
tuloilman lämpötilaa alemmaksi. Sen verran ettei vielä tunnu vetoa. Jos on vielä liian lämmintä niin lämmityskäyriä vain alemmaksi. Kyllä sen pitäisi jossain vaiheessa ruveta auttamaan.
Kokeile noita säätöjä "pykälä" kerrallaan ja anna vaikuttaaa ainakin kokonainen vuorokausi ennen kuin säädät lisää. - Säädettävissä
Sanoit kohdassa 1. säätäneesi käyrää, niin että ulkoilman kylmeneminen nostaa vähemmän kiertoveden lämpötilaa, eli olet säätänyt käyrän nouusua alemma.
Mutta entä käyrän lähtötaso? Yleensä säätimissä on käyrän nousu ja sen taso, eli koko käyrää voi säätää alemmalle tasolle.
IV:n jälkilämmitystä voisi myös laskea alemmaksi vaikka 15 asteeseen ja tähän aikaan vuodesta koko patterin voisi ottaa pois lämpiämästä.
Tähän aikaan vuodesta ei aianakaan etelässä tarvi taloa lämmittää enää lainkaan, korkeintaan pesutilojen lattioita jos haluaa. - letkuasentaja
1.oikein
2.mahtaakohan lämmönsäätimessä olla sisälämpötilan anturi? yleensä lisävaruste. eli jos ei ole,
turhaan säätelet.
3. termostaattien tarkkuus on 1-2 astetta. usein kylmillä seinillä on oma "vapaasti kiertävä" piiri ja keskellä
termostaatilla ohjattava.
4. lattialämmitystalossa 18 astetta on ok.
lisää..
1.en ole varma kuinka toimii, mutta luultavasti ohjaa shunttia jos tulee liian lämmin.
mutta yleensä ei kyllä käytössä ja käytännössä täysin turha
2. jakotukista piiri kiinni. ei pitäisi olla tarvetta.
Keväisin ja syksyisin on melko usein ongelmia lattialämmitysten kanssa kun lämpötila
yöllä ja päivällä niin paljon. mutta jos ongelmia on ollut muutenkin niin ongelma on automatiikassa.
jos saat säädettyä min lämpötilan, hyvä olisi 22-25 ja max 40-45. nämä täytyy itse kokeilla, joka talossa
erit. ja sama lämpökäyrän kanssa. etsi itsellesi sopiva käyrä. saatat joutua käyttämään eri käyrää eri¨
vuodenaikoina. - säätöön
Meillä on kotona Valloxin Digit SE ilmanvaihtokone.Ensinnäkin olen ottanut siitä jälkilämmityksen pois.Tulevan ilman lämpötila -asetus on 10 astetta ympäri vuoden.
Sitten kaukolämpöpaketti on Cetethermin.Meillä on siinä paketissa sellainen potikka,jossa on muistaakseni asteita 18,20,22,jne.Olen ainoastaan siitä passannut lämpötilat kohdalleen.Nyt n.19(siinä potikassa).Lämpökäyrään en ole koskenut kertaakaan.Muistaakseni arvo 4,5.Huonelämpötila n.21 astetta.Samanlainen vesikierto lattiassa kun teillä.Kesäisin olen vetänyt jakotukeilta venttiilit kiinni kaikista muista paitsi kosteista tiloista.
Tarkastappas paljonko teillä on lämmitykseen menevän veden lämpötila.Näillä keleillä varmaan tollainen 26 astetta.Kovimmilla pakkasilla kiertoon menee n.36 asteinen vesi.
Mikäli löytyy koneesta jokin potikka,niin säädäppä sitä ja katso samalla lattialämmitykseen menevän veden lämpötila.Kun saat sen veden lämmön tippumaan johonkin 25-27 asteeseen,niin anna sen olla vuorokausi ainakin silleen ja odottele putoaako sisälämpö.
Tiputa ihmeessä se IV-koneen lämpötila alemmas ja ota lämmitys pois siitä koneesta. - kieroliero
En löytänyt tuon gst:n käyttöohjetta netistä niin en voi tarkistaa millainen käyrä gst:n 4 on. Käyrä on lattialämmityksellä yleensä niin että menovesi on n. 30-40 astetta kun pakkasta on -30. noin 15 asteen yläpuolella käyrä pitäisi tippua 20 asteen alle. Tämä on kuitenkin niin talokohtaista ettei mitään tarkkaa arvoa voi suoraan antaa.
"Pystyn säätämään seuraavia muuttujia:
1. Lattialämmityskäyrä,"
Käyrää pitäisi säätää niin että jyrkkyyttä muutetaan jos pakkasella ei ole sopiva lämpötila. Lämpimällä säällä säädetään sivuttaissiirtoa.
"2. Huonelämpötila", Onko laitteessa sisälämpötilan tunnistin? Se voi turhaan sotkea koko homman kun sisälämpötila juuri sen läheisyydessa ei ole sama asia kuin jossakin nurkkahuoneessa.
"3. Huonetermostaatit", Huonetermostaattisi ohjaavat vain huoneen keskimmäistä piiriä. Huonetermostaatilla ei ole mahdollisuutta säätää lämpöä kun ulommainen piiri lämmittää jo tarpeeksi/liikaa. Tiputa käyrää ja/tai säädä ulompaa piiriä pienemmälle.
"4. Ilmastointilaitteen tuloilman lämpötermostaatti" Jos termostaatti on elektroninen niin ok. 18 olisi minusta parempi asetus. Jos termostaatti on mekaaninen(patteritermostaatti) niin mittaa tuloilman lämpötila se voi olla jopa 23 astetta vaikka termostaattiin olisi säädettykin 20.
Ja lisää kysymyksiä...
"1.Miten lämmönsäätelyjärjestelmä kontrolloi huonelämpötila-asetusta?" Lämpökäyrä on ensisijainen ohje. Sisäanturin lämpötilan perusteella menolämpötilaa voidaan tiputtaa käyrän yhdellä pykälällä(tai asettevalla määrällä). Tämä on kuitenkin säädinkohtaista. Kun en löytänyt ohjekirjaa niin en osaa sanoa tarkemmin.
"2. Miten katkaisen vesikierron ulommalta piiriltä lämpimällä säällä?" Jakotukissa on säätönupit. Ei niihin tarvitse juuri koskea kun säädöt on kohdallaan.
"Onko tällaiseen ylipäätään tarvetta?" Jos käyrä on valittu oikein sekä piirien tasapaino säädetty niin ei pitäisi olla tarvetta. Periaatteessa termostaatitkin ovat tällöin turhia.
"3. Miten laskennallinen lämpötila lasketaan? " Häviölaskenta on sellaista taidetta ettei sitä välttämättä ole vaoitu tehdä tarkasti. Tuskin kaikki suunnittelijat edes yrittävät selvittää tarkaan oikeita häviöitä vaan valitsevat riittävät tehot ikkunoiden ja seinäpinta-alojen avulla. Siihen sitten vielä vähän varmuusvaraa päälle ettei tule kylmä.
Oikeaoppinen lattialämmityksen käyttöön otto tapahtuu seuraavasti. Käyttöönotto pitää tehdä lämmityskaudella. Aluksi otetaan termostaatit pois käytöstä(tai termostaatit maksimiin). Säädetään jakotukkien (paluu)venttiileihin suunnitellut kuristukset. Valitaan lämpökäyrä suunnitelman perusteella.(Tämä sinulla varmaankin on tehtynä).
Sitten tarkkaillaan huonelämpötiloja. Jos lähes koko talo on liian kuuma/kylmä muutetaan käyrää. (pakkasella jyrkkyyttä ja lauhalla siirtoa) Jos jossakin huoneessa on viileää/kuumaa sen kiertoa lisätään/vähennetään jakotukin säädöstä. Samassa huoneessa olevien piirien tasapainoa kannattaa myös tarkkailla. Jokaisen säädön välissä odotetaan päivä tai kaksi. Tätä jatketaan kunnes lämpö alkaa asettua sopivaksi.
Kun tasainen lämpö on saavutettu voidaan lämpökäyrän siirtoa nostaa pykällä ja laitetaan huonetermostaatit takaisin käyttöön. Näin menoveden lämpötila on hitusen korkeampi kuin on ilman termostaatteja tarpeen. Tämä siksi että termostaatin säätö toimisi nopeammin silloin kun lämmitystehoa tarvitaan lisätä.(pakkasen kiristyessä nopeasti.)
Onko sinulla pesuhuoneiden lämmitys samassa piirissä muiden tilojen kanssa? Se voi olla pieni ongelma mutta siitä sitten myöhemmin lisää. - Ukkometso27
Sain lämpötilan tippumaan 21 asteeseen, kun väänsin lämpökäyrää ja huoneilma-potikkaa reilusti alas. Nyt käyrä on arvossa 3 ja huonelämpötila 17. Termostaatittoman alueen vesikierto katkaistiin kokonaan ja lisäksi väänsin IV-koneen tuloilman termostaatin 10 asteeseen. Parina yönä oli pakkasta ja sisälämpötila vihdoinkin laski toivottuun.
Vielä kun tässä jaksaisi säätää enemmän niin joku päivä talossa saattaisi olla jopa sopiva lämpötila ja lattiakin olisi lämmin. Nyt se ei ole... Taidan jatkaa säätelyä ensi syksynä, kun lämmitykselle taas on tarvetta :D - pohtiva1
Kumpi on energiataloudellisempaa pitää huonetermostaatit "täysillä" (virtaus suurempana) VAI säätää lämmönsiirtimen lämpökäyrää korkeammalle ja huonetermostaatteja pienemmälle (virtaus pienempänä). Eli jos olen oikein ymmärtänyt niin toisin sanoen huone lämpeää pienemmällä kierrolla mutta lämpöisemmällä kiertovedellä TAI nopeammalla kierrolla mutta pienemmällä kiertolämpötilalla? Toivottavasti edes joku ymmärsi mitä ajoin takaa. Kiitos etukäteen asiallisesti vastanneille!
- kauko lämpö
ihan yks hailee jos huoneen lämpötila pysyy samana niin energiaa menee saman veran säädä miten parhaalta tuntuu
- 3r23rr
Energiatehokkainta on heittää lattilämmitystermarit mäkeen ja säätää kattilavedellä huonelämpö sopivaksi. On hölmöä esim sähköllä lämmittää kuumepaa vettä ja sitten huoneissa supistaa kiertoa viilentääkseen.
- Lieminene
3r23rr kirjoitti:
Energiatehokkainta on heittää lattilämmitystermarit mäkeen ja säätää kattilavedellä huonelämpö sopivaksi. On hölmöä esim sähköllä lämmittää kuumepaa vettä ja sitten huoneissa supistaa kiertoa viilentääkseen.
Kiitos 3r23rr hyvistä kommenteista.
Itse suosittelen liittymään maalämpöön, niin ei ole tollasia ongelmia. - ateisti
Lieminene kirjoitti:
Kiitos 3r23rr hyvistä kommenteista.
Itse suosittelen liittymään maalämpöön, niin ei ole tollasia ongelmia."tse suosittelen liittymään maalämpöön, "
kas kun et saman tien kirkkoon.
"niin ei ole tollasia ongelmia. "
http://media.folksam.se/sv/2012/01/02/folksam-granskar-trasiga-varmepumpar-fortsatter-oka/ - ristusmitäummikkoja
3r23rr kirjoitti:
Energiatehokkainta on heittää lattilämmitystermarit mäkeen ja säätää kattilavedellä huonelämpö sopivaksi. On hölmöä esim sähköllä lämmittää kuumepaa vettä ja sitten huoneissa supistaa kiertoa viilentääkseen.
Tämä kaveri ei ole varmaan kuullut lämmönsäätimistä ja sunteista vielä mitään. No tulee se tieto sinnekkin jumalan selän taakse jo varmaan tällä vuosituhannella.
http://www.vexve.com/fi/controls/tuotteet/sekoitusventtiilit/
http://www.vexve.com/fi/controls/tuotteet/lammonsaatimet/ - juntit
ristusmitäummikkoja kirjoitti:
Tämä kaveri ei ole varmaan kuullut lämmönsäätimistä ja sunteista vielä mitään. No tulee se tieto sinnekkin jumalan selän taakse jo varmaan tällä vuosituhannella.
http://www.vexve.com/fi/controls/tuotteet/sekoitusventtiilit/
http://www.vexve.com/fi/controls/tuotteet/lammonsaatimet/Sähkökattiloiden kansssa ei tarvita mitään suntteja, vastuksen teholla säädetään syöttöputkiveden lämpöä.
- ristusmitäummikkoja
juntit kirjoitti:
Sähkökattiloiden kansssa ei tarvita mitään suntteja, vastuksen teholla säädetään syöttöputkiveden lämpöä.
Tuo vastus pysty lennosta säätämään mitään syöttöveden lämpöä. Sinulla ei taida olla hajuakaan vesikiertoisista lämmitysjärjestelmistä. Vesikiertoinen järjestelmä vaatii suntin ja lämmönsäätimen. Paluu puoli tulee sunttiin, kuuma vesi kattilasta sunttiin ja suntti sekoittaa lämmönsäätimen arvojen mukaan oikean lämpöistä vettä järjestelmään. Ja loput paluuvedestä sitten takaisin kattilan kautta kiertoon. Tuskin tuo järjestelmän koko vesimäärä kiertää sähkökattilan läpi. Aika järjetön systeemi sinulla jos tuollainen on. Järkevintä olisi olla joku pieni puskurivaraaja jota kattila lämmittäisi. Siitä sitten suntti sekoittaa sopivaa vettä järjestelmään. Ja termostaatit sulkee turhat kierrot pois, joten ne on tarpeellisia. Mistä näitä termostaattien pois heittäjiä oikein sikiää.
- legothukassa
ristusmitäummikkoja kirjoitti:
Tuo vastus pysty lennosta säätämään mitään syöttöveden lämpöä. Sinulla ei taida olla hajuakaan vesikiertoisista lämmitysjärjestelmistä. Vesikiertoinen järjestelmä vaatii suntin ja lämmönsäätimen. Paluu puoli tulee sunttiin, kuuma vesi kattilasta sunttiin ja suntti sekoittaa lämmönsäätimen arvojen mukaan oikean lämpöistä vettä järjestelmään. Ja loput paluuvedestä sitten takaisin kattilan kautta kiertoon. Tuskin tuo järjestelmän koko vesimäärä kiertää sähkökattilan läpi. Aika järjetön systeemi sinulla jos tuollainen on. Järkevintä olisi olla joku pieni puskurivaraaja jota kattila lämmittäisi. Siitä sitten suntti sekoittaa sopivaa vettä järjestelmään. Ja termostaatit sulkee turhat kierrot pois, joten ne on tarpeellisia. Mistä näitä termostaattien pois heittäjiä oikein sikiää.
No nuo on vaan näitä haarakiilan terapiaistuntoja jotka alkaa aamuyöstä uunin loimussa. Siinä voi kuule tulla ihan mitä vaan ulos. Sillä on legot ollut hukassa jo kauan.
- juntit
ristusmitäummikkoja kirjoitti:
Tuo vastus pysty lennosta säätämään mitään syöttöveden lämpöä. Sinulla ei taida olla hajuakaan vesikiertoisista lämmitysjärjestelmistä. Vesikiertoinen järjestelmä vaatii suntin ja lämmönsäätimen. Paluu puoli tulee sunttiin, kuuma vesi kattilasta sunttiin ja suntti sekoittaa lämmönsäätimen arvojen mukaan oikean lämpöistä vettä järjestelmään. Ja loput paluuvedestä sitten takaisin kattilan kautta kiertoon. Tuskin tuo järjestelmän koko vesimäärä kiertää sähkökattilan läpi. Aika järjetön systeemi sinulla jos tuollainen on. Järkevintä olisi olla joku pieni puskurivaraaja jota kattila lämmittäisi. Siitä sitten suntti sekoittaa sopivaa vettä järjestelmään. Ja termostaatit sulkee turhat kierrot pois, joten ne on tarpeellisia. Mistä näitä termostaattien pois heittäjiä oikein sikiää.
Sinulla on energiatehoton älytön vanha kattila. Uusissa säkökattiloissä, kuten Jäspi tehovatti lämpötilaa säädetään vastuksen tehoillla.
- ostaswegoncasaw130
legothukassa kirjoitti:
No nuo on vaan näitä haarakiilan terapiaistuntoja jotka alkaa aamuyöstä uunin loimussa. Siinä voi kuule tulla ihan mitä vaan ulos. Sillä on legot ollut hukassa jo kauan.
tuo taas on päänsä ties millä sekoittaneen juttuja.
juntit kirjoitti:
Sinulla on energiatehoton älytön vanha kattila. Uusissa säkökattiloissä, kuten Jäspi tehovatti lämpötilaa säädetään vastuksen tehoillla.
Miten se kattilavastus osaa valita oikean lämpötilan siihen veteen ilman termaria?
Onko jokaista huonetta varten oma kattila, joka säätyy ilman termaria?- 3332
The_Rat kirjoitti:
Miten se kattilavastus osaa valita oikean lämpötilan siihen veteen ilman termaria?
Onko jokaista huonetta varten oma kattila, joka säätyy ilman termaria?"Miten se kattilavastus osaa valita oikean lämpötilan siihen veteen ilman termaria?"
Moderni kattla säätää kättilaveden lämpötilaa ulkoanturin avulla.
"Onko jokaista huonetta varten oma kattila, joka säätyy ilman termaria? "
Onko järkevää pitää huoneissa eri lämpötiloja, ei.
- ykskaks
Vaikuttaako kaukolämpölämmiteisessä talossa säätökäyrän loiventaminen jäähtyvyyteen (lämpötilaeroon) miten?
- (i)
minulla jäykkyyteen vaikuttaa y-haaran säätäminen potentiometrilla sopivaan kulmaan ja se löytyy ohjekirjoista tai myös käsikopelolla
- säätäjä1135
Moi ookko katsonut et termostaatin rugot ovat pohjassa jos ei ole niin vesi pääsee kirtään aina vapaasti
- ei-kiesus
Ai kun näyttää viisaalta kun 9 vuotta vanhaan aloitukseen jaetaan edelleen neuvoja, tuskin aloittaja sentään tänne saakka on hikoillut :-D
- Pohojalainen1
Ne on nää hämäläiset asialla..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po2077276- 522804
- 1882271
Mitä tämä on
Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut101633Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?
gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.1521625Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.
Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke191287- 741210
Nyt on konstit vähänä.
Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,381143Hyvää yötä kaivatulleni
En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä261121Tilinpäätösvaltuusto 27.5
Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty501019