Voiko 1. varajäsen olla varapuheenjohtaja?

ihmettelevä jäsen

Kyseessä on rekisteröity yhdistus joka maksaa toiminnastaan ALVia.
Voiko ensimmäisellä varajasenellä olla nimenkirjoiutusoikeus (perustuen siihen että on varapuheenjohtaja jolla oikeus on)?
Ja voiko sma henkilö olla myös kyseisen/saman yhdistyksen kirjanpitäjä ja rahastonhoitaja?
Sulkeeko joku "titteli" pois mahdollisuuden toiseen ja mitä merkitsee se ettei kyseinen henkilö ole yhdistyksen hallituksen varsinainen jäsen???

4

5170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei mitään ihmeteltävää

      Yhdistyslain mukaan hallitykseen kuuluvan, edes puheenjohtajan, ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen.
      Tästä määrätään erikseen yhdistyksen omissa säännöissä, taikka sitten ei.
      Laissa sekä mahdollisesti yhdistyken säännöissä määrätään nimenkirjoitusoikeudesta.
      Kirjanpitolaissa sen sijaan määrätään, että tilintarkastajan kuuluu olla esteetön.

      Luepa lait lävitse:

      Yhdistyslaki löytyy tuolta:

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/19890503

      Tilintarkastuslaki löytyy tuolta:

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070459?sea rch[type]=pika&search[pika]=tilintarkastuslaki

    • Rahattomuudenhoitaja

      Yhdistyslaissa (35 §) ei puhuta hallituksen varapuheenjohtajasta mitään. Oikeuskirjallisuudessa katsotaan, että varapuheenjohtajan tulee olla hallituksen varsinainen jäsen. Tässä tulee kuvaan myös toimivaltaseikat: jos yhdistyksen kokous (vuosikokous) on valinnut hallituksen jäsenet ja erikseen varajäsenet, hallitus ylittänee toimivaltansa, mikäli se valitsee varajäsenen varapuheenjohtajaksi. Mikäli PJ on estynyt, hallituksen kokousta johtaa sitten henkilö, joka ei edes ole hallituksen jäsen! Koska varajäsentä ei voi valita puheenjohtajaksi, niin tästä nähdäkseni seuraa, että sellaista ei voi valita myöskään varapuheenjohtajaksi.

      Jos säännöissänne lukee, että varapuheenjohtajalla on tai että hallitus voi hänelle myöntää nimenkirjoitusoikeuden, varapuheenjohtajalla on asemansa puolesta nimenkirjoitusoikeus. Tämä on eri asia kuin edellä käsitelty.

      Jos säännöissä ei muuta lue, rahastonhoitajaksi voidaan valita kuka tahansa, myös tämä varapuheenjohtaja nro 1. Rahastonhoitajan ei tarvitse olla hallituksen jäsen, mutta hän voi olla hallituksen jäsen tai varajäsen.

      Ensisijaisesti kannattaa katsoa, mitä yhdistyksen säännöissä määrätään näistä asioista.

      Voisiko syynä tilanteeseen olla se, että rahastonhoitajalle on haluttu antaa nimenkirjoitusoikeus, mutta sitä ei voida sääntöjen rajoittamana myöntää kuin varapuheenjohtajalle yksin, ja tämän takia kirjanpitäjä-varajäsen nro 1 on valittu sitten varapuheenjohtajaksi?

    • mukana oleva

      Varajäsenen ei olisi kannattanut suostua varapuheenjohtajaksi. Jos hallituksen varsinaisista jäsenistä kukaan ei ole kelvollinen tai suostu vpj:si, niin yhdistyksen valinnat eivät ehkä ole tarkoituksenmukaisia. Kun kuitenkin olet nyt vpj, niin olet vastuussa niistä päätöksistä, joita tehdään sinun ollessasi läsnä kokouksissa, mutta et niistä joita tehdään poissaollessasi. Päätösvaltaisuus lasketaan yhdistyksen sääntöjen mukaan. Nimenkirjoitusoikeus on sillä, jolle hallitus sen antaa tai jolle se sääntöjen mukaan kuuluu. Yleensä se on puheenjohtajalla ja puheenjohtajan olessa estynyt se on varapuheenjohtajalla. Se pitää ilmoittaa yhdistysrekisteriin samalla kun ilmoitetaan hallituksen jäsenet. Sama henkilö voi olla myös kirjanpitäjä/rahastonhoitaja. Tilintarkastajana ei voi olla hallitukseen kuuluva eikä rahastonhoitaja tai yhdistyksen muu toimihenkilö, sillä heidän toimintansa on tarkastuksen kohteena.

      • Rahattomuudenhoitaja

        Hieman tarkennuksia 'mukana olevalle' ja muita lisäyksiä.

        Varapuheenjohtajaa ei tarvitse valita väkisin, mikäli kukaan hall. jäsenistä ei suostu tehtävään.

        - En ymmärtänyt tätä. Tarkoitatko että kokous on valinnut huonoja hallituksen jäseniä? :)

        Hallituksen jäsenen vastuu on hieman monimutkaisempi asia kuin pelkkä läsnäolo. Vastuusta voi vapautua tai sitä voi lieventää olemalla eri mieltä päätöksestä (äänestyksessä) ja kirjaamalla eriävän mielipiteensä kokouspöytäkirjaan. Toisaalta poissa olevakin saattaa joutua vastuuseen siitä, että ei täytä valvontavelvollisuuttaan, esim. olemalla tietoinen väärinkäytöksistä mutta jäämällä ilman syytä pois sellaisesta kokouksesta, jossa tietää tehtävän laittomia tai muuten yhdistystä vahingoittavia päätöksiä. Voisi ehkä jopa ajatella, että hallituksen jäsenellä olisi (moraalinen) velvollisuus erota sellaisesta hallituksesta, joka toimii jatkuvasti väärin.

        Jos päätösvaltaisuudesta ei määrätä säännöissä, hallitus on päätösvaltainen, kun yli puolet jäsenistä on kokouksessa paikalla. Tällöin ei vaadita, että puheenjohtaja tai mahdollinen varapuheenjohtaja on läsnä!

        Nimenkirjoitusoikeus määräytyy lain (36 §) ja sääntöjen mukaan. Hallitus ei voi antaa kenellekään nimenkirjoitusoikeutta, mikäli tästä ei ole erikseen mainittu säännöissä.

        Varapuheenjohtajalla joko on tai ei ole itsenäistä nimenkirjoitusoikeutta. Se ei ole ehdollinen siten, että se riippuisi PJ:n esteellisyydestä. Jos vara-PJ:llä ei ole tätä oikeutta, sitä ei synny myöskään silloin kun puheenjohtaja on estynyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe