Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mistä ET pidä?

blackmagicwoman

Suosikkeja tulee usein hehkuteltua, mutta mistä antaisitte negatiivista palautetta?

Psykologisesta trilleristä kirjallisuuden lajina en pidä. Aikanaan kun asuin talossa, jossa oli tv, näin joitakin jaksoja sarjoista "Kauniit ja rohkeat", "Melroce place" ja "Salatut elämät". En voisi katsoa näitä sarjoja siitä syystä, että kaikki henkilöt ovat ärsyttäviä ja typeriä. Haluaisin edes jonkun hahmon olevan sympaattinen. Tästä syystä hylkään Patricia Highsmithin kirjat: hyvästi herra Ripley, en pitänyt sinusta.

Kovanaamoista en myöskään pidä kirjoissa, kuten en tosielämässäkään. Gangsterit ja nyrkkitappelut pimeällä kujalla jääköön muille. Dashiel Hammett saa hieman anteeksi: "Maltan haukka" oli hyvä farssi ja hahmot riittävän mielenkiintoisia, ja "Varjomiehessä" oli oikea arvoitus.

Eräs luokitus NOT-listallani ovat suosikkikirjailijan aiheuttamat pettymykset. Mainitsin edellisessä aloituksessani Ellery Queenin kirjan, johon olin pettynyt enkä muista suomenkielistä nimeä. Agatha Christien "Ikiyöhön" olin pettynyt, koska samantyyppinen asetelma oli niin paljon parempi kirjassa "Kuolema Niilillä". Rex Stoutin "Nero Wolfen viimeisestä jutusta" närkästyin, koska en pidä siitä, että "poliisi" kääntyy "rosvoksi" ja ihmisten räjäyttely on liian brutaalia. Quentin Patrick- porukka puolestaan syyllistyi itsensä plagiointiin, parikymmentä vuotta vanha juoni käytettiin uudelleen.

En tiedä, kuuluuko Dan Brown tälle palstalle, mutta mainitsen hänet silti. En ole lukenut muuta tuotantoa kuin "Meteoriitin", ja siinä minua ärsytti amerikkalainen moralisointi. Mitä skandaalia siinä on, jos presidenttiehdokkaalla on suhde sihteerinsä kanssa, kun kyse ei ole seksuaalisesta häirinnästä, presidenttiehdokas on leski ja sihteeri sinkku? Roskaa. Ovatko muut Brownin kirjat parempia?

12

1375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pidän kovaksikeitetyistä tarinoista. Se ei tarkoita sitä, että itse olisin jotenkin kova jätkä. Viime aikoina olen tykästynyt erityisesti Dennis Lehanen tarinoihin (luin juuri kirjan Muisto vain ja mietin yhä tykkäsinkö muuten hyvän tarinan loppuratkaisusta)ja Joe R. Lansdalen humoristisiin Hap ja Leonard-tarinoihin.

      Minulle Agatha Christie on jäänyt hyvin etäiseksi. Hercule Poirot on lähinnä ärsyttävä neuroosikimppu, jota ei kuuna päivänä voi uskoa entiseksi poliisiksi. Ja jotenkin se murhien määrä englantilaisissa maalaiskylissä on jotenkin niin epäuskottavaa. Muutenkin tarinat, joissa joku ylimaallisen älykäs maallikko ratkoo rikoksia vasemman käden sivutyönä ei oikein sytytä minua. Luulisi jo väen hälytyskellojen kilisevän jo siinä vaiheessa kun joku neiti Marple tulee kyläilemään: Sen mummon lähellähän kuolee aina ihmisiä väkivaltaisesti!

      Poikkeuksena toki Sherlock Holmes, mutta hän ei oikeastaan olekaan maallikko, vaan ammattimainen rikostutkija vaikkei olekaan poliisin palveluksessa.

      • blackmagicwoman

        novellikokoelmassa oli pastisseja ja parodioita Agatha Christien teoksista. Eräässä tarinassa oli herttainen vanhapiika neiti Harple, joka myrkytti surutta ihmisiä Christien kirjoissa esiintyneillä myrkyillä.


    • Brownia en ole edes lukenut. Jotenkin vierastan välittömästi jos joku kirja/kirjailija saa niin laajaa julkisuutta ja kaiken ylittävää kehua kuin joku Da Vinci-koodi on saanut.

    • tietenkään

      vastata, mutta vastaan nyt kuitenkin, ja tulee varmaankin palautetta.
      Minä en pidä, (enkä suostu lukemaan) naisten kirjoittamista dekkareista. Jonkun Leena Lehtolaisen novellin olen joskus silmäillyt läpi jossain kokoelmassa,mutta siinäkin vain kantani vahvistui.
      Minusta naisten kirjoittamat dekkarit ovat tarkoitettu yksistään naisten luettaviksi.

    • -pepe

      Olen niin kaikkiruokainen dekkarifani, että vaikea keksiä mistä en kertakaikkiaan olisi pitänyt. No Brownin tuotteet ovat kieltämättä kehnoja ja kyllä se Meteoriitti on vielä Da Vinci -koodiakin paljon huonompi.

    • booky

      Mikä mies lie Johan Theorin palkitulla esikoisellaan Hämärän hetki ja keväällä suomeksi ilmestyvällä Yömyrskyllä, joka on Ruotsissa jo jonkun vuosipalkinnon saanut. Hämärän hetki on koko syksyn ollut auki pöydällä oheislukemisena, jota olen aina sivun pari saanut vaivoin raahkauduttua eteenpäin. Onneksi nyt ennen vuoden vaihdetta sivut vihdoin loppuivat puolen vuoden pakkoväännön jälkeen. Huh. Ei hajuttomampaa, värittömämpää, vähämausteisempaa, pliisumpaa ja vetämätttömämpää dekkaria ole olemassa. Kaikki kikat kohdallaan; kahdella tasolla etenevä tarina, luvun loppujen koukut, yllättävä ratkaisu, mutta silti löysän laiskan mitäänsanomaton esitys. Remeksen tuotannosta kommentoitiin, että on laskenut kuin lehmän häntä, mutta sanoisin, että yleensä ruotsalaisten dekkareiden taso se vasta laskenut on. Lukuunottamatta niitä muutamia. Ja sukupuolesta riippumatta. Molempi pahempi.

      • booky

        Pitäisi pikkusen enemmän ja tarkemmin miettiä mitä tänne kirjoittaa... Perun tykkänään edellä olevan viestini loppuosan.

        Anders Roslund ja Börge Hellström: Edward Finniganin hyvitys. Jessus... etenkin tempoltaan, osin juoneltaan, ainakin yksityiskohdiltaan ja ehkä paikoitellen suomennokseltaankin yksi viimevuoden parhaimmista. Puolet kirjasta meni heti, toinen puoli pienen tauon jälkeen. Eikä nukuttanut. On siinä ero; toista veivaa sivu kerrallaan puoli vuotta, toinen ei ennen loppua kädestä irtoa.


    • Nenä kirjassa

      Hmm, mielenkiintoista. Minulle taas Christien Ikiyö on paras kirja koko Christien tuotannossa. Se on jotenkin tunnelmallisempi kuin Kuolema Niilillä, jossa on kyllä varsin näppärä juoni, mutta jotenkin kaikkea henkilöhahmojen potentiaalia ei ole otettu käyttöön Kuolema Niilillä -kirjassa. Kuolema Niilillä -kirjaan oli myös sotkettu hirveä nippu sivujuonia.
      Suurin pettymys minulle oli Idän pikajunan arvoitus. Se kun nostetaan usein artikkeleissa Christien kirjoista erikseen esiin. Kirjan juoni ei ollut todellakaan uskottava. No, harvan dekkarin juoni sitä on, mutta tarkoitan, että dekkarin logiikan pitäisi olla uskottava siinä "omassa maailmassaan". Henkilönkuvaus oli myös liian ohutta. Pidän enemmän perinteisistä dekkareista, joissa joku tietty henkilö on se syyllinen.

    • booky

      Kyllä ei tee hyvää Janssonille valvoa yöt toisessa työssä ja kirjoittaa päivällä dekkareita, miten hän kirjanliepeessä kertoo tekevänsä. Uskomatonta huuhaasoopaa ja kirja kirjalta kakofoninen sekametelisoppaa senkun vain lisääntyy, kuten Hylynryöstäjässä.

      Toki aina on pidettävä mielessä, että myös oma järjenjuoksu voi olla rajoittunutta, mutta kummalta tuntuu, että toisen kirjan ajattelee lukevansa ihan ymmärtäen ja perään heti Janssonin ajatuskuviot pyhkivät yli hilseen kovaa ja korkealta.

      Mikään lamppu ei syttynyt, että miksi (mikä perimmäinen motiivi) murhaaja teloi naiset ja erään kuolleen miehen koko lähiympäristön? Täh?
      Oliko Adam Kossakilla joku yhteys tähän kuolleeseen mieheen vai oliko tapahtumasarja rinnakkainen vain Werniä ja Arvidssonia ajatellen? Miten murhaaja pääsi käsiksi sosiaalikassan hakemuksiin? Mitä Wernin kännykän vara-akulle tapahtui? Miten syvästä, valetusta, sileäseinäisestä veden täyttämästä kaivosta voi päästä ylös puukepin avulla?

      Höpömpää en ole taas aikoihin lukenut.

      • appetizer

        Täysin samaa mieltä Janssonin Hylynryöstäjistä!!! Minulle jäi avoimeksi valtava määrä seikkoja, joille luulin kirjan lähetessä loppuaan löytyvän jonkun selityksen. Kyllä meni tämän kirjan myötä maku muistakin Anna Janssonin kirjoista. Tuskin tulee luettua...


    • booky

      Marianne Peltomaan Pimeässä portaikossa ahdistuin itse. En pitänyt. Kannet olivat kätevät merkitä lukupaikka. Ei tarvitse kirjanmerkkejä...

      • appetizer

        Minä pidin Marianne Peltomaan dekkarista Pimeä portaikko! Yleensähän olen kehunut Fossumin, Alvtegenin, Frimanssonin, Läckbergin ja Theorinin kirjoja, mutta ei ollut hassumpi tämä kotimainen Peltomaakaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe