Miksi työkkärissä ei osata perustella?

sairaalahoito + tuet

Onko tosiaan näin, että sairaalassa tapahtuva hoito (oli se sitten vaikka yksi tai kaksi päivää koko sairauslomasta) aiheuttaa sen, että työmarkkinatuella oleva ei saa koko sairauspäivärahan omavastuuajalta työmarkkinatukea, oli mitkä lääkärintodistukset hyvänsä?
Työkkäristä sain nyt kuulla yhdeltä virkailijalta, että sairaalahoidon ajalta ei KOSKAAN anneta puoltavaa lausuntoa. Mahdollisuutta työttömyyskorvaukseen (ja siis työkkärin puoltavaa lausuntoa) sairauspäivärahan omavastuuajalta ei siis tässä tilanteessa ole kuulemma kenelläkään.

Miksi tästä ei sitten informoida paremmin?
En meinannut alkuun saada millään kaivettua tätäkään tietoa esille, kun aloin ottaa asiasta selvää.
Lukuisat virkailijat eivät maininneet tästä asiasta sanallakaan (ei myöskään asian käsittelijä), eivät tuntuneet edes tietävän koko asiasta mitään. Miten tämä on mahdollista, jos kyseessä on kuitenkin muka jokin täysin yleinen käytäntö?
Faktat olivat selvät, kaikki asiat selkeästi esillä ja jokaisen näistä virkailijoista olisi pitänyt osata vastata tähän asiaan, kun kerran kyseessä oli tällainen standardi juttu.

Hassua ja omituista tässä jutussani on kyllä myös se, että sain kyllä sitten ensimmäiseltä sairauspäivärahan omavastuupäivältä työmarkkinatukea (tätä ihmetteli ko. virkailijakin, jonka kanssa puhuin puhelimessa ja totesi hänkin, että asia on kyllä kieltämättä hieman ristiriitainen), mutta kukaan ei ole edelleenkään osannut selittää miksi tuolta ensimmäiseltä päivältä sitten tuli työmarkkinatuki, vaikka olin jo tuona päivänä sairaalassa operaatiossa ja kaiken logiikan mukaan (jos sairaalassaoloa kerran käytetään jonakin kriteerinä) minulle ei olisi kuulunut maksaa työmarkkinatukea senttiäkään tuoltakaan päivältä. Sairaalassaoloajat olin kyllä asianmukaisesti ilmoittanut työkkäriin.

Asiasta on kyllä valitettu eteenpäin. Se yksi ja ainoa lakipykälä, jonka sain heti alussa työkkäristä perusteluksi, ei kyllä vastannut yhtään todellista tilannetta.
Toivottavasti eivät kuitenkaan nyt sitten ala perimään minulta vielä sitä yhtä työmarkkinatukipäivää takaisin, jos työkkäri onkin tehnyt jonkun mokan asiassa, jos meinaan tekevät taas kielteisen päätöksen....

19

277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kelalta kajahtaa!

      Olen ollut 8 vuotta työkkärissä töissä, enkä ole koskaan kuullut, että ihmiseltä olisi evätty työmarkkinatuki sairaslomapäivien omavastuun osalta! Sinä olet aivan ensimmäinen, jolle näin on tehty. En edes osaa alkaa etsimään mitään lakia, minkä mukaan sinulta on evätty nuo omavastuupäivät maksamasta. Tietääkseni semmoista lakia ei olekaan, mutta ilmeisesti sellainen on juuri nyt ja aivan salaa kansalta ja medialta säädetty ja voimaan saatettu.

      Toivoinpa todella, että kelan edustaja vastaa tähän ja kertoo miksi sinun kohdalla on kieltäydytty maksamasta työmarkkinautukea!

      Tähän saakka, ja aina ja poikkeuksetta, kun työtön kirjautuu sairaslomalle oli se sitten sairaalahoitoa tai muuta sairaslomaa, on työkkäristä kirjoitettu lausunto jonka mukaan olet sairaslomalla ja siis työvoiman ulkopuolella. Ei siis aktiivinen työtön työnhakija.

      Silloin, ja tähän päivään asti minun tietääkseni, kela on maksanut työmarkkinatukea sairasloman omavastuupäivien ajan ja sen jälkeen sairas on alkanut saada sairaspäivärahaa.

      Nyt kun sinulta on sitten evätty nuo omavastuupäivien ajan työmarkkinatuet, tarkoittaa se sitä, että kenelläkään köyhällä ja työttömällä ei ikinä ole varaa sairastaa ja hakea koskaan sairaslomaa vaikka terveydentila ja lääkärit sitä määräiskin. Onko tämä sitä uutta kokoomuslaista politiikkaa, että kaikki on oman onnensa seppiä ja köyhät älkää sairastako, kun ei teillä ole siihen rahaa eikä kela mitään teille maksa.

      Kirsi kelalta, toivon sinulta nopeaa ja tyhjentävää vastausta, jossa todella tarkkaan esität ne uudet lait, jonka perusteella sairaslomalaisen työmarkkinatuki jätetään maksamatta. Tämä on uusi ja aivan käsittämätön lainmuutos jota kela on alkanut toteuttaa. Miksi tästä ei ole puhuttu julkisuudessa ihmisille mitään? ? Ihan tajuton juttu!

    • kela

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi. Jos työnhakija sairastuu työttömänä ollessaan, hänelle on mahdollista maksaa työttömyysetuutta sairauspäivärahan omavastuuajalta.

      Työttömyysetuuden maksaminen edellyttää, että henkilö on välittömästi ennen sairauspäivärahan omavastuuajan alkamista ollut työttömänä työnhakijana ja lisäksi täyttää muut työttömyysetuuden saamisen normaalit edellytykset, eli ei esimerkiksi saa palkkaa tai ole karenssia.

      Henkilön on mahdollista saada työttömyysetuutta sairauspäivärahan omavastuuajalle, vaikka työ- ja elinkeinotoimisto olisi tehnyt lausunnon, jonka mukaan henkilö on estynyt olemasta työmarkkinoilla. Tällöin edellytyksenä on, että olet hakenut sairauspäivärahaa ja saanut päätöksen, jossa sairauspäivärahan omavastuuaika todetaan.

      Jotta voisimme selvittää miksi sinulle ei ole maksettu työttömyysetuutta koko sairauspäivärahan omavastuuajalle, voisit olla yhteydessä puhelinpalveluumme 020 692 210.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    • sairaalahoito+tuet

      Olen soittanut jo n. 10 puhelua (sekä Kelaan & työkkäriin), mutta kukaan ei ole osannut perustella asiaa, paitsi mitä nyt tuo viimeisin virkailija työkkäristä, joka tokaisi syyksi tuon, että olen ollut sairaalahoidossa. Se sairaalahoito on kuulemma nyt se avainsana.
      Muut ovat ainoastaan kehoittaneet tekemään valituksen.
      Eli toistaiseksi ei vielä kai kannata soittaa mihinkään, kun valitus asiasta lähti eteenpäin vasta viime viikon loppupuolella?Eivät todennäköisesti osaa sanoa Kelassa siitä vielä sen enempää.

      Olen siis tosiaan välittömästi ennen sairausloman alkua ollut työttömänä työnhakijana.
      En ole saanut karenssia (tämä vahvistettiin työkkäristä), en ole saanut myöskään palkkaa mistään.
      Olen myös hakenut sairauspäivärahaa normaalisti ja saanut päätöksen, jossa sairauspäivärahan omavastuuaika todetaan.

    • johan pomppas!

      Yhä hullummaksi menee teidän työkkärin toiminnta! Ai että työkkärin virkailja on kirjoittanut semmoisen maksulausunnon kelaan, että koska työtön on ollut sairaalahoidossa, ei kela saa maksaa sairasloman omavastuupäivien ajalta työmarkkinatukea!?
      Ja kela sitten toteuttaa tämmöisen laittoman ja aivan hatusta repäistyn määräyksen ja jättää viikon rahat maksamatta!?
      jo on aikoihin eletty!!
      Kerrotko ihan mielenkiinnosta, että missäpäin Suomea työskentelee näin pohjattoman törppöjä työkkärin ja kelan virkailijoita? Hipoo nimittäin tyhmyydessään kyllä ennätystä molempien toimistojen virkailijat...

    • sairaalahoito+tuet

      Niin, varsinaisessa lausunnossa ei siis ollut suoraan mainintaa sairaalahoidosta (sen seikan tämä yksi virkailija keksi vasta eilen), vaan yksinkertaisesti näin, että en ole ollut tuona aikana työmarkkinoiden käytettävissä.
      Eli:

      Perustelut
      Teillä ei ole oikeutta työmarkkinatukeen xx.xx.2011
      alkaen, koska työ- ja elinkeinotoimiston lausunnon mukaan ette
      ole työmarkkinoiden käytettävissä.

      Lainkohdat
      Työttömyysturvalaki 2 luku 8 §


      Minuthan oli määrätty osallistumaan samaan aikaan myös työvoimapoliittiseen koulutukseen ja asian käsittelijä painotti sitten tätä asiaa, että hylkäävä lausunto olisi liittynyt tähän seikkaan. Tukeni oli hänen mukaansa kuulemma evätty sen takia, että en pystynyt osallistumaan tuohon koulutukseen, koska olin silloin sairaana ja täten en ollut työmarkkinoiden käytettävissä (huolimatta siis lääkärintodistuksista yms.). Ja tästä hän antoi ymmärtää, että se on todella ihan yleinen käytäntö heillä, eikä asiassa ei ollut myöskään mitään henkilökohtaista (kuten epäilin, kun yhden virkailijan kanssa oli mennyt tätä ennen sukset ristiin näiden kurssiasioiden tiimoilta).

      Mitään varsinaista karenssia en sentään ollut saanut, kurssille osallistumattomuudestani (tämä vahvistettiin työkkäristä).
      Selvityksen ajan olin toki "katkolla", mutta niillä dokumenteilla ja selvityksellä, minkä annoin asiasta, olisi kyllä pitänyt tehdä myönteinen päätös ja palauttaa työmarkkinatukeni voimassaolo tuolta ajalta.
      Tuli siis kuitenkin se hylkäävä päätös.

      Kun koko asia tuntui kuitenkin edelleen jokseenkin epäloogiselta ja epäoikeudenmukaiselta, eikä tuo annettu lakipykäläkään täsmännyt, niin yritin saada asiasta lisää selvyyttä, mutta asian käsittelijä ei osannut selittää sen enempää.
      En ollut kuitenkaan itse aiheuttanut ja junaillut leikkaukseen joutumistani juuri sinä ajankohtana (vaikka joku virkailija saattoi näin luullakin). Olin jonottanut operaatiota sentään jo 5 kk ja sinne oli pakko mennä. Lopullinen leikkausajankohta tuli minullekin täytenä yllätyksenä.
      Ihmettelin myös siinä samassa vielä, että mikä siitä kurssin alkamisesta tekee niin erikoisen, että nämä asiat eivät olekaan enää samalla viivalla?
      Tästä ei siis tosiaan ollut erikseen mitään mainintaa missään lakipykälissä, että työnhakija ei saa puoltavaa lausuntoa, jos hänen sairauslomansa ajaksi osuu jokin kurssi, kuin että hän olisi sairausloman aikana normaalisti kotona työttömänä työnhakijana, ei siis mitään siitä, että nämä olisivat jotenkin eri asioita.
      Virkailija ei kuitenkaan pystynyt perustelemaan tätä asiaa sen enempää, eikä osoittamaan mitään erillistä lakipykälää.

      Tässä yhteydessä tuli sitten vielä se asia esille, että olin saanut työmarkkinatuen siltä yhdeltä päivältä, jolloin olin jo sairaalassa operaatiossa (kurssi alkoi vasta seuraavana päivänä). En ollut taatusti sinä operaatiopäivänäkään työmarkkinoiden käytettävissä, mutta silti siltä päivältä maksettiin tuki.
      Tätä ristiriitaa, lausunnossa mainittuun perusteluun nähden, virkailija ei pystynyt selittämään. Myönsi kyllä, että saattaa tuntua vähän epäloogiselta, mutta ei muuta.

      Kelasta sain tämän jälkeen sitten hieman muunlaistakin tietoa ja sen pohjalta aloin tutkimaan asiaa perusteellisemmin. Vahvistui se käsitys, että minulla olisi oikeasti ollutkin oikeus jäädä kurssilta pois lääkärintodistuksella ja saada siltä ajalta (eli sairauspäivärahan omavastuuajalta) työmarkkinatuki.
      Sain sitten neuvon kysyä asiaa vielä uudelleen työkkäristäkin ja silloin sain sieltä toiselta virkailijalta (eli eilen) tämän vastauksen, että asia johtuikin vain ja ainoastaan siitä sairaalassa olostani.
      Tämän virkailijan mukaan sairaalahoidossa oleva ei siis voinut millään saada puoltavaa lausuntoa, ei KUKAAN, eikä KOSKAAN, että en kuulemma ollut mikään poikkeus.
      Hänkin kuitenkin ihmetteli suuresti sitä (asia näkyi tässä taas hieman uudessa valossa, jos kyse olikin nyt pelkästään tuosta sairaalahoidosta), että olin saanut rahat kuitenkin siltä ensimmäiseltä sairaalassaolopäivältä, jolloin olin itse operaatiossa, eikä osannut selittää, että miksi oli näin, epäili jotain virhettä asiassa. Näki kuitenkin tiedoistani, että itse en ainakaan ollut jättänyt asiaa ilmoittamatta.
      Operaation jälkeisenä päivänä kotiuduin, joten en muuten ehtinyt lopulta olla edes kauan sairaalahoidossa, ainoastaan reilun vuorokauden!

      jatkuu.....

      • sairaalahoito+tuet

        ...jatkoa...

        No, tämä oli siis asian tausta, mutta....
        ...NYT asia on yllättäen edennyt...
        Äsken näkyikin jo sähköisissä tiedoissani, että valitukseni on kuin onkin hyväksytty ja asia on oikaistu, eli maksoivat nyt sitten samantien sen puuttuvan työmarkkinatuen tililleni (ja se on kyllä suuri summa köyhälle, nyt saan viimein maksettua sairaalalaskunkin, joka oli ehtinyt jo erääntyä!).
        Harvinaisen nopeaa toimintaa tällä kertaa, joten ihmeiden aika ei näemmä ole ohitse!

        En kuitenkaan ymmärrä yhtään, että oliko tämä koko prosessi nyt sitten pakko hoitaa näin vaikeimman kautta?
        Eikö asiaa olisi voinut hoitaa hieman yksinkertaisemmin ja joustavammin jo alunperin työkkärin puolelta ja antaa heti se puoltava lausunto,
        kun se kaiken logiikan mukaan oli kuitenkin se oikea vaihtoehto?
        Nyt meni vain ihan turhaan aikaa ja energiaa, puhelinmaksuja kaiken muun ohella (kaikilta), paperia tuhraantui sivukaupalla jne.
        Että onko tämä nyt ekologista ja järkevää toimintaa!
        Kysyn vaan!

        Joo, ja tämä kyseinen työkkäri on Lounais-Suomessa.


    • Tsemppiä Sinulle

      "En kuitenkaan ymmärrä yhtään, että oliko tämä koko prosessi nyt sitten pakko hoitaa näin vaikeimman kautta?
      Eikö asiaa olisi voinut hoitaa hieman yksinkertaisemmin ja joustavammin jo alunperin työkkärin puolelta ja antaa heti se puoltava lausunto,
      kun se kaiken logiikan mukaan oli kuitenkin se oikea vaihtoehto?"

      Ilmiselvää kyykytystä. Aika moni olisi antanut periksi, hyvä ettet Sinä antanut.

      Tuota kannattaa kysyä sieltä Kelasta ja työkkäristä. Tosin olen satavarma etteivät vastaa Sinulle. Nykyisin on kuitenkin helppo tehdä asiasta kantelu Eduskunnan oikeusasiamiehelle, siihen noiden virkailijoiden on pakko vastata.
      Kantelun voi tehdä tuolla:
      http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/kantelu/index.htx

      • sairaalahoito+tuet

        Näiden asioiden monimutkaisuuden tarpeellisuutta ja eri virkailijoiden menettelyjä voisikin kyllä hieman kritisoida jonnekin ylemmälle taholle...

        Taannoin jouduin myös muutaman Kelan virkailijan kanssa napit vastakkain, kun yritin saada minulle lain mukaan kuuluvia matkakorvauksia kuopukseni sairaalassaolon ajalta. Lapsi tarvitsi päivittäin vanhemman läsnäoloa (tämä oli ihan lääkärin määräys). Matka sairaalaan ( ja hoitoaika siellä) oli vaan sen verran pitkä, että olemattomat roposeni upposivat näihin matkoihin lähes kokonaan.

        Virkailijoissa oli todella eroa. Osa laittoi rahat ihan mukisematta maksuun. Osa alkoi pyydellä lisäselvityksiä. Ne sairaalasta saadut todistukset, jotka olivat muille virkailijoille kelvanneet, eivät kelvanneetkaan enää muutamille muille.
        Kaiken huippu oli eräs virkailija, joka soitti jälkikäteen, kun lähes kaikki maksut oli jo maksettu (pari vielä puuttui ja hän vaati taas näihin joitain idiooottimaisia lisäselvityksiä) ja alkoi väittämään, että en oikeastaan olekaan oikeutettu näihin matkakorvauksiin.
        Puhelun lopussa alkoi jo korottaa ääntään ja uhkailla, että laittaa ne kaikki siihen asti maksetut rahat vielä takaisinperintään.
        Onneksi tämä asia selvisi sitten lopulta onnellisesti, mutta aikamoista stressiä jo muutenkin stressaantuneelle.


    • Onnee vaan

      Kyllä sun pitää osoittaa kysymyksesi suoraan kelan toimiston johtajalle, jolla onkin sitten lisäkoulutettavaa alaisilleen, että asiakkaat saavat rahansa oikein ja heti.

      Työkkäri on kirjoittanut aivan oikein lausunnon, että olet sairaslomalla ja samalla kirjannut sut työvoiman ulkopuolelle. Näin tehdään aina ja joka kerta, kun asiakas ilmoittaa olevansa sairaslomalla. Oli sitten kotona tai sairaalassa tai jopa katkolla ollessa.

      Siiitä päiväastä alkaen kun ollaa sairaslomalla ei aivain oikein kirjoitetun lausunnon mukaan ole oikeutta työmarkkinatukeen.

      Kuitenkin Kelan PITÄISI maksaa sairaloman omavastuupäiviltä vielä työmarkkkinatukea kunnes sairaspäiväraha astuu voimaan. Tämän ovat Eduskunnassa siksi päättäneet, että eihän työtönta ja sairasta ihmistä voi jäättää viikoksi ilman kokonaan rahaa! Eihän muuten kukaan pystyisi sairastamaan, jollei olisi viikkojen rahasummia säästössä jossain.

      Näin toimivat kaikki muut kelan toimistot, paitsi sinun alueesi kela,joka kieltäytyy maksamasta. Peurste, että siksi ei makseta, koska asiakas on ollut sairaalahoidossa, on niin uskomattoman pöljä perustelu, että melkein naurattaa. Toivottavasti kirjoitat laittomasta kohtelustasi ja virattomista päätöksistä kelan toimiston johtajalle, että hänelle selviää, minkälaista porukkaa hänellä on työssä asiakkaiden lakisääteisiä etuuksia hoitamassa!

    • Torsti Työkkäristä

      "alunperin työkkärin puolelta ja antaa heti se puoltava lausunto"

      Tiedoksi sulle,että työkkäri on toiminut oikein. Lausunto on oikein ja niinkuin pitääkin. Kelan kannattais tarkistaa toimiaan aika kriittisesti.

    • sairaalahoito+tuet

      Nimim. "Onnee vaan" kirjoitti:
      "Työkkäri on kirjoittanut aivan oikein lausunnon, että olet sairaslomalla ja samalla kirjannut sut työvoiman ulkopuolelle. Näin tehdään aina ja joka kerta, kun asiakas ilmoittaa olevansa sairaslomalla. Oli sitten kotona tai sairaalassa tai jopa katkolla ollessa.
      Siiitä päiväastä alkaen kun ollaa sairaslomalla ei aivain oikein kirjoitetun lausunnon mukaan ole oikeutta työmarkkinatukeen".

      "Kuitenkin Kelan PITÄISI maksaa sairaloman omavastuupäiviltä vielä työmarkkkinatukea kunnes sairaspäiväraha astuu voimaan".

      Minua ei siis ole kirjattu työvoiman ulkopuolelle sinä päivänä, jona sairausloma alkoi, vaan vasta seuraavana päivänä (jolloin työkkärin kurssin olis pitänyt alkaa), että tämäkään ei nyt ihan täsmää.

      Kyllähän toki ymmärrän, että sairauspäivärahan ja työmarkkinatuen maksu ei voi mennä päällekkäin.
      Kelaa sitovat näköjään kuitenkin myös erinäiset työkkärin lausunnot, että tuohon työmarkkinatukeen täytyy edes jonkinsorttinen "oikeus" olla, että Kela pystyy sen maksamaan. Asia on hieman monimutkainen.

      Alkuunhan sain vain tiedon Kelasta, että työmarkkinatukeni ei ole voimassa sairauspäivärahan ensimmäisestä MAKSUPÄIVÄSTÄ alkaen.

      Sittemmin sain seuraavan lausunnon Kelasta:
      TYÖMARKKINATUEN MAKSAMISEN KESKEYTTÄMINEN

      Hyvä asiakkaamme

      Kelaan on saapunut oheinen työvoimapoliittinen lausunto.
      Lausunnon vuoksi olemme joutuneet keskeyttämään työmarkkina-
      tukenne maksamisen.

      Työ- ja elinkeinotoimisto tutkii oikeutenne saada työttömyys-
      turvaa ja antaa asiasta Kelaa sitovan työvoimapoliittisen
      lausunnon. Jos oikeutta työmarkkinatukeen ei ole, Kela antaa
      Teille lausunnon mukaisen päätöksen. Muussa tapauksessa
      työmarkkinatukenne maksamista jatketaan antamatta uutta
      päätöstä.

      Työ- ja elinkeinotoimiston lausunto xx.xx.2011 alkaen toimitetaan myöhemmin.
      Tiedoksi hakijalle: maksaja katkaisee etuuden maksatuksen käsittelyn ajaksi.
      (TTL 11 luku 6 §).

      Kelasta ei siis näköjään pystytty maksamaan sitä omavastuuajan työmarkkinatukea (joka oltais muuten varmaan maksettu), kun työkkäristä tuli sellainen lausunto kuin tuli (eli, että en ole ollut työmarkkinoiden käytettävissä).
      Kelahan oli kuitenkin maksanut sen työmarkkinatuen ekalta päivältä ihan oikeaoppisesti, eli siltä päivältä, joka oli sairausloman eka omavastuupäivä.
      Pointti oli siis näköjään se, että siltä ekalta päivältä ei ollut vielä tällaista työkkärin kielteistä lausuntoa (tätäkään ei kuitenkaan kukaan osannut selittää alkuun ollenkaan järkevästi ja se yksi työkkärin virkailija tosiaan väitti jopa, että itse sairaalahoito aiheuttaa senlaatuisen työkkärin lausunnon kirjoittamisen, että Kela ei voi asialle mitään ja näin ollen sekoitti asiaa lisää). Kaikki painottivat vaan kovasti näitä työkkärin lausuntoja, Kelalla oli kuulemma ilman puoltavaa lausuntoa "kädet täysin sidottu". Näin sanottiin työkkärinkin puolelta.

      Tämä kielteinen lausuntohan liittyi siis myös siihen kurssilta pois jäämiseeni, joten se näköjään esti sen työmarkkinatuen omavastuuosuuden maksamisen. Jos lausunnossa olisi ollut kyse pelkästä sairauslomasta, niin todennäköisesti omavastuu olisi maksettu mukisematta, vaiko...?

      Työkkäristähän tuli siis jossain vaiheessa tällainen tieto:

      Työ- ja elinkeinotoimiston lausunto xx.xx.2011 alkaen toimitetaan myöhemmin.
      Tiedoksi hakijalle: maksaja katkaisee etuuden maksatuksen käsittelyn ajaksi.
      (TTL 11 luku 6 §).

      Perustelu:
      Työvoimakoulutuksen aloittamatta jättäminen.

      jatkuu...

      • sairaalahoito+tuet

        ...jatkoa...


        Heti alkuunhan sain siis työkkäristä selvityspyynnön, miksi en aloittanut kurssia.
        Annoin tuon selvityksen heti ja laitoin mukaan lääkärintodistuksen yms.
        Lopulta tästä sitten tehtiin työkkärissä se lausunto, jonka lopputulos oli kielteinen tuosta kurssin alkamispäivästä lähtien (huom. ei siis siitä varsinaisesta sairausloman alkupäivästä), joka toimitettiin Kelaan ja jonka perusteella Kela ilmoitti, että ei voi maksaa sitä työmarkkinatukea siltä omavastuuajalta, koska tukeni siltä ajalta oli hylätty työ- ja elinkeinotoimiston lausunnon perusteella.
        Olin kuitenkin olettanut, että kun tuo kurssiasian selvitys on käsitelty, niin työkkäristä tulee SEN suhteen jollain tavalla vapauttava lausunto ja Kela pystyy maksamaan sen puuttuvan omavastuuosuuden, mutta näin ei käynytkään.
        Kelasta tuli siis vain tieto, että mitään ei makseta siitä kurssin alkamispäivästä lähtien ja asiaan voi saada muutoksen ainoastaan valituksen kautta.
        Nyt sitten vasta rahat tulivat, kun työkkäri oli sattunut samana päivänä antamaan sellaisen lausunnon, että työmarkkinatukeani on taas jatkettu sairausloman loppumisen jälkeen.

        Siis...ihmettelen vaan, että pitääkö kaikki tehdä aina näin monimutkaisesti, tällä tavalla vaikeimman kautta?
        Miksi asia ei voi mennä läpi kokonaisuudessaan, kun on kuitenkin kaikki mahdolliset perustelut ja todistukset?Eikö työkkärikin voisi hieman helpottaa asiaa?
        Miksi tällainen pitää viedä vielä erikseen johonkin lautakuntaan?
        Ja tämä asiahan ei tainnut lopulta edes mitään lautakuntaa nähdäkään, koko jutun selvitti näköjään joku virkailija Kelassa saman päivänä kuin valitus sinne saapui..., että se siitä.
        Mikähän tarkoitus tällaisella vaivaamisella on?


      • kela
        sairaalahoito+tuet kirjoitti:

        ...jatkoa...


        Heti alkuunhan sain siis työkkäristä selvityspyynnön, miksi en aloittanut kurssia.
        Annoin tuon selvityksen heti ja laitoin mukaan lääkärintodistuksen yms.
        Lopulta tästä sitten tehtiin työkkärissä se lausunto, jonka lopputulos oli kielteinen tuosta kurssin alkamispäivästä lähtien (huom. ei siis siitä varsinaisesta sairausloman alkupäivästä), joka toimitettiin Kelaan ja jonka perusteella Kela ilmoitti, että ei voi maksaa sitä työmarkkinatukea siltä omavastuuajalta, koska tukeni siltä ajalta oli hylätty työ- ja elinkeinotoimiston lausunnon perusteella.
        Olin kuitenkin olettanut, että kun tuo kurssiasian selvitys on käsitelty, niin työkkäristä tulee SEN suhteen jollain tavalla vapauttava lausunto ja Kela pystyy maksamaan sen puuttuvan omavastuuosuuden, mutta näin ei käynytkään.
        Kelasta tuli siis vain tieto, että mitään ei makseta siitä kurssin alkamispäivästä lähtien ja asiaan voi saada muutoksen ainoastaan valituksen kautta.
        Nyt sitten vasta rahat tulivat, kun työkkäri oli sattunut samana päivänä antamaan sellaisen lausunnon, että työmarkkinatukeani on taas jatkettu sairausloman loppumisen jälkeen.

        Siis...ihmettelen vaan, että pitääkö kaikki tehdä aina näin monimutkaisesti, tällä tavalla vaikeimman kautta?
        Miksi asia ei voi mennä läpi kokonaisuudessaan, kun on kuitenkin kaikki mahdolliset perustelut ja todistukset?Eikö työkkärikin voisi hieman helpottaa asiaa?
        Miksi tällainen pitää viedä vielä erikseen johonkin lautakuntaan?
        Ja tämä asiahan ei tainnut lopulta edes mitään lautakuntaa nähdäkään, koko jutun selvitti näköjään joku virkailija Kelassa saman päivänä kuin valitus sinne saapui..., että se siitä.
        Mikähän tarkoitus tällaisella vaivaamisella on?

        Hei sairaalahoito tuet,

        kiitos vielä tarkentavista kysymyksistäsi. Kysyit näin: "Tämä kielteinen lausuntohan liittyi siis myös siihen kurssilta pois jäämiseeni, joten se näköjään esti sen työmarkkinatuen omavastuuosuuden maksamisen. Jos lausunnossa olisi ollut kyse pelkästä sairauslomasta, niin todennäköisesti omavastuu olisi maksettu mukisematta, vaiko...?

        Työkkäristähän tuli siis jossain vaiheessa tällainen tieto:

        Työ- ja elinkeinotoimiston lausunto xx.xx.2011 alkaen toimitetaan myöhemmin.
        Tiedoksi hakijalle: maksaja katkaisee etuuden maksatuksen käsittelyn ajaksi.
        (TTL 11 luku 6 §)."

        Kertomasi perusteella vaikuttaisi siltä, että työttömyysetuutta ei ole heti pystytty maksamaan sairauspäivärahan omavastuuajalle juuri siitä syystä, johon olit itsekin päätynyt. Eli työ- ja elinkeinotoimistosta tullut tieto, että et ole työmarkkinoiden käytettävissä, ei olisi vielä estänyt maksamista omavastuun ajalle. Koska päivää myöhempään ajankohtaan osui alkavaksi lausunto, jolla ilmoitettiin tutkittavan kurssin aloittamista, niin tämä lausunto estää työttömyysetuuden maksamisen. Maksaminen tällä lausunnolla estetään siksi, että jos työ- ja elinkeinotoimisto asian tutkimisen jälkeen päätyisi karenssin antamiseen, niin asiakas välttyy työttömyysetuuden takaisinperinnältä.

        Ystävällisin terveisin,
        Kirsi Kelasta


      • sairaalahoito+tuet
        kela kirjoitti:

        Hei sairaalahoito tuet,

        kiitos vielä tarkentavista kysymyksistäsi. Kysyit näin: "Tämä kielteinen lausuntohan liittyi siis myös siihen kurssilta pois jäämiseeni, joten se näköjään esti sen työmarkkinatuen omavastuuosuuden maksamisen. Jos lausunnossa olisi ollut kyse pelkästä sairauslomasta, niin todennäköisesti omavastuu olisi maksettu mukisematta, vaiko...?

        Työkkäristähän tuli siis jossain vaiheessa tällainen tieto:

        Työ- ja elinkeinotoimiston lausunto xx.xx.2011 alkaen toimitetaan myöhemmin.
        Tiedoksi hakijalle: maksaja katkaisee etuuden maksatuksen käsittelyn ajaksi.
        (TTL 11 luku 6 §)."

        Kertomasi perusteella vaikuttaisi siltä, että työttömyysetuutta ei ole heti pystytty maksamaan sairauspäivärahan omavastuuajalle juuri siitä syystä, johon olit itsekin päätynyt. Eli työ- ja elinkeinotoimistosta tullut tieto, että et ole työmarkkinoiden käytettävissä, ei olisi vielä estänyt maksamista omavastuun ajalle. Koska päivää myöhempään ajankohtaan osui alkavaksi lausunto, jolla ilmoitettiin tutkittavan kurssin aloittamista, niin tämä lausunto estää työttömyysetuuden maksamisen. Maksaminen tällä lausunnolla estetään siksi, että jos työ- ja elinkeinotoimisto asian tutkimisen jälkeen päätyisi karenssin antamiseen, niin asiakas välttyy työttömyysetuuden takaisinperinnältä.

        Ystävällisin terveisin,
        Kirsi Kelasta

        Kiitos vastauksesta, näinhän tämä todellakin meni.

        Mutta, siinä vaiheessa, kun selvitys oli jo tehty ja työkkäri oli päättänyt, että karenssia ei siis tule, niin Kelahan ei edelleenkään tehnyt mitään maksaakseen puuttuvaa summaa.
        Homma tyssäsi siihen.
        Vaatiiko tällainen tosiaan aina ensin valituskirjelmän teon?
        Valituskirjelmäänihän ei tosin kuitenkaan koskaan toimitettu työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnalle (!)

        Eikö asian olisi siis voinut hoitaa lopulta jotenkin yksinkertaisemmin, ilman näitä "tuhansia" puhelinsoittoja ja tiedusteluja Kelaan ja työkkäriin ja ilman tuon valituskirjelmän tekoa?
        Miksi työvoimatoimisto ei myöskään informoinut kunnolla tästä selvityksen lopputuloksesta.
        Pelkästä hylätystä lausunnostahan voi maallikko vetää vaikka mitä johtopäätöksiä!!
        Tiedon saanti tästäkin asiasta oli kiven alla. Työvoimatoimistosta ei osattu vastata tähän mitään ja asian käsittelijää ei saanut alkuun mistään kiinni.


    • Pitkää ja leviää

      Tässä viestiketjussa näkyy kirkkaana ja kauas, miten asiat menee kun asianosainen itse ei tiedä hökäsen pölähdystä siitä, miten lain mukaan asiat pitää tehdä. Eikä ole kukaan ole sille työkkäristä eikä kelasta viitsinyt mitään selittääkään.

      Alkuperäiselle on tapahtunut kaksi asiaa yhtä aikaa; sairaloma ja kurssita pois jääminen. Ne tapahtui samaan aikaan, ja sairasloman takia ei määrätty sanktiota kurssilta pois jäämisestä, Muuten ne on asioita erikseen.

      Joitakin lakeja on Eduskunta äänestänyt voimaan. Kuten että toimikunnan pitää kaikki epäselvät asiat työttömyysturvassa käsitellä. Ei voi pelkkä kelan tai työkkärin virkailja ittekseen päättää. Toimikunta taas pitää kokouksiaan n. kerran kuukaudessa, ehkä useamminkin. Ei kuitenkaan joka päivä kokoonnu. Kun siinä ei ole työkkärissä töissä olevia jäseniä kuin puheenjohtaja. Muut jäsenet on työntekijöiden edustajia tms.

      Kela ei halua että yhtään centtiä työttömyyskorvausta maksetaan työttömälle sinä aikana, kun toimikunnassa on joku asia kesken käsiteltävänä. Senpä takia aina pitää keskeyttää korvausten makstatus käsittelyn ajaksi. Ettei vaan tule kelalle ylimääräistä riesaa takaisinperinnässä jos karenssi sitten määrätäänkin ja rahat olleet maksussa koko ajan.

      Laita nyt vaan kirjettä sinne kelalle ja pyydä perustelemaan että miksi sairaalahoito estää maksamasta omavastuupäiviltä työmarkkinatukea, niinkuin sulle kela väitti. Kiinnostaa vastaus varmaan muitakin lukijoita. En kyllä usko että kyselyä kirjoitat enkä usko että kelakaan vastaa. Mutta voihan sitä odotella tässä kun näyttää ilmatkin huononevan.

    • sairaalahoito+tuet

      Niinpä, kun ei ole ennen tällaiseen rumbaan joutunut ja kukaan ei selitä syitä selkeästi.
      Kun virkailijoitakin on monta, niin alkaa olla liian monta lusikkaa sopassa. Kaikki puhuvat mitä puhuvat ja osa ei tunnu tietävän mitä puhuu, arvailevat vain. Siirtelevät sitten asiaa eteenpäin joillekin toisille, joiden kuvittelevat tietävän asiasta enemmän, mutta hekään eivät välttämättä tiedä.
      Johan siinä on lopulta asiakas kokonaan pää pyörällä.

      "Laita nyt vaan kirjettä sinne kelalle ja pyydä perustelemaan että miksi sairaalahoito estää maksamasta omavastuupäiviltä työmarkkinatukea, niinkuin sulle kela väitti".

      Siis KELASTA ei ole näin kukaan väittänyt, vaan yksinomaan TYÖKKÄRIN yksi virkailija. Kelastahan ei ole väitetty koko aikana juuri mitään, ovat lähettäneet sieltä vain työkkärin lausuntoihin perustuvat päätökset, vedoten ainoastaan niihin (ja niissähän ei siis lue kirjallisena mitään sairaalahoidosta) ja tavalliset rivivirkailijat ovat olleet asian kanssa ihan äimän käkenä.
      Kelassa siis ainoastaan odottivat niitä työkkärin lausuntoja ja huolehtivat siitä, olenko mahdollisesti muistanut laittaa kaikki mahdolliset ilmoitukset sähköisesti (olin kyllä).

      Siinä vaiheessa, kun tämä lausunto, joka oli tehty tämän selvitykseni perusteella (siis miksi en osallistunut -sairauteni takia- kurssille ja jonka ajaksi korvausteni maksatus oli keskeytetty) sitten saapui, niin siihenhän se sitten tyssäsikin lopullisesti, sen sairauspäivärahan omavastuupäivien maksaminen.
      Kelan olisi tässä vaiheessa kyllä pitänyt olla jo tietoinen siitä, että en ollut saanut karenssia, mutta rahoja ei edelleenkään tullut ilman sitä valituskirjelmääni.

      Jos asiat kuuluu (kuten ed. kirjoittaja totesi) päättää jossain porukassa (ja tämä kirjelmähän oli osoitettu muutoksenhakulautakunnalle), niin voin sanoa, että tämän kirjelmän kyllä käsitteli lopulta joku Kelan virkailija, ilman mitään kokousta.
      Päätös oli nimittäin kirjattu täsmälleen samalle päivälle, kuin kirjeen saapumispäivä Kelaan, joten koko asia ei ollut todellakaan mitään lautakuntaa nähnytkään!
      Eli siis koko valituskirjelmän teko ja toimittaminen Kelaan ei näköjään sitten olisikaan ollut välttämätöntä, jos asia pystyttiin kerran oikaisemaan näin pikaisesti muutenkin, näillä samaisilla tiedoilla, jotka siellä heillä jo olivat.
      Varsinkin työkkäristä kuitenkin informoitiin koko tänä aikana kovasti, että MITÄÄN ei tule tapahtumaan ilman tätä valituskirjelmää (ja peloteltiin vielä, että asian käsittely voi kestää todella kauan). Myös Kelasta painotettiin tätä kirjelmää ja virkailija, joka otti kirjeen vastaan, ilmoitti myös, että käsittely voi kestää vuoden...ja hups....siinähän se olikin sitten jostain kumman syystä kuitenkin jo parin tunnin päästä käsitelty...että näin.
      No, mukavaa tietysti, että asia selvisi näin nopeasti, mutta aivan ihmeellinen prosessi!

      Informaatio ei näyttänyt muutenkaan kulkevan. Minulle ei esim. kerrottu työkkäristä heti, oliko antamani selvitys kurssille osallistumattomuudestani hyväksytty, vai olinko kenties saanut jonkun karenssin (kun tälläkin oli kerran uhattu, muiden asioiden takia).
      Tämän selvityksen tiimoiltahan sain VAIN ja ainoastaan sellaisen paperin, jossa luki, että työmarkkinatukeni on hylätty tuosta kurssin alkamispäivästä lähtien.
      Kävin samoihin aikoihin työkkärin virkailijan vastaanotolla (jossa tehtiin jatkosuunnitelma) ja hän lykkäsi käteeni ainoastaan tämän samaisen paperin tukeni hylkäämisestä.
      Kysyin häneltä mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja milloin tuki palautetaan, mutta hän ei kuulemma tiennyt asiasta yhtikäs mitään. Kehoitti ainoastaan ottamaan yhteyttä ylemmälle taholle...

    • siksi-

      Se johtuu vain siitä, että siellä on osaamattomia duunareita iso joukko, ilman vastuuta.

    • tässä syy
    • paperimassaa

      Minun käsittääkseni aina jos työkkärin kanssa on tehty suunnitelma työstä tai koulutuksesta pitää olla pätevä syy miksi ei voi osallistua toimenpiteeseen? eihän työvoimavirkailija voi yksin tehdä päätöstä mahdollisista sanktioista sen tekee aina toimikunta, vaikka olis näyttää millaiset liput ja laput tahansa, jos siinä välissä aletaan kikkailemaan eri lausuntojen kanssa sehän on selvää että siinä jossain päässä tulis niitä virheitä? Kela toimii vaan sen mukaan mitä lausuntoja työkkäristä lähtee..

      Kannattaa jo siinä paikan päällä selvittää ja tarkistaa että varmasti lähtee oikeat lausunnot ennen kuin virkailija painaa lähetä, itsekin olen monta kertaa joutunut palauttamaan omat etuuteni kun työkkäri on sählänny lausuntojen kanssa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      78
      1510
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1267
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      120
      1227
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1166
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1024
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      82
      823
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      765
    8. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      762
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      380
      738
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      696
    Aihe