Refluksitauti

ei närästä.

Kyseessä on varsin mielenkiintoinen tauti, josta ei yleisesti ottaen tiedetä kovinkaan paljoa. Tähän sairauteen suhtaudutaan usein lääkärien keskuudessa hieman vähättelevästi ja ylimielisesti, joka on ongelman kanssa painivalle varsin ikävä asia.

Refluksitaudissa mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Väkevä neste, joka koostuu suolahaposta ja ruoansulatusentsyymeistä, aiheuttaa limakalvoärsytystä ja vaurioita, jotka johtavat mitä erilaisempiin oireisiin. Monilla lievää takaisinvirtausta tapahtuu silloin tällöin ilman, että kyseessä on varsinainen tauti. Refluksitaudista on kysymys silloin, kun takaisinvirtaus haittaa elämää tai voi aiheuttaa lisäsairauksia.

Refluksitauti on suomalaisilla yllättävän yleinen vaiva. Usein oireita voi hoitaa hyvin yksinkertaisilla ruokavalioon liittyvillä nikseillä. Muunlaista hoitoa kannattaa etsiä siinä vaiheessa, kun kotikonstit eivät auta ja oireilu on jatkuvaa tai aiheuttaa esimerkiksi ruokatorvitulehduksen.

Tässä muutamia vinkkejä, joista voi olla apua ainakin joillekin ongelmasta kärsiville.

1. Vältä gluteeniviljoja ja sokeria. Auttaa hämmästyttävän usein (myös) tämän ongelman suhteen. Siellä missä viljat, niin siellä myös ongelma…

2. Vältä ruokatorven alasulkijan painetta vähentäviä ruokia, kuten esimerkiksi kaakaota tai piparminttua.

3. Pureskele ruokasi hyvin. Syö ajan kanssa ja nautiskellen. Vältä viimeiseen asti syömistä stressaantuneena tai kiireisenä.

4. Inkivääri, fenkolinsiemenet ja lakritsijuuri ovat luonnon oman lääkekaapin puolelta erittäin kokeilemisen arvoisia välineitä. Inkivääri on tunnetusti mitä mainioin juttu ruoansulatusta ja erilaisia vatsavaivoja ajatellen. Fenkoli taas rauhoittaa / rentouttaa meidän ruoansulatuskanavan sileää lihaskudosta ja voi tätä kautta auttaa tähän ikävään vaivaan. Lakritsinjuurella on todettu olevan antasidien kaltaisia ominaisuuksia, joten myös sitä kannattaa nauttia oman harkinnan mukaan.

Löysin muuten taannoin aika mielenkiintoisen teen, jota jokaisen refluksitaudista kärsivän kannattaa koittaa! Kyseisestä teestä löytyy mm. näitä mainitsemiani inkivääriä, fenkolinsiemeniä ja myös lakritsijuurta.

5. Kannattaa myös harkita laadukkaiden ruoansulatusentsyymivalmisteiden käyttöä.

6. Ruokavalio kokonaisuudessaan kuntoon. Eli ota lisää ja korvaa menetelmä käyttöön. Lisää ruokavalioosi paljon hyviä komponentteja (aitoa ruokaa) ja korvaa niitä huonoimpia juttuja paremmilla vaihtoehdoilla.

7. Omenaviinietikka on tuonut tuhansille ja taas tuhansille ihmisille lähes uskomatonta apua tähän vaivaan. Kannattaa tutustua vaikka tämän kirjoituksen kommentteihin.

http://www.raikasweb.com/

7

1427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leikattu =)

      Paras vihje: Fundoplikaatio ;)

    • närässsstää

      "Löysin muuten taannoin aika mielenkiintoisen teen, jota jokaisen refluksitaudista kärsivän kannattaa koittaa! Kyseisestä teestä löytyy mm. näitä mainitsemiani inkivääriä, fenkolinsiemeniä ja myös lakritsijuurta"

      Mikä tee tämä on?

      • Kamala tauti

        Olen 46v. mies ja kärsin aikoinani todella pahasta reflusitaudista. Ensi tähystyksellä jo todettiin mahaportin olevan löysä, mutta lääkäri vetkutteli vielä puoli vuotta. Tehtiin monta tähystystä ja mitattiin vatsahappojen nousua eräällä aparaatilla muutamaan otteeseen. Letku nenästä nielun kautta vatsaan ja aparaatti vyötärölle. Aina kun nousin tai söin jotain, niin piti painaa nappulasta.
        Onneksi lääkäri lopulta taipui leikkaukseen. Leikkaus tehtiin 2002 enkä ole sen jälkeen vaivoista kärsinyt. Lauhduin operaation jälkeen n.10kg kuukaudessa. Vesitilkankin nieleminen oli aika vaikeaa, mutta alkoi sitten toimimaan normaalisti.


    • nananananannannan

      Olen 19 v. nainen, osaisko joku sanoa voiko refluksitaudissa olla oireena rasitusrintakipua vai viittaako se aina sydämeen? (mulle lääkäri sanonut ruokatorven läpän olevan löysä ja määrännyt siihen vaivaan lääkkeitä) Kuinka todennäköistä on sairastua sepelvaltimotautin alle parikymppisenä ilman, että kulkee suvussa?

    • SuoRef

      R-taudissa voi olla rintakipua, jota usein luullaan sydänperäiseksi. Taustalla voi olla esim ruokatorven voimakas kouristelu, joka on erittäin kivulias ja saaattaa tuntua sydänkohtaustyyppiseltä.

      Piipahda tuonne refluksikkojen kohtauspaikkaan http://www.refluksi.fi
      Oirelistasta löytyy melkoinen liuta mahdollisia oireita.

    • Ei siihen

      Reflukstautiin ruokavalion muutos auta, ainakaan minulle auttanut. sillon ku närästää niin sillon närästää....

    • lue..

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1535
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe