Kuinka partiossa puututaan

?????????????

Kiusaamiseen?

Opiskeluaikanani aikuisuuden kynnyksellä porukassamme oli pitkään partiotoiminnassa mukana ollut nuori aikuinen. Hän oli oikein mukava ihminen, mutta äärimmäisen auktoriteettiuskollinen - hyvässä ja pahassa. Joukossamme oli nimittäin nuori nainen, joka otti muutamia opiskelijoita hampaisiinsa, kyse oli siis kiusaamisesta. Tämä kyseinen kiusaajanainen pyrki olemaan mielipiteen muodostaja porukassamme, jossa monet ääneen kyseenalaistivat hänen herjojaan ja kehotuksiaan (esim. avoimesti kertoi - olimme siis jo 20-26 -vuotiaita kaikki - kenen kanssa EI SITTEN PIDÄ PUHUA ja kuka on SIKA ja PASKA yms mielestäni pöyristyttävää).

Partiolaisnuori oli hyvin kuuliainen tälle päällepäsmärikiusaajalle. Hän totteli sokeasti ja oli aina samaa mieltä - kuka nyt kulloinkin vaikutti auktoriteetilta.

Olen kiinnostunut partiosta, mutta epäröin järjestelmää, jossa miltei samanikäiset johtavat toisiaan. Tarkoituksena on ilmeisen jalo päämäärä vastuuseen kasvamisesta.

Kaikkiin hierarkisiin organisaatioihin hakeutuu kokemukseni mukaan ihmistyyppejä, jotka pyrkivät hallitsemaan toisia alistamalla - hajota ja hallitse -taktiikalla. En usko, että partio olisi poikkeus.

Kuinka partiossa on huomioitu se, että ensisijaisesti tulee kuunnella omantunnon ääntä, ei sokeasti mennä"johtajan pillin mukaan", jopa kiusaamaan ikätoveria?

Mihin partiossa kiusatut lapset ja nuoret voivat ottaa yhteyttä?

Ymmärrän, että aihe on arkaluontoinen, mutta olen kiitollinen, jos joku uskaltaa/haluaa/on kiinnostunut vastaamaan.

2

773

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikesta saa puhua

      "Kaikkiin hierarkisiin organisaatioihin hakeutuu kokemukseni mukaan ihmistyyppejä, jotka pyrkivät hallitsemaan toisia alistamalla - hajota ja hallitse -taktiikalla. En usko, että partio olisi poikkeus."

      Partiolaiset ovat vain ihmisiä, joten luultavasti näin todellakin on. Onneksi suurin osa partiolaisista on suhteellisen fiksua porukkaa eikä kenenkään ole pakko totella typeriä käskyjä. Töykeys, komentelu, halveksunta, aliarviointi, ilkeämielisyys yms. eivät loppujen lopuksi vie pitkälle - partiossakaan.

      Hierarkinen organisaatio kuulostaa muuten tässä yhteydessä hieman negatiiviselta, emmehän me ole mikään armeija tms. koneisto. Toki partiossa on johtajia: täytyyhän jonkun ottaa vastuu asioista. Esim. kesäleiriä on vaikea järjestää, jos kukaan ei organisoi tai huolehdi leiriläisten turvallisuudesta, tiedotuksesta tai oikein mistään muustakaan.

      Kaikista asioista voidaan keskustella ja vastuu pyritään jakamaan mahdollisimman tasaisesti. Lippukunnanjohtaja huolehtii usein lain velvoittamista "virallisemmista" asioista, mutta erilaisille projekteille kuten viikonloppuretkille tai vaikkapa ulkomaanmatkoille on aina omat vastuuhenkilönsä, jota toiset sitten auttavat. Tällä tavoin yhden johtajan ei tarvitse tehdä kaikkea yksin ja kaikki saavat kokemusta ja vastuuta. Partiossa ei siis ole jonkinlaista ylimarsalkkaa, joka antaisi ylhäältä käskyn, jota muut upseerit kiirehtisivät kritiikittömästi noudattamaan.

      "Kuinka partiossa on huomioitu se, että ensisijaisesti tulee kuunnella omantunnon ääntä, ei sokeasti mennä"johtajan pillin mukaan", jopa kiusaamaan ikätoveria?"

      Tässä lista partioihanteista, jotka partiolainen vähitellen voi omaksua elämäänsä.

      * kunnioittaa toista ihmistä
      * rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
      * olla luotettava
      * rakentaa ystävyyttä yli rajojen
      * tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen
      * kehittää itseään ihmisenä
      * etsiä elämän totuutta

      Jokaisen ihanteen tarkoitus on kasvattaa ihmistä tasapainoon oman itsensä, toisten ihmisten ja ympäristön kanssa. Partio ei velvoita tai edes kehota tai toivo ketään tekemään mitään omatuntonsa vastaista, päinvastoin: omien aivojen käyttö ja oman sydämen kuuntelu on koko toiminnan ideana!

      "Mihin partiossa kiusatut lapset ja nuoret voivat ottaa yhteyttä? "

      Jos kiusaajana on vartiokaveri, kiusatut voivat kertoa kelle johtajalle tahansa tai halutessaan soittaa vaikka piiritoimistoon. Luonnollisesti myös partion ulkopuoliset tahot (vanhemmat, opettaja, auttavat puhelimet) yleensä kuuntelevat kiusaamistilanteissa.

      Käypä tutustumassa Suomen partiolaisten nettisivuihin http://www.partio.fi/Suomeksi.iw3

      • vielä lisäyksenä

        "Jos kiusaajana on vartiokaveri, kiusatut voivat kertoa kelle johtajalle tahansa tai halutessaan soittaa vaikka piiritoimistoon."

        ... ja jos kiusaaja on joku muu kuin vartiokaveri, yhteyttä voi silti ottaa johonkin johtajista, johtajaneuvostoon, lippukunnanjohtajaan tai piiritoimistoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3889
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3328
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2769
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1977
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe