Säärimurtuma

Jalkavammainen*

Mulla leikattiin sääriluun pirstaleinen murtuma sekä pohjeluun ja nilkan hyväasentoiset murtumat 24.12.2012. Toipuminen on hidasta ja nilkka on tosi jäykkä. Kipuja oli kovasti reilut 2 viikkoo leikkauksesta. Löytyykö kohtalotovereita? Keppikävelyä on nyt määrätty 12 viikkoa.

5

3235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • säärivammainen

      30.12.2012 myös minulla sääriluun pirstaleinen murtuma ja pohjeluun murtuma. Ensin yhteen sairaalaan, josta siirto toiseen parin päivän päästä. Siellä sitten laitettiin ulkoinen fiksaatio ja vasta viikon päästä leikkaukseen turvotuksen laskettua. Leikkauksessa laitettiin sääri kasaan parilla levyllä ja useilla ruuveilla.Sitten jalkaan kipsihylsy (nilkka jäi vapaaksi) ja siitä muutaman päivän päästä kotiutus. Tapaturmasta laskien 13 viikkoa kepeille kävelyä raajavaraukselle. Seuraavat kaksi viikko puolipainolla ja sitten täydellä varaukselle. Sairaslomaa toistaiseksi neljä ja puoli kuukautta. Varsinaisia kipuja ei ollut missään vaiheessa. Jo sairaalassa lopetin kipulääkkeiden käytön. Helmikuun lopulla kipsin tilalle vaihdettiin nivelortoosi, jotta saa polvea liikuteltua. Nilkan liike on edelleen hieman rajoittunut,vaikka on ollut vapaasti liikuteltavissa koko ajan. Polvi sen sijaan varsin jäykkä; ei vielä suoristu täysin ja koukistuu vasta hiema yli 90 astetta ja sekin hieman väkisin siitä huolimatta, että puolitoista kuukautta on polvea saanut liikutella. Säären etuosa on melko erikoisen tuntuinen, tuntuu kuin iho olisi tarrautunut luihin kiinni.Kävellessä tai seisoessa pohje turpoaa melkoisesti koko jalka menee hieman sinertävän laikukkaaksi. Lääkärin mukaan on kuulemma normaalia vielä tässä vaiheessa. Ns täydellinen parantuminen kestää kuulemma 9-12 kuukkautta. Toivon vain ettei itse polvesta ole kierukoita tai ristisiteitä rikki, niiden vauriot kun ei pelkässä röntgen kuvassa näy.

      • Jalkavammainen*

        Kiitos viestistä. Aikaa on vierähtänyt kohta 4 kk mun tapaturmasta. Mulle laitettiin silloin leikkauksessa koko säären mittainen ydinnaula ja 5 ruuvia. Kipsi oli nilkkamurtuman takia 2 viikkoo, sen jälkeen ei ulkoisia tukia. Nilkka oli mun pahin murheenkryyni useita viikkoja. Turpos ja kipuili. Polvi oli vain aluks jäykkä, mut sain sen tosi nopeasti hyvin liikkuvaksi ja toimii mun mielestä nyt jo ihan normaalisti. Nilkassa on jonkun verran liikerajoitusta. Nyt viimeisten viikkojen ajan mun ainoo ongelma on ollut sääressä murtuman kohdalle tuleva pistävä kipu astuessa. Sen vuoksi en ole täysin vieläkään yhdestä sauvasta päässyt luopumaan. Välillä pistää enemmän ja toisina päivinä vähemmän. Aikamoista vuoristorataa tää kuntouttaminen on ollut ja vaatinut pitkää pinnaa. Välillä on meinannu kyllä hermo mennä. Onks sulla ollut tollasta pistosongelmaa? Ihan kuin joku tökkisi puukon kärjellä luuhun, kun astuu. Tosi ärsyttävä vaiva!


    • jalkapotilas

      Mites jalka nyt jakselee, eikös kohta vuosi ole mennyt tapaturmasta? Itsella 1.8.2014 sääreen tuli hiemanpirstaleinenkin murtuma, myös pohjeluu poikki ja nilkkaan pieni murtuma. 2,5 kk menty kepeillä ja ensiviikosta eteenpäin saa sitten täydellä painolla alkaa asteleen, josko onnistuu,,, mitä epäilen kyllä, kipu tulee nopeesti jos enemmän rasittaa. muuten lääkkeenä otan enää panadolia 1-2 pv.

      • jalkapotilas

        Niin ja kipu on aikalailla sekkaista mitä tuossa kuvailitkin. pistävää / viiltävää kipua sääressä. mutta 4-5 kk niin säären pitäisikin vasta olla kokonaan luutunut, niin kai se sinne asti ilmottelee itestään ;)


    • Jalkavammainen*

      Heippa!
      Mulla on nyt 1v9kk tapaturmasta. Jalastani ei tullut eikä koskaan tulekaan normaalia. Eli mulle jäi pysyvä vamma. Perusasiat on ihan ok, mutta tämän ikäisen naisen mielestäni pitäisi pystyä kävelemään yli 2km ilman, että oot seuraavat 5 päivää levossa. Kantaa ei pysty painavaa kauppakassia, vaan sääreen alkaa pistää tai sitten kipu tulee vasta seuraavana päivänä. Istumaan ei pysty montaa tuntia kerrallaan ja jalkaa vaan on nostettava muutaman kerran päivässä pidemmäksi ajaksi ylös (yli sydämen korkeudelle), jotta nilkkaan ei tule jomotusta. Jos siis elän ihan rauhallista, melko toimetonta elämää, niin jalka on ihan ok. Kävin noin 2 kk sitten ortopedilla ja hän sanoi, että kolme vuotta on se aika, jolloin kuntoutumista voi vielä tapahtua. Ei siis tyrmännyt täysin, ettenkö joskus vielä kävelisi sen 5km. Juoksijaksi musta ei enää oo. Olis kyl kiva joskus ottaa pienet juoksupyrähdykset koiran kanssa. Mutta näillä mennään ja täytyy pitää mielessä, että olisi siinä tapaturmassa voinut käydä paljon pahemminkin.
      Paljon tsemppiä sulle kuntoutumiseen. Toivottavasti sun jalkas tulis ihan ennalleen. Ilmoittele, miten kuntoutuminen edistyy. Mukavaa syksyä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1303
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe