Onko Beckit/Wallanderit hyviä?

Mikael Perspirant

Onko kirjat siis ruotsalaisittain hyviä?
Ovatko tv-tuotannot hyviä? Mitkä ja mitkä eivät?
Onko olemassa "Ruotsin komisario Palmu"? Kirjat ja leffat/tv?

Kiitän tack.

7

655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ynjemi Nyhtänköljä

      Sangen laaja ja absurdi kysymyksenasettelu, sanoisin. Lähes yhtä kattava kuin Nina Mikkosen itsearvostus.
      Yritetään nyt kuitenkii, näin kiertokoulupohjalta.
      Ensiksi pitäisi kuitenkin määrittää mitä hittoa tarkoitat olla ruotsalaisittain hyvä? Onko se jotain enemmän, vähemmän tai kierouteneemmin hyvää kuin meillä muilla EEUUlaisilla??
      Ihan suomalaisittain lukien olen arvostanut Beck-sarjaa, siis romaaneita rikoksesta oman aikansa tarkkasilmäisenä kuvana ja myös kehityksen kriittisenä dystopiana. Toki pitää muistaa ajankohta, 1965-75 jolloin teokset ilmestyivät. Nykyteinilukijalta saattaa vivahteet jäädä piiloon, kun itse-eletty historian taju puuttuu. Pidänkin Beck-kirjoja enemminkin yhteiskuntakuvauksina ja dystopioinakin kuin perinteisinä dekkareina. Harkiten lukien tämä ero hahmottuu sinulle, jos on hahmottuakseen.
      Beck-elokuvia sanoisin onnistuneesti nykyhetkeen sirretyiksi, niitä muutamia jotka kirjoihin perustuvat. Suurimmaksi osaksihan leffoissa käytössä on vain alkuperäisten pollareiden nimet uusien juonien ja tarinoiden ratkojina. Perspirantti on hahmo jonka varassa useimmat leffat jaksavat perille lopputeksteihin vaivatta.
      Mankelin Wallanderit onkin hieman uudempaa ja ajankohtaisempaa tuotantoa, siis kirjoina. Yhtälailla arvostan, verrattuna vaikkapa saman tekijän muuhun kaunokirjalliseen tuotantoon. Rikoksetkin vielä järjellä käsitettäviä toisin kuin vaikkapa Sieg Larsonin trilogia ½ sarjaan verrattuna.

      Beck/Wallander- elokuvien jaottelu hyviin ja ei -hyviin on niin henkimaailman puuhaa, etten siihen ryhdy. Perspirantin ja niskatukinaapurin fanittaja katsoo kaikki iltapäivälehdistön tähtimääriin tuijottamatta. Ajoittain ohjaajia vaivaa liika pyrkimys dokumenttimaiseen aitouteen kuvallisen kerronnan selkeyden kustannuksella. Mikään muu ei selitä tummien, sinivihreiden tärisevien yöotosten suurta osuutta. Kyllä kai Ystadissakin sähköä on saatavana valaisuun?

      Ruotsin komisario Palmuun en ole törmännyt, en tosin etsinytkään. Palmun parhaina vuosina ei hurridekkari vahvasti voinut. Ainoita edustajia lie Maria Langin komisario Wijk ja hänen kamarilaulajattarensa. Tosin he ovat liian sivistyneitä ja hienostuneita Palmun karheuden rinnalla. Jos uskomme Kassilaa, ja miksi emme uskoisi.

      Ole hyvä, Bitteschöön

    • Wallanderiin

      Minäkään en tajunnut ilmaisuasi "ruotsalaisittain hyviä", enkä pysty vastaamaan kysymyksiisi muutenkaan objektiivisesti. Vastaan niihin siis vain kuin se olisi kuulunut "ovatko ne mielestäsi hyviä" ja tähänkin vain Wallandereitten osalta, koska en tunne Beckiä, puhumattakaan Ruotsin Palmusta.

      Mielestäni Wallander-kirjoissa on yleensä mielenkiintoinen rikos ja hyvä juonenkehittely. Mitä tulee jännitykseen, kirjailija on tavallisesti valinnut käsittelytavan, jossa rikoksentekijä tavallaan paljastetaan jo varsin alussa, jotta tapahtunutta ja sen motiiveja voitaisiin käsitellä myös tämän pään sisältä käsin. Jotkut kirjat ovat perinteiseen tapaan enemmän jännitys- ja ratkaisukeskeisiä, mutta ihan mielenkiintoisia ovat nuo toisetkin. Wallander-elokuvat sen sijaan ovat kirjoihin verrattuna melko poliisikeskeisiä.

      Yhteistä sekä kirjoille että elokuville on varsin verkkainen esitystapa ja poliisien, varsinkin Walladerin itsensä jopa ärsyttävän flegmaattinen olemus. Elokuvissa ei sentään hävetä ja pyydellä kumppaneilta anteeksi jossain tilanteessa mahdollisesti sattunutta äänenkorotusta kuten kirjoissa. Ruotsissa asuneilta olen tosin kuullut, että riikinruotsalaiset ovat luonteeltaan oikeastikin tuollaisia - toisten seurassa pitää aina esittää viimeisen päälle hillittyä, kärsivällistä ja solidaarista, tempperamenttia katsotaan kieroon.

      Suurin ero kirjojen ja elokuvien välillä on, että kirjoissa tytär Linda ei esiinny vielä poliisina, mutta elokuvissa hän on siinä roolissa ja vieläpä keskeinen. Elokuvista puuttuu myös kirjasta toiseen esiintyvä Wallanderin erikoinen isä ja Wallanderin oopperamusiikkiharrastuksen, ruokavalion ja pesemättömien pyykkien korostaminen. Varmaankin niiden onneksi.

      Lyhyesti sanottuna: Wallander-elokuvat ovat kirjoja kliinisempiä ja vähemmän niin Wallanderin itsensä kuin rikollistenkin sielunmaisemaan ja persoonaan painottuvia, mutta silti yhtä verkkaisia eli kaiken kaikkiaan huonompia. En osaa panna niitä paremmuusjärjestykseen.

      • eli beck-dekkari

        joka tulee keskiviikkona neloselta, on ainakin kirjana yksi piinaavimmista ja parhaista dekkarikirjoista ikinä.


      • booky

        Voisiko kysymystä tulkita kesäisen ja kepeän myötämielisesti:

        Ovatko hyviä / suosittuja Ruotsissa?

        Ovatko ruotsalaisiksi tekeleiksi suosittuja muualla maailmassa?


      • booky
        booky kirjoitti:

        Voisiko kysymystä tulkita kesäisen ja kepeän myötämielisesti:

        Ovatko hyviä / suosittuja Ruotsissa?

        Ovatko ruotsalaisiksi tekeleiksi suosittuja muualla maailmassa?

        Ja Nina Mikkonenhan on burleskia parodiaa parhaimmillaan, joskaan en ole varma tietääkö sitä itse.


    • Wallanderit ovat minulla aukkoja sivistyksessä, mutta Komisario Beckit olen lukenyt ilmestymisjärjestyksessä. Beckit ovat hyviä dekkareita ja hyviä romaaneja muutenkin. Dekkari, huonokin sellinen, on aina myös yhteiskuntakuvaus. Joskus dekkari on kirjoittajalle keino osoitella yhteiskunnan epäkohtia.

      Vaikka pidän Beck-romaaneista, en aina jaksanut innostua niiden lähes uskonnollista fundamentalismia lähentelevästä poliittisesta sanomasta. Sekin on kyllä lähinnä osa ajankuvaa, 60-70-lukujen vasemmistolaista tiedostavuutta. En ole koskaan pitänyt varsinaisesta saarnaamisesta ja yhden ainoan mallin tuputtamisesta oli asia ja ideologia mikä hyvänsä. Tässä mielessä olen pitänyt enemmän Matti Yrjänä Joensuun tavasta kirjoittaa poliiseista ja rikoksista. Hän ei tuputa valmiiksi pureskeltua ideologiaa, vaan haastaa lukijan pikemminkin ajattelemaan.

      Tähtäimessa komisario Beck ja Mies parvekkeella ovat olleet ehkä jännittävimmät Beck-sarjan romaanit. Terroristit oli taas eräällä tavalla jopa enteellinen romaani.

      • ja suljettu huone

        on kyllä melkoisia laatudekkareita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      47
      3353
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      10
      2060
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      22
      1535
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      15
      1404
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1361
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1271
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1188
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1115
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      9
      1073
    10. 22
      1047
    Aihe