Osittain väärä palsta, mutta kun täällä on varmaan paljon kaupungin vuokralaisia lukemassa enkä tiedä parempaakaan paikkaa niin...
Eli yleisesti, herättääkö kaupungin vuokra-asuntotoiminta mitään kommenttia tai mielipidettä tai kysymystä? Ei tarvitse olle Stadin asukki, vaan muiltakin olisi kiva kuulla mielipiteitä.
Omasta puolestani voin kommentoida, että on melkein sellainen lottovoittajafiilis kun kämpän sain. Olin työtön ja asunnoton ja sain kämpän n. 4 kuukauden jonottamisen jälkeen. Sen ajan asustelin muiden nurkissa, vanhempien mökillä, mutsin luona jne. En siis ollut vielä siltojen alus- tai lehtiroskiskunnossa, mutta ei se mitään herkkuakaan ollut. Joka siihen kierteeseen joutuu on hyvin vaikeassa asemassa esim. työhaastattelujen osalta. Kun vaatteet kulkevat mukana repussa tai putkikassissa, on vähän vaikeaa näyttää kovin siistiltä haastattelussa ja toisaalta mökiltä on paha lähteä pikavisiitille kaupunkiin. Siitä se kierre syntyy.
Tässä kaupungin vuokratalossa, jossa asun on asiat sillä tavalla mallillaan, ettei mitään häiriöitä ole ollut. Se tuli vähän yllätyksenä kun mielessä oli negatiivisiä stereotypioita. Toisaalta mitä sitä ihmettelemään kun itsekin tässä elelen, eli eiköhän ne naapuritkin ole ihan samanlaisia tavallisia ihmisiä tavallisine murheineen. Maahanmuuttajia on varmaan enemmän kuin monessa muussa taloyhtiössä, mutta ei niistäkään ole mitään pahaa sanottavaa. Ei ruoankäryä rapussa tai juhlintaa läpi yön. Alkoholistia ei ole rappuun sattunut tai ei ainakaan sellaista, josta olisi jälkiä jäänyt esim. oksennusten muodossa. Lapsiperheitä lähinnä ja pari yksinäistä sinkkumiestä/-naista pienemmissä asunnoissa.
Aika paljon uusia autoja näkyy parkkipaikalla, mikä onkin merkki yhdestä epäkohdasta, joka kaupungin vuokrataloihin liittyy. Asunnon saamiseenhan vaikuttaa tulotaso ja sosiaalinen asema, mutta kun kerran on sisään päässyt niin ei näitä asioita enää tarkastella mitenkään. Kun kuitenkin asuntojonot ovat pitkät ja todellisia tarvitsijoita on paljon, on mielestäni vähän väärin, ettei asiassa ole mitään seurantaa esim. parin vuoden välein. Itsekin olen nyt työttömänä ja huonossa asemassa, mutta parin vuoden päästä saatan hyvin tienata 3000 euroa kuukaudessa käteen. Miksi minulla silloinkin pitäisi olla oikeus asua Helsingin kaupungin halvassa kämpässä, josta maksan vuokraa alle puolet vastaavan asunnon keskivertovuokrasta? Tätä mietin usein naapurin uudenkarheaa mersua katsellessani. Kyse ei ole katkeruudesta tai kateudesta, vaan systeemin kritiikistä.
Eräs ilmeinen asia, joka on tällä hetkellä pinnalla stadin kämppiin liittyen on kiinteistöyhtiöiden fuusio. Virallisen propagandan mukaanahan ei mitään ongelmia tule olemaan eivätkä vuokratkaan nouse juuri yhtään, mutta itse en tähän usko. Faktahan on se, että koko homman ideana on maksattaa uusien talojen rakentaminen vanhojen talojen asukkailla. Ja koska uudet talot halutaan väen väkisin rakentaa Helsingin parhaille rantatonteille keskustaan, pitää maksajia saada pirusti enemmän kuin vanhassa systeemissä. Ennenhän ne vuokratalot on rakennettu sinne missä se on ollut järkevää ja niiden kiinteistöyhtiöiden asukkaat ovat itse maksaneet menonsa. Nyt kun halutaan rakentaa Kalasatamaan jne. on selvää, ettei pelkästään keskustan alueen yhtiöllä ole varaa kuitata sitä laskua, vaan maksajiksi tarvitaan myös lähiöiden asukit, jotka ovat jo omat kustannuksensa kertaalleen kattaneet.
Ihan oma kysymyksensä on se, onko mitään järkeä rakentaa kaupungin vuokra-asuntoja rantatonteille, jotka faktisesti ovat kaupungin parasta maata. Rantaviiva kun on sellainen luonnonvara, jota ei lisää tule ja joka on ihan joka puolella maailmaa arvostettua ja haluttua. Itse en tällaista sosiaalista asuntotuotantoa ymmärrä. Ei kenenkään ihmisarvo siitä laske, että joutuu asumaan Käpylässä tai Kontulassa tai Viikissä. Toinen asia on sitten se, että uusissa taloissa tullaan rakentamaan enemmän isoja asuntoja koska näistä on pulaa. Tosiasiassa siis rakennetaan asuntoja pääasiassa maahanmuuttajille koska he ovat niitä, jotka suurperheitä luovat. Eivät suomalaiset enää tee 5-10 lasta. Tämä onkin yksi tärkeä syy miksi juuri keskustaan pitää rakentaa: ei haluta luoda "maahanmuuttajalähiöitä" ja siksi pitää rakentaa johonkin muualle kuin alueille, jossa jo asuu maahanmuutajia.
Siis vanhojen kiinteistöyhtiöiden asukkaat maksavat maahanmuuttajien asuntojen rakentamisen Helsingin parhaille ja kalliimmille alueille. Tämä pikkaisen korpeaa ihan periaatteen tasollakin. Ei kukaan ollut 1960-luvulla huolissaan siitä, ettei Kruununhaassa asunut tarpeeksi köyhiä, vaan köyhät asettuivat rakennettaviin lähiöihin tai asuivat keskitetysti duunarikaupunginosissa. Nyt ollaan sitten yhtäkkiä huolissaan maahanmuuttajien keskittymisestä. Väriä pitää saada kaupunkikuvaan vaikka sitten väestön pakkosiirroilla.
Stadin asunnot
47
3569
Vastaukset
- pirttimuori
En pysty ottamaan kantaa Helsinkiin liittyvissä asioissa, koska en asu siellä enkä tiedä Helsingin asioista mitään. En tunne kaupunkia enkä tiedä sen kaupungiosista mitään. Itse asun Etelä-Pohjanmaalla eräässä pienessä maalaiskaupungissa kaupungin vuokratalossa. Sain tämän asunnon kahdessa päivässä, eli menin yhtenä maanantaina asuntoa kysymään ja täytin paperit, keskiviikkona kuulin että sain asunnon. MInulla on 60 neliön kaksio, jossa on kunnon keittiö eikä mikään komero. Talo remontoitiin muutama vuosi sitten todella hyvään kuntoon, ja tällä hetkellä vuokrani on 405,96 e/kk. Siihen sisältyy vesi eli ei tule erikseen vesilaskua. Naapurit ovat mukavia työssä käyviä nuoria ihmisiä pääasiassa, joukossa paljon ulkomaalaisia, kuten esim. venäläisiä ja virolaisia. Kunnon porukkaa, perheellsiä ihmisiä. Minä asun yksin ja olen sairaseläkkeelä. Olen asunut tässä jo 11 vuotta enkä aio enää muuttaa minnekään, paitsi vanhana jos en tässä pärjää. Ei ketään voida häätää kodistaan, jos vuokran maksaa ja elää siivolla, tässä kai syy siihen miksi kaupungin vuokrataloissa asutaan edelleen, vaikka tulot suurenee. Mulla ne eivät enää suurene.
- 15+8
Helsingissä on tietysti siinä mielessä vähän eri tilanne, että kaupungin asuntojonossa on muistaakseni n. 40 000 ihmistä. Ainoastaan 1. kiireellisyysluokan tapauksilla (asunnottomat ja asunnottomuusuhan alla olevat pienten lasten vanhemmat) on edes pieni mahdollisuus saada kaupungin kämppää. Lisäksi vastaanottokeskuksesta lähteville maahanmuuttajille järkätään vuokrakämppä jonon ohi. Vuokrataso Helsingissä on sitä luokkaa, että yksinasuva voi odottaa maksavansa 600-800 euroa kuukaudessa asumisestaan ja perheelliset tietysti vähän enemmän. Halpaa ja kohtalaisessa kunnossa olevaa asuntoa on käytännössä mahdotonta löytää muualta kuin kaupungilta. Kaupungin vanhemmissa yhtiöissä voi yksiön saada halvimmillaan n. 300 euron kuukausivuokralla, mikä todellakin on "lottovoitto". Etenkin, jos työllistyy ja sen takia menettää yhteiskunnan tuet ja joutuu maksamaan vuokransa kokonaan itse. Toki halvan vuokran vastapainona talot ovat vähän raihnaisempia ja rumempia ja naapureina saattaa olla pahoja sosiaalitapauksia. Tämän takia ne hyväpalkkaiset eivät varmasti loppuelämäänsä näissä asunnoissa asukaan, mutta parin vuoden "ylimääräinen" keikkuminen kaupungin asukkaana saattaa parhaimmillaan merkitä 10-15 000 euron säästöä.
- 17+14
On tosiaan älytöntä rakentaa kaupungin vuokrakämppiä keskustaan. Oikeastaan enää ei pitäisi rakentaa kehä 1:n sisäpuolelle ollenkaan. Kaupunki tulee joka tapauksessa kasvamaan ja laajenemaan esimerkiksi Sipoon pelloille. Kun nyt ajattelisi tulevaisuuteen ja rakentaisi sinne, jossa se vielä on pääkaupunkiseudun mittakaavassa edullista, saataisiin aikaiseksi enemmän kämppiä eikä niitä rahoittamaan tarvitsisi valjastaa vanhojen yhtiöiden asukkaita.
Siinä on vain se huono puoli, että nyt kun rahasta on tullut se ensisijainen palvontakohde, siinä jää väkisin kaikki muu. Rakentaminen on tehtävä mahdollisimman kalliille alueelle, jotta hyvä-veli-gryndereille saadaan taattua suurin mahdollinen voitto.
Nyt kun maasta on oikeastaan kaikkinainen muu teollisuus saatukin ulos, kiitos eu:n, on tänne jäänyt varsinaiseksi teollisuudeksi ainoastaan asuntorakentaminen, asuntosijoittaminen ja näillä keinottelu, tietysti kuitenkaan unohtamatta laajenevia pizzeria, kebab ja etnisiä ravintoloita, muu varsinainen teollisuustuotantokin taitaa olla jo pääsääntöisesti ulkolaisten veroparatiisyrittäjien hallinnassa, joten mitäpä tänne on enää jäänyt valmiiseen maahan.
Ja tämä asuntorakentaminen, asuntosijoittaminen ja asuntokauppa ovat olleet korkealla maan taloustilannekatsauksissa jo parikymmentä vuotta.
Näin ei ollut silloin kun maassa vallitsi oikea hyvinvointi, silloin maassa oli muutakin tuotantoa ja teollisuuta, joka tuotti tälle omalle maalle kasvua ja vaurautta.
Eli tämä maa on jo ajettu tilanteeseen, ettei täällä todellakaan ole enää muuta kuin puhdetöitä, joilla ei pelkästään voi pysyä kärkihakkeita toteuttavana kärkimaana, nyt täytyy rakentaa näyttävää näyttoä vaikka suomenlahti täyteen, eihän se sieltä sipoonkorvesta kuitenkaan minnekään edes näy.
Ja siinä hötäkässä ei ehdi edes sitä vähää, että olisi aikaa rakentaa vedenpitäviä asuinrakennuksia, mutta saadaanpa siitä taas myöhemmin uutta työtä työllistettäville ja sitäkin iloa taas kaikki kaupungin vuokralaiset maksamaan.
Toivottavasti kuitenkin perustukset ovat senkin edestä vedenpitäviä, jos nämä ilmastovouhottajat saavat tahtonsa läpi muussakin kuin rahastuksessa, pitäisi perustusten olla ainakin toisen kerroksen tasolle hyvin tervattuja.
- vuokratasopersusta
mutta "Miksi minulla silloinkin pitäisi olla oikeus asua Helsingin kaupungin halvassa kämpässä, josta maksan vuokraa alle puolet vastaavan asunnon keskivertovuokrasta? " olisi saanut lisää uskottavuutta, jos olisit kertonut nykyisen asuntosi koon, sijainnin ja kuukausivuokran, niin olisimme voineet ehkä vertailla pitääkö väitteesi vuokratasosta (alle puolet markkinahinnasta) paikkaansa vai kirjoititko vain hatusta vedetyn tarinan maahanmuuttoa arvostellaksesi.
Toki minulla ei mitään maahanmuuton kritisointia vastaan ole, suhtaudun itsekin nykyään maahanmuuttoon melko kriittisesti, erityisesti siihen miten sitä nykyään poliittisten puolueiden taholta hoidetaan, mutta kritiikin tulee perustua täysin tosiseikkoihin eikä mihinkään sepitteellisiin ja kuvitteellisiin tarinointeihin.
En väitä, että tarinasi on sepustusta, tarinasi todenperäisyys jää nähtäväksi.- Suutarin lapsi
Asun Itä-Helsingissä 37 neliön kaksiossa piirun alle 300 euron kuukausivuokralla. Normivuokra yksiöistä tällä alueella on n. 550-600 euroa kuukaudessa ja tällaisesta kaksiosta 600-700 euroa. Jutun pointti ei ollut arvostella maahanmuuttoa, vaan nostattaa yleistä keskustelua kaupungin asunnoista ja varsinkin kiinteistöyhtiöiden fuusiosta, joka kiinnostaa mua sattuneesta syystä. Esim. Espoon kruunun asukkaiden kokemuksia olisi ihan kiva kuulla.
Mun mielestäni keskustan rantatonteille rakentaminen sosiaalisista syistä on tyhmää vaikka sinne muuttaisi kaupungin työntekijöitä. On kuitenkin selvää, että sinne rakennetaan keskivertoa enemmän asuntoja todellisille suurperheille koska juuri tällaisia 6-10 huoneen asuntoja ei kaupungilta juurikaan löydy ja niistä on huutava pula. Reaalisesti uusimmat, hienoimmat ja kalliimmille tonteille (=pääkaupungin keskustan rantatontti on huippumaata ihan joka puolella maailmaa) rakennetut talot on siis korvamerkitty maahanmuuttajille. Mun mielestäni tuon asian toteaminen ei ole kovin maahanmuuttokriittistä eikä se suinkaan ole kritiikkini koko kärki. Sen kun rakentavat isoja asuntoja, mutta vähän voisi miettiä minne ne on järkevintä rakentaa.
Ja sitten siihen oikeuteen asua kaupungin vuokrakämpässä vaikka sosiaalinen tilanne muuttuu. Asumistuella ja toimeentulotuella joudutaan jatkuvasti kattamaan matalapalkkaisten alojen työntekijöiden asumiskustannuksia. Siis valtio ja kunta joutuu maksamaan markkinahintaiset asunnot tuhansille ihmisille samaan aikaan kun rikastuneet yrittäjät ja urallaan edenneet duunarit asuvat yhä niissä aikoinaan saaduissa lottovoittoasunnoissaan.
Ääriesimerkkinä systeemin hölmöydestä voidaan esittää seuraava kuviteltu skenaario. Kuvitellaan, että työllistyn kohtuupalkkaiseen hommaan ja saan nettopalkkaa 1800 euroa kuukaudessa. Ajattelen, että mikäs tässä eläessä samassa kämpässä eikä rahaakaan välttämättä tartte kovin paljoa enempää tuhlata vain sen takia, että sitä nyt on. Mitä siis tehdä sillä ylimääräisellä kuukausittaisella tonnilla? No ei muuta kuin pankkiin neuvottelemaan lainasta sijoitusasunnon hankkimista varten. Tästä vierestä saisin 3h k asunnon n. 140-160 000 eurolla. Sen voisin pistää vuokralle vaikka 750 eurolla, jonka lupaisin pyhästi pankkiirille laittaa suoraan lainamaksuihin. Yhtiövastikkeen maksaisin omasta pussista, tosin se on toki verovähennyskelpoista sijoitusasunnon kohdalla, ja sen lisäksi voisin maksaa halvan vuokrani takia joitain satasia lainaa itse. Siis maksaisin lainaa maagisesti vaikkapa 1200 euroa kuukaudessa 1800 euron nettotuloilla.
Vuokralaiseksi sijoitusasuntooni sattuisin saamaan yksinhuoltajasiivoojan, jonka vuokrasta suurimman osan, ellei koko vuokraa, maksaisi valtio asumistukena ja kunta toimeentulotukena. Siis saisin 750 euroa tulonsiirtoa sijoitusasuntoni lainanhoitokuluihin kuukaudessa. Tämän lisäksi saisin laskennallisen ~300 euroa siitä, että asun halvalla enkä joudu maksamaan markkinavuokraa. Ja sitten tietysti saisin muut asuntosijoittamisen veroedut, mutta ne eivät liity tähän stadin kämpässä asumiseen.
Vaihtoehtoinen skenaario ylläolevalle voisi olla se, että kunta havaitsisi sosiaalisen asemani muuttuneen ja irtisanoisi vuokrasopimukseni. Muuttaisin siihen ostamaani asuntoon ja lyhentäisin lainaa kykyni mukaan. Tilalleni kaupungin kämppään pääsisi joku sellainen, jonka markkinavuokraa kela ja sosiaalitoimi ovat tähän asti maksaneet.
- jonottaja kadulla
Millä ihmeellä sait niin nopeesti asunnon,mä olen jo odottanu 3v enkä ole saanut mitään.Kadulla ja toisten nurkissa oon luuhanu ei oo herkkua ei .........
- Suutarin lapsi
En osaa kommentoida. Olin työtön ja koditon ja ylimmässä kiireysluokassa. Mitään vaatimuksia asunnolle ei ollut. Taustalla ei ole maksuhäiriöitä tai muita rekistereissä mahdollisesti näkyviä merkintöjä, mikäli niillä yleensä on merkitystä tässä asiassa. Nelisen kuukautta siinä meni jona aikana ehdin pari kertaa käydä kyselemässä asian edistymistä. Kiinnostaisi vähän itseänikin tietää kuinka se ruletti pyörii.
- metsän peikko
onko ketään joka asuu jossain lähiössä kaupungin laitamilla jossain mökissä tai omakotialueella ja haluaisi jostain syystä keskustaan päin hyvään kaksioon.siis kaupungin asunto.vaihto.esim.jos pitkä työmatka tai jotainmuuta ,miksi haluaisit vaihtaa.minä itse olen eläkkeellä ja etsin rauhallista paikkaa josta kuitenkin pääsee kauppaan ja asioille.ei tarviis olla naapureitakaan,en tarvi kuin kissan ja koiran.en viitsi nimeäni ja sähköposti.os.vielälaittaa,mutta tää on kaunis asunto ja mulla omat syyt miksi haluan asua erakkona.laittakaapa imoituksianne,niin otan yht.jos kuulostaa hyvältä.
- Lappi työtön
Onko tavallisen työläisen mahdollista saa Helsingin kaupungin vuokra asuntoa pikaisesti? Olisin Lapista tulossa töihin,kun täällä ei sitä ole tarjolla.
- ä<snvkjöabdäfogwlÄB
Vastaus taitaa tulla myöhässä, mutta kuitenkin. Eipä taida olla minkäänlaista mahdollisuutta kaupungin vuokra-asuntoon, jos olet tänne töihin tulossa. Sillan alla asuvan kodittomankin on hyvin vaikeaa saada kaupungin kämppää puhumattakaan duunarista, jonka kuitenkin lähtökohtaisesti pitäisi kyetä palkallaan maksamaan markkinavuokraa.
- 10+9
"Siis vanhojen kiinteistöyhtiöiden asukkaat maksavat maahanmuuttajien asuntojen rakentamisen Helsingin parhaille ja kalliimmille alueille. Tämä pikkaisen korpeaa ihan periaatteen tasollakin."
Just tipahti vuotuinen vuokrankorotusilmoitus postiluukusta. Vuokra noussut nyt kahdessa vuodessa 18%. Jos joku stadin asukki oikeasti uskoi sitä skeidaa, että kiinteistöyhtiöiden fuusio ei tule merkittävästi nostamaan vuokria ja ettei vanhojen yhtiöiden asukkailla ole tarkoitus maksattaa uusien talojen rakentamista kaupungin keskustaan, niin toivottavasti nyt herää todellisuuteen. Ei sillä, että asioihin enää voisi vaikuttaa, mutta kuitenkin...
Lievästi sanottuna kusetettu fiilis asua 1960-luvun talossa, jossa ikkunantiivisteet ovat rapistuneet pois aikaa sitten ja sisälämpötila on talvella 19 astetta samaan aikaan, kun vuokraa korotetaan jotta saadaan Kalasatamaan rakennettua kaupungin vuokrataloja. - 16+5
Tänään oli Hesarissa juttua Hitas-asuntojen hintojen noususta otsikolla 'Hitas-asuntojen hinnat kiitävät rajusti ylös'. Jutusta lainattua:
"Hintapiikki jyrkkenee lisää hyvillä paikoilla Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa. Ensivuonna valmistuvissa kerrostaloissa neliöhinta ylittää 4000 euron. Kaupungin asuntotuotantotoimisto att myy parhaillaan Välimerenkadulta 69:ä hitas-asuntoa, joista kallein yläkerroksen asunto maksaa yli 4900 euroa neliöltä."
"Jätkäsaaressa hintaa nostaa maanalainen, 43 000 euroa maksava pysäköintipaikka. Lisää tulee myös maanalaisesta jätteidenimujärjestelmästä. Hintarallin syy on toimitusjohtaja Sisko Marjamaan mukaan kilpailun puute. Välimerenkadun rakennusurakkaan att pyysi tarjouksia neljältä rakennusliikkeeltä, mutta sai vain yhden."
Kaupungin vuokratalot eivät tietenkään ole hitas-asuntoja, mutta niitä rakennetaan niille samoille kaupungin tonteille kuin hitas-asuntojakin ja niitä koskee tismalleen samat hintatekijät. Mm. maanalaiset pysäköintitilat ja jätteidenimujärjestelmät ovat kaavasta löytyviä koko aluetta koskevia vaatimuksia. Samaten kilpailun puute on luonnollisesti läsnä myös siinä viereisen tontin urakassa.
Tämä ketju tuli heti mieleen kun luin uutisen. Tälläkin hetkellä tuolla ulko-oven ilmoitustaululla on lappu vuokranantajan muuttumisesta. Kun aikaisemmin me tämän kaupunginosan asukkaat huolehdittiin kollektiivisesti oman alueemme talojen ja pihapiirien kunnossapidosta niin tästä eteenpäin kompensoimme sitä 5000 euron neliöhintaa Jätkäsaaren ja Kalasataman tuleville asukeille. Olisihan se väärin, että vuonna 2012 merenrantatontille rakennetun asunnon ja 43 000 euron parkkihallipaikan "omistavan" vuokra-asukkaan pitäisi maksaa kämpästään edes lähelle markkinahintaa. Ei, kyllä se vuokra pitää pitää siellä 12-14 eurossa per neliö. Jokainen voi sitten laskea mikä se todellinen vuokra olisi esim. 50 neliön kämpässä (parkkipaikan kanssa hinta n. 288 000 euroa).- 6+18
"Jokainen voi sitten laskea mikä se todellinen vuokra olisi esim. 50 neliön kämpässä (parkkipaikan kanssa hinta n. 288 000 euroa). "
Kyllähän vuokratuotto on yleensä 7 % tienoilla eli 288000 euron asunnosta 20160 euroa vuodessa. Siis kuukausivuokrana 1680 euroa ja jaettuna 50 neliömetrille, niin markkinavuokra asettuisi 33,60 euroon.
No käytännössä autohallipaikkaa ei suoraan siirrettäisi kämpän vuokraan, vaan se kenties vuokrattaisiin erikseen, mutta silti on ilmeistä, että noiden asuntojen asukkaat maksavat selvästi alle puolet markkinavuokrasta. Tuolla alempana lukee, että tilastojen mukaan ykköalueella ero markkinavuokriin on 59 %. Näissä uusissa asunnoissa todennäköisesti vähän enemmänkin, mutta onhan se 60 prosenttiakin jotain. Esim. jos stadin kämpässä maksaa 14 euroa neliömetriltä, niin markkinavuokra olisi 22,40 €. Siis 50 m2:n asunnossa 700 € vs 1120 € kuukaudessa.
- niin...
Milloin sinulle se onnenpotku tuli, että Helsingin kaupungin vuokra-asunnon sait? Ihan äskettäin vai (joo, totta, huomasin että aloittajan teksti on tammikuulta) - mutta sitä vaan, että jos on ihan tuore tapaus, työtön ja asunnoton kuitenkin ollut, niin heti löytyy tietokonetta ja nettiyhteyttä. Sillai.
Ja on se niin iso ongelma toi minne rakennetaan, kun muualla maassa suurempi ongelma on se, että eräillä alueilla ihmiset eivät halua alueensa arvoa (sekä talojensa arvoa) alentamaan jonkin sortin ihmisiä, vaikkapa niinkin kummallisesta syrintähalusta on kyse, että kehitysvammaista (siis yhtä) ei haluta, koska hänen tulonsa laskisi alueen asuntojen arvoa!
Se siitä!
Minun mielestäni tässä on maassa on tyhmiä ihmisiä, ja nämä vielä kehtaavat julkisesti itsensä esille tuoda.- miepä hoksasin.
Mutta entä, jos se jollakin tavalla erilainen asuinalueelle tuleva, olisi erittäin rikas vammaisuudestaan huolimatta tai muuten tunnettu ihminen, tyyliin Steven Hawkings. Ei taitaisi alueen arvo silloin laskea? Sinänsä erittäinkin kummallista, että joku kokee omaisuutensa arvon laskevan sen vuoksi, että naapurissa, kenties ihan eri talossa asuu vammainen tai muuten erilainen ihminen. Tämä on siis totaalisen käsittämätöntä. Eivätkö ihmiset erota enää omaa erillisyyttään toisista ihmisistä?
Ja hoksaaminen liittyy siihen, että kun kirjoittaa tekstin tekstinkäsittelyohjelmassa, voi käyttää oikolukua - tulee virheettömämpää tekstiä. - täsmentää.
miepä hoksasin. kirjoitti:
Mutta entä, jos se jollakin tavalla erilainen asuinalueelle tuleva, olisi erittäin rikas vammaisuudestaan huolimatta tai muuten tunnettu ihminen, tyyliin Steven Hawkings. Ei taitaisi alueen arvo silloin laskea? Sinänsä erittäinkin kummallista, että joku kokee omaisuutensa arvon laskevan sen vuoksi, että naapurissa, kenties ihan eri talossa asuu vammainen tai muuten erilainen ihminen. Tämä on siis totaalisen käsittämätöntä. Eivätkö ihmiset erota enää omaa erillisyyttään toisista ihmisistä?
Ja hoksaaminen liittyy siihen, että kun kirjoittaa tekstin tekstinkäsittelyohjelmassa, voi käyttää oikolukua - tulee virheettömämpää tekstiä.Ai niin, koska näillä palstoilla kaikki pitää vääntää mahdollisimman selkeästi ja yksiselitteisesti, niin nyt on pakko hiukan täsmentää tuota edellistä tekstiäni. Eli siis, en suinkaan väitä että Steven Hawkings olisi millään lailla kehitysvammainen, mutta ilmeisen liikuntavammainen kuitenkin.
Mutta hänen kaltaisensa varmaan nostaisi asuinalueen asuntojen arvoa – vai mitä? Ihmiset ovat tyhmiä! - Aspergeri
Mulla on ainakin ollut tietokone koko aikuisiän. Ensimmäisen vein mukanani lapsuudenkodista kun muutin omilleni. Eivät jostain kumman syystä takavarikoineet sitä kun vuokrasoppari päättyi. Tekivätköhän jonkun virheen?
(Ihmeellisiä kommentteja aina näillä palstoilla)
- Aspergeri
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/jono_kaupungin_vuokra-asuntoihin_helsingissa_kasvoi/
Helsingin asuntojono tällä hetkellä 23 700 ja Vantaalla 14 000. Espoosta ei mainittu jutussa, mutta kai sitä jonoa sielläkin on. Jos kolmessa suuressa kaupungissa on 600 000 asukasta ja näistä esim. 50 000 on asuntojonossa, niin onhan se aika paljon. Kohta varmaan vanhemmat alkavat ilmoittaa esikouluikäisiä vuokra-asuntojonoon toivossa, että asunto lohkeaisi 18-vuotiaana.- joooo.
Niin, ja siinä luvussa on nyt sitten se pointti, että joku on hakenut useampaan paikkaan - näin olin ainakin ymmärtäväni - ja mainitsemasi luvut ovat siis niihin Arabianrannan uusiin taloihin.
"Uutenavuotena valmistuviin Lontoonkujan 73 vuokra-asuntoon tulvi noin 15 000 hakemusta. Yhtä kova kilpa käytiin naapurikorttelin Kaanaanpihan 113 vuokra-asunnosta, joita mieli lähes 26 000 hakijaa.
Todellisia hakijoita on silti vähemmän, koska joka hakija voi hakea samalta alueelta 20 eri asuntoa. "Ryntäys kielii siitä, että Arabianrannalla on hyvä imago ja sijainti, mutta samalla siitä, että vuokra-asuntoja on todella vähän tarjolla kysyntään verrattuna", sanoo asuntoasiainpäällikkö Markku Leijo Helsingin kiinteistövirastosta."
Tosiasia on, että yksinäinen ihminen ei saa Helsingin kaupungilta vuokra-asuntoa -ellei sitten ole joku erityisryhmän jäsen (mt, vapautunut vanki, sossun asiakas, asunnoton). Asunnon saa helpoiten varmaan jos on avokin/avioparin kanssa hakemassa.
Yks juttu: Kuinkahan monta työsuhdeasuntoa noissa uusissa rakennuksissa on merkattuna sossun ja terkkarin väelle! Siinä on ryhmä, joka voisi painua hittoon isoine tileineen kaupungin vuokra-asunnoista. Jep. Se muuten herättää kateuttu työkavereissa jos työsuhdeasunnon saa yksinäinen ihminen - se on sitten aika heppoinen se työsuhdekin, määräaikaisuutta ei takuulla jatketa, jos vaan työkaverit pääsevät vaikuttamaan - "mitäs se täällä tekee, makailee halvassa kämpässä, kun toiset maksavat pienestä palkasta helvetilliset vuokrat!"
No niin....
Pieniä asuntoja (yksiöitä on vähän). Mutta kuten sanottu, kun löytyy kumppani ja yhdessä hakevat, mahdollisesti vielä nainen pieniin päin, niin kyllä löytyy! Tiedän muutaman tapauksen, jotka kyllä saivat heti, kun vaan kahdestaan hakivat. - 12+10
joooo. kirjoitti:
Niin, ja siinä luvussa on nyt sitten se pointti, että joku on hakenut useampaan paikkaan - näin olin ainakin ymmärtäväni - ja mainitsemasi luvut ovat siis niihin Arabianrannan uusiin taloihin.
"Uutenavuotena valmistuviin Lontoonkujan 73 vuokra-asuntoon tulvi noin 15 000 hakemusta. Yhtä kova kilpa käytiin naapurikorttelin Kaanaanpihan 113 vuokra-asunnosta, joita mieli lähes 26 000 hakijaa.
Todellisia hakijoita on silti vähemmän, koska joka hakija voi hakea samalta alueelta 20 eri asuntoa. "Ryntäys kielii siitä, että Arabianrannalla on hyvä imago ja sijainti, mutta samalla siitä, että vuokra-asuntoja on todella vähän tarjolla kysyntään verrattuna", sanoo asuntoasiainpäällikkö Markku Leijo Helsingin kiinteistövirastosta."
Tosiasia on, että yksinäinen ihminen ei saa Helsingin kaupungilta vuokra-asuntoa -ellei sitten ole joku erityisryhmän jäsen (mt, vapautunut vanki, sossun asiakas, asunnoton). Asunnon saa helpoiten varmaan jos on avokin/avioparin kanssa hakemassa.
Yks juttu: Kuinkahan monta työsuhdeasuntoa noissa uusissa rakennuksissa on merkattuna sossun ja terkkarin väelle! Siinä on ryhmä, joka voisi painua hittoon isoine tileineen kaupungin vuokra-asunnoista. Jep. Se muuten herättää kateuttu työkavereissa jos työsuhdeasunnon saa yksinäinen ihminen - se on sitten aika heppoinen se työsuhdekin, määräaikaisuutta ei takuulla jatketa, jos vaan työkaverit pääsevät vaikuttamaan - "mitäs se täällä tekee, makailee halvassa kämpässä, kun toiset maksavat pienestä palkasta helvetilliset vuokrat!"
No niin....
Pieniä asuntoja (yksiöitä on vähän). Mutta kuten sanottu, kun löytyy kumppani ja yhdessä hakevat, mahdollisesti vielä nainen pieniin päin, niin kyllä löytyy! Tiedän muutaman tapauksen, jotka kyllä saivat heti, kun vaan kahdestaan hakivat."Niin, ja siinä luvussa on nyt sitten se pointti, että joku on hakenut useampaan paikkaan - näin olin ainakin ymmärtäväni - ja mainitsemasi luvut ovat siis niihin Arabianrannan uusiin taloihin."
Ei vaan, asuntojono on ihan absoluuttisesti ja eri ihmisistä koostuen sen 23 700 hakijaa. Sitten ne samat ihmiset (ja myös jonon ulkopuoliset kaupungin vanhat vuokralaiset) voivat hakea useampaan yhtiöön mikä selittää sen, että ne arabianrannan hakemusmäärät ovat kokonaisuudessaan niin suuria. Muutenhan pelkästään sen yhden kiinteistön 26 000 hakijaa täyttäisivät sen asuntojonon kokonaan ja sen viereisen kiinteistön 15 000 hakijaa olisivatkin jo sitten jonon ulkopuolisia haamuja kaikista muiden alueiden hakijoista puhumattakaan.
Siis 23 700 eri hakijaa, jotka sitten hakevat ristiin rastiin eri kohteisiin.
- mitään ei tapahdu
olen ollut asuntojonossa jo 5 vuotta eikä asuntoa tipu.en ole rajannut asuntoa mitenkään muuten kuin koon ja vuokran mukaa: ei liian isoa eikä liian kallista.paperit sisällä vantaalla,espoossa,helsingissä ja keravalla.
- 2+17
No ensinnäkään et voi käytännössä saada asuntoa kuin siitä kunnasta, jossa olet kirjoilla. Siis oikeasti et ole jonossa Espoossa, jos kirjasi on Helsingissä, vaikka teoriassa näin onkin. Siksi toisekseen et myöskään käytännössä voi saada asuntoa kaupungilta, ellet ole jonkun erityisryhmän edustaja. Niin kauan kun Helsingissä on muutama tuhat toimeentulotuella elävää asunnotonta, ei vuokrakämpässä asuvalla työläisellä ole mitään saumaa kaupungin vuokrakämppään. Saisivat nämä turhat tapaukset jättää kokonaan hakematta ja kuormittamatta systeemiä, imo.
- joulumeilt sinnekim
"No ensinnäkään et voi käytännössä saada asuntoa kuin siitä kunnasta, jossa olet kirjoilla. Siis oikeasti et ole jonossa Espoossa, jos kirjasi on Helsingissä, vaikka teoriassa näin onkin"
helsingissä asun.
"Siksi toisekseen et myöskään käytännössä voi saada asuntoa kaupungilta, ellet ole jonkun erityisryhmän edustaja. Niin kauan kun Helsingissä on muutama tuhat toimeentulotuella elävää asunnotonta, ei vuokrakämpässä asuvalla työläisellä ole mitään saumaa kaupungin vuokrakämppään."
en ole työssä. - halpa asunto
Jouduuin 2010 tapaturmaan sain aivovamman jouduin määräaikaiselle eläkkeelle tuli ero jouduin asunnottomaksi.
Nyt ei voida kuntouttaa kun ei asuntoa olen ollut joinossa 2010 alkaen en saa asuntoa vaikka jopa lääkärit kirjoittaivat lausuntoja.
Asun nyt 1 v jo vuokraamassani kellarissa vuokra ok 150.€ kk mutta ei ikkunaa wc olen kohta 50 v suomalainen turhaan veroja maksanut ja töitä tehnyt. - mkldflkndf
Kuuluuko mitään uutta asuntorintamalta? Jätkäsaaressa asuu jo vuokralaisia kuulemma kovalla vuokralla. Samaten kai Kalasatamassa jo ensimmäinen kohde on valmis. Paljonkohan lienee neliövuokra?
- kuollaan mielummin
Olen ollut jo 5 vuotta jonossa lapsen kanssa...asuntoa ei kuulu..Kyllä,maksuhäiriömerkintöjä on,mutta myös työpaikka ja koulu löytyy.
- 17+10
Jos ulosotossa on velkaa, kannattaa se hoitaa heti pois. Tunnen kaverin, joka oli vuosia asunnoton koska oli vuokrarästi ulosotossa. Heti kun hoiti sen pois sai kämpän.
- djpioadjf
Uudet vuokranmaksulaput tulivat vuodelle 2014. Ei ollut korotusta tällä kertaa. Kun stadin eri yhtiöiden fuusioista alettiin puhua niin silloinhan luvattiin, että ei tule nostamaan vanhojen yhtiöiden vuokria juuri yhtään. Nyt näyttäisi (ehkä) käyneen niin kuin jo silloin ounastelin, eli muutama viime vuosi on tullut maksimikorotukset vuokriin, mutta nyt kun ollaan virallisesti yhtä yhtiötä niin korotusta ei tulekaan. Näin saadaan tilastoissa näyttämään asia siltä, että ne yksittäiset yhtiöt vain korottelivat hulluina vuokriaan, mutta fuusion jälkeen tahti onkin maltillista. Viskaalit voivat myöhemmin kaivaa pylväsdiagrammit esiin ja näyttää, että katsokaa nyt, tuossa 2013 vuodenvaihteessa oli fuusio ja sen jälkeen vuokrat olivat hyvin maltillisia verrattuna aikaisempaan nousutahtiin.
Oma vuokra on noussut muutamassa vuodessa 19 %, mutta on kyllä edelleen erittäin kohtuullinen yleinen taso huomioiden. Mm. selvästi halvempi kuin Jätkäsaaren uusissa kaupungin taloissa. - fgf hfgdhdgfh
Mitä tarkoittaa kiinteistöyhtiöiden fuusio? Jonkinlainen kiinteistöyhtiöiden liittoutuma, vai onko joku ostanut kaikki kiinteistöyhtiöt? Kiitos, jos joku viitsii vastata tyhmän kysymykseen. Palasin Suomeen hiljattain, ja täällä on niin paljon uutta ja ihmeellistä.
Olen aloittajan kanssa samaa mieltä siitä, että köyhille pitäisi rakentaa halvalla pieniä vuokra-asuntoja kaupungin liepeille. Antaa heille sitten vaikka vuosilipun busseihin ja juniin (onko sellaista enää?). Ja jos tulot nousevat vaikka vuodeksi tietyn rajan yli, pitäisi menettää asumisoikeus halvan vuokran talossa. Jos olisin asunnoton ja tuloton ja epätoivoinen, asuisin mieluummin parakissa parillasadalla kuussa kuin isossa kaksiossa meren rannalla neljälläsadalla. Ja muuttaisin sieltä pois niin pian kuin suinkin voisin. Jos kaupoungin asunnoista tehdään liian miellyttäviä, niistä ei haluta lähteä. Ongelma tosiaan ratkeaisi sillä, että majoitettaisiin kaikkein köyhimmät lyhytaikaisesti parakkimaisiin asuntoihin (en tarkoita asuntoloita) ja tarkkailtaisiin heidän taloutensa paranemista. Jotenkin pitää myös estää se, että työhön pääsemisestä tulisi uhka asunnon menettämisen takia. Nämä eivät ole helppoja asioita. Jonkun viisaan pitäisi niistä päättää, ei yksityisten rakennuttajien.- Suutarin lapsi
"Mitä tarkoittaa kiinteistöyhtiöiden fuusio?"
Stadin asunnot, so. Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiöt fuusioitiin yhdeksi yhtiöksi. Eli kun aikaisemmin eri alueilla oli eri yhtiöitä, joiden tehtävänä oli hallinnoida sen tietyn alueen asuntokantaa, niin nykyään koko kaupunki hallinnoidaan yhden yhtiön alla. Näin tehtiin koska pienempien yhtiöiden rahat eivät olisi riittäneet uusien asuntojen rakentamiseen alueelleen.
Nyt esimerkiksi rakennetaan paljon uusia taloja Kalasataman alueella ja Jätkäsaareen, jotka ovat kalliita alueita meren rannalla ja lähellä keskustaa. Jos nämä talot pitäisi rakentaa omakustannusperiaatteella kuten esim. Myllypuron talot rakennettiin 1960-luvulla ja Malminkartano 1980-luvulla, asuntojen vuokrat nousisivat liian kalliiksi eli lähemmäksi markkinavuokria. Nyt kun Myllypuron ja Malminkartanon kaupungin vuokratalojen asukkaat, jotka siis ovat (ainakin Myllypuron osalta) jo ehtineet kertaalleen maksaa omat asuntonsa, saadaan mukaan kattamaan uusien talojen kustannuksia, voidaan myös näiden uusien alueiden kaupungin vuokratalojen vuokrat pitää halpoina.
Uusimmassa Hekan (Helsingin kaupungin asunnot Oy) tiedotuslehdessä oli vuokratasovertailu jaettuna kalleusalueittain. Kaupungin vuokralaisilla on suunnilleen sama neliövuokra huolimatta siitä millä alueella asuu. Erot alueen markkinavuokratasoihin ovat ykkösalueella (=keskustan lähellä) 59 %, mutta nelosalueella (=kaukaisemmat lähiöt) vain 13 %. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jossain Vesalassa kaupungin kämpän vuokralainen maksaa melkein markkinavuokraa, jotta Kalliossa tai Jätkäsaaressa asuva saisi kämppänsä Vesalan vuokratasolla. - mariia.333
Suutarin lapsi kirjoitti:
"Mitä tarkoittaa kiinteistöyhtiöiden fuusio?"
Stadin asunnot, so. Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiöt fuusioitiin yhdeksi yhtiöksi. Eli kun aikaisemmin eri alueilla oli eri yhtiöitä, joiden tehtävänä oli hallinnoida sen tietyn alueen asuntokantaa, niin nykyään koko kaupunki hallinnoidaan yhden yhtiön alla. Näin tehtiin koska pienempien yhtiöiden rahat eivät olisi riittäneet uusien asuntojen rakentamiseen alueelleen.
Nyt esimerkiksi rakennetaan paljon uusia taloja Kalasataman alueella ja Jätkäsaareen, jotka ovat kalliita alueita meren rannalla ja lähellä keskustaa. Jos nämä talot pitäisi rakentaa omakustannusperiaatteella kuten esim. Myllypuron talot rakennettiin 1960-luvulla ja Malminkartano 1980-luvulla, asuntojen vuokrat nousisivat liian kalliiksi eli lähemmäksi markkinavuokria. Nyt kun Myllypuron ja Malminkartanon kaupungin vuokratalojen asukkaat, jotka siis ovat (ainakin Myllypuron osalta) jo ehtineet kertaalleen maksaa omat asuntonsa, saadaan mukaan kattamaan uusien talojen kustannuksia, voidaan myös näiden uusien alueiden kaupungin vuokratalojen vuokrat pitää halpoina.
Uusimmassa Hekan (Helsingin kaupungin asunnot Oy) tiedotuslehdessä oli vuokratasovertailu jaettuna kalleusalueittain. Kaupungin vuokralaisilla on suunnilleen sama neliövuokra huolimatta siitä millä alueella asuu. Erot alueen markkinavuokratasoihin ovat ykkösalueella (=keskustan lähellä) 59 %, mutta nelosalueella (=kaukaisemmat lähiöt) vain 13 %. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jossain Vesalassa kaupungin kämpän vuokralainen maksaa melkein markkinavuokraa, jotta Kalliossa tai Jätkäsaaressa asuva saisi kämppänsä Vesalan vuokratasolla.Joo itse maksan vanhasta hissittömästä pahamaineisessa lähiössä olevasta asunnosta enemmän kuin uudessa isommassa hienosti varustetussa asunnossa tulee olemaan vuokraa.
Se on mielestäni todella väärin.
Eikö pitäisi olla niin että huonokuntoisesta asunnosta maksaisi vähemmän kuin uudesta hyvävarusteisesta jossa on laattalattiat yms. kylppärissä?
Nyt stadin asunnoissa on vanhoissa huonoissa läävisssä kalliinpi vuokra kuin uusissa.
- lomdfölmdf
Sitä olen ihmetellyt kun uusissa kaupungin kämpissä tuntuvat yksiötkin olevan niin pirun isoja. 40-50 m2 järjestään. Liittyykö tämä siihen asuntojen keskikokovaatimukseen, vai mistä on kyse? 50 m2 asunnossa vuokra nousee väistämättä korkeaksi, vaikka olisi vain 11 euroa neliöltä. Mielestäni järkevämpää olisi rakentaa vaikka kaksi 25 m2 yksiötä yhden ison sijaan. Näissä pienissä asunnoissa olisi todennäköisesti nopeampi asukaskiertokin kun ne ihan oikeasti tulisivat pieniksi jossain vaiheessa. Isosta saunallisesta kämpästä ei kenelläkään ole kiirettä muuttaa, vaikka sosiaalinen tilanne muuttuisikin.
- 8+6
http://yle.fi/uutiset/paakaupunkiseudun_vuokra-asuntojono_lahes_toivoton__yli_puolet_hakemuksista_kiireellisia/7303452
"Jono kaupungin vuokra-asuntoon on lähes toivoton pääkaupunkiseudulla.
Helsingin, Espoon ja Vantaan vuokrataloyhtiöiden hakijarekisterissä oli toukokuun lopussa 38 600 aktiivista asuntohakemusta. Hakemusten määrä pysyy korkeana ympäri vuoden.
Tämän vuoden aikana kaupungit ovat pystyneet tarjoamaan hakijoille vajaat 500 asuntoa kuukaudessa.
Hankalin tilanne on yhden hengen asuntoa tarvitsevilla, sillä pieniä asuntoja haetaan pääkaupunkiseudulla eniten.
Toukokuun lopussa kaikista hakemuksista yli 60 prosenttia oli erittäin kiireellisiä tapauksia. Sellaisiksi lasketaan esimerkiksi hakijat, joilla ei ole lainkaan omaa asuntoa tai joilla on pakottava velvoite muuttaa pois nykyisestä asunnostaan.
Helsinki, Espoo ja Vantaa pyrkivät rakennuttamaan yhteensä noin 1000 uutta asuntoa vuosittain." - hbsfligbalBG
Itse oon ollut asuntojonossa Stadin asunnoissa jo vuodesta 2008 eli kuusi (6) vuotta, pienen lapsen kanssa. Papereihin tulee aina leima "erittäin kiireellinen", mutta minkäänlaista asuntoa emme ole saaneet. En ole laittanut mitään rajauksia; vain vuokrarajaus max 850e/kk, koska sitä enempää emme pysty maksamaan. Ei asuntokokorajoituksia, ei aluerajoituksia..
Syy tähän miksi emme saa asuntoa, on ilmeinen: luottotietomerkintäni. Se estää asunnon saannin, mutta sitä ei voida sanoa suoraan.
Opiskelen ja teen osa-aikaisesti töitä, mutta sekään ei riitä takaamaan, että olen ihmisarvoinen lapseni kanssa ja tarvitsen asunnon.Siispä loisimme sukulaisten nurkissa yhäkin.- 5+20
"Syy tähän miksi emme saa asuntoa, on ilmeinen: luottotietomerkintäni. Se estää asunnon saannin, mutta sitä ei voida sanoa suoraan."
Joo näin on. En tiedä vaikuttavatko kaikki luottotietomerkinnät samalla tavalla, mutta ainakin jos on vuokra jäänyt maksamatta niin kämppää et tule saamaan. Tunnen kaverin, joka asui vuosia kadulla ja siis ihan konkreettisesti eli nukkui teltassa ympäri vuoden. Se oli tv:ssäkin aikanaan. Jätkältä oli jäänyt yksi vuokra maksamatta 18-vuotiaana koska sai häädön ja jätti vittuillakseen viimeisen vuokran maksamatta. Tämä meni perintään ja siitä tuli luottomerkintä ja kaveri ei sen koommin saanut vuokrakämppää. Sanoivat kyllä ihan suoraanasuntotoimistossa, että ennen kuin tämä on hoidettu, niin asuntoloihin on mentävä, jos katon haluaa päälleen.
Eli kannattaa miettiä ennen kuin hommaa itselleen merkinnän rekisteriin.
- hbsfligbalBG
"Eli kannattaa miettiä ennen kuin hommaa itselleen merkinnän rekisteriin. "
Sen olen oppinut,että vakituista työtä ei olekaan ja potkut voi tulla hyvällekin työntekijälle milloin vain! Omalla kohdalla siis häiriömerkinnät eivät johdu vuokrarästeistä. Ja työpaikkakin meni iloisesti alta,jos nyt noin voi ikinä sanoa. Siitä se alamäki oikeastaan alkoikin sitten.Isot laskut kerralla erääntyviksi ja tulot 440e/kk. Vanhoja veromätkyjä jonkun verran (joita piti maksaa kesälomarahoilla ja erissä). No siinäs maksat kun tulee kalossin kuva persuuksiin. - Oma tupa!
Tossa joku puhui tulorajoista kaupungin vuokra asunnoissa. Ehkä se on silleen että kun sisään pääsee jollain systeemillä niin ei sieltä ulos lennä vaikka tulot kasvaisivat paljon. Meidän duunista yksi eestiläinen perhe asuu stadin luukussa ja perheessä vaihdetaan esim. autoa joka toinen vuosi. Nyt on perheessä saksalainen yli sadantonnin urheiluauto ja vaihtoruletti on käynnissä heti kun löyttyy sopiva peli. Ei kuulemma ole suomessa tarpeeksi uusia pelejä sitä mallia. En tiedä mistä perhe repii tuohta mutta sen tiedän että ukolla on tulot n.23000 netto/vuodessa. Sillä rahalla ei elätetä kolmea henkeä, asuta stadin luukussa ja sijoteta joka toinen vuosi rahaa n.20-30 tuhatta uuteen autoon. No ehkä tällä kaverilla on rajan takana joku bisnes mistä täällä ei tiedetä mitään.
Sitten toinen asia. Kysymys Helsingin kaupungin vuokra asuntoja jakavalle putiikille. Eikö teillä seurata ollenkaan vuokralaisten toimintaa ja käyttäytymistä teidän asunnoissanne. Kaupunki omistaa meidän osaketalosta useamman asunnon ja nyt esimerkiksi yksi asunto on annettu somali miehelle asuttavaksi. No tätä kaveria kun ei asunnossa ole näkynyt aikoihin vaan hän on diilannut asunnon eteenpäin ja nyt siellä asuu neljä nuorta ulkomaalaista naista jotka ei välitä talon säännöistä ja hiljaisuusajoista yhtään mitään. Eikö se nyt kannattais pikkasen valvoa näitä ilmaiseläjien toilailuja. Ei sitä fyrkkaa nyt stadillakaan ole jaella kaiken maailman huijareille. Tällänen asuntojen edelleen vuokraus kun on ihan julkisesti tiedossa. Nostetaan avustukset ja diilataan eteenpäin.- 2+4
"Eikö teillä seurata ollenkaan vuokralaisten toimintaa ja käyttäytymistä teidän asunnoissanne."
Mitenpä ne sitä seuraisivat? Jos meinaat, että pitäisi olla jotain dekkareita selvittelemässä miten missäkin asunnossa eletään, niin aika pihalla olet. Sitä paitsi tuossa teidän talossannehan ei ilmeisesti ole edes kyse kaupungin vuokratalosta eli isännöinti ei ole kaupungin alla. Miten tieto asioista sitten voisi mennä kaupungille asti? Jos asukkaat aiheuttavat häiriötä, niin se on isännöinnin asia.
- Taas kopiohommiin...
Olin Kelan sivuilla asumistukiasioissa ja huomasin, että HeKa ei ole näiden yhtiöiden joukossa, joista Kela saisi automaattisesti vuokrasopimustiedot, jolloin tukea hakevan ei tarvitse lähettää vuokrasopimusta Kelaan. Kuitenkin listassa on mm. Espoon, Jyväskylän, Kotkan, Kouvolan, Lahden, Mikkelin, Oriveden, Oulun, Porin, Tampereen ja Turun kaupunkien vuokrayhtiöt. Siis on ihan mahdollista saada myös kaupungin kiinteistöyhtiö yhteistoimintaan Kelan kanssa byrokratian vähentämiseksi. Nyt kun stadissakin on vain yksi kaupungin vuokrayhtiö, niin asia pitäisi hoitaa nopeasti. Mihinköhän tästä voisi antaa palautetta?
- ghgjhkghj
sfsdfdg fhf
- Suutarin_lapsi
Hekan vuokranmääritys on ilmeisesti muuttumassa vähän järkevämmäksi eli alueiden välisiä eroja sallitaan jatkossa vähän enemmän:
http://www.hekaoy.fi/myllypuro/uutiset/2017-06-20/heka-muuttamassa-vuokranmaaritystapaansa
LAINAUS:
Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) suunnittelee ottavansa käyttöön nykyistä malliaan tasapuolisemman ja läpinäkyvämmän tavan määrittää ja tasata vuokransa alueittain ja kohteittain. Malli pohjautuu jatkossakin omakustannusvuokriin, mutta vuokran määrä perustuu tulevina vuosina nykyistä paremmin kunkin kohteen käyttöarvoon. Uusi määritystapa ei sinällään vaikuta Hekan keskivuokran määrään.
Nykyään Hekan asukkaan vuokra keskeisesti sijaitsevissa taloissa saattaa olla puoletkin alueen yleisestä vuokratasosta. Syrjemmässä sijaitsevissa Hekan taloissa vuokrat ovat vain hieman alueen yleistä vuokratasoa alempia. Uuden mallin tavoitteena on, että Hekan vuokrat jakautuisivat tasapuolisemmin alueille ja vuokra olisi suhteessa saman verran edullisempi verrattuna yleiseen vuokratasoon riippumatta siitä, missä päin Helsinkiä asuu.
Jotta tämä olisi mahdollista, Hekan vuokrien tasaus toteutetaan jatkossa omakustanteista kokonaisvuokraa tasaamalla. Aiemmin vuokrat ovat määräytyneet omakustanteisista pääoma- ja hoitovuokrista, joita on tasattu erikseen ja alueittain hieman erilaisista lähtökohdista käsin. Vuokrat perustuvat tulevaisuudessa aiempaa tarkemmin asuntojen käyttöarvoon; asuntojen sijainti, varustetaso ja kunto vaikuttavat vuokraan nykyistä enemmän.
Vuokria määritettäessä kohteet saavat pisteitä ominaisuuksiensa mukaan ja vuokran määrä seuraa pisteitä. Hekan tuleva vuokranmääritys- ja tasausmalli perustuu omakustannusperiaatteeseen sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn vuonna 2017 julkaisemaan vuokranmääritysohjeeseen. ARA on tutustunut Hekan uuteen tasausmalliluonnokseen ja todennut sen olevan voimassa olevan lainsäädännön sekä ARAn vuokranmääritysohjeen mukainen. ARA pitää hyvänä, että uusi tasausmalli edistää objektiivisia, läpinäkyviä ja ymmärrettäviä tasausperiaatteita.
Uutta mallia on valmisteltu yhdessä asukkaiden edustajien kanssa. Sitä on jo alustavasti esitelty laajemminkin Hekan asukasaktiiveille ja esittelyä jatketaan tulevan syksyn aikana.
Vuoden 2018 vuokrat määritetään vielä vanhalla mallilla ja ne vahvistetaan lokakuussa 2017. Uusi vuokranmääritysmalli suunnitellaan otettavan käyttöön ensimmäistä kertaa vuoden 2019 vuokria määritettäessä, keväällä 2018. Mallin käyttöönotto tehdään suunnitelmallisesti ja hallitusti eikä suuria kertakorotuksia tehdä.
/LAINAUS
Uudistus on hyvä, jos se oikeasti toteutuu ja toimii. Nykyjärjestelmä on älytön ja suosii uusien ja kalliiden alueiden asukkaita lähiöissä asuvien kustannuksella. Kalasataman, Jätkäsaaren yms. merenranta-alueiden asukkaat maksavat asumisestaan tosiaan jopa alle puolet alueen yleiseen vuokratasoon nähden ja sitten taas jossain Kontulassa tai Malminkartanossa voi vuokra-asunnon saada yksityiseltä käytännössä samaan hintaan tai pari kymppiä kalliimmalla kuukausivuokralla kuin kaupungilta. - dfffd
Haista stadi wittu
- Zupu12
Sä oot ihan vapaa muuttamaan pois, jos rupeaa omaatuntoa kolkuttaman, be my quest. Muut on järkeviä, eikä koskaan muuta pois, jos ovat "lottovoiton" saaneet.
- sserhsrt
Joo makselepa 800 asumisesta jos ei oo työtä.
- Suutarin_lapsi
Tämän päivän hesarissa oli juttua siitä miten hitaksia päätyy sijoittajille, jotka mielellään ostavat alle markkinahinnan ja ja vuokraavat sitten eteenpäin markkinahintaan. Samassa jutussa kerrottiin, että uudet hitakset esim. Kalasatamassa maksavat jo keskimäärin 5000 euroa neliöltä. Tuossa ylempänä on vuoden 2011 luku, joka oli 4000 euroa/m2. Nousua siis 25 %.
Stadin kämpät ovat käytännössä ihan samoja taloja kuin Hitakset. Niitä vain hallinnoidaan eri järjestelmän alla. 5000 euron neliöhinta tarkoittaa rakennuskunstannuksiksi esim. 40 m2:n asunnolle 200 000 euroa. Siitä jos laskettaisiin vuokratuottovaatimukseksi esim. 5 %, saataisiin vuosivuokratuotoksi 10 000 euroa eli 250 euroa per m2 ja edelleen kuukausille jaettuna 20,83 eur/m2 per kuukausi. Mutta ei siinä vielä kaikki tietenkään koska tuo oli vain tuotto sijoitetulle pääomalle. Sen lisäksi asunnon ylläpito eli hoitovastike maksaa tyypillisesti 4 eur/m2 eli normaali vuokrataso tuolle 40 neliömetrin asunnolle olisi 24,82 eur/m2 eli 993,20 euroa kuukaudessa.
Stadin kämpissä vuokra ei kuitenkaan yllä lähellekään 20 euroa neliömetriltä. Ei edes uusissa taloissa meren rannalla lähellä keskustaa. Vuokraa lienee luokkaa 14 eur/m2. Käytännössä muut asukkaat siis kompensoivat Kalasataman asukkaiden vuokria n. 10 eurolla per neliömetri joka kuukausi. Ja tässä on siis nimenomaan kyse siitä, että muut asukkaat kompensoivat eikä siitä, että veronmaksajat kollektiivina kompensoisivat. Stadin asunnot toimii omakustannusperiaatteella ja veronmaksajien tappio rajoittuu vuokratonttien vaihtoehtoiskustannukseen, joka on sinänsä vakio kun päätös tontin käytöstä ara-rakentamiseen on tehty.
Muiden vuokralaisten tappio ei sen sijaan ole vakio, vaan se muuttuu sitä mukaa kun entistä kalliimpia asuntoja rakennetaan entistä enemmän. Silloin muiden pitää kompensoida jatkuvasti kasvavaa vuokratappiota omissa vuokrissaan. Tämä selittää viimeisten vuosien vuokrankorotukset käytännössä kokonaan. Esimerkiksi allekirjoittaneen vuokra on tämän ketjun olemassaolon aikana noussut n. 80 eur/kk eli lähes 30 prosenttia. Toki se on edelleen maltillinen määrä yksityiseen vuokramarkkinaan verrattuna, mutta kuitenkin huomattava nousu.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka1073245GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?
GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys431187- 831162
Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut
Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja531102Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!
Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!351042- 49928
- 67878
Autolla puuhun
Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn25874- 53867
Tunnustan
Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle39862