sukusalaisuus

kyselijä xx

Kertokaas sukututkijat, millaisiin tai minkä tyyppisiin vanhoihin sukusalaisuuksiin olette tutkimuksíssanne törmänneet. Vai ovatko ne jääneet niin salaisiksi etteivät tutkijatkaan niistä tiedä?

13

2556

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • että luettelisin

      ne sukusalaisuudet, joista en tiedä yhtään mitään?

      • tarkoita noin!

        Oikeampi vastaus Sinulta olisi kai, että enpä ole tutkijana sellaisiin koskaan edes törmännyt. Ehkä ymmärsit kysymykseni (tahallasi) väärin, sillä tarkoitin kysymykselläni lähinnä sitä, kuinka yleistä on, että tutkijat saavat selville myös niinsanottuja sukusalaisuuksia.


      • Anonyymi
        tarkoita noin! kirjoitti:

        Oikeampi vastaus Sinulta olisi kai, että enpä ole tutkijana sellaisiin koskaan edes törmännyt. Ehkä ymmärsit kysymykseni (tahallasi) väärin, sillä tarkoitin kysymykselläni lähinnä sitä, kuinka yleistä on, että tutkijat saavat selville myös niinsanottuja sukusalaisuuksia.

        kuolinsyy, hermot - kirkonkirjoissa. torppari, talollinen, itsellinen. Näistä voi jo päätellä asioita ja sitten kuudennusmies ja rusthollari . Se olisikin kiva lukea joku omaan sukuun liittyvä sukutarina.


    • herkumpaa

      mitä serkumpaa.

    • Sukututkija III

      Totta kai sukusalaisuuksia löytyy, mutta tapana on, ettei niistä hiiskuta, jos ne on negatiivisia. Ennenhän kirkonkirjoihin merkittiin sakot ja sitten oli kaksi eri astetta "kyrkoplikt"-ejä eli kirkon rangaistuksia. Lievempi aste oli se, että tunnusti tekonsa sakastissa papille ja "kirkkohallitukselle". Kovempi aste oli se, että jumalanpalveluksen yhteydessä piti mennä seurakunnan eteen, tunnustaa tekonsa ja pyytää anteeksiantoa. Kyrkopliktin jälkeen pappi antoi anteeksi ja rangaistuksen saanut otettiin jälleen täysivaltaiseksi seurakunnan jäseneksi.

      Näitä löytyy suvustani mm. egenhandsrätt (=omankädenoikeus)ym seurauksena, puhumattakaan nyt räyhäämisestä juovuksissa kirkonmäellä. MUTTA sukuselvityksiin ei näitä laiteta, naureskellaan vain suppeammissa piireissä. Tiesitkö muuten, että a.u. lapsista maksettiin kirkolle sakkoa, samoinkuin jos lapsi syntyi liian aikaisin (Olisiko ollut 5kk) vihkimisen jälkeen. Nämäkin näkyy kirkonkirjoista.

      Kun isätön lapsi oli ennen häpeä, sen kaikki näkivät nimestä (Pekka Liisanpoika), niin joskus oikea isä osti jonkun toisen lapsen isäksi. Näitä tiedetään, mutta kirkonkirjoista niitä on vaikea löytää. Isojen talojen ja kartanoiden herrojen tiedetään tehneen piikoja raskaaksi ja joku renki sitten naitettiin piialle vahinkoa peittämään. Niinpä joku pappi kerran kertoi, että jopa 10 % 1700- ja 1800-lukujen lapsien isistä saattaa olla kirkonkirjoissa väärin. Nythän ne voitaisiin selvittää DNA:lla, mutta mitä hyvää siitä enää syntyy.

      Nykyäänhän lapsilla on papereissa aina oikea isä, vaikka tuota nyt tuskin uskoo Erkkikään. Aina ei edes äiti tiedä oikeaa isää lapselleen, eikä halua edes asiaa selvittää, varsinkin jos asia menee aviomiehen piikkiin.

      • aloittaja

        On se tuo elämä ollut vaikeaa ennen vanhaan.Ei varmaan helppoa ole aina nykyäänkään, mutta onneksi on nykyään jo niin kuin laulussakin sanotaan: " Opin teillä oppineita Suomessa on suuria..jne". Kiitos kirjoituksestasi!


      • Sukusotkija III

        Jos lapsi on isänsä näköisen sanottiin sen olevan perintötekijöistä johtuvaa. Jos taasen lapsi on naapurin näköinen niin silloin se johtui ympäristötekijöistä.


    • kkkkkkkkkkkkkkkkkkk

      Minulle vanha sukulainen kertoi, että 1917 olisi keisarin kesäasunnon aarteet pakattu erään "naapurin" matkaan turvaan Suomeen. Kun keisareille kävi köpelösti niin aarteet jäivät "naapurille", joka sitten osti ison tilan.
      Uskon tarinaan, tarinan sukulaiselleni kertonut oli ollut lastaamassa tavaroita junaan Terijoella 1917. Varmaankin kyseessä hopeita ym. tuon ajan kalleuksia.

    • Bellatytöt

      Sukusalaisuudet... ne tuhoaa ihmisen minuutta ja itsetuntoa... sitten kun tulevat esille. Toki parasta se, että tulevat esille. Kovaasti siinä saa varmasti elämän intoa ja itsetuntoa hakea. Minusta näiden ihmisten ketä asiat koskee pitää kertoa asianomaisille. Eteeni on tullut sellainen sukusalaisuus, että lapsen isä olikin toinen ihminen ketä lapsi piti isänä. Kaikki muut tiesi asiasta paitsi lapsi. Äiti ja mummu eivät halunneet kertoa, joten muu suku ja ystävät oli hiljaa. Väärin. Niin väärin. Tämä äiti ei itse puhunut asiasta monelle. Minäkin kuulin asiasta toiselta ihmiseltä. Asiat räjähti kohta käsiin.... miten siinä kävi ja kuka kertoi... joku..
      aivan ulkopuolinen. Miten äiti voi tehdä näin tai lähisuku????

    • harrastaja50

      Jos oli syyllistynyt rikokseen, merkittiin kirkonkirjoihin 1800-luvulla sana "mainemerkintä". Sen pystyy selvittämään ns. mustistakirjoista.
      Riippuen sukututkijasta, jotkin merkitsee kaikki tietoon tulevat tiedot muistiin. Olkoonkin merkinta kirkonkirjoissa mitä tahansa, on se sukunsa tutkijalle löytö.

    • Anonyymi

      Jos tietää että sukulaisella on sisaruspuoli, pitäisikö kertoa että tietää tällaisen.

      • Anonyymi

        "Jos tietää että sukulaisella on sisaruspuoli, pitäisikö kertoa että tietää tällaisen."

        jos aivan varmaan tietää , voi kertoa yli 20 v ikäiselle.

        mutta kyllä ne kuolemassa useimmiten selviää.
        minäkään en uskaltanut kertoa naapurin tytölle , että hän on ottolapsi. sitten kun "hänen rikas isänsä" kuoli pari vuotta takaperin 93v se selvisi. Tyttö (69v) sai perinnöksi jotain 200 000 e mutta oikeat perheen lapset vähintän 2-3 miljoonaa kumpikin.


    • Anonyymi

      Taas joku lueskelee vanhoja ketjuja ja kommentoi ikivanhoja asioita. Onneksi me kaikki Suomalaiset ollaan suku kuninkaille ja keisareille, Tarvii vaan mennä tarpeeksi kauan. Kyllä takuulla löytyy kuninkaallisia ja aatelisia! Ja lapsenraiskaajia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1625
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe