Tapakulttuuri?

vaihtari

Olen lähdössä vaihto-oppilaaksi britteihin ja olen miettinyt, mitkä mahdollisesti olis niitä pahimpia kämmäyksiä, joita voi vahingossa tehdä näin suomalaiseen meininkiin tottuneena.. Haluaisin kuulla minkälaisia tarinoita ihmisillä olisi kertoa omista kokemuksistaan brittien tapakulttuurista. Onko tullut noloja tilanteita tai "varottavia esimerkkejä"? :)

2

2555

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lontoolainen

      Briteissa ollaan huomattavasti kohteliaampia ja puheliaampia kuin Suomessa. Taalla hymyillaan, katsotaan silmiin ja katellaan, ei mutista jonnekin sinnepain kuten Suomessa.

      Kaupassa tervehditaan myyjaa, ja jos on pikku putiikki, heti ovelta jo katsotaan henkilokuntaa silmiin ja sanotaan 'Hello'.

      Hississakin jopa tervehditaan. Ja jos dosassa vieressaistuja rupeaa rupattelemaan, on epakohteliasta olla hiljaa, paitsi jos tama on taysin kahjo, jolloin kannattaa vaihtaa paikkaa. Nuorena, tietty, luovutat paikan vanhemmille... ;)

      Joka paikassa sanotaan 'thank you', 'please', 'I'm sorry', 'You're welcome', yms. Jos esim joku vahingossa tonaisee sinua junassa, han pyytaa anteeksi, mutta niin pyydat sinakin. Tuntuu hassulta, mutta nain se toimii.

      Taalla harrastetaan sarkasmia paljon, mutta ei silla pahaa tarkoiteta, joten ei kannata vetaa herneita nenaan, vaan vastata samaan tyyliin tai ainakin humoristisesti, silloin sinut hyvaksytaan piireihin.

    • Britin puoliso

      on hyve, mutta puheen tulisi pysyä yleisellä tasolla vieraiden kanssa, ei yksityisasioita. Varaudu aina vaihtamaan muutama sana tapaamiesi ihmisten kanssa. Kun sinulta kysytään jotain, pelkkä yes tai no katsotaan töykeäksi. Silloin yes, please tai no, thank you on vähintä, mitä vastaat. Omaan huoneeseen sulkeutuminen saatetaan katsoa epäkohteliaaksi, vaikka nykyään nuoret istuvat sielläkin koneillaan tuntikausia.
      Suomalainen tasainen intonaatio on myös heille outo. Herkästi luullaan, ettet innostu tai ole iloinen. Eli vaikka suomalaisittain liioittelisit puhettasi, se käy hyvin. Katso vaikka lasten- tai urheiluohjelmia, niin ymmärrät mitä tarkoitan.
      Britit ovat myös tarkkoja reviiristään. Suomalainen tunkeminen ruuhkassa koskettaen vierasta on töykeätä käytöstä. Aina sellaisessa tilanteessa pyydät jokaiselta anteeksi ohittaessasi ennen kosketusta. Tosin tuttuja tervehditään aina poskisuudelmin.
      Jos asut perheessä, huomioi veden käyttösi. Siellä ei voi lorottaa suihkua 20min tai täyttää ammetta äärilleen, sillä silloin ei muille perheen jäsenille riitä vettä pienestä boilerista. Samoin, jos kylppärissä kokolattiamatto, suihkutellessa oltava varovainen. Jos pesualtaassa eri hanat kylmälle ja kuumalle, britit täyttävät altaan ja pesevät kasvonsa, hampaansa, ym. siinä.
      Älä kauhistu, kun perheen äiti pesee astiat huuhtomatta. Et kuole pienistä Fairy-jäämistä, mitä nyt saippuakuplalta maistuu :-) Pese perheen läsnäollessa samoin ja silloin kun olet yksin, huuhdo. Niin minä teen.
      Pudeudu talvella lämpimästi, sillä asunnot ja koulut kylmempiä kuin meillä. Ota ulkolämpömittari lahjaksi perheelle, niin näet itse lämpötilan. Toinen vaihtoehto, että sisällä pidetään liikaa lämpöä. Kokolattiamatot ja runsaat tekstiilit antavat usein tunkkaisen tunnun verrattuna suom. koteihin.
      Vie mukanasi esitteitä kotipaikkakunnastasi ja Suomesta tai jotain suomalaista, sillä yleistieto Suomesta on heikko. Opettele suom. peruskäsitteitä presidentistä, valtiosta, pääkaupungista, koulutuksesta, asunnoista, ym. sillä niistä ihmiset(aikuiset) ovat kiinnostuneita kuulemaan. Esim. kouluruokailu hyvä aihe, sillä britit kiinnostuneita viime vuosina hyvästä kouluruoasta.
      Ja sitten ruoka. Maistele kaikkea, mutta jos viikossa saat kolme kertaa fish & chips-aterian, voit kohteliaasti pyytää tilalle jotain muuta. Periaatteessa engl. ruoka on syötävää perusruokaa riippuen tietenkin perheen kiinnostuksesta. Mutta rasvaa, öljyä ja sokeria käytetään runsaasti. Vegeperhe saattaa paistaa kasvispihvejä runsaassa öljyssä. Kaloreita on pa. kaikessa ruoassa enemmän kuin meillä. Brittien vähäkalorisempi tarkoittaa yleensä meidän normaalikaloritasoa.
      Puutarhat ovat briteille tärkeitä ja sinulle olisi hyvä osallistua puutarhan hoitoon edes vähän.
      Autolla liikutaan yleensä joka paikkaan ja aina ihan oven eteen. On hyvä liikkua itse, mutta iltamyöhällä se ei ole turvallista yksin.Ja sinua saatetaan katsoa pitkään, jos ehdotat, että pärjäät kyllä. Mitä suurempi kaupunki, sen turvattomampaa. Samat perussäännöt kuin kotonakin.
      Hyvää matkaa ja hauskoja kokemuksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      285
      3023
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      216
      1921
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1582
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1370
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1241
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      266
      1178
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1041
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      981
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      841
    Aihe