Tervetuloa palstalle

royalcanin-asiantuntija

Hei kaikille

Tervetuloa kysymään ja keskustelemaan koirien ja kissojen ravitsemukseen liittyvistä asioista.

Vastaan kysymyksiin vähintään kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin työaikana. Mikäli kysymyksiä kertyy runsaasti, poimin joukosta sellaiset, joiden vastaukset kiinnostavat ja hyödyttävät mahdollisimman monia. Pyrin myös vastaamaan monipuolisesti ravitsemuksen eri aihealueita koskeviin kysymyksiin.

Antoisia hetkiä palstalla!

Terveisin
Henna Söderholm
ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
Royal Canin Finland Oy

12

368

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei! Onko jotain yksinkertaista laskukaavaa siihen, paljonko kissalle pitää antaa ruokaa? Itselläni on 9-vuotias kollikissa, joka painaa 7-8 kiloa. Hän on perso ruualle ja aina mietin, että mikä on oikea määrä antaa ruokaa, niin ettei hän liho, mutta pysyy kuitenkin tyytyväisenä. Samaa laskukaavaa voinee noudattaa kaiken kokoisiin kissoihin?

    • royalcanin-asiantuntija

      Hei

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Kissan keskimääräinen energiantarve on mahdollista laskea tietynlaisen laskukaavan mukaan, jossa otetaan huomioon kissan todellinen ruumiinpaino ja huomioidaan myös mahdollinen laihuus tai ylipaino. Kaavan mukaisesti hoikan kissan päivittäinen energiantarve olisi n. 60 kcal/kg kun taas ylipainoisen kissan päivittäinen energiantarve olisi n. 40–50 kcal/kg.

      Käytännön arkielämässä on helpointa noudattaa kissanruokapakkauksissa olevia annostelutaulukoita. Näissä on myös usein huomioitu kissan ruumiinkunto, eli hoikalle, normaalipainoiselle ja ylipainoiselle kissalle on erilaiset suositukset annettavan ruuan määrästä. Esimerkin tällaisesta annostaulukosta löydät vaikkapa seuraavan linkin kautta valitsemalla sivulta välilehden ”Annostus”: http://www.royalcanin.fi/Kissa/Lemmikkitarvikeliikkeet/Feline-Health-Nutrition-Elintavat-ja-erityistarpeet/Erityistarpeet/Sterilised-37

      Hieman enemmän laskeskelua toki vaatii tilanne, jossa kissalle annetaan esimerkiksi osa ruoasta kuivaruokana ja osa säilykkeen muodossa. Säilykkeiden annosteluohjeissa myös tällainen yhdistelmä on usein huomioitu.

      Mikäli kissalla on hyvä ruokahalu ja taipumusta ylipainon kertymiseen, kannattaa ruoka vaihtaa vähemmän energiaa sisältävään vaihtoehtoon. Tällöin persollekin kissalle voi antaa normaalin kokoisen annoksen ja ruuan koostumuksen avulla kissa pysyy kylläisenä ja tyytyväisenä. Lisäksi muiden ravintoaineiden määrät on tasapainotettu suhteessa ruoan sisältämään energiaan ja ohjeellisiin annoskokoihin. Pelkästään ”perusruuan” annoskokoa pienentämällä voidaan päätyä tilanteeseen, jossa kissa ei saa pienestä ruoka-annoksestaan riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita.

      Toivottavasti vastauksesta on apua kissasi ruokintaa suunnitellessasi.

      Aurinkoisin terveisin,
      Henna Söderholm
      ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
      Royal Canin Finland Oy

    • Luukas.

      Millaiset ravintolisät/vitamiinit olisivat kissalle hyviä esim. tilanteessa, jossa karva ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa?

      • royalcanin-asiantuntija

        Hei

        Mainitsemassasi esimerkkitapauksessa, kun kissan karva ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, kannattaa huomio kiinnittää seuraaviin seikkoihin.
        Ihon ja turkin hyvinvoinnin turvaamiseksi ruuan tulee sisältää runsaasti korkealaatuista, hyvin sulavaa valkuaisainetta. Suuri osa päivittäisestä valkuaisaineen saannista kuluu ihon ja turkin uusiutumiseen, joten valkuaisaineiden puute, tai niiden laadun heikkous näkyy herkästi ongelmina ihon ja turkin voinnissa. Muita tärkeitä ravintoaineita ihon kunnon kannalta ovat mm. omega-rasvahapot, A –ja E-vitamiinit, tietyt B-ryhmän vitamiinit sekä sinkki ja kupari.

        Laadukkaasta teollisesta täysravinnosta kissa saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet eikä ravintolisiä tarvita. Kotiruokaa annettaessa omista joutuu näkemään hieman enemmän vaivaa koostaakseen kissalleen tasapainoisen ruokavalion. Perusraaka-aineista koostettua ruokavaliota täytyy usein täydentää mainitsemillasi ravintolisillä ja/tai vitamiineilla. Näiden käyttö tulee aina päättää tapauskohtaisesti ja tarvittavat määrät laskea käytettyihin raaka-aineisiin ja kissan tarpeeseen suhteutettuna.

        Mukavaa keväänjatkoa,

        Henna Söderholm
        ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
        Royal Canin Finland Oy


    • Hienoa kun tällainen palsta tuli. itse olen jo pitkään syöttänyt koirilleni royalincaninin sapuskoita ja tyytyväinen olen ollut:))
      Sama aolen ehdottanut silloin kun meillä on pentuja ollut niiden omistajille ruokinnan jatkamista tuotteillanne.

      • royalcanin-asiantuntija

        Moi

        Kiva kuulla, että olet löytänyt valikoimastamme koirillesi sopivia tuotteita!

        Aurinkoista keväänjatkoa,

        Henna Söderholm
        ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
        Royal Canin Finland Oy


    • Moi!

      Olisin sellaista kysynyt, että kun meillä on kaksi 3v kissaa. tyttö ja poika.
      Saavat samoja ruokia saman verran, mutta tämä poika kissa on useammin kuralla ja haisee pahalle hengitys. Tyttö kissan kakka on ihan normaalia eikä henki haise ollenkaan. Mistä moinen voisi johtua?

      • royalcanin-asiantuntija

        Hei

        Mainitsemasi mahan kuralla olo viittaa kissallasi olevan mahdollisesti jotain ongelmia ruuansulatuksen toimivuudessa. Myös hengityksen paha haju voi johtua ruuansulatuskanavan vaivoista. Esimerkiksi ruuan huono imeytyminen ohutsuolen alueella voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Toki useissa tapauksissa hengityksen paha haju aiheutuu hampaisiin kertyneestä hammaskivestä ja sen yhteydessä runsaslukuisena esiintyvien bakteerien pahanhajuisista aineenvaihduntatuotteista.

        Ruuansulatusvaivoja on sen verran monenlaisia, että niiden aiheuttajan arviointi tapausta paremmin tuntematta on mahdotonta. Mikäli kissa ripuloinnin lisäksi esimerkiksi oksentelee, on laihtunut, sen juominen ja virtsaaminen on muuttunut tai muita sairauden oireita ilmenee, suosittelen ehdottomasti käyntiä eläinlääkärin tarkastuksessa. Jos taas kissa on löysää vatsaa lukuun ottamatta normaalivointinen, voisi sille kokeilla ruokaa, joka on suunniteltu herkästä ruuansulatuksesta kärsiville kissoille. Näissä tuotteissa on kiinnitetty erityisesti huomiota raaka-aineiden hyvään sulavuuteen ja mm. ruuansulatuskanavan hyödyllisen bakteerikannan tasapainottamiseen. Muistathan myös tarkastaa, että kissasi on saanut tarvittavat loishäädöt.

        Lisätietoa ruuansulatusvaivoista: http://www.royalcanin.fi/Ruuansulatushairiot


        Kevätterveisin,

        Henna Söderholm
        ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
        Royal Canin Finland Oy


    • Stella-neiti

      meillä on 6/2010 syntynyt tyttökissa. (nyt 9-10kk ikäinen) tuli meille viime syyskuussa. annoimme ensiksi sille latz junioria. kissa tykkäs siitä, mutta sen vatsa ei. piereskeli, kakat oli pitkiä ja haisi kuin myrkkytynnyri. vaihdettiin ruoka whiskassin junioriin ja vatsa normaalistui. syötettiin whiskassia jotain 2kk, mutta sitten neidille ei enää maitannu whiskas ruuat. siiryttin takaisin latziin ja ei enää ollu "vatsavaivoja". Maaliskuun lopulla (2011) alettiin päästämään kissaa yksin ulos ilman valjaita ja nyt se on sielä viihtynyt. mutta tässä viime viikkojen aikana sen maha on ollu taas vähän sekasin ruuasta. kakka on puoliksi tai vähän vaaleanruskeaa, ruikun väristä, mutta ei löysää. ja haisee. pissakin välillä haisee. latz junioria viel syötetään ja tässä on suunitteilla, että totutellaan aikuisen ruokaan. naksuja se syö friskies junioria. sitten on ollut pientä hilseilyä alaselässä, hännän tyvessä. turkin päällä. luin, että huono ruokavaliokin voi johtaa hilseilyyn.
      onkohan tässä ruoassa vikaa vai onkohan kissa saanut ulkoa jotain huomaamatonta loista? nälkähalu on normaali eikä ole laihtunut.

    • Maumau.

      Hirtä itttesi.

      Vittu, kissanruokakauppiaita on kyllä ihan tarpeeksi, ei tarvi tänne tulla tulkuttamaan. Eikö elukkalekurin pitäis hoitaa elukoita, eikä paskamainostaa ylihintaista paskakissanruokaa internetissä?

      Kuka maksaa palkkasi? Niinpä niin.

      Ja tota paskaa en kissoilleni takuvarmasti osta ikinä, syökööt hiiriä.

    • --ansku--

      meillä on nyt puolivuotias kaukkarin/tiibetinmastiffin pentu..alussa syötettiin kotiruuasta kaupan muoniin,,maha oli koko ajan kuralla,,kaikki tuli toisesta päästä heti pois mitä meni edestäpäin sisään..pentu oli laihakin..sitten syötettiin aina näihin päiviin asti vain eläinlekurin raksuja..Hillsin tuotetta..maha pysy suhtkoht kunnossa..hieman löysämahasuutta aina välissä mutta pentu alko pyöristyyn... oli vaan kallista ja nyt vaihdettiin halpaan jahtivahti raksuun joka on kuulemma tosi hyvää myös herkkävatsasille,,ei sisällä vehnää..eikä lisäaineita...ainut huima ero on vaan se ruuan määrä..eläinlekurin raksuissa oli tuon painoselle suunnilleen puolikiloa päivässä,,kun taas tässä jahtivahdissa 300grammaa päivässä...kylläpä annos pieneni kerralla..nyt mietityttää saako pentu tarpeeks ruokaa päivän aikana..on kuitenkin vielä kasvuvaiheessa.

    • --ansku--

      No eipä tähän oo vielä vastattu..onko tää tarkotettu vain royal canin käyttäjille...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9373
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2770
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      155
      2529
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1578
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1366
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe