Asumistuen ristiriitaisuus

Y

Kuvitteellisen tilanteen faktat:

- Henkilö X saa työmarkkinatukea ja yleistä asumistukea. Hän tekee syystä tai toisesta (esimerkiksi muutosta johtuen) asumistuen välitarkistuksen 1.12.2010 alkaen.
- Lisäksi X tulee aloittamaan yli vuoden kestävän työn 1.1.2011 alkaen ja tulee saamaan tästä bruttopalkkaa 1600 euroa/kk. Tätä hän ei vielä tiedä joulukuun aikana.

Skenaario A:
Kela tekee 1.12.2010 alkaen tehdyn välitarkistuksen päätöksen nopeasti, eikä tiedä vielä henkilön X töiden alkamisesta tulevaisuudessa (eihän edes X itse välttämättä vielä tiedä aloittavansa töitä). Asumistuen maksaminen siis jatkuu tarkistettuna 1.12.2010 alkaen. Tämän jälkeen X tekee asumistuen välitarkistuksen 1.1.2011 alkaen tulojen muuttumisesta johtuen, jonka seurauksena asumistuki lakkautetaan 1.1.2011 alkaen, koska henkilön tulot ovat liian suuret.

Skenaario B:
Kelalla menee 1.12.2010 alkaen tehdyn välitarkistuksen päätöksen teossa niin kauan, että he saavat tietää henkilön X aloittaneen työt 1.1.2011. Tarkistuksen seurauksena asumistuki lakkautetaan kokonaan _jo_ 1.12.2010 alkaen, koska keskiarvotulo välitarkistuksen ajankohdasta eteenpäin on liian suuri.

Skenaariossa B henkilö X siis menettää yhden kuukauden asumistuen Kelan hitauden takia! Voiko näin oikeasti tapahtua?

8

567

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei pitäisi

      Ei voi tai ei siis pitäisi. Henkilöllehän kuuluu asumistuki joulukuulta sillä työ alkaa vastaa tammikuussa (ja palkka tulee tietenkin ties milloin). Heidän pitäisi maksaa takautuvasti joulukuun asumistuki tai sitten sossun pitäisi maksaa Kelan puolesta asumistuki (jos ei ole varaa maksaa asumista ilman tukea) ja periä se jälkeenpäin Kelalta.

    • näin on tosi

      "koska keskiarvotulo välitarkistuksen ajankohdasta eteenpäin on liian suuri."
      KELA tulkitsee tuota keskiarvotuoa väärin, jos noin menettelee. Kesiarvotuloa voidaan käyttää vain jos työaika kuukausittain vaihtelee suuresti, ei työn aloittamis tai lopettamistapauksissa. Tuosta keskiarvotulosta on ja sen käytöstä mainittu aivan selvästi asumistukilain 3§:n 2 momentissa. Jos saa kiinteää kuukausipalkkaa, tai tuolt vaihtelevat vain vähän eri kuukausina, ei tuota keskiarvotuloa voi käyttää.

      "Asumistukilaki 4.6.1975/408

      2 LUKU
      Asumistuen saamisen edellytykset.

      3 § (13.2.1987/154)

      Asumistuen saamisen edellytyksenä on:

      1) että ruokakunnan hallinnassa oleva asunto on kelvollinen asuntona käytettäväksi;

      2) ettei ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden pysyvien kuukausitulojen yhteismäärä ylitä valtioneuvoston vuosittain vahvistamaa määrää; sekä (8.12.1989/1079)

      3 kohta on kumottu L:lla 21.11.1997/1032.

      Jos kuukausitulot vaihtelevat, pysyvä kuukausitulo lasketaan keskiarvotulona sen tulon perusteella, jota ruokakunnan voidaan kohtuullisen arvion mukaan edellyttää saavan vuoden aikana. Kuukausituloksi voidaan arvioida vähintään työmarkkinatuen suuruinen tulo, jollei voida osoittaa, että henkilöllä ei ole mahdollisuutta hankkia vastaavan suuruista tuloa. (19.2.1999/195) "
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1975/19750408

      • Y

        Laittaisitko vielä kohdan, jossa sanotaan tuo, että keskiarvotuloa käytetään vain, kun vaihtelua on _suuresti_. Eli että sitä ei käytetä esim. työn alkamistilanteessa. Tuolta en tämmöistä kohtaa tuntunut löytävän.


    • näin on tosi

      Ei missään sanota tuota "suurta" vaihtelua, mutta nuo välitarkistusrajathan on 300 ja -170 euroa/kk.

      Ei pitäisi käyttää työn alkamistilanteessa, käyttävät kyllä, laittomasti.

      • Y

        Itseasiassa vastaavanlaista tapausta on nyt puitu Kelan asiakaspalvelun kanssa useampaan otteeseen, ja he toimivat juuri noin. Perusteena on kuulemma, että asumistukea ei myönnetä kuukausitasolla vaan vuositasolla (jolloin täytyy käyttää keskiarvotuloa mikäli tarkistusajankohdasta eteenpäin ei ole yli 4 kk kestävä tasainen tulo), ja keskiarvotuloa laskettaessa käytetään kaikki saatavilla oleva tieto.


      • Y
        Y kirjoitti:

        Itseasiassa vastaavanlaista tapausta on nyt puitu Kelan asiakaspalvelun kanssa useampaan otteeseen, ja he toimivat juuri noin. Perusteena on kuulemma, että asumistukea ei myönnetä kuukausitasolla vaan vuositasolla (jolloin täytyy käyttää keskiarvotuloa mikäli tarkistusajankohdasta eteenpäin ei ole yli 4 kk kestävä tasainen tulo), ja keskiarvotuloa laskettaessa käytetään kaikki saatavilla oleva tieto.

        Korjaus edelliseen: "yli 4kk kestävä tasainen tulo" -> "vähintään 5kk kestävä tasainen tulo"

        Kelan päätöksessä muuten lukee kirjaimellisesti: "Ruokakunnan tulot arvioidaan vuodeksi eteenpäin, kuukausi kerrallaan ei yleistä asumistukea makseta."

        Eli jos asumistuen myöntö- tai tarkistusajankohdasta eteenpäin ei ole vähintään 5kk kestävä tasainen tulo, ruokakunnan tulot arvioidaan aina vuodeksi eteenpäin (= keskiarvotulo vuodeksi eteenpäin).

        Skenaariossa B on juurikin tämä tilanne, sillä tarkistusajankohdasta eteenpäin tasainen tulo kestää vain 1kk verran.

        Kyse on ainoastaan siitä, onko kohtuullista, että Kelan päätöksen teossa kestää noin kuukausi. Jos on, tapahtuu juuri skenaarion B mukaisesti ja se on vieläpä täysin laillista. Tämä osoittaa, miten järjettömän ristiriitainen Kelan yleinen asumistuki on.


    • laitonta

      Asumistuen ristiriitaisuus. Kela maksaa 37 m2 asunnolle enemmän asumistukea kuin
      suuremmalle asunnolle. Kela soveltaa valtioneuvoston asetusta väärin ja laskee vesimaksut mukaan asunnon pinta-alaan, jolloin mitä suurempi asunnon koko on, niin sitä pienempi asumistuki on. Jokainen voi tarkistaa asumistukensa Kelan asumislaskurilla.

      • Tutkipa lisää

        Et sitten ole ikinä tullut laskeneeksi vuokra-asuntojen neliöhintoja?

        Vuokra 500€/kk ja neliömäärä 37m2
        500€/37m2=13,51€/m2

        Isommassa kämpässä ne neliöhinnat on matalampia, esim vaikka joku 99m2 5h k 900€/kk
        900€/99m2=9,09€/m2

        Tämä on ihan yleinen hinnottelutapa... ja tästä syystä kannattaakin opiskellessa esimerkiksi vuokrata opiskelukavereiden kans iso asunto "kimppakämpäksi", eli useampi tyyppi tekee oman vuokrasopparinsa osaan asuntoa ja näin ollen asukasta kohti koituvat kustannukset on todella paljon pienemmät, kuin mitä jos jokainen asuisi omassa erillisessä yksiössä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1346
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe