Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

vuotta aikaisemmin kouluun

pojan äiti

hei
Halusin kysyä muilta neuvoa mistä asiaa vois hoitaa. Eli kun mun poika täyttää sit tammikuun lopussa 7 niin sehän tarkoittaa että hän tulisi aloittamaan koulun 7,5 vuotiaana???Eikös se niin mene että sinä kalenterivuonna kun täyttää 7 niin alkaa koulu?? (siis mun poika on vasta 5 niin ei tämä akuuttia ole, mietin vaan) Musta 7,5 on hurjan myöhäinen ikä aloittaa koulu!! Niin miten pitää tehdä että saa lapsen vuotta aikaisemmin kouluun??? Hän kuitenkin osaa jo numerot ja kirjaimet ja on hurjan kärsivällinen ja reipas että en usko sen puolesta mitään ongelmaa olevan edes!! Voisko joku hieman kertoa minulle niin olisin kiitollinen!!

19

4589

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suosittele

      En ollenkaan suosittele kouluun laittoa vuotta aikaisemmin. Lapsesi olisi koko kouluajan se luokan kuopus. Vaikka kaikki tuntuisi nyt sujuvan, on vuoden ikäero muihin kuitenkin tuossa iässä iso. Voi tulla kaikenlaisia hankaluuksia, joita ei ole osannut ennustaa. Lapsesi olisi myös eri vuonna syntynyt, eli isompana menisi rippikouluun vuotta myöhemmin kuin luokkakaverit, saa ajokortin/pääsee ravintolaan vuotta myöhemmin jne. Nuorelle nämä ovat kovia paikkoja.
      Kysyn myös, miksi lapsen pitäisi mennä kouluun vuotta aikaisemmin? Eikö siinä riistetä lapselta yksi "lapsenaolovuosi"? Vaikka opettaja kuinka yrittää keventää ja helpottaa ekaluokkalaisen koulunaloitusta, on se seitsemänvuotiaallekin kuitenkin täyttä työtä. Ja lapsellesi olisi vain etu, että on 7,5-vuotias. On kestävyyttä ja kypsyyttä paljon enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

      • mieltä

        olen kanssasi. Ja paljonhan siellä on alkuvuodesta 7 vuotta täyttäneitä. Se, että lapsi osaa kirjaimet ja numerot, ei ole se kaikkein tärkein asia. Miten on lapsesi sosiaaliset taidot ja ryhmässä toimiminen. Ja se että hänen pitäisi pärjätä monista asioista itsekseen, vaikka onkin lähes vuoden nuorempi kuin luokkatoverit. Ja ei siellä koulussa sitten voida huomioida sitä että hän on aloittanut koulun vuotta liian aikaisin. Siellä hän on kuitenkin samalla viivalla muiden vanhempien luokkatoverien kanssa, vaikka kaikki oppivatkin omaan tahtiinsa ja yksilöllisesti.
        Eikä sitä koulun aloittamista vuotta aikaisemmin onneksi ihan helposti saa läpi.
        Esim. eskari on maksuton vain 6 vuotiaille (siis sinä vuonna kun lapsi täyttää 6 vuotta).


    • grafvg

      Niin osaisi minunkin lapsi 5vuotiaana numerot, kirjaimet ja hyvin osasi myös lukea. En kuitenkaan edes harkinnut koulunkäynnin aikaistamista. Lapsuus kestää kuitenkin niin vähän aikaa ja sitten on koko loppuikä aikaa käydä koulua/opiskella. Ja pianhan sinun on kuiten ratkaisu tehtävä, koska eikö lapsen kuiten kannattaisi ekana käydä eskari? Sieltä saa hyviä eväitä koulua varten.

      Vaikka lapseni osasi lukea ja jonkin verran laskeakkin ennen koulun aloittamista, on koulunkäynti silti ollut kovaa työtä. Omista tavaroista huolehtiminen, riittävä pukeutuminen välkälle ja kaikki muu vaatii totuttelua ja harjoitusta. Pihalla ekaluokkalaiset on itseään paljon vanhempien kutosten seassa.

      Itse olen muuten syntynyt tammikuussa ja olihan se aika kivaa olla luokan vanhin! Pääsin ekana baariin, sain ajokortin jne.

      • huolissaan oleva

        eskarin aikaistaminen ole mikään läpihuuto juttu. Ensinnäkin eskari on maksuton lapselle sinä vuonna, kun hän täyttää 6 vuotta.
        Anna lapsen olla pieni lapsi, niin kauan kuin mahdollista. Tiedän päiväkodistamme 4 vuotiata, jotka osaavat kirjaimet ja numerot ja lukevatkin jo jonkin verran, mutta eivät kuitenkaan olisi koulukypsiä. Joku on fyysisesti pieni, ei jaksaisi edes reppua kantaa varmasti silloin 6 vuotiaana. Jollain taas on sosiaalisissa taidoissa ja kärsivällisyydessä oppimista vaikka kuinka paljon.


    • miten olis

      hei, enpä tiedä miten se nyt olis. MEneehän ENglannissakin ja monessa muussa maassa lapset jo 5vuotiaina kouluun eikä ongelmia ole. Ainakin meidän perheessä oli niin!! Ja sitä paitsi en ymmärrä tätä että lapsuus muka jää lyhyeen. Kyllä koulu voi olla työlästä mutta ei se lapsuutta vie, se vain tuo lapsuuteen uusia näkökulmia ja haasteita. Se rikastuttaa sitä, ainakin meidän perheen kokemuksista. Muusta en voi sanoa kuin meidän kokemuksesta. Me saatiin tyttö aikaisemmin kouluun, just oli syntynyt tammikuun puolella. Ja rippikoulua en ajattele, kun ei sinne mene. Ajokoulun maksaa hän itse jos sen haluaa. Ja toivottavasti kasvatan hänestä sellaisen joka ei baarissa notku heti kun on 18v. Ainakin minä ja koko perhe ollaan absolutisteja enkä ole ikinä halunnut baariin ryyppäämään ja olen jo 30!!!!! Tee miten itse haluat ja mikä on lapsellesi ja perheellenne sopivaa. Ei muutkaan ole siitä miksikään menneet että aloittavat koulun 6,5 vuotiaina kuten ei myöskään jos 7 vuotiaina.

    • Vaikka osaakin

      numerot ym, niin turha sitä on koulua aikasemmin aloittaa. Liian aikasin aloitettu koulu lisää ongelmia, sillä vuosikin tuossa iässä on suuri. Anna lapsen olla lapsi ja mennä kouluun sillon kun kuuluukin.

    • lapsen paras

      Riippuu lapsen psyykkisestä ja fyysisestä kehitystasosta. Se, osaako lukea ja laskea on toisarvoinen seikka. Meillä lapsi osasi 5-vuotiaana puhua, lukea ja jonkin verran kirjoittaa kahta kieltä, mutta aloitti koulunsa Suomessa 7-vuotiaana. On totta, että monissa maissa koulu aloitetaan jo jopa 5-vuotiaana, mutta siellä onkin koko ikäluokka samalla viivalla. Noin nuorella vuoden ikäero luokkatovereihin voi tehdä aika paljon. Lapsuus ei lopu koulun aloittamiseen, vaan vanhempien on hyvä ihan oikeasti tajuta, että lapset ovat lapsia vielä monta vuotta, vaikka koulussa ovatkin. Paras on neuvotella eskariopen kanssa, miten juuri teidän on asia parasta hoitaa.

      • monessa

        maassa, missä koulu aloitetaan 5-6 vuotiaana, niin se koulu enemmän leikinomaista ja muistuttaa monesti meidän päiväkotia ja eskaria. On toki varmaan maita missä koulu alkaa jo 5 vuotiailla heti penkissä istumisella ja lukuharjoituksilla, mutta ei kaikkialla. Eikä monissa maissa ole tälläista päivähoitosysteemiä kuin Suomessa, joten koulu alkaa aikaisemmin.


    • A.S. Neill

      Tässäkään tapauksessa ei voi lasta tuntematta tietää pitäisikö koulu aloittaa 6,5 vai 7,5 vuotiaana.

      Kaikille aiennus ei kerrassaan sovi, mutta monet lapset ovat suoriutuneet hyvin 6-vuotiaana aloitetun koulutien. Joidenkin lasten turhautuminen olisi ehkä voitu välttää, jos koulu olisi aloitettu aiemmin.

      Kun asia tulee ajankohtaiseksi, joudut luultavasti hankkimaan psykologin lausunnon lapsesi koulukypsyydestä. Jos te molemmat olette sitä mieltä, että lapsi voi koulun aloittaa, hän luultavasti on silloin tosiaan kypsä louluun.

      Riskejä on silti, teetpä kummin päin tahansa.

    • MammaM11a

      Lähetä vain lapsesi aikaisemmin kouluun. Lapsesi siis on melkein kahdeksan kun aloittaa koulun!!!!

      Jos teille joskus hamassa tulevaisuudess tulee ulkomaankomennus niin lapsesi on vuosia jäljessä.

      Me asutaan ulkomailla ja lapseni aloittaa ens vuonna 5 vuotiaana eskarin.

      • niin vaan

        lasta lähetetä aikaisemmin kouluun. Tarvitaan mm. psykologin lausunto ennen sitä. Jos lapsesi pääsisi eskariin 5 vuotiaana ja siellä huomattaisiinkin jotain ongelmaa koulun aloittamisen suhteen, niin sitten olisi vähän myöhäistä katua. Te teette tietenkin ratkaisun itse, mutta kannattaa kysyä mielipidettä lapsen päiväkotiryhmästä (siis jos on päiväkodissa), neuvolasta ym. Ja ottakaa ajoissa selvää mitä tarvitsee tehdä, että varhennettu koulunaloitus on mahdollista. Ei onnistu ihan tuosta vaan. Niin ja tietysti lapsen oma mielipide on tärkeä.


    • lahjakkaan pojan äiti

      Minulla on 11-vuotias poika, tammikuussa syntynyt, joka oppi 4-vuotiaana lukemaan. kertolaskut hallitsi jo ennen koulua, kirjoitti virheettömästi pitkiä tarinoita, oli tosi rauhallinen ja keskittyi hommiinsa.

      Ympärillä olevat sukulaiset eivät ymmärtäneet alkuunkaan, kun emme halunneet laittaa häntä vuotta nuorempana kouluun. Huikeista taidoistaan huolimatta, emme ole koskaan jälkikäteen miettineet, että olisipa hän mennyt vuotta aiemmin kouluun. Olemme hyvin vakuuttuneita, että tuo 7½ vuoden "kypsä ikä" oli oikein passeli.

      Hänestä on tullut itsevarma, taitoihinsa luottava, luokkatovereidensa kanssa hyvin pärjäävä, oloonsa tyytyväinen koululainen!

    • 3.n äiskä

      Esikoiseni (kohta 11v.) on syntynyt juoulukuun lopussa ja ollut erittäin oaava jo pienestä. SILTI halusimme mieheni kanssa Ehdottomasti LYKÄTÄ kouluunmenoa vuoden jotta hän olisi varmasti valmis niin itsenäistymään ja muutenkin henkisesti koulunkäyntiin. Suuri vaikuttaja päätökseemme oli myös ajatus kun koulu loppuu ja lähdetään opiskelemaan ehkä toiselle paikkakunnalle niin on se 1 vuosi sitä järkeä lisää päässä, se on siinä iässä paljon! Kun haimme lykkäyspaperia perheneuvolan psygologilta ja hän kuuli perustelumme totesi hän että "ikävä kyllä monet vanhemmat ajattelevat juuri väärällä tavalla ja yrittävät lastaan kouluun vuotta aiemmin." ja niin saimme lykkäyksen eikä ole koskaan ollut mitään ongelmia. Lapsi on mieluummin luokkansa vanhin kuin nuorin. Emmekä me vanhemmat ole koskaan katuneet päätöstämme. Mielestäni teet lapsellesi suuren karhunpalveluksen pistämällä aiemmin kouluun.

    • yksilöllistä

      Lapsen kouluvalmius riippuu monesta muustakin asiasta kuin lukemis- ja kirjoittamistaidosta. Kouluvalmiutta tutkitaan monilla testeillä, joissa testataan lapsen sosiaalisia ja kognitiivisia taitoja. Luku- ja kirjoitustaitoa ei ainakaan meidän lapselta testattu lainkaan.

      Meillä on kolme lasta, joista kaksi on syntynyt aivan alkuvuodesta. Esikoisen kohdalla emme edes ajatelleet aikaistaa koulun aloitusta ja hän olikin aina luokkansa vanhin. Keskimmäinen lapsi aloitti koulunsa vuotta aikaisemmin ja oli aina luokkansa nuorin.
      Se onko luokkansa vanhin vai nuorin ei ainakaan meidän lapsilla ole ollut juurikaan ongelma. Päinvastoin juuri tämä lapsi, joka aloitti koulunsa vuotta aikaisemmin on selvästi sosiaalisempi ja laajan kaveripiirin omaava, kuin esikoisemme, joka on aina viihtynyt pienemmissä piireissä. Tämä taitaakin olla enemmän persoonallisuuteen, kuin ikään liittyvä ominaisuus.

      Kysytkin kuinka asiassa edetään. Itse otin asian puheeksi neuvolassa lapsemme ollessa 5-vuotias. Silloin ei ollut vielä tälläistä esikoulujärjestelmää kuin tänäpäivänä, mutta lapseni kävi silloista esikoulua, joka oli vähän kerhotyyppinen, muutaman tunnin pari kertaa viikossa. Nykyisessä esikoulussa voi olla vähän vaikeaa aloittaa "etukäteen", mutta ei sillä varmaankaan ole mitään merkitystä, erityisesti, jos lapsi on tottunut toimimaan ryhmässä, esim. päiväkodissa. Neuvolasta meitä ohjattiin ottamaan yhteyttä terveyskeskuspsykologiin, joka meillä silloin teki testit niille lapsille, joiden koulun aloitusta harkittiin aikaistettavan. Lapsi kävi testeissä muutamana kertana ja lopuksi oli yhteinen palautuskeskustelu.

      Lopullisen päätöksen koulun aloittamisesta kuitenkin tekee vanhempi, vaikka testien perusteella lapsella olisikin riittävät kouluvalmiudet. Me päätimme lapsemme kouluun laittaa, kuten alusta jo kävikin ilmi, emmekä ole koskaan asiaa katuneet, eikä lapsemme ole siitä mitenkään kärsinyt, ei meidän eikä omastakaan mielestään.

    • kiitos vastauksista

      Hei!!! Todella suuri kiitos kaikille vastauksista ja monipuolisista näkökulnmista!!! Tuli ajateltavaa. Joo, tiedän ettei pelkät taidot ole syy mihinkään. Poika on todella sosiaalinen, itsenäinen ja runsaan monipuolisesti ajatteleva. Olen välillä häkeltynyt kun kuuntelen hänen juttuja ja seuraan mitä hän tekee jne... Vaikka varmaan kaikki vanhemmat niin ovat omasta lapsestaan. Mutta silti kiitoksia, ja katsellaan mitä tässä tehdään. Henkilökohtaisesti vain ajattelen että 7,5 on aika myöhäinen ikä ekaluokan aloitukseen, riippuen silti lapsesta!! Tuntuu vain että poika saattaa turhautua odottamiseen ja venyttämiseen koska innostus oppia on sit päällä. Katsotaan. Tuttava perheen poika oli niin innostunut oppimaan ja kouluun ja ajattelin että kouluun vaan, mutta vanhemmat lykkäsi vuodella ja seurauksena poika vain turhautui ja tylsistyi niin ettei oppiminen enää kiinnostanut kun koulu alkoi. Vaihtelee.

      • vastauksia:

        enkä jaksa kaikkia lukea läpi, mutta koulua ehtii käydä läpi elämän! Kotona/hoidossa/tarhassa olo ja varsinkin lasten päätyö -leikkiminen jäävät sitten koululaisella vähemmälle.

        Poikalapsi varsinkin on herkempi jäämään jälkeen väsymyksen vuoksi jos ei ole koulukypsä tai tarpeeksi kypsä (liekö väärä sana, mutta ymmärtänet). Monet 6v osaa hienoja taitoja, mutta jaksaminen ja keskittyminen ja 45min paikallaan oleminen ja oppiminen voivat olla vielä osaamatta.

        Lähisuvussa on kokemusta nyt kahden 6-vuotiaan kouluun menosta. Toinen jäi luokalleen 4-luokalla (huhtikuussa syntynyt tyttö) ja toinen on nyt kolmosella, saas nähä kuin käy (maaliskuussa synt poika). En vahingonilossa odota "kuinka käy", vaan lähinnä surettaa kun kaikessa täytyy yrittää olla parempi kuin nyt nelosluokkalainen isoveli. Oikeastihan nuorimmainen olisi nyt kakkosluokalla. Kun olisi selvästi kakkosluokkalainen niin ei tarvitsisi yrittää pinnistää niin kovasti vaan olla lapsi. Tyttö on siis muutamia vuosia vanhempi kuin nämä kaksi poikaa. Ei jaksanut ja pärjännyt koulussa enää kun mm. alkoi uusia aineita, vieraita kieliä jne. Tähän asti oli pärjännyt olemalla "taitava lapsi".

        Jep, kiireellä näpyttelin tämmösen vastauksen, mutta summa summarum: annetaan lasten olla lapsia mahd pitkään. Kyllä koulua ehtii käydä vielä vaikka aikuisiälläkin!


      • se lapsuus
        vastauksia: kirjoitti:

        enkä jaksa kaikkia lukea läpi, mutta koulua ehtii käydä läpi elämän! Kotona/hoidossa/tarhassa olo ja varsinkin lasten päätyö -leikkiminen jäävät sitten koululaisella vähemmälle.

        Poikalapsi varsinkin on herkempi jäämään jälkeen väsymyksen vuoksi jos ei ole koulukypsä tai tarpeeksi kypsä (liekö väärä sana, mutta ymmärtänet). Monet 6v osaa hienoja taitoja, mutta jaksaminen ja keskittyminen ja 45min paikallaan oleminen ja oppiminen voivat olla vielä osaamatta.

        Lähisuvussa on kokemusta nyt kahden 6-vuotiaan kouluun menosta. Toinen jäi luokalleen 4-luokalla (huhtikuussa syntynyt tyttö) ja toinen on nyt kolmosella, saas nähä kuin käy (maaliskuussa synt poika). En vahingonilossa odota "kuinka käy", vaan lähinnä surettaa kun kaikessa täytyy yrittää olla parempi kuin nyt nelosluokkalainen isoveli. Oikeastihan nuorimmainen olisi nyt kakkosluokalla. Kun olisi selvästi kakkosluokkalainen niin ei tarvitsisi yrittää pinnistää niin kovasti vaan olla lapsi. Tyttö on siis muutamia vuosia vanhempi kuin nämä kaksi poikaa. Ei jaksanut ja pärjännyt koulussa enää kun mm. alkoi uusia aineita, vieraita kieliä jne. Tähän asti oli pärjännyt olemalla "taitava lapsi".

        Jep, kiireellä näpyttelin tämmösen vastauksen, mutta summa summarum: annetaan lasten olla lapsia mahd pitkään. Kyllä koulua ehtii käydä vielä vaikka aikuisiälläkin!

        koulussa katoaa? Lapset ovat ihan lapsia, vaikka jo koulussa ovatkin. Vanhempia tarvitaan vielä pitkään. Suomessa on tarve itsenäistyttää jo pienetkin koululaiset.


      • ei vaikea päätös lopulta

        Varmasti kokemuksia on puoleen jos toiseenkin. Pääsääntöisesti kuitenkin lapsi on vahvalla pohjalla ikätovereidensa kanssa. Miksi lähettää lapsi aikaisemmin altavastaajaksi vanhempaan ikäluokkaan (tarkoitan etenkin henkisesti), kun hän voi loistaa omassa ikäluokassaan ja olla vahva myös henkisesti?
        Siitä turhautumisesta vielä... Turhautumista ei kestä kovinkaan pitkään, kun lykkäykseenkin on aina omat vahvat syynsä. Aikuisilla on tapana vähätellä lykkäyksen etuja verrattuna tilanteeseen, jossa sitä ei olisi tehty. Opettajana tiedän, mitä ikävyyksiä on edessä henkisesti liian pienellä koululaisella. Vaikka hän osaisikin lukea ja laskea...


    • Anonyymi

      Meinasimme laittaa lapsemme vuotta aijemmin eskariin. Hoitajan ehdotuksesta. Onneksi ei laitettu! Nyt luokkansa ”priimus” (5lk) keskiarvo välitodistus oli 9,9! :) Kaikki lukuaineet ja taideaineet, paitsi kuvis:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2053
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe