Rikoskirjallisuuden tyypilliset henkilöt

blackmagicwoman

Millaisia hahmoja rikoskirjallisuudessa esiintyy? Täydentäkää listaa.

-Salapoliisi
-hänen apulaisensa
-viralliset poliisilaitoksen edustajat
-kohtalokas nainen
-arkkivihollinen.

Aloitan apulaisista: salapoliisien nimet tulevat samalla. Sherlock Holmesilla on Watson, Hercule Poirotilla Hastings, Nero Wolfella Archie Goodwin, Perry Masonilla Della Street. Sekä Watson, Hastings että Archie Goodwin esiintyvät tarinan kertojina, mutta Goodwin on selvästi toimeliaampi hahmo kuin kaksi edellistä. Della Streetilla puolestaan on sekä työ- että rakkaussuhde pomoonsa.

Poliisilaitoksen edustajat ovat Holmesin tapauksessa Lestrade, Poirot-kertomuksissa Japp, Wolfe-tarinoissa Cramer ja Stebbins. Ellery Queenin tapauksessa hänen tasavertainen apurinsa ja poliisivoimat ovat sama henkilö, hänen isänsä komisario Queen. Monet salapoliisit ovat ammatiltaan poliiseja, esimerkiksi komisario Morse ja hänen apulaisensa konstaapeli Lewis, komisario Palmulla on etsivä Kokki ja tarinoiden kertoja lainopin ylioppilas Toivo Virta, van de Weteringin commissariksella Grijpstra ja de Gier.

Kohtalokas nainen on Sherlock Holmesille tietysti Irene Adler, Hercule Poirot´lle "kreivitär" Vera Rossakova, lordi Peter Wimseylle kirjailijatar Harriet Vane ja Nero Wolfelle luultavasti hänen adoptiotyttärensä: tunnetusti Wolfe ei tule naisten kanssa toimeen eikä tytär ole poikkeus.

Arkkiviholliset ovat yleensä jonkin rikollisliigan pääpahoja, ja heihin itseensä on vaikea päästä käsiksi. Sherlock Holmesin vihollinen on professori Moriarty. He selvittelevät välejään Sveitsin Reichenbacilla ja alun perin Holmesinkin oli tarkoitus kuolla. Nero Wolfen vihollisen nimeä en onnistu Googlella löytämään, mutta kukistaakseen hänet Wolfe oli jopa valmis laihduttamaan. Isä Brownin vihollinen on ranskalainen mestarivaras Flambeau, josta tulee parannuksen tehtyään isä Brownin ystävä ja avustaja.

7

3491

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • blackmagicwoman

      taitavat olla niin yhdentekeviä tyyppejä, etten suonut heille ajatustakaan :-D

    • Lisäksi perinteisissä dekkareissa on yleensä syntipukki, eli henkilö, joka näyttää syylliseltä niin paljon, että hänestä tulee pääepäilty kaikkien muiden paitsi sankarin silmissä.

      Kohtalokkaiden naisten osuus korostuu kovaksi keitetyissä dekkareissa; tässä genressähän lähes joka tarinassa on oma femme fatalensa.

    • listalle

      Eikös myös hovimestari esiinny hahmona lähes dekkarissa kuin dekkarissa? Ja vanhan kliseen mukaan hän on aina myös se murhaaja.

      No, kliseet kliseinä, mutta se ei ole kaukana totuudesta, että vielä Agatha Christienkin dekkareissa esiintyy hovimestareita, seuraneitejä ja muita palvelijoita ällistyttävän paljon. Christien dekkareita lukiessa on vaikea uskoa, että ne kuvaavat 1900-luvun puolivälin brittielämää, vaikka Iso-Britannia tunnetaankin varsin konservatiivisena luokkayhteiskuntana.

      Mutta toisin kuin uskotellaan, ainakaan Christien dekkareissa hovimestarit tai muutkaan palvelijat eivät yleensä pääse edes epäiltyjen listalle. Pikemminkin minua on ihmetyttänyt, että Hercule Poirot jättää yleensä palvelusväen kuulemisen muutaman perusasian selville ottamiseen ja pitää saamiaan vastauksia ilman muuta uskottavana faktana.

      • Palvelusväkihän oli todennäköisesti hyvin perillä isäntäväen elämästä ja tunsi vaietuimmatkin salaisuudet.

        Jos ei sankarin ego salli hänen alentuvan keskusteluihin palvelusväen kanssa, niin luulisi, että hän voisi edes laittaa jonkun apulaisensa asialle.


    • Arkkivihollinen?

      Se rikollinen nero oli muistaakseni Arnold Zach?Voin kyllä olla väärässäkin...

    • ennen oli ennen.,.

      Riippuu mitä lukee. Rikoskirjallisuutta on ilman näitä salaperäisiä salapoliisisankareitakin. Vaikkapa Karin Alvtegenin kirjoissa ei ole mitään näistä mainitsemistasi kliseistä.

      Juuri tuli luettua John Ajvide Linqvistin "Ystävät hämärän jälkeen" ja Alvtegenin uusin kirja "Varjo" eikä niissäkään ollut (onneksi) yhtään piippuaan imeskelevää nuhjuista elämäänsä kyllästynyttä poliisikomisariota, tai muuta vastaavaa sankaria.

      Jaksaako kukaan lukea pelkästään rikoskirjoja joissa aina pomppii joku komisario, toimittaja tai muu rikosta tutkiva älykääpiö?

      Tässä pari arvostelua:

      Karin Alvtegen : Varjo
      http://www.turunsanomat.fi/kulttuuri/arvostelut/?ts=1,3:2019:0:0,4:61:0:0:0;4:62:0:0:0;4:78:0:0:0;4:82:0:0:0;4:87:0:0:0;4:99:0:0:0;4:100:0:0:0;4:107:0:0:0;4:85:173:1:2008-03-14,104:85:526086,1:0:0:0:0:0:

      John Ajvide Lindqvist : Ystävät hämärän jälkeen
      http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Vampyyrilapsi ja pedofiili kansankodissa/HS20080822SI1KU031fa

      Karin Alvtegen : Petos
      http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Kuoppia rakkaudenpelikentällä/HS20050212SI1KU02sj2

    • Anonyymi

      Gay porn

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5479
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3564
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      158
      3361
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2613
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2429
    6. 262
      2002
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1507
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      104
      1424
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1389
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1170
    Aihe