Kotiäiti

ikuisesti työtön?

Olen vielä alle 30 ja ollut useita vuosia kotiäitinä. Millähän sitä pääsisi työn syrjään kiinni, kun lapsia en aio enää tehdä (lääkäri kielsi), työkokemusta ei ole paljon, vain kesätöitä ja opinnotkin aika vähäisiä, kotiäitinä saan nimittäin pari euroa enemmän kuin opiskelijana, perheen talous ei kestä enempiä opiskeluita. Olen hakenut töitä, jonka tuoma taloudellinen turva sitten mahdollistaisi korkeakoulutuksen loppuunsuorituksen työn ohessa. Työnantajille en vain kelpaa. Vastaus on aina haastattelussa joku seuraavista: kun sinulla on niin pienet lapset, mites nuo lapset sairastelevatko paljonkin, pystytkö tekemään 12 tuntista päivää (se ei tietenkään ole pakollinen, mutta käytännössä kaikkien on siihen suostuttva) jne.

Tiedän olevani hyvä ja ahkera työntekijä, niin monta kertaa minulle on tarjottu harjottelupaikasta/kesätöistä vakituista työtä, mutta en ole voinut ottaa vastaan miehen töiden/lasten vuoksi. Nyt vihdoin on minun aikani tullut, mutta miksi en kelpaa?

10

808

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Esteitä useita

      "mutta miksi en kelpaa?"

      Tuohon on erittäin helppo vastata.
      Ikävä kyllä sinulle on kasautunut monta syytä, miksi et ole haluttu työntekijä.
      - Huono koulutus, olematon ammattitaito.
      - Työkokemus puuttuu käytännössä kokonaan.
      - Pieniä lapsia -> paljon poissaoloja, ei joustavuutta työajoissa.

      Tänä päivänä, kun lähes jokaiseen paikkaan on kymmeniä hakijoita, niin näen kyllä mahdollisuutesi melkoisen pieniksi työllistyä ilman lisäopiskelua, jos sittenkään helposti. Ikävä kyllä.

      • Tsemppiä sulle!

        Mitäs jos sinä, kotiäiti, ottaisit yhteyttä johonkin vanhaan työnantajaan ja kysyisit hommia? Myös lähiseudun kaupat tai siivousalan yritykset voivat olla mahdollisia työllistäjiä. Nämä eivät välttämättä hae työllisiä normaalikanavoiden kautta ja esim. 20-30h/vko rappusiivoustyöt eivät todellakaan ole haluttua hommaa. Aamukuudeksi töihin ja puoliltapäivin pois. Osa-aikatyössä voit säilyttää osan hoitovapaan tuista jos olet niihin oikeutettu, ja niitä saa perinteisesti kokopäivätöitä helpommin. Sellaisista on myös helppo edetä kokoaikaiseen kun sellaisia vapautuu.

        Et kerro, onko lapsen isä mukana kuvioissa ja jos on, miten voi joustaa esimerkiksi iltavuorojen aikana? Vai onko lasten kaikki hoitovastuu sinun? Jos isä on mukana, toteat vain haastattelussa että voit tehdä tarvittaessa pidempää vuoroa koska meillä myös mies vastaa lastenhoidosta. Voit myös luvata, että isä pitää ainakin osan sairasvapaista - tähän on menty enemmän ja enemmän monissa perheissä kun naiset eivät tosiaan nykyään voi olla joka toinen viikko töistä pois korvatulehduksen takia. Eli siis aika usein sairaslomat jaetaan nykyään puoliksi. Vaikka oltaisiin samassa paikassa töissä, on silti järkevämpää että yhden työntekijän poissaolo ei pitkity. Isä voi auttaa myös, jos menet työhön joka alkaa aikaisin aamulla.

        Opiskelu lienee Sinulle pidemmällä aikavälillä välttämätön tavoitteiden saavuttamikseksi. KELAlta kannattaa kysyä, onko sinun mahdollista saada korotettua opintotukea, olethan aikuinen ja sinulla on lapsia. Tällön talous ei välttämättä kärsisi, ja työnantajat myös ottavat mieluummin opiskelijan kun kotiäidin tai työttömän hommiin eli voisit saada helpommin sivutöitä.


    • kotiäit

      "olematon ammattiaito" ei kyllä pidä paikkaansa, sillä olen hyvä siinä, mitä teen. Minulla on kyllä koulutusta , vieläpä erinomaisin arvosanoin, mutta korkeakoulututkintoa en ole pystynyt perheen vuoksi toistaiseksi suorittamaan loppuun. Miehelläni on erittäin joustava työ, vaikka matkusteleekin työn vuoksi jonkun verran ja lisäksi lasten isovanhemmat ovat jo eläkkeellä ja asuvat vieressä, joten sairauspoissaoloja ei tarvitse olla paljon. Olen töitä kysynyt, joka puolelta, myös entisistä harjoittelupaikoista, mutta heillä ei ole ollut avoimia paikkoja. En asu pääkaupunkiseudulla, joten se rajoittaa työpaikkamahdollisuuksia aika paljon. Lähin kerrostalo (ajatellen esim. rappusiivousta) sijaitsee 100 km päässä kodistani, joten en näe sitä mahdollisuutena. Lähimmät työpaikat omalta alaltani (sos. ja terveys) tekevät kaikki 12 tuntista päivää ja sen koen kokemuksesta hieman ongelmalliseksi, tosin en mahdottomaksi. Työvoimaakin on täällä rajallisesti tarjolla, joten ei puhuta sadoista hakijoista ja aina olen hakemuksellani haastatteluhun päässyt. Harmi vain, että työnhakuni näyttää aina kaatuvan noihin olettamuksiin pienten lasten äidin mahdollisuuksista omistautua työelämälle. Keikkoja kyllä aina pääsen tekemään, päivän siellä toisen täällä, mutta hakusessa olisikin se vakituinen työpaikka ja säännöllinen palkka.

      • Kokemusta omaava

        Sairaita lapsia ei missään nimessä voi viedä muiden harteille eilkä varsinkaan vanhojen ihmisten luo, sillä, jos isovanhemmat ovat jo iäkkäitä ja lapsillasi on esim. flunssa ja viet lapsesi heille, otat ison riskin, jos tartutat sen heihin!!!

        Luulisi sinun tietävän, jos olet terveysalalla. Olet vielä nuori, joten kannattaisi jatkokouluttaa/täydennyskouluttaa itsensä verkko-opinnoilla tai iltaopinnoilla, jotta ammattitaitosi säilyvät.
        Lapset kuitenkin tarvitsevat äitiään/isäänsä vielä pitkän aikaan ja sairaina vieläkin enemmän.

        Keikkatyötkin ovat ihan hyvä vaihtoehto, vaikka alussa voisikin olla vaikea saada niitäkään, varsinkaan näin laman aikana. Keikkatöiltä voi olla mahdollisuus päästä jopa vakituiseen työhön. Hyvä olisi tyytyä ensi alkuun niihin ja miettiä muitakin vaihtoehtoja, kun vakituinen päivätyö. Jos menet/haet päivätyöhön ja lapsesi ovat alle 10-vuotiaita, niin luultavasti sairaspoissaoloja kertyy runsasti ja niistähän eivät työnantajat pidä, muista se!!!

        Harkitse vielä hakemista mihinkään, minne mennään aikaisin aamulla, koska hyvin harvat päiväkodit ottavat lapsia ennen klo. 7.00. Joissakin suuremmissa kaupungeissa on vuorohoitopaikat, mutta ne saattavat olla kaukana omasta kotoaan. Kannattaa ottaa selvää hoitomahdollisuuksista ennenkuin hakee mihinkään työpaikkaan. Perhepäivähoitosysteemi on paras vaihtoehto pienelle lapselle, siis alle leikki-ikäiselle.


      • ...

        olematon ammattiaito" ei kyllä pidä paikkaansa, sillä olen hyvä siinä, mitä teen
        Minulla on kyllä koulutusta , vieläpä erinomaisin arvosanoin,

        -Onko sulla esim. jokin ammattikoulun tutkinto suoritettuna? Se että on "koulutusta" ei suoraansanoen riitä. Jos sulla ei ole mitään tutkintoa, niin et ole pätevä mihinkään työhön. Tänäpäivänä vaaditaan joka paikkaan suoritettu tutkinto. Pelkkä lukio ja esim jotkut kurssit lisäksi eivät riitä. Ammattitaitosi katsotaan silloin olemattomaksi ja sinut epäteväksi hakijaksi. Pelkkää käytännön osaamista ei arvosteta nykyaikana, jos ammatti puuttuu. Epäpätevät jätetään valitsematta tai pistetään työpaikoilta ensimmäisenä pihalle, vaikka olisivat kuinka hyviä tekemään työn.


      • avux

        kuulostaa tilanne siltä, että ihan tässä vaiheessa ei kannata suunnata vakituinen työ/
        säännöllinen palkka - ihanteeseen. ajat ovat kehnot. taloudellinen toimeentulo
        on hyvin monella niukka. .edes pääkaupunkiseutu
        ei ratkaise työhakupulmia. omat mahdollisuutesi ovat sidoksissa ympäristöösi.

        tuota lapsikysymystä en nyt lähtisi nostamaan ihan pääteemaksi. kyllähän siitä
        työnhaussa suorasukaisestikin urkitaan. nuoremmat tuntevat
        että eivät saa töitä koska jäävät äitiyslomalle ja ikääntyneet samaa sen vuoksi
        että olisivat liian vanhoja. tottakai työantaja laskelmoi, että jaksaako monen
        pienen lapsen äiti puurtaa rankkaa työtä ylitöineen, pitkät työmatkat jne.
        varsinkin tulokkaana. moni jättää kesken kun ei jaksa.

        suosittelen että pidät erillään toimeentulon hankkimisen ja omat toiveet
        ammattiurasta ja vakituisesta palkasta.

        voihan tutkia ammatinvalintamahdollisuuksia ja löytää esim. jonkun lyhytkurssin,
        ammattitutkinnon lähiseudulta. työvoimatoimistoa turhaan kauhistellaan, kyllä sieltä voi löytyä
        lyhytkestoista työtä. esim. palkkatukityössä voit päästä sisään sellaiseen
        laitokseen, joka kiinnostaa. atk-kurssit ovat hyvä ratkaisu,
        sitä tarvitaan joka paikassa. paikkakunnalla voi toimia pienosuuskuntia, joiden
        toiminnassa voit olla mukana tarjoamassa omaa osaamistasi. yrittäjävalmennuskaan
        ei ole ihan hukkaanmennyttä aikaa kurssipuolella.

        fyysistä työtä on moneen lähtöön, postinjakoa, kauppa- ja varastotyötä, palkka on
        pieni ja työ osa-aikaista, mutta siitä löytää moni uran alun.

        lasten hoitojärjestelyt ovat sitten ihan toinen juttu.:)


    • oppeliini

      Täydellisen tarpeettomasti aliarviodaan kotiäidin asemaa. Tuo on arvokkain tyopaikka mita koko maa voi tarjota! Tuo tyosuhde on täysiaikaista 24/7 ympäri vuoden ilman "lomia". Sinä äitinä olet kasvattamassa seuraavaa sukupolvea. Aika jonka vietät heidän kanssaan on pitkän tähtäimen investointi josta korot kerätään tuhatkertaisesti vuosien päästä.

      Saat huomata että lastesi aloitettua koulun, heidän tarpeet sinua kohtaan lisääntyvät: koulutehtävien tarkistus, harrastusten hakeminen, niihin kuskaaminen lähes joka iltapäivä/ilta viikonloppuisin. Ole varma että järjestät heille jotain mielekästä tekemistä jo aivan lapsesta asti. Oli se sitten urheiluun, kieliin, musiikkiin tai muuhun taiteeseeen liittyvää: auttaa suunnattomasti teinivuosina kun on todellinen kiinnostus muuhun kuin kadulla maleksimiseen oiseen aikaan ( me kaikki tiedämme mitä siitä seuraa).

      Tuohon kaikkeen tarvitaan äitiä, tukipylvästä johon voi aina turvata ja jonka tietää aina olevan puolellaan, joka puskee ja innostaa eteenpäin kun oma innostus alkaa hiipua, joka ei anna lapsen lopettaa aloittamaansa vain sen takia kun "nyt ei oikein haluta mennä tunnille".

      Nauti lapsistasi, panosta heihin energiasi ja voimasi. He viis veisaavat uusista merkkivaatteista tai palkkashekistäsi (olettaen että teillä syodään joka paivä jokatapauksessa). Sinä olet heille tärkeämpi kuin sanat voivat kuvata!

      Kuitenkin lastesi aloitettua täysipitkät koulupäivät, voit halutessasi mennä niiksi tunneiksi toihin kun he ovat koulussa.

      • nykyään esimies

        Voit olla hyvillä mielin ja ylpeänä kotona lasten kanssa niin pitkään, kun on tarve! Ja töitä haet ennakkoluulottomasti pikkuhiljaa, sitten kun se tärppää voi elämäsi muuttua äkisti täysin (ja lasten!) Itselläni oli sama tilanne sinun ikäisenä, yliopisto viimeisiä vaille kesken ja muuta sitten ei ollutkaan. Vähänlaisesti työkokemusta sieltä sun täältä. Hirveä alakulo alkoi vaivata, kun moni jauhoi juuri noita samoja juttuja että "ilman tutkintoa ja kokemusta et pääse mihinkään" yms. Alkoi jo tuntua siltä, että olin pilannut koko elämäni ja itsetunto oli alhaalla. Älä anna minkään lannistaa sinua nyt, olet tosiaan tehnyt tärkeintä työtä mitä elämässäsi koskaan tulee eteen! Ja usko pois, moni työnantaja arvostaa juuri sitä. Tulet ihan varmasti pääsemään hyviin töihin ja etenemään osaamisesi perusteella, se etteikö se olisi enää mahdollista ei pidä paikkaansa. Voit tietysti kouluttautua sillä välin, mutta joka tapauksessa sinulla on moni mahdollinen ura vielä edessä... :-)


    • Työelämän_Guru

      Hei,

      Useamman vuoden kotiäitiys voi hankaloittaa työhön paluuta. Varsinkin jos ei ole vielä saanut koulutustaan päätökseen tai jos ei toimi sellaisella alalla, jonne on helppo palata pidemmän tauon jälkeen. Toisaalta kotiäiti tekee työtä, se vain on erilaista kuin työelämässä. Kysymyksestäsi kävi ilmi, että olet jo päässyt haastatteluihin ja se on hyvä merkki. Haastattelussa kannattaa muistaa se, että työnantaja hakee sellaista tekijää, joka on motivoitunut juuri tästä tarjolla olevasta tehtävästä. Haastattelussa ei kannata tuoda esiin sitä, että kyseessä on jonkinlainen siirtymävaihe tai välityö, vaikka työ olisi määräaikainen.

      Mieti oletko hakenut sellaisia työtehtäviä, joissa kotiäitiyden voi kääntää voimavaraksi? Kotiäitinä olet tottunut organisoimaan ja käyttämään aikaa tehokkaalla tavalla. Tuo rohkeasti esiin se, että olet hyvä ja ahkera työntekijä. Korosta sitä, että olet nyt täysin valmis palaamaan työelämään. Kerro myös millaisissa asioissa voit joustaa ja mitä osaamista sinulla on tarjottavana. Haastatteluun kannattaa valmistautua huolella ja jokaisesta työnhakutilanteesta oppii aina uutta, mitä voi hyödyntää jatkossa.

      T: Työelämän Guru

      • Toinen kotiäiti

        Mikset hoida opintojasi loppuun nyt kun olet kotona?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampi ahdistellut useita!?

      Jotenkin on aina jäänyt lipevän oloinen fiilis kun hänen esiintymisiä on katsellut. Nyt rikosepäily seksuaalisesta ahd
      Kotimaiset julkkisjuorut
      163
      4848
    2. Nokialaisen koulun pihalta löytyi nuoren ruumis

      Näin kertovat iltapäivälehdet ja Nokian uutiset. Mitähän on tapahtunut..?
      Nokia
      115
      2096
    3. En tiedä huomasitko edes minua

      mutta minä huomasin sinut ja näytitpä taas hyvältä!
      Ikävä
      42
      1382
    4. Aivan lääpällään vanhempaan mieheen.

      Tilanne on lähes ärsyttävä. Eikä asialle voi mitään tehdä koska ikäero on oikeasti melko iso, vaikka sitä ei päällepäin
      Ikävä
      81
      1250
    5. Ohhoh! Ellen Jokikunnas saa hersyvää kuittia Jari-rakkaalta: "Jumalattoman komea italialainen..."

      On nämä Ellen ja Jari kyllä super-symppiksiä… Tämän tv-sarjan katsomisesta ei voi tulla kuin hyvälle mielelle, eikös? L
      Suomalaiset julkkikset
      6
      959
    6. Et oikeen anna itsestäsi

      Mitään. En minäkään jaksa sitten. Toinen juttu sellanen, että minusta tuntuu, että olet aika mustasukkainen sekä laskelm
      Ikävä
      38
      820
    7. Ahti meni mökille perillä odotti pöyristyttävä näky Mökkitontti oli kokenut kovia.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010463815.html Puolustusvoimat olivat ilmoittaneet heillä olevan oikeus mennä
      Maailman menoa
      23
      786
    8. Nainen, elämä on täyttä paskaa

      Elämä olisi ihanaa, mikäli maailmassa olisi oikeutta. Ei ole mitään hyvää, ei mitään miksi kannattaisi elää. Elämä tälla
      Ikävä
      90
      742
    9. Et edes voi

      tietää miten tuo yksi pieni esine lohduttaa kamalassa ikävässä ja onneksi kukaan ei koskaan voi ottaa sitä minulta pois.
      Ikävä
      39
      741
    10. En pidä tästä yhtään

      En tahdo kohdata, välttelen minkä voin. Silti olet vallannut ajatukseni...
      Ikävä
      33
      739
    Aihe