Mummo maksaa!Mikä vitsi.

heikki poika

Muistan kuinka me veljekset oltiin lähes joka viikonloppu mummolassa. Täyshuolto pelas ja mummo maksoi. Nyt ei ole edes omalla lapsellani viikonloppukyläilyä mummolassa kun ei ole kuulemma velvollisuus mummon hoitaa lapsenlapsia. En minäkään tulevaisuudessa mahdollisia lapsenlapsiani velvollisuudesta hoida ja maksa pieniä asioita vaan rakkaudesta. Mutta mummoa en hoida!

http://www.iltalehti.fi/perhe/2010071511805744_pr.shtml

69

3400

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksi mummon pitäisi maksaa? Miksi mummon pitäisi olla automaattinen lastenvahti? Mummo on jo omat lapsensa kasvattanut ja hoitanut. Nyt on jälkikasvun vuoro pitää huolta omasta pesueestaan. Nauttiiko lastesi mummo lastenhoidosta? Minusta isovanhempien tehtävä/oikeus on halutessaan nauttia lapsenlapsistaan.

      Aiemmin oma mummosi on tehnyt ratkaisunsa siitä, että ottaa teidät hoitoon. Tuskin häntä siihen pakotettu on. Myös minä siskoni kanssa olen mummolassa aikaani viettänyt, sekä hoidossa että muuten vaan kyläillen.

      Lopuksi vielä: Minulla on 9kk ikäinen tyttö, jota ei yökyläilemään ole viety. Pisin aika, jonka on isovanhemmillaan ollut hoidossa taitaa olla pari tuntia. Hätistivät meidät vanhemmat pois, kun halusivat viettää neidin kanssa "laatuaikaa". Kyläillessämme puolin ja toisin kiinnittävät huomionsa tyttöön ja me muut ikään kuin häviämme taustalle. Fammunsa sylissäkään tyttö ei vielä ole ollut, kun fammu ei halua. Asuu kuitenkin lähes naapurissamme ja näemme viikoittain useamman kerran.

      • Mummun mietiskelyä

        Tuttavani kertoi erään perheen isoäideistä. Molemmat mummut olivat samaan aikaan kylässä.
        Toinen mummoista halusi hoivata lapsenlasta. Toinen mummoista oli aivan kauhuissaan ja huudahti, että hän ei ikinä menisi koskemaan toisen naisen lapseen, sillä lapsi on niin henkilökohtainen olento äidilleen, että on suorastaan loukkaavaa pyrkiä siihen väliin. "Lapset kuuluvat vanhemmilleen, isovanhmmat pysykööt matkan päässä", julisti tämä mummo.

        Periaatteensa kullakin. Miksi nuoret vanhemmat eivät voi hyväksyä edellisen polven näkemyksiä? Jos isovanhemmat toimivat toisin kuin nuoret haluaisivat, heidät leimataan itsekkäiksi, ahneiksi ja laiskoiksi.
        Jos isovanhemmat taas ajattelevat nuoristaan samoin, kun nämö tuovat jälkikasvunsa korvauksetta mummulaan, niin nuoret loukkaantuvat ja toteavat, että vanhukset sitten joutavat elämään ilman heitä loppuelämänsä.


    • --kolmekymppinen--

      Niin, silloin kun sinä olit lapsi oli yleistä, että isovanhemmat olivat eläkkeellä, koska tuolloin eläkkeelle oli mahdollista päästä huomattavasti nuorempana kuin nykyisin. Nykyisistä isovanhemmista suurin osa on edelleen työelämässä siinä vaiheessa, kun lapsenlapsia alkaa ilmaantua. Mietipä itse jaksaisitko työpäivän jälkeen vielä toisen työpäivän lapsenvahtina siihen päälle? Varsinkin kun olet jo kerran käynyt koko rumban läpi kasvattamalla omat lapsesi. Viikonloppu on vain 2 päivää ja työssäkäyvien isovanhempien ainoat vapaapäivät viikossa, aivan kuten sinullakin (ellet ole työtön). Sinä haluaisit, että isovanhemmat ottaisivat lapset hoitoon viikonlopuksi, jotta sinä voisit rentoutua. Milloin heidän sitten on tarkoitus rentoutua ellei myös viikonloppuisin?

      • vanhoina päivinä?

        Jotkut haluavat tehdä lapset nuorena, että saavat sitten vanhempana nauttia kahdenkeskisestä ajasta jne. Mutta sitten pitäskin vielä hoivata lastenlapsia... Vaikka olisi eläkkeellä, voi haluta viettää eläkepäivänsä lokoisasti. Ilman kakkavaippojen vaihtoa yms.

        Olkaa onnellisia, että vanhempanne sentään on elossa. Kaikki lapset ei ole edes nähneet isovanhempiaan.

        Ja kuinka usein alkuperäinen mahtaa tarkoittaa, että lapset pitäs hoitoon viedä. Joka viikonloppu? Eikö lasten olisi hyvä saada viettää myös aikaa omien vanhempien kanssa viikonloppuna?


    • Niinpä niin

      Tämän päivän lapsilla on allergiat ja mieliruuat. Ohjeiden mukaan on oltava. Lapsia pitää varjella pahalta joka kääntessä.

      Aikaisemmin lapset saivat mummolassa perunaa ja ruskeaa kastiketta, viiliä ja puuroa, kiisseliä, mummon leipomuksia, ja nurisematta syötiin mitä pöytään katettiin. Mummo myös edellytti, että kaikki syödään, eikä mitään herkkuja päivittäin tarjoiltu. Mummolla oli omat hommansa taloudessa, ehkä karjaa, ainakin kasvimaa, ja monen sortin työtä, koska ei ollut kodinkoneita talossa. Lapset saivat olla miten halusivat, uida ja soudella, rakennella koijat metsään ja käydä marjassa. Varoituksen sanat annettiin, ja lapsilla oli vastuu itsestään ja kavereista.
      Mummolassaolo oli kesää ja maallaoloa.
      Tuskinpa aikaisempien polvien lapsenlapset olivat kaupunkilaiskaksioissa kesäkuumalla loma-aikojaan.

      Nyt pitää huolehtia oikeista ruuista, ei rasvaa, mutta muuten terveellistä. Mummojen kauhuksi kuitenkin juomana on kokista ja karkkipussi pitää olla aina käsillä. Mummon ruskeat kastikkeet eivät ole enää in, vaan nyt on grillattava, osasi tai ei. Mummon pitää keksiä tekemistä, sillä ilman seuraa ei lapsia enää saa päästää uimarannalle, soutaminen ilman pelastusliivejä ei käy, ja mummoparan eläke ei riitä liivien hankkimiseen, koska niitähän pitää olla joka ikäkaudelle sopivan kokoiset. Lapset eivät opi soutamaan.
      Heille ei voi antaa puukkoa, sillä voisivat vetää haavan käteensä, ja koijien pystyttäminen metsiin on epätoivottavaa. Ties mitä siinä rakentamisessa voisi sattua! Metsissä on sitä paitsi paarmoja ja kyykäärmeitä, punkkeja, ja eikös keväällä huhuttu, että oli nähty karhukin tienoilla?

      Moni mummo ei edes asusta maaseudulla, vaan ahtaassa kaupunkilaisasunnossa, josta on pitkät matkat uimarannoille ja piha on pelkkää asfalttia. Mummo joutuu olemaan kaupunkioppaana koko vierailun ajan, samalla kun yrittää keksiä ateriakokonaisuuksia, jotka pitävät lapsoset virkeinä, terveinä ja energisinä.

      Viisas mummo ei ota noita rasituksia vapaaehtoisesti.

      • Lapsien voi antaa tehdä 'hurjia' mummulajuttuja, kiipeillä ja veistellä sun muuta. Hyttyset ja paarmat kuuluu kesään, toki taaperoita pitää yrittää varjella noilta, tulee tosi pahoja jälkiä jos pääsee esmes kasvoihin pistämään.

        Uimarannalla lapsilla pitää olla uimataitoinen vahti ja soutelemaan en päästä yhtään lasta ilman liivejä (niinkuin meidän autossakaan ei matkusteta ilman turvavyötä) koska oma uimataitoni on olematon.

        Kaupungissa voi vain jallailla - leikkipuistoa, tapahtumia, jätskiä - huitsin nevadaan ateriahaahuilut. Uusia perunoita ja voikastiketta ääntä kohden. Mansikoita ja herneitä jollei lapset juuri noille satu olemaan allergisia - siinä tapauksessa jätsksiä?


      • seriffinvaade?
        marella kirjoitti:

        Lapsien voi antaa tehdä 'hurjia' mummulajuttuja, kiipeillä ja veistellä sun muuta. Hyttyset ja paarmat kuuluu kesään, toki taaperoita pitää yrittää varjella noilta, tulee tosi pahoja jälkiä jos pääsee esmes kasvoihin pistämään.

        Uimarannalla lapsilla pitää olla uimataitoinen vahti ja soutelemaan en päästä yhtään lasta ilman liivejä (niinkuin meidän autossakaan ei matkusteta ilman turvavyötä) koska oma uimataitoni on olematon.

        Kaupungissa voi vain jallailla - leikkipuistoa, tapahtumia, jätskiä - huitsin nevadaan ateriahaahuilut. Uusia perunoita ja voikastiketta ääntä kohden. Mansikoita ja herneitä jollei lapset juuri noille satu olemaan allergisia - siinä tapauksessa jätsksiä?

        Älä kuule yleistä.

        Kananmuna allergia.
        Maidonvalkuaisallergia.
        Pähkinät kaikki.
        Porkkana
        Herne
        Sitrus

        Ja kaikki yhdellä 2005 syntyneellä lapsenlapsella.
        Toisella laktoosi kala ja sitrus.

        Tietysti juuri siksi vanhemmat haluavat lomaa on se niin rankkaa...


    • Maikki hei

      Mistä tiedät, että olitte ilmaiseksi? Kysyittekö omalta mutsilta, ja tämä kehtasi sanoa, ettei maksa teistä mitään?
      Aika härskiä.

    • täällä!

      itse lapsena vietettiin harva se viikonloppu mummolassa ja kaiket kesät, mummo hoiti ja maksoi kaiken. Aina kun tarvitsi ostaa jotakin suurempaa, polkupyörää, suksia tms mummo maksoi. Mummo myös avusti vanhempiani rahallisesti usean kerran. Nyt itselläni 2 alle 4-vuotiasta lasta, mummoja ei kiinnosta viettää heidän kanssaan aikaa ollenkaan, hoidossa lapseni eivät ole olleet heillä koskaan vaikka mummoilla vapaata riittää yllin kyllin! Eikä todellakaan olla heitä lapsenhoidolla vaivattu, muutaman kerran kauniisti pyydetty jos saataisi miehen kanssa edes kerran neljään vuoteen viettää ilta kahdelleen ja hieman hengähtää, vaan ei käy! Rahallisesta avusta nyt puhumattakaan, vaikka hyvä tuloisia yksin eläjiä ovat molemmat, kun ei kiinnosta niin ei kiinnosta. Myöskään omat sisarukseni (lasten kummit) eivät ole olleet halukkaita lasten kanssa aikaa viettämään tai edes joskus hetken heitä hoitamaan, mutta sitä saa mitä tilaa; turha odottaa mummojen että heitä vanhoilla päivillä tullaan katsomaan vanhainkotiin (lapsen lapset nyt tuskin heitä edes muistaavatkaan) ja kunhan sisaruksille lapsia siunaantuu, hoitakoon hekin ihan itse omansa.

      • AirinApu

        Minäkin olen lapsena viettänyt kesät ja lomat maalla,mummolassa..En tiedä kuka maksoi ja mitä maksoi,mutta sen tiedän,että ihania olivat nuo lapsuuden kesät ja lomat !!!Mummoa ei enää ole,mutta muistot on ja toivottavasti pysyy !
        Ei ole meidänkään lapsella mummolaa,johon lapsen tulevaisuudessa veisin "kesälaitumelle",mutta yritän itse tarjota edes osin samoja elämyksiä ja tapoja,joista meidän mummolassa nautittiin..
        Ja hetkinen..Edellinen kirjoittajako todella PYYTÄÄ isovanhempia hoitamaan lapsiaan..Koitahan seuraavalla kerralla KYSYÄ kohteliaasti,jos lapsenhoito olisi mahdollista..Olen hoitanut ,toki heidän isänsä kanssa, kaksi poikaani jo pian aikuiseksi,siskoni tyttöjä useita viikkoja/vuosi vko:nloppuja ja nyt syliäni täyttää iltatähti; viisikuinen prinsessa,enkä näe tarvetta hoitoapuun,isä hoitaa lapset jos äidillä menoa..Yhden yön on toinen pojistamme ollut siskollani yökylässä,kun poika tahtoi maalle kuuntelemaan hiljaisuutta ;))


      • ja kysyä
        AirinApu kirjoitti:

        Minäkin olen lapsena viettänyt kesät ja lomat maalla,mummolassa..En tiedä kuka maksoi ja mitä maksoi,mutta sen tiedän,että ihania olivat nuo lapsuuden kesät ja lomat !!!Mummoa ei enää ole,mutta muistot on ja toivottavasti pysyy !
        Ei ole meidänkään lapsella mummolaa,johon lapsen tulevaisuudessa veisin "kesälaitumelle",mutta yritän itse tarjota edes osin samoja elämyksiä ja tapoja,joista meidän mummolassa nautittiin..
        Ja hetkinen..Edellinen kirjoittajako todella PYYTÄÄ isovanhempia hoitamaan lapsiaan..Koitahan seuraavalla kerralla KYSYÄ kohteliaasti,jos lapsenhoito olisi mahdollista..Olen hoitanut ,toki heidän isänsä kanssa, kaksi poikaani jo pian aikuiseksi,siskoni tyttöjä useita viikkoja/vuosi vko:nloppuja ja nyt syliäni täyttää iltatähti; viisikuinen prinsessa,enkä näe tarvetta hoitoapuun,isä hoitaa lapset jos äidillä menoa..Yhden yön on toinen pojistamme ollut siskollani yökylässä,kun poika tahtoi maalle kuuntelemaan hiljaisuutta ;))

        mikä on ero? Todettakoon, että mies on työnsä takia paljon poissa kotoa ja näin ollen hän harvoin pystyy lapsia hoitamaan, joten käytännössä olen/hoidan lapset ympäri vuorokauden, ympäri vuoden yksinäni. Asumme syrjässä, josta liikkuminen todella hankalaa, en tunne täältä muutamaa lähisukulaista lukuun ottamatta ketään, ja kuten jo mainitsin, näitä lähisukulaisia ei kertakaikkiaan kiinnosta edes käydä kylässä. En siis voi harrastaa, kahvitella vaikka ystävän kanssa (kaikki asuvat kaukana), voi olla että menee viikkoja, etten näe ketään muuta aikuista ihmistä, kuin mieheni. Joten kyllä, kaipaisin joskus hetken omaa aikaa tai hetken miehen kanssa ihan rauhassa, eikä luulisi muutaman tunnin hoitoavusta olevan niin paljon vaivaa mummolle tai sisaruksille etteikö voisi joskus hetken heidän kanssaan aikaa viettää. Mutta sehän on todella hienoa, ettet sinä kaipaa mitään muuta elämää;)


      • Tekosyitä

        Eihän heitä ole omatkaan lapset kiinnostaneet, vaan ovat työntäneet heidät omien vanhempiensa luo korvauksetta viikonlopuiksi ja lomille. Eiväthän he osaisi edes hoitaa lapsenlapsiaan!
        Mitä tulee rahaan, niin eihän heillä ole ollut rahaa perheelle silloinkaan, kun omat lapset olivat pieniä, vaan mummo kustansi minkä voi. Mistä sitä rahaa nyt riittäisi?
        Parempi kaikille, että järjestät lapsillesi lomatilaisuudet vaikka kirkon leirityksen tms. järjestön kautta.
        Maksettua apua myös voi harkita. Voi kysyä naapurista tai neuvolasta, josko joku tuntisi sopivan lapsenlikan, jota voisi pyytää.

        On paljon ihmisiä, joilla ei ole mummuja käytettävissä, ja lapset on silti hoidettu.

        Mitä tulee vanhainkotiin, niin ei niissä tietääkseni ole tungosta vierailuaikoina koskaan. Kyllä laitoksiin joutuneet vanhat saavat olla iloisia, kun joku joskus muistaa, on sitten ollut kuinka auttavainen ja antelias tahansa.
        Moniko käy katsomassa vanhuksia juuri siitä syystä, että hän on hoitanut lapsenlapsia? Kun vanhemmilla ei aikanaan ollut aikaa omille lapsille, niin mistä sitä aikaa heille nyt ilmestyisi isovanhemmille?


      • AirinApu
        ja kysyä kirjoitti:

        mikä on ero? Todettakoon, että mies on työnsä takia paljon poissa kotoa ja näin ollen hän harvoin pystyy lapsia hoitamaan, joten käytännössä olen/hoidan lapset ympäri vuorokauden, ympäri vuoden yksinäni. Asumme syrjässä, josta liikkuminen todella hankalaa, en tunne täältä muutamaa lähisukulaista lukuun ottamatta ketään, ja kuten jo mainitsin, näitä lähisukulaisia ei kertakaikkiaan kiinnosta edes käydä kylässä. En siis voi harrastaa, kahvitella vaikka ystävän kanssa (kaikki asuvat kaukana), voi olla että menee viikkoja, etten näe ketään muuta aikuista ihmistä, kuin mieheni. Joten kyllä, kaipaisin joskus hetken omaa aikaa tai hetken miehen kanssa ihan rauhassa, eikä luulisi muutaman tunnin hoitoavusta olevan niin paljon vaivaa mummolle tai sisaruksille etteikö voisi joskus hetken heidän kanssaan aikaa viettää. Mutta sehän on todella hienoa, ettet sinä kaipaa mitään muuta elämää;)

        PYYTÄMINEN ON VERBIN IMPERATIIVI,ELI KÄSKYMUOTO..Se siinä on erona kauniiseen kysymiseen..Ja mainitsinko,ettei minulla ole muuta elämää..?Kuin mitä..?Olen toki koti-ihminen,harrastan käsitöitä,sisustusta,lukemista,kodinhoitoa,musiikkia ja kuntoilua monessa muodossa..Hoidan siskoni tyttöjä,juuri koska tahdon tarjota siskolleni omaa aikaa miehensä kanssa,koska heidän elämänsä muuten niin hektistä.Meillä esim. nyt illat "omaa aikaa",kun pojat jo isoja ja vauva menee nukkumaan kahdeksaan mennessä..Toki ymmärrän,että aikuinen seura on tärkeää,ja että kaipaat muitakin aikuiskontakteja kuin miehesi.Kutsukaa sisaruksiasi/isovanhempia teille ja sopikaa,josko voisitte piipahtaa vapaalla..?Lasten vaatteet muut tarvikkeet olisi lähellä ja lapsilla säilyisi tutut puitteet,jos "hoitoapu"hivenen vierasta..Kesän jatkoa!


      • kyllä he
        Tekosyitä kirjoitti:

        Eihän heitä ole omatkaan lapset kiinnostaneet, vaan ovat työntäneet heidät omien vanhempiensa luo korvauksetta viikonlopuiksi ja lomille. Eiväthän he osaisi edes hoitaa lapsenlapsiaan!
        Mitä tulee rahaan, niin eihän heillä ole ollut rahaa perheelle silloinkaan, kun omat lapset olivat pieniä, vaan mummo kustansi minkä voi. Mistä sitä rahaa nyt riittäisi?
        Parempi kaikille, että järjestät lapsillesi lomatilaisuudet vaikka kirkon leirityksen tms. järjestön kautta.
        Maksettua apua myös voi harkita. Voi kysyä naapurista tai neuvolasta, josko joku tuntisi sopivan lapsenlikan, jota voisi pyytää.

        On paljon ihmisiä, joilla ei ole mummuja käytettävissä, ja lapset on silti hoidettu.

        Mitä tulee vanhainkotiin, niin ei niissä tietääkseni ole tungosta vierailuaikoina koskaan. Kyllä laitoksiin joutuneet vanhat saavat olla iloisia, kun joku joskus muistaa, on sitten ollut kuinka auttavainen ja antelias tahansa.
        Moniko käy katsomassa vanhuksia juuri siitä syystä, että hän on hoitanut lapsenlapsia? Kun vanhemmilla ei aikanaan ollut aikaa omille lapsille, niin mistä sitä aikaa heille nyt ilmestyisi isovanhemmille?

        omiaankin on hoitaneet, eihän olisi mahdollistakaan että ympäri vuoden aika vietetään mummolassa, joten osaamisesta ei todella kyse ole. Ja tuosta raha puolesta, tilanne oli aikoinaan aika suuresti erilainen kuin tänä päivänä, oli suurehko perhe elätettävänä ja huomattavasti pienemmät tulot. Nykyisin molemmat mummoista elelee yksinään ja kumpaisellakin todella hyvät tulot eikä muita elätettäviä kuin itsensä. ei sillä, en ole koskaan rahaa tms pyytänytkään mutta en toki pahakseni olisi pistänyt vaikka joskus olisi tarjoutunut jotakin tarvittavaa lapsille hankkimaan. Ja kysymyshän ei ollut nyt mistään loman vietto ongelmista, kyllä me lomaillaan ja tehdään itse paljon kivoja juttuja lasten kanssa. kysymys oli lähinnä siitä ettei lapsilla todella ole isovanhempia jotka haluaisivat heidän elämäänsä kuulua tai viettää aikaa heidän kanssaan. Itselläni on omaan mummooni todella läheiset välit ja vierailen hänen luonaan säännöllisesti, soitan ja kyselen kuulumisia. Ja siellä lapsuudessa ne läheiset välit ja side on rakennettu, jos en olisi lapsena viettänyt niin paljon aikaa mummoni kanssa, tuskin kävisin häntä nytkään katsomassa. ikävä kyllä lapsillani ja heidän mummoillaan tälläistä sidettä ei ole päässyt syntymään, koska niin harvoin heitä näkevät. Se on sääli, niin mummojen kuin lastenkin kannalta.


      • kuten
        AirinApu kirjoitti:

        PYYTÄMINEN ON VERBIN IMPERATIIVI,ELI KÄSKYMUOTO..Se siinä on erona kauniiseen kysymiseen..Ja mainitsinko,ettei minulla ole muuta elämää..?Kuin mitä..?Olen toki koti-ihminen,harrastan käsitöitä,sisustusta,lukemista,kodinhoitoa,musiikkia ja kuntoilua monessa muodossa..Hoidan siskoni tyttöjä,juuri koska tahdon tarjota siskolleni omaa aikaa miehensä kanssa,koska heidän elämänsä muuten niin hektistä.Meillä esim. nyt illat "omaa aikaa",kun pojat jo isoja ja vauva menee nukkumaan kahdeksaan mennessä..Toki ymmärrän,että aikuinen seura on tärkeää,ja että kaipaat muitakin aikuiskontakteja kuin miehesi.Kutsukaa sisaruksiasi/isovanhempia teille ja sopikaa,josko voisitte piipahtaa vapaalla..?Lasten vaatteet muut tarvikkeet olisi lähellä ja lapsilla säilyisi tutut puitteet,jos "hoitoapu"hivenen vierasta..Kesän jatkoa!

        haluat asian itse ymmärtää, täälläpäin kauniisti "pyytäminen" ja kauniisti kysyminen on täysin sama asia. EN ole koskaan käskenyt tai vaatinut heitä tulemaan tai hoitamaan!! vaan KOHTELIAASTI kysynyt/pyytänyt. Ja olemme kyllä myös pyytäneet/kysyneet tulisivatko käymään tai voisivatko hoitaa lapsia hetken, että voisimme käydä vaikka ulkona syömässä tms. Kun ei onnistu, niin ei onnistu. Tekosyiden kirjo on todella laaja ja hyvin selväksi on tullut etteivät ole halukkaita lasten kanssa aikaansa viettämään. Hassua sinänsä, että kaikenlaiset avut kelpaavat kyllä heille päin. Näillä mennään, itse ollaan omamme hoidettu, hoitakoon hekin sitten aikanaan omansa/ itsensä;) kesän jatkoja sinne myös:)


      • mani tooks
        kyllä he kirjoitti:

        omiaankin on hoitaneet, eihän olisi mahdollistakaan että ympäri vuoden aika vietetään mummolassa, joten osaamisesta ei todella kyse ole. Ja tuosta raha puolesta, tilanne oli aikoinaan aika suuresti erilainen kuin tänä päivänä, oli suurehko perhe elätettävänä ja huomattavasti pienemmät tulot. Nykyisin molemmat mummoista elelee yksinään ja kumpaisellakin todella hyvät tulot eikä muita elätettäviä kuin itsensä. ei sillä, en ole koskaan rahaa tms pyytänytkään mutta en toki pahakseni olisi pistänyt vaikka joskus olisi tarjoutunut jotakin tarvittavaa lapsille hankkimaan. Ja kysymyshän ei ollut nyt mistään loman vietto ongelmista, kyllä me lomaillaan ja tehdään itse paljon kivoja juttuja lasten kanssa. kysymys oli lähinnä siitä ettei lapsilla todella ole isovanhempia jotka haluaisivat heidän elämäänsä kuulua tai viettää aikaa heidän kanssaan. Itselläni on omaan mummooni todella läheiset välit ja vierailen hänen luonaan säännöllisesti, soitan ja kyselen kuulumisia. Ja siellä lapsuudessa ne läheiset välit ja side on rakennettu, jos en olisi lapsena viettänyt niin paljon aikaa mummoni kanssa, tuskin kävisin häntä nytkään katsomassa. ikävä kyllä lapsillani ja heidän mummoillaan tälläistä sidettä ei ole päässyt syntymään, koska niin harvoin heitä näkevät. Se on sääli, niin mummojen kuin lastenkin kannalta.

        oikein kiinnostamaan mummojen todella hyvät tulot. Ovatko he työelämässä? Vai onko heillä huippueläke? Kuinka he ovat vanhemmiten onnistuneet nostamaan tulotasoaan niin paljon kuin kerrot?Yksineläjän on laskettava pennosensa vielä tarkemmin kuin toisen kanssa asuvan.


      • heistä ollut
        mani tooks kirjoitti:

        oikein kiinnostamaan mummojen todella hyvät tulot. Ovatko he työelämässä? Vai onko heillä huippueläke? Kuinka he ovat vanhemmiten onnistuneet nostamaan tulotasoaan niin paljon kuin kerrot?Yksineläjän on laskettava pennosensa vielä tarkemmin kuin toisen kanssa asuvan.

        hyvä palkkainen aina (molemmat työelämässä vielä) ja toinen opiskellut ja ylentynyt alallaan vuosien varrella. Näin ollen tulotkin ovat kasvaneet huimasti.


      • Tekosyitä
        mani tooks kirjoitti:

        oikein kiinnostamaan mummojen todella hyvät tulot. Ovatko he työelämässä? Vai onko heillä huippueläke? Kuinka he ovat vanhemmiten onnistuneet nostamaan tulotasoaan niin paljon kuin kerrot?Yksineläjän on laskettava pennosensa vielä tarkemmin kuin toisen kanssa asuvan.

        Suomssa on keskieläke siinä 1000 euron pintaan, ja siitä sitten maksetaan verot ja elämän kustannukset.
        Kansaneläkettähän ei juuri kenellekään enää makseta.

        Suuresti ihmettelen näitä kirjoituksia, joissa aina tiedetään, että vanhemmilla on isot eläkkeet ja he ovat varakkaita. Silloinko he eläkettä kasvattivat, kun hoitivat lapsenlapsiaan? Eläkkeet ansaitaan työelämässä. Eivät kai he pienillä lomillaan jaksaneet lapsia hoivata. Pitkät kesälomat ovat tulleet vasta seuraavalle sukupolvelle.
        Vai olivatko nämä mummut jo eläkkeellä, kun lapsenlapsiaan paimensivat. Aika tylyä heidän omilta lapsiltaan viedä kersat eläkeläisvanhempien luo täysihoitoon ja ruinata heiltä vielä rahatkin polkupyörään.
        Ainoat, joilla vuosikymmenet sitten oli pitkä kesäloma, olivat opettajat, 3 kk. Nykyisin loma on heiltä typistetty kuukauden verran. No, kai opettajien eläke oli kohtalainen jo siihen aikaan. Viranhaltijat ovat olleet eläkkeen piirissä varmaan vuosisadan.


      • eläkkeet?
        Tekosyitä kirjoitti:

        Suomssa on keskieläke siinä 1000 euron pintaan, ja siitä sitten maksetaan verot ja elämän kustannukset.
        Kansaneläkettähän ei juuri kenellekään enää makseta.

        Suuresti ihmettelen näitä kirjoituksia, joissa aina tiedetään, että vanhemmilla on isot eläkkeet ja he ovat varakkaita. Silloinko he eläkettä kasvattivat, kun hoitivat lapsenlapsiaan? Eläkkeet ansaitaan työelämässä. Eivät kai he pienillä lomillaan jaksaneet lapsia hoivata. Pitkät kesälomat ovat tulleet vasta seuraavalle sukupolvelle.
        Vai olivatko nämä mummut jo eläkkeellä, kun lapsenlapsiaan paimensivat. Aika tylyä heidän omilta lapsiltaan viedä kersat eläkeläisvanhempien luo täysihoitoon ja ruinata heiltä vielä rahatkin polkupyörään.
        Ainoat, joilla vuosikymmenet sitten oli pitkä kesäloma, olivat opettajat, 3 kk. Nykyisin loma on heiltä typistetty kuukauden verran. No, kai opettajien eläke oli kohtalainen jo siihen aikaan. Viranhaltijat ovat olleet eläkkeen piirissä varmaan vuosisadan.

        Kysymys oli nyt lasten isovanhemmista, ei minun isovanhemmistani. Kun aikoinaan mummolassa kesät ja usein viikonloputkin vietettiin, pyörittivät isoa maatilaa ja siinä lapsen lapsetkin olivat touhuissa mukana (olivat siis työelämässä, EI eläkkeellä) ja heidän tuloistaan minulla ei ole minkäänlaista tietoa (ilmeisesti ihan mukavasti ovat hankkineet kun on ollut varaa auttaa myös lasten perheitä). Se on totta, että eläkkeet usein ovat pieniä eikä eläkkeellä olevilta isovanhemmilta pitäisi mitään avustuksia odottaakkaan!(tosin lasten kanssa vietetty aika ei maksa isovanhemmallekkaan mitään ja olisi suuri apu sekin) Lasten isovanhempien tulot tiedänkin varsin hyvin (ja näkeehän sen elintasostakin). Ehkä se on vaan niin, että ennen vanhaan annettiin vähästäänkin, nykyiset minä minä ihmiset ei halua antaa paljostaankaan, edes aikaansa lapsen lapsille. Joka olisikin se kaikkein tärkein asia.


      • mani tooks
        heistä ollut kirjoitti:

        hyvä palkkainen aina (molemmat työelämässä vielä) ja toinen opiskellut ja ylentynyt alallaan vuosien varrella. Näin ollen tulotkin ovat kasvaneet huimasti.

        edelleen olevien eläkeikää lähestyvien yksineläjienkö pitäisi ottaa viikonlopuiksi lapsenlapset hoitoonsa ja elätettävikseen?
        Eikö mieleesi ole juolahtanut, että he haluavat mahdollisesti levätä työviikosta tai hoitaa ihmissuhteitaan?


      • Noloa

        Mä en kyllä edes kehtaisi pyytää vanhemmiltani rahaa! Joskus ovat väkisin tyrkyttäneet ja kynsin hampain olen ottanut. Olen auttanut vanhempiani kauppa-asioissa ym. joten ajattelin, että no kaipa voin ottaa vaikka bensoihin vähän.


      • ghsuwe
        Tekosyitä kirjoitti:

        Suomssa on keskieläke siinä 1000 euron pintaan, ja siitä sitten maksetaan verot ja elämän kustannukset.
        Kansaneläkettähän ei juuri kenellekään enää makseta.

        Suuresti ihmettelen näitä kirjoituksia, joissa aina tiedetään, että vanhemmilla on isot eläkkeet ja he ovat varakkaita. Silloinko he eläkettä kasvattivat, kun hoitivat lapsenlapsiaan? Eläkkeet ansaitaan työelämässä. Eivät kai he pienillä lomillaan jaksaneet lapsia hoivata. Pitkät kesälomat ovat tulleet vasta seuraavalle sukupolvelle.
        Vai olivatko nämä mummut jo eläkkeellä, kun lapsenlapsiaan paimensivat. Aika tylyä heidän omilta lapsiltaan viedä kersat eläkeläisvanhempien luo täysihoitoon ja ruinata heiltä vielä rahatkin polkupyörään.
        Ainoat, joilla vuosikymmenet sitten oli pitkä kesäloma, olivat opettajat, 3 kk. Nykyisin loma on heiltä typistetty kuukauden verran. No, kai opettajien eläke oli kohtalainen jo siihen aikaan. Viranhaltijat ovat olleet eläkkeen piirissä varmaan vuosisadan.

        Kyllä kai niitä kansaneläkettä saavia on vielä satoja tuhansia? Siis pelkkää kansaneläkettä saavia? Vai onko se muka niin harvinaista? Oma äitini (74 v) sai aiemmin pelkkää kansaneläkettä. Nyt kun isäni eli hänen puolisonsa kuoli, hän saa lisäksi leskeneläkettä. Mutta eipä silläkään kovin hyvin toimeen tule. Kun on lääke ym. kuluja riittämiin.

        Onhan niitä varakkaitakin eläkeläisiä, mutta kyllä ne työssäkäyvät vanhemmat yleensä varakkaampia ovat. Toki isovanhemmatkin voivat hyvin olla vielä työelämässä.


      • myös!
        Tekosyitä kirjoitti:

        Eihän heitä ole omatkaan lapset kiinnostaneet, vaan ovat työntäneet heidät omien vanhempiensa luo korvauksetta viikonlopuiksi ja lomille. Eiväthän he osaisi edes hoitaa lapsenlapsiaan!
        Mitä tulee rahaan, niin eihän heillä ole ollut rahaa perheelle silloinkaan, kun omat lapset olivat pieniä, vaan mummo kustansi minkä voi. Mistä sitä rahaa nyt riittäisi?
        Parempi kaikille, että järjestät lapsillesi lomatilaisuudet vaikka kirkon leirityksen tms. järjestön kautta.
        Maksettua apua myös voi harkita. Voi kysyä naapurista tai neuvolasta, josko joku tuntisi sopivan lapsenlikan, jota voisi pyytää.

        On paljon ihmisiä, joilla ei ole mummuja käytettävissä, ja lapset on silti hoidettu.

        Mitä tulee vanhainkotiin, niin ei niissä tietääkseni ole tungosta vierailuaikoina koskaan. Kyllä laitoksiin joutuneet vanhat saavat olla iloisia, kun joku joskus muistaa, on sitten ollut kuinka auttavainen ja antelias tahansa.
        Moniko käy katsomassa vanhuksia juuri siitä syystä, että hän on hoitanut lapsenlapsia? Kun vanhemmilla ei aikanaan ollut aikaa omille lapsille, niin mistä sitä aikaa heille nyt ilmestyisi isovanhemmille?

        Nii-in... kuinka monella aikuisella lapsella on aikaa vanhemmilleen. Monella ei tunnu olevan...
        Lapsenvahdiksi kyllä kelpaisi, mutta muutoin sitten ei juuri kyläillä. Varsinkin sitten, kun mummo/pappa on siinä kunnossa, että ei kykene lapsenvahdiksi.


      • varautua
        ja kysyä kirjoitti:

        mikä on ero? Todettakoon, että mies on työnsä takia paljon poissa kotoa ja näin ollen hän harvoin pystyy lapsia hoitamaan, joten käytännössä olen/hoidan lapset ympäri vuorokauden, ympäri vuoden yksinäni. Asumme syrjässä, josta liikkuminen todella hankalaa, en tunne täältä muutamaa lähisukulaista lukuun ottamatta ketään, ja kuten jo mainitsin, näitä lähisukulaisia ei kertakaikkiaan kiinnosta edes käydä kylässä. En siis voi harrastaa, kahvitella vaikka ystävän kanssa (kaikki asuvat kaukana), voi olla että menee viikkoja, etten näe ketään muuta aikuista ihmistä, kuin mieheni. Joten kyllä, kaipaisin joskus hetken omaa aikaa tai hetken miehen kanssa ihan rauhassa, eikä luulisi muutaman tunnin hoitoavusta olevan niin paljon vaivaa mummolle tai sisaruksille etteikö voisi joskus hetken heidän kanssaan aikaa viettää. Mutta sehän on todella hienoa, ettet sinä kaipaa mitään muuta elämää;)

        Itse tiesin jo harkitessani perheenlisäystä, että omaa aikaa ei välttämättä jatkossa enää juuri ole. Toisin kun aiemmin on ollut vaikka kuinka. On tullut matkusteltua ja tehtyä mitä lystää. Tiesin, että minulla ei ehkä ole ketään, jolle lapsen annan hoitoon. Ei voi laittaa sen varaan, että sukulaiset hoitaa. Kannattaa miettiä tarkkaan, ennen kun perheenlisäystä aikoo hankkia. Eikä valittaa jälkeenpäin. Sama se on lemmikkien kanssa.


      • oikeassa:)
        varautua kirjoitti:

        Itse tiesin jo harkitessani perheenlisäystä, että omaa aikaa ei välttämättä jatkossa enää juuri ole. Toisin kun aiemmin on ollut vaikka kuinka. On tullut matkusteltua ja tehtyä mitä lystää. Tiesin, että minulla ei ehkä ole ketään, jolle lapsen annan hoitoon. Ei voi laittaa sen varaan, että sukulaiset hoitaa. Kannattaa miettiä tarkkaan, ennen kun perheenlisäystä aikoo hankkia. Eikä valittaa jälkeenpäin. Sama se on lemmikkien kanssa.

        eiköhän meistä suurin osa tiedä/ osaa varautua siihen ettei hoitajia tai apuja ole. Alun perin kun itsekkin odotin ensimmäistäni, lähisuku oli aivan onnessaan saadessaan lapsia sukuun ja kaikki toitottivat että kyllä me sitten autetaan ja hoidetaan, no arvasinhan sen kyllä, kun lapsi syntyi innostus lopahti. Hyvin harvoin olen keneltäkään apua kysellyt, vain silloin kun sille olisi todella ollut tarvetta. Ihmiset on nykypäivänä niin itsekkäitä, ettei ketään haluttaisi auttaa, vaikkei sille mitään estettä olisikaan. Itse aikani autoin läheisiäni milloin missäkin asiassa, kun he käänsivät selkänsä minulle kun olisin heitä tarvinnut, lakkasin auttamasta. Niin makaa kuin petaa.


      • emonen *)
        oikeassa:) kirjoitti:

        eiköhän meistä suurin osa tiedä/ osaa varautua siihen ettei hoitajia tai apuja ole. Alun perin kun itsekkin odotin ensimmäistäni, lähisuku oli aivan onnessaan saadessaan lapsia sukuun ja kaikki toitottivat että kyllä me sitten autetaan ja hoidetaan, no arvasinhan sen kyllä, kun lapsi syntyi innostus lopahti. Hyvin harvoin olen keneltäkään apua kysellyt, vain silloin kun sille olisi todella ollut tarvetta. Ihmiset on nykypäivänä niin itsekkäitä, ettei ketään haluttaisi auttaa, vaikkei sille mitään estettä olisikaan. Itse aikani autoin läheisiäni milloin missäkin asiassa, kun he käänsivät selkänsä minulle kun olisin heitä tarvinnut, lakkasin auttamasta. Niin makaa kuin petaa.

        Lapseni (2) olivat niin toivottuja vuosien lapsettomuuden jälkeen, että en ikinä edes ajaellut lähteä minnekään ilman heitä.
        Vein mukaan jopa hammaslääkäriin. He olivat niin mukavia ja taipuvaisia, että jaksoivat istua odotustiloissa sen ajan, kun minua hoidettiin.
        Kun mieheni joskus jäi lasten kanssa illalla jokiskin aikaa, juoksin koko matkan, minne sitten olinkin menossa, ja toivoin, että pian pääsen taas kotiin. He olivat varmaankin kouluikäisiä, kun ensi kerran olivat yksin poissa kotoa.
        Kyllä ymmärsin, että heidän pitää päästä pois äidin helmoista, enkä heitä estellyt, kun vaellusaika koitti.

        Onneksi vielä silloin oli tilanne se, että äiti saattoi jäädä kotiin lapsiaan hoitamaan, vaikka kodinhoidon tuesta ei tuolloin ollut kukaan vielä kuullut sanaakaan. Lapsilisäkin maksettiin 4 kertaa vuodessa.
        Olin kuitenkin valinnut niukan elämän lasten kanssa, enkä koskaan katunut.

        Välmme ovat hyvät, ja lapsenlapsia olen hoidellut kun lapset ovat olleet kuumeessa tai ilman päivähoitajaa. Nykypäivän vanhemmat joutuvat joustamaan työn vuoksi lasten hoidosta.
        Nythän he jo ovat lähes aikuisia hekin. Kolmatta polvea saatan joutua kuitenkin odottelemaan muutaman vuoden vielä.


      • muillakin
        emonen *) kirjoitti:

        Lapseni (2) olivat niin toivottuja vuosien lapsettomuuden jälkeen, että en ikinä edes ajaellut lähteä minnekään ilman heitä.
        Vein mukaan jopa hammaslääkäriin. He olivat niin mukavia ja taipuvaisia, että jaksoivat istua odotustiloissa sen ajan, kun minua hoidettiin.
        Kun mieheni joskus jäi lasten kanssa illalla jokiskin aikaa, juoksin koko matkan, minne sitten olinkin menossa, ja toivoin, että pian pääsen taas kotiin. He olivat varmaankin kouluikäisiä, kun ensi kerran olivat yksin poissa kotoa.
        Kyllä ymmärsin, että heidän pitää päästä pois äidin helmoista, enkä heitä estellyt, kun vaellusaika koitti.

        Onneksi vielä silloin oli tilanne se, että äiti saattoi jäädä kotiin lapsiaan hoitamaan, vaikka kodinhoidon tuesta ei tuolloin ollut kukaan vielä kuullut sanaakaan. Lapsilisäkin maksettiin 4 kertaa vuodessa.
        Olin kuitenkin valinnut niukan elämän lasten kanssa, enkä koskaan katunut.

        Välmme ovat hyvät, ja lapsenlapsia olen hoidellut kun lapset ovat olleet kuumeessa tai ilman päivähoitajaa. Nykypäivän vanhemmat joutuvat joustamaan työn vuoksi lasten hoidosta.
        Nythän he jo ovat lähes aikuisia hekin. Kolmatta polvea saatan joutua kuitenkin odottelemaan muutaman vuoden vielä.

        olisi kaltaisesi isovanhempi. Olet hyvä esimerkki siitä, että vielä löytyy ihmisiä jotka ovat valmiita tarvittaessa auttamaan läheisiään:)


      • mani tooks kirjoitti:

        oikein kiinnostamaan mummojen todella hyvät tulot. Ovatko he työelämässä? Vai onko heillä huippueläke? Kuinka he ovat vanhemmiten onnistuneet nostamaan tulotasoaan niin paljon kuin kerrot?Yksineläjän on laskettava pennosensa vielä tarkemmin kuin toisen kanssa asuvan.

        Tulevana (toivottavasti) mummona vastaan.

        Olen oman lapseni vienyt periaatteessa yksin läpi alle 2-vuotiaasta. Lapsilisän toki sain ja elatustuen.

        Siinä sivussa maksoin omistusasuntoa laina vastike yli 800 euroa/kk. Tein toimistoyötä eli palkka ei ollut huipputasoa.

        Mitään ulkomaanmatkoja ei tehty, mutta rahat riitti kaikkeen tarpeelliseen (ja tarpeettomaankin, lapsi sai merkkifarkkuja ja äidillä ritti rahaa vkl-menoihin kun MUMMO hoisi lasta).

        Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Mummoni sanoi, että jos säästää haluat, niin suustasi säästät. Tämä on vuosien myötä osoittautunut enemmän kuin todeksi. Itse kokkaamalla säästää aivan järjettömästi verrattuna eineksiin.


      • mummomiekii

        Eli jos mummo ei maksa ja hoida, niin hänelle tulee yksinäinen vanhuus.
        Hmm...olikos tuolla joku sanakin...kiristys, tai sellainen....
        Mistä tiedät ettei hänellä ole joku sairaus että ei kertakaikkiaan jaksa hoitaa lapsiasi, jotka olet tehnyt kuitenkin omasta halustasi (??)


      • Ikivanhat

        Mieheni ja minä olemme 80 ikäisiä. Kesämökki on ollut vuosikymmenet, ja sinne on mennyt rahat ja vapaa-ajat, on rakennettu, kunnostettu ja ylläpidetty. Lapsemme saivat olla vapaana luonnossa kesäkaudet, ja nyt kun olemme eläkkeellä, lapsenlapset ja myös vanhempansa viettävät mökillä lomansa.
        Pyynnöstäkään ei mitään rahallista korvausta lomailusta ole saatu. Ruokaa ostavat, kun ovat itse paikalla, mutta lapsien ruuan me jouduimme kustantamaan, kun he olivat ilman vanhempiaan kanssamme.

        Nythän ovat jo siinä iässä, että mummon mökki ei kiinnosta. Yksi poika käy hakkaamassa puita ja auttelemassa joissakin asioissa, ja siitä olemme hyvin kiitolliset.

        Kun aikuiset lapsemme tulevat lomailemaan edellytän, että heistä on apua esim. pihapiirin heinikoiden ja pusikoiden karsimisessa, silä se on jokakesäinen homma.
        He kyllä jaksavat muistuttaa, että tämä työ pitäisi tehdä aikaisin keväällä, kun kasvu ei vielä ole yltynyt rehoittamaan, mutta eipä heistä kukaan ole tarjoutunut hommaa hoitamaan.

        Minä en muuten käsitä tuota vanhainkotiasiaa, johon niin usein viitataan. Vanhainkoteihin ei nimittäin oikein kukaan edes pääse. Asukkaita ei mahdu kuin muutama ja asuminen on kallista. Eihän vanhainkoteja enää olekaan oikeastaan, on vain kroonikkopaikkoja tai eläkeläisten asuntoloita.
        Kumpaankaan ei meikäläisillä ole mahdollisuuksia.

        Tässä iässä saamme olla kyllä ihan rauhassa kuukausia niin lapsien kuin lastenlastenkin puolesta. Eipä kuulu edes soittoa, saati että tultaisiin käymään, sillä perheillä on omat menonsa ja pitkät työpäivät. Niin että ei se vanhainkoti ainoastaan ole unohdettujen paikka. Monelle vanhalle se on oma koti.

        Loman lähestyessä neuvotellaan mökkivuorot. Silloin kyllä ollaan yhteyksissä.
        Itsellemme jää kyllä myös mökkiaikaa, keväällä juhannukseen asti ja sitten elokuun alkupuolelta pakkasiin.
        Ehtii tehdä puutarhatyöt.


      • ajattelennäin
        ja kysyä kirjoitti:

        mikä on ero? Todettakoon, että mies on työnsä takia paljon poissa kotoa ja näin ollen hän harvoin pystyy lapsia hoitamaan, joten käytännössä olen/hoidan lapset ympäri vuorokauden, ympäri vuoden yksinäni. Asumme syrjässä, josta liikkuminen todella hankalaa, en tunne täältä muutamaa lähisukulaista lukuun ottamatta ketään, ja kuten jo mainitsin, näitä lähisukulaisia ei kertakaikkiaan kiinnosta edes käydä kylässä. En siis voi harrastaa, kahvitella vaikka ystävän kanssa (kaikki asuvat kaukana), voi olla että menee viikkoja, etten näe ketään muuta aikuista ihmistä, kuin mieheni. Joten kyllä, kaipaisin joskus hetken omaa aikaa tai hetken miehen kanssa ihan rauhassa, eikä luulisi muutaman tunnin hoitoavusta olevan niin paljon vaivaa mummolle tai sisaruksille etteikö voisi joskus hetken heidän kanssaan aikaa viettää. Mutta sehän on todella hienoa, ettet sinä kaipaa mitään muuta elämää;)

        No johan olet hankala!

        Et tunne ketään. Kukaan ei ole kiinnostunut käymään teillä. Ja sinä siinä ihmettelet että missä on vika. Oletko tylsä, narsistinen, tyhmä vai mikä sinä olet, kun et pysty muodostamaan mitään ihmissuhteita?

        Joskus nämligen voi myös kattoo peiliin.


      • mk
        Ikivanhat kirjoitti:

        Mieheni ja minä olemme 80 ikäisiä. Kesämökki on ollut vuosikymmenet, ja sinne on mennyt rahat ja vapaa-ajat, on rakennettu, kunnostettu ja ylläpidetty. Lapsemme saivat olla vapaana luonnossa kesäkaudet, ja nyt kun olemme eläkkeellä, lapsenlapset ja myös vanhempansa viettävät mökillä lomansa.
        Pyynnöstäkään ei mitään rahallista korvausta lomailusta ole saatu. Ruokaa ostavat, kun ovat itse paikalla, mutta lapsien ruuan me jouduimme kustantamaan, kun he olivat ilman vanhempiaan kanssamme.

        Nythän ovat jo siinä iässä, että mummon mökki ei kiinnosta. Yksi poika käy hakkaamassa puita ja auttelemassa joissakin asioissa, ja siitä olemme hyvin kiitolliset.

        Kun aikuiset lapsemme tulevat lomailemaan edellytän, että heistä on apua esim. pihapiirin heinikoiden ja pusikoiden karsimisessa, silä se on jokakesäinen homma.
        He kyllä jaksavat muistuttaa, että tämä työ pitäisi tehdä aikaisin keväällä, kun kasvu ei vielä ole yltynyt rehoittamaan, mutta eipä heistä kukaan ole tarjoutunut hommaa hoitamaan.

        Minä en muuten käsitä tuota vanhainkotiasiaa, johon niin usein viitataan. Vanhainkoteihin ei nimittäin oikein kukaan edes pääse. Asukkaita ei mahdu kuin muutama ja asuminen on kallista. Eihän vanhainkoteja enää olekaan oikeastaan, on vain kroonikkopaikkoja tai eläkeläisten asuntoloita.
        Kumpaankaan ei meikäläisillä ole mahdollisuuksia.

        Tässä iässä saamme olla kyllä ihan rauhassa kuukausia niin lapsien kuin lastenlastenkin puolesta. Eipä kuulu edes soittoa, saati että tultaisiin käymään, sillä perheillä on omat menonsa ja pitkät työpäivät. Niin että ei se vanhainkoti ainoastaan ole unohdettujen paikka. Monelle vanhalle se on oma koti.

        Loman lähestyessä neuvotellaan mökkivuorot. Silloin kyllä ollaan yhteyksissä.
        Itsellemme jää kyllä myös mökkiaikaa, keväällä juhannukseen asti ja sitten elokuun alkupuolelta pakkasiin.
        Ehtii tehdä puutarhatyöt.

        Lait mökki lukkoon ja seuraavana kesänä sanot että se maksaa näin paljon viikko ett äsileen. Itse käyn äitini mökillä mutta teen kaikki polttopuut, kunnostna mökkiä. ja raivaan ja hoidan metsää kun mökkitontti järven rannalla on 11 hehtaaria niin töitä riittää. Nyt äitini veli kävi ett äei ole varatoa rakennettu niin sanoin ett ähommia on muutekin ettei kerkiä ja rakennuslupakin on hakematta kun olis tarkoitus rekentta 30m2 pikkumökki varaton yhteutten ja se vaatiin rahaa vaikka puutvara on jo sahattu omasta metsäsätä mutta ikkunat, ovet , lasit , vasikatto ja eritteen ja kaikki muu se maksaa. Äitini on joskus tyrkyttänyt raha että voi maksaa työstä niin olen sanonut että kyllä se mökin käyttöoikeus kosvbaa moneénketaan sen työ palakn jos laskee että kesämökki maksaa 1000€ viikko.


      • Tinat jonoon.!
        heistä ollut kirjoitti:

        hyvä palkkainen aina (molemmat työelämässä vielä) ja toinen opiskellut ja ylentynyt alallaan vuosien varrella. Näin ollen tulotkin ovat kasvaneet huimasti.

        Suomessa varotaan utelemasta toisen tulotasoa.
        Eläkkeet ovat pieniä niile, jotka 90-luvulla jo joutuivat työttömiksi ja sinnittelivät työttömyyskortiston kautta eläkkeelle.
        Moni joutuu nytkin YT-neuvottelujen kautta lähtemään, vaikka kovasti syytetään ihmisiä siitä, että he muka pyrkivät eläkkeelle liian nuorina.
        Mahtaakohan se olla totuus?

        Eläkkeillään tuskin kukaan rikastuu.
        Jos on onnistunut säästämään ja vanhoilla päivillään vihdoin pääsee tekemään mieluisia asioita, niin aika yrmeää on, että nuoret heitä kadehtivat. Itse ovat paremmin koulutettuja ja varmasti alusta asti paremmilla liksoilla kuin vanhempansa.
        Lapset saavat lapsilisät ja äidin kodinhoitotukea ym. avustuksia lasten ollessa pieniä. Jos hankkii lapsia, tietää kyllä, että lapset maksavat.
        Mutta ne maksoivat myös isovanhempien aikana.
        Jokainen polvi joutuu laskemaan varansa ja elämään suu säkkiä myöten.

        Tämä palsta tuntuu olevan täynnä uusavuttomia marisijoita.


      • Ikivanhat
        mk kirjoitti:

        Lait mökki lukkoon ja seuraavana kesänä sanot että se maksaa näin paljon viikko ett äsileen. Itse käyn äitini mökillä mutta teen kaikki polttopuut, kunnostna mökkiä. ja raivaan ja hoidan metsää kun mökkitontti järven rannalla on 11 hehtaaria niin töitä riittää. Nyt äitini veli kävi ett äei ole varatoa rakennettu niin sanoin ett ähommia on muutekin ettei kerkiä ja rakennuslupakin on hakematta kun olis tarkoitus rekentta 30m2 pikkumökki varaton yhteutten ja se vaatiin rahaa vaikka puutvara on jo sahattu omasta metsäsätä mutta ikkunat, ovet , lasit , vasikatto ja eritteen ja kaikki muu se maksaa. Äitini on joskus tyrkyttänyt raha että voi maksaa työstä niin olen sanonut että kyllä se mökin käyttöoikeus kosvbaa moneénketaan sen työ palakn jos laskee että kesämökki maksaa 1000€ viikko.

        Jos asiasta tulee vain suukopua ja raivokohtauksia OLEMME LOMALLA EMME PAKKOTÖSSÄ, niin kenen hermot sitä kestävät!
        Itse olisin valmis olemaan kaupungissa kaiket kesät, mutta kun parempi puolisko ei voi olla mökiltä poissa. Hän puurtaa kaiket ajat ja nauttii siitä, vaikka väsyykin. Ikää on sen verran, että joka kesä ajattelen, että ei seuraavana vuonna enää...-mutta aina vielä on seuraava kesä tullut. 80-vuotispäiväkin on vietetty jo kauan sitten.
        Kun hänen voimansa uupuvat, en enää astu jalallanikaan mökin tontille.


      • Katri Kuukernuppi

        Hei "Täällä"!
        Aika rikas mummo, kun on ollut varaa ostaa pyörät ja sukset.
        Hohhoijaa!
        Miksi mummon piti vanhempiasikin rahallisesti avustaa? Olen äimänkäkenä.
        Tehän olette olleet varsin sortin sakkia! Mummoparka.
        Nyt ovat sitten entiset avustetut rikastuneet ja ovat varakkaita yksineläjiä eikä suvun perinteen vuoksi teille ole herunut euroja.
        Kummitkaan eivät viihdy lastenne kanssa.
        Jossain siis tosiaan mättää ja pahasti. Onko lapset niin ylivilkkaita tai jotain muuta ärripurria sukulaisten välillä. Yleensä kivoja pirpanoita hoidellaan silloin tällöin ilomielin.
        Jotain palaneen käryä jutussasi on.


      • *.*
        AirinApu kirjoitti:

        PYYTÄMINEN ON VERBIN IMPERATIIVI,ELI KÄSKYMUOTO..Se siinä on erona kauniiseen kysymiseen..Ja mainitsinko,ettei minulla ole muuta elämää..?Kuin mitä..?Olen toki koti-ihminen,harrastan käsitöitä,sisustusta,lukemista,kodinhoitoa,musiikkia ja kuntoilua monessa muodossa..Hoidan siskoni tyttöjä,juuri koska tahdon tarjota siskolleni omaa aikaa miehensä kanssa,koska heidän elämänsä muuten niin hektistä.Meillä esim. nyt illat "omaa aikaa",kun pojat jo isoja ja vauva menee nukkumaan kahdeksaan mennessä..Toki ymmärrän,että aikuinen seura on tärkeää,ja että kaipaat muitakin aikuiskontakteja kuin miehesi.Kutsukaa sisaruksiasi/isovanhempia teille ja sopikaa,josko voisitte piipahtaa vapaalla..?Lasten vaatteet muut tarvikkeet olisi lähellä ja lapsilla säilyisi tutut puitteet,jos "hoitoapu"hivenen vierasta..Kesän jatkoa!

        Kyllä sulla nyt on puurot ja vellit vähän sekasin... "Pyytää" tarkoittaa sitä että esitetään pyyntö, eli käytännössä ihan sama asia kuin kysyminenkin. Imperatiivi taas tarkoittaa esimerkiksi tällaisia verbin muotoja "syö", "tee" tai "juokse", joilla pyritään käskyttämään ihmistä tekemään jotain. Toki "pyytää" verbilläkin on imperatiivimuoto, esim. "Pyydä äitiäsi soittamaan minulle", mutta sehän onkin jo eri asia kuin mistä tässä puhutaan. Jos sanotaan "pyysin äitiäni vahtimaan lapsia" sehän tosiaan tarkoittaa sitä, että esitin äidilleni pyynnön eli toivomuksen, että hän vahtisi lapsia. Eli kukaan ei ole pää punaisena huudellut imperatiiveja, esim. "Vahdi lapsia!"


    • §§§+§§§§+§

      http://www.iltalehti.fi/perhe/2010032511360604_pr.shtml

      http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomalaisvanhemmat Euroopan anteliaimpia/1135232811822

      Itse asun omassa kaksiossa lähiössä. Olen yksin asuva Vaarilla uusi rouva, eikä pidä mitään yhteyttä tähän perheeseen.
      Olen työkyvyttömyyseläkkeellä 63v.
      Netto eläkkeeni on 898 euroa/ 12x vuodessa.

      Kerro Heikkin poika paljonko sinusta olisi kohtuulista, että antaisin lapsenlapsilleni?
      Molemmat lapseni ja miniä ovat oman mielensä mukaan hyvä palkkaisissa töissä.

      Kerran viikossa lapsenlapsi on mummun luona n. 6-7 tuntia.
      Olen laskenut antavani tavarana ja rahana lapsilleni ja lapsenlapsilleni, tänä vuonna tähän asti 505 euroa.
      Olin työssä ennen sairastumistani 39 vuotta mutta palkkani oli pieni.

      Muistini on huono kirjaan kaiken siksi tiedän tarkan summan.

      Yleensä ja Joku Muu ovat henkilöitä joita ei ole.
      Pitäisikö heistä laatia kuolin ilmoitus mediaan? Niin tuskin, koska heitä ei ole olemassa.

      • Elintaso

        Tämä lasten rahallinen avustaminen on totisesti asia, josta tulisi ihan oikeasti keskustella ja kunnolla.
        Jos lapsilla on varaa tupakkaan ja joka päivä ostettuun iltapäivälehteen aamulehden lisäksi,lapsenlapsilla oma tietokone, kännykät ja tv, niin miksi tuhannen euron eläkkeestä pitäisi antaa rahallista avustusta perheelle? Mummilla on vanha telsu ja pojalta peritty kännykkä ja lapsilta peritty tietokone.

        Eri asia on, jos ollaan työttömiä ja toimeentulotuen varassa. Se on koko suvun murhe, jos on vielä pienet lapset siinä nälkää näkemässä.
        Ymmrrän kuitenkin, että Heikkipojalla ei ole asiat huonosti, hän vain toivoisi lisää taskurahaa mummilta.


    • omaisiaan?

      Hoitolaitoksiinhan ne laitetaan sitten kun ei enään itsestään kykene huolehtimaan.

      Ei meitäkään mummo ole hoitanut, vasta sitten vanhempana kun olimme omatoimisia ja mummo eläkkeellä vietimme kesiä mummon kanssa marjametsässä, mattoja pesemässä mattolaiturilla, autoimme puutarhan ja talon hoidossa leski kun hän oli. Nykyään kai vaaditaan isovanhemmilta paksua lompakkoo ja säännöllistä viikonloppuhoitoa mitä en ymmärrä. Lapsille ei kelpaa ilmaiset harrastukset eikä kotiruoka. pitää saada kalliita elämyksiä ja mäkkäri sapuskaa, pitsaa, makeeta mässyä niin että hampaat on ennen kouluikää mädäntyneitä. Toisekseen miksi hoitohaluuttomuutta on, on se kun lapset ovat nykyään kamalan levottomia, vaativia eikä tottele yhtään mitään. Jos mummolla ei ole videoita ja pleikkareita niin ne hajottavat joka paikan. Ajat ovat niin muuttuneet, ennen oli mummoilla helpompaa lastenlasten kanssa. Tiedän kun äitini on kertonut kuinka uupunut hän on lastenlapsista eikä hän kehtaa heidän vanhemmilleen valittaa. Helteilläkin vaan koitettiin lapsia tuupata hänelle vaikka terveys alkoi reistaileen seitsenkymppisellä kun se otti jo meillä vähän nuoremmillakin koville. Ei yhtään ajatella muuta kuin omaa napaansa, sitä se itsekkyys teetättää. Eivät ikä ihmiset kehtaa edes kaikkia vaivojaan alkaa valittamaan.

    • mummukin

      anoppi ja appi palstalla.

      Vaihda levyä tai keskustele vanhempiesi kanssa siinä voisi asia selkeentyä.

    • .

      ole silloin jo tuolla pilven reunalla.

      Ilta Sanomissakin jauhat samaa.

    • Ikäihminen :)

      Mikä siinä on, että nykyajan ihmiset haluavat vanhemmiltaan tukea vielä keski-ikäisinäkin. Lapset pitäisi ottaa viikonlopuksi ja raha-avustuksia kaivataan.

      Millaisen kasvatuksen nämä ihmiset ovat saaneet? Muistan itse, että kun kotoa lähdin maailmalle 18-vuotiaana, en ikinä pyytänyt rahaa kotoa. Minä pidin ehdottoman tärkeänä tulla omillani toimeen, kun kerran kotoa olin lähtenyt.

      Lapset kävivät mummulassa kylässä kutsun perään. Ikinä en pyytänyt heitä lapsiani hoitamaan, kyllä hankin avun nuoremmilta. Ihan jo lastenkin takia, koska vanhemmat ihmiset tuskastuvat lapsiin helpommin, ja kiellot ja määräykset ovat tiukemmat.

      Jokainen sukupolvi eläköön omaa elämäänsä. Eihön heidän silti tarvitse toisiaan hyljätä. Yhteiset hetket ovat tietenkin suvun kesken hyviä ja toivottavia.
      Mutta vanhemmat hoitavat omat lapsensa.

      • niitä

        avustuksia on tarvittu muutama kymmenen vuotta taaksepäin, vai miksiköhän monissa perheissä ne lapset viettivät niin paljon aikaansa siellä mummolassa, jossa isovanhemmat heitä työnsä ohella hoitivat? Siihen aikaan useissa perheissä nuoret vanhemmat kääntyivät usein isovanhempien puoleen jos jotakin suurempaa täytyi hankkia. Itsekkin olen aikoinaan muuttanut kotoa pois jo ennen täysi-ikäisyyttä, enkä ole koskaan pyytänyt tai saanut vanhemmiltani minkäänlaisia avustuksia, ainoa asia mitä olen toivonut on että mummo pitäisi yhteyttä lapsiin ja JOSKUS (1-2 kertaa vuoteen) olisi vaikka päivän heidän kanssaan että saisi itse ikäänkuin vapaapäivän, aikaa hetken itselleen. Tänä päivänä nuoret perheet tekevät tämän vielä isovanhemmalle todella helpoksi; isovanhempi haettaisi kotoa nuoren perheen kotiin tai vaihtoehtoisesti maksettaisiin hänelle matkat, kaapissa on ruokaa ja lämmin ruoka valmiiksi tehtynä, isovanhemman ei tarvitsisi kuin lämmittää lapsille ja itselleen. Isovanhemmalla ei kuluisi senttiäkään rahaa, ainoastaan aikaansa "joutuisi" lapsille antamaan, mutta tämäkin on liikaa! Eipä omakaan mummoni aikanaan valittanut väsymystään, vaikka teki aamusta iltaan töitä (niitä lomia ja vapaapäiviäkään kun ei maatiloilla voinut pitää) ja siinä ohessa hoiti lapsen lapsiakin. Nykyisin on illat ja viikonloput vapaata, on talvi ja kesälomat jne. Naurattaa nämä, jotka vetoavat tähän;" kun on jo omansa hoitanut".. niin, vai oliko se sittenkin ne isovanhemmat jotka ne lapset hoiti? jos minulle suodaan joskus lapsen lapsia, aion todella olla tarvittaessa hoitoapuna heille ja teen sen rakkaudesta, en velvollisuudesta.


      • Elintaso
        niitä kirjoitti:

        avustuksia on tarvittu muutama kymmenen vuotta taaksepäin, vai miksiköhän monissa perheissä ne lapset viettivät niin paljon aikaansa siellä mummolassa, jossa isovanhemmat heitä työnsä ohella hoitivat? Siihen aikaan useissa perheissä nuoret vanhemmat kääntyivät usein isovanhempien puoleen jos jotakin suurempaa täytyi hankkia. Itsekkin olen aikoinaan muuttanut kotoa pois jo ennen täysi-ikäisyyttä, enkä ole koskaan pyytänyt tai saanut vanhemmiltani minkäänlaisia avustuksia, ainoa asia mitä olen toivonut on että mummo pitäisi yhteyttä lapsiin ja JOSKUS (1-2 kertaa vuoteen) olisi vaikka päivän heidän kanssaan että saisi itse ikäänkuin vapaapäivän, aikaa hetken itselleen. Tänä päivänä nuoret perheet tekevät tämän vielä isovanhemmalle todella helpoksi; isovanhempi haettaisi kotoa nuoren perheen kotiin tai vaihtoehtoisesti maksettaisiin hänelle matkat, kaapissa on ruokaa ja lämmin ruoka valmiiksi tehtynä, isovanhemman ei tarvitsisi kuin lämmittää lapsille ja itselleen. Isovanhemmalla ei kuluisi senttiäkään rahaa, ainoastaan aikaansa "joutuisi" lapsille antamaan, mutta tämäkin on liikaa! Eipä omakaan mummoni aikanaan valittanut väsymystään, vaikka teki aamusta iltaan töitä (niitä lomia ja vapaapäiviäkään kun ei maatiloilla voinut pitää) ja siinä ohessa hoiti lapsen lapsiakin. Nykyisin on illat ja viikonloput vapaata, on talvi ja kesälomat jne. Naurattaa nämä, jotka vetoavat tähän;" kun on jo omansa hoitanut".. niin, vai oliko se sittenkin ne isovanhemmat jotka ne lapset hoiti? jos minulle suodaan joskus lapsen lapsia, aion todella olla tarvittaessa hoitoapuna heille ja teen sen rakkaudesta, en velvollisuudesta.

        Moni isovanhempi on sota-ajan lapsi. Minunkin perheessäni oli isä rintamalla ja pienessä asunnossamme oli evakuoituna mummu ja täti. Heillä ei ollut mitään omaa rauhaa, he olivat vanhoja ja väsyneitä, heistä ei ollut mitään apua taloudessa, jossa äitini joutui tekemään kaiken yksinään.

        Eipä meikäläinen todellakaan ollut kesälomiaan mummulassa, vaan mummu oli meillä.
        Rahasta en tiedä, siitä ei lapsille selvitystä annettu, mutta ihan turhaa aina TIETÄÄ, että entisaikaan lapset elivät niin ja niin, ja mummot avustivat niin ja niin. Jokainen mummo ja lapsenlapsi on yksilö ja kohtalot ovat moninaiset.


    • \/\/

      1900-luvun alussa syntyneet isovanhemmat olivat useimmiten niitä pientilojen maanviljelijöitä Työ oli kotona.

      Nyt isovanhemmat ovat töissä kodin ulkopuolella ja lomia on vain kuten palkkatyötä tekevillä on.

      Isovanhemmilla on oma taloushoidettavana se ei ole se työ niin kuin heidän vanhemmillaan. Tavallaan nyky isovanhemmat tekevät kahta työtä sen palkkatyön ja omat taloustyöt. Palkalla ostetaan kaikki kaupasta, mitään ei viljellä omasta takaa.

      Elämän suurin epäonnistuminen on tämä pirttiviljely. Omilla jaloilla ei aleta eikä haluta seistä täyden palvelun hotellin pitäisi toimia vielä aikuisten lasten talouteen ja vastuu perhe pitäisi hoitaa näiden uusavuttomien puolesta jo moraalin pohjalta. On moraalitonta elää omaa elämäänsä, jättäen lapset heitteille,

    • Omillaan toimeen

      No ei tietenkään isovanhemmilla ole velvollisuutta hoitaa lapsia! Kysytäänkö heiltä edes, että haluaako he lapsenlapsia? Jotkut vanhemmathan kyllä odottaa lapsenlapsia ja kyselee jatkuvasti, että koska te niitä hankitte. Mutta ei se silti tarkoita, että mummon/papan niitä pitäisi silti hoitaa vaikka ovat niitä halunneet.
      Miksi "hankitte" lapsia, jos ette pysty itse niitä hoitamaan? Eiköhän vanhukset ole tarpeeksi lapsia elämänsä aikana hoitaneet. Ja vaikka eivät olekaan niin silti...

      Onhan se toki kiva kun jotkut isovanhemmat ottaa lapset hoitoon. Varsinkin, jos ei oo muuta hoitopaikkaa. Saa vanhemmat omaa aikaa. Ja onhan se muutenkin hyvä, että lapset saa viettää aikaa isovanhempien kanssa. Mitä tulee rahaan niin aikuisten ihmisten ei pitäisi enää kärkkyä vanhempiensa pussilla. Ja pitäs pystyä elättämään lapsensa. Toki rahaa voi antaa, jos itse haluaa. Mutta ei sitä pitäisi pitää itsestäänselvyytenä.

    • Voisi edes ostaa?

      Oma äitini ei osta edes aina lapsenlapsilleen Joulu- tai syntymäpäivälahjoja. Itse kyllä lahjoja aina odottaa. Mutta kyllä henet silti synttäreille ja Jouluna kylään kutsutaan ja mielellään tulee. Ymmärrän, että lapsia on paljon (kolme). Mutta ei lahjojen tarvitsisi kalliita olla. Vähänhän tuo närästää, mutta olen tottunut jo äitini piheyteen enkä siitä niin kauheasti välitä.

      • Tylyä ilkeyttä

        mutta vuoden aikoihin ostan, aina jotain vaatetta. T-paitoja uimahousuja lakkeja talveksi kudon sukkia jne.
        Lapset käyvät perheineen jouluna syömässä, erikoisruokavalioita on. Yhden hengentalous on aika tiukalla kun alle 900€/kk eläkkeestä osat sitten tarvikkeet tarjottaviin aterioihin yksinkertaisinkin jouluateria on toista kymppiä.

        Miniä on melkoisen tyly, toisinaan jopa ilkeä arvosteluissaan. Kotini katsastetaan kuin terveystarkastajan käynti. Minulla on tiskikone, mutta jopa ruokailuvälineet ja -astiat tarkastetaan. Ruoka saa myös aina makuarviot Minä ei itse tee ruokaa kotona, mutta (olen itse Dieettikokki työni työskentelin aikani ruoka- ja ateriapalveluita tuottavissa valmistuskeittiöissä erityisruokavalioiden valmistukseen)


      • ?
        Tylyä ilkeyttä kirjoitti:

        mutta vuoden aikoihin ostan, aina jotain vaatetta. T-paitoja uimahousuja lakkeja talveksi kudon sukkia jne.
        Lapset käyvät perheineen jouluna syömässä, erikoisruokavalioita on. Yhden hengentalous on aika tiukalla kun alle 900€/kk eläkkeestä osat sitten tarvikkeet tarjottaviin aterioihin yksinkertaisinkin jouluateria on toista kymppiä.

        Miniä on melkoisen tyly, toisinaan jopa ilkeä arvosteluissaan. Kotini katsastetaan kuin terveystarkastajan käynti. Minulla on tiskikone, mutta jopa ruokailuvälineet ja -astiat tarkastetaan. Ruoka saa myös aina makuarviot Minä ei itse tee ruokaa kotona, mutta (olen itse Dieettikokki työni työskentelin aikani ruoka- ja ateriapalveluita tuottavissa valmistuskeittiöissä erityisruokavalioiden valmistukseen)

        Kirjoitus virhe: Minä ei itse tee ruokaa kotona SIIS MINIJÄ EI TEE RUOKAA KOTONA.


      • kirotus vire
        ? kirjoitti:

        Kirjoitus virhe: Minä ei itse tee ruokaa kotona SIIS MINIJÄ EI TEE RUOKAA KOTONA.

        Mikä on minijä? tarkoitit kaiketi miniää.


    • Isovanhemmilla ei ole mitään velvollisuutta hoitaa lapsenlapsia. Eikä velvollisuutta maksaa mitään.

      MUTTA: Oma lapseni on omillaan ja jos jälkikasvua tulee hoidan sitä todella mielelläni. Rahallisestikin tulen osallistumaan hankintoihin pörssini mukaan.

      Olen uusioavioliitossa ja anopin työkse vein juuri varastossa lojuneet rattaat. Anoppi hoitaa tyttärensä lapsenlasta ja siellä olevat rattaat olivat ihan hajalla.

    • MummutOnMummuja

      Minulla juuri 1v täyttänyt poika. Vanhempani ovat jo "vanhoja", joten en koe, että heidän tarvitsisi pojastani huolehtia. Toki näin tekevät välillä ihan omasta pyynnöstään kylläkin. En tuputa.
      Mieheni äiti taas on nuori, käy töissä, elää kesken jäänyttä nuoruuttaan. Hän ei soittele, ei muistanut poikamme synttäreitä, ei kysele kuulumia, ei mitään. Hän kuitenkin asuu lähes naapurissa...

      Joten, mulla on taas sellanen harmistunut mieli, että ne ketkä haluais olla lapseni kaa, eivät iän vuoksi jaksa ja toista ei sit vaan kiinnosta, vaikka energiaa ois...

      Mutta, näillä mennään. Pärjätty on hyvin ihan omillaankin. Ja hei, kerran on poika ollut yön hoidossa. Siinäpä se sitten.

      • mummeli 2x

        Minäkin kahden pienen lapsen (2,5 ja 7 kk) haluan hoitaa heitä pääsääntöisesti vain silloin tällöin, sillä parasta on vain "kuoria kermat" päältä eli silloin sitä jaksaa ja myös nauttii lapsista täysillä, kun ei ole jatkuvasti saanut olla heidän kanssaan.
        Tosin jos olisi jokin pakottava syy, tottakai menisin hoitamaan, mutta itsekin hoisin kaksi lasta mieheni kanssa, emmekä pitäneet heitä mummolassa vaikka siihen olisi ollut hyvä mahdollisuus.
        Kyllä me ollaan nyt saatu viettää aikaa kahdestaan vaikka ei silloin vuosiin käytykään missään kahdestaan! Ja niin se kai on elämän kulku suunniteltukin.Aika aikaansa kutakin, mutta nyt ei jakseta olla yksissä vaikka saataisi viettää kaikki viikonloput ilman lapsia.


      • ajattelennäin

        Ja hei! - anopin elämän valinnat on hänen omiaan, jos haluaa elää onnellista elämää ilman vittuilevaa nyrppynenäminiää niin se on kuule jees.

        Anoppi on elänyt niin että teki kakarat nuorena, nyt on virtaa ja elämä edessä ja tukka takana. Ja vanhempasi eli sen itsekkään elämän ennen kuin rupesivat sinua rääkyläistä edes tekemään - varmaan viisasta heiltä. Tosin vanhana tehdyt itiöt ovat juuri tuollaisia itsekkkäitä määkijä-valittajia.


      • MummutONMummuja!
        ajattelennäin kirjoitti:

        Ja hei! - anopin elämän valinnat on hänen omiaan, jos haluaa elää onnellista elämää ilman vittuilevaa nyrppynenäminiää niin se on kuule jees.

        Anoppi on elänyt niin että teki kakarat nuorena, nyt on virtaa ja elämä edessä ja tukka takana. Ja vanhempasi eli sen itsekkään elämän ennen kuin rupesivat sinua rääkyläistä edes tekemään - varmaan viisasta heiltä. Tosin vanhana tehdyt itiöt ovat juuri tuollaisia itsekkkäitä määkijä-valittajia.

        Voi tsiisus.
        Ootko vähän keke!?
        Kommentillani tarkoitin juurikinsitä, että mummut on mummuja, eli eivät lasten vanhempia.
        Eli jokainen saa olla ja tehdä kuten haluaa... :)
        En tällä haukkunut anoppiani,vaan ehkä enemmän harmittelin omienvanhempieni tilannetta.

        Sulla vissii jotai jääny hampaankoloon...???


    • ChillaajaÄiskä

      Ihme juttua!
      Tapellaan siitä, kuka pärjää eniten omillaan!!
      Ei oo todellista!!

      Ei teillä ihmisillä hirveen suuret ole nuo elämän murheet..... :D

    • Tasapainoiset

      Olen mummi ja hoidan lapsenlapsiani oikein mielelläni, silloin kun se vanhemmille sopii, en kuitenkaan ole valmis maksamaan lastenlasten elämistä, silloin tällöin voin jotain pientä ostaa. Tosin ei minulla mitään isoja rahavoroja olekaan.

      Samoin rakastan omia lapsiani näin aikuisinakin, en halua heitä määräillä, toivon heidän kuitenkin silloin tällöin pitävävän yhteyttä. Toivon heidän elämäänsä todella hyvää, kuten lastenlastenkin.

      En halua omia heidän lapsiaan, vaikka nämä pienet ovat minulle hyvin rakkaita. Luen heille satukirjoja, leikin heidän kanssaan, tutustun miten tämänikäinen osaa leikkiä.
      ja ymmärtää asioita. Annan heidän olla lapsia.

      Toivon, että kun kasvavat muistavat mummon ja papan luona olemistaa hyvällä ja toivottavasti myös osaamme antaa jotain, jolla sitten isompina jaksavat ottaa vastaan myös niitä vaikeuksia, joita aina jokaisen elämässä joskus tulee eteen, eivätkä sorru heti, samoin toivon heidän ymmärtävän hakea seuransa sellaisten henkilöiden joukosta, joiden uskovat olevan tasapainoisia ihmisiä. Toivon hartaasti, että baarit ja ravinontolat eivät ole heidän hakupaikkojaan, siellä on yleensä niitä ihmisiä, joiden elämä on karannut käsistä ja sitä huuhdotaan alas kaljan voimalla etsien ja etsien.

      Tietenkin jokin ärähtää, mutta kun tarkemmin ajattelee, ei voi tulla muuhun käsitykseen.

      • kahden lapsen mummu

        Nimimerkin Tasapainoiset ajatusten kanssa olen samoilla linjoilla. Hyvä kirjoitus !


    • välit poikki vaan

      kyllä tuossa aiemmassa viestissä oli sellainen kohta, että minun mielestä miniä pitäs tarkastuttaa kokonaan ja puhalluttaa!

    • kaikille parasta

      Mummoa ei tarvii hoitaa, eikös hyvinvointi valtiossa yhteiskunnan pitäs hoitaa, siksihän veroja maksetaan, eikä mummot halua olla taakkana, mielummin omissa oloissaan vaikka palvelutalossa jossa saa myös apua tarvittaessa.

    • 6

      No jaa.

      Netto tulo on 722 €/12x vuodessa ei lomalisiä eikä joulurahaa..
      Tuolla ostan ja maksa kaiken yhden hengen talouteen.

      Minkä verran olen siitä velvollinen jakamaan, saanko itse vastinetta?
      En.

      • Matti ja kukkaro

        Eihän nuoria tunnu kiinnostavan miten mummu hoitaa lapsenlapsia, ostaa ruokaa, tai kulkee busseissa. Uhkaus vain on päällä, että jos ei apua tule, niin maatkoon vaipoissaan sitten aikanaan, koska ei ole avuksi kun tarvitaan.

        Ei nuoria kiinnosta, että mummo ehkä joutuu elämään puurolla loppukuun, kun rahat menivät lapsenlasten hoitamisessa.


    • etäisyyttä

      moni mummo ei edes halua, että heitä sukulaiset hoitaa, mielummin jossain toisten saman ikästen kanssa, turha tuollasella on kiristää ja mummo kärsii jo nyt kun rahat menee muualle kun omaan hyvinvointiin..

    • Yhdessä on hyvä

      Olen myös mummi ja hoidan oikein mielelläni lapsenlapsiani. Kunnioitan heidän vanhempiensa tahtoa. en syötä heille mahdottimia määriä makeaa, mutta mummin luona aina leikitään ja mahdollisesti käydään josskain kivassa paikassa, se on meidän juttu.

      Lapset tulevat vain silloin kun vanhemmat sitä haluavat, en omi lapsia itselleni, lapset pukeutuvat kuten vanhemmat määräävät, en puutu niihin asioihin.

      Rahaa minulla ei ole niin paljon, että ketään voisin rahalla ostaa, joten yritämme vain olla lähellä mahdollismman paljon, luemme paljon ja askartelemme, kesäisin temme uimamatkoja eväitten kanssa.
      Pient pojat tarvitsevat paljon touhua, joten olen nostanut heitä jopa puun oksalle. Jalkapalloa, sulkapalloa. Leikkipuistossa käymista.
      Lapseni ovat kyllä niin fiksuja, että kysyvät ensin, sopiiko nyt lasten tulla.
      Joten elän myös omaa elämää ukin kanssa.

    • Asia kunnossa?

      Heikki-poika kirjoitti valituksensa melkin 1,5 v sitten.
      Toivottavasti on saanut raha-asiansa järjestykseen, niin että lapsia ei tarvitse enää kiikutella esivanhempien hoiviin.

    • vitsitvähissä

      Oma ainoa mummuni asui sedän perheessä. Kyläilyt olivat siis sedän talossa kodissa ja syötävissä vierailu. Yökyliä ei ollut.

      Kerran ollessani jotain 5-6 v. oli yökylässä lääkärin neuvosta.
      Oli yöhuutaja, joka johtui tapahtumasta jossa yöllä muuan humalainen mies heitti pulloilla talomme ikkunat rikki, myös tuvan jossa me lapset nukuimme. Olin yksi kuudesta lapsesta ja vain minä sain yöhuuto kohtauksia, ne loppuivat kun olin 3-4 yötä poissa kotoa.

      Mummu ei hoitanut tai ostellut meille mitään. Hän kulki kepillä eikä omistanut mitään vai eläke tuli oli 1950-1960 luvun taitteessa 29,90 mk /kk. Sen hän tarvitsi lääkkeisiin ja vaatteisiinsa.

      Omat vanhempani eivät halunneet edes kylään lapsenlapsiaan. Heidät perivät vain pojat, tytöille ei annettu edes koulutusta.

      Eläkkeestäni jää käteen 721 €/kk asumiskulujen jälkeen, siitä maksan kaiken yhden hengen talouteen.

      Minulla on kaksi aikuista lasta esikoisella tulot 3800 €/kk kuopuksella 2700 €/kk.

      Mikähän olisi se kohtuullinen summa joka olisi annettava lapsenlapsille, heitä on nyt kolme.?

    • rahat loppu

      ei tarvii antaa mitään, mikään kun ei riitä...

    • up

      up

    • Anonyymi

      Eipä ole kuin raatoja "apuna". Se siitä isovanhempien rahallisesta tai muustakaan avusta.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen

      "Y­lei­ses­sä tie­dos­sa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki
      Maailman menoa
      200
      6148
    2. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      144
      2857
    3. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      44
      2317
    4. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä?
      Ikävä
      93
      2079
    5. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      238
      2021
    6. Mitkä on ne arvot?

      Itselleni särähtää korvaan joka kerta kun kuulen arvoista ja arvomaailmasta. Olen miettinyt paljon, että mikä on se minu
      Sinkut
      231
      1427
    7. Missä näit kaivattusi

      ekaa kertaa?
      Ikävä
      77
      1402
    8. Naton korkein sotilasjohtaja: Meidän on iskettävä ensin

      Olen täysin samaa mieltä ja nämä iskut pitäisi olla jo suunniteltu ja tuhota käytännössä kaikki venäjän hyökkäysmateriaa
      Maailman menoa
      303
      1387
    9. Tätä et nähnyt tv:ssä: TTK-voittaja Anssi Heikkilä avautuu suhteesta Linnea Leinoon: "Sie annoit..."

      Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen? Linnea Leino ja Anssi Heikkilä voittivat TTK:n vain 1,2 % erolla yleisöää
      Tanssii tähtien kanssa
      13
      1326
    10. Tavarakirppis lopettaa ilkivallan takia.

      Tähänkö on jo Kajaanissa tultu? Onko lasten kuriomuus jo näin pitkällä, ei kait tätä aikuiset tee. Mikä on seuraava j
      Kajaani
      6
      1256
    Aihe