Vaaliohjelmani

Teemu Lavikka

Sitovat kansanäänestykset mukaan päätöksentekoon

Kuntalakia tulee muuttaa siten, että kansanäänestyksistä tulee sitovia. Näin herätellään kuntalaisten intoa osallistua heitä itseään koskevaan päätöksentekoon. Todellista lähidemokratiaa siis.

Kun ihmiset kokevat että heillä on mahdollisuus vaikuttaa asuinkuntansa päätöksentekoon suoraan ja muulloinkin kuin vaaleissa, se lisää kiinnostusta seurata asioiden kehitystä.

Kansanäänestyksiä tulee järjestää merkittävimmistä asioista kunnassa, vaikkapa uuden liikuntapaikan rakentamisesta tai sen rakentamatta jättämisestä. Asiantuntijoista koostuva ryhmä valmistelee kulloinkin päätettävänä olevan asian siihen malliin että äänestäjän on helppo todeta valmistelusta päätettävän asian hyvät ja huonot puolet sekä vaikutukset esim. ympäristöön ja kunnan talouteen.

Nykyinen kuntalaki mahdollistaa kansanäänestykset, mutta ne ovat vain neuvoa antavia. Näin ollen päättäjillä on mahdollisuus sivuuttaa kuntalaisten äänestystulos niin halutessaan. Sitovissa kansanäänestyksissä äänestyksen lopputulos on aina päättäjiä sitova.

Maahanmuuttopolitiikka ja kehitysapu

Suomen tulee ottaa vastaan tulevaisuudessakin oikeita pakolaisia, jotka joutuvat pakenemaan esim. mielipiteidensä takia. Tähän ryhmään eivät kuitenkaan kuulu humanitaarisista syistä turvapaikkaa hakevat.

Turvapaikan hakeminen humanitaarisin syin ei ole Geneven pakolaissopimuksen mukaista pakolaisuutta. Humanitaarisista syistä tehdyt turvapaikkahakemukset kuormittavat viranomaisia, jolloin oikeiden pakolaisten hakemukset hukkuvat aiheettomien hakemusten sekaan.

Resursseja tähän kuluu valtavasti, mistä tietenkin seuraa suuret kustannukset veronmaksajille. Aiheettomien turvapaikkahakemusten seurauksena käytetty raha on pois mm. vanhuksilta ja nuorilta. Suomalaisilta kerättyjä verovaroja tulee käyttää suomalaisten hyvinvointiin ja vasta sitten muiden maiden kansalaisten hyväksi.

Kehitysapu tulee sovittaa valtion kantokyvyn mukaiseksi. Kehitysavun piiristä tulee karsia pois kohteet, joihin käytetty raha menee hukkaan eli kehitysavun tulee perustua tiukkaan tulosvastuuseen. Tällaista toimintaa on esim. aids-valistus, jossa tulokset ovat erittäin huonoja käytettyyn aikaan ja rahaan nähden. Varoja tulee siirtää hyviin ja tuloksellisiin projekteihin, kuten lukutaidon lisäämiseen. Tätä kautta ratkeaa myös muita kehitysmaita riivaavia ongelmia.


Maan myynti ulkomaalaisille

Maan myyminen ulkomaalaisille tulee kieltää sellaisten maiden kansalaisille, joiden kotimaasta suomalaisten ei ole mahdollista ostaa ja omistaa maata. Kansalaiset ovat voimakkaasti kieltämisen kannalla, mistä kertoo muun muassa Muutoksen Lappeenrannan muikkumarkkinoilla tekemä kysely.

Ihmisarvoinen vanhuus

Vanhusten määrä tulee lisääntymään seuraavan 10–15 vuoden aikana merkittävästi, samoin vanhuuden mukanaan tuomat sairaudet, kuten dementia. Esiin on tullut tapauksia, joissa dementoituneita vanhuksia on pidetty kodeissaan vankeina, ovet takalukkoon laitettuna. Inhimilliset tragediat tulevat lisääntymään, ellei resursseja vanhustyöhön lisätä.

Omaishoitajat nousevat tulevaisuudessa merkittävään rooliin. Omaishoitajien palkkiota on nostettava vastaamaan oikeaa työmäärää ja omaishoitajan yhteiskunnalle tuomaa säästöä verraten siihen, jos hoidettava olisi yhteiskunnan hoidossa. Omaishoitajien lomat on saatava toimiviksi ja toteutuviksi. Omaishoitajan riittämätön tukeminen ja väsyminen voi johtaa hoidettavan laiminlyöntiin, kaltoin kohteluun ja väkivaltaan. Omaishoitajia on myös valvottava ja ennen kaikkea tuettava arvokkaassa, yhteiskunnallekin edullisessa työssään. Riittämätön tuki voi johtaa siihen, että sekä hoitaja että hoidettava joutuvat laitokseen.

Työsuojelulla lisää tuottavuutta

Työtapaturmista aiheutuu vuosittain valtavat kustannukset kansantaloudelle, erään vakuutusyhtiön mukaan vähintään satoja miljoonia, jopa miljardi. Lisäksi työtapaturmat aiheuttavat kärsimyksiä niin tapaturman uhrille kuin hänen lähiomaisilleen. Työsuojelun valvontaan on lisättävä resursseja huomattavasti, jotta tapaturmat ja niistä johtuvat kustannukset saadaan jyrkkään laskuun. Valvonnan lisäämisestä aiheutuvat kulut maksavat itsensä takaisin lisääntyvänä työtehona ja tuottavuuden nousuna. Työtapaturmien aiheuttamat kustannukset saadaan laskuun ainoastaan tapaturmien määrää vähentämällä.

Työturvallisuuden pitäisi olla jokaisen yrityksen toiminnan tärkeimpiä kulmakiviä ja ylpeyden aihe, ei välttämätön paha, joka hoidetaan minimivaatimusten mukaan tai ei ollenkaan. Työssä jaksaminen on myös osa työsuojelun toimenkuvaa. Jos Suomessa aiotaan pidentää työuria, tähän asiaan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

0

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

        Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
        Sinkut
        74
        5238
      2. Haistoin ensin tuoksusi

        Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
        Ikävä
        17
        2386
      3. Olet sä kyllä

        ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
        Ikävä
        26
        1907
      4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

        Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
        Maailman menoa
        44
        1598
      5. Hiljaiset hyvästit?

        Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
        Ikävä
        12
        1571
      6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

        Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
        Särkynyt sydän
        5
        1368
      7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

        Oot mikä oot ja se siitä
        Suhteet
        9
        1277
      8. Kyllä poisto toimii

        Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
        80 plus
        4
        1216
      9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

        "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
        Yhteiskunta
        8
        1202
      10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

        Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
        Ikävä
        14
        1173
      Aihe