En enää edes pystyisi kunnon töihin

Pettynyt/Petetty

Olen nyt vuosia tehnyt ties mitä töitä provikkapalkkaisista jotenkin muuten epämääräisiin. Alan olla ihan ulkona. Minä OLIN ennen älykäs ihminen jolla OLI näkemyksiä. Kunnon työpaikkaa ei irtoa kovasta yrityksestä huolimatta. Minulla on korkeakoulututkinto ja ammattitutkinto toiselta alalta. Jotenkin alkaa olla luovutusfiilis. Pitää tottua elämään tätä kelluvaa elämää, jossa rahaa on joskus ja joskus ei. Pitää oppia erottamaan oma itsetuntonsa tästä työelämän epäonnistumisesta. Se on kova homma, mutta pakko tehdä jaksaakseen vielä elää. En olisi uskonut käyvän näin. Luulin, että älyllä, ahkeruudella ja luovuudella pärjäisi työelämässökin. Luulin väärin...

2

423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Qof

      Todellakin, nykyään ei pidä rakentaa elämäänsä työpaikan varaan. Uusliberalistinen riistomentaliteetti ei arvosta ihmistä, vaan pitää häntä tuotantoyksikkönä,jonka voi laittaa hyllylle ja ottaa sieltä,kun tarve vaatii.

      Minäkin olen pettymysten kautta kasvanut tasapainoon itseni kanssa ja perustanut elämäni muulle pohjalle, esim. monipulosiin harrastuksiin ja sosiaalisiin kontakteihin.

      Työttömyys ei ole häpeä tässä nykyisessä sairaassa yhetsikunnassa,joten turha syyllistää itseään. Voimia ja harkittuja liikkeitä sinulle.

    • Työelämän_Guru

      Tervehdys

      Tilanteesi kuvaus on yksi esimerkki siitä, miten suuria työelämän muutokset ovat. Aikaisemmin hyvä koulutus itsessään on saattanut varmistaa työnsaannin. Työmarkkinoilla ei ole “koulutusta vastaavaa työtä” tai ”koulutusta vastaavaa palkkaa” – aikaisemmin isot yhtiöt olivat vakaita ja varmoja palkanmaksajia, nyt edes ahkerille ja työnsä hyvin tekeville työntekijöille ei ole takuita mistään; toisinaan heitä palkitaan, toisinaan irtisanotaan. Yritysten pitkän aikavälin vakautta on nykyään hankala ennustaa; suuri määrä työpaikkoja on hävinnyt juuri monista isoista yhtiöistä. Uusia työpaikkoja syntyykin eniten pienyrityksissä.

      Koulutuksen antamat valmiudet laahaavat jälkijunassa työmarkkinoiden vaatimuksiin nähden. Työt ovat yhä useammin projekteja, joihin etsitään spesifistä osaamista projektin keston ajaksi. Vaatimuksina saattaa olla tulevaisuuteen suuntautuvien kompetenssien ja henkilökohtaisten ominaisuuksien yhdistelmä ja kyky sietää epävarmuutta ja määräaikaisuutta. Työtä tehdään yli tehtävärajojen, ja vaikka tehtävänimikkeet pysyvätkin samoina, vastuualueet muuttuvat usein. Voidaan myös puhua portfoliotyöskentelystä: työntekijältä edellytetään eri projekteissa – työnantajan tarpeesta ja tilanteesta riippuen – monien eri osa-alueiden tuntemusta. Työntekijän tehtäväksi jää ”tuotteistaa” omaa osaamistaan kulloiseenkin kysyntään. Työntekijän on soitettava arvonsa organisaatiolle kaikissa tilanteissa. Tässä näkemys, älykkyys, luovuus ja ahkeruus ovat varmasti parasta inputtia työelämän muutoksiin ja vaatimuksiin jatkossakin.

      Kuten toteat, oman itsetunnon erottaminen työelämän tapahtumista vaatii voimavaroja ja kestävyyttä. Tässä kuvaillun työelämän muutoksen rinnalla kulkee toki toisenlaisiakin skenaarioita, ja Suomessa on voimakkaasti nostettu esille kysymys siitä, millä tavalla työelämää on kehitettävä, jotta tekijät jaksavat ja haluavat olla siinä mukana. Toivottavasti näistä vaihtoehtoisista kehitysnäkemyksistä saadaan tännekin vilkasta keskustelua.

      t. Työelämän Guru

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      78
      1540
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1277
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      119
      1255
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1176
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1044
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      86
      852
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      782
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      775
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      381
      751
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      124
      709
    Aihe