Avoliitto ja sen tuomat ongelmat?

Sedea

Miksi Kelan mukaan avoliitossa elävillä pariskunnilla on ns. elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan? Vaikka lain mukaan näin ei ole ja avoliitoksi lasketaan vasta 5 vuoden yhteiselon jälkeen? Tämä vaikeuttaa erittäin paljon elämää ja parisuhdekin on sen verran nuori että ei toisella ole ajatustakaan toisen elättämisestä kun ei siihen ole edes velvoitettu. Joutuuko tässä sitten pikku hiljaa kadun ojaan makaamaan kun ei ole varaa maksaa vuokraa taikka edes ruokaa pöytäänsä vai mitä sitten? Vai pitääkö aina muuttaa erilleen kun toinen jää työttömäksi? Kyllä tämmöisestä kärsii aika paljon nuoret parisuhteet ja ajautuvat pian karille. Toisin sanoen eikö työttömällä ole oikeutta raukkauselämään saman katon alla asuessa? Töitä olen kyllä hakenut reippaasti, mutta kuitenkin tuloksetta. Joten turha ainakaan sanoa etten ole hakenut tai että mene töihin.

10

362

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lastani rakastan

      Tärkeä kysymys ! Tyttäreni avomies ei avusta häntä pennilläkään , vaan kaikki maksut menee puoliksi . Tyttäreni saa peruspäivärahaa joka ei todellakaan riitä .
      Me vanhemmat kustannamme vaatteet , lääkärit , kampaajan , matkat kotiin luoksemme , puhelin maksut , siis kaiken mihin ei omat rahat riitä .Olemme jo mieheni kanssa vanha pariskunta ja haluaisimme elää itsekkin vähän aikaa laskematta joka penniä . Vaan mitä tapahtuu kun peruspäiväraha loppuu .
      Miten voidaan olettaa nykyaikana että ihminen tulee toimeen ilman omaa rahaa . Ei nykyajan mies halua elättää avopuolisoa eikä kaikki edes aviopuolisoa .Tässä nyt kitkutetaan eteenpäin , vanhat vanhemmat ja työtön kolmekyppinen tytär jolla on koulutusta vaan ei työpaikkaa . Tämä on niin väärin . Korjatkaa pikaisesti .

    • Työtön vaimo

      Samat ongelmat ovat myös avioliitossa. Tuntuu silta, että perhe on epäedullista Suomessa. Olen korkeastikoulutettu työtön vaimo, joka hakee työtä tuloksetta. Pitääkö erottaa saadakseni omat rahat?

    • Avoliittolainen

      Eipä siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa erilleen, jos onnistuu saamaan asunnon,
      Itse en ole muuttanut virallisesti saman katon alle juuri edellä mainituista syistä, vaikka käytännössä olemme avopari. Eiväthän avoparit perikään toisiaan samalla lailla kuin avioparit.
      Ja rakkauselämäkin voi paljon paremmin, kun välillä voi vetäytyä omiin oloihinsa.

    • fhnshb

      Itselläni on sama tilanne. Avomieheni tulot eivät millään riitä vuokran maksuun sekä kahden ihmisen elättämiseen. Hävettää oikein että vielä 21-vuotiaana joudun maksattamaan puhelinlaskuni äidilläni ja lainaamaan rahaa hänen vähistä tuloistaan. nyt viides kuukausi työttömänä, eikä töitä näy eikä kuulu. Se on joko jatkettava makaroni-ketsuppi linjaa tai muutettava erilleen avomiehestäni, eikä kumpikaan vaihtoehdoista houkuta.

    • kela

      Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Kelan on noudatettava päätöksiä tehdessään työttömyysturvalakia ja siellä asiasta lukee seuraavaa (TTL 1 luku 7§):

      Avoliitto ja puolisoiden asuminen erillään

      Kun etuuden saamiseen tai sen määrään taikka muulla tavoin vaikuttaa se, onko henkilö avioliitossa, noudatetaan seuraavaa:

      1) jos mies ja nainen, jotka eivät ole keskenään avioliitossa, elävät jatkuvasti avoliitossa eli yhteisessä taloudessa ja muutoinkin avioliitonomaisissa olosuhteissa, heihin sovelletaan, mitä laissa säädetään puolisoista; ja

      2) jos aviopuolisot asuvat välien rikkoutumisen vuoksi jatkuvasti erillään eikä heillä ole yhteistä taloutta, heihin ei sovelleta puolisoita koskevia säännöksiä.

      Lisätietoja asiasta löytyy myös Kelan sivuilta.

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/280302083352EH

      Puolison tuloilla ei ole vaikutusta Kelan maksamaan peruspäivärahaan eikä myöskään tarveharkinnattomaan työmarkkinatukeen, josta lisätietoja ohessa.

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/301210124937ML?OpenDocument

      Terveisin Kirsi Kelasta

    • aijaiajaiaijai

      '''Miksi Kelan mukaan avoliitossa elävillä pariskunnilla on ns. elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan?'''

      Tuo säännös on aiheuttanut paljon riitoja ja eroja ja yhteiskunnallisia kustannuksia.

      Moni on ratkaissut asian niin, että hankkivat molemmille omat asunnot, toisen vain näennäisesti, mutta siihen saa asumistuen ja näennäisesti asunnossa asuva saa sitten vielä toimeentulotuen. Isolla paikkakunnalla tuo onnistuu niin kauan kuin kuaan ei ilmianna. Valitettavasti Suomesta on tullut ilmiantoyhteiskunta.

      Se on merkillistä, että vaikka muusta lainsäädännöstä on putsattu aika tarkkaan puolison elatusvelvollisuus, avioliittolaistakin muistaakseni 1987, mutta työmarkkinatukilakiin se tuli 1990-luvun puolivälissä.

      SATA-komitea ehdotti työmarkkinatuen tarveharkintaisuuden poistamista, mutta silloin sos.ministeri Hyssälä ei vienyt asiaa eteenpäin, koska valtiovarainministeri Kataja viestitti, ettei muutokseen ole varaa. Sen sijaan Kataisen mielestä on varaa laittaa rahaa miljarditolkulla Latviaan, Islantiin, Kreikkaan, Irlantiin, Portugaliin jne. Loppua ei taida näkyä ennen kuin euro romahtaa omaan mahdottomuuteensa. Tai meille tulee päättäjät, jotka sulkevat rahahanat tuollaiseen.

      • MiljoonaTyötön

        #SATA-komitea ehdotti työmarkkinatuen tarveharkintaisuuden poistamista, mutta silloin sos.ministeri Hyssälä ei vienyt asiaa eteenpäin, koska valtiovarainministeri Kataja viestitti, ettei muutokseen ole varaa. #

        Soininvaara väitti, että työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen olisi maksanut vuositasolla n. 30 M euroa. Eli jotain muuta täytyy taustalta löytyä kuin liian kallis kustannus.


    • Sedea

      Tuntuvat nuo Suomen lait olevan aika ristiriitaisia keskenään. Kelaa varten ilmeisesti keksitty lakeja jotta voisivat sivuuttaa muita lakeja. Hienoa. Mutta mites tuo että avopuolisoiksi lasketaan vasta 5 vuoden yhteiselon jälkeen? Eikö sillä ole mitään merkitystä näissä Kelan asioissa? Kun Kelasta nyt on kyse niin tuskin. Suoraan sanoen ei siis kannata työttömän pahemmin perheestä unelmoida tai edes muuttaa kenenkään kanssa yhteen jos on vähänkään pelkoa että joutuu työttömänä olemaan jos ei vakituista työpaikkaa.

    • fairplay2

      laittakaa kirjat muualle esim. lapsuuden kotiin, ei kela sille mitään voi, ihminen asuu siellä missä on kirjoilla kyllä kyläillä voi niin usein kun haluaa sitä ei sentään ole kela tai muutkaan vielä rajoittanut :)

      • hiiri4

        no näinhän se käytännösä menee


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      53
      840
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      741
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe